SZÜLŐSÉG

Vécét a játszóterekre!

2009. június 19., péntek 07:57 |

playground

A gyermekek egészséges fejlődése és testi egészsége szempontjából kívánatos lenne, hogy valamennyi, de legalább kerületenként egy játszótér közelében legyen mellékhelyiség - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A helyzet rendezésére Szabó Máté kezdeményezte, hogy az érintett önkormányzatok fontolják meg, mit tudnak tenni, kérte továbbá az önkormányzati minisztérium támogatását, illetve a fővárosi önkormányzat együttműködését is - tájékoztatta az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-t.

Szabó Máté állampolgári bejelentés alapján indított vizsgálatot. A budapesti nő tapasztalata szerint a fővárosban nincsenek gyermekek számára használható illemhelyek, s ezeket különösen a játszóterek környékén hiányolta.

Az ombudsman jelentésében rámutatott arra, hogy a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének biztosítása, egészségvédelmük alkotmányos jogának garantálása tetteket követel az állami, önkormányzati szervektől.

Álláspontja szerint a gyermek testi és lelki fejlődésében, egészségében zavart okozhat, ha játék közben azért nem képes az elvárt módon "elvégezni a dolgát", mert ehhez nincsenek meg a szükséges feltételek. Az országgyűlési biztos ezért tájékoztatást kért az országos tiszti főorvostól, az érintett minisztériumoktól, valamint a játszóterek fenntartóitól, a budapesti kerületek önkormányzataitól, írja az MTI.

A tiszti főorvos Szabó Máténak írt válaszában kifejtette: fontosnak tartja minél több köztéri WC, kézmosó, ivókút kialakítását mind a gyermekek, mind a felnőttek számára, ugyanakkor problémát jelent, hogy a közösségi terek önkormányzatok kezelésében vannak, tehát az anyagi fedezetről is nekik kellene gondoskodniuk. Kötelező jogszabályi rendelkezés és anyagi források hiányában azonban ez nem történik meg.

Az önkormányzati miniszter a hatáskörének hiányát állapította meg, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint pedig a jogszabályok adottak, a problémát azok végrehajtása okozza. A megkeresett kerületi önkormányzatok az ombudsman tájékoztatása szerint azzal érveltek, hogy a jogszabály nem tartalmaz kötelező jellegű előírást.

Szabó Máté megállapította, hogy a jogszabályi előírások kötelezőek, azonban mivel e jellegük a jogalkalmazók számára nem egyértelmű, felhívta a miniszter figyelmét a módosítás lehetőségére, számol be az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.19 08:24:07Pikka

  Én már annak is örülnék ha az ország 5. legnagyobb városában (direkt nem írok ki a nevét) nem egy darab nyilvános wc, plusz egy darab mekis wc lenne.

 • 2009.06.19 08:28:32bogyócska

  "A megkeresett kerületi önkormányzatok az ombudsman tájékoztatása szerint azzal érveltek, hogy a jogszabály nem tartalmaz kötelező jellegű előírást."

  Bsszus, és ami nem kötelező, azt nem lehet jóérzésből megtenni, az nem jut eszébe magától egy önkormányzatnak?? Egy képviselőnek sincs gyereke/unokája?? Nagyon szomorú ez. És igenis nem hiszem el, hogy nincs pénz, mert arra van, amire akarják, csak át kell csoportosítani, ja, és talán venni a fáradságot pályázatok benyújtására.

 • 2009.06.19 08:35:09Brumibaby

  nagyon negatív leszek.

  Szóval ez csak akkor lesz jó, ha lesz hozzá vécésnéni (-bácsi) is, aki kitakarít, rendberak, őriz, bezár.

  Ha nem, akkor valszeg lesz egy gusztustalan építmény a játszón, folyamatos fertőzésveszéllyel, széthajigált használt tűkkel, a budiban falhozdöntött kamaszokkal.

  Az, hogy még erre embert foglalkoztatni is legyen pénz, illuzórikusnak tűnik.

 • 2009.06.19 08:36:34Starlark

  Itt kváron is arra van pénz hogy minden körforgalom közepére szökőkutat rakjanak, de hogy itt gyerekeknek vagy anyukáknak vmi picit könnyebb is legyen az még csak meg sem fordul az önkormányzati képviselők fejében...

 • 2009.06.19 08:38:26Starlark

  Brumibaby: gondolom fizetős lenne pont ezért. Hogy ne kelljen hazafutkosni szerintem bőven belefér.

 • 2009.06.19 08:52:25dodóó

  Lehetne foglalkoztatni.
  Nálunk az önkormányzat észbe kapott és nem osztogatja csak úgy a segélyt.Melózni kell vagy ha nem akkor segély sem jár.Szemétszedés,park gondozás stb...

 • 2009.06.19 08:52:37Picinger

  2009.06.19 08:28:32bogyócska
  Egy képviselőnek sincs gyereke/unokája??

  De, csak azoknak a gyerekeknek saját játszóterük van :)

 • 2009.06.19 08:56:29Brumibaby

  Starlark, annyit nem lehet kérni egy pisilésért, hogy fedezze a költségeket (amúgy jó lenne, persze, és nem negatívkodok tovább, de tartok tőle, volnának anyukák, akik nem fizetnek 100 forintot, és "ugyan, az én kislányom harmatot pisil" felkiáltással akkor is telepisiltetnék a bokrok alját és szétdobálnák a papírzsebkendőket.

  Örülök, és fizetnék, szögezem le gyorsan, azzal, hogy ahol ilyet csinálnak, ne csak felnőtt méretű, hanem kicsiknek való vécékagylót is építsenek be, és egy pelenkázóasztal álmaink netovábbja lehetne :)

 • 2009.06.19 08:59:05dodóó

  Én az ország 4.5.legnagyobb városának Pécsett gondolom.
  Mekis wc kutas wc, Árkád.
  Nyilvános wc a vásárcsarnoknál a buszpályaudvarnál és a nagy Lajos Király úton van. Többről nem tudok.

 • 2009.06.19 08:59:13bogyócska

  Picinger: jaaaaaaaa. :) :(

  Dodóó, igen, így kellene mindenhol. Arra sincs törvény, mégis működik. És ha parkgondozásra van kapacitás (elég sok városban valóban gyönyörűen felvirágoztatták a köztereket), akkor egy vécésnénire is lenne. Este persze bezárna a vécé is, ahogyan a játszótér.

  Na megyek és álmodozom tovább. :D

 • 2009.06.19 09:01:53Brumibaby

  Mondjuk a vécéügyi alkalmazott (ne csak néniben gondolkozzunk :)) elláthatna parkőri feladatokat is, tehát pl. a jelenlétével biztosítaná, hogy ne törjenek-zúzzanak, ne szemeteljenek, ne dohányozzanak a játszótéren (mert az egy dolog, hogy az utóbbi meg van tiltva, de nem tudom, ki kéri számon).

  Szóval: Minden hatalmat a vécésnéniknek!

 • 2009.06.19 09:15:11Temptation

  "dodóó

  Lehetne foglalkoztatni.
  Nálunk az önkormányzat észbe kapott és nem osztogatja csak úgy a segélyt.Melózni kell vagy ha nem akkor segély sem jár.Szemétszedés,park gondozás stb..."

  Nem az önkormányzat kapott észbe, központilag változott a szabályozás.Munkavégzésre (kor, egészségi állapot) alkalmas munka nélkül lévő, de a munkanélküli ellátásból kiesettnek közcélú munkát kell felajánlani.Ha nem vállalja, nem kaphat rendszeres szoc. segélyt sem.

 • 2009.06.19 09:17:32anyacuka

  Nálunk nagyon jó a játszótér (és a házunk mellett van), még őr is van...

  DE ide járnak a 14-20 év közötti remekül nevelt fihatalok és jobb esetben üres (rosszabban félig lévő) sörös boros üvegeket dobálnak szét rendszeresen, a cigicsikkekről nem is beszélve (mondjuk azt azért nem értem hogy minek van őr, ha sosem szól semmiért nehogy megverjék)
  persze ha vmit szóvá mersz tenni, rájuk szólsz vmiért, akkor egyből jön az inteligens reakció: a "mivan mivan" meg a "mészósz bele" és hasonlók,rosszabb esetben megfenyegetnek, hogy megütnek (ők vannak mondjuk 5-6an én meg 158cm és 50kg jó bátor gyerekek nem?)

 • 2009.06.19 09:19:54anyacuka

  szerintem is azonnal birtokba vennék a wc-t és ugyan úgy pisilhetnének a törpök a bokorba, mint eddig...

  pedig maga a játszótér tényleg szuper...

 • 2009.06.19 09:25:03Pikka

  Igen Dodó erre gondoltam. A Sétatéren van nyilvános wc, ezen kívül az Árkádban fizetős, pályaudvarokon fizetős, plusz a meki. Nem a fizetéssel van bajom, de a turista nem fog elgyalogolni a pályaudvarra.
  Amúgy van a Kórház téren és a Mecsek előtt is, csak kb 15éve bezárták őket.

  Mondjuk bennem femerült az is, hogy a miniatűr játszóterekre hogy építenek wct? Vagy a panelok közti nagyobb zöld területre (ahol normális játszó van)? Mert ha odaraknak 2 pottyantóst az eléggé hogy mondjam? Ronda?

 • 2009.06.19 09:29:23nyúlmama

  Én eddig csak a Máltai játszótereken láttam WC-t. De ott van házikó is, ahol le lehet ülni játszani, és ott van ember is, aki figyel a WC-re is. Sajna, egyet kell értenem azokkal, akik azt mondják, hogy magában a WC semmit nem old meg, mert mivel itt élünk, biza hogy az hely egy két nap alatt úgy nézne ki- felügyelet híján,hogy oda ugyan senki be nem tenné a lábát, egyéb testrészéről nem is szólva.
  Ezzel együtt- most jön a pozitív gondolkodás- azért jó, hogy legalább már felvetette valaki ezt a problémát.

 • 2009.06.19 09:30:41Ribizlee

  Pikka, és ami a méreg: átépítik a Széchenyi teret egy rakás pénzért, de nyilvános wc-t nem láttam a tervek között :-(

 • 2009.06.19 09:40:03dodóó

  Átépítik a Széchenyi teret???

  Én a Kossuth térről tudok.

 • 2009.06.19 09:43:08Ribizlee

  is :-)

 • 2009.06.19 09:56:05Pikka

  Ha te átépítésnek hívod, amit épp művelnek:D Ja, biztos a webkamerákat kötik épp be:D

 • 2009.06.19 10:06:42Ribizlee

  nem, ŐK hívják átépítésnek!! :-) :-(

 • 2009.06.19 10:09:11Pikka

  Na, de én nem vagyok negatív, annyi helyen átépítenek, hogy csakis jó dolog sülhet ki belőle!!!!

 • 2009.06.19 10:13:53Subbantósdi

  Ez tényleg jó ötlet, mivel a játszótereken már a gyerekek jó része szobatiszta, tehát nem megoldás a peluscsere, hanem ténylegesen ha pisilni, kakilni kell, ami azért előfordulhat, mert a játék közben kimelegednek, isznak és hát esznek is a gyerekek, ha sokat vagyunk ott velük, akkor meg még kaki is lehet, szóval mindig pakolni kell és hazaszaladni, ha érzi a gyerek, hogy wc-re kell menni...És így nem lehet normálisan sem kiruccanni egy távolabbi és talán jobb játszótérre...Igaz, sokan megoldják a pisit, keresnek egy bokrot és oda gugoltatják, állítják a gyerekeiket, de hát azért erre meg nem kéne a gyerekeket rászoktatni, hogy ez a jó, mert aztán nagyobb gyerekekként, kamaszként, felnőttként ez már igencsak visszatetsző ilyet látni.
  Szerintem ilyen toi-toi wc-re lenne szükség, gyerekméretűekre, azaz lenne bennük wc-szűkítő és sűrűbben cserélni a tartalmukat, természetesen, mert hát a gyerekeknél még nagyobb a fertőzésveszély.

 • 2009.06.19 10:14:45Subbantósdi

  De persze mit várunk, ha általában a felnőttekre is eső nyilvános illemhelyek száma pl. Budapesten is nem európai szintű számokat mutat.... :o(

 • 2009.06.19 10:21:25bmbsz

  szerintem egy játszótéri WC esetében nemcsak a drogosoktól meg a tiniktől kell tartani, hanem a kisgyerekesektől is. Bár ez nyilván lakóhely függő, de vannak kevésbé szépkörnyezet-tudatos anyukák/apukák/nagyszülők.

  az ötlet zseniális, de 24 órás felügyelet nélkül tényleg csak egy undormánykupac lesz az egész egy-két hónapon belül.

  félig off: a legjobb az lenne, ha a játszótér nagysága alapján rendelnének ki szekuritiseket. vannak olyan játszók, ahol simán lehetne 3 is, és akkor talán hatékonyabbak is lennének. és mondom, néha a potenciális látogatókat is "fegyelmezni" kell.

 • 2009.06.19 10:21:26Subbantósdi

  Régen volt olyan, hogy parkőr, ugye, aki a botjával fel szúrkálta a szemetet és figyelt, talán az Ő feladata is lehetne egy ilyen wc figyelése, hogy rendeltetésszerűen használják, természetesen nem a tisztítása vagy karbantartása, arra van a cég, aki "üzemelteti" a bódét, ezért is mondom, hogy ilyen toi-toi wc-kre lenne szükség, amiket amúgy is rendezvényeknél, építkezéseknél kitesznek, mert arra van cég, ami foglalkozik az üzemben tartásukkal... Parkőr meg lehetne, ha pl. összeszednének pár olyan munkanélkülit, aki tényleg akar dolgozni és mondjuk már nem utcaseprést akar csinálni.

 • 2009.06.19 10:25:11Kawaii Koneko

  a pénzbedobós wc-k szerintem nem olyan ótvarok.Amúgy egész Bp-en nincs normális budi..Ha egyszer felfázna valamelyik városatya és nem lenne autója amivel übergyorsan tud klotyóhoz jutni, tuti lenne pénz a játszótéri illemhelyekre...

 • 2009.06.19 10:35:07opti

  Negatív leszek, de szerintem ez az ország fényévekre van egy kultúrált játszótéri wc-től. Ha lenne, én akkor sem vinném be oda a gyereket.

  Minimum körbe lenne pisilve kívül belül, és ez csak a minimum. És voltunk már szerintem mindannyian olyan nyilvános wc-nek akár csak a közelében is, ahol volt takarító és őr is. Hát én oda sem szívesen, már ha közelítek csípi a szemem a szag...

  És amíg a parkokban a padon a csövesek részegen álmukban maguk alá hugyoznak, addig kár elvárni kultúrált wc-t a játszótereken. Előbb oldják meg a parkok és a játszók tisztaságát, üvegszilánk és cigicsikk mentességét. Én azt se bánnám ha a hiper szuper eu-s játékok karban lennének tartva.

  Gyöngyös legforgalmasabb játszóterén a magas csúszdának hónapokig nem volt oldala. Az egyik rugós rángatózónak az ülő része félbe van törve kb másfél éve, most már legalább nem vág, elkopott az éle. A kiscsúszda oldalra billeg, szülőnek kell állnia mellette. Hinta éppen van. Az ivókút körül meg csak sár és darazsak vannak. A földön a kavicsot felváltotta az üvegszilánk és a csikk. A játszótér mellett autók járnak, kerítés a kanyarban sem. Valamiért még sosem jutott eszembe, hogy de jó lenne egy wc.

 • 2009.06.19 10:37:24opti

  Subi, én még csak übergáz toi-toi-ban voltam. Oda gyerekkel nem is tudom hogy lehetne...

 • 2009.06.19 10:59:53Subbantósdi

  opti: ha rendbetartják, akkor egész jó, nekem volt szerencsém ilyenben járni és persze arra gondolok, hogy gyerekméretű kéne, meg szűkítős és nem olyan magasra ülős, hogy oda fel sem tud mászni, mint a felnőtt toi-toi wc-k.

 • 2009.06.19 11:10:31sony

  Hát én is negatív leszek. Ha kötelezővé teszik a WC-t, akkor még kevesebb új játszótér épül majd, mert az önkormányzatok nem bírják pénzzel. Egyébként úgy tudom, a pisi nem fertőz, csak büdös, és szerintem ha a kutyák oldalba pisilhetnek egy fát, a gyerekek is. A kakit pedig kutyus példára fel lehet szedni zacskóval, és be lehet dobni a kukába.
  Őszintén szólva a kezdeti időszakban egy háromcseppes pisiért én nem fizetnék szívesen 100 forintot, különösen ha a gyerkőcre kétszer, háromszor rájön, hogy pisilnie kell. A felnőtteknek jól jönne a WC, az biztos. Talán ha csak a felnőttek után kellene fizetni.

 • 2009.06.19 11:19:00Damsel in distress

  Szoulban es kornyeken minden jatszoteren es parkban van ingyenes es tiszta vece, ferfiak, nok es gyerekek szamara. Soha nem lattam semmifele szandekosan okozott kart, pedig nincs allando ellenorzes.

  Szeretem ebben az orszagban, hogy megprobaljak megkonnyiteni a gyerekesek mindennapi eletet. A gyerekvecek teljesen elterjedtek, a bevasarlokozpontokban, plazakban ingyen babakocsikat biztositanak a vasarlas idotartamara, stb.

  Nyilvan nagyban penzkerdes is, de valoszinuleg szemleleti is.

 • 2009.06.19 11:25:41mesianyu

  Az ötlet szuper. De szerintem itt nálunk ha nem őrzik, előbb ellopják mint hogy koszos lenne :(

 • 2009.06.19 11:39:37dodóó

  sony nálunk és feltételezem más játszótereken is a délutáni órákban 10-20 gyerkőc van.Az gáz ha valaki a játszótéren hugyoztatja a kutyáját,na de hogy a kutyának szabad akkor a gyereknek is?
  Ha a gyerekre kétszer háromszor rájön hogy pisilni kell akkor a sokszor 3 csepp az mennyi?

 • 2009.06.19 11:53:57g.gabica

  Dodóó!

  Mi nem a ház elé szaladunk le, ha játszani akarunk, mert a mi városunkba nincs játszótér. Ezért Miskolcra járunk busszal vagy autóval. Épp ezért, ha jön a pisi nem tudjuk máshogy megoldani, mint a bokorban. A papírt összegyűjtöm, nem dobálom el. A kakival eddig nem volt gondunk, azt általában otthonra tartogatják.
  Volt, hogy ezért már megbámultak vagy be is szóltak, de sajnos, ha pisilni kell nem mondhatom a 2-3 éveseimnek, hogy tartsd vissza, majd otthon. A nyilvános wc-vel meg nekem is az a gondom, hogy hiába fizetős (100 Ft, ami nálunk ugye 200 Ft)undormány az egész, ennél már a bokor is jobb. Én pont ezért kerestem olyan játszóteret, ami parkban van.

 • 2009.06.19 12:01:01sony

  dodóó: Nem mindegyik gyereknek kell, a kicsim 3 éves, ő kb. minden második alkalommal pisil. A nagyom majdnem 6, ő inkább már csak itthon pisil. De amikor a gyerkőcről lekerül a pellus, akkor ez még gyakoribb lehet, és annak is örülünk, ha a bokorig eljutunk. Egy gyerek valószínűleg nem szenved hugyúti fertőzésben, ezért a kicsik minipisijétől senki nem lesz beteg. Eddig is rutinszerűen pisiltek a gyerekek a fák tövébe, és ha felnőttek nem követik a példájukat, még csak büdös sem lesz a játszótér. De az igazán gázos illetők úgysem fizetnének, hogy pisilhessenek, így hát csak az anyukák pénztárcája látná kárát a játszótéri fizetős WC-nek. Na persze ha ingyenes, tőlem annyi WC-t is telepíthetnek a játszótér köré, hogy kerítésre sincs szükség :) És persze ha nem az önkormányzatokra nyomják a költségét, hogy még kevesebb játszóteret létesítsenek.

  Másik oldalról pedig, hogy hangzik a következő? Játszótér a nyilvános WC mellett. Mert ugye a játszótéri WC nyilvános WC. A nyilvános WC-k általában nem a tisztaságukról és a jó szagukról híresek. Brrr...

  Van egy játszótér a környékünkön, ami nagyon népszerű. Amíg nem zárták estére, addig bejárt aludni pár hajléktalan, és ahol ők intézték a dolgukat, az bizony büdös és undorító volt. Mióta zárják a játszóteret, és csak a gyerekek pisilnek alkalmanként, azóta nincs bűz sehol. A gyerekek által termelt mennyiség egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy elszennyezzen egy területet. A felnőttek kis és nagydolgát kell kulturált formába terelni, de talán nem a játszótéren...

 • 2009.06.19 12:09:40keke80

  Már látom is magam elött: csinos kis faház, olyan finnszaunatipusú a játszótér egyik csücskében, kis rötyi, kézmosó, vécésnéni, aki minden gyerekkel ordibál, hogy "húzd le rendesen, nem otthon vagy!" Chemoklotyó vagy vízöblítéses, mindegy, a lényeg, hogy végre legyen má valami!!!

 • 2009.06.19 12:12:47dodóó

  Ok.Én is csak a megoldást keresem.

  Én kölyköm is pisil ha kell neki.

 • 2009.06.19 12:54:58Bato

  Megoldás: eldobható bili. Magyar találmány, dm-ben, nagyobb áruházakban kapható. az alján zacsi van, így a kukába beledobhatod. A gond, hogy a szülők nagy százaléka nem ismeri, pedig sztem tuti jó dolog. Mi ezt használjuk a játszón és utazáskor is.

 • 2009.06.19 13:11:29fatál natál

  Amelyik játszótérre mi járunk, az mellett 2 db kocsma is van. Én oda megyek be, ha nagyon-nagyon kell. Gyerek még pelusos, de a nagyobb gyerekeket is oda viszik be a szülők. Egy kis üdítő, vagy egy jégkrém árába kerül. De ha jóban van anyuka a kocsmárossal, akkor ingyen van.

 • 2009.06.19 13:21:11keke80

  Anyuka meg iszik ott egy kávét, vagy mást kell tennie azért, hogy jóban jegyen a kocsmárossal? :D

 • 2009.06.19 13:27:59fatál natál

  Amelyikben én pisiltem, ott nőnemű a pultos, és ált.isk. osztálytársam volt. Így OK?
  Amúgy meg mindenki úgy van jóban mással, ahogy akar. Nem hiszem, hogy egy pisiért szopat a kocsmáros.

 • 2009.06.19 13:39:55anyacuka

  a szag-kérdésről eszembe jutott még vmi: a játszóterünk mellett kutyafuttató (sztem inkább kutyawc) van...
  ehhez képes egy kis gyerek pisi illatos parfüm
  egy kis budi szag már nem lepne meg senkit

  ja és ejtsünk szót a kismamikról is akinek monduk előfordulhat hogy 15 percenként pisilnie kell (terhesen ha vhova mentem mindig azt néztem meg hova lehet útközben bemenni pisilni) egy játszótériretyi nekik is jól jöhetne olykor

  az ötlet maga szuper csak hát itt madzsarisztánban megvalósítani...

 • 2009.06.19 13:52:40Timtim

  VIII. kerület,Köztársaság tér.Tök jó a játszótér és délelőttönként eléggé kultúrált emberek látogatják.Sőt,van egy raklap kertész is akik felássák a homokozót,locsolnak,kapálnak és ha kedvük úgy tartja akkor bemennek a bokorba,letolják a gatyájukat és szimplán odavizelnek ahol a gyerekek bújócskát szoktak játszani!A játszótéren kívűl pedig a homeless-ek gyülekeznek,ha pedig kedvük szottyan szopatni akkor bejönnek a játszótéri padra és az asszony ott rendezi le az urát.És amikor befejezte szimplán kiköpi!Pedig tényleg szükség lenne a wc-re,de nincsenek illúzióim.Még azt a tetves kutat sem indítják be,úgyhogy a gyerekek kénytelenek az ivóvízzel öblögetni a fejüket.

 • 2009.06.19 14:20:30pantufül

  Nagyon jó lenne a Hajógyári Szigetre a csúszdás játszóra egy WC. De a toi-toi annyira gusztustalan. Tudom, hogy a legtöbben utálják, de a külföldi autópályák melletti pihenőkben vannak "pottyantós WC-k. Az még mindig jobb. Ugyanaz a póz, mint a bokorban, csak éppen ürítik.

 • 2009.06.19 14:33:36sony

  pantufül: Pont ezt akartam írni én is :) Franciaországban a parkokban van ilyen pottyantós, és ha nekik jó, talán nekünk is. Azért egy kis játszótéren nem látnék ilyet szívesen.

 • 2009.06.19 15:47:49Kipikopii

  Akkor en leszek a pozitiv: szerintem ez egy nagyon jo kezdemenyezes, nem csak a WC, hanem a kut, kezmoso. Ha minden kezdemenyezest elfojtanank azzal, hogy valaki ugyis tonkre tenne, akkor sose jutnank elore. Ki kell probalni egy-ket helyen, megnezni hogy mukodik, s az alapjan folytatni.

  Nalunk ivokut van minden jatszoteren (nem Mo), nagyon-nagyon jol jon, s csak neha kell javitani. Ivasra, kezmosasra hasznaljuk. Mar ez is jo kezdet lenne.

 • 2009.06.19 15:57:41sony

  Kipikopii: Ivókút nálunk is van szinte mindenhol. Ivásra, kézmosásra, sarazásra használjuk. Ismerek olyan játszóteret is ahol van WC. Többet is. Ahol a WC elég messze van a játékoktól, és van aki figyeljen rá, ott jó (pl. a Málti játszóterek). Ahol közel van a játékokhoz, és nem nagyon figyelnek rá, ott nyűg. Egy büdös pont a játszótéren, amihez nem lehet közelmenni :)

  Hmm, a legértelmesebben talán úgy lehetne ezt a rendeletet meghozni, hogy csak a megfelelő méretű (tehát látogatottabb) játszótereken lenne kötelező WC-t létesíteni, ahol 50 méteres körzetben nincs más megoldás (pl. az önkormányzat köthetne szerződést a helyi vendéglátó egységekkel...). És persze a rendeletben azt is ki kellene kötni, hogy milyen időközönként kell üríteni és takarítani a WC-t. A kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad :)

 • 2009.06.19 16:01:59bohar

  Még jobb lenne, éjszakára bezárni, vagy az már túl szép álom? és persze rendszeresen takarítani.

 • 2009.06.22 07:39:33Somamama

  Alig merem leírni, de nálunk / Gazdagrét / kb. 1 hónapja már két játszótéren is van wc. Tiszta, van mindig wc papír, folyik a víz....
  Mi sem hittünk a szemünknek, de egyelőre működik!!!!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta