SZÜLŐSÉG

Miért jó fiatalon szülni? És miért jó idősen?

2009. március 20., péntek 10:00

A nők 20 és 30 éves koruk között a legtermékenyebbek és ekkor van a legnagyobb esélyük arra is, hogy egészséges gyermeket szüljenek. De az éjjel-nappali szupermarketek korában nem csak a biológia mondja meg, kik vagyunk. Hogy mikor szülünk, azt legalább ennyire befolyásolják a körülményeink, a lehetőségeink, az anyagi helyzetünk, a karrierünk és nem utolsó sorban a megfelelőnek vélt partner megtalálásának ideje. Úgy tűnik, mintha ez mind az idősebb kori gyermekvállalásnak kedvezne; mintha a természet és a kultúra két ellenkező irányba húzna bennünket. Én a saját bőrömön tapasztaltam a kétféle döntés eredményét: először 20 évesen szültem, (valószínűleg) utoljára pedig (valószínűleg) nem sokkal 40. születésnapom előtt fogok.Miért volt jó korán szülni?

A fiatal test könnyebben bírja a terhet, nem csak a pocakot meg a szülést, hanem azt is, amivel egy kisgyerek nevelése jár. Mégis leginkább azért volt jó, mert én nagyon akartam gyereket. Valószínű, hogy ha nem szülök, a vágyakozás túl sok energiát emészt fel. A kisgyereknevelés nem akadályozott meg sem a tanulásban, sem a munkában - elsősorban azért mert akkor voltak a közelben energikus nagymamák, akik nagyon sokat segítettek. Anyukám még mindig emlegeti a fiam lelkendezését: "Képzeld, Mama, beteg vagyok! Nem kell oviba menni, nálad lehetek!"

Aztán, mi tagadás, az is jó volt, hogy mire a korosztályomban elkezdődtek a babás nyűgök, én már túl voltam a legtöbb kötöttséggel járó korai éveken és akkor törődhettem leginkább magammal, amikor arra a legnagyobb szükségem volt. Belevethettem magam saját magam felfedezésébe, új hobbikat próbálhattam ki, pályát váltottam és újra tanulni kezdtem. Az útkeresést sikerült családilag is kamatoztatni: a gyerekeket be tudtam vonni az alkotótevékenységekbe és a szellemi kalandozások egy részébe is.

Miért (volt) jó később szülni?

Egy elgondolás szerint az idősebb korban szülő nőknek azért születik nagyobb eséllyel sérült gyereke, mert ők már érettebben, felkészültebben tudják kezelni az ezzel járó nehézségeket. Ez persze csak annak jelent valamit, aki hisz abban, hogy a világ értelmes és a dolgok nem csak okkal, hanem céllal is történnek. Azt mindenesetre aláírom, hogy az én esetemben rengeteget jelentenek az eltelt évek és az azok alatt megváltozott körülmények a gyereknevelésben is: kevésbé görcsölök, lényegesen jobban bízom magamban, az érzéseimben és a tudásomban, és megtaláltam azt a párt is, akiről tudom, hogy mindig és mindenben biztos támasz és partner.

Az én esetemben nem tehető ki a kötelező pipa a “nagyobb anyagi biztonság” és a "beállt karrier” mellé, mert nálam ezek nem elsővonalas célok. Nem ez a fajta biztonság a nagy, mert nem ezt építettem. És amiért még jó "idős" korban szülni és kisgyereket nevelni: az ember újból átélheti a világ felfedezését és kipróbálhatja, fejlesztheti magát a világ legkomplexebb és legszórakoztatóbb feladatában: végigkísérni és támogatni egy (két) embermagocska kihajtását és virágba borulását.

tarkabab

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.20 19:11:22bk

  Jó lenne, ha most nem kellene filózni azon, hogy belefér-e még egy bébi, mindamellett a "milyen már", na az nem esett jól hirtelen. Ez van, és nem tudok rajta változtatni, másnak meg az van, és jé, ő sem tud rajta változtatni. De nekem most jó, és igyekezni fogok, hogy ne nézzenek a gyerekeim nagyanyjának.

 • 2009.03.20 19:26:50csinCsilla

  nos.. ahogy elnézem, gyarapítom azon anyák számát, akik fiatalon és idősebb korban szültek. a nagylányom most 12, a kicsi 14 hónapos. nagycsajszi nem csak anyának kezel, hanem bizalmasának is. sok mindent meg tudunk beszélni. egyáltalán nem hátrány a korai szülés, mert bizalmasabb és barátibb a kapcsolat szülő és gyermek közt, hiszen az anya is még fiatal. most viszont, úgy, mint másoknál, nagyobb a türelem. bízok abban, a picivel is lesz olyan bizalmas kapcsoéatom, mint a nagylánnyal.

 • 2009.03.20 19:43:26dodóó

  bk,nem lesz ciki.  Miért lenne?

 • 2009.03.20 19:44:06mpbm

  Nekem meg meggyőződésem, hogy fingom sincs, hogy mi lett volna, hogy ha negyven évesen szülök, de le is szarom, mert nem akkor szültem, és így nem is foglalkozom a témával, Örülök nagyon, hogy így alakult, bár a dolgok értelmét később láttam meg. Én nem égtem a vágytól, hogy gyereket szüljek 22 évesen, az akkori 38 éves pasim igen, én meg butuska lányként rábólintottam, de aztán hál'Istennek nem maradtam annyira butuska, hogy a gyerekemet egy nagy rakás lószarban neveljem fel. Lehet, hogy másnál az anyaság folyamat, nálam abban a pillanatban alakult ki, amikor megszületett az első lányom, a dolgok a helyére kerültek, tudtam, hogy mi fontos. pont. azért jó fiatalaon szülni, mert én úgy szültem, és boldog vagyok. Hogy miért jó nem fiatalon szülni nem tudom, mert nem úgy szültem.

 • 2009.03.20 20:18:59cozumel

  Mpbm  en viszont tudom, hogy mi lett volna, legalabbis nagyon realisan el tudom kepzelni.

  Ugyanis meg 30 korul is kivert a hideg a gyerek gondolatara, ugyhogy gondolom, kulonosebben heppi nem lettem volna, ha eletem legjobb, legporgosebb, legproduktivabb szakaszabol kiszed egy gyerek.  Neked ugy volt jo, ahogy tortent, nekem meg ugy nem lett volna jo...engedd meg, hogy ennyi onismeretem legyen.  Es igen, bizony, az anyasag masnal folyamat. Nem mindenkinel szerelem elso latasra.

  De hogy mennyire jo munkat vegez valaki, vagy sem, azt abszolut nem az hatarozza meg, hogy elsirja-e magat a szuloagyon.

 • 2009.03.20 20:31:56csutkababa

  Öööö

  valamikor a nap folyamán szóba kerültem.

  24 és 30 évesen szültem, igen az elsőt egyetem alatt, anyósnál lakva, aki dolgozott még. Apukám akkor ment nyugdíjba, ő járt át vigyázni a picire, amíg én bejártam.

  A vizsgaidőszakok kemények voltak, de szerencsém volt vele, jó kisbaba volt, nem sírt éjjel.

  Másfél évesen ment bölcsibe, mázli, hogy az a bölcsi módszertani központ is volt egyúttal, magas színvonalú, klassz.

  Nem sikerült volna egyből végigcsinálnom az egyetemet, ha apu nem segít.

  Valaki azt írta, nagy elkötelezettség kell a suli és a baba mellé. Igaza van.

  A mai eszemmel nem is értem, hogy voltam olyan teherbírású.  A gyerekvállalás jött, magától értetődően, akkor még minden rendben volt a kapcsolatunkban.  Jó lenne, ha mindenki akkor szülne,amikor érzelmileg, lelkileg, kapcsolatilag, sőt,anyagilag a legideálisabb NEKI.  Senkinek nincs joga megítélni mást, mikor vállal babát. Szerintem:-)

 • 2009.03.20 20:37:51kócos cápalány

  2009.03.20 20:31:56 csutkababa

  "Jó lenne, ha mindenki akkor szülne,amikor érzelmileg, lelkileg, kapcsolatilag, sőt, anyagilag a legideálisabb NEKI."  Azt hiszem, akkor igen kicsi lenne a népszaporulat kis hazánkban, főleg e válság idején...

 • 2009.03.20 20:43:02rita a felcser

  Csutkababa

  En emelgettelek.MErt en is egyetem alatt szultem bla bal tudod a meset,nekem is segitenk a nagyszulok es az apja stb.

  Csak valaki ereztette,hogy mivel en kepes vagyok egyszerre kisgyereks anya lenni es orvostanhallgato lenni akkor biztos szar orvos leszek.MErt biztos nem vagyok annyira ertelmes,hogy megbirkozzak egyszerre a kettovel.

  De sok embert vigasztal az,hogy hogyha o nem tul ugyes,es latja hogy valaki az,akkor ramondja hogy ez csak ugy tunik,a masik biztos egy nagy szar.Kb mint a Lilabugyis no ...

 • 2009.03.20 20:43:10Kipikopii

  2009.03.20 17:08:32 cozumel  cozumel: igen, megnott az atlageletkor 200 evvel ezelotthoz kepest (mondjuk a magyar atlageletkort tukrozo statisztika messze elmarad az altalad emlitett 70-80 evtol), de en nem errol beszeltem, felreertettel.  A termekenyseg nem tolodott ki (kulonben nem lenne szukseg a sok mesterseges megtermekenyitesre, hanem lehetne probalkozni az altalad emlitett plusz 20-30 evben), a gyerek egeszsegevel kapcsolatos kockazatok nem tolodtak ki kesobbre, hanem ugyanugy egy bizonyos eletkorhoz kotodnek, ami ugyanaz volt 200 evvel ezelott is, csak akkor nem ertek meg annyian.

 • 2009.03.20 20:45:56mpbm

  Látod Cozu, te fikázol engem, pedig én nem fikáztalak téged..., no sebaj, Nekem életem legjobb korszaka most van. És persze, hogy vannak kétségek az emberben, hogy jól végzi-e a munkáját, de alapvetően boldog vagyok, és kiegyensúlyozott, és tudod, sztem ez az egyik legfontosabb egy gyereknek, nekem mondjuk nagyon sokat segített volna, ha látom anyámon, hogy boldog, de őú nem angyon volt az soha. Ennyi. És nem mellverésből írtam a szülőágyon való bőgést sem, de te egyből támadtál.

 • 2009.03.20 20:46:36Kipikopii

  De persze mindenki akkor szul, amikor akar, ahogy Brumibaby emlitette lehetoleg a 39-40. het tajan :-)

  Szerintem Brumibaby hsz-a a legjobb...

 • 2009.03.20 20:50:02cozumel

  Kipikopi  a termekenyseg akkor is nagyon varians volt, most is.

  Csak erdekes modon, ha dednagyanyainkat emlegetjuk, mindig csak arrol van szo, hogy az elsot megszulte 20 alatt...

  Arrol nincs, hogy a tovabbi 8-10 eloszlott a kovetkezo 20-25 evre.  Az en nagyim is szult 18 evesen es meg 43 evesen is. Mesterseges megtermekenyitesrol szerintem meg nem is hallott.  Egeszen mas vonal amugy amit felvetsz, az infertilitas elsosorban NEM kor kerdese, nekem egy csomo ikres ismerosom lombikos anyuka, es boven 30 alatti, mig en 34 evesen abszolut spontan, elso probalkozasra lettem terhes az ikrekkel.  Nyilvan, ez nem eleg reprezentativ minta, de en 4 eve figyelem az ikresekre regisztralt anyukakat, es bizony a belog a kepbe a fiatal korosztalynal eppugy, mint a 40hez kozeledoknel. • 2009.03.20 20:52:20cozumel

  Mpbm  elmondanad, mit tartottal fikazasnak a mondandombol?

  mert a legcsekelyebb szandek sem volt bennem... • 2009.03.20 21:00:23mpbm

  Ezt: Es igen, bizony, az anyasag masnal folyamat. Nem mindenkinel szerelem elso latasra.

  De hogy mennyire jo munkat vegez valaki, vagy sem, azt abszolut nem az hatarozza meg, hogy elsirja-e magat a szuloagyon.

  De lehet, hogy csak túlérzékeny vagyok, van pár ilyen napom havonta :), el is húzok zuhanyozni.

  Jó éjt!

 • 2009.03.20 21:01:37Kipikopii

  cozumel: igen, kicsit elbeszelunk egymas mellett. En csak azt mondtam, hogy attol, hogy ma tobb ideig elunk, szerintem meg nem lesz valaki fiatalabb mondjuk 40 evesen. Es egy nagyon fontos dologrol elfeledkeztunk, az apakrol. Magyarorszagon a ferfiak atlageletkor 64 ev korul van. Tehat ha 40 ev fole tolodik a szules, akkor apukara kb. 18-25 evet szamithatnak. Persze, ezalatt fel lehet nevelni felnotte egy gyereket, de nagyszulore mar eselyuk sincs.  En sem szultem fiatalon, tehat nem a huszas eveimbol beszelek. De peldaul en sem orulok annak, hogy mire a gyerekeim a szuleshez jutnak, addigra en mar akar 70 eves lehetek es nem tudok majd ugy segiteni nekik, ahogy mondjuk 55-60 evesen tudnek. Mi a harmadik gyerekrol mondtunk le, reszben a kor miatt.

 • 2009.03.20 21:10:16cozumel

  De, Kipikopi, lenyegesen fiatalabb ma egy 40 eves, mint 100-200-500 evvel ezelott volt.  Pontosabban: a 40 eves, a 40 eves, de ha korulnezel, van olyan negyvenes, aki 30nak se nez ki, es van olyan, aki 50nek siman...  100 evvel ezelott egy negyvenes mar elhasznalodott a kokemeny fizikai meloban, amit nem megfelo taplalkozas mellett kellett folytatnia, nagy valoszinuseggel a fel fogsora oda volt mar, aztan munkajabol adodoan volt pupos, felig vak, stb. stb. stb.  Eszmeletlen sokat jelent, hogy minosegileg mennyit javult az eletunk, hat meg, ha figyelnenk is ra!!!!

  Mert a tarsadalom nagy resze nem figyel, nem tesz az egeszsegeert tul sokat, viszont legalabb ha elromlik, megjavittatja, koszonet a MAI orvostudomanynak.  Szoval bizony mondom, meg az atlagos, szuresre nem jaro, nem sportolo, kisse tulsulyos, esetleg dohanyzo vagy enyhen alkoholizalo negyvenes is sokkal jobb kondiban van, mint egy negyvenes 200 eve...  Az anyosom es aposom 68-71 evesek. Teljes erteku nagyszulok tudnak lenni-tudnanak, ha nem laknanak 3 idozonanyira tolunk :)

 • 2009.03.20 21:22:38Kipikopii

  Cozumel: megkovetlek reszben. Utananeztem az adatoknak, ferfiak majdnem 69, nok kb. 76 evig elnek atlagban (Mo-n). Ez valoban megnott. Ettol eltekintve sokkal tobb eselyt adunk a nagyszulosegre, ha nem 40 evesen szulunk, mert ha a gyerek is 40 evesen szul, akkor meg a fenti statisztika alapjan sem lehetunk nagymamak :-)

 • 2009.03.20 21:53:19kancsika

  Irigylem azt, aki akkor tudott terherbe esni és szülni, amikor eltervezte. Én hiába terveztem, hogy 25 évesen férjhez megyek és 30 előtt szülök. Egyéni szociális problémám, hogy 23 évesen hagyott el a pasim 5 év együttjárás után, de végül is 27 évesen már férjnél voltam. (persze nem azzal, aki elhagyott.)Utána mondtuk jöhet a baba, nem jött csak 5 év múlva...De legközelebb 30 alatt szülök, az biztos.

 • 2009.03.20 22:05:09korcsolya

  Amikor 14 hónapja szültem, az egyik szobatársam 19,5 éves volt. Hát azok a tekintetek, amiket kapott szegény a nővérkéktől, csecsemősöktől, szülésznőktől... Pedig ő tényleg meg akarta szülni, tényleg akarta szeretni azt a kis csöppséget, és annyira odatette magát, hogy minden sikerüljön! Én mondtam is neki, hogy tisztelem ezért és hogy ritka az ilyen bátor fiatal manapság.

 • 2009.03.20 22:13:20csutkababa

  Anyukám 19 volt, amikor születtem.

  Hozzá képest én öreg első szülő voltam a 24 évemmel:-)

 • 2009.03.20 22:18:35yapsul

  Én már kamaszkorom óta arról álmodoztam, hogy diploma után férjhez megyek és szülök 11 gyereket:))))).Az már a Jóistennek köszönhető, hogy diploma után valóban férjhez mentem, 24 évesen szültem az elsőt és most 25 évesen várom a másodikat.Azért a 11 erősen lecsökkent:)))))), már csak összesen 4 van tervben.

  Érdekes olvasni, hogy sokan csak harminc fölött érzik magukat érettnek az anyaságra.Persze ezzel semmi bajom, különbözőek vagyunk, így van rendjén!

  A volt osztályomból is csak nekem van gyermekem, úgy látszik ők is "később érő tipusok".

 • 2009.03.20 22:48:47csutkababa

  Wish!

  Ha látod, ez érdekes lehet neked!

  egeszseg.origo.hu/cikk/0912/876569/20090319_autizmus_tulnyomasos_hiperbar_oxigenkamra_1.htm

 • 2009.03.20 23:06:56subidubidu

  Ez valahogy úgy van, hogy ember tervez, Isten végez. Én anyukám leterheltségét és apukám nulla segítségét látva nem terveztem családot.

  Mikor a párommal összejöttünk, ez szép lassan változott, de szükségem volt az érzelmi és valamekkora anyagi biztonságon kívül (saját lakás, munka) arra is, hogy biztos legyek abban, nem hibáztatom majd a gyerekeimet azért, hogy lemaradtam miatta valamiről. Így a doktorim vége felé álltunk neki, két évbe telt, végül 30 voltam, mikor született az első.

  Tisztességgel elláttam, örültem neki, de ez a gyerek az apjának készült. És valóban egy csomó dologban hasonlít is rá, amit csakis örökölni lehet, nem másolni, utánozni.

  A második (mert azt mondtam, kell a testvér, és jobb, ha több van) viszonylag hamar jött. Amolyan ajándék gyerek, tényleg.

  De igazából a harmadiknál éreztem, hogy gyereket szeretnék. 35 évesen.  Anyukám sokszor mondja, hogy mikor apukám szeretett volna negyediket, ő azt mondta, már öreg hozzá (40 körül volt).

  Én is érzem, hogy más később terhesnek lenni, a fizikai terhelést keésbé bírja az ember.

  De annyi szempont van!

  Az a jó, ha mindenki meg van elégedve azzal, ahogy vele történtek a dolgok, és meg tudja látni az előnyöket benne.  Brumubaby, én pl. a 37. héten szeretek inkább szülni, nem húznám tovább, az a 39. hét a harmadiknál már nyűgös volt, kétnaponta CTG... :-))

 • 2009.03.20 23:38:13horadi

  kancsika!

  Én is azt terveztem, hogy 25 évesen szülöm az elsőt, aztán 30 éves koromra már 3 pulya fog körberohangálni.

  El is kezdtük a beteljesítést 24 éves koromban, de az a nyomorult gólya cseszett elrepülni felettünk.

  A 30. születésnapomat végigbőgtem.  Aztán úgy alakult, hogy a 31. születésnapomon már csak egy kis csendre, nyugalomra vágytam, mert a 3 éves ikerlányaim körberohangáltak, pont úgy, ahogy korábban elképzeltem. Csak a korábbi álmaimban ez a körberohangálás nem volt ilyen hangos, hogy az ember fog-gyökér fájdalmat kap tőle... ;-)

 • 2009.03.20 23:46:36Edinbogyo

  horadi:)))

 • 2009.03.20 23:55:27wish73

  csutka, köszi, milyen praktik, h nem kezdtem bele a kommentözönbe, csak végébe kukkantottam bele:)  amúgy sztem 27 és 30 évesen a legjobb szülni:)

  szigorúan sztem ;)

 • 2009.03.21 00:07:57vajommi

  Aki 20 évesen szült (mostanában és nem 40 éve...), de azt hangoztatja, hogy igazából 17 évesen jobb lett volna/az se lett volna gáz/ha választhatna utólag, 17 évesen szülne, stb, - az hogy az istenben gondolja kivitelezni anyagilag? Vagy azokat csontra eltartja a pasija, szülei, vagy ki? Én biztos lúzer vagyok, de egyetem elvégzése után el kellett kezdenem dolgozni, hogy saját lábamra tudjak állni (meg valahogy igényem is volt rá), nemhogy azonnal elkezdjek gyerekezni. Értem én, hogy a pénz nem minden, de simogatással meg mosolygással nem lehet öltöztetni egy gyereket... Azonkívül 17 évesen gyerek vagy még! Ne mondja már senki hogy olyan fiatalon komplett felelősségteljes és érett valaki, aki képes egy másik ember életéért lelkiismerettel full felelősséget vállani és tudatosan felfogni, hogy mi az elvárás vele szemben, mint szülővel szemben... Van, hogy becsúszik, és az ember kénytelen felnőni a feladathoz, talán még azt is el tudom fogadni, hogy vannak szuperlények, akik képesek erre... De tudatosan, átgondoltam, előre megfontolt szándékkal... háááát nem tudom....

 • 2009.03.21 06:52:32andie

  Úgy terveztem, hogy még az egyetemi évek vége felé teherbe esek. Lehetőleg úgy, hogy a negyedik és ötödik év közötti nyáron jöjjön a baba, majd diploma után irány külföld, a pici 1 év körüli lesz, épp beszélni tanul majd, rögtön 2 nyelvet is tanulgathat. :-)

  Aztán 1-2 külföld után haza.  A valóság meg úgy nézett ki, hogy mikor negyed éves voltam, az akkori pasim már dolgozott, és bizony rágta a fülem egy babáért, miközben egy olyan albiban laktunk, aminek a komfortfokozata kb. -2 volt. Én szabályosan rettegtem a gondolattól is, hogy akkor gyerekem legyen.  És mikor 26 évesen ez megváltozott, és már én szerettem volna, a kapcsolat alkalmatlanná vált ilyesmire, és később meg is szűnt.  Pedig 30 alatt szerettem volna megszülni az elsőt. Még van remény, ha legkésőbb idén karácsonyig teherbe esem. :-DDD (jelenleg nincs kitől!)  De az élet nem így működik, ezért már nem is tervezek.

  Ha fiatalon szülök, most szinte biztos, hogy egyedülálló anyuka lennék, és egy életre hozzákötöm magam az exhez, és nagyon nem bánom, hogy nem így lett.

 • 2009.03.21 10:06:23másutt

  andie, elegge hasonloan jartam en is.

  25 evesen valtam el, es csak 10 evvel kesobb voltam ujra egy olyan kapcsolatban, ami megerdemelt egy gyereket.

  es most itt van a lanyom, aki tiszta apja... es minden nap halat adok az egnek, hogy egy olyan ferfi vonasait latom benne, akiert megorulok. es aki itt van mellettunk es szeret minket.  en is szerettem volna 30 elott szulni. de amikor kesobb lesz kerek minden, ezek a dolgok mar semmit sem szamitanak, es a "kiskoromban ballerina akartam lenni" szintjere sullyednek.

 • 2009.03.21 10:18:01másutt

  la petite csutkababa

  nem lehet vitatkozni valaki erzelmi erveivel... de hadd fuzzem hozza a mondanivalodhoz, hogy nagyon keves 60 eves magyar no van jarokeretben. a tobbseg egeszen jol szokott lenni!

  (a ferfiakkal mas a helyzet sajnos, egy 4X eves nonek nagyesellyel kisse idosebb ferje van es a ferfiak sajnos hamarabb halnak meg, hosszabb betegsegek utan... azaz rozogabbak 6X-esen.)  Ennel sokkal sajnalatosabb, hogy sajnos a 40-es magyar nok sincsenek, tisztelet a kivetelnek, olyan fizikai es anyagi helyzetben, mint azok a kulfoldi peldak, akiket orrverzesig mutatnak, hogy 40 utan szulnek tomegevel es szexi elegans kismamak.  A 40-esen eloszor szulo nok nagyresze ezt NEM igy hatarozta el, nem hobby-bol szul 4X evesen, nem is orul ennek feltetlenul, csak az elet hozta igy.  Ha fozuliban vagy meg, akkor feltetelezem a 20-as eveid elejen jarsz. A legjobbakat kivanom Neked, hogy almaid valora valjanak, akkor szulj es ugy, ahogy szeretnel.

  De vigyazz az ellenervekkel, mert nem tudhatod mi lesz 2X ev mulva az eleted.  Nekem is csak azert ilyen nagy a pofam, mert vegigcsinaltam ezt a nagy tervezest a Te korodban (eppen ferjhez mentem es tervezgettem), romba dolt az egesz, sosem gondoltam volna, hogy az lesz velem ami lett... es megis nagyon jo lett minden.

 • 2009.03.21 10:34:45másutt

  la petite csutkababa, szerintem nem is bantottal meg senkit. :)

  hidd el, az alakukat feltok... ok a nagyon kicsi kisebbseg.

  tegnap neztema statisztikakat, es a hazassagok fele valassal vegzodik!

  sajnos az az igazsag, hogy nagyo sokan elvalunk/szakitunk 30 eves kor elott, epp akkor, amikor nagy pocakkal kellene szaladgalnunk.

  es utana evekbe telik mig a kovetkezot megtalaljuk.

  ismerek 40 evesen szulo not, aki 10-15 eve aktivan probalkozott gyereket osszehozni.

  van baratnom (37) aki 7 eve nezi a peteereset, minden honapban! olyan is van, aki 42 evesen, orok optimizmussal keresi "az igazit" es nem hajlando feladni az anyasagot!  es sajat helyzetembol fogva megertem azokat, akik kivarjak a megfelelo apat es sokkal nagyobb tiszteletem van iranyukban, mint akik 29 evesen "veletlenul" teherbe esnek egy buliban (vagy a nos fonoktol) mert "30 elott akarnak szulni". Asszem fenn leirtam, ismerek hasonlot.  fosuli jol hangzik! ;)

 • 2009.03.22 03:00:58wish73

  hú, petite, ezt már én is írtam-mármint a pótcselekvés-dolgot, és, mit kaptam a fejemre azoktól, akik érintettek a témában...

  ekem van eg ybnőm, aki azért akar még szülni, mert az első kettőnél túlkorán ment vissza dolgozni, és nem babázta ki magát. ő legalább bevallja, de amikor kérdezem, h most mikor menne vissza, még korábbi időpontot mond, mert döcögős az üzlet. hát, akkor mijafasznak?

 • 2009.03.22 05:08:24cozumel

  En nem tudom, ugy ket eve voltam otthon, a 60as rokonaim kozul az egyik meg tanit, a masik hajnalban jar irodakat takaritani, a harmadik allatokat tart es tavasztol oszig mindennapos melo a kertje...azotan ennyit romlott a hatvanasok allapota?

  Mind jarokerettel biceg es oxigesmaszkal kozlekedik?  Most oszinten, nema', nem csusztal meg masfel evtizeddel Kiscsuti?

 • 2009.03.22 23:09:57raszta macska

  Azért kicsit furcsállom, hogy Kiscsuti ugyanazt írta, amit a cápalány, csak még extrémebb dumával és nem ugrottatok a torkának olyan durván.

  Már bocsánat.  Én még simán el tudom képzelni, hogy 40 éves fejjel szüljek és nem pótcselekvésként, hanem ahogy rita írta valahol: hogy mindig legyen a kiságyban egy kandikáló szempár, mert imádom és kész.

 • 2009.03.22 23:53:56cantaloupe

  Raszta macska,

  igazad van, annyira nem volt azert durva kocos capalany hozzaszolasa, amennyire nekiugrottak. Foleg ugy, hogy benne volt az onkritika is-elismerte, hogy nem volt minden hepi szamara.

  Ez egy olyan tema, amiben szerintem nem lehet PC velemenyt megfogalmazni.  Mert az alapigazsag az (lenne), amit valaki fent mar emlitett (tan csutkababa?); erzelmi es anyagi biztosagban erdemes szulni. Node azok sem bantak meg, sot orulnek utolag, akiknek ez nem adatott meg. Tuleltek az uj parvalasztas, anyagi nehezsegek godreit es a gyerekuket nem cserelnek semmi penzert.  Cozumel,

  igazan nem akarlak megbantani, de en nem lattam a fenti idezetedben farkaba harapo kigyot. Mar bocsesz, de mas egy energikus nagymama, es mas egy ugyanolyan koru szulo. Magyaran: aki 45-50 eves nagymamakent enerikus, annal ez a jelzo szulokent mast jelent. Ejjeli keleseket, a baba kihordasat stb.  En 32 eves vagyok, es megvallom, szeretnem 36 alatt megszulni a masodikat is (na jo, eloszor az elson legyek tul 3 honap mulva...), mert ugy erzem, az en erotartalekaim, szabadidom, felfogasom szerint ez lenne a legjobb.

 • 2009.03.23 00:43:14másutt

  "Ez egy olyan tema, amiben szerintem nem lehet PC velemenyt megfogalmazni."

  ez elegge igaz....  "Node azok sem bantak meg, sot orulnek utolag, akiknek ez nem adatott meg."

  Van, aki megbanta es ezt le is irta ott fenn.

  Tobben a mamajukrol irtak ugyanezt.  A masik, szerintem, hogy elegge tabu azt irni, mondani, hogy "megbantam, hogy szultem", "megbantam, hogy nem 15 evvel kesobb szultem csak". Ezt sokan ugy fognak fel, hogy nem szereti az illeto a gyerekeit. Pedig igen!

  Keves 40-es nonek van eleg batorsaga azt mondani, hogy "sokkal jobban jartam volna, ha nem szulok geyreket egyaltalan, es inkabb karriert csinaltam volna." Avagy.. "szulhettem volna nyugodtan 5 eve is, kar volt elsietni." Ugyanis mindenki tudja, hogy akkor nem AZOK a gyerekek lettek volna, hanem mas gyerekek.

  Es azert a legtobb anya nagyon szereti a gyerekeit. Akkor is, ha miattuk felaldozta az iskolazottsagat, a karrierjet, utazasi lehetosegeket, lehetne sorolni.

  A 20 evesen szulok kozott (plane szuleink generaciojaban!) nagyon kicsi kisebbseg engedheti azt meg maganak, hogy 40-45-50 evesen a fiokak kirepulese utan masodik ifjusagat elje meg.

  Van, aki teljesen rendben van ezzel. Nem mindenkinek vagya, hogy egyetemistakent a popsijat razza a Szigeten vagy a siofoki strandon, vagy Thaifoldon. De van, akinek igen! Es mire eszreveszik ezt, megvan a csalad, es utban az unoka is. • 2009.03.23 00:44:26másutt

  cantaloupe, szerintem is 35-36 felett a legjobb befejezni a csaladepitest, en is ezt szerettem volna anno. De oszinte szivembol: nem bantam meg, hogy nem ugy lett.

 • 2009.03.23 01:50:26cantaloupe

  Masutt,  igen, egyeni helyzetek, dontesek vannak itt. Igen, van, aki megbanta, de a legtobben azert csak szeretik a gyerekuket bolondulasig.  Erzelmi anyagi biztonsagban vallalt gyerek eseten is eltunhetnek am ezek a korulmenyek...sot, a legboldogabb kismamat es a ferjet is megviselheti a jo kis terhesseg utani depi, megvaltozott elethelyzet meg akkor is, ha elotte kezenfogva abrandoztak a bababutikokban.  Szerintem az ember mint tarsas, erzo leny elsosorban a csaladjara, gyerekeire buszke idealis helyzetben, nem a tabu-tema miatt, hanem mert igy vagyunk osszerakva, az epit minket leginkabb, ha nap mint nap olyanok vesznek minket korul, akiket szeretunk. Most ne tekintsd a kivetelt, akinel elromlott valaki es nem szereti a gyereket-szuleit ilyen-olyan okok miatt.

 • 2009.03.23 08:00:51manka78

  "A 20 evesen szulok kozott (plane szuleink generaciojaban!) nagyon kicsi kisebbseg engedheti azt meg maganak, hogy 40-45-50 evesen a fiokak kirepulese utan masodik ifjusagat elje meg"

  Az én szüleim ilyenek, és olyan jó látni, hogy ÉLNEK, nem savanyodtak be. Pedig iszonyú sokat dolgoznak, de mégis szórakoznak mellette, szerencsére már meg is tehetik. Igaz, hogy nem járnak világ körüli utazásokra, mert a munkaidejük nem igazán engedné, de évente egyszer nyaralnak és hétvégente is sok programjuk van. Van egy jó társaság, akikkel együtt jókat szórakoznak.

  Én örülök neki, hogy ilyen fiatalok a szüleim.

 • 2009.03.23 09:00:40mammina

  a mamam 32 evesen szult engem harmadik gyerekkent. sosem ereztem hogy oreg lenne hozzam, pedig osz a haja is es sokszor mondtak hogy megjott a nagymamad. nem sertodtem meg, o sem. sajnos az egeszsege nem az igazi, ugyhogy hiaba meg csak 65 eves, az unokakra egyedul nem tud vigyazni mar. nincs energiaja hozza. es anyosom is teljesen lepusztul mikor egy teljes napot vagy esetleg kettot-harmat egyfolytaban ott vannak a lanyok.

 • 2009.03.23 09:46:25másutt

  cantaloupe

  "de a legtobben azert csak szeretik a gyerekuket bolondulasig."

  Hat ez az! Es ez jo!

  Asszem felreertettel, en pont azt mondtam, hogy akkor is lehet bolondulasig szeretni egy gyereket, ha a mama esetleg ugy erzi, nem kellett volna (olyan koran) megszulni.

  es ezert nem beszelnek rola. ismertem ilyet.

 • 2009.03.23 10:08:52raszta macska

  Azért, ha a mai eszemmel visszamehetnék 20 évet az időben, sok mindent másképp csinálnék.

 • 2009.03.23 10:14:59másutt

  egyebkent sztrem ugyanaekkora tabu azt mondani, hogy NEM XY-nak kellett volna szulnom, hanem jobbra kellett volna varnom.

  hiszen az ember tudja, hogy a sajat, imadott gyerekei nagy reszben azert olyanok, amilyenek, mert XY az apjuk. es ha nem o lenne, akkor nem azok lennenek, hanem mas gyerekek....  raszta macska, szerintem mindenki igy erez sok minden ugyben, ez az elet resze.

  en ugyan nem szultem koran, de volt jonehany luzer aki miatt tengernyit osszesirtam, es jopar allas, ahol a lelkemet kitettem, minden lathato eredmeny nelkul.

  dehat klassz meber lettel, minden dolog eredmenyekent. nem ellenere... hanem eredmenyekent! es ez a fontos!

 • 2009.03.23 10:17:25raszta macska

  Hát, másutt, én csont nélkül bevállalom, hogy nem kellett volna szülnöm az első férjemnek. :)  Így, ahogy most vagyunk, már nem változtatnék rajta, de ha visszamehetnék 20 évet úgy, hogy a mai eszem van a fejemben, meg ahogy az életet látom, viszont nem emlékszem a gyerekeimre (!!!), akkor bizony máshogy csinálnám és kb. most szülném az elsőt.

 • 2009.03.23 10:25:00másutt

  raszta: en megusztam... de csak egy hajszalon mulott. 23 evesen ferjhez mentem valakihez, akibe szerelmes voltam es gyereket is akartam. de mint a hazassagok fele, remalom lett a vege.

  25 evesen mar valtam. de nem lett gyerek, mazli.  mostanaban ez olyan gyakori (pareves hazassag, huszonevesen, gyerek nelkul) hogy amerikaiul neve is van: "training marriage" azaz trening hazassag. az embert felkesziti, az igazira.

  tudom, hogy szomoru, en sem ugy mentem bele, hogy nem veszem komolyan... de nagyon nagyon nagy makom volt, hogy nem lett gyerek. igy is hazavagott a dolog 5-10 evre!

 • 2009.03.23 18:46:09mumalone

  "#2009.03.20 14:44:47 akarom  Ha később lesz gyerek, a földi életben kevesebbet vagy a gyermekeddel.

  /érzelem nélkül matekolva/"  Sajnos ebben igazad van. Én késői gyermek vagyok és mindig korán akartam szülni. Sok hátrányom volt belőle, pedig a szüleim igazán fiatalosak és szuperek. Mégis zavart. Sokszor.

  Amikor pedig elveszítettem édesapámat, nagyon irigyeltem a testvéreimet és a barátaimat, mert ők sokkal tovább élvezhették, amit én nem. Most hogy babát várok szomorú szívvel gondolok arra, hogy ha nem vagyok ilyen késői gyerek, akkor az én kislányomat is ismerte volna az apám, nem csak a nővéreimét. És ez szörnyen fáj. Mindazzal együtt, hogy semmiért nem adnám azt a kevés évet, amit vele tölthettem.

  Nincs nap, hogy ne jutna eszembe megünnepelni, hogy édesanyám még él.

  Későn szülő lettem én is, de nem tartom ideálisnak. Igaz, a korait még rosszabbnak és még felelőtlenségnek is tartom. Azt hiszem 25 felé lett volna ideális. Általában. Nekem viszont most az, mivel mostanra értem meg rá és mostanra lehetett azzal, aki a gyermekeim apja lehet. Mégis sajnálom, hogy nem a harmadik-negyedik babát várom, csak az elsőt.

 • 2009.03.24 10:09:41másutt

  nagyon erdekes es meghato cikk, angolul tudoknak, egy nagymamatol, aki meg fiatalnak erzi magat es ugy erzi tulsagosan koran lett nagymama. Hiszen meg alig repultek ki a gyerekei, meg dolgozik, elvezni akarta a "szabadsagat" es keptelen elfogadni, hogy "oszhaju" nagyinak tekintik.

  Angolul tudoknak, a mai The Times -bol:

  women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/families/article5961746.ece

 • 2010.06.08 13:44:06keringő

  Hát én is a korai szülés mellett vagyok, bár nem látszik összejönni. Személy szerint 30 éves koromra szerettem volna mindig is 3gyerkőcöt.
  Úgy terveztem diploma után férjhez megyek, és jöhetnek a babák, hogy még fiatalon kezdhessek dolgozni, de ember tervez , isten végez....
  Diploma megvolt, rendes barátom is lett, már több éve együtt....csak a lánykérés és jövő tervek nem jönnek, sajna közben el kellett távolítani fél méhemet, mit mondjak, az orvosok sürgetnek, mondván kevesebb esélyem lesz később, mint kortársaimnak a fogantatásra, főképp még ha össze is jön. Hát álom álom, jó dolog korán szülni, főleg ha megvan az anyagi alapja is, mert albérletben és a másik fél akarata nélkül ez nem teljesülhet, és akkor majd később ha meg már nem lehet, ki a hibás????
  Összeszorul a szívem, ha a környezetemben csecsemőt látok, nehéz ez így, sosem gondoltam volna, hogy ennyire, ha már az elhatározás meg is van, minden egyéb még várat magára.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta