SZÜLŐSÉG

A Facebook-felhasználó diákok osztályzatai rosszabbak

2009. április 15., szerda 16:10

A Facebook közösségi oldal főiskolás felhasználói általában rosszabb eredményeket érnek el, mint azok, akik nem "lógnak" a közösségépítő portálon, miközben - ironikus módon - azt állítják, hogy a Facebookolás nem megy a tanulás rovására - derül ki egy amerikai kutató felméréséből. Ez az ellentmondás azonban mégsem azt jelenti, hogy a Facebook miatt tanulnak kevesebbet az amerikai diákok, sokkal inkább a hallgatók iskolán kívüli tevékenységeinek hatásáról árulkodik.Aryn Karpinskinak, az Ohiói Állami Egyetem oktatáskutatójának tanulmánya szerint a Facebook-felhasználók átlagosan 80-89 százalékos teljesítményt mutattak fel, míg a többiek 90-100 százalékos átlagokat értek le. A felhasználók heti átlagban 1-5 órát tanulnak, akik nem használják az oldalt, 11-15 órát - írja az MTI a LiveScience tudományos portál alapján.

A kutató kiemelte, a Facebook használata nem okolható közvetlenül az alacsonyabb osztályzatokért és a rövidebb tanulási időért, mivel általában aki több időt áldoz saját örömeire, mint a tanulásra, az könnyen elcsábul az olyan szórakozási lehetőségeknek, mint a Facebook. Vagy lehet, hogy a közösségi oldalakat használók eleve több időt töltenek más tanuláson kívüli elfoglaltságokkal, például sporttal vagy zenével is.

A tanulmány szerint azok, akik a tanulás mellett több órát dolgoznak, kevesebb időt töltenek a társasági oldalon, azok viszont, akik többféle iskolán kívüli tevékenységet folytattak, szívesebben használták a Facebookot is.

Korábbi tanulmányok adatai szerint a diploma előtt álló diákok 85, a posztgraduális hallgatók 52 százaléka használja a közösségi oldalt. A kutatók meglepődve tapasztalták, a diákok milyen gyorsan a védelmére kelnek saját internetes tevékenységeiknek, holott a kutatók ügyeltek arra, hogy a kérdőívben a semmilyen értékítélet ne jelenjen meg. A kutatók - akik közül csak a kutatásvezető nem használja a Facebookot - eredményeikről az amerikai oktatáskutatók egyesületének éves konferenciáján fognak beszámolni, írja az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.15 16:21:09madz

  lécci, magyarázza már el valaki, hogy mit jelent ebben a kontextusban az "ironikus módon", mert szerintem az iróniának ehhez köze nincs. az ellentmondás önmagábaqn még nem irónia.

  tudom, hogy angolból fordították, de mostanában annyit hallom, hogy felmerült bennem, a használónak fogalma sincs, voltaképpen mi az, hogy "ironikus". és szerintem az angolok is szarul használják

 • 2009.04.15 21:24:05B-

  madz: én is csak azért jelentkeztem be, hogy ráugorjak az ironikusra :-)  Az angolok ezt a kifejezést kb abban az értelemben használják, mint mi azt, hogy "a sors iróniája". Vagy "mit ad isten": "mindig is imádta a kutyákat, erre mit ad isten, egy tacskó ölte meg".  A fenti mondatban meg ugye azt hivatott jelenteni, hogy "miközben pont, hogy".Összefoglalva a lényeg az, hogy ellentétet fejez ki, méghozzá olyat, ami meghökkentő vagy váratlan vagy csattanószerű.  De ugye magyarul - ironikus módon ;-) - nem használjuk ebben az értelemben....

 • 2009.04.15 23:19:23kihanemén

  brit tudósok is lehettek volna...

 • 2009.04.16 08:15:35Blueray

  Aryn Karpinsky különben - mint a neve is mutatja - originál brritt, Londonból emigrált Ohióba.

 • 2009.04.16 09:19:41mammina

  blueray

  :-D

 • 2009.04.16 12:15:38Té, mint Tamás

  Szerintem rossz az ok-okozati viszony felállítása. Inkább annak, aki 15 órát tanul még iskolán kívül hetente, nincs annyi ismerőse, hogy érdemes legyen Facebookon regisztrálnia.

 • 2009.04.16 12:28:55epi

  mondjuk nekem inkább az jutott eszembe, hogy már csak az abszolút stréberek nincsenek fenn a facebook-on, mindenki más igen (90-100%-os eredmény egyetemen, igazi stréberség :D )

 • 2009.04.16 12:45:54másutt

  epi, jaj dehogynem, MINDENKI fenn van, a streberek is, es a hazi feladatokrol csevegnek.

  van 2-3 ilyen kapcsolatom a Facebook-on (ismerosok gyerekei) es olyan izgi statuszuk szokott lenni, hogy "a tori hazifeladat nagyon agyterhelo ma" es arra jon egy olyan izgi valasz, hogy "nezd meg ezt es ezt a cikket ezen az URL alatt, nagyon nagy segitseg!"  USA-ban lako ismeroseim minden gyereke ott van a Facebook-on. es minden osztalytarsuk es kezilabda csapattarsuk haver.

 • 2009.04.16 14:18:34piszti

  hú de témaínség van...

 • 2009.04.17 10:10:46plussbirka

  obazz. tiltsuk mar ki a gyerekeinket a vilagbol. valoban tokjo, ha 80-89%-os eredmeny helyett a gyerek 90-100%-ot er el (miaf*k?), ugy hogy kozben egy antiszocialis kocsog. hat az enyem majd inkabb arckonyvozzon. majd megelegszem 80%-os teljesitmennyel monnyuk a muegyetemen vagy az orvosin. es cserebe rabizom, mikor es mennyit netezik, mert talan mar addigra lesz annyi esze, hogy eldontse, mit csinaljon.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta