SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Végre itt a nyár, és meleg az idő...

2009. április 23., csütörtök 11:03

Mint azt már Panzej is jelezte a terhesnaplóban és Lea is elmondja naponta ötször, itt a nyár. Itt a nyár, azaz tulajdonképpen fagyin kéne élni ezentúl és egyáltalán, mikor megyünk már Balatonra?

reggel-2

Sajnos a balatoni nyaralgatás még messze van, de Lea addig is megszervezi Lénával a napunkat. Tegnap (hétfőn) konkrétan kétszer 1,5 órát tartózkodhattam napközben itthon, ebéd- és vacsoraidőben. Reggel korán kihajtott minket a kisebb játszótérre, meg néhány alapvető dolgot beszerezni (lufi, virág, kifli, szívószálas üdítő, fagyi), aztán kicsit le-föl szaladgáltunk a dombon (lakótelepi kupac), majd ebédelhettünk, eztán következett a babakocsiban tologatás az utcákon, és délután park, hazafelé nem lehetett kihagyni az udvarunkat, ott is esteledett ránk gyakorlatilag, bár Lea ekkor már csak a padon tudott ülni és nézni, de felmenni nem volt hajlandó. Az egész napos pörgésnek köszönhető, hogy a napot megúsztuk hiszti nélkül, ami nálunk, a naponta hússzor földön fetrengő kislánnyal, nagyon nagy dolog. Miután kivakarásztam Leát a totális koszból, nyolckor már szépen aludt.

Mindez sajnos Lénát valószínűleg nem szórakoztatja annyira. Noha ő is szeret kinn lenni és nézelődni, két nagy, alapvető probléma van. Az ágyában letéve tud csak nyugodtan aludni és lefejt tejet iszik (ivott). A babakocsiban, ha nagy csend van, nagy nehezen elalszik és tud valamennyit aludni, a hordozóban is elalszik, de nagyon hamar felébred. Ha viszont figyelembe vesszük teljesen Léna alvását, akkor az Leának rossz, mert Léna fél tíztől alszik egy szűk órát, majd kettőtől két órát. A délutáni alvását még csak-csak tiszteletben lehet tartani, ha Leát egy kis mesével, erkélyezéssel lekötöm, és utána is lemehetünk az udvarra, de ha délelőtt is itthon vagyunk, akkor tuti őrület van egész nap, mert Lea csak irtózatos mennyiségű futással tudja levezetni nem kevés agresszióját. Ha nincs futás, akkor az rajtam és Lénán csattan (és minden kisgyereken, akikkel rettenetesen visít a játszótéren, ha csak hozzáérnek valamijéhez). Ilyenkor azért biztos jó egy körbekerített, saját kert, ahova ki lehet engedni a gyereket, de nekünk sajnos csak egy közös udvarunk van, ami mindkét végén nyitott az utcára. Bár igaziból ez is nagyon jó, délutánonként tele van gyerekkel meg ismerőssel, és bármikor le-fel lehet ugrani. No meg van egy kisebb szobányi erkélyünk erre a zöldudvarra, ahol kiskád, játszószőnyeg, festés, virágok, minden egyéb tetszés szerint kipakolható.

Léna ráadásul a forgás nagy mestere: pillanatok alatt eltekereg mindenféle alárakott szivacsról. (Útját, mint csiga, nyálcsíkkal jelöli.) Forogni és hason nyomakodni viszont sem a kocsiban, sem a hordozóban nem tud, ott csak cumizni lehet meg a pántot rágni, áztatni, időnként nevetgélni a szembejövő emberekre. Még szerencse, hogy a gyerek egy vigyorzsák, olyan meglehetősen gyenge viccektől is akárhányszor hangosan röhög, ha azt mondom neki hirtelen, hogy bumsztatta. Vagy kukucsolok egy kicsit a kendő mögül. Ilyet már Lea is tud vele játszani, és ha sír, igyekszik a maga módján vigasztalgatni is: cumit tömköd a szájába, gügyög hozzá (Lénóta, ne síjjá!), énekelget neki mindenféle értelemetlenséget, vagy elmondja a gyerekek-perecet is. (Ettől még persze simán el kezd hisztérikusan üvölteni nekem bármikor, hogy most rögtön tedd le a Lénát és gyere ide a saját lábadon.)

reggel-1

A fejés - hát az meg szintén egy olyan dolog, amit csak otthon, behúzott függönyökkel lehet mívelni, és ha ki-kimaradozik, az megbosszulja magát. Így aztán Léna egyre több tápszert kap, mert ilyen életmód mellett ha napi négyszer tudok fejni, az már jó, és az egy fejésre jutó mennyiségek is csökkennek. Szoptatni ugye bárhol lehetne, csak nem Lénát, aki már el is felejtette szerintem, hogy a ciciből is lehet enni. De emiatt nagyon nem szomorkodom, elvégre öthónapos, eddig szinte csak anyatejet kapott, ami végülis nem rossz.
Így aztán Léna napjai meglehetősen szét voltak zilálva - azt hiszem, ha nem lenne ilyen nyugodt baba, akkor torka szakadtából üvöltene sokszor. Úgyhogy el is határoztam, hogy kidolgozok valami stratégiát arra, hogy mindenkinek jó legyen, illetve a legkisebbnek is kicsit jobb. Meg aztán az is motoszkál a fejemben, hogy végre van egy jól alvó gyerekem (bár ahogy elhallgatom a szomszédos anyukákat, csak nekem számít ez jónak, a Lea után), nem kéne teljesen leszoktatni a jól alvásról, a saját érdekemben sem.

Szóval nagy kiszabadulás van, és még nem raktam teljesen össze, hogy hogyan működjenek a nyári napjaink. De rajta vagyok.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.23 11:09:17mammina

  gyonyoru a kislany - ezt minden alkalommal megjegyzem :-)

  de neha bizony el-el gondolkodom a hasonlo nevek miatt hogy most melyik-melyik is :-)

 • 2009.04.23 11:19:59keke80

  Csatára fel!!!

  Én elejétöl kezdve szenvedek a kimenetellel, mert az az én Lena babám számára tökéletes büntetés... Morcosan-megvetöen néz rám minden egyes alkalommal, amikor a babakocsiba, netán a Maxi Cosiba merem betenni. Ez a helyzet azóta van erösen javulóban, amióta Madam ülni tud, tehát a babakocsit át tudtuk funkcionálni buggyvá, de még ez sem tetszik igazán. Szóval én gyereket kicselezve egyszetüen kiteszem a járókáját a teraszra, gyereket ezer játékkal beleteszem és teljes a boldogság.

 • 2009.04.23 11:51:27mammina

  ez a szep a gyerekekben! mind mas! :-))

 • 2009.04.23 12:29:58zelzele

  En is mindig belekeveredek a nevekbe:-))))))))))))))))))))))

 • 2009.04.23 12:46:15Tessina

  off: hihetetlen, hogy még mindig eltűnnek a komentek...
  on: igen, nekem is kell bogozni állandóan:) nem kötekedésből mondo, mert nekem mindkét név pont bejön, de légyszi hanna, ha egy mondatban sokszor kell megnevezned őket, használj gyakrabban olyan kifejezéseket, mint a nővére, húga, stb., és még nagyobb élvezet lesz olvasni a naplót:)

 • 2009.04.23 12:48:35raszta macska

  Képzeljétek, ha még egy Liza is lenne. :)))

  Az enyém a Zsupsz!-tól fekszik ki, viszont a kukucsolás egyáltalán nem érdekli, csak bámul rám "hülyevagy?" tekintettel.
  Az erkélyünk akkora, mint egy fél zsepi és pont tegnap kérdeztem, hová tudnánk menni a gyerkőccel. Ha belegondolok, a szemközti kutyafuttató, ami mindig üres, talán meg is felel.

 • 2009.04.23 13:18:36manka78

  Akkor a nevek nem csak engem cseleznek ki.:)
  Nekem könnyű dolgom van, mert a kicsi bárhol elaludt, babakocsiban, hordozóban is. Mikor ilyen kis korkülönbségeseket olvasok, rájövök, hogy a nagyobb korkülönbséget pont nekünk találták ki.
  Hanna! Le a kalappal előtted a fejés miatt. Én már rég feladtam volna.

 • 2009.04.23 13:33:28raszta macska

  manka78, erre most irigy vagyok, az enyém csak és kizárólag a saját ágyában alszik el. Még ölben sem, ha fáradt, akkor dörzsöli az arcát, ebből tudom, hogy le kell rakni.
  Akkor karok-lábak szanaszét, mint egy kisbéka és már alszik is. :)

 • 2009.04.23 13:42:09Subbantósdi

  Mi is elkezdtünk délután játszóterezni. :o)Nagyon helyes a kislány. .o)

 • 2009.04.23 14:03:38manka78

  Hát nálunk a saját ágy az = a mi nagy francia ágyunk. Nekünk így kényelmes, mert ha felébred, akkor sem kell felkelnem hozzá. Minket nem zavar, mert jó nagy az ágy. Azóta, hogy velünk alszik, igen ritkán ébred fel. Már a nagynál is így volt. Sok mindent elviselek/kibírok, de éjszaka aludni szeretek.:)

 • 2009.04.23 14:25:20hüjegyerek

  szépséges vagy Léna! Abigél mellett Te vagy a kedvencem...

 • 2009.04.23 14:26:3278as évjárat

  Tényleg jó az udvar! Mármint a saját.
  Nekünk a nagy még panelbe született, 2 éves volt, mire kertesbe tudtunk költözni. Míg pici volt, addig naggggyon szerettem ott lakni, de már mikor ment a maga útján, kezdett elég vacak lenni.
  Átköltöztünk, és tök jó lett minden. Homokozóra, hintára rálátás a konyhából, úh. nyugisan kiengedhettem egyedül is, míg gyorsan megfőztem.

  A kicsi meg már ide született, nyugis, közepesnél jobb alvós baba lett. Bárhová tudtam vinni, ahová a nagyot kísérni kellett. Ha nem tudott elaludni, nem volt nyűgös, ha idő előtt felkelt szintén nyugis maradt. Szóval jó baba volt.
  Hm, így nosztalgiázva mindég megkívánok egy harmadikat.:)

 • 2009.04.23 14:34:02lívi

  Mi is kertesben lakunk.A kertet még csak alvásra használjuk,de én már mindent elgondoltam,hogy milyen játék hol lesz,jövőre pedig már játszani is fogunk kint.Nagy előny a kertes ház.

 • 2009.04.23 15:37:51Macskacico

  Jesszus! Ez a lany meg csak 5 honapos es mar forog? Az en fiam mar elmult nyolc es fel honapos es meg csak a hasarol hajlando atfordulni a hatara (jo, ezt mindig), viszont a masik iranyt meg soha sem csinalta!
  Azzal nyugtatom magam, hogy altalaban a fiuk lustabbak, kesobb is indulnak el, mint a lanyok, de azert megis... :-/

 • 2009.04.23 16:22:03Medellin

  Macskacico: Ezen ne aggódj, még nem láttam felnőttet, aki a hátán fekszik, mert nem tanult meg forogni...:) Nálad is az lesz, hogy megfordul, felül, feláll, és elindul. Pár hónap leforgása alatt. (Jó, ez mondjuk nem nálam történt, mert mindkét gyerek 4,5 hónapos korára vígan forgott minden irányba.) Viszont a 2 éves fiam még nem beszél.

  Na, szóval Hanna. Nálunk nem megy ennyire simán a dolog, mint nálatok. Kb. 11 órakor sikerül végre elindulnunk itthonról a játszótérre minden nap. Reggel foglalkozni a kell a kicsivel, meg reggeliztetések, pelenkázások, stb., stb. Akkor tudok készülődni végre, mire kicsi lányom nekilát a délelőtti alvásának. Ha felkel, utána még kaja, és utána tudunk menni. Délután dettó. 5 óra van, mire lejutunk. Mire mindenki felkel, eszik, öltözik, elkészül, etc. Pedig lennék én lent velük egész nap, de totál kivitelezhetetlen! Én nem is értem, hogy te hogy csinálod:) Pedig én sem csak a kicsi alvásához igazodom, van, hogy 5 perc alvás után veszem ki az ágyból, hogy bocs kicsim, de most készült el anya, aludj a babakocsiban. Általában akkorra sikerül elaludnia, amikor már csak 5 percnyire vagyunk a lakástól. És megint felkelt arra, hogy megjöttünk, és kiveszem...:)) És akkor sem alszik már vissza, mert azt hiszi, hogy túl is van az alváson, elvégre most kelt fel:) Miért akarom én megint lefektetni:) Nálam is csak az ágyában tud jól aludni.
  Szóval nagyon ügyesek vagytok, hogy ilyen pikk-pakk tudtok elkészülni és menni a levegőre. Azt sem tudom mi lesz, ha a nagyobbik oviba fog járni már! Na akkor hogy fogunk elkészülni időre?:))

 • 2009.04.28 11:00:34Macskacico

  Breaking: a fiam elkezdett minden iranyban forogni most vasarnap! Hurra! :-) Es igazad van Medellin, tenyleg nem kell aggodni, mert az enyem viszont mar beszel, igaz csak baba nyelven, de teny, hogy be nem all a szaja... Ma reggel meg a cumit is lehordta, azt mondjuk nem tudom, hogy miert es pontosan mit is mondott, de jol rancolta a szemoldoket es legalabb ket percig mondta a magaet. Igazan vicces volt latni! :-)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta