SZÜLŐSÉG

A szabályos játszótér körbekeríthető és bezárható

2009. május 7., csütörtök 12:02

jatszo01

Játszótérre járni mindenki szeret, s nem csak a gyerekek, hanem a szülők is, hiszen az önfeledt játékon túl társas kapcsolatokra is lehetősége nyílik kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ez az a hely azonban, ahol nem csak nagy hancúrozások, hanem alkalmanként balesetek is előfordulnak, éppen ezért, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen játékokon lógnak a gyerekek tavasztól őszig.

Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektetett a játszóterek biztonságára, s az Unióhoz való csatlakozásunkkal nekünk is igazodnunk kell az általa megszabott szabályokhoz, most már kötelező jelleggel 2009. január elsejétől.

Ennek értelmében végleg leáldozott a kopott festékű rakéták, alig megmászható vasgömbök és hullámos hátú vasállatok kora, s sokkal kevesebb gyerek zuhan le a két párhuzamos vaskorlátról, amin „Holovác egy-holovác kettőt” játszottak, s felrepedt esés közben az álluk. Mondhatjuk ugyan, hogy mi is túléltük ezeket a játékokat, de jóval több baleset történt akkoriban, mint az új játszótereken.

Az Európai Unió 2003-tól öt év türelmi időt adott arra, hogy Magyarországon végrehajthassuk a játszótéri reformokat. Ennek köszönhetően 2004 februárjától életbe lépett az a kormányrendelet, mely a játszótéri eszközök biztonságáról szól, s ezek forgalomba hozatalát, használatba vételét, meglévő eszközök ellenőrzését, valamint üzemeltetését és karbantartását szabályozza. Ennek értelmében azokat a játszótereket, melyek nem megfelelőek, 2008. december 31-ig vagy le kellett bontani, vagy át kellett építeni.

Négy évvel ezelőtt igen siralmas volt a hazai játszóterek helyzete, ez akkor derült ki, amikor 2005. június 30-ig kötelesek voltak az üzemeltetők egy központilag kijelölt szervezettel ellenőriztetni az eszközöket. Az akkori adatok szerint a megközelítőleg 20 ezer játszótér közel 90 százaléka felújításra, vagy átalakításra szorult, hiába fordított 2003-ban 139,5 millió forintot a sporttárca a rekonstrukciókra. 2004-ben ugyan újabb 194,7 millió forintos állami támogatást különítettek el a játszóterekre, szakértők szerint 20-25 milliárd forintra lett volna szükség ahhoz, hogy megvalósíthassa Magyarország az Uniós feltételeket. 2008-ra a helyzet valamelyest javult, a játszóterek „csak” 40 százaléka nem volt EU konform.

De nézzük, milyen is az EU szabvány szerint épült, jó játszótér! A hivatalos játszótér, amire a kormányrendelet is vonatkozik, az önkormányzat, vagy különböző oktatási intézmények tulajdonában lévő eszközök, melyeket körbe kell keríteni, éjszakára be lehet zárni és biztonságos, könnyen tisztítható anyagból állnak. A különböző eszközök magasságát európai bizottsági szabvány határozza meg, minden alá ütéscsillapító burkolat kell (gumi, gyöngykavics, vagy fakéreg), s a csúszda csak homokozóban végződhet. A legjobb homok a szabvány szerint a folyami homok, mely ütéscsillapításra remekül alkalmazható, cserébe viszont nem lehet olyan jól használni sütésre, várépítésre. Az sem mindegy, hogy milyen távol vannak egymástól a mászókák fokai, s a tartóállványon csak két hinta lóghat. Figyelmet kell fordítani az integrált játszóterek létesítésére is, ami lehetővé teszi a mozgáskorlátozott gyerekek együtt játszását egészséges társaikkal. Nem elhanyagolható szempont a zöldterület megtervezése sem, valamint a különböző korosztályoknak kialakított játszótéri felosztás sem (1-6 év, 6-10-év, 10-16 év).

Hogy hogyan sikerült a január elsején lejárt határidőt teljesíteni, kérdéses. A nem szabványos játszótereket lebontották, helyükre azonban sok helyen nem építettek új, korszerű játszóteret, néhol inkább füvesítettek, vagy üresen (régi homokkal és gazzal) hagyták a homokozót.

Persze nem feltétlenül a lelkesedés hiányzik a témában, sokkal inkább a pénz. Egy átlagos játszótér 7-8 eszközzel, 10-11 millió forintba kerül, melyet az önkormányzatnak pályázat útján kell finanszíroznia, valamint különböző felajánlások, cégek támogatásának útján nyílhat lehetőségük a felújításra, új játszóhely építésére. Igaz általános, hogy a főváros jobb helyzetben van, mint a vidéki önkormányzatok, Pécs kilátásai elszomorítóak, mindössze a játszóterek 0,2 százaléka felel meg az uniós követelményeknek. Ezzel szemben Győrben idén 100 millió forintot tudnak költeni erre a célra, s 3 új játszóparkot és 15 játszóhelyet létesítenek az eddig felújítottak mellé, van tehát sikertörténet is a témában.

Nem egyformák tehát az önkormányzatok lehetőségei, pedig gyermekeink biztonságos játéka közös érdekünk.

forrás: www.latte.hu; www.napigazdasag.hu ; 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.07 15:32:11stekelvarken

  kis p a Pécsiek, úúúúúúgy szeretem, hogy csupa nagybetű

 • 2009.05.07 15:46:12sajtos pogi

  Vakmacska:
  "Az új játékoknál ugyanis sokszor hiányzik a fantázia, mindenütt tökugyanolyan 2-3 fajta játék."

  Szerintem régen sem volt színesebb a játék paletta, sőt. Volt láncos hinta, gumikerék-hinta, libikóka, homokozó és különböző formákra meghegesztett mászóka és mókuskerék, csúszda.

  Ma viszont vannak mászófalak, vizes homokozók, alagutas csúszda, egyensúlyt fejlesztő játékok, stb.

  Én így emlékszem, bár játszótéren nagyon keveset jártam gyerekként.

 • 2009.05.07 15:53:28Vakmacska

  A "kiemelt" helyeket kivéve (pl. Városliget, nagy játszó), szinte mindenhol ahol "EU" játszótér van, az alábbiak találhatóak:
  - 2 hinta vagy több (baba és háttámla nélküli variáció)
  - 1 csúszda (nem alagutas, nem görbe)
  - 1 homokozó
  - 1-2 rugós izé (mint egy rugós hintaló, változó dekorral, motortól az állatfiguráig)
  - jobb helyeken egy várféle - egyik végén felmászni, másik végén esetleg lecsúszni lehet, közte függőhíd.

  Igen, nálunk is van kötélmászó, mászófal 1-1 helyen (szeretik is a kölkök), és itt-ott gondoltak a nagyobbakra is, egy-egy "siklóhinta" (kötélen csúszó ráülős izé) vagy valami sínen gördülő egyensúlyjáték formájában. De a kisebb helyeken mind a csak felsorolt cuccok vannak, amiket mintha mind ugyanott gyártottak volna.

  Persze, cucilizmusban se volt nagy választék - de ott másból se, nem ezt kéne meghaladni éppen?

 • 2009.05.07 16:02:23anyamadár

  Itt is szinte mindenhol ugyanazok a játékok vannak, de szerintem ez nem baj. A fő, hogy tiszta és körbekerített legyen a játszótér és a legtutibb mikor wc is van hozzá.

 • 2009.05.07 16:17:32Pikka

  Én sajnos úgy veszem észre, hogy a körbekerítés sem ér sokat. Talán a nagyobb kóborkutyákat kizárja, de a "fiatalok" így is-úgyis bejutnak, szotyihéjat, üvegcserepet, cigicsikket hagyva maguk után.
  Talán akik szép játszótéren nőnek fel, értékelni fogják.

  Amúgy én személy szerint a mókuskereket hiányolom:) Pedig biztos annak is van EU-konform változata.

 • 2009.05.07 16:23:05pomme-pomme

  És kisgyerekes anyukák szemével milyenek az EU-konform hinták? Mert én hintázni szerető felnőttként nagyon utálom őket. Oké, hogy fejlesztik az egyensúlyérzéket, de szerintem tök kényelmetlenek. És érzésem szerint a gyerekek is később tudnak vele játszani, nem?

 • 2009.05.07 16:32:56Pikka

  2009.05.07 16:23:05pomme-pomme
  Szerintem a beülős hinták klasszak a gyerekeknek (nekem unokaöcséim vannak csak, de őket elég sokat hintáztattam). Nem tudom, hogy EU-konform-e, de sok helyen láttam olyat a nagyobb gyerekeknek, hogy egy gumidarab lógott a 2 madzagon. Az felnőttként is élvezhető (imádok hintázni:D). Viszont a régi láncok hinták az égvilágon semmire sem voltak jók.

 • 2009.05.07 16:51:06Vakmacska

  Viszont nem estél belőlük hanyatt, ami az újakkal elég gyakran megtörténik. Viszont tényleg belefér kicsi-nagy az ilyen gumi+ 2 madzag kombóba.

 • 2009.05.07 16:52:12Vakmacska

  ...már nem a "babahintából" esik ki a gyerek nyilván (ami olyan mint egy pelus nagyjából, elöl-hátul védi a legkisebbeket is), hanem a nagyobbaknak szánt fajtából.

 • 2009.05.07 16:52:13csigamama

  Nálunk olyan jól sikerült a zárhatóság, hogy az egyik, ősszel elkészült játszóteret lezárták, csak hónapokkal később adták át hivatalosan, ki tudja miért. Kívülről lehetett sóvárogni.
  A hintáknál mi még a beülőset tudjuk csak használni, így kiesnek azok a játszóterek, ahol nincs ilyen.

 • 2009.05.07 17:08:45sony

  Nekünk bejönnek az újfajta hinták, mivel könnyűek és gumiból vannak, nem okoznak sebeket, ha egy gyerek eléjük szalad. Nagy különbség, hogy éles vagy tompa tárgy csak fejbe valakit ;)
  A kisebb lánykám épp ma csúszott ki egy ilyenből hátrafelé, de ijedtségen kívül semmi baja nem lett. A puha gumitéglán nem ütötte meg magát, ellenben megértette, hogy a hintán igenis illik kapaszkodni. Utána fél perccel már vidáman hintázott tovább (egyébként 3 éves és tudja hajtani magát - egy nehéz vashintát meg sem tudott mozdítani egy ekkora gyerek). Hogy nincs korlát? Legalább nem kell paráznom amiatt, hogy ők is (ahogy én) azt fogják gyakorolni, hogy ugorjanak át a hintáról indulva a korláton...

 • 2009.05.07 17:40:20sony

  Ó, azok a régi jó vashinta! Aminek mindig hiányzott pár deszkája, és amiből kiálltak a rozsdás szögek, felszakítva a kedvenc nadrágokat (és a bőrünket). Térdig érő sárgödörrel alatta, gumitégla helyett... Vakmacska, láttál mostanában ilyeneket? Én igen, és nagyon frászos volt ráültetni a gyerekeket - azóta tudom, milyen jó a dolgunk...

 • 2009.05.07 17:41:37sony

  Úgy értem: Az a jó öreg vashinta :)
  Hazajöttek közben egyes kiskorúak, és hirtelenjében elírtam :)

 • 2009.05.07 17:48:07fatál natál

  Nagyon jók a mostani uniós hinták. Semmi baj velük. Én külön örülök, hogy a csecsemőkre is gondoltak. A fiammal 10 hónapos korától járunk játszóterezni. Így tud ott hintázni, meg pacizni. Van az a hintaló szerű, ami egy erős rugón van. Megfogja a ló fejénél lévő két fogódzkodót, s én hintáztatom.

  A régi vasjátszóterekre még nem tudtam volna kivinni.
  Annyi, hogy nálunk homok vagy sóder van a hinták alatt, s mindig tele van vele a cipőnk.

 • 2009.05.07 17:49:14fatál natál

  Pécs tuti város, csak szivatja a politika.

 • 2009.05.07 19:28:51Pikka

  Egyszer kiestem egy régi, láncos hintából (Pécsen:D), rá a betonra, plusz még jól fejbe is kólintott. CSoda, hogy nem lett bajom. Akkor már inkább a gumiról essen le a földre.

 • 2009.05.07 19:40:12Subbantósdi

  http://jatszoterek.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=136
  Én azért ezt a rendeletet kicsit beletettem volna link-szerű módon, hátha valakit érdekel...
  http://jatszoterek.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=137
  Ezek meg a játszóterekre vonatkozó MSZ EN 1176, és az MSZ EN 1177 szabványok.
  http://jatszoterek.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=83&Itemid=138
  És ezt sem árt elolvasni, akit aztán tényleg érdekelne a téma.
  Amúgy meg jatszoter.lap.hu, itt sok fajta játszótérrel, játszótéri játékfajtával és egyéb fontos információval lehet találkozni.
  Én azért ezt is megemlíteném.
  De remélem, ezekért most Win nem fogja leharapni a fejemet. :o)

 • 2009.05.07 19:43:34Subbantósdi

  http://www.parkfit.hu/
  Játszótér felnőtteknek?:o)

 • 2009.05.07 19:45:42Subbantósdi

  Szerintem amúgy nagyon jó az EU szabvány szerinti játszótereknél, hogy van már lehetőség babahintát is látni, és a hinta alatt tényleg nem beton vagy kavics szőnyeg van, hanem ilyen műanyag lapok.
  Azért esésnél ez nem mindegy.
  A játszóvárak meg sokkal izgalmasabban néznek ki, mint a régiek, bár nekem azért még mindig kedvencem marad az Almássy téri játszótéren található süni, remélem, azért az ilyenek megmaradnak. :o)

 • 2009.05.07 20:28:57Cobold

  Nem állom meg, hogy ki ne mondjam.
  A szabályozás NEM CSAK a játsszóterekre vonatkozik, hanem az oktatási intézmények, bölcsik, ovik udvarára is.
  AZONBAN. Ezek felújítására eu-s forrás nincsen, így alternatív forrás híjján, lebontják őket.

 • 2009.05.07 20:48:21Cobold

  2009.05.07 20:37:29Okoska
  Azért ez nem ilyen egyszerű. Tudomásom szerint a legegyszerűbb rugós játék 160eHUF. És minden más eu-szabvány játék ára is ennyi. Telepíteni őket kb. mégegyszer annyi, mint a játék.
  Kíváncsi vagyok arra a felújított játsszótérre, ezekszerint a megmaradt játékok már eleve eu-szabványosak voltak.
  A bölcsik-ovik viszont erősen megmaradtak a szocreál szintjén. Ott tényleg nem marad semmi a homokozón kívül.
  Amúgy a szülői segíteni akarás sincsen meg mindenhol.

 • 2009.05.07 21:05:57Cobold

  Vagy más szóval, a bölcsiknek, oviknak annyi pénzük sincsen, hogy gumitéglát vegyenek.

 • 2009.05.07 21:07:01panka

  Mondjuk én nem nagyon értem, hogy lehet a pécsi játszóterek 0,2 százaléka EU konform. Van ezer játszótér, és abból kettő megfelelő? Hát egy ezer játszóteres város maga a gyerekparadicsom, ha rakéta, ha mászóvár van ott.

 • 2009.05.07 21:24:49Cobold

  2009.05.07 21:07:01panka
  Ha egy játszótéren csak 1 icipici szabályatalanság van, már a szabvány szerint nem eu konform...

 • 2009.05.07 21:31:23panka

  Cobold: azt értem, de a 0,2 százalékos megfelelés feltételez legalább ezer játszóteret Pécsett - ez az amit nem értek.

 • 2009.05.07 21:42:02sajtos pogi

  "új hintákat raktak a régiek helyére (szigorúan csak kettőt)"
  az egy állványon 2 hintával maximálisan egyet értek. Ha lenne középső, akkor nagyon balesetveszélyes lenne megközelíteni.
  Nekem 2 dolog okozott bosszúságot. Az egyik a cigicsikkek, a másik a gyöngykavics. Mindkettőt állandóan a szájukba akarták tömködni.

  Ja, a zárakat egyébként megtervezhetnék olyanra, h. egy 2 éves ne tudja azt egy laza mozdulattal kinyitni.

 • 2009.05.07 21:57:54korcsolya

  Jómagam zuglói lévén teljesen elégedett vagyok az önkormányzat ilyen irányú fejlesztéseivel. Elindulhatok a szélrózsa akármelyik irányába a kisfiammal itthonról gyalog, 5-10 percen belül egy EU konform játszótéren találjuk magunkat, s mindenhol más és más játékokkal lehet szórakozni. Ami viszont kissé negatív: az új építésű játszótereken általában a fák telepítése is újonnan történik meg, ebből kifolyólag az első pár évben hiába a csodás játékok, a nyár nagy részében a csillivilli új játszó egyszerűen használhatatlan a döglesztő meleg miatt. Ilyenkor inkább az árnyasabb helyeket keressük fel, ahol persze tömeg van. :(

 • 2009.05.07 22:01:56kriszi

  Pikka, túlreagáltam, bocsesz. Csak nagyon unom már, hogy bárhol kerül szóba az EKF, mindenki olyan számon kérőn néz rám, úgy is mint pécsire, mintha bizony én vágtam volna tönkre, vagy én tehetném helyre :(

  Hinta, oké-oké, kettő egy állványon. De ennek következtében egy játszótéren összesen kettő? Az azért egy kicsit durva.

  Cobold, igen, én már az ovikkal nem is akartam borzolni a kedélyeket. A mi ovink még aránylag szerencsés helyzetben van, új a tulaj, hamarosan már nem önkormányzati, hátha így több lesz a zsé...

 • 2009.05.07 22:16:07Borcsika

  korcsolya: mi is zuglóiak vagyunk,és elégedtlenek. Másfél éves korig ok a játszótér, utána már nem tér a gyereknek, hanem egy katlan. ma is voltak az apjával bölcsi után, 20 perc után haza akart jönni, mert 60 négyzetméteren volt 30 gyerek, és a 60-ból 30-at elfoglalnak a játékok (gyatra mennyiség, és minőség). inkább hazavágyik a kölök nyomdázni, meg festegetni, ragasztagatni. ez szomorú. a 7végén a barátainknál volunk, ahol van a nagy kert (kb. 400 nm) amiben van egy 4nm homokozó, meg 2 hinta a barackfán. és 6ökrös szekérrel sem tudtuk bevonszolni onnan, mert volt tér- a szó valós értelmében. én 2 dologban vélek hibát feledezni játszótér ügyben: 1: higiénia hiánya, 2: nincs elég hely a gyerekeknek, hogy kitombolják magukat. azért megyünk oda, hogy szabadon rohangáljanak, de a hely szűkössége miatt korlátokba ütköznek. akkor inkább hazamennek, ahol nem nagy térben, de kreatívan eltölthetik az időt lefekvésig.

 • 2009.05.07 22:19:04Borcsika

  kriszi: 2 hinta "csúcsidőben" nudli. márpedig egy jobb játszótéren max. 1- fél 4-ig nincs csúcsidő. Igazad van, én is soxor szembesültem ezzel a problémával.

 • 2009.05.07 22:45:03panka

  Az se lenne baj, ha a szabvány játszótérhez egy WC is tartozna, így nem a bokrokat-fákat pisilnék össze a gyerekek, és az éppen terhes anyukáknak is nagy könnyebbség lenne.

 • 2009.05.07 22:59:32korcsolya

  Borcsika: igen, ebbe a problémába még azért nem tudom beleélni magam, mert mi nemrég kezdtük el egyáltalán a játszóterezést, tehát az én fiam még nagyon pici, és neki még az is nagy élmény, hogy nézi a többieket, ahogy futkároznak, hintáznak. És még egy fontos dolog az elégedettségemhez: mi a napirendünk miatt mindig 14.00-15.30 között játszózunk, amikor rajtunk kívül max. 2-3 gyerek van a szüleivel! A tömegnyomor nekünk sem jön be, de eddig nem is nagyon kellett szembesülnünk vele.
  A WC nekem is hiányzik (én is várandós vagyok), sőt sok helyen a csapot sem nyitják meg, pedig van, az idő pedig egyre melegebb lesz!

 • 2009.05.07 23:21:27trollkotze

  littik, kriszi
  Szerintem azért húzzák le Pécset, mert úgymond sokat vártak tőle, mint attól a várostól, amely megnyerte a Kulturális Főváros-programot.
  Majd leszállnak róla.

 • 2009.05.08 07:14:11Lajosforras

  A szabályos játszótér kialakításába nem szólnak bele öltönyös faszfejek...

 • 2009.05.08 07:24:46kriszi

  Lajosforras, ezt miből gondolod?

  Trollkotze, sajnos erre még legalább két-három évig nem számíthatunk.

  Játszótér időpont: mi annak idején mindig fél tizenkettő körül jutottunk ki apró korukban. Amikor odaértünk, még voltak rendesen, de negyedórán belül felszívódott mindenki ebédelni :)

  Ja meg nyáron a környékünkön az összes játszótéren totál pangás volt. Délelőtt egy volt tele tipegőkkel, a nagyobbaknak is jón maximum egy-két aprólék túrta a homokot. A lányom majdnem négyéves volt, mire oviba ment, előtte nem egyszer panaszkodott, hogy nincsenek gyerekek a játszón, akikkel játszhatna (öcsi még nem számított neki gyereknek :) ).

 • 2009.05.08 08:53:49manka78

  Itt a mi városunkban most elsején adtak át egy szép, új, Eu-s játszóteret. Mivel a majálist is ott szokás rendezni, rengetegen voltak, de azért, aki akarta, az ki tudta próbálni. Az én gyerekeim is kipróbálták, feltűnően normálisan viselkedett minden gyerek és szülő is. Nem volt tolongás, a 4 hintánál is cserélődtek a gyerekek. Mindenki érezte, mennyi idő után illik átadni a hintát. Nagyon kellemesen csalódtam. Mégis úgy érzem, hogy nagyon kevés a jó játszótér itt is. Ezt az újat felszerelték térfigyelővel és őrzik is. Rá is fér, mert az előtte lévő kettőt teljesen tönkretették. Még az én gyerekkoromban egy hatalmas favár volt a helyén, imádtuk. Aztán egyre jobban lepukkant. Még volt, hogy kakit is kerülgetni kellett benne. Valamelyik jóképű oda végezte a dolgát. Utána már a várat is széthordták. Néhány éve pedig új fából készült játékokat hoztak oda, azt is elhordták.:(

 • 2009.05.08 08:57:02manka78

  Amikor a lányom még oviba járt, beszélgettük az óvónénikkel, meg az igazgató nővel, hogy fel kellene dobni a játékokat az udvaron. Tudták, hogy nekünk az udvarra a férjem és apósom egy komplett játszóteret készített rönkfákból. Megkérték a férjemet, hogy ha vennének fát, akkor csinálnának-e néhány padot belőle. Végül nem lett belőle semmi, mert be kellett volna nagy pénzekért vizsgáltatni, hogy megfelelnek-e a szabványnak.:(

 • 2009.05.08 09:14:05mercem

  Mit is várunk attól, hogy Eu szabályok szerintiek lesznek a játszótereink. Szerintetek az Eu-ban mindenütt hipi-szupi játszóterek vannak - hát 2-3 éve figyelem ezt, de nem látom. Ott se sokkal különbek a játszóterek mint nálunk, csak ott szélsőségesebb példák vannak, mint nálunk - szerintem. Pl. Ausztria fertő tó környéke, a strand közelében hipi-szupi faváras meg amit akarsz játszótér, a kisvároska másik felében lepukkantabb játszótér, mint a mi békebeli játszótereink, ja és vasállványos, olyan vasülőkés játszótér. Mit is várunk akkor itt mi Magyarországon. Másik példa Németország szintén egy kisebb település, de egy nevezetesebb helytől olyan 10 km-re: a település szélén, patak partján elkerítetlen, gazos, nem vagyok benne, hogy nem volt parlagfű is, sóderkupacos (de már azt is benőtte a gaz) játszótér, de van táblája, hogy ez milyen szuper hely. Nos a favár korláta több helyen hiányzott, a szögek simán kiálltak belőle, több oldalról volt hozzá elvileg olyan létraszerűség, egy oldalról tudott csak a gyerek felmenni, mert annyi lépcsőfoka hiányzott. Ja és nem volt több, mint 10 éves saját kiírásuk szerint. Ezt szeretnék mi is?? Másrészt ugyanebben az időben Magyarországon még javában találtál olyan "vas"játszótereket, ahol a játékok jobb állapotúak voltak és biztonságosabbak. Szóval ez számomra csak azt jelenti, hogy a játszótéri eszközöket gyártók lobbija győzött, így most ez a menő, míg más problémákat el lehet vele takarni és ebben nem különbözünk mi sem az Eu többi tagállamától, ahol nem jobb a helyzet mint nálunk, legfeljebb más.

 • 2009.05.08 10:34:43micisapka

  A tér tényleg hiányzik a játékok között, vannak mondjuk motorozni szerető babák, akik a hintára várva mennének egy kört..
  Párizs nemcsak a karbantartott parkok miatt klassz, de a hinták hiányát leszámítva tágas, okos, sokszor életkorok szerint rendszerezett játszóterek sokaságával vár. Budapesten mi van? Pár felszereltebb, őrült tömeggel küzdő játszótér, jobb esetben kicsit kedvesebb odajárókkal.

 • 2009.05.08 10:52:16Vakmacska

  mercem, akkor le a kalappal Karintia előtt. Ott akárhova mentünk, fantáziadús, füves, tágas, manikűrözött játszóterekbe botlottunk, várat mászni ott tanult a kiskukac. De mint mondtam, Kőbányán amúgy nem rossz a helyzet, ahol rongálás van, az sajnos a kedves állampolgároknak köszönhető. A poros gyöngykavicsot utálom csak én is, valamiért nagyon szeretik a játszótér egészét (ahol nincs gumilap) ezzel felszórni, gyerek meg markolja, arcába tömi, felhorzsolja a térdét vele, száll a por, babakocsival meg biciklivel-kismotorral meg persze nem lehet menni rajta. És a vécé, tényleg - Horvátországban elámultunk a garzonlakás méretű, világos, mozgássérülteknek is alkalmas Toi-Toi soron a tökingyenes tengerparti strandon, nyilván ott másik gyártó lobbizott eredményesen. A kis játszókra tán nem kéne annyira, de hogy a városligeti bazinagyon miért nincs (vagy csak én nem vettem észre?) az rejtély, elvégre csak a fél város jár oda.

 • 2009.05.08 11:28:24mercem

  A poros gyöngykavicsot én először Bécsben és Bécsújhelyen szidtan először úgy 4 éve, akkor még nálunk kevés helyen volt (így ódákat zengtem a mi homokunkról, meg gumiszőnyegünkről), azután itt is gyorsan elterjedt a gyöngykavics. Meg a sima homok helyett a durvaszemcsés, így sokkal nehezebb vele homokozni, formákat készíteni, erre mostmár azt is megkaptuk, köszönjük nem kértük, de ez van. Bár alapvetően nem panaszkodhatom, hiszen tőlünk (ha a hátsó kapun megyek ki akkor talán két perc sincs) nem messze nagyon jó és viszonylag tágas játszótér is van, bár az id tud zsúfolt lenni. Mi most a 11. kerület Alberfalvi részén lakunk. Ja és néhány hónap szünet után megint van egy db toi-toi wc a játszón és április közepén megnyitották a csapot is.

 • 2009.05.08 15:19:23Medellin

  Nálunk is tök szabványos játszótér van (szintén 11. ker.); toi-toi a kerítés mellett kint, működő csap bent. Attól mondjuk megőrülünk, mert a focipályáról is odajárnak inni. Tehették volna a játszótér és a focipálya közé. Na mindegy. Van körbekerítésünk, sok zöld, sok árnyékot adó fa, homokozó (2, egy nagy és egy kicsi), meg minden féle játék, meg sok pad... Na, szóval minden. Tökre meg vagyok elégedve vele. Este csukják, reggel nyitják.

 • 2009.05.08 15:29:23Vakmacska

  A csap nálunk a játszó közepén van. Körülötte tócsa+sár. MINDEN gyerek belelép ezerszer, galambok totyorásznak inni, mert full 100% senki se bírja elzárni. Hogy eztet ki tervezte, pucoltatnék vele babanadrágokat tekenőben hóttáig.

 • 2009.05.08 21:02:57Csöre

  Újpesten lakunk. Tavalyelőtt építettek a közelben egy új játszót (miközben két másikat épp leamortizáltak az ifjak - no nem a kisgyerekek). A játékok jók, jók... csak:
  1. a bébihintába csak nyári öltözetben fér be egy kb. másféléves, télen leesik a csizmája is, ha kiszedem
  2. a régi láncoshinta már nem eukonform, a laphintán azonban nem tud megülni egy olyan kicsi, aki a bébiből már kinőtt (vagy ld. fenn, nem fér épp bele a kabátja)
  3. nyáron a napon kb. 80°C-ra melegszik a fekete műanyag (mmint a hinta)
  4. a rugós játékokról rendre letörik (vagy letörIK) ez-az (feje, fogantyúja), valamint nem hülyeségálló, tehát ha a százkilós kamasz ráül, lehet, hogy annyi
  5. a folyami homoktól biztos nem lehet madárinfluenzát kapni, de homokozni se lehet vele
  6. ellenben mindenkinek szeme-szája tele porral, mert az egész játszóteret ez borítja
  7. a vár azért számít biztonságosnak, mert ki van rá írva, hogy hány éves kortól használható (büdös kölke, ha nem tud olvasni, minek megy fel?)
  8. a vízcsapot felszerelték - vagy inkább odabiggyesztették - de víz SOHA egy napig sem folyt belőle
  9. pontosan 1 négyzetméter árnyék van rajta, amit a vár vet a homokozóra
  10. a padok környékén általában bokáig lehet járni a szotyihéjban (szerencsés esetben)
  11. a szemetesekből konkrétan kihullik a szemét, ha valaki mégis oda dobná

 • 2009.05.08 21:03:28Csöre

  (folyt.)
  Ezzel szemben van egy ősi játszótér, nem is hivatalos, legalábbis azt hiszem. A környéken lakók építették a kilencvenes évek elején, "hozott anyagból", azaz máshonnan leselejtezett vasjátékokból. Idén tavasszal páran nekiveselkedtünk, csiszoltunk, festettünk, hintákat szereztünk. Csinos lett.
  1. vannak bébihinták, olyanok, mint amilyet biztos otthon is használtok.
  2. vannak gyerekhinták is, az a szintén klasszikusnak mondható, hasa előtt feltolható kiesésgátlóval
  3. meg persze van laphinta is, meg mászókötél, meg kötéllétra, meg gyűrű, lesz még koronghinta is
  4. Mindezek fából ill. színes műanyagból, ami nem hevül fel oly nagyon a napon
  5. apropó árnyék: a játszótér hatalmas nyárfák alatt, gyümölcsfák (pl. cseresznye) között van
  6. a mászókák vasból vannak, de alatta nem beton vagy sóder van, hanem fű
  7. padok nem lesznek, mert ha nem lehet leülni, kevésbé kolonizálják az ifjak
  8. szemetes sem, mert mindenki haza bírja vinni, amit magával hozott, szemétlerakót meg nem csinálunk
  [Mindez 28-30E forintba került. Ha új – szabványos – játékból csak egy mászóka-hinta-csúszda kombinációt veszünk, felszerelés nélkül 130E lett volna. (És akkor még a régi játékok leszereléséről nem beszéltünk.)]
  Nekünk jobban tetszik ez utóbbi. De el ne mondjátok az EU-nak!

 • 2009.05.08 22:41:36madz

  Csöre, hol van ez a játszótér? (szintén Újpest)

 • 2009.05.09 10:30:54Csöre

  Az EU-konform tavalyelőtti játszótér a Béke téren, az általunk felújított egy nevesincs füves területen, ahová a Frangepán, Jegenyefa, Flotilla nevű (zsák)utcák futnak be (A Szilaspatak sor illetve a Szilas-patak között, azokkal párhuzamosan - hű de bonyolult).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta