SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Oltás oltás hátán

2009. március 16., hétfő 08:00

Abigéllel nagy esemény történt a héten, a meglévő öt foga mellé kinövesztett még hármat, abból kettő rágófog. Már épp ideje volt, utoljára ugyanis szeptemberben növesztett fogat (akkor is hármat) előtte pedig májusban. Ha továbbra is 4-5 hónapos szüneteket tart, legalább négy éves lesz, mire kinő neki az összes. Akármennyi vele egyidős gyerekkel találkozunk, mindnek tele van a szája fogakkal. Abigélt persze nem zavarja, hogy csak az ínyét tudja villogtatni, csak én vagyok parás, nem merek neki nagy darabokat, kemény dolgokat adni.Épp most jelezte a védőnő is, hogy ebben a korban már ideje fogat mosni, nem tudom mit keféljünk öt fogon meg három fehér pöttyön, de azért mossuk minden este. Abigél végül mindig kiveszi a kezemből a fogkefét, beletunkolja a fürdővízbe, majd visszadugja a szájába, roppant higiénikus módszer.Megkaptuk a 15 hónapos oltást is, kissé elcsúszva, előbb ugyanis a két pneumococcus elleni oltáson voltunk túl, és most jött az MMR. Az összes oltás közül ettől féltem a legjobban, hiszen erről hallottam a legtöbb rémtörténetet. Biztosan mindenki ismeri a bizonyos vonatkozó honlapokat, amit ha valaki egyszer is megnyit, akkor megfogadja, hogy soha de soha nem engedi megszúrni a gyerekét. Mert mi van ha mégis én leszek, az az egy, akinek a gyereke cukorbetegséget meg agyhártyagyulladást kap? Ja, meg persze okozhat meddőséget és rákot is. Akkor aztán nem vigasztal, hogy nem lesz rózsahimlős a gyerek.És azért is ez a legellenszenvesebb oltás, mert sem a mumpsz, sem a rózsahimlő nem egy hű, de veszélyes betegség, a mi gyerekkorunkban még volt mind a kettő, a rózsahimlőnek egyetlen hátrányát abban láttam, hogy nem mehettem el az óvodai farsangra, ahol valamilyen érthetetlen okból kifolyólag csinos palóc menyecske szerettem volna lenni, meg is volt a ruhám Hollókőről. Oké, a kanyaró nem épp kellemes, és lehetnek pöpec kis szövődményei, de akkor is. Meg hát ilyenkorra jut el az ember abba a stádiumba, hogy most már tényleg rohadtul elég, szegény gyereket havonta megszúrják valamivel. Olvastam is múltkor egy kimutatást, hogy egész Európában nálunk van szinte a legtöbb kötelező oltás.

És az oltás előtti álmatlan éjszakáimon jutott eszembe az is, hogy én egyetlen oltás előtt sem kaptam tájékoztatót. Pedig mindig rákérdeztem a lehetséges mellékhatásokra, de sosem nyomtak a kezembe egy papírt, amin ott lett volna a gyógyszergyár tájékoztatója, mindig interneten kellett kutakodnom. Kérdésemre általában csak egy legyintés volt a válasz, meg hogy ezek már maximálisan biztonságosak, és ez az egész oltáshisztéria el van túlozva. És az autizmus sosem volt oltástól, csak egész egyszerűen abban a korban válnak láthatóvá a jelek, amikor az MMR-t is adják, ezért sokan párhuzamot vontak a kettő között. Dehát ugye valamiért csak kivonták az oltásból azt a higanyt. Mindegy, már túl vagyunk rajta, egyetlen gondunk így egy héttel az oltás után egy kis hőemelkedés és nyűgösség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.16 08:25:48kisbibe

  A fogmosás szerintem nem kifejezetten azért fontos a legelején, hogy gyönyörűen tiszták legyenek a fogai, hanem azért, hogy szokja, az nélkül nem fekszünk le aludni. Mi a patikában kapható ujjrahúzhatóval kezdtünk, szerintem szuper volt. Esetleg azzal próbáld meg, azt talán nem nyúlja le a kisasszony. :)))  Az oltásokkal már én is úgy voltam, hogy szegény gyerek olyan már, mint egy tűpárna, de szerencsére 2 éves korára elfogytak - mi nemrég kaptuk meg a pneumot. Most a kullancs ellenin gondolkozom, de végre kibékült a dokival, most rontsam el a kialakult jó viszonyt?! ;) Olyan sokára lettek jóban...

 • 2009.03.16 08:33:51Meni

  Szerintem is fontos a korai fogmosas, de en a helyedben nem aggodnek a higienian. Ugysem tudod ravenni, hogy ne ragcsalja ossze azokat a jatekokat, amikkel a vizben jatszik, nem? Akar belepisil elotte a vizben, akar nem. A fogkefe sem kivetel. Mondjuk azt nem sem hagyom, hogy a fiam igyon abbol a vizbol, amiben furdik, de a lanyomnak meg javaban abbol all a furdes, hogy megragcsal mindent, aztan bele a vizbe, ujra ragcsa. Ez van. Viszont az ujjra huzhato fogkefe nekem ebbol a szempontbol nem valt be. Akkora erovel harap bele /az ujjamba/, hogy multkor belilult. Igy egyszeruen odaadom neki, hogy ragcsalja egyedul. Persze igy az is a vizben landol...de proba szerencse, hatha neked bevallik...

 • 2009.03.16 08:45:50dodóó

  kisbibe,az én lányom ha csak abban a megállóban szálltunk le a buszról ahol a gyerek doki van már féltem hogy lefekszik a földre és kiabál hogy segíííítség.

  Ezt csinálta.Aztán megbarátkozott a dokival és mikor oltást kapott megbeszéltem a dokival hogy a gyerek kórházban adják be neki.

  Pont azért hogy a kapcsolatuk ne legyen újra mínuszba.  Nálunk segített a dokilátogatás utáni fájdalom díj,meg a rendelőben kapott matrica is.

 • 2009.03.16 08:47:52Magenta

  Miért a kádban ülve kell a fogkefével játszani?

 • 2009.03.16 09:06:45Meni

  Magenta, jogos a kerdes. Nalunk ez ugy alakult, hogy a fogmosast akkor kezdtuk el gyakorolni, amikor a fiam meg nem tudott ulni, nem volt etetszeke sem. Viszont a kadban volt neki egy olyan felig fekvo felig ulo pozicioban levo izeje, es abban kenyelmesen hevereszett, amig probaltam sikalni a fogacskait. Aztan a lanyomnal mar nem is gondolkoztam mas helyszinen. Ahogy no a gyerek, es bejon a reggeli fogmosas is, akkor persze nem furdunk ketszer, az mar megy a szaritogepen ulve is :)

 • 2009.03.16 09:08:24Magenta

  Meni, köszi a választ, azt meg külön, hogy nem sértődtél be és ugrottál nekem, hanem vetted, hogy ez simán csak egy kérdés. :)

 • 2009.03.16 09:14:21judit76

  Na, elszállt a kommentem.

  Szóval, kisfiam egyidős Abigéllel és mi is sorra kaptuk az oltásokat, egy hónap múlva jön a 18 hónapos. Eddig szerencsére egyiktől sem lett semmi baja, és a szúrásokat is elég jól tűrte, doktor néni undora sincs:-) Mi viszont kaptunk tájékoztatót a védőnőtől. Én 14 fogat sikálok neki. Nálunk az esti fogmosás a nappaliban történik, ugyanis fürdés után jön a tejcsi ivás. Utána hozom a fogkefét, vigyorogva kényelmesen elhelyezkedik a szőnyegen és türelmesen megvárja, míg megmosom a fogát, aztán odaadom neki és saját maga rágcsálja tovább.

 • 2009.03.16 09:18:39Meni

  Judit, nem hasznaltok vizet? Tudom, hulye kerdes, mert ha a szonyegen megy a moka, akkor gondolom nem. De ebbol meg azt a kovetkeztetest vontam le, hogy nem rendes fogkefeje van a gyereknek, es nem hasznaltok kremet - sokak szerint nem is kell, nekem babafogkrem nelkul szajaba nem vette a lanyom a cuccot. Nekem fentiek miatt csak a furdoszoba jon be. Bar, most megnott az igeny, hogy 16 honaposan egyedul egye a levest is a gyermek, ugyhogy ilyen alapon akar vizes-kremes fogmosast is rendezhetunk a nappaliban lassan, dzsuvasabb mar nem lesz a lakas...  Magenta, csunya idok jarhattak rad itt a Poronyton, ha mar annak is orulni kell, ha valaki nem erti felre a kerdesedet... :)

 • 2009.03.16 09:24:09kisbibe

  Egyelőre mi sem használunk vizet. Én bevizezem a fogkefét és örülök, ha meg tudom mosni a fogát. Így olyan fogkrémet használok, amit lenyelhet (Nenedent Baby), mert öblíteni még tuti nem tudna. És a pelenkázón fekve van a fogmosás nálunk. Mi is a kádban kezdtünk, mert apa mutatta neki és ő utánozta. Aztán "kiszorultunk" onnan, mert a játékidőből nem lehet elvenni holmi csipp-csupp fogmosással... ;) Így kerültünk ki a kádból.

 • 2009.03.16 09:27:30judit76

  Meni,

  rendes fogkefét használunk, először jól bevizezem, teszek rá egy kis lenyelhető babafogkrémet, aztán jön a fogmosás. Eddig még soha nem lett fogkrémes-vizes-nyálas a szőnyeg.

 • 2009.03.16 09:30:07judit76

  Kisbibe, most látom, ti is a fogkefe vizezős, lenyelhető fogkrémes módszert alkalmazzátok. (én is s Nenedent Babyt használom)

 • 2009.03.16 09:33:22Laliath

  MM, az azigazság, hogy arózsahimlő és a mumpsz az, ami ellen azért oltanak, mert nem biztos, hogy gyerekkorban elkapja az ember és felnőtkkorban jelent veszélyt, ha esetleg nem esett még át rajta.

  A rózsahimlő felnőtt nőnél okozhat meddőséget, terhesség alatt vestéléssel jár; a mumpsz pedig a férfiak esetében száll le az alsóbb régiókba és okozhat problémákat :(

 • 2009.03.16 09:38:32dit7

  Sziasztok!  Nem tudom ki vállalkozott már rá, én nem: doki azt mondta egyszerre is megkaphatja a 15 hóst és a pneumococcus elleni első oltást, két szurival persze. Mivel én se emlékszem hogy valaha két szurit kaptam volna egyszerre, mondtam hogy elég csak az egyik. Bár a lányom addigra már annyira hisztizett hogy nem is érezte szerintem az egész szurit. Mégis úgy gondolom jól döntöttem, hova sietünk? Majd megkapja egy hónap múlva a másikat.

 • 2009.03.16 09:41:34Magenta

  dit7, én vállalkoztam rá, a gyerek egyszerre kapta meg a négy hónapos oltást és a pneumo elsőt.

 • 2009.03.16 09:50:02esze

  Szerintem egy csomószor kaptak az enyémek két oltást. Nem örülnek neki, ez tény. Egy másfél éves ennek már rendesen hangot is ad. Ott, akkor 5 percig. Mondjuk könnyen beszélek, mert soha semmi fizikai reakciója viszont nem volt oltásra. Se bekeményedés, se hőemelkedés, se fáradtság, se rosszkedv.

  A három éves meg úgy egy éve úgy döntött, hogy példát mutat a kicsinek és sosem balhézik az orvosnál, egyedül szívja az orrát stb. Azóta a kicsi is utolérte ezekben.  Fogmosás a kicsinek fürdés előtt, a nagy a kádban, de a csapba köp. Ők pár havonta váltanak, hogy csak a villanyfogkefe jó vagy csak a sima.

 • 2009.03.16 10:08:28barbicsek

  Én is csatlakoznék Laliath kommentjéhez.

  MM! a mumpsz konkrétan a felnőtt férfiaknak okozhat impotenciát. (anno apukám menekült előlünk, mikor a hugom, meg én mumpszosak voltunk)

  Anyunak pedig van olyan fiatal lány ismerőse, aki születésétől fogva vak sajnos, aminek az az oka, hogy anyukája pont három hós terhesen kapta el a rózsahimlőt. Szóval, jó, ha megkapják a gyerekek.

 • 2009.03.16 10:08:48barbicsek

  Mármint az oltást jó, ha megkapják, ezt kihagytam.

 • 2009.03.16 12:59:08hnora

  "...egész Európában nálunk van szinte a legtöbb kötelező oltás."  És hozzánézted a járványügyi statisztikákat is? Mert sok mindent lehet szidni a magyar egészségügyben, de a védőoltásokkal megelőzhető megbetegedések és járványok terén kiemelkedően jók vagyunk. És oltást azért adnak, mert mindenféle szövődménnyel együtt is kisebb veszélynek van kitéve az oltott gyerek, mintha nem kapna oltást. Friss élmény még mindenkinek, mennyit szenvedtek a pneumococcus elleni védőoltás ingyenessé tételén (2 éves korig), nem véletlenül, hiszen óriási kiadás az államnak. Egy oltást se fognak azért kötelezővé tenni, hogy eggyel több legyen.

 • 2009.03.16 13:14:37krivan1

  MM! Az én gyermekemnek is kevesebb foga van, mint a környékbeli "bezzeg"anyukák gyerekeinek... Ráadásul a bezzeg anyák bezzeg gyerekeinek pikk-pakk nőnek a fogai, az enyém szegény meg mindegyikkel megszenved. Na bumm. Hát ennél nagyobb bajunk sose legyen. Ettől még gyönyörű, okos és boldog gyerek.  Ennél nagyobb gondnak tartom, hogy nem kapsz tájékoztatást az oltásokról. Én eddig MINDEGYIK oltásról papírt kaptam a védőnőtől, ami alapos tájékoztatást nyújtott a hatás/mellékhatás/kockázat tekintetében. Ráadásul alá is kellett írnom, és visszaadni egy kis szelvényét, hogy mindezt tudomásul vettem.

 • 2009.03.16 13:25:24dodóó

  krivan1!  Azért mert más gyereknek ennyi idősen több fogacskája van és anyukája nem titkolja még nem bezzeg anya.

 • 2009.03.16 13:47:26Medellin

  Hmm.. Én megmutattam a gyereknek, hogy hogy kell fogat mosni, utána mondtam neki, hogy akkor most ő. Erre megpróbálta a kis fogkeféjét bedugni a számba, és megmosni a fogamat...

 • 2009.03.16 13:57:57másutt

  krivam az anyak osszehasonlitasosdija mar a terhesseg alatt kezdodik (12. heti blog: "es TE mennyit hiztal eddig?") es elegge artatlan betegseg, ne vedd magadra.

  mennyire sivar es szar lehet annak az elete, aki nem talal mas dicsekednivalot es erdemet az eleteben, mint hogy hogyan fogzik a gyereke?

  csak sajnalni tudom az ilyet. szar lehet.

  meg ha arrol lenne szo, hogy kinek a gyereke maszta meg eloszor a Mont Everest vagy kapta meg a beke Nobel dijat!

 • 2009.03.16 14:04:59cidre

  Krivan1, neked miféle komplexust okoz az, hogy a környéken hogyan nőnek a gyerekek fogai? Bocs, csak a hozzászólásodból ez jön le, hogy ez neked okoz problémát, nem hiszem, hogy minden anyuka odavonszolná hozzád a tátott szájú gyerekét. Maximum megjegyzi, hogy az ő gyerekének már több foga van. Na és?Ettől miért lesz bezzeganya?

 • 2009.03.16 14:07:06Laliath

  Medellin, ez édes lehetett :)

  És mit szólt hozzá, hogy a saját szájában kéne?

 • 2009.03.16 14:43:02krivan1

  A hozzászólásommal azt kívántam jelezni, hogy a fogak nőnek, mikor nőniük kell, ezért nem érdemes a falnak menni.  A fogmosás nálunk két fogkefével zajlik közvetlenül evés után, leheletnyi Gabi fogkrémmel. Mikor a csemete meglátja a fogkefét, már mondja is, hogy: ÁÁÁÁÁáá.  Ti napközben is mostok, vagy csak este?

 • 2009.03.16 14:44:00krivan1

  Persze egy fogkefe anyánál, egy a gyereknél, még mielőtt valaki félreérti...

 • 2009.03.16 14:50:23cidre

  Krivan1, hogy mondjak valami biztatót: én úgy tudom, minél később jönnek, annál erősebbek lesznek :) (nem vagyok benne biztos, hogy így tudományos, de ezt hallottam.)

 • 2009.03.16 14:52:27krivan1

  szerintem ez csupán genetika

 • 2009.03.16 15:03:15lívi

  Sziasztok!A fiamnak nem jött ki a BCG-je.Újra fogja kapni.Még nem beszéltük meg a dokival,hogy hogy zajlik ez.Járt már így valaki?Mire számítsak?

 • 2009.03.16 15:13:19Medellin

  Laliath: azt nem akarja:)

 • 2009.03.16 15:22:24epi

  Hmm, azért az elég furcsa, hogy nem kaptatok tájékoztatót a dokitól a mellékhatásokról. Mi kaptunk egy a doki által sk készített többlapos dokumentumot az első látogatásakor (talán 5 napos volt a gyerek) valamennyi kötelező és ajánlott oltásról - mikor kell/lehet beadni, mik a lehetséges mellékhatások, azok milyen gyakorisággal jelentkeznek, mikor kell velük orvoshoz fordulni. És szóban legalább egy órán keresztül beszélt az oltásokról pluszban (melyiket miért és mikor vezették be, mennyiben más az új oltóanyag, mint a régi, miért javasol bizonyos ajánlottat és mást meg miért nem tart nekünk annyira fontosnak).

  Ja, de a lényeg: a doki bácsi azt mondta, hogy azért adja a dokumentumot, mert neki kötelező ezt a tájékoztatást írásban megadni - és nekem is alá kellett írnom, és ellenőrző cédula nála maradt, lefűzésre.

 • 2009.03.16 17:10:41zelzele

  Medellin: nalunk detto ugyanez a helyzet. Mindenki fogat elvezettel "sikalja", kivetel a sajatjat. Helyzetunket neheziti az elektromos fogkefem, ami teljesen elvarazsolja es most mar a sajatjat nem hajlando hasznalni. Lehet kapni gyerekeknek elemes fogkefet(ami zenel, meg egy kicsit rezeg) azt mikortol lehet hasznalni? Lurko egy eves es van 12 foga, de szerintem +2 uton van.

 • 2009.03.16 17:12:15Banán Kamran

  Medellin, az én fiam is gyakran a mi ujjunkat rángatva mutogat/nyomogat...  a fogmosásról: nekem az mondta a doki, hogy fogkefe nélkül is jó, a fluoridos (gyerek)fogkrémmel leheletvékonyan körbekenni. de amúgy nem hagynánk ki a fogkefét sem, mert az vicces dolog, úgyhogy nálunk más kefél és más krémez...

 • 2009.03.16 17:34:29Bato

  Nálunk nagyon aktuális a téma. Kicsit holnap viszem a 18hós oltásra. Már előre rettegek, mert ha meglátja a dokit, őrületes visításba kezd. Minden egyes vizsgálat külön fizikai harcot jelent.

  Ráadásul most szinte minden hónapban oltást kapott.

  Fogmosás: na ebben nem ismerek tréfát. Reggeli és vacsora után fogmosás. Fogkrémmel. Mi elmex-t használunk és közösen sikálunk. Először én mosom nekik, utánna pedig kedvükre sikálhatja mindegyik.Ja és közben én is sikálom a magamét. Nagyon élvezik. Szerencsére. Igaz, minden hónapban új keft kapnak, amit Ők választhatnak ki a boltban.

 • 2009.03.16 17:40:42Bato

  epi: mi is kaptunk nyomtatott tájékoztatást a védőnőtől és az igazoló cetlit aláírva vissza kellett adnunk.

 • 2009.03.16 18:45:34Cobold

  2009.03.16 09:50:02 esze

  Az enyim meg ott, akkor elkezdte, 2 óra múlva hagyta abba a visítást. Még akkor is, ha megbeszéltük. Az orvosi táska, játékinjekciós tűvel, az hozta meg a változást.

 • 2009.03.16 21:11:08agaranty

  Nálunk a 15 hónapos oltás (és néhány másik előtt is) adtak tájékoztatót, alá is kellett írni, h átvetted, azon szerepeltek az összetevők, várható hatások és h te mit tegyél majd meg lehetőség szerint. én azt hittem h mindenütt ez a rend.

 • 2009.03.16 21:57:50szl1102

  lívi

  ha jól emlékszem pont MM járt így Abigéllel. De ne kövezzetek meg, ha rosszul emlékszem... :-)

 • 2009.03.17 06:50:20lívi

  Jó volna tudni,mert eléggé aggódok,hogy milyen lesz.

 • 2009.03.17 07:19:45manka78

  Lívi! Nálunk a nagynak kétes volt végig beírva, így elküldtek a tüdőgondozóba és ott megnézte szakember. Ha negatív, akkor simán újraOLTJÁK, DE SZIGORÚAN 1 ÉVES KORIG KELL MEGKAPNIA. uTÁNA MÁR NEM KAPJA MEG. Bocs, már nem törölnék a nagy betűk miatt.

 • 2009.03.17 08:32:09lívi

  Manka78!Köszönöm.Már nézte a gyerekdoki meg a védőnő,azt mondták majd összejön egy pár gyerek akiknek újra kell adni és akkor megkapjuk.Ez aggasztott,hogy minek kell hozzá több gyerek.Ebből gondoltam,hogy valami macera lehet.

 • 2009.03.17 08:51:01hinta-palinta

  Livi, azért kell, hogy összejöjjön több gyerek, mert az oltóanyag nem egyadagos, hanem azt hiszem 10, akkor érdemes feloldani, felbontani, ha több gyereknek be lehet adni, ne kelljen kidobni több adagot...

 • 2009.03.17 10:40:32lívi

  Okés,vettem,megnyugodtam.Köszike

 • 2009.03.17 15:43:04Balat1

  A fiam 18 hónapos és túl vagyunk az oltásokon, az MMR volt az amit nagyon megsínylett! Nálunk az Apuka fürdeti és megkapja a fürdőkádban a fogkeféjét egy kis fogkrémmel és elkezdi sikálni a fogacskáit! /14hónaposan már volt 17 fogacskája!/ De csak akkor, hogyha az Apja is elkezd fogat mosni, mert mutogat az apjára és sűrűn hümmöget, hogy apa is! Lassan ráállunk a reggeli utáni fogmosásra is, kis zsámoly, mosdókagylónál!

 • 2009.03.17 18:39:55Thomas34

  Nem tudom az mennyivel higiénikusabb, amikor egyes anyukák a leejtett cumit saját szájukban "sterilizálva", vagy az általuk megrágott ételt adják oda a gyereknek.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta