SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Ne is próbáld megmérni, mennyit eszik!

2009. június 4., csütörtök 09:05

Hihetetlen, hogy a harmadik gyerekkel mennyivel magabiztosabban és nyugodtabban éljük meg az első heteket. Persze a nyugalom nem a háromgyerekességre vonatkozik, nem, abban a tekintetben továbbra is egy eleven dél-olasz családhoz hasonlítunk; sokkal inkább arra, ahogy Palkóhoz viszonyulunk. Ahogy gondozzuk, ahogy hozzányúlunk, ahogy szeretgetjük, és hagyjuk mások által szeretgetni.

palko0604

Harmadik gyereknek lenni sok szempontból nehéz lehet, de nagy előnye a legidősebb testvérével szemben, hogy nem kell kísérleti nyúlként átvészelnie az első heteket egy folyamatosan aggódó, bizonytalan kismamával, aki mindent tökéletesen szeretne csinálni a gyerek körül, de legalábbis annyira jól, hogy az ne szenvedjen maradandó károsodást. Erre a megállapításra a hétvégi szekrényrámolásnál jutottam, amikor egy gyűrött kis kék cetli hullott a kezembe egy régi babaholmis dobozból a következő üzenettel: Ne is próbáld!

Nagyot vigyorogtam, aztán megmutattam a férjemnek is, aki persze igazi férfi létére nem emlékezett a cetli eredetére, pedig ez a három szó oldotta meg anno a legnagyobb kismamás parámat. Ő írta azt saját kezűleg négy éve egy bőgésekkel és aggodalmakkal teli kritikus estén. Lackó volt a szenvedő alany, én játszottam a könnyes arcú nőt, aki még anyának sem jó, a mérleg volt a főgonosz, a férjem pedig a problémamegoldó ember. Történt ugyanis, hogy mint gondos anya, szülés után beszereztem egy mérleget. És minden áldott evés előtt majd után méregettem szegény kölköt. Éjjel háromkor sem volt kegyelem, akkor aludtam csak jól, ha tudtam, hogy –szerintem, meg a védőnő előírása szerint – eleget evett. Hiába szundított el szegénykém kajálás közben, az ágyacskája helyett a mérlegre raktam, ott általában fel is ébredt, mérgesen ordított, én meg vacakoltam, hogy legalább egy pillanatra maradjon nyugton, ne ugráljon a mérleg számlálója és beírhassam a füzetembe az eredményt. Méregetési mániámat az első hetekben még mindenki megértette - kivéve az orvosomat, aki már a hathetes kontrollon elküldött melegebb éghajlatra, szerinte ettől több tejem nem lesz, rosszabb esetben neurotikussá válhatok. Éreztem, hogy igaza van, mégsem tudtam abbahagyni a méregetést.

Aztán jöttek a bajok. Csipetnyi stressz, nemalvás, nemevés, utazás, szóval egy kis változás elég volt ahhoz, hogy a tejmennyiség időnként megcsappanjon. Hol csak egy szoptatás nem sikerült, hol egy fél napra tűnt el a tej, a gyerek ordított, a mérleg meg csak mutatta gonoszan a számokat. Mert ilyenkor persze PLÁNE muszáj megmérni, hogy mégis lássam, evett-e EGYÁLTALÁN. Aztán ha bebizonyosodott, hogy a gyerek azért ordít, mert nem tudott eleget enni, akkor pánikba estem, mert valami különös szerencsétlenség folytán Lackó nem volt hajlandó – de később Mici sem – megenni a lefejt tejet sem cumisüvegből, sem pohárból, sem kiskanállal, és inkább éhségtől ordítva ment aludni, semhogy egy korty tápszert lenyelt volna. Ezek után nem csoda, hogy teljesen komolyan vizionáltam az orrom előtt éhen haló Lackóról. Szerencsére aztán egy jó nagy alvás meg némi pizza helyrehozta a tejtermelést, de csak ideig-óráig. Az én idegeim pedig minden egyes esettel tovább vékonyodtak, míg végül odáig jutottam, hogy ha egyszer egy nap kevesebbet mértem a szokott mennyiségnél, máris ezerrel beindult a tejpara.

Rövidre fogva nem tudom, mi lett volna a vége a sztorinak, lehet, hogy még ma is méregetném a kölköket, vagy diliházban kötöttem volna, ki, esetleg elmentem volna védőnőnek, szóval már sosem tudom meg, mert egyik hajnalban arra nem ébredtem, hogy hiába nyomom a mérleget, meg se nyikkan. Szabotázs! Férjem megunván a hisztit, egyszerűen kivette a mérlegből az elemet, és csak az ominózus cetlit hagyta a tetején.

Nagy volt az elképedés, aztán a düh, végül a könyörgés, de hiába, aznap nem tudtam megmérni a Lackót. És másnap sem. Gonosz mérleg kivégeztetett, csak havonta egyszer támadt fel egy röpke szereplés erejéig, és lám, a tejparáim hamar elmúltak.

Persze a mérleg előkerült aztán a Micinél is, és most is itt van, tőlem egy karnyújtásnyira, de már nem hagyom magam terrorizálni tőle. Palkót hetente egyszer rácsapjuk, örvendezünk, hogy milyen szépen növekszik, de nem, többé nem számolgatom a grammokat, nem hasonlítgatok görbékhez, és nem csinálok statisztikákat sem. Mert éppen elég nekem látni az elégedetten szunyókáló kis Palkóarcot ahhoz, hogy a mérleg írásos igazolása nélkül is tudjam, eleget evett a kis krambó, és elégedett a mamájával. Akinél pedig a méregetés miatt tejpara jelentkezik, vegyen egy nagy levegőt, fogja meg az elemet és hajítsa el jó messzire!

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.04 13:57:01keke80

  Én dobtam volna mérlegstül is az elemet, csak a férjem zakatolt oda minden evés elött, közben, után, hogy akkor hogy állunk??? Szintén éjszaka közepén is. Én meg aludtam volna, mert félholt állapotomon az segített volna leginkább, ha alhatok pár órát anélkül, hogy "Jajj, eleget evett-e???".

  De majd a másodiknál!!!

  :DDD

  Most éppen anyám paráztat, hogy szrinte túl sokat alszik az a gyerek (éjjel 12óra - este8tólreggel8ig, deélelött másfél, délután másfél óra, és gyakran nekem kell ébreszteni), biztos vashiányos, a pajzsmirigyével is gondok vannak. Engem idegel, pedig most voltunk 1éves kontrollon, ahol a dokinö megnyugtatott: Ha alszik, hadd aludjon. Amikor meg nem alszik, tombol, mint a hurrikán. Nna.

 • 2009.06.04 14:00:38e_e

  keke80:
  bar az en gyerekeim aludnanak! ne hagyd magad paraztatni, orulj es aludj te is!:-)))))))))

 • 2009.06.04 14:11:04keke80

  Jajj, anyu hetente elöáll valami újdonsággal, már meg se lepödök. Csak kissé zavar, mert néha kioktató stílusban teszi ezt, amiböl arra az évezredes családi feszültségre emlékeztet, hogy én ehhez is hülye vagyok. Ezt félretéve, én is beszéltem a gyerekorvossal minden ilyen témáról (gyerek nemeszik, sokat alszik, pillekönnyü, stb.), a gyerekem teljesen normális, csak szeret aludni, mint a szülei. Vagy akkor nekünk is bajunk van???

  :DDD

 • 2009.06.04 14:19:00e_e

  keke,
  errol van szo:-). gondolom, deutschlandban (ha jol emlekszem, es ott nyomjatok) amugyis lazabban allnak a temahoz.
  en meg panaszkodom, hogy rosszul alszik a kislany, holott en sem vagyok egy alvobajnok, soha nem is voltam, es arra mar emlekszem is, hogy kisgyerekkortol kamaszkoromig mindig reggel 6kor kukorekoltam. mondjuk most mar tudnek tovabb, de nem haaaaaaagy!:-)

 • 2009.06.04 14:27:09keke80

  Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy véletlenül praktizál egy magyar gyerekorvos a közelben, hozzá járunk, szóval a szigorú magyar normákat is figyelembe vette a vizsgálatokkor. Mint pölö ö a BCGoltás híve, amit itt kint nem adnak, és meg is köszönte, amikor télen otthon a Lena megkapta, oltási könyvbe beirattam.

 • 2009.06.04 14:28:46keke80

  De ez a Palkó gyerek egyre helyesebb lesz. Majd jól beírom a kiskönyvembe, ha a Lena eladósorba kerül - úgy minimum20év múlva!!!

  :DDD

 • 2009.06.04 14:34:34oreille

  Brumy, a mérleget pontosan a ti esetetekre találták ki, mikor nem nő megfelelően a gyerek. a bezzeganyaság azért maradhat :-)

  Keke, nálunk a védőnő eléggé felhorkant, mikor a BCG oltásra rákérdeztem, állítólag elmaradott, szükségtelen valami. Az alvással meg ne hagyd magad terrorizálni. Szegény gyerek életében most alhat annyit és amikor akar, miért nem lehet hagyni? Amint intézménybe kezd járni vége a jó világnak úgyis.

 • 2009.06.04 14:45:30Mafalda

  nahát, hogy ez a palkó gyerek mindig ilyen édesen szundikál!
  nagyon aranyos, panzej

  én a kiskölköt egy hónapig mértem, most már ha akarnám se tudnám, mert jár keze lába veszettül
  mellesleg meg pufókafóka lett, így nem aggódom

 • 2009.06.04 14:46:30keke80

  Oreille: Németo-ban az ilyen-olyan bevándorlók, német munkanélküliek és isten tudja milyen rétegek körében sajnos nagyon feljövöben van megint a vírus, nagyon alattomos és gonosz lefolyású betegség. Ez nekem fontos volt.

  A gyerek meg pont az ovi-suli-terror kezdete elött igenis annyit alhat, amennyit nem szégyell, ezt jeleztem aggodalmas bezzegnagymama felé is.

 • 2009.06.04 14:49:12oreille

  oké, értem, ezt nem tudtam.

  nehéz lehet nembezzeganyaként egy bezzegnagymamával szemben lazának maradni :-))) vagy :-/

 • 2009.06.04 14:53:09keke80

  föleg, ha bezzegnagymama szoros barátságban áll egy gyerekorvos szomszédasszonnyal, aki szintén bezzegnagymama.

  Asszem ennek örömére legyintem a mérleget. Hetente mérek, redukálom "havontára"

  :DDD

 • 2009.06.04 14:56:38egyanyuka

  Én egyik gyereket sem mértem, de a védőnőt sem érdekelte mennyi a súlya. Amikor eljött látta hogy szépen nő, nem sír, nyugodt, így nincs semmi baja.
  Az ismerőseim közül akik mérik folyton stresszelnek, hogy nem eszik eleget, nem annyit mint a hivatalosan előírt. Volt olyan kolleganőm, aki mivel nem evett annyit mint a hivatalos nagy kézikönyvben leírt adag kiegészítette tápszerrel. A gyerek nem volt sírós, amíg szopott sem. Ahol tényleg nem nő a baba, szerintem oda való a mérleg.

 • 2009.06.04 14:57:59mammina

  oreille
  nekem a lanyok a fejlett ausztraliaban nem kaptak BCG oltast, es mire negy es ket evesen hazakerultem, es rakerdeztem harom orvos velemneyere, mind azt mondta hogy most mar ne adatassam be mert arthat. varjam meg amig nagyobbak es vegeztessek el rajtuk egy tesztet, az megmondja hogy kell e nekik vagy sem. illetve van a felnotteknek kulon bcg oltas, amit akkor mar megkaphatnak

 • 2009.06.04 14:59:00mammina

  na gondolod ezek utan, ha veletlenul telen aluljaroba kerulok veluk nagyritkan, meg a fuluk is befogom es rohanok veluk keresztul a szerencsetlen lentlakok kozott. :-(

 • 2009.06.04 14:59:46egyanyuka

  Keke az én fiam is megalszik ennyit, mint amit leírtál. 8 hónapos, és este 8-tól reggel 6-ig alszik, aztán szopik, majd velem kb 1/2 8-ig, 8-ig. Délelőtt vagy másfél óra alvás, délután meg 2 óra alvás.

 • 2009.06.04 15:02:53mammina

  anno a nagylanyom elso perctol aludt este 10-tol reggel 7 fel 8-ig. mindenki azzal b.gatott hogy ebresszem fel enni. igy hizott havi kozel 2kg. (a picim mar nem volt ilyen egyik teren sem :-)))

 • 2009.06.04 15:07:43egyanyuka

  Mammina az én fiam is első hónap 2kg, aztán 1,5 kg-ok. Most 10,5 kg járunk. Sosem ébresztettem fel enni. Mikor kelt etettem.

 • 2009.06.04 15:12:05Nogu

  Az enyém is Lackó, kikérem magamnak (is) a hümmögést, szerintem tökjó név, és tényleg mindenhol sikert arat vele.
  Utálom a név-vitákat!!!!
  Kedves Blossom, ugyan téged hogy hívnak (amúgy tökmindegy), hogy veszed a bátorságot beszólni más nevére?

 • 2009.06.04 15:14:55keke80

  Anyunak az a parája, hogy az 1ÉVES gyerek még mindig mennyit alszik, biztos beteg.

  Amúgy enni se volt hajlandó, sose rendesen, minden evés egy gyomorgörcs. Viszont nött mellette így is. Miután rettenetesen rosszevö, mértük. Az elmúlt hónapban nagyon szépen evett, most, hogy a darabos kajára váltottam, kicsit megint éhségsztrájkol. Majd 2évesen lesz 10kilo. köbö.vagy több. Majd mi nem szülinapot ünnepelünk, hanem felszedett kilókat. Az is jó buli.

 • 2009.06.04 15:53:18egyanyuka

  Keke nekem a védőnő mondta, hogy az unokái is keveset ettek darabos ennivalóból, mert megunták, hogy rágni kell. Ők úgy csinálták, hogy etették a darabossal, amikor belefáradtak a gyerekek, akkor ha olyan volt pépesítették. Nekem a lassan 3 éves lányommal mai napig is küzdés megy az ennivalóval.
  Egyébként a babaszoba.hu-n be lehet írni a gyerek növekedését, és akkor grafikonon látható, hogy mennyire tér el az átlagtól, vagy a normálistól. Én úgy látom a 2 évesen a 10 kg is benne van a normális testsúlyba, igaz nem átlagos.

 • 2009.06.04 16:37:27ügyfélszolgálatos

  Nekünk most hat hónaposan 8 kg felett van és kinőtte a mérleget. Elég hetente egyszer megmérni. Mi is csináltuk, teljesen felesleges.

 • 2009.06.04 16:43:06keke80

  Az én 1évesem 8700. :DDD

 • 2009.06.04 16:43:48Bato

  keke: nekem is idő kellett, amíg elfogadtam, hogy az én fian nem az a hízós fajta. Most 3 évesen 12,5kg. A védőnőnk (új) megnyugtatott, hogy teljesen normális. Ugyanis nem egy magasra nőtt gyermek. Alacsony, vékony. Az öccse 1,5 évesen csupán 1kg-val könnyebb. Ő ilyen. Eszik, rohangászik.... De emelett okos, bőbeszédű, stb. Legalább az elhízás miatt nem kell aggódni. Nem lehet mindenki kicsi hurka-gyurka :-)

 • 2009.06.04 17:03:00galicius

  Jót nevettem,mert nagyon ismerős a probléma.Amikor lányunk nem evett,beparáztunk és elmentünk a gyerekkórház gasztroenterológusához.Az adott egy táblicskut,hogy vezessük,mit evett,ivott agyerek egy héten keresztül.Aztán amikor bevittük,ránézett a papírra és költői kérdést tett fel,mitől él még a gyerek,mert amit elfogyasztott ez alatt az egy hét alatt,annak a kalóriatartalma konvergált a nullához.Ma,két és félévesen lassan 13 kiló és tök jól érzi magát a bőrében.Ma már megeszi a rántott húst,meg a tárkonyos borjúragu levest is.Azt gondolom,hogy ez a lényeg.

 • 2009.06.04 17:17:07Chelly2

  De ismerős. A fiamat én is sokat méregettem, bár nem ennyire kitartóan. Én csak pár napig mértem minden szopit... de sajnos ő hamar tápszeres lett. Most is van mérlegünk. Hetente egyszer mérem. Látványosan hízik, mivel egy kis "zabagép" a csajszi.
  De az igaz, hogy az ember sokkal nyugodtabb a 2-kal, a 3. meg gondolom már tényleg kisujjból megy.

  Panzej, nagyon szép a kisfiad. És tényleg nagyon szép a bőre. Rékámat, szegénykémet nagyon kiütötte a tej. Ma már elvittem dokihoz is és kapott külön krémet rá. :-(

 • 2009.06.04 17:48:25e_e

  keke,
  az nem annyira extrem am (bar szep vekony:-). enfiam egyevesen 9.5 volt, pedig kozel 4gyel szuletett (tehat majdnem 12re saccoltak az egyeves sulyat).
  tegnap meselte vki, h az o lanya egyevesen 7kilo volt, na az mar huzosabb.

 • 2009.06.04 17:59:33Amirah

  én már az elsőnél sem értettem, miért van ekkora felhajtás az evés, testsúly,ilyesmik körül. A mérleget ajánló dokinéninek is elmeséltem, hogy magam sem evtkőzöm le étkezések után, hogy mérlegeljek, sőt néha többet eszem, néha kevesebbet. Ez jól bevált, miért járnék el a gyerekemmel másképp. 3 gyerekem van, soha, egyiknél sem mértem mennyit evett. A mérlegelősöknek (sőt megfigyelésem szerint azoknak is akik rendszeresen fejnek) előbb utóbb az agyára megy a dolog, és jön a tápszer- azt milliliter pontosságra be lehet lőni, ha valakit ez megnyugtat...

 • 2009.06.04 18:04:52keke80

  A hosszát nézve nagy. A 76cm az átlag felett van. És eddig akárhányszor növésbe lendült, mindig kicsit a széltében, rengeteget a hosszában. Ez van. Kis virgonc most is itt tombol körülöttem.:DDD

 • 2009.06.04 18:05:26egyanyuka

  Keke a lányom egyévesen 9000g volt. Teljesen benne volt az átlagos testsúlyú sávba. Most néztem hogy a 8700 is benne lenne, szóval egyáltalán nem kicsi.

 • 2009.06.04 18:06:37Pms

  Nekem a kicsi korababa volt, 1280g-al született, és lefogyott 1 kilóra. Mielőtt hazaadták, kicsit bepánikoltam, mi a fenét fogok vele csinálni, mire a doktornő: nyugi, anyuka, e legtöbb gyerek a legkörültekintőbb szülői gondoskodás ellenére is egészségesen felnő:-)
  Szopni sajnos nem tanult meg, először sokáig mellre tettem, majd a lefejt tejet itta meg üvegből, ez kb. a fejéssel együtt az egész napomat elvitte. Meguntam, ha üvegből akar enni, akkor tegye. 6 hós koráig csak tejet kapott, szépen fejlődött, bár hízni nem akart. Most 4,5 éves, és elérte a 14 kilót:-))

 • 2009.06.04 18:07:26egyanyuka

  Az én lányom is ilyen hosszú volt 1 évesen. Az átlagot bőven elérik.

 • 2009.06.04 18:09:43egyanyuka

  Keke ezért is ajánlottam a babaszoba.hu-t. Vidd fel a gyerek adatait, és mutasd meg a bezzegnagymaminak, hogy teljesen normális, sőt teljesen átlagos a gyerek.

 • 2009.06.04 18:10:42keke80

  Köszönöm a "jókívánságokat"!!! Ezért jó porontyozni!!! Nem vagyunk egyedül!!!

 • 2009.06.04 18:14:12Tessina

  keke, az enyém egyévesen 7500 volt a kiskönyve szerint, és ő nem is magas, kb. 70 cm most (14 hó), de olyan kis arányos és kicsattan az egészségtől, hogy már rég feladtam a súlyparát:)

 • 2009.06.04 18:18:41e_e

  keke,
  tobb adattal mar nem traktallak, eskuszom, de azt meg elmondom, h nekem a most 5 honapos gyerekem 70centi. es 6600gr. szoval hasonlo alkatu lehet a ket lanyka, es amig virgonckodnak, mi mas szamit, nemde?:-)
  szep napot!

 • 2009.06.04 18:21:32e_e

  (sot, oregitettem, mert meg csak 4.5honapos)

 • 2009.06.04 18:40:02Ronja

  Pms, megkérdezhetem, hogy mennyire volt korababa a bébid? A fiam 35.hétre született, 1980g-al és most 6hónaposan 6.5 kg. kb 68cm.
  A szopizás nálunk sem jött össze- megműtötték, nem ehetett napokig majd üvegből kezdték- így én is fejtem és továbbítottam az üvegben. Melynek következménye a rengeteg mellgyulladás majd az apadás lett...

 • 2009.06.04 18:43:58Ronja

  egyébként én is minden este, fürdés elött megmérem a lurkót. ez már rutin, ez már kell..:) lurkó is élvezi mert ilyenkor mindig ájuldozunk a feje felett, persze ha éppen kevesebb akkor is

 • 2009.06.04 18:44:39Pms

  Ronja, aznap töltöttem be a 30. hetet, sürgősségi császár volt, HELLP szindróma miatt.
  Nekem a fejéssel nem volt gondom, azon kívül, hogy piszkosul untam.
  Szerintem a fiad súlya tök jó, ha 3 kilósan születik 6 hónapos korára duplázza (elméletileg) akkor is ennyi lenne.

 • 2009.06.04 19:30:07opti

  Panzej, neked milyen jó!
  Ennyi dícséret :)

  Palkó nagyon édes baba, az írás ismét remek :)

  Én egyszer mértem le mennyit evett. 1 hónapos volt és 250 grammot szopizott, és nem ez volt a legnagyobb adagja. A védőnő javasolta, hogy talán akkor hagyjuk ezt a mérleg dolgot. Egyet értettem :)

 • 2009.06.04 20:31:59korcsolya

  opti, nem semmi az a 250g 4 hetesen! :) Én is méregettem a kisfiamat pár hónapig, de igazából nem volt értelme, a másodikat (kb. 12 hét múlva) már nem fogom, maradok annál, amit Subiék is csinálnak: heti egy nekem elég lesz, az biztos.
  Palkó eszméletlen aranyos, és kifejezetten elégedettnek tűnik. Panzej, az írásod meg ismét nagyon tetszik. :) Lett végül blogod?

 • 2009.06.04 20:32:24Hűbele

  Palkó nagyon aranyos, és Panzej egyre jobban ír. A babaszobás súly-és hosszkalkulátort viszont nem kellett volna megnéznem, mert a 4,5 hós lányom mindenből az abnormális tartományba esik:-(

 • 2009.06.04 20:42:04opti

  Korcsolya,
  nekem elvileg még 9 hét van hátra :)
  Most mérleget sem szerzek :) Majd a védőnéninél, az is egy program.
  A nagyfiamnak azóta is remek étvágya van, oviban ő a mintagyerek és egy gramm feleslege nincs, de piszok jó pasi lesz, már most deltásodik a háta, jaj, imádom... :)

 • 2009.06.04 20:43:31Magenta

  Most megnéztem ezt a kalkulátort, a gyerek súlyban épp eléri az alsó határt, magasságban meg a felsőt. :)

  Mérlegelésen meg sosem görcsöltem, "hála" a tápszernek, a cumisüvegen legalább látszik, mennyit eszik a gyerek. :-D

 • 2009.06.04 21:23:35Panzej

  Köszönöm a sok bíztatást! Egész zavarban vagyok.. :-) A blogot elkezdtem összerakni, igyekszem belekezdeni, szólok, ha már olvasható!
  Egyelőre itt a Palkónaplót is úgy kapom össze az itthoni káosz közepette...

 • 2009.06.04 22:04:45Dortje

  Panzej!
  milyen szép ez a Palkó! Akaratlanul elmosolyodik az ember, ha meglátja :)

 • 2009.06.04 22:08:06kanga t

  Az elején én se mértem, ömlött a tej, gyerkőc röpke 20 perceket töltött cicin. Aztán gyanús lett a dolog, hogy a jobbik csárda becsődölt. A biztonság kedvéért beszereztem egy doboz tápszert, majd fejni próbáltam. Igazam volt, nem volt mit. Úgyhogy áttértünk a hiánygazdálkodásra. Cici orrvérzésig erőltetve, majd utána tápszerpótlás. De azt tudnom kellett, hogy mennyit szopott, mert - lehet hogy elavult, de nekem anyám mondta így, aki 50 évet védőnősködött - a szopásba másképp fárad el a kicsi, tápszerrel hajlamosak magukat túlenni és ez mindenféle emésztési bajokhoz vezethet. Aztán 1-2 hónap alatt centiliterre meg tudtam már mondani, hogy mennyi van a cicikben, kölök nőtt, mint a gomba, mérleg elfeledve. 4hós kora után most, 9-et betöltve lett mérve, 9,35 volt a drága. Amióta nem bírom el, nem kifejezetten aggódtam :).

 • 2009.06.04 22:24:50mariska

  na én detto uígy voltam..én visszaadtam a mérleget 5 hós korában..attól tényleg elmegy az ember teje..és esze..gratula a bébihez..igazi csoda :)

 • 2009.06.05 00:41:17humanka

  Palko nagyon edes, nyugodt babanak latszik :))) Gratulalok hozza !

  En vagyok talan a cafolat. A gyerkocom ma eppen 8 honapos. Az elso pillanattol merem, talan eppen azert, mert annyi "remtortenetet" hallottam, hogy nem eleg a tej, ehezik a baba ... Kezdettol fogva rengeteg tejem volt, a mai napig is kitart. Minden kaja elott, utan merem meg most is (!!!), vmiert igy maradtam. Nem zavarja ot sem, engem sem, egyszeruen csak jolesik tudni, hogy mennyit kajalt. Nem idegeskedek, mennyit eszik, bar mindig is jo evo volt, ma reggel pl. 390-et szopizott :))) A szuletesi sulya is nagy volt 4,410 gr, de most 8 hosan mar atvitte a 10 kilot, ugy hogy sosem kapott tapszert, en pedig mindig mertem. Jo, nekunk az ejszakai meresek kimaradtak, mert sosem kelt fel, de akkor talan nem mertem volna. Szoval nem feltetlenul paramamisag a merleg.

 • 2009.06.05 02:27:11E888

  Az én kisfiam kezdetben nagyon sűrűn, nagyon sokáig evett. Ha a védőnő által előírtakat tartjuk, már régen elment volna a tejem. Szerinte max. 30 percig lehetett volna egyszerre etetni 3 óránként. Ő 30 perc alatt max. 20ml-t evett meg.. A sok idegeskedés után én is hagytam a mérleget és az óra nézegetését, így minden helyreállt az igényei szerint :-) Most 10 kg egyévesen és még mindig sokat szopizik.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta