SZÜLŐSÉG

Régi-új lányregények anya könyvespolcáról

2009. május 18., hétfő 13:30

Pöttyösek és csíkosak - gyerekkorom kedvenc könyvei. Némelyiket csak egyszer olvastam el, de volt olyan is, amiből oldalakat tudtam idézni fejből, annyiszor lapoztam végig újra és újra. Aztán szépen sorban felkerültek a polcra, hogy Csipkerózsika-álmukat aludják egészen addig, míg valaki újra kézbe nem veszi őket. De a királyfi sokáig váratott magára, a kicsit kopottas, egyforma pöttyös vagy csíkos borítójú könyvek ugyanis nem nagyon tudták felvenni a versenyt az újabb kiadású tiritarka, csilivili gyerekkönyvekkel. Mígnem egyszer megtört a jég, aztán nem volt megállás. Régi kedvenceim szépen lassan átvándoroltak a gyerekszoba könyvespolcára, sőt antikváriumokból újabb - régi - könyvekre is szert tettünk. Azóta szinte mindegyikük ismét megjelent a könyvesboltokban is, ki pöttyösként, ki csíkosként, ki vadonatúj köntösben.

A két Lotti

lotti

Emlékezetem szerint a leleményes ikrek, Luise és Lotte története volt az első, ami képes volt áthatolni az érdektelenség és elutasítás falán. Pedig elég komoly hendikeppel indult szegény, a kötelező olvasmányok után kutatva bukkant rá ugyanis a nagyobbik lányom a könyvszekrény félreeső szegletében. Kötelező vagy sem, a szülőket fondorlatos helycserés támadással újraegyesítő lányok izgalmas története egyrészt rabul ejtette még az olvasni akkor alig tudó kisebbikemet is, másrészt ráébresztette őket arra, hogy belül nem feltétlenül gagyi, ami kívülről kopott, úgyhogy ezzel kezdetét is vette a pöttyös és csíkos világ felfedezése.

Erich Kästner: A két Lotti
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2009.
1890 Ft

Heidi

heidi

Rögtön ezután következett Heidi, ami még most is nagy kedvence nagy kajla kamaszlányaimnak, legyen az a századszor is elolvasott könyv vagy a számos filmfeldolgozás valamelyike - utóbbi tipikusan a téli szünetben kerül a tévécsatornák műsorára, és sokadszorra is képes a képernyő elé csalni őket. Helyenként vidám, helyenként megható mese arról, hogy némi vargabetűvel hogyan találja meg egy kislány a családot nagyapja személyében, ami az öreg számára is elhozza végre a valakihez tartozás, a szeretni és „szeretve lenni" érzését. Ehhez képest már csak ráadás, hogy a csodálatos alpesi táj, a kristálytiszta levegő, a szabad élet és az önzetlen gondoskodás még a nagybeteg városi barátnőt is képes talpra állítani.

Johanna Spiry: Heidi
Cicero Könyvstúdió Kft., 2007.
1584 Ft

Hárman a szekrény tetején

harman

Két lánytestvér élete soha nem mentes a súrlódásoktól. Különösen akkor, ha egyikük a mindig kétbalkezes, míg a másik az örök „kicsi", ráadásul az állandó „bezzeg". Andrea és Éva egyébként sem egyszerű helyzetét tovább bonyolítja egy sose látott újabb testvér felbukkanása, aki igazából Mari, valamiért mégis Médiként, sőt Médikeként mutatkozik be, amivel persze nem sikerül belopnia magát a két lány szívébe. Egy vakáció mulatságos története, aminek humora engem valahogy jobban megkapott gyerekkoromban, mint a saját lányaimat, de egy olvasást mindenképpen megér, hogyan lesz a kezdeti vad ellenségeskedésből igazi testvéri összetartozás.

G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2008.
1490 Ft

Az utolsó padban

utolso

Egy mindig - és mostanában egyre inkább - aktuális könyv elutasításról és kiközösítésről, arról, hogy a többségi közösség normáinak tiszteletben tartása még a legmerevebb előítéleteket is képes legyőzni, és hogy alkalmazkodás nélkül nincs elfogadás - álljon valaki bármelyik oldalon is. Lakatos Kati története egyúttal alkalmat nyújt arra, hogy elmeséljük a gyerekünknek, mi a különbség kék és piros nyakkendő között, miért hat pont az egyik és tizenkét pont a másik - már ha valaki még emlékszik ilyesmire, a regény cselekménye ugyanis a kisdobosok és úttörők korában játszódik, a végső nagy cél pedig éppen az el- és befogadást jelképező úttörőnyakkendő megszerzése.

Halasi Mária: Az utolsó padban
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2006.
1290 Ft

Intőkönyvem története

into

„Melinda az Operában éretlenül viselkedett" - áll az intőkönyv első lapján, aztán sorban követi a többi irgum-burgum és ejnye-bejnye. Ezzel el is érkeztünk a kamaszkorhoz, pontosabban egy minden ellen lázadó kamaszlányhoz. Minden intőnek külön története van, és csak a fejezet elolvasása után válik világossá ok és okozat, érthetők meg az első hallásra sokszor meghökkentő szövegű figyelmeztetések. Mert például honnan is tudhatná az énektanár, hogy a színpadon álló Tiborc alakja imádott nagyapja fájó hiányát juttatja a kislány eszébe? A regény nagy előnye, hogy minden egyes intő története többé-kevésbé önállóan is megállja a helyét, ezért olyan gyerek számára is vonzó olvasmány lehet, aki egy nagyobb lélegzetű művet még jó eséllyel nem olvas végig.

Nagy Katalin: Intőkönyvem története
Könyvmolyképző Kiadó, 2007.
2299 Ft

Bezzeg az én időmben

bezzeg

Egy kamaszlány élete mindig bonyolult, különösen akkor, ha valahogy mindig kilóg a környezetéből, mert más értékeket tart fontosnak, mint a nagy többség. Nem teszi könnyebbé az életét az sem, hogy nem tanulhatja azt, amit szeretne, sőt a család megélhetése érdekében korrepetálást kell vállalnia, noha ő szívesebben színezné órákon át ábrándképeit a királyfiról, aki majdcsak elérkezik végre a kelkáposztaszagú körgangos házba azon a bizonyos fehér paripán. Elkényeztetett, lusta és buta, ámde gazdag tanítványa pedig nap mint nap szembesíti azzal, jóval szerényebb képességekkel is előbbre juthat az, akit szerencsésebben pottyantott le a gólya. Hogy minden még bonyolultabb legyen, éppen egy zűrzavaros történelmi korszakban köszönt be életébe a várva várt első szerelem is.

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Móra Könyvkiadó, 2007.
Könyvmolyképző Kiadó, 2002.
1590 Ft

Abigél

abigel

A végére hagytam mindhármunk abszolút és örök kedvencét, Abigél történetét. A szigorú intézet kertjében álló szoborét, aki sokat segít abban, hogy a rideg világ és az értelmetlennek tűnő szabályok ellen kezdetben makacsul lázadó Gina megismerje és elfogadja a felnőtt világ szabályait, hogy ne sodorja még nagyobb bajba azokat, akik még az utolsó pillanatban is jó irányba próbálják fordítani a történelem kerekét. Szerencsére hamar rájön, hogy nincs egyedül, a könyv legvégén pedig az is kiderül, hogy - bár szinte senki nem az, akinek látszik - Abigél legendája mögé rejtőzve segítőkész, tiszta szívű hús-vér emberek egyengetik a bajba jutottak útját. Nem kevésbé nagy kedvenc nálunk a regényből készült filmsorozat, melynek ritka erénye, hogy mindenben tökéletesen igazodik a könyv cselekményéhez, sőt a forgatókönyvíró arra is ügyelt, hogy a párbeszédek mindvégig hűen, szinte szóról szóra kövessék a regény eredeti szövegét.

Szabó Magda: Abigél
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2009.
2490 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.18 22:39:36ruju

  Most megyek aludni, illetve nem, bocs, előtte még olvasok természetesen :-DDDDDDD

 • 2009.05.18 22:40:14Aurin

  ööö, oké, a yahoo az így, ahogy én írtam :-D?

 • 2009.05.18 22:41:53Aurin

  mönt mél, majd írol holnap.
  Kellemes óvasást :-D

 • 2009.05.18 22:49:19Aurin

  én is mék, eldőltem...
  Vierre, holnap gyüvök, értekezhetünk még, meg mindenki, naon jó ez a poszt.
  poojjó..:-D

 • 2009.05.18 22:52:43Vierre_

  Aurin én valahogy úgy vagyok vele hogy ha be kéne lőnöm a jellemet akkor élet-káosz. Darton oriási de azt is hogyelbaszták.. sírtam. Sötét Térítő meg a Zarándok szerintem botrányos. Darton a humor és halál. Ebből lett egy ládafos. Dartonban olyan lehetőségek vannak amit ki kéne aknázni erre oda adják egy író-antitálentumnak. Alyr Arkhon már igen. Az valaki. De az a fostalicska két könyv, azért sajnáltam az aranyaimat. A másik amiből valami igazán kiválót lehetne csinálni az Uwel...erre???? Kránnal sok bajom van. Krán rend-halál. Baromi sok iszonyú izgalmas dologgal. Erre mit tesznek? Csinálnak belőle gonoszt. De krán nem gonosz hanem más, ami a Renegátba ki is jön. És nem elég hogy gonosz, még totálisan győzhetetlen is, egy kráni fejvadász legyalulja fél Ynevet. És amikor felteszed a kérdést, hogy akkor miért nem teszi? Válasz? Mert nincs kedve. érted. Nincs kedve. Szóval ez a bajom a fejlesztőkkel. VAn egy bála zseniális dolog amivel nem tudnak mit kezdeni. Amikor Pyarront legyalulja Krán, csak egy fis-fos előőrs ami kijön. Szóval ez a bajom Kránnal. Hogy volt mozgás, elindult egy nagyon izgalmas irányba és olyan demagóg kaka lett belőle, hogy fáj a szívem érte.

 • 2009.05.18 23:01:13evaandrea

  Azok sznoboznak, akik el sem tudják képzelni, hogy léteznek olyan emberek, akik számára Dosztojevszkij minden műve lebilincselő, akiket megérint Coelho, vagy élvezik Esterházy Pétert.
  Pedig sznobizmusból senki sem olvas.
  A sznob rákeres a neten, hogy esetleg tudjon róla beszélni, de nem olvassa el. Azért sznob.
  Az olvasás élvezet. Aki ezt nem ismeri véleményem szerint kimarad valamiből, de ő nyilván nem így éli meg, hanem lesznobozza azt, aki tudja, miről van szó.
  Mivel az olvasás élvezet, nagyon különböző, kinek melyik író, ill könyv jön be.
  Ilyen alapon teljesen értelmetlen különböző ízlés miatt a másikat minősíteni.
  Ha belegondol az ember, mennyi könyvet írtak, és élete során ennek milyen ici-pici tört részét képes elolvasni (még akkor is, ha egész életében mást se csinálna) megérzi az ember, milyen pici pont a világban.

 • 2009.05.18 23:11:59Vierre_

  evaandrea én mondom neked, aki egy GyU-n egy nap alatt rágja át magát és igen tág az érdeklődési köre, hogy azért abból a sok könyből a többség trágya és nem ízlés alapján. :)))) A jó könyv az akkor is az, ha amúgy nekem nem tetszik. Mert mitől jó egy könyv? Bőven körülírható. A téma max nem jön be. Szóval én nem ettől érzem magam kicsinek. Hanem mert 164cm vagyok. :))))))))))))

 • 2009.05.18 23:15:40csutkababa

  Vierre
  Baszki ecsém /by V:)))aszittem, legalább 175 vagy...:-DDD

 • 2009.05.18 23:20:54Vierre_

  Csuti dehogy. Kicsi vagyok de mokány, simán letolok vállból egy olyan maflást amitől Koko is beszédül. Vállból dolgozom, mert a csuklóm siralmasan gyenge, csak pingpongra jó, de arra annál inkább. :)))))))))))

 • 2009.05.18 23:26:47Vierre_

  ööö azért eszembe jutott még valami amire ez a csukló tökéletesen megfelel...höm. :)))))))))))

 • 2009.05.18 23:27:55Cinnouse

  hú, kicsit már le vgyok maradva, de akinek kell az Előttem az élet, most újból kiadták, lehet kapni a boltokban. Én most akadtam rá, a szakdolgozatomhoz kellett jó sokszor elolvassam, de nagyon megszerettem. Szvsz Romain Gary az egyik legjobb könyvet írta meg. És annyi jó sor van benne. Az egyik kedvencem:
  "Én nem is értem, miért vannak olyanok, akiknek mindenük megvan, rondák, öregek, szegények, betegek, másoknak meg semmijük sincs az égvilágon."

  Macskaköröm: hogy azt én mennyire szerettem. Végre egy hősnő, aki panelben lakik. :)
  Hasonlóan a nevenincs tér lovagjaihoz (bogáti péter). Az is nagyon jó volt.

 • 2009.05.18 23:28:43csutkababa

  Kecses legyezőrebegtetésre, ugye????
  Szempilla szinkronnal:-DDDDD

 • 2009.05.18 23:36:39Vierre_

  Csuti ti így hívjátok? ;))))))))))))))))))))))

 • 2009.05.18 23:47:11csutkababa

  Nem hívom, jön magától:-DDDDDD

 • 2009.05.19 00:06:57bezzeganya

  Magenta:

  A fiamnak felolvastam Rejtő Jenőtől :

  "Uram! A késemért jöttem!
  -- Hol hagyta?
  -- Valami matrózban.
  -- Milyen kés volt?
  -- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
  -- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
  -- Kagyló.
  -- Hány részbõl?
  -- Egy darabból készült.
  -- Akkor nincs baj. Megvan a kés!
  -- Hol?
  -- A hátamban.
  -- Köszönöm...
  -- Kérem... A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem.Egy darab húszcentis kagylóritkaság."
  Az első oldalt elég volt felolvasni, az összes többi könyvet egyedül olvasta :)

 • 2009.05.19 00:11:48Kipikopii

  ez tok jo otlet Bezzeganya! :-) meg az is jo, hogy felhoztad Rejtot. Nalunk is vannak mai napig idezett 'klasszikusok' Rejtotol...

 • 2009.05.19 00:18:55B-

  A Kincskeresőtől én is idegbajt kaptam. Felnőttként újra elolvastam, amikor segítettem egy rokon gyereknek ovasónaplót írni - és megint borzasztó volt. Az a tipusú depi, ami nem látványos, de mint a cipődbe szorult kavics, szép lassan teljesen kiakaszt. Mint amikor mindig a csiga szarvára koppintasz, és a végén már ki se dugja. Gyilkos :-(

  Arra emlékeztek, amikor a frissen végzett varázslótanonc a lakótelepen megy szakmai gyakorlatra? Mi is volt a címe... Nagyon szerettem...

  Murakamitól a Kafka a tengerparton nagyon bejött, de Szputnyik szerelmesi viszont egyáltalán nem...

  Olvas itt valaki Amélie Nothomb-t?

  Ezek is depik, de olyan szenvedélyes depik, mint a kamaszkor maga a mostani emoval meg régen a dark wave-vel meg a Depeche Mode-dal, amiben energia van....

  Philip K. Dick alap, de nem mondanám, hogy egy Valis pl gyerekeknek való... Viszont kinyit előtted egy ajtót.

 • 2009.05.19 00:27:31baudolinA

  Hát akkor valami baj lehet velem, mert én a Kincskeresőt nagyon szerettem.

 • 2009.05.19 00:30:04B-

  Vashiány? :-)))

 • 2009.05.19 00:31:20baudolinA

  Neeem. Képzeld, az orvos nagy örömmel újságolta még januárban, hogy most már mérhető. Ez azt jelentette, hogy még mindig alulról közelítettem meg a minimumot, de már volt bennem valami anyag. Kíváncsi vagyok, mit szól júliusban az újabb labor után.

 • 2009.05.19 00:33:30B-

  De amikor a Kincskeresőt olvastad, még lehet, hogy akut volt a probléma :-)

 • 2009.05.19 00:34:09baudolinA

  Hát az elég rég volt, az akkori laborleleteimet nem tartottam meg. :) Mondjuk úgy, hogy a jótékony feledés homályába merítettem őket. :)

 • 2009.05.19 00:34:46baudolinA

  Vagy a feledés jótékony homályába? Lényeg, hogy merültek. :D

 • 2009.05.19 00:34:56B-

  Egyébként gondolom, hogy nem fogom innen megtávdiagnosztizálni és kézrátétellel kezelni is a témét, de szedsz te valami vitamint? Már nem csak vasat, hanem olyasmit, ami segíti a vas felszívódását (talán a C tud ilyet) meg kicsit helyreteszi a hormonháztartást?
  dr B-

 • 2009.05.19 00:35:28B-

  Mindjárt lemerül a laptop, és akkor én is álomra hajtom a fejem.

 • 2009.05.19 00:37:34Vierre_

  A kincskereső über, asszem már háromszor írtam. Nekem meghatározó volt és nem depis. Hanem nagyon mélyen érintett. Mai napig fanja vagyok.

 • 2009.05.19 00:41:23baudolinA

  Igenis doktorné, iszonyat mennyiségű C-vitamint és folsavat szedtem a vaskúra teljes 9 hónapja alatt. Jelenleg Magne B6-ot és A-vitamint szedek, és egy hete elkezdtem a félévi szokásos vitaminkúrát a hajamra. De lehet, hogy kár belém...

 • 2009.05.19 08:34:36Aurin

  baudolinA
  tök érdekes, az én egyik barátosom is full vashiánnyal küzd, és nem lelik okát...
  kapott már egy tankkal, de kb úgy eltűnik benne, mint a bermuda háromszögben..

  Vierre...
  sajnos, amíg ilyenek irányítják.
  való igaz, hogy a Zarándokos könyvek, nem éppen a magasröptűségükről híresek.
  nekem maga a fazon tetszik. lehetne jobban is kidolgozni őket, állítólag van vagy három zarándok könyv még valahol a fiók mélyén, kiadatlanul, pontosan a kiadó baszkódása végett.
  Krán el van könyvelve egy nagy sötét pacának, holott a hatalom, amitől az emberek félnek, nem mindig káros. csak krános...
  (már full fáradt vagyok :-D)
  én a Kyr-eket tanulmányoznám szívesen jobban, de elfogadnám azt is, ha nem Tier-en keresztül kellene. Az amundok csak itt-ott dugják ki az orrukat, az is jobban érdekelne, a Tharr papokkal nem szimpizek, Morgena is csak kb 2-3 könyvben jelenik meg, akkor is inkább Káli anyához hasonlíjják, de hun van az!!

 • 2009.05.19 08:39:16madz

  B-, Amélie Nothomb-tól a Stupeur et tremblements-t, az klassz volt!
  Le Cléziót akartam még mondani, nemtom, mennyire sikerül itt felfuttatni, de nekem nagyon bejön

  H, csak azt akartam még mondani, hogy köszi az ötletet, előkapartam Émile Ajart :)

  meg mindenkinek köszi a tegnapi dumálást, végre megint jól éreztem itt magam

 • 2009.05.19 09:43:07Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke

  Rájöttem, hogy nem vagyok sznob :) amiket itt felsoroltatok, nagyrészt olvastam :) Apollinaire nálunk is nagyon követelt költő volt, és nekem is véletlenül akadt kezembe a Tizenegyezer vessző. Kétszer hánytam, de elolvastam. :)) Aztán amikor a magyartanárom áradozott, hogy így meg úgy Apollinaire, megkérdeztem, hogy és milyen beteg egy elme már az, aki megírja a tizenegyezer vesszőt? Kaptam egy beírást, mert elolvastam, indexre tette a művet, de elérte vele, hogy mindenki elolvassa a magyar szakosok közül, kamaszként, középiskolában. :))

 • 2009.05.19 12:29:12Anura

  A Jeripusz-t említette már valaki?

  Merle Védett férfiak-ától szerintem jobb a Majomábécé, de a legjobb a Mesterségem a halál. Ez már gimis korosztály, osztálytársaimat megfertőztem vele. :)

 • 2009.05.19 13:27:05kriszi

  Niiiiincs időm 400+ kommentet végigolvasni. Tessék, nesze nekünk bulvárposzt :D

  Leányregény (ha még nem volt): Hej Krisztina! Továbbá minden Thury Zsuzsától (az Apollónia kisasszony meg a Mostohatestvérek is). Kertész Erzsébet történelmi érdeklődésű gyermekeknek ideális. Ja és emlegette valaki (inkább mai) Nógrádi Gábort? (http://www.nogradi.hu/ ). Fiúknak is okés a többsége.
  G. Szabó Judittal vigyázni kell, a három klasszikus folytatás után (Hárman a szekrény tetején, Megérjük a pénzünket, Mari, ne bomolj!) a többi könyvében már ismétli magát (és szegény Éva az egész sorozaton keresztül hatéves marad :( ).
  Fiúknak, főleg nagyobbacskáknak elég okés a Gergő-sorozat Böszörményitől (új), régiekben meg mehet minden Delfin-könyv A haramiák kapitányától A kétéltű emberen át A nyevigákig (bizony, van belőlük sci-fi is, pláne ez, ha jól emlékszem, Zsoldos). Aztán A fantasztikus nagynéni-sorozat (Nemere), és minden, ami Csukás István.

  Vakmacs, én már szigorlatoztam az 1984-ből :)

  Cozu, ha szeretted ezeket az antiutópiákat, próbáld megkeresni Zamjatyintól a Mit (ez a címe, "Mi", oroszul is :D). Nekem a három közül ez tetszett legjobban.

  Asimov: én a későbbi dolgait szeretem, az Űrvadász-könyvek nekem túl akciódúsak. A robot- meg az Alapítvány-történetekben tudjátok, mitől vagyok ki? Hogy majd összepisilem magamat az izgalomtól, nem tudom letenni - miközben objektíve mi történik? Két fickó ül és beszélget :D

  Amúgy ha mai és igazán brutális, akkor a Battle Royal - össze kellene már szednem annyi spirituszt, hogy el is olvassam :D

 • 2009.05.19 13:28:02kriszi

  Ó, azt hiszem, inkább Battle Royale.

 • 2009.05.19 13:38:57Magenta

  Szeretem Coelhot és Márait. Imádom Janikovszky Évát és Joanne Harrist, viszont halálra unom magam Wass Alberten és a Gyűrűk urán.
  Olvasom a Nők Lapját, a Velvetet, de a Porfoliot is.
  Ha Párizsba mennék, előbb nézném meg a Montmartre-t és a Balzac-házat, mint a Louvre-t. New Yorkban kaját vennék a Gray's Papayaban, kiülnék vele a Bethesda kúthoz fél napra bámészkodni és csak utána nézném meg a Metropolitan Múzeumot. Amszterdamban viszont fél napot is sorbanállnék azért, hogy megnézzem Anna Frank búvóhelyét.

  Nem tartom hülyének a gyerekem, amiért nem szeret olvasni. Örülnék neki, de elfogadom (lassacskán), hogy ő inkább fél napot is elbogarászik egy rajzzal, számomra viszont ez lenne kínzás.
  Nagyképűségnek tartom, ha valaki azt mondja, hogy egy könyv "alap", mert ő olvasta. A tankönyv, az alap, az iskolában.

  Sznob vagyok-e?
  :)

 • 2009.05.19 13:41:17Tessina

  kriszi, igen, evel a végén. A film zseniális, de a könyvre még nem volt időm sajna.

 • 2009.05.19 13:47:16pirossargagumicukor

  gyermekkorom kedvencei: Békés Pál, Csukás István, Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán, Astrid Lindgren, Christine Nöstlinger, Michael Ende, P. L. Travers, Katherine Paterson, Erich Kästner, Roald Dahl, Christa Grasmeyer, Mark Twain, Jules Verne plusz sok-sok indiánosskalpolós regény. Nagy kedvencek: Carlo Collodi: Pinokkió, Louis Pergaud: Gombháború, Aszlányi Károly: Kalandos vakáció/Az északi Park felfedezése, Hans Fallada: Fridolin, a pimasz borz és Selma Lagerlöf: Nils Horgersson csodálatos utazása.
  Mándy Iván Csutak-történeteit, Tamkó Sirató Károly verseit és Móra Ferenc írásait nem kedveltem; Johanna Spiry pedig abszolút ismeretlen...
  hú, mennyi emlék... visszatérnék...
  psg

 • 2009.05.19 14:05:44csutkababa

  SZSZSZöszi
  Na igen, beteg elme,vagy csak a korabeli elfojtásokra, betegesen kettős erkölcsű polgári enteriőrre adott csattanós válasz?
  Én nem hánytam tőle, csak nagyon csodálkoztam.

 • 2009.05.19 14:16:15szövetszöcske

  Ne vicceljetek már, mi ez, valami erkölcscsősz sopánkodós himzőkör, hogy jajj de csúnya-csúnya dolgokat írt le az a perverz Apollíner...

 • 2009.05.19 14:55:37madz

  szövet, ponthogy arról beszélnek, hogy a tanáruk szerint volt így, szerintük nem.

 • 2009.05.19 16:12:53Vierre

  madz ki kell javítsalak, Ajart én hoztam fel és nagy örömömre Há olvasta az Előttem az életet. :)))))

  Kriszi ha dialógus fan vagy, márpedig az jött le az Asimovos részből, jelzem én is imádom, akkor tessék Herbert féle Dűnét olvasni. :)))) Na ott beszarsz a dialógusoktól. Dialógus-zseni volt a csóka. :)))

 • 2009.05.19 16:22:28csutkababa

  Szövetszöcske
  Dehogy az, csak vihogtam amikor eszembe jutott a kötelező iskolai apolliner-ájtat...
  Tömény volt nagyon ám az a könyv, ha hozzájutsz, olvasd el.

 • 2009.05.19 16:31:51szövetszöcske

  Nna, ki is gugliztam, honnan lehet letölteni:
  http://www.digitalisirodalom.abbcenter.com/?m=e-könyv%20letöltés,%20videó&al=Erotikus&cim=1&id=18765

 • 2009.05.19 16:40:45csutkababa

  Erotikus????
  Ez a horror-pikareszk? Hát, a libidóm pincében landolt tőle.

 • 2009.05.19 18:43:52madz

  Vierre, akkor neked tenx :)

 • 2009.05.20 11:28:23Dudukly

  Sziasztok,

  én csak nagyon halkan szeretném megjegyezni, hogy akinek könyvhiánya van a témában, ma a zöldcímeres könyvesboltban a könyvszerda keretében olcsóbbak a móra könyvek :).

 • 2009.05.20 13:40:28Anura

  Off
  Nyááá, nem bírom, hogy eltűnik a komment! Grrrr...
  On

  Csíkos könyv még a Kedves Ellenségem!- a Nyakigláb Apó folytatása. :) Árvaház levelekben.
  Viszont ami gyerekkorom legszörnyűbb emléke volt:Feketefülű fehér Bim. Évekig bőghetnékem volt, ha rágondoltam. Rettenetesen megrázott.


  cantaloupe, ha jól rémlik, te kértél könyvajánlást. Leírom neked azokat, amik rám nagy hatással voltak, de terhesség alatt is olvashatók. :)És valszeg megkaphatók külföldön.

  Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól! (rövid, vicces, informatív)

  James Clavell: Patkánykirály (japán fogolytábor, sodró, izgalmas, nem szörnyű)

  Ken Follett: A katedrális (középkor, intrikák, mocskos jellemek, tehetséges kisemberek)

 • 2009.05.20 13:59:27kriszi

  Vierre_ , olvastam a Dűnét (akartam is kérdezni, hogy szerinted melyik film a rossz a kettő közül, de aztán elmaradt), igaz, nem az egész ciklust végig, és már jó régen. De most újra felvettem a listára, mert spec. pont a dialógusokra nem emlékszem belőle, és ez felháborító :) Kb. másfél-két év, mire újra azt (is) fogok olvasni, amihez kedvem van :( De a Dűne első a listán.

 • 2009.05.21 00:48:19Jerusha

  Holnemvolt (Milne)
  Iskola a határon

 • 2009.05.24 23:32:05Dmilla

  No és Thury Zsuzsától A tűzpiros üveggömb? Az is milyen hihetetlen szép...

 • 2009.05.24 23:34:27Dmilla

  Meg Szabó Magda ifi-nak mondott regényei: Álarcosbál, Abigél, Születésnap, Mondják meg Zsófikának - hasonló hangulata van Halasi Mária Az utolsó padban c. regényének is - én valahogy elszomorodom, hogy a mai időkben már kiveszett a kiskamaszok, tinik világából ez az ártatlanság; már a szerelmen kívül minden egyéb érzelem ciki.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta