SZÜLŐSÉG

Többet ér az óvónő, mint a dadus?

2009. május 21., csütörtök 16:01 |

Ki kapjon nagyobb értékben ajándékot év végén?

 • 92
  Az óvónők kapjanak nagyobb értékben
 • 323
  Egyforma mértékben kapjanak az óvónők és a dadusok
 • 5
  Csak az óvónők kapjanak
 • 175
  Ne kapjon senki

Már csak hetek kérdése és lehúzzák a rolót az iskolákban, sőt egyes óvodákban is, azaz szépen megfogalmazva közeleg az év vége. Ezzel együtt pedig egyenes arányban nő a szülői munkaközösségi tagok fejében a nyomás (például az enyémben), mert az egész évben pangó szülői kommunikáció hirtelen szárnyalni kezd. Ugyanis a csoportpénz felhasználásához mindenkinek van hozzáfűznivalója, s mivel haladó gondolkodású SZMK-s vagyok, virágoztatom a demokráciát a témában. Utólag bevallom, kár volt.

Mivel közös pénzről van szó, úgy gondoltam, a különböző ráfordításokat értelemszerűen közösen kell megszavaznunk, azaz körkérdések, napokig tartó levelezések után döntöm csak el, hogy mit hozzon a Mikulás a zsákba, mit tojjon a nyuszi a fészekbe, valamint azt is, hogy mit kapjanak a pedagógusok év végén. Az utóbbi esetében több probléma merült föl, mint azt gondoltam volna. Nem csak a „mit” lett kardinális kérdés, hanem a „mennyiért” is, sőt, a „ki” és végül, ami számomra a legdurvább, a „miért”.

De kezdjük az elején! Csoportpénzt szedni nem csak azért hálátlan feladat, mert innentől kezdve attól félhetünk, hogy elhagyunk, elvesztünk és összekeverünk egy halom bankjegyet, aztán a Nyuszi csoport majd sír-rí ajándék nélkül, hanem mert fel kell vennünk a pléhpofát. Ez pedig nekem igen nehéz. Sajnos, vagy szerencsére, ki tudja, szociálisan elég érzékeny vagyok, s nagyon tudom sajnálni, ha valaki valamiben hátrányos helyzetű, néha missziónak tekintem, hogy valahogy segítsek a helyzeten. Éppen ezért a csoportpénz kezelésénél próbáltam szem előtt tartani, hogy akármekkora összeget állapítunk meg, lesznek olyanok, akiknek problémát okoz kifizetni. Mert nyilván előbb vesz tejet a gyereknek, meg a kinőtt cipője helyett újat, minthogy beadjon egy közös kasszába, egy számára feneketlen zsákba pénzt, amiért vért verejtékezett. Ebből kifolyólag soha senkitől nem kértem az elmaradt összegeket, mostanra azonban egy kicsit megcsúsztunk, egy rosszul ütemezett kirándulás-befizetés folyományaként. Hirtelen nagyon fontos lett, hogy mindenki beszálljon, és sokan igencsak felháborodtak azon, hogy volt, aki egész évben egy fillért sem adott. Az pedig, hogy szegény anyuka egyedül neveli a gyereket, másodlagos problémája lett mindenkinek.

Mint kiderült, ha az ember egy a sok közül, azaz nehezen, de hozzájárul a gyerekek dolgaihoz, akkor elvárja mástól is, hogy tegyen hozzá a közjóhoz és a szociális belátóképessége egyenlő lesz a nullával hirtelen. Egyébiránt ne kapjon a gyereke csokimikulást, ajándék kis izét és ne menjen kirándulni sem, csak ha a szülők beszálltak a buliba. S hogy az óvónők mit kapnak az ő pénzükből, hirtelen kardinális kérdéssé válik. Mert mindenkinek joga van ugye, hogy eldöntse, Gizike néni bonbont kapjon, meg egy vázát, de a dadus csak egy gerberát, mert az mindig csúnyán néz.

Az ajándékozás témájában nagyon hamar világnézeti szakadékok keletkeztek. Az első dolog, amin fennakadtam, hogy a csoport két részre vált, az egyik vonalon erősen támogatták, hogy a két dadus megegyező értékben kapjon az óvónőkkel, a másik pedig nem értette, hogy miért alacsonyítjuk le az óvónőket a dadusokhoz. Bármerre hajoltam, a másik oldal sérelmezte a dolgot, én pedig hiába mondtam, hogy ez a demokrácia, lélekben valahol megértettem mindkét tábor érveit. Mert egyrészt igen, tündéri dadusaink vannak, akik ugyanúgy ott vannak a gyerekeink mellett, másrészt ki tudja, hogy szakmán belül valóban annyira degradáló a hierarchiát átlépni, kvázi egyenlő arányban súlyozni az ajándékokat. Voltak olyan keményvonalas szülők, akik nem értették magát az ajándékot sem, hiszen ez a pedagógus munkája, minek neki ajándék, érthetetlen. Sőt, örüljön, hogy fizetést kap ezért.

A következő akadály az ajándék maga volt. Bár próbáltam itt is demokratikus lenni, erősen tartom magam ahhoz az elméletemhez, hogy az év végi ajándékok nem szociális juttatások, s bármennyire szeretnénk, nem fogunk a pedagógusok anyagi helyzetén változtatni. Így kapnak végül könyvutalványt és virágot ruhautalvány helyett, mert ez egy gesztus, amivel elismerjük, hogy embert próbálnak faragni a gyerekeinkből. Mert akárhogy is nézzük, néha több időt töltenek az óvó nénikkel, mint velünk, s bizony nem csak rajtunk múlik, hogy normális felnőtt lesz belőlük. Még akkor is, ha a csoportpénz ügyében közös lónak akár túros lehet a háta…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.21 21:59:53Magenta

  Azért szerintem cserepes virágot is mértékkel érdemes. Nálunk a nappaliban 22 cserepes növény van, mert imádnak itt, képzelem, ha minden évben kapnék kettőt-hármat még, pár év múlva dzsungelben laknék. :)

 • 2009.05.21 22:02:19baudolinA

  Rajzoltassatok a gyerekekkel valamit. A tanító nénim még mindig őrzi a rajzainkat. :)

 • 2009.05.21 22:05:06Timtim

  Mi karácsonykor próbálkoztunk közösen összehozni valamit,de persze a többség húzta a száját.Erre én elmentem egy áruházba,vettem kávét,kakaót,teát és csokit,a virágosnál vettem celofánt és masnit is.Itthon megcsináltam a csomagot és az utolsó napon odaadtam.Mindenki örült,hasznos dolgokat kaptak.Ez egy gesztus.
  Hozzáteszem,hogy nálunk van csoportpénz-egy évre 2000 ft-és az nem akar fizetni,aki mindennap másik kocsival hozza-viszi a gyereket.Olyannyira felháborodott a pénzen,hogy képes volt a vezetőig menni.Szánalmas.

 • 2009.05.21 22:09:30kitka

  Wish73 erre nem emlékszem szerencsére.

  Mi általában a nagyobbnál és a kicsinél is ajándékutalványt adtunk közösen, bár én keveseltem az összeget.

 • 2009.05.21 22:22:59elzsabo

  Beautiful life, miért furcsa hogy óvónő is olvassa a Porontyot??? Tudod, G-Y-E-R-E-K!!!

  Szatyorka, amúgy lehet hogy még mindig jobb hogy a szőnyegen ülve, gyerekek között olvasott Metrot, mintha az íróasztal mögé bújva...:-)

 • 2009.05.21 22:33:06dodóó

  Első ajándék amit a lánom kapott mikuláskor volt.
  Óvónéni és daduska álltal készített zsákban jellel ellátva.
  Télapó hozta nekik.
  Karácsonykor fenyő ünnepély és a csoportnak a karácsonyi ajándékok átadása.Babák autók puzzle játékok új ceruzák ,de előtte körbe leültünk ölünkbe vettük a kicsiket és egy gyertyát a besötétített szobában körbe adogattunk a kicsik meg halkan kívántak valamit.
  Énekeltünk majd az óvó nénik és gyerekek álltal közösen készített kókusz golyókat ettük.
  farsang,húsvét nyuszi simogatóval,anyáknapjára verset mondtak virágot adtak és együtt énekeltünk.
  De volt egyszer bohóc kétszer Hangoló előadás is.
  Csoport pénz havi 300ft.
  Szerdára kérnek gyümölcsöt gyerekenként egyet és csütörtökön gyümölcs salátát kapnak.

 • 2009.05.21 22:40:04Magenta

  dodóó, ez a mi ovinkban is így volt. Szerintem mindenhol. :)

 • 2009.05.21 22:41:18dodóó

  Akkor jó!
  :)

  Néha tényleg úgy érzem a mi ovink jobb mint a másik ovi.

 • 2009.05.21 22:42:57manka78

  SzM tagnak lenni az egyik leghálátlanabb feladat. Oviban még én is voltam. Ahogy terhes lettem a kicsivel rögtön visszamondtam. Jó okom lett rá, senki nem akarta vállalni soha. Most a suliban nem vagyok tag, de ahol tudok segítek. Nem feladatom, mégis mindig beavatnak, kikérik a véleményemet a tagok. Így sokkal jobb segíteni.

 • 2009.05.21 22:44:06elzsabo

  Nálunk minden nap esznek gyümölcsöt tízóraira, névsor kitéve, így minden szülő tudja, mikor kerül sorra a 3 kg gyümölccsel.
  Csoportpénz havi 500 Ft, de ebből futja az egész éves mindenfélére, továbbá a különböző kellékekre, anyagokra pl a vizuális neveléshez.

 • 2009.05.21 22:44:37wish73

  kitka, pedig bizony így volt. az első évben nem, de a másodikban biztos.
  én mondjuk az összeget is sokallottam.
  3 évvel ezelőtt 3x1500 ft sztem baromi sok volt.
  a kisebbik gyerek csop-jában most először kértek 1000 ft-ot fejenként-mármint a két óvónő és a dadus részére, de ez búcsúév, ballagás. és 2009 van, nem 2006.
  amúgy holnap jössz a trófeába?

 • 2009.05.21 22:50:37kitka

  wish73 igen megyek.

 • 2009.05.21 22:51:07elzsabo

  Hálátlan feladat a pénzszedés, de a szülők megértették, hogy az óvónőnek nem fér bele még ez is, így is van elég pénzezés (kirándulások, fénykép-pénz, bábszínház, stb stb)
  Eddig szerencsére mindig volt egy-egy agilis anyuka aki elvállalta a csoportpénz beszedését és a folyamatosan tájékoztat bennünket az aktuális mérlegről illetve az elmaradásokról.

 • 2009.05.21 22:59:01wish73

  ettől a tanévtől tilos is az óvónőknek pénzezni.
  amúgy csak ovin kívüli prg-ra szabadna szedni amúgy is, vagyis ilyen, mint ábrázolás pénz, tisztasági csomag, gyümölcs-nap az ombudsman szt illegális.

 • 2009.05.21 23:02:16Magenta

  Azon én komolyan elgondolkodtam, hogy milyen szülő az, aki ombudsmanhoz fordul azért, mert gyümölcsöt meg vécépapírt kell vinnie a saját gyerekének!

 • 2009.05.21 23:09:14Inus

  Sziasztok!
  Nálunk az óvónők szedik a csoportpénzt 2000.- / félév, ebből veszik a ceruzákat, és egyéb eszközöket, ami év végén marad, azt elfagyizzák. Így egyik szülőnek sincs rá gondja. A nagyobbik most ballag oviból, arra külön szedjük össze a pénzt, többen szerveztük az ajándékot. A dadus nálunk is kisebbet kap, már csak azért is, mert ő csak 1 évet volt velünk. Az óvónénik tiffanyt (remélem jól írtam) kapnak, a gyerekek neve bele lesz gravírozva. A gyerekek rajzaiból egy albumot készítünk, és, hogy 10 év múlva is tudja, ki volt a "művész" berakjuk a gyerekek fényképét a rajz mellé, így személyes az ajándék.

 • 2009.05.21 23:14:03elzsabo

  Inus, igen, azt hiszem én is annak örülnék a legjobban, ha valami igazán személyeset kapnék az ovisaimtól idén! Fényképalbum vagy a rajzokból készült album szuper!

 • 2009.05.21 23:15:54Inus

  Örülök, hogy tetszik az ötlet, remélem nekik is fog!!!!!!!

 • 2009.05.21 23:19:33wish73

  nem arról van szó, h a saját gyerekétől sajnálja, de mióta van egy iskolás egy óvodás gyerekem-látom, h az ovi havi szinten drágább mulatság, mint az iskola.
  az óvoda önkormányzati fenntartású intézmény, nekik kéne gondoskodniuk a dologi kiadásokról, mert ilyen alapon a fűtésre, vízre is lehetne tőlünk kérni.
  a sulinak jelképes összegekért vannak különórái, év elején egyszer bevásárol az ember,év közben alig kellett venni/vinni valamit és az osztálypénz is kevesebb. sőt abból vesznek ajándékot a tanítónőknek, be sem kell adni plusz pénzt.
  ezzel szemben az oviban negyedévente tisztasági, havonta csoportpénz külső programokra és belső kiadásokra, ezen felül veszem az ábrázoláshoz való cuccokat, amit aztán nem is használnak, esküszöm, ceruzás rajzon kívül semmit nem csinálnak. vetettek foglalkoztató füzetet, 2x nyitották ki. fizetős programok is vannak napközben az oviban, ami szintén abszurd. szezononként plusz egy lábbeli az iskoláshoz képest, mert ugye van, amiben megyünk, van, amiben napközben van, és van az udvari. 3 szandált vettem egy hónap leforgása alatt. a nagyobbiknak kettőt, mer ők udvarra is az utcaiban mennek.
  nem azt mondom, h az ovinak kéne szandált vennie, meg miattuk akár az utcai is lehetne az udvari, de azért elég fura, h egy ingyenes, állami feladatot ellátó intézmény ami praktikusan nem több, mint, h a gyerek biztonságos helyen van, amíg dolgozom, többe van, mint az iskola, ami tényleg a nagybetűs életre készít fel

 • 2009.05.21 23:21:51Magenta

  Amin kiakadtam némileg pénzszedés ügyben, az az volt, hogy a hetedikeseknek be kellett vinni fejenként háromezer forintot, hogy a nyolcadikosok ajándékot kapjanak.

 • 2009.05.21 23:24:16Magenta

  Wish, még sosem gondolkodtam el így rajta, de csak kíváncsiságból megnéznék egyszer egy ovi/bölcsi költségvetést.
  Mennyit kapnak, mire megy el.

 • 2009.05.21 23:32:12Inus

  Magenta!
  Tudom nem nekem szólt, de Én SZM szülő vagyok, nálunk az oviban minden évben összehívják a tagokat, az óvoda vezető elmondja mire mennyit szeretne költeni, ha egyetértünk vele megszavazzuk. Tavaly nem szavaztuk meg, mert szerintünk voltak fontosabbak is, mint amiket ő leírt. Csak az valósult meg, amire "áldásunkat" adtuk.

 • 2009.05.21 23:33:26elzsabo

  Wish, tankönyvekkel együtt is olcsóbb az iskola?
  Csodálkoznék.
  Ez kicsit olyan, hogy pl. bölcsit is sokkal drágább üzemeltetnie az önkorm.-nak mint ovit...
  AZért hogy ha nem hsználják el a drágán megvett anyagokat, azért finoman sztem lehet szólni...

 • 2009.05.21 23:35:31Magenta

  Inus, köszi! :)

 • 2009.05.21 23:41:17wish73

  Inus, meglepődnék, ha nálunk vmire nem bólintanának rá. de nem csak ilyesmiben. lassan hozzászokik az ember, h akármiről kell szavazni, "fentebb" már eldöntötték a végeredményt. (és nem politikára gondolok, hanem munkahely, lakógyűlés-ilyesmi)
  elzsabo, nekem 2-os a lányom, nem emléxem, mennyi volt a tankönyv, de tízezer alatt, és mivel a mh-emen kaptam beiskolázási pénzt, vittem róla számlát, nekem lényegében ingyen volt. egy felsősnek, ahol albumok, atlaszok, nyelvkönyvek vannak, már nyilván sokkal több, bár angol könyvet én is vettem. de én az alsó tagozat vs ovi kapcsán ezt tapasztaltam. és ovira nem adnak tanévkezdési támogatást a közszférában. persze, lehet, h jövőre már sulira sem kapunk.

 • 2009.05.22 07:27:28Chelly2

  Sziasztok. De örülök ennek a cikknek. SZMK-s vagyok én is a fiam kiscsoportjában. Múlt héten született a lányom, a fiam májusban még nem volt oviban, mert beteg, így rég találkoztam szülőtársaimmal, hogy megbeszéljük, mi is legyen az ajándék. De adtatok pár jó tippet. Hétfőn még lesz időm pár szülővel, akivel összefutok megbeszélni az ajándékot.
  Nálunk max 500 Ft lehet a csoportpénz havonta. Mi ennyit is fizetünk, de ebből már volt 2 bábszínház, mikulás, karácsony, húsvét, névnapi csokrok, anyák napja, spec tollak... Már csak az évzáró és a gyereknap van vissza. A többiek megdicsértek, hogy elég ügyin vásárolok és jókat, úgy néz ki talán még marad is a kasszában. És hozzáteszem sok másik csoportban a bábszínházakra külön szedték össze a pénzt, mert nem volt rá már keret.

 • 2009.05.22 07:41:35sztroberi

  wish: az oviban szerintem a tisztasági csomagra a pénz az igen jó ötlet, az iskolák jó részében max. hétfőn délig van vécépapír, szappan is csak hírmondóba, viszont ott lényegesen kevésbé foglalkoznak azzal, hogy ez így nem jó. (persze ez nem csak azért van, mer az iskola nem figyel rá, hanem ahogy nő a gyerek, rájön, h vicces a vizes vécépapírt a falhoz dobálni, hogy ezekkel a dolgokkal lehet játszani, és még nőnie kell egy ideig, mire rájön, h tévedett és ez nem vicces, hanem hülyeség. ezzel nem azt mondom, h minden iskolában így van, és h biztos, h mindenkinek a gyereke játszik ilyenekkel, de hogy sokban gond a "tisztasági csomag", azt az elég nagyszámú hospitálásomból tudom.)

 • 2009.05.22 08:07:48Mimas

  Wish, ábrázoláshoz való cuccok? Ilyenről még nem is hallottam. Pláne, hogy kötelezően.
  Azonkívül az rendben van, hogy bentre külön cipő kell, de miben különbözik az udvar pora az utcaitól? Ez így tényleg abszurd.
  Nálunk havi egy tisztasági (wc papír, szappan, papírzsepi, szalvéta), plusz havonta egyszer egy kiló zöldség-gyümölcs. Ezt teljesen reálisnak érzem.
  Többeknél olvastam, hogy az óvónő szedi a csoportpénzt. Legjobb tudomásom szerint törvényesen ezt nem teheti.

 • 2009.05.22 09:10:08mammina

  en rendszeresen befizettem az oviban a csoportpenzt egyben ev elejen, es ebbol gazdalkodjon a csoport. vegyenek meg mindent amire szuksege van a gyerekeknek. viszont - es itt jon a mocsok rossz osszeferhetetlen szulo - az ovoneniknek ajandekra sosem adtam es nem is fogok. vagy kigazdalkodja a csapat es akkor van, vagy nem. de o ott fizetest kap kerem szepen, minek meg ajandek? klasszikus hozzaallas. itt olaszban megvan hgoy egy evben mennyi az osztalypenz, - nem keves - de abbol gazdalkodnak egesz evben, abbol megy a buszberles, a kirandulas belepo, az osztalyfenykep es evvegen a kozos pizzazas, es a tanarnoknek valami figyelmesseg. ha eppen nem marad a kasszaban, akkor nincs pizzazas es figyelmesseg. az oviban pedig ugy volt, vegyes csoportok voltak, minden nagycsoportos aki ballagott, egyutt osszedobta a megmaradt csoportpenzt es valami normalis ajandekot vett mint pl: harom oras wellness kenyeztetes, vasarlasi utalvany szupermarketbe, konyvutalvany, moziberletet. nem egy otszazadik csetreszben egy otszazadik viragot.

 • 2009.05.22 10:08:43Ribizlee

  az oviban búcsúajándéknak mi is masszázs, illetve fodrász-kozmetika utalványt adtunk (személyre szabottan), fájós derekú dadusnénink sírva fakadt örömében.

  amúgy karácsonyra általában kávét-teát-kakaót kaptak közösen, amit nem vittek haza, hanem a kiskonyhában együtt használták el. jobban örültek ennek, mint a sokadik virág-váza-bonbon kombónak.

 • 2009.05.22 10:08:58pantufül

  Nálunk az oviban volt 200 Ft/hó, de év végén még hozzá kellett adni, hogy ajándékot lehessen venni.Én nem sajnáltam erre a pénzt, igaz nem volt húzós az összeg. Általában vásárlási utalvány volt, vagy könyv, pl album, aminek mindenki nagyon örül szerintem mert alapból nem adna ki rá pénzt. Amikor elballagtak a gyerekek csodaszép ajándékokat kaptak a gyerekek, az óvónők festettek nekik bögrét a nevüket és a gyerkőcöt festették rá. Mi pedig a gyerekek rajzaiból készíttettünk egy albumot az óvónéniknek, csodaszép borítóba bekötve (könyves csinálta).
  A suliban havi 300 Ft van, ebből még marad is. Év végén viszont nem veszünk ajándékot a tanároknak. Ez így alakult ki. A mikuláscsomagban az idén volt mikulás sapka, radír és hegyező meg mandarin egy kis méretű csokival megdíszítve. Jobban örültek neki, mint a sok fognyűvő vacaknak.

 • 2009.05.22 10:37:00Alessia2

  én ezért mondtam le az SZMK tagságot, de 1 év alatt senki nem vállalta.
  Végigcsinálom az évzárót/ballagást és szeptembertől csinálhatja, aki akarja...
  Rémes, hogy a leveleimre a füle botját se mozgatta a szülők 85%a, de aztán kritizálni azt tudtak:(((én meg meló, suli és család + 2 gyerek mellett nem tudom és már nem i akarom egyedül csinálni

 • 2009.05.22 11:05:02jucili

  Nem olvastam el, csak az utolsó hsz-t.:)

  Levelekre nálunk sem reagálnak, de kritizálnak, ha hagyom. De nem.:)

  Egy évre van szeptembertől 1000 Ft csop.pénz, + színház, kirándulás, stb., mindezt az óvónők szedik.
  Névnap: 1 csokor virág, 1 doboz csoki. Mindenkinek egyformán.
  Most a ballagásra sem tettünk különbséget. Egyforma ajándék, virág mindenkinek.

 • 2009.05.22 18:51:09nyúlmama

  ngyenes, állami feladatot ellátó intézmény ami praktikusan nem több, mint, h a gyerek biztonságos helyen van, amíg dolgozom, többe van, mint az iskola, ami tényleg a nagybetűs életre készít fel
  Sajnálom, hogy úgy érzed, ennyi az óvoda funkciója
  a cipőkérdést végképp nem értem.Nálunk is van benti cipő, ez szerintem teljesen természetes, hiszen a gyerekek a földön is játszanak, de az udvarra nem kell külön cipő, ennek ellenére van, aki hoz udvarit, mert nem akarja, hogy abban menjen ki, amit a "hazamenős"
  Tisztasági csomag: nem az óvodák döntik el, mennyi a költségvetésük.Nem az óvónők használják el a Wc papírt, a zsepit, hanem a gyerek. És minő szentségtörés, nálunk még fogat is mosnak ebéd után.Elég baj, hogy sok-de nem minden!- iskolában ezekre már nem fordítanak gondot.
  Az ajándékról.:Én kifejezetten utálom a gyűjtögetést, pláne ha az oviban kiragasztott cetlikkel teszik ezt, és- megtörtént- a szülő nekem akarja a kezembe nyomni a pénzt.Ha valaki hoz ajándékot, azért, mert ő akar, és nem azért, mert gyűjtenek, és úgy érzi, kell adnia,akkor azt szépen megköszönjük.Évtizedek óta őrzöm a kézzel festett cserepet, pl.
  Kedves SZMK-sok,bizony emberekkel foglalkozni.....tisztelem, aki vállalja.

 • 2009.05.22 18:53:47nyúlmama

  Ja , és miért abszurd a fizetős program? Az, hogy Bábszínházba viszik a gyereket? Vagy mire gondolsz?

 • 2009.05.22 21:50:21Yldikó

  Sziasztok!
  Óvónőként én örülök annak, ha egy évben egyszer megköszönik a szülők,hogy a két szemmel 28 gyerek testére-lelkére próbálok felügyelni nap, mint nap. Aktív időt többet tölt velem, meg a kolleganőmmel egy-két gyerek, mint a szüleivel. A felelősség az enyém! Természetesen én is törlök orrot, popsit, de a csoportszobát nem hagyhatom el, ha 1 wc-n van, 27 játszik. A dajka nénik legtöbbje már szakképzett, segítőtársa az óvónőnek, hiszen Ti is látjátok, hogy sok a "nehezebb" gyerek. A csoportpénz nálunk is "adható" az évi 3 szülőin történik az elszámolás, amit a szülői szervezet tart kézben.

 • 2009.05.22 22:06:38Magenta

  Yldikó, és ezzel most mire akartál kilyukadni?

 • 2009.05.23 00:51:22wish73

  nyúlmama, nem a bábszínházra gondolok, azt a csoportpénzből fizetik. hanem arra, h külsős vállalkozó heti egyszer zenés vagy sport foglalkozásokat tart-kvázi különóra az óvónők és a gyerekek szorgalmi idejében.
  azt meg, h az ovi gyerekmegőrző nem érzés kérdése, hanem tapasztalat. tény. most ballag a lányom, és tudom, h mivel telt a 3 év, amíg odajárt. fedél volt a fejük felett napközben.
  azokat a dalokat, mondókákat ismeri, amiket a fizetős foglalkozásokon tanult.
  az udvari-utcai lábbeli kérdése is kva egyszerű. az udvaron szétrúgják, szétmotorozzák, a tépőzárat tönkreteszi a homok, stb egyszóval egy-két hét alatt szalonképtelenné teszik, leamortizálják. ahogy egy udvari cipő kinéz, úgy nem megyünk sem vásárolni, sem moziba, sem vendégségbe. ezért kell külön. akár van ovis korú gyereked, akár óvónő vagy, csodálkozom, h ez az újdonság erejével hat rád.
  amúgy, ha összeadom a csoportpénzt, tisztasági csomagot, gyümölcsnapokat, éves szinten tízezres nagyságrendekről beszélünk. ingyenes ellátás címén némi ellentmondást vélek felfedezni.
  én is tudom, h kevés pénzből gazdálkodnak, h senki nem nyúlja le sem a pénzt, sem a tárgyi dolgokat, amiket be kell vinni, csak ne nevezzük ingyenesnek azt, ami nem ingyenes.
  a legkevésbé az ajándékra adott pénzt érzem lehúzásnak, ha a pedagógus olyan, amilyen a nagyobbik lányom 2 óvónénije volt ill. mostani tanítónénijei. mert ők nem csak a munkaidejüket töltötték/töltik ki, amiért a fizetésüket kapják, hanem szívüket-lelküket beleadják. sokszor olyan dolgokat is megtesznek,amik egyáltalán nincsenek a munkaköri leírásukban, és sehol nem lehetne számonkérni rajtuk, ha nem tennék meg. és mivel ez részükről gesztus, a szülők részéről ennek figyelmességgel való meghálálása "logikusnak" tűnik.

 • 2009.05.23 08:38:19Temptation

  A csoportpénzt és a tisztasági csomagot nem_lehet_kötelezővé_tenni.Tv szerint a szülők, ha akarnak adhatnak önkéntesen adomány formájában az óvodának pénzt, eszközt, stb. De az óvoda nem kérheti.Amióra új vezető óvónőnk van, nálunk nincs se csoprtpénz, se tisztasági csomag, és mégis van elegendő wc papír, pzs, szappan, a fogalkozásokhoz eszközök. A mi ovinkban nem a fizetős foglalkozásokon tanulnak a gyerekek dolgokat.Fogkrémet mi viszünk, mert abból mindenki másfélére "esküszik".Gyümölcsnap heti egyszer, max. 2-3 szem gyümölcsöt viszünk gyerekenként.

 • 2009.05.23 21:38:30nyúlmama

  Bocsi, de teljes ellentmondást látok abban, amiket írsz. Még mindig nem értem a külön cipő-sztorit.Ha te úgy érzed, kell cipő külön az udvarra, vidd be, de akkor mi a problémád ezzel? Ezek szerint nem az óvónők kérik. Vagy ha te viszed el játszótérre, akkor nem megy tönkre a cipője, csak az oviban És lehet, hogy két különböző gyerekedről írsz? Mert egyszer azt írod, hogy a gyereked semmit nem tanult a 3 év alatt, egyszer meg azt, hogy megérdemlik az óvónők az ajándékot, mert ilyen jók A különóra nem kötelező. és hidd el, nagyrészt szülői kérésre van az ovikban különóra. Nálunk kori, amire az óvónéni viszi el, és ő öltözteti, vetkőzteti, igaz, külön oktató oktat. Úszásnál uez.Valóban, zeneovi is van, ami "szorgalmi időben van" délután, de szerinted mikor kellene lennie?És a gyümölcsnapot is a szülők szavazták meg, hogy a kölkök jussanak minden nap friss gyümölcshöz, zöldséghez, mert a közétkeztetés olyan, amilyen.
  És valóban, vannak az óvónők közt is rosszak, meg jók, ahogy minden más szakmában is, mégis, ha egy rossz fodrász elcseszi a hajadat, nem fogod azt mondani, hogy a fodrászok mind sz...

 • 2009.05.23 22:28:43wish73

  ha én viszem a játszótérre, nem motorozik. mert kinőtt a motorozásból. az oviban viszont ez megy.
  ha én viszem játszóra, többnyire leveszi a cipőt, zoknit,mert imád mezítláb lenni, és sosem fázik meg. persze novemberben nem engedném, de olyankor már nem járunk játszóra, nem annyira kicsik már.
  igen, két gyerekem van. az egyik jó csoportba járt, az óvónénik odatették magukat, a másik meg uabban az épületben 2 másik nőhöz járt és csak megőrzés volt, soxor még az sem.
  a különóra nem kötelező, DE: miután látom, h a gyerek az óvónőktől semmit nem tanul, eldönthetem, h befizetem-e, h vmi rá ragadjon, vagy öntudatos vagyok, és ezzel a gyerekkel szúrok ki.
  az óvodában délelőtt vannak-lennének a foglalkozások, olyankor kéne az óvónőnek felkészülve levezényelnie az adott tananyagot. az oviban a szorgalmi idő-tudom, nem ez a hivatalos neve, de a lényeg, h, amikor a foglalkozások vannak, az a délelőtt. az iskola előtt állóknak is kötelező oviba járniuk, de csak délelőttönként, du. mndennki azt csinál, amit akar. mert akármilyen furcsa, az oviban is van hivatalosan tematika, tantárgyak, és el kell jutni bizonyos képességek, készségek, lexikális tudás területén valahová, mire kezdőik a suli. a lusta óvónők ezt a maguk nyelvén úgy kommunikálják, h az ovi a játszás és a tapasztalás helyszíne.
  szóval ezeknek a foglalkozásoknak délelőtt kéne lenniük, és akkor délután nyugodtan lehetne a fizetős zeneprg. ha akarom beíratom, ha akarom, kimegy az udvarra a nem befizetettekkel, ha ráérek, elhozom. de így , délelőtt gyakorlatilag nincs opció. és persze, mijafrancot csinál az óvónő munkaidőben, ha más tartja a foglalkozást?

 • 2009.05.24 06:10:52Brumibaby

  Előrebocsátom, hogy mi is bevisszük a papírzsebkendőt, fogkrémet, stb., és fizetünk párszáz forintot, amikor bábszínházba mennek, meg ilyen-olyan programok vannak.

  De még sose fizettünk azért, hogy közös ajándék legyen az óvónéniknek. Akinek van rá pénze, vesz ajándékot, ha akar, a többit, akinek nincs, vagy aki nem bírja az óvónénit, álságos dolog rákényszeríteni, hogy ajándékozzon. Pedagógusnapon mi szoktunk vinni egy-egy szál, vagy csokor virágot, épp ahogy pénz volt otthon, és megesett, hogy ha a gyerek azt mondta, nagyon szereti a másik csoport dajkanénijét, akkor neki is. A fiam ballagásakor a csoportjában dolgozó óvónénik és a dajkanéni személyre szóló ajándékot kapott, amelynél nem mérlegeltem, hogy az egyiknek drágábbnak kellene lennie. Valaki írta itt, hogy az óvónéni felelőssége nagyobb, no, ezért van az óvónéni feljebb a közalkalmazotti bértáblán, de nem hiszem, hogy az ajándéknak, amit ugye barátságból, szeretetből, tiszteletből adunk, ehhez kéne igazodnia.

 • 2009.05.24 06:16:34Brumibaby

  Ezzel együtt az óvónénik és a dajkanénik nálunk tényleg szeretik a gyerekeket, azokat is, akiknek a szülei sose hoznak semmit, meg azokat is, akik a porcelán kávéskészletek kiapadhatatlan forrrásaiként funkcionálnak.

  Nekem a legjobban az az ajándék tetszett, amikor a tavalyi ballagók szülei fát ültettek a csoportszoba ablaka elé, gyorsan növőt, mert nagyon nagy a hőség nyáron, s előtte egy kis réztáblán ott vannak az azévi a ballagók nevei.

 • 2009.05.24 11:24:13Yldikó

  Sziasztok!Magenta hozzám intézett kérdésére:nem igazán akarok kilyukadni semmire, csak olvasni rossz, hogy óvónők, szülők közt ilyen kérdések felmerülnek és a legtöbbje felszínre sem kerül a napi életben. Amit mi óvónők sokszor egyértelműnek könyvelünk el az a szülő számára sokszor probléma. Azért lenne a fogadóóra intézménye, hogy ilyenkor helyére kerüljenek a dolgok. Minőségbiztosítási kérdőíven tessenek értékelni! Ha valaki nincs megelégedve a csoportban folyó munkával, tessék a szülői szervezetnek "életet" adni, megkeresni a vezetőt. Nem lehet minden kollega mindig toppon, de a jelentős része szereti a hivatását, és azt is, ha a szülőt nevelőpartnernek tudhatja.

 • 2009.05.24 11:35:17Yldikó

  Brumibaby! Az ültetett fa nagyon klassz! Én egy ballagáson bőrmappát kaptam a borítóján a csoport neve, az én nevem gravírozott tollal. Egy kolleganő tálcát kapott, rágravírozva a gyerekek neve. Nagyon ötletes, szerintem.

 • 2009.05.24 18:11:01nyúlmama

  Kedves wish. Szerintem mi sose fogjuk megérteni egymást, így utolsó válaszom e témában. Mi igenis megyünk levegőre novemberben is, és egész télen is.Valamint homokozunk, igen , amikor olyan az idő. És lehet, hogy nyáron mi is levesszük a cipőt, de bizony tavasszal még nem.Amúgy saját gyerekem is van, két felnőtt, és velük is jártam játszótérre, és levegőre.
  Az óvodai tematikával tisztában vagyok, de nem egészen úgy van, ahogy te írod, ugyanis foglalkozást akár délután is tarthat az óvónő.
  És: az óvoda elsősorban nevelési, és nem oktatási intézmény, a foglalkozások játékosak, uram bocsá, játékba ágyazottak.
  És újra leírom: igen, bizonyára vannak rossz óvónők, de nem kéne általánosítana!Yldikónak igaza van, ott a fogadó óra, tessék panaszkodni, ha valami nem úgy van, ahogy érzésed szerint lennie kellene.

 • 2009.05.24 19:06:47Magenta

  Óvónők, elvi kérdés: miért vannak a gyerekek cipőben a csoportszobában? Nem jobb lenne a lábuknak zokniban?

 • 2009.05.24 19:22:43Kipikopii

  2009.05.24 19:06:47Magenta

  mert elcsuszhatnak (?)

 • 2009.05.25 17:57:06Yldikó

  Így van. Az egyik legfontosabb amit a szülő joggal elvár, hogy olyan állapotban kapja vissza délután a gyereket, ahogy behozta. A gyerekbalesetek elkerülésére nagy gondot kell fordítani. Én szeretem a szandált, ami szellőzik is, de nem csúszik.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta