SZÜLŐSÉG

A méhen kívüli terhesség ritka, de életveszélyes

2009. május 28., csütörtök 11:06

preg

Az első ultrahang előtt a kismamák többsége, főleg az utánaolvasós fajta, több dolog miatt is izgul. Először is attól, hogy látszik-e már valami, vagy pesszimistább oldalról nézve, néhányan attól is tartanak, hogy esetleg egynél több meglepetés is lapul a pocakban. A leggyakoribb félelem azonban az, hogy az apró babakezdemény nem jó helyen van, hanem méhen kívül. Ez a félelem pedig nem alaptalan, ugyanis minden 100-150. (élve szülésekre számítva 1 százalék) fogantatás méhen kívüli terhesség lesz, ami akár az életet is veszélyeztető szövődmény, még ha ritka is.

Méhen kívüli terhesség akkor alakul ki, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhen belül ágyazódik be, hanem a petevezetékben (99 százalékban), a méhnyakban, vagy a hasüregben. A petesejt megtermékenyítése általában a petevezeték külső harmadában történik, s innen 3-4 napig tart a vándorlása (már megtermékenyített állapotban), ez idő alatt pedig olyan réteg veszi körül, ami gátolja a beágyazódást. Amennyiben a fenti idő alatt nem jut el a méhbe, idő előtt beágyazódik, és ott kezdi meg a fejlődését.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a terhességi tesztek kimutatják-e a méhen kívüli terhességet. Természetesen igen, azonban a HCG szint lassabban emelkedik és később mutatható csak ki.

Számos tünet figyelmeztetheti a kismamákat arra, hogy nincs minden rendben, melyek már a hatodik héttől jelentkezhetnek. A normális terhestünetek mellett a hüvelyi vérzés, barnás váladék, a nagyon erős alhasi, húzó jellegű derék- és végbélfájdalom jelentkezésénél mindenképpen forduljunk orvoshoz. A tünetek egy idő után enyhülhetnek, majd újra erősödnek, egyre hevesebb fájdalommal kísérve, amelynek a magzat növekedése az oka. Méhen kívüli terhesség két hónapnál tovább nem tart általában, nagyon ritka kivételtől eltekintve, amikor a hasüregben kifejlődik a magzat, ez azonban irodalmi ritkaság.

Amikor a petevezeték átszakad, mert nem fér tovább el a magzat, hirtelen hasűri vérzés lép fel, mely életveszélyes állapot és azonnal kórházba kell a kismamát szállítani. A vérnyomásesés, ájulás és sokk a vérveszteség következtében jelentkezik, s azonnali műtétet igényel, ellenkező esetben halálos kimenetelű.

A kórházban ultrahanggal, vagy laparoszkópiával (hasi tükrözéssel) igazolják a méhen kívüli terhességet, s a magzat elhelyezkedésétől és méretétől függően avatkoznak be. Ha korán felismerik az állapotot, laparoszkópiával fecskendőznek be a petevezetékbe gyógyszert, amitől a magzat először elhal, majd felszívódik. Endoszkópos műtéttel lehetséges a magzat eltávolítása, de sokszor csak a petevezeték egy részének eltávolításával, valamint a petefészek kivételével szüntethető meg az életveszélyes állapot.

A méhen kívüli terhesség gyakorisága az életkorral együtt növekszik. Kismedencei műtétek, vagy gyulladások, méhen belüli fogamzásgátlás, vagy valamilyen beavatkozás, de még a dohányzás is növelheti a kockázatot. A megtermékenyített petesejt mozgását lassíthatja a túl szűk, vagy egyéb rendellenességű petevezeték, s ez is hajlamosít a terhesség e szövődményére.

Azoknál a nőknél, akiknek már volt méhen kívüli terhességük, 12,5 százalékos valószínűséggel újra előfordulhat, a szervi meddőség kockázata pedig 33 százalék. Azonban a korszerű mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően a petevezeték és valamely oldali petefészek eltávolítás sem jelenti a teherbeesés lehetetlenségét, s a kismamák 60 százaléka 18 hónapon belül újra teherbe esik.

A nőgyógyász korai felkeresése terhesség esetén tehát egyáltalán nem felesleges, hanem hasznos dolog, számos komoly probléma megelőzhető ezáltal.

forrás: svhoong.com; Házipatika.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.28 13:46:23hinta-palinta

  Anura, bárhol..Pl a méh külső falán, beleken, hashártyán...V_olt valami dokucsazornán, hogy hármasikreket várt egy nő, későn derült ki, hogy 2 méhen belül, 1 méhen kívül fejlődik..A nőnek elmondták, nsagyon kicsi az esélye, hogy a szülés(műtéti-persze)után ő életben marad.(a méhen kívüli lepény is a éhfalon, annak külső oldalán tapadt, a két baba méhből való kiemelése után életveszélyes vérzés várható a külső lepény miatt)Végül a nő elköszönt a családjától, betolták a műtőbe. Életben maradtak mindannyian és egészségesek. A méhen kívűli baba is. Pár évesek voltak már, amikor a film készült, a szülők elmondtás, a méhen kívüli kisfiú ma is magánakvaló, szótlan.

 • 2009.05.28 13:56:28tanger

  Nem ijesztgetés céljából mondom, csak érdekességképpen: vannak cifrább esetek is, bár ezek még ritkábbak. Pl. a szimultán terhesség. Nekem ez volt. Ikerterhességnek indul, de csak az egyik tapad meg jó helyen, a másik méhen kívüli. Egy hétig vérezgettem (nem nagyon), alhasi görcsök (időnként iszonyúak), szédülés, rossz közérzet. A nőgyógyász kétszer is megvizsgált ezalatt, mindig megnyugtatott, hogy minden rendben, már szívhang is van, stb. Hát akkor alighanem vakbél. Irány a sebészet. Mégse lehet vakbél. Laborok, hastapizások, hasi ultrahangok. Többször. Végül az ultrahang kimutatta a vért a hasüregben. Nőgyógyászat, műtét, petevezeték kivéve. Mindeztúgy, hogy szarul voltam ugyan, de bejártam dolgozni, elláttam a nagyobb gyereket, stb. Vérátömlesztés. Egy hét izgalom, de már nem magam miatt, hanem, hogy megmarad-e a méhen belüli terhesség. Megmaradt. Azóta másfél éves a leányka.Ő az én kis "csodagyerekem".

 • 2009.05.28 14:08:13pockondi

  tanger, nagyon stramm gyerek lehet a kislányod, ha odabent mindezt átvészelte.

 • 2009.05.28 14:17:26tanger

  Az, és remélem egész életében az marad.

 • 2009.05.28 14:30:45depechekati

  Nekem is volt, nem volt egyszerű menet, míg egyáltalán sikerült halálpontosan felismerni. 1. kör: teszt otthon, pozitív..... hurrá!!!
  Aztán orvos, UH, sehol semmi... Várjunk egy hetet:P Következő héten újabb UH, még mindig semmi sem látszik. Akkor már elküldtek laborba, HCG-szint teljesen normális, vagyis nem vagyok terhes:( De ha továbbra sem jön meg, akkor 1 hét múlva újra UH..... Na, ott már vmi látszott a jobb petevezetéken, de nem egyértelmű, mivel nem volt semmi tünetem.... 1 hét múlva megint menjek vissza, hacsak addig nem történik vmi:P A megbeszélt időpont előtti napon megjött (legalábbis teljesen olyan volt, semmi görcs, egyéb extra).. Szóval, visszamentem a dokihoz, mindjárt bent is fogott a kórházban, mondván, spontán vetélés, irány a műtő:( Mellé szövettan, hogy kiderüljön végre, pontosan mi is a baj... Eltelt újabb 1 hét, a szövettan azt mutatta, méhen kívüli:(( Újból irány a műtő.... Szerencsére megúsztam nagyobb baj nélkül, csak a jobb petevezetékem bánta.. Ami érdekes: az egész tortúra alatt a világon semmi fájdalom nem volt, ami egyértelműen arra utalt volna, hogy méhen kívüli, a vérzést leszámítva, de az is olyan volt, mint máskor, úgyhogy ember legyen a talpán, aki így megállapítja 100%-ra, hogy mi a gond:))))

 • 2009.05.28 14:51:09Normi

  Pockondi!
  Szerintem akkor nagy valószínűséggel nem kell aggódnod. Mondom ezt azért, mert néhány éve én is elég korán mentem el dokihoz, ráadásul ő hüvelyi UH-gal sem találta a kicsi lánykámat 1-2 hétig. Hú, de rossz napok voltak azok!!! Be kellett volna feküdnöm, hogy rendezzék a "valószínűleg méhen kívüli terhesség"-emet, de az utolsó pillanatban, 7 hetesen csak meglett a Drágám...

 • 2009.05.28 15:10:26mormi

  depechekati: ha a mehen kivuli terhesseg spontal vetelessel szunik meg, mint nalad, akkor mindenkeppen muteni kell a petevezeteket? Csak mert nekem van egy ismerosom, akinel ez tortent de arrol nem tudok, hogy utana mutottek volna, csak annyit mondtak neki, hogy varjanak 3-4 honapot a probalkozassal (marmint az ujabb teherbeesessel).

 • 2009.05.28 15:57:29pockondi

  Normi, de jó volt a pozitív példádat olvasni! Én attól tartok, hogy ha holnap még mindig nem látszik (3 nappal az előző UH után), akkor mi lesz? Engem is azzal riogatott, hogy hétfőn kórház. Jajj...drukkoljatok nekünk, lányok!

 • 2009.05.28 16:08:07wickedszti

  nekem két éve december elején pozitív lett a tesztem, elmentem uh-ra, nem találtak semmit. Egy héttel később megint uh, megint semmi. hCG emelkedett, kétnaponta jártam be vérvételre, 8 nap után a dokim befektetett a kórházba, felvételkor megjött (51. napra), folyamatosan uh+hCG. Egy hétig csücsültem a kórházban, aztán egészségügyi kürett és haza ... Doki azért tartott bent, mert féltett.

 • 2009.05.28 20:40:18Dudukly

  2009.05.28 13:46:23hinta-palinta
  Hinta, asszem ugyanazt a filmet láttuk. Nem emlékszel a címére? Tudom, hogy nagyon érdekes terhességekkel foglalkozott (talán ugyanebben volt egy arab nő, akinek a méhen kívüli terhessége elhalt és megkövesedett, valami 40 év után szedték ki...).

 • 2009.05.28 21:12:59depechekati

  mormi:
  Azért kellett műteni, mert amikor elkezdtem vérezni, még mindig nem volt azon kívül semmi tünet, se görcs, semmi... "Műszeres befejezésnek" indult, de biztos, ami biztos, mintát vettek és elküldték szövettanra. Ebből derült ki egyértelműen, hogy méhen kívüli a terhesség, a petevezetékben továbbra is ott volt az embrió..... Azt meg csak egy újabb műtéttel tudták eltávolítani. Ez nyilván nem általános gyakorlat, van, akinél viszonylag gyorsan ki tudják deríteni, mi a gond, van, akinél meg hetekig húzódik, mint nálam is....
  Szerencsém volt, mert még így is időben műtöttek:) A nagynéném anno még a 80-as években nem volt ennyire szerencsés: napokat töltött kórházban, mire egyik este elkezdett vérezni, iszonyatos görcsei lettek és elájult:( Sürgősségi műtét lett belőle.... Szerencsére nem lett nagyobb baj, de pl. ha otthon történik, nem biztos, hogy mire műtőbe kerül, még életben van...
  Nem véletlen, hogy amint felmerül a gyanú, "fokozott felügyelet" alá vonja az embert az orvos:)))

 • 2009.05.28 21:19:24Normi

  Pockondi, remélem, hogy nálad is hasonlóan alakulnak a dolgok, mint nekem, és nem lesz gond. Ha kiderült valami, megosztod velünk?!

 • 2009.05.28 21:47:10Tünde

  Nekem pedig azt hitték, h méhen kívüli, megműtöttek, aztán kiderült, hogy méhen belül van... Azóta hat és fél éves... :)

  http://velvet.hu/poronty/2007/01/08/ne_remenykedjen_ugysem_marad_meg_a_baba/

 • 2009.05.28 22:06:59Normi

  Na, akkor eggyel több pozitív példa..., mármint a műtétet leszámítva.:)
  Mégsem mindig jó, ha korán látja az ember azt a két csíkot...

 • 2009.05.28 22:15:34Kipikopii

  2009.05.28 21:47:10Tünde - elolvastam a belinkelt cikket, hat elkepedtem(es ellilult a fejem a meregtol). Hogy ilyen gondolat megfordul a fejeben, raadasul ki is mondja, raadasul a paciensenek, elsoterhes kismamanak... elkepeszto. Gondolom kedved, energiad nem volt beperelni...

 • 2009.05.28 22:27:09Magenta

  Nem, mert esküvőt szervezett inkább, ha jól láttam a cikkben. :))))

 • 2009.05.28 22:35:59Kipikopii

  2009.05.28 22:27:09Magenta -> na, ezert jo, hogy ott szultem, ahol, mert ott ilyet egy orvos nem mert volna megtenni, mert mar reg nem praktizalhatna...

 • 2009.05.28 22:39:17Magenta

  Pedig a nagy számok törvénye alapján nem csak Magyarországon vannak sarlatánok szerintem.

  Én faszfej gyerekorvossal találkoztam össze, a Madarászba be sem tesszük többet a lábunkat. :(

 • 2009.05.28 22:44:42Kipikopii

  Magenta, az, hogy sarlatan, egy dolog, de hogy utana ezt egy ilyen embertelen kijelentessel megfejeli, arra mar nincsen semmilyen magyarazat, s a beszolasa miatt is feljelentheto.

 • 2009.05.28 22:46:47Magenta

  Arra egy magyarázat van, hogy emberileg egy nulla. :(

 • 2009.05.29 00:55:36psyché

  Tünde, ez egy szörnyü törtenet. Kiráz a hideg töle. Kár, h el kell hallgatni a nevet a bunkonak.

 • 2009.05.29 07:19:31bohar

  Anyukámnak: terhesség jeleit érezve felkereste az orvost, megállapították, hogy egy elhalt terhesség..műtét, hazajövés...továbbra is terhesség "érzés"..vissza az orvoshoz, és kiderült ikerterhesség volt, egy méhen belül, az elhalt, és egy méhen kívül, fejlődött, ezt a műtét előtt és alatt nem vették észre. Amikor a 3. terhességem idején Skóciában laktunk és az első (és egyben utolsó uh.-ra csak a 16. hét körül került sor azért izgultam ezen a témán, pedig mindenki azt mondogatta, hogy ez nagyon ritka.

 • 2009.05.29 09:37:49Pött

  Sziasztok!
  Tavaly nekem is méhen kívülim volt. 5 év várakozás, számtalan műtét, és inszemináció után, amikor már minden remény elveszett, egyszer csak nem jött meg a mensim. Barnázgattam, az orvosom vetetett velem egy tesztet, vitatkoztam is vele, hogy mi szükség erre, úgyis negatív lesz. Soha úgy nem lepődtem meg, mikor két erős csíkot láttam kialakulni. Egyből veszélyeztetettnek nyilvánítottak, és fekvésre ítéltek. 2 hét múlva az UH-n semmit sem látott, azonnali hatállyal be is utalt a kórházba. 2 hetet töltöttem ott, mert nem tudták megállapítani, hogy akkor most bent van, vagy kint. Minden nap UH, vérvétel, folyamatosan emelkedett a terhességi hormonszintem is. Végül kaparást végeztek, de ott nem találtak semmit. 2 nap múlva laparoszkópiával kivették a bal petevezetékből az embriót, közvetlen a kürtben, tágas helyen tapadt meg. 2 diónyi méretű volt, 11 hetes és élt. Hát így veszett el az én első és egyetlen babám. Azóta sincs gyerekem. De nem búsulok, hamarosan anyuka leszek, örökbefogadással! :)
  Szép napot mindnyájatoknak, köszönöm, hogy meghallgattatok!

 • 2009.05.29 09:42:36Laliath

  Pött,
  sajnálom ami történt, de úgy olvasom ki a szavaidból, hogy nagyon várod az örökbefogadott kis lurkót, és hiszem, hogy nagyon boldogok lesztek így együtt :)

 • 2009.05.29 09:46:39Pött

  Laliath, igen, jól látod, 6 év alatt megtanultam elfogadni, hogy nekem mást írt a sors, és már egy komplett berendezett babaszoba, és két izgatott szülő várja a telefont! Most már tényleg bármikor sorra kerülhetünk! :)
  Köszönöm a kedves szavaidat!

 • 2009.05.29 09:52:58soci

  Pött, szerintem sok gyerek irígyelhetné azt a lurkót, akit Ti kaptok! Nagyon sok boldogságot Nektek!

 • 2009.05.29 09:54:28mammina

  pott
  minden tiszteletem a tietek :-) nagyon jo baratnosnom negy kisgyereket fogadott orokbe negy ev alatt. drukkolok neked hogy mihamarabb csorogjon a telefonotok!!

 • 2009.05.29 09:55:03ditakai

  Jó olyan emberekről olvasni, akik a rossz élmények ellenére tovább tudnak lépni és képesek megtalálni a boldogságukat. Hajrá Pött!

 • 2009.05.29 09:55:51Pött

  Soci, neked is köszönöm! Az egész család nagyon izgatott, a leendő nagyszülők is transzban vannak, annyira várják az unokát. Remélem azért ellen tudunk állni a kísértésnek, és nem kényeztetjük nagyon el. :)
  Már régóta olvaslak benneteket amúgy, és nagyon jó írásokat találok az oldalon, de eddig nem vettem a bátorságot, hogy hozzá is szóljak.

 • 2009.05.29 10:24:51Kinity

  Pött gratulálok és csodállak...ennyi rossz élmény után ilyen pozitívan állni az élethez...tiszta szívből kívánom, hogy érd el céljaidat és legyetek boldogok a kis jovevénnyel :)

 • 2009.05.29 10:29:15wickedszti

  Pött, minden tiszteletem Tiéd. Sok-sok boldogságot Nektek.

 • 2009.05.29 11:06:08Pött

  Mindenkinek köszönöm a kedvességét, meglepő milyen empátiával és szeretettel álltok az emberekhez, és senkitől sem kaptam elítélő szavakat! Köszönöm nektek! Nem is hiszitek, milyen jól esik! ?:)

 • 2009.05.29 11:38:37Brumibaby

  Pött, tiszta szívből várjuk a "szülő születik" szül(et)éstörténetet

 • 2009.05.29 11:46:15Magenta

  Pött, minden jót nektek! :)

 • 2009.05.29 11:48:31Tessina

  csatlakozom Burmihoz:)

 • 2009.05.29 11:53:07Pött

  Sziasztok! Szívesen beszámolok majd a "kalandjaimról", ha tényleg érdekel benneteket. :) Bár kissé más lesz, mint az eddigiek, de hát a változatosság gyönyörködtet. :)

 • 2009.05.29 11:54:15wickedszti

  Pött: miazhogy! Szerintem mindenkit érdekelné, hogy hogyan születik a szülő :)

 • 2009.05.29 12:17:41mammina

  pott
  csatlakozom a tobbiekhez, nagyon jo otlet! addig meg egyutt szurkolunk. :-)

 • 2009.05.29 12:30:01nyuszómuszó

  Engem is nagyon érdekelne!:)

 • 2009.05.29 12:47:03Kibou no Hikari

  Pött
  Én is jelentkezem olvasónak! :) És addig is szurkolok, hogy mielőbb sikerüljön nektek!

 • 2009.05.29 13:18:32pockondi

  Pött, csatlakozom az előttem szólókhoz, szívből kívánom, hogy mielőbb megcsörrenjen a telefon!

 • 2009.05.29 13:19:46pockondi

  Normi, köszi a biztatást! Ma kiderült, hogy jó helyen van. :)

 • 2009.05.29 13:20:48Pött

  Köszönöm mindenkinek, és ígérem (illetve remélem), hogy hamarosan újra jelentkezem! :o)

 • 2009.05.29 13:33:26wickedszti

  pockondi :)

 • 2009.05.29 13:34:48Pött

  pockonid, sok szeretettel gratulálok! :)

 • 2009.05.29 13:35:45pockondi

  wickedszti, köszi :)

 • 2009.05.29 13:37:01cidre

  Pockondi, éljen! Maradjon is ott még kb. 8 hónapig :)

 • 2009.05.29 13:57:24Normi

  Pockondi! juhéjj! Akkor öröm van és megkönnyebbülés.
  Pött! És Neked is minden jót, jelentkezz te is, ha anyuka lettél!

 • 2009.05.29 14:02:49pockondi

  cidre, Normi :) Annyira pici még, hogy csak a petezsák látszott, de remélem, két hét múlva már szívhangot is hallunk.

 • 2010.01.29 22:12:41lildikó

  Kedves tanger!

  Szintén szimultán terhességem volt, a mi csodagyermekünk 16 éves. Kérlek ha olvasod a bejegyzésemet, jelentkezz!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta