SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Azok a fránya gének!

2009. április 16., csütörtök 08:00

Ma nem magvas, szellemes és könnyed gondolatfutamaimmal foglak Titeket, kedves olvasóim, megörvendeztetni, hanem egy kis összehasonlító babafotó-sorozattal.
 

genek1

Hiszen nagyon jó játék kitalálni, hogy a kisbaba miben kire hasonlít. Köztudott, hogy ennek fontos pszichológiai funkciója is van: többek között így integrálja a család az új jövevényt. Nem véletlen, hogy az első gyereknél mindenki, vagy a többség az apa vonásait véli fölfedezni a gyermek arcában – tudat alatt ezzel bizonygatjuk az apaságot, ami sosem biztos ugye. Segít az apa és a gyerek korai érzelmi kötődésében is, nehogy kilökje a fészekből a kicsit az a hím.

De nálunk tényleg az apjára ütött Lea – akárki meglássa, épp olyan beeső, majd puszi száj, ugyanaz a fejforma, szemek, még a lábujjai és a lábszára is teljesen olyan, csak nem szőrös. A jellemvonások riasztó, a szocializáció erejét megkérdőjelező azonosságáról már kár is beszélni. Aztán egyszer csak, ahogy nőtt, növögetett, hirtelen kiderült, hogy jéé, ezen a fényképen pont mint én, és hát bizonyos viselkedésekről, gesztusokról és arckifejezésekről is nehéz eldönteni, hogy csak később jöttek ki, vagy eltanulta tőlem a sok együtt töltött idő alatt.

Aztán megszületett a második, és mindenki felkiáltott, hogy épp mint az első, két tojás, le sem tagadhatná a nővérét – csak számomra volt rögtön nyilvánvaló, hogy a hasonlóság csekély, sőt, elenyésző – a szájuk kicsit puszis, na, de Lénának nem annyira. Ő ugyanis (végre) rám hasonlít, golyófej, nagy szemek. Kontemplatív típus. Aztán telt-múlt az idő, és kiderült, hogy a füle teljesen az apjáé, hogy a család is összekeveri a két gyerek azonos helyzetben készült fotóit, és hát tényleg, meg kell adni, van némi hasonlóság a lányok között.

A hasonlóság mértékét mindenki eldöntheti a fotók alapján, lehet találgatni, ki kicsoda – vagy nézegethetitek csak úgy, a napi cukiság-betevő kedvéért is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.16 08:11:35Blueray

    Mindent értek, de ilyet még nem olvastam, hogy "puszis száj"....

    Lehet, nem vagyok elég kontemplatív...:)

  • 2009.04.16 08:33:49manka78

    Nálunk mikor a nagy megszületett, már akkor látszott, hogy tiszta apja. Azóta is az. A kicsit mikor megláttam olyan volt, mintha még egyszer a nagyot szültem volna meg. Teljesen ugyanaz a gyerek, ugyanaz az ismerős szempár. Azóta már látszik a két csaj között a különbség. A hajuk. A kicsi göndör lesz, mint én. A fotóikat abból tudjuk megkülönböztetni, hogy a kicsié már digitálissal készült.

  • 2009.04.16 08:42:47Ronja

    Mar megakartam kerdezni korabban is; Lena hanyadikan szuletett?

    Nagyon-nagyon cukik a fotok!

  • 2009.04.16 08:58:04mammina

    hat ez kesz. nagyon aranyosak. mindneki mindnekire hasonlit :-) szep csaladod van! gratula!    nalunk az elso lany, egy eves koraig kikopott aposom volt, ahanyszor szopizott a rohogogorcs kerulgetett, mintha aposom nezett volna ram kozben :-) aztan valtozott. a felallas most ez: nagylany 99% apa, viselkedes, gondolkodas, arc, test, es 1% en, memoria es labak. a kisebbik 99% en viselkedes, arc, test, gondolkodas, es 1% apa, labak es rendetlenseg. :-) szoktuk mondani mikor kicsit valami a masiknak nem tetszik, hogy na itt az 1%! annyira jopofak. ha a ferjem tudni akarja en valamirol mit gondolnek, megkerdezi a gyereket. szonyeg kerdes volt minap, en azt mondtam hagyjuk lent mert jo rajta ulni, nem a marvanylapokon ami hideg, o azt mondta szedjuk fel, jon a nyar meleg lesz es nem szep. a gyerekek suliba voltak mikor szo volt rola. hazajottek, megkerdeztuk oket is: a kicsi kozolte hogy jo rajta ulni es jatszani, a nagy mondta szedjuk fel mert ugyis jon a nyar. :-) hat igy vagyunk mi :-)

  • 2009.04.16 09:05:14manka78

    Én minden megnyilvánulásukban az apjukat látom. A szemük, a lábuk, a mozgásuk, a vigyor a lazaságuk,minden. Nekem ez olyan jó érzés. A sógoroméknak is lányuk van és ő is tiszta sógorom. A férjem meg a sógor is hasonlítanak egymásra, így a 3 lány, a mieink és a sógoréké is hasonlítanak. Sokszor, ha együtt megyünk valahova, azt hiszik, hogy mindhárom tesó. A lábuk pedig mind az ötüknek egyforma.

  • 2009.04.16 09:15:11mammina

    nalunk a labujjak tokeletesen igazodnak a fent leirtakhoz. egyedul csipotol bokaig vannak elcserelve :-) annnyira jopofak.    van a suliban egy mama, akinek negy lanya van, kb masfel ev kulombseggel jottek a gyerekek es mind a negy olyan egyforma, hogy ha nem tudnam hogy kulon osztalyokba jarnak, azt hinnem ikrek. nem sok lehetoseguk van genallomanyt tekintve. viszont tok keverekeik a szuleiknek. egyikre sem hasonlitanak es megis mindkettore. ez is jo.

  • 2009.04.16 09:15:27mammina

    verdfc

    minket ciao

  • 2009.04.16 09:19:00anyatájger

    De aranyosak! Megvan a napi "cukiság-betevőm", köszi hanna!

    A kisfiunk, amikor megszületett totál úgy nézett ki, mint az apja. Egyszerűen hihetetlen volt a hasonlóság, felraktuk gépre mindkettőjük babafotóját és alig lehetett megkülönböztetni őket.

    Mára inkább kettőnk keveréke a gyerek (a szeme viszont lövésünk nincs, hogy kire hasonlít), testileg szerencsére apja, a fejszerkezete inkább az enyém :) Hogy belülről milyen? Ha hinni lehet anyámnak és anyósomnak, akkor egyikünk sem ilyen volt (hehehe), sztem tiszta apja :)

  • 2009.04.16 09:19:24raszta macska

    Nálunk mindhárom gyerek maximálisan különbözik egymástól. :) Mind külsőre, mind belsőre.    A nagy kiköpött én, de jobb a természete, kitartóbb, céltudatosabb. A fiam kiköpött apja, természetre meg sajnos kiköpött apai nagyapja, próbáljuk csiszolgatni.

    A kicsi... Hm. A lába egy az egyben az apjáé, 90 fokban hátra tudja hajlítani a nagylábujját, meg formára is olyan. A szeme az enyém, a hajszíne a nagymamámé, a többi egyéni. A természete... Háháháháháááá, a hajával együtt örökölte a nagyanyám kemény vasakaratát is!

  • 2009.04.16 09:20:44raszta macska

    Hanna, a lányok tündériek! :)

  • 2009.04.16 09:29:11Adelaide_

    Nálunk a kisfiam egy az egyben rám hasonlít. Ezt nem én mondom, hanem minden családtag. Anyukám nyilván elfogult ő állandóan az én babakori képeimmel jön. Azt gondoltam, majd apósomék próbálnak belemagyarázni valamit a fiuk vonásaiból,de a férjem családja is állandóan azt mondja, hogy tiszta anyja azaz én. Pontosabban: Kukis Adél. :) Ez így elég viccesen hangzik. De értitek remélem mit akar jelenteni.

  • 2009.04.16 09:33:02Adelaide_

    Ja és jó hogy Lea lábszárát felhoztad, mert pont tegnap este fürdetésnél mondtam a férjemnek, hogy a bokája, lábfeje olyan mint az övé. Erre kiakadt, hogy a bokák nem hasonlítanak. Hasonlíthat szem, fül, tekintet, stb..., de a boka...

    Nyugtassatok már meg, hogy nem mondtam akkora marhaságot.    A lányok tényleg nagyon szépek.

  • 2009.04.16 09:35:40mammina

    kivancsi lennek, ha lenne egy harmadikunk vajon o vegre keverek lenne-e :-)

  • 2009.04.16 09:37:48Blueray

    Amig kicsi a gyerek, addig rám hasonlít. Ez a helyzet általában kamaszkorban szokott megváltozni. Az addig génjeinek átöröklődésében büszkén biztos szülő tanács talanná válik és felteszi a kérdést: vajon kire ütött ez a gyerek? /hogy rám nem, az biztos, mert én ilyen hülyeségeket nemcsináltam :)/

  • 2009.04.16 09:40:19manka78

    Nekünk is van a férjemről itthon néhány babakori és gyerekkori képe, hát le sem tagadhatná a lányait. A képek közti különbség, hogy az még fekete-fehér.Az "első osztályos lettem" fényképe meg a nagy mostani elsős képével hasonlít, az a tipikus vigyor a fejükön. Akkorát röhögtünk anyósommal, mikor megláttuk.

  • 2009.04.16 09:42:00manka78

    A kicsi rosszaságban tiszta sógorom. Remélem ha megnő, akkor is rá fog hasonlítani, mert a sógoromnak igen jó természete van. Biztos kirosszalkodta magát kiskorában.:)

  • 2009.04.16 09:43:09mammina

    blueray    mi a ferjemmel a szuleink szerint tok nyugodt kamaszok voltunk, nem voltak a klasszikus magunkbol kifordulasok, keson hazakerulesek, stb, remeljuk a legjobbakat, hogy akkor is buszken mondhatjuk majd, hogy rank hasonlit a gyerek. :-) bar ember tervez....

  • 2009.04.16 09:43:18Blueray

    Rendszeresen összetévesztem magam a saját gyerekeimmel, amikor tükörbe nézek:)

  • 2009.04.16 09:49:4478as évjárat

    Mikor L. megszületett, anyukám csak annyit kérdezett: Fiam, téged klónoztak?:D    Másnap behozta a picibaba kori képemet, és hát igen.

    Később persze változott, most mindenki azt mondja, az apja, csak barnában.    A lány meg születésétől kezdve vegyesbazár. Újszülöttként tiszta anyósom volt. Most, ha hisztis orcát vág, kiköpött bátyám kicsiben, ha szalad olyan, mint apósom.:)    A lábakról és bokákról annyit, hogy mindkét gyerekemnek apja-fajta lába van (eddig a kicsinek is, lehet hogy majd változik), nagyon jellegzetes járással. De főleg a fiúnak.

  • 2009.04.16 09:50:00Brumibaby

    Blue, csak vigyázz, nehogy a lányodat borotváld meg...

  • 2009.04.16 09:53:44Tessina

    Blueray:))

    Adelaide, már hogy a francba ne hasonlíthatnának a bokák? nekem most pont ez a "param":) : valahogy az a sanda gyanúnk, hogy szegény lányom az én vastagcsontú bokámat örökölte. Persze ő sem lehet tökéltes, nyilván,:P csak szegény nagyo fogja utálni, ha sürgősen nem változik meg a közízlés.

  • 2009.04.16 10:07:12Mifi

    Blueray    Puszis száj=Csókos száj:-)))

  • 2009.04.16 10:09:19Subbantósdi

    Én egy kicsit mindig idegesítőnek tartottam ezt a dolgot, hogy a rokonság egymással azon verseng, hogy melyik ágról kire hasonlít a baba.

    Ezzel azért lehet megbántani valakit, főleg, ha valaki olyan éllel mondja.

    Amúgy nálunk is sajnos megvolt ez, bár én jeleztem előre, hogy nem igazán érdekelnek ezek a dolgok, de a férjem családja csak azért is ezen a dolgon lovagol állandóan, én meg természetesen mondogatom, hogy nem mindegy.

    A lányomnál eleinte valóban volt hasonlóság, nagyobb, az apjával, ezt fényképek alapján is lehetett látni, de ez idővel azért változott, most már hasonlít másokra is, a családomban is.

    A fiamnál meg az az érdekes, hogy én nem nagyon látok hasonlóságot a férjemmel vagy akár a lányommal és a férjem családjával, ők látnak, nekem egy az egyben úgy néz ki, rám és megboldogult Apámra hasonlít.

    De nem nagyon foglalkozom ezzel, mert a gyerekek folyamatosan változnak és mindenki azt lát bele egy babába, egy gyerekbe, akit szeretne. :o)

  • 2009.04.16 10:23:19gyj

    Nálunk mindkét gyerek kiköpött apja volt, ez kamaszkorukban változott, de addig mindig azon röhögtünk, hogy ennek a két gyereknek csak az apja biztos. A férjemnek egészen vékony vágott mandula szeme van, amikor a nagyfiú megszületett, kis csíkon nézett csak ki a világba. aztán a kislány születésekor a sógorom már csak ennyit mondott: na, megint egy kínai.

  • 2009.04.16 10:24:50Blueray

    Brumibaby: még nem nőtt neki bajusza :)

  • 2009.04.16 10:29:13big_mike

    " bizonygatjuk az apaságot, ami sosem biztos ugye." Hehe hát igen bárcásból lesz a legjobb feleség :)

  • 2009.04.16 13:05:30kisbibe

    Szerintem ez a hasonlóság alapból egy totál nagy hülyeség. :) Amikor a lányom megszületett, mindenki saját magát látta benne, mindenki mindig annak akart "kedvezni", akihez épp kötődik. Pl. anyós barátnői szerint totál olyan a kislányomm, mint anyósom. Én meg csak röhögtem magamban. Aztán előpattintottam egy fényképet a gyerekkoromból és mindenki lehűlt, mert akár én is lehettem volna. Most is, aki ránknéz, egyből mondja, mennyire rám hasonlít. Na, öcsi van útban. Voltunk 4D-n és már férjem nővére közölte, hogy tiszta apja ez a gyerek. :D:D Azt hittem, lehidalok. Ezeken a 4D-s képeken oké, hogy lehet már nagyjából látni a babát, de megmondani, hogy kinek a vonásait örökölte, szerintem otlári butaság. :) De nem mondtam semmit, itt is csak mosolyogtam. Engem nem érdekel. A mi gyerekünk, tuti szép gyerek lesz. Meg okos, jólnevelt, stb...

  • 2009.04.16 13:27:00Vierre_

    A hetes nyolcas kép nem győzött meg :))) de a többi, hö, mint két tojás. Tehát a szülők csecsemős képéhez viszonyítva, már ha a fekete-fehérek azok, valahogy izé, de amúgy tuti egy sperma. :)

  • 2009.04.16 13:28:01Vierre_

    Jahm ui: nálunk mind a kettő Én, a kicsi talán jobban ex, a szája azonban egyértelműen ex. Szóval van, hogy a muterhez hasonulnak a nyomik. :))))))

  • 2009.04.16 14:37:15NadineXtlo

    Na és mi van akkor ha az anyára nem hasonlítanak. Nekem 3 lányom van, egy se hasonlít rám. A legnagyobb lányom tiszta anyai nagyapám lett, na jó a szeme színét azt tőlem hozta de semmi mást. A középső lányom tiszta apja. Szokta is mondani hogy "Tiszta apád vagyok" elég sokat hallja a rokonságtól :D. A kicsi lány meg az édesanyámra hasonlít, ugyanaz a hajszín ugyanúgy göndör, orra, szája, füle, mintha kicsi klón lenne, csak a szeme színe tér el, valahogy kék szemű lett olyan meg csak a dédszülőknek volt mindkét részről. A 3 lánynak még a hajszíne is különböző, a nagy világos barna, a középső sötétbarna, a kicsi szőkésbarna, de inkább a világosabb. Mikor együtt vannak mindenki megkérdezi, hogy biztos, hogy testvérek? Pedig elvileg az apjuk egy :D Az anyjuk meg csak biztos :-)

  • 2009.04.16 14:57:28nácska

    mammina    Nálunk is teljesen így van, csak az én fiaim sokkal kisebbek, úgyhogy a véleményüket még nem szoktuk kikérni különböző kérdésekben. Hasonlítási verseny abszolút 1-1. Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a harmadiknál!

  • 2009.04.16 15:59:21Felicitasz

    Gyönyörűek...! és tényleg hasonlítanak egymásra. Köszi, ez jólesett mára nagyon.

  • 2009.04.16 16:00:52szanna

    Mi felismertük Leát azonnal, be-be-be. Na nem a szeméről vagy a szájáról, hanem mert annyiszor nézegettük a lányommal a fotóit.

  • 2009.04.16 16:15:42Tpancs

    gyj :DDDDDDDDDD csak ennyi!!!! :DDD

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta