SZÜLŐSÉG

Amivel nagyanyáink játszottak

2009. február 24., kedd 08:00

Aki ezeket a sorokat olvassa, ha van gyereke, ha nincs, arra a kérdésre, hogy mivel játszanak a mai gyerekek, biztonsággal tud válaszolni. Jó, persze, hogy számítógéppel, de ne csak erre gondoljunk, még akkor sem, ha minket már rendesen magába szippantott ez a virtuális háló. Van ugye a Lego, minden korosztálynak, minden kiszerelésben és mennyiségben, nehéz olyan gyereket találni, akinek ne lett volna egy-egy erős építkezős korszaka. Aztán gondoljunk csak a babákra, picikre, nagyokra, felnőtt formájúakra és élő az csecsemőkre megszólalásig hasonlítókra. A különböző társasjátékokat se felejtsük el, valamint a szituációs játékok hosszú sorát is vegyük számításba. Annak azonban sok értelme nincs, hogy megpróbáljunk mindent megemlíteni, lehetetlen. No de mi van akkor, ha azt kérdezem, mivel játszott a nagyi? Labdázott? Volt egy porcelánbabája, mert úriasszony volt a drága? Vagy csak csutkababája volt, a papának meg az üveggolyó-gyűjtemény húzta le a zsebét? Nézzük, mivel múlatták az időt felmenőink, a mai játék-korszakot megelőzően! 

Bizonyára mindenki látott már jó pár olyan kosztümös filmet, ahol néhány játékot sikerült beazonosítani a szereplők kezében, mint például a diabolót (még ha a neve nem is ismerős), vagy jojót. A diaboló egyébként a kínai zsonglőrök régi kedvence, amit a XVIII. században a kínai-angol nagykövet hozott Európába, s hamarosan nagyon népszerű játékká nőtte ki magát. Az eszköz, két pálcában végződő zsinórból és egy homokóra alakú (két egymásba fordított kúp) pörgettyűből áll, mely fából, olykor üvegből, vagy porcelánból készült (ezek különös hangot adtak). A madzagot a két kúp közötti részre fektették alulról, majd hirtelen mozdulattal pörgetve felemelték, s különböző mutatványokat lehetett vele végezni.
A jojónak több virágkorát is megértük már, eredete egészen az ókori görögökig nyúlik vissza, bár sokan Kínának tulajdonítják származását. Európában azonban, akár az előbb említett diaboló, csak a XVIII. században lett igen népszerű, s nagy valószínűséggel az egyik legrégebbi játék. A két egymáshoz erősített félgömbre van tekerve a mozgató zsineg, melyet akár órákig is mozgásban képesek tartani a jojó-mágusok. A ma ismert nevét és formáját a Fülöp-szigetekről kapta, a Yo-yo jelentése, gyere-gyere.

 

A sorban álló katonák elnevezésű játék, ugyan csak a XVIII. században volt kedvelt a fiúk körében, s az egyszerű működése a régebben használt, rácsos fazékalátétekre emlékeztet. A figurákat egy ollószerű szerkezetre szerelték, s ahogy a rácsot kihúzták, vagy összenyomták, úgy rendeződtek a katonák közel, vagy távol egymáshoz. Nem csak katonákat erősítettek erre a hálószerű szerkezetre, hanem például háziasszonyokat, akik a mozgatás hatására sürgölődtek, így a lányokat is szórakoztatta a játék.

 

A különböző bólogatós, billenő fejű játékok elsősorban Távol-Keleten terjedtek el, de a múltszázadban Európa szerte is kedvelt szórakoztató tárgyak voltak. Működésük alapja, a már a középkortól kutatott perpetuum mobile kialakítására való törekvés, azaz az örökmozgó feltalálása. A képen látható madár két gömbből áll, amit egy hosszú cső köt össze, s az alsó gömbben lévő éter szép csendben párologni kezd, s a madár fejébe távozik. Itt újfent kicsapódik (mert a vízbe csapódó fej lehűl), amikor pedig nagyobb súlya lesz, előre billen a fej ismét, s visszafolyik az éter az alsó gömbbe. És bár ez a szerkezet sem örökmozgó, lenyűgöző, ahogy szinte „magától” van sokáig mozgásban.

 

A „lemászó” játékok közül az egyik érdekes darab a harkály, amit többnyire vásárok alkalmával árusítottak. Egy hosszú rúdról fokozatosan ereszkedik le a felerősített madár (a botra gyűrűvel, a gyűrűre rugóval ráhelyezve). Ha a madarat megmozgatjuk, a rezgéstől szakaszosan halad lefelé, s bárhol megállíthatjuk, a súrlódás miatt ott marad. A XIX. században a létrás figurák is közkedveltek voltak, melyek a létra tetejéről minden fokot érintve, fokozatosan lebucskáztak. A figurák főként bohócot, vagy matrózokat ábrázoltak.

 

A thaumatrop elnevezésű optikai játékot 1826-ban a londoni sztereoszkóp társaság árusította, s ez volt az a szerkezet, ami a film kialakulását közvetlenül megelőzte. Az eszköz igen egyszerű felépítésű volt, egy fel-le forgatható tárcsa, vagy érme formájában, melynek mindkét oldalára egy-egy képet ragasztottak. Az itt látható képen például az egyik oldalon egy madár, a másikon pedig egy kalitka látható. Ha a tárcsát a ráerősített madzagok segítségével gyorsan megforgatjuk, akkor a két képet együtt látjuk, így kerül hirtelen a madár kalitkába. Ennek egy továbbfejlesztett változata, ami szintén közelebb vitt a film keletkezéséhez, a zsebmozgó volt, más néven a „kinorrá” . A nyomdai úton sokszorosított fényképek kerékszerűen helyezkedtek el, s egy nagyító segítségével lehetett a képek gyors cserélődését nyomon követni, ami úgy tűnt, mintha valóban mozogna, életszerűen.forrás: Majercsik Krisztina:Régi, érdekes játékok Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1985

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.24 08:44:03Macs25

  Még szerencse, hogy sosem kaptam ilyen játékot:-)  A diabolo most ujra reneszánszát éli, nyáron a millin figyeltem a rasztafejű kamaszokat, úgy nyomják, beszarás. Meg sem tudtam pörgetni rendesen, nem nevettek ki, de hangjukon éreztem a lenézést. Ez az úrikisasszonyos kosztümös kép, minimum eufémizmus, heteket kell gyakorolni vele.

  Bár, lehet, hogy az ilyen urikisasszonyok erre ráértek :-)  Van valakinek elajándékozandó bólogatós madara? Gyerekkoromban órákig tudtam nézni, úgy örülnék egynek.

 • 2009.02.24 08:49:27catus

  Nálunk Szegeden a Hídi-vásárban mindíg sok olyan árus van akik ilyen nosztalgia, vagy retró?( kinek melyik tetszik)játékokat árulnak, itt szoktam feltankolni a gyereknek...tavaly pl tologatós csattogó talpú kacsát kapott, ez olyan mint a csattogó szárnyú lepke, anyámnak meg ( aki idén 60 éves) egy kereplőt kellett venni :)

  Hiába a második gyermekkor ugye...

 • 2009.02.24 08:56:18hallohallo

  életem egyik legjobb tantárgya volt a játékkultúra, a játékok történetét tanultuk, pedagógia-pszichológia-tanárképzésen belül, elte, szabó t. júlia.

  ami nekem a legnagyobb meglepetés volt, hogy mennyire nem tudunk szinte semmit ezekről, merthogy a történetírók, festők, stb nem tartották olyan lényegesnek, hogy lejegyezzék, és úgy kell kutatni festményeken, hogy az ábrázolt kisgyerekek mit tartanak a kezükben.

  általában kis hangszert, lovacskát, babát :)

 • 2009.02.24 09:39:07Blueray

  Számítógépes jojó, bólogatós-billenős madár XP konzolra...hülyén hangzik.

  De van már számítógépes legó, meg háromdimenziós szoborfaragó program...

  (Én a gép elől már föl se állok, mert az agyam hozzánőtt a vincseszterhez).

 • 2009.02.24 09:50:01Subbantósdi

  Van egy kitűnő gyerekjáték múzeum Kecskeméten, mindenkinek, akit érdekel a téma, ajánlom nagy szeretettel:

  www.webtime.net/szorakatenusz/

  Itt egy weboldal, ahol lehet nézelődni.

  Nekem a felsorolt játékok mellett még alapban eszembe jutottak az ólomkatonák, a fából készült hintalovak, a marokkó és bizony a rongybabák is, akár valamilyen textíliából készültek, akár növényi-állati részekből.

 • 2009.02.24 09:51:28Subbantósdi

  Ja, a retro játékok, nekem is nagy élmény volt újra látni a csattogó szárnyú lepkét, a nyelvet öltögető persely fémdobozos kutyás házat és a többieket.

  Ezek szerintem mindannyiunknak megvoltak, ezek a jó kis tipikus hetvenes évekbeli játékok. :o)

 • 2009.02.24 10:20:54Blueray

  Törpeautó (ami akkor gurult, ha megnyomtad a vezető kalapját). Nekem még volt olyan perselyem, amibe egy favágó ütötte bele a fémpénzt a baltájával. Aztán ott van a gyertyával működő motorcsónak, az alvóbaba, ami csak egyetlen kunsztot tudott: ha a hátára fektetted, becsukta a szemét.

 • 2009.02.24 11:18:12kriszi

  Hozom a szokott puritán vonalat :)  A gyerekeimnek millió játéka van. Majdnem szó szerint. Selejtezni SEMMIT nem lehet (a lányom sírva ragaszkodik még a babakori rágókáihoz is, ha felvetem a selejtezés gondolatát). Most direkt néztem pár napig, ugyan mivel játszanak valójában a legtöbbet. Jelentem az eredményt:  Lányom:

  bármi, amit dédelgetni lehet, ez abszolút változó. Lehet, hogy plüss, lehet, hogy baba (az ritkábban) vagy apró műanyag állatka, de lehet, hogy csak egy formásabb kavics vagy szivacs, sőt papírkivágás vagy gyurmafigura. Ehhez kellenek különféle rongyok - szó szerint rongyok, a kész babaruhák és/vagy takarók, kiegészítők közel sem olyan jók -, valamint gondozó eszközöknek kinevezett, levetett felnőtt apróságok (krémes tégelyek, kis flakonok, kupakok, dugók stb.). Van persze két láda babaedényünk és egyéb kecerénk is (komplett babagondozó készlet is), de az nem olyan jó. Továbbá kell még babakocsi, de ha az nincs kéznél vagy túl nagy, tökéletesen megfelel a barkácstáborban saját kezűleg gyártott kisvonat vagy az öccse egyik kisautója is. És ezekkel van el szinte egész nap... öltözteti, hurcolja, becézgeti, szidja :) , szerepjátékozik, magyaráz neki stb. Most napok óta egy plüss-sün az ügyeletes kedvenc (babakori dísz volt, szép színes), aminek papírból kreált az oviban ruhákat.

  Emellett minden, amivel rajzolni lehet és amit varrni lehet. Társasjátékokban nem vagyunk jók családilag, de a kiscsaj Activityben ronggyá ver bennünket.  Fiam:

  autók, csukható dobozok, zárak, csavarok (igaziak), szerszámosláda (Apáé). Labdák (elképesztő labdaérzéke van). Kisautókhoz vagy labdákhoz a nővére segédeszközei - ő velük játssza az öltöztetős-hurcolós szerepjátékot. Éjjelre hanyatt fekteti és betakarja a Ferrarit :D

  Parkolóház lifttel. A lift a lényeg, fél napig tekergeti a kurblit.

  Babakonyha, autók etetésére, sok kis fiókkal :)

  Apró dobozok és tégelyek, hozzájuk illő kicsi zörgetnivalókkal. Órákig pakolja egyikből a másikba.

  Kirakók.

  Ördöglakat :)  Mindkettő: homok, víz, termőföld, fű, levelek. Játszótér. Könyvek. Magazinok - csak ollóval együtt jó játék :)

 • 2009.02.24 11:21:08kriszi

  Ja, a lányomnál kimaradt a rongyoszsák, amiből ruhákat próbál :) A fiamnál meg a zöldségek, amiket nagy műgonddal segít "hámozni" (= mély lukakat fúr bele).

 • 2009.02.24 11:42:55O.U.T.

  amivel nagyanyáink játszottak, az a nagyapáink kukija volt:)

 • 2009.02.24 11:54:50Win

  :) bár ez nem a muffin, de le kell csapnom: nagyanyáink sztem baromira nem látták a nagyapáink izéjét, föltolta a fater az asszony szoknyát, aztán hátulról sanyi:)

 • 2009.02.24 12:01:44O.U.T.

  de ettől még a nagyanyó játszhatott a himbilimbivel mondjuk éjszaka:)

 • 2009.02.24 12:04:45Win

  nekem futurisztikus a kép, 6 gyerek után sztem inkább levágta volna

 • 2009.02.24 13:07:29O.U.T.

  az is egyfajta játék:))) bevállalósabbaknak:)))

 • 2009.02.24 13:21:15monsterwoman1

  Assszta, milyen hülyék vagytok:))).

  Így szétoffolni ezt a jó kis topikot.:)

  Feeehhhábohhhííítóóóó.

  És kikérem magamnak, mert a nagyanyám (Isten nyugosztalja) többször mesélte, hogy őt bizony a nagyapám ruha nélkül sose látta ;).

  Ebből arra következtettem, hogy vagy csak sötétben...Vagy még ahhoz sem vetkőztek le.

 • 2009.02.24 13:25:39kriszi

  MW,

  levetkőzni éppen nem kell hozzá...vannak erre trükkök, ez is egy jó téma lehetne szigorúan felnőtt kiállításhoz: a prüdériatörténet :)

 • 2009.02.24 13:30:09trollkotze

  hallohallo

  Esetleg van belőle elektronikus formában jegyzeted? Érdekes lehet.

 • 2009.02.24 13:32:27monsterwoman1

  kriszi,

  ühüm. Tényleg nem kell levetkőzni, de (most nagyanyámtól teljesen függetlenítve a témát) bele se akarok gondolni, hogy az előjátékot a szoknya felhajtása jelentette.:)))

  Vagy csak én vagyok fantáziátlan, és az is műkszik ruhában???

 • 2009.02.24 15:03:30manka78

  Akkor nem csak nekem jutott eszembe.:))))

 • 2009.02.24 15:37:36Vakmacska

  ha valaki olvasta a Száz év magányt, ott pölö van leírás ilyesmire rendszeresített ruhadarabról:)))

 • 2009.02.24 17:23:10hallohallo

  forti, sajnos nincs, én rég jártam egyetemre :)

 • 2009.02.24 17:25:00hallohallo

  forti, utánanéztem neten, vannak publikációi, de nem elektronikusan, és nem szabó t. júlia, hanem t. szabó júlia (bocsi)

  www2.ppk.elte.hu/index.php?option=com_comprofiler&task=userProfile&user=205

  ha esetleg könyvtárazni támad kedved :)

 • 2009.02.24 17:27:47hallohallo

  sőt, ő úgy használja, tészabó júlia (bocsi megint)

 • 2009.02.24 17:30:33hallohallo

  na jó, mindjárt lelövöm magam, találtam tőle online egy-két dolgot, pl a festményeket, némi leírással, magyarázattal:

  www.skicc.hu/ijh/htmlm/jto/8100bevm.htm  de ez is érdekes lehet, németországi játékút, hátha valaki utazni akar:

  www.skicc.hu/ijh/htmlm/cik/8040gyam.htm

 • 2009.02.24 21:35:01rita a felcser

  Ez egy irto jo poszt.Koszi.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta