SZÜLŐSÉG

Legközelebb halat szülök!

2009. február 16., hétfő 15:00

Ha gyerek születik valahová, annak normális esetben mindenki örül. Főleg a kilencedik hónap utolsó két hetében anya és az addigra már lelkileg meggyötört apukák is, miszerint mindegy, hogy hogyan, mikor és hol, csak bújjon ki már végre az a gyerek! S ha megérkezik végre a kis terrorista, a három kiló körüli csomag, tényleg teljesen mindegy a családnak, hogy éppen hull a hó, vagy gatyaszaggató a meleg, a világ ugyanis leszűkül gyakorlatilag öt négyzetméterre.Aztán csak néhány hét, vagy hónap, esetleg év múlva merengünk el rajta, hogy de jó lett volna december helyett nyáron szülni. Vagy kánikula helyett a szép őszben átvészelni az utolsó hónapot. Vagy esős ősz helyett, virágillatú tavasszal kellett volna elkezdeni a Margitszigeten a sétákat. Sőt, sok anyának az sem mindegy, hogy milyen jegy jutott a gyereknek, mert miért vagy te fiam ilyen erőszakos? Persze, mert skorpió vagy, miért nem gondoltam én erre, legközelebb halat szülök! Mikor jó tehát szülni, azon kívül, hogy mindig? Lássuk!A tavasz gyönyörű hónap, s a nyakamat tenném rá, hogy tíz nőből legalább hét ilyenkor hozná a világra a gyermekét. Feltéve, ha előre gondolkodott volna mindenféle praktikus dolgon, de hát egy tavaszi baba nyár végén, vagy derekán készül, amikor anya gondtalan, az idő pedig meleg és különben is, hol van még annak a kilenc hónapnak a vége! Pedig a célegyenesbe anya erősen fagyba fog érkezni, a legnagyobb hasa még egészen biztosan elcsípi a télikabátot, a bundanadrágot, egyszóval garantáltan öt réteg ruhában fogja terhessége néhány hetét végigcammogni. Viszont mire kinyílnak a tulipánok, addigra lehet, hogy a baba is a baldachin alatt fog majd rúgkapálni, s az amúgy is izgalommal teli tavasz elhozza a nagy csodát is. Mire az idő melegebbre fordul, addigra nekivághatunk a napi sétáinknak is. Ráadásul nem kell egy bababoltnyi ruha majd a gyerekre (jaj, biztos, hogy nem fázik meg, elég ruha van rajta?), és nem fogja kiverni a kánikula sem a pofácskáját. Lecseng addigra az influenzaszezon is, kevésbé kell a zsúfolt helyeket is kerülni. Hogy még jobban kedvet csináljak egy tavaszi gyerekhez, gondoljunk csak arra, hogy nyárra már egy egész babaformájú gyerekünk lesz, akivel csomó mindent csinálhatunk, őszre pedig, mire eléri a hozzátáplálás időszakát, lesz barack, alma, sütőtök, frissen. Ha a csillagjegyekre is gondolunk, akkor ne felejtsük el, hogy a bika, kos, ikrek ilyenkor születnek, nem rossz jegyek ezek, még ha az utóbbi kettő nehezebb személyiséget is takarhat.

Persze a nyári babákkal is majdhogy nem ezeknek a dolgoknak örülhetünk, persze csak azután, ha tisztességgel végigcsináltunk terhesen legalább egy turnus kánikulát. Igaz, hogy ruhaproblémáink nem nagyon lesznek, mert egy könnyű gönc, aztán kész a repertoárunk legalább két hónapra, no de a sok víz a testünkben, plusz a súly, és egyáltalán! Aztán végre megszülünk, reméljük a kórházban nem forrt föl az agyvizünk, ahol a szobatárs miatt nem tudtuk 35 fokban kinyitni az ablakot. A babát már egész korán elkezdhetjük sétáltatni, hiszen nem kell attól félni, hogy fázni fog, ráadásul nem kell vacakolni mindenféle extra ruhákkal, csak később. S bár lesz néhány nehéz hetünk, amikor a hőség miatt a lesötétített szobában leszünk bezárva a babával, mi sokkal jobban fogunk szenvedni, mint ő. Problémázunk majd kicsit, hogy a nagy meleg miatt folyton szoptassunk, vagy adjunk neki egyéb folyadékot, viszont este nem kell külön befűteni a kiskád mellett. Az viszont egyáltalán nem mindegy (muhaha), hogy oroszlán, vagy rák gyermekünk születik!

Az őszi gyerekek anyukái alig költenek kismamaruhákra. Mire beköszöntene a hideg, már túl is vannak az egészen. Télen ugye még pici volt a has, aztán jött a tavasz, majd a nyár, s ha ügyes volt a mami, néhány darabbal megoldotta a ruházkodást. Még annak is nagy esélye van, hogy hosszú lesz az indiánnyár, így egy ideig békés sétákat tehetünk majd a babával a lombhullást figyelve, s praktikus átmeneti ruhákkal bíbelődhetünk öltöztetés közben. Persze elcsíphetünk egy randa, esős őszt is, amikor nem merjük átengedni a Manyit sem, nehogy ráköhögjön a gyerekre. Aztán jön a tél, s mire a tavaszig eljutunk, igaz, hogy a gyerekből egy kúszó mászó „izéke” lesz, de belőlünk meg egy bezárt, jó eséllyel depresszív nőszemély. Talán arra gondoltunk már szüléskor, hogy némi gyümölcsöt spájzoljunk a mélyhűtőbe, így a tavasz nem csak a bébiételes üveggyűjteménynek fog kedvezni majd. Ne felejtsük el azt sem, hogy ha nyugodt gyerekre vágyunk, az ősz szűz szülötte igazán jó jegynek bizonyulhat.

Végül nézzük a téli babákat, akiknek a mamája kénytelen megvenni majd a lehető legbővebb kabátot, hogy melegen tartsa a pocakját. Is. És minden egyéb testrészét, miközben az amúgy is pingvines mozgását próbálja koordinálni a felfagyott járdán. Aztán szülés után csak várja, csak várja, hogy elmúljon a röpködő mínusz, az eső, aztán a hó, majd a szélvihar, de azért rendületlenül levegőzteti a babáját, mert végül is az is program, mert hogy elmegy vele a fél nap, mire felöltözteti a gyereket, majd levetkőzteti. A szomszéd Manyi persze most sem nagyon jöhet be, mert a náthás időszak után beleúszik a tél az influenzásba, s mire eljön a tavasz, addigra anya úgy várja a jó időt, mint a Messiást. Nyárra viszont egy határozottan interaktív gyerekünk lehet, aki mászik, kommunikál és rengeteg mindent megért. Bátran nekivághatunk vele nyaralni, vagy csak úgy jönni-menni, s talán, ha szerencsések vagyunk, mi is megszabadulhatunk a fürdőruhaszezonra a terhesség alatt felszedett kilóink egy részétől. Sőt, még az sem biztos, hogy nehezen fogunk kijönni a már emlegetett skorpió, vagy nyilas gyermekünkkel, így a téli gyerekvállalás sem elvetemült ötlet. Ilyen hidegben amúgy is mit lehet csinálni, mint babázni, ráadásul pont téli gyümölcse van a tavaszi pajkos hangulatnak...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.17 17:16:24cantaloupe

  Rita,

  azert az a velemenyed a hordozokendorol, hogy afrikai napszamost juttat eszedbe, nem semleges, mar ne is haragudj. Foleg abban a kontextusban, ahogy te azt eloadtad.  Legalabb vallald fel, amit irsz!

 • 2009.02.17 17:21:38baudolinA

  Állj, nyelvészeti kérdés az illetékesekhez: magyarázza el valaki, hogy honnan származik etimológiailag a "prosztó" kifejezés. Tényleg érdekel, ugyanis kíváncsi vagyok arra, hogy van-e köze a 'prost' szóhoz. Egyébként pedig: savanyúcukor. :)  Rékuc,

  az a helyzet, hogy mi mind tökéletes munkamegosztásban élünk, úgyhogy amíg te otthon mosogatsz és padlót suvickolsz, valamint további rabszolgamunkákat végzel, addig mi pihenünk, mert a párunk elvégzi a házimunka ráeső részét. :D  Héé, én kimaradtam a juhnyájból? Beee... :(

  :D  yukikoka,

  feltétlenül köpjél Kelet felé háromszor. Valahogy úgy igazítsd a családodat, hogy abban az irányban neki álljon senki (feng-sui)... Ja, és vigyázz a chire. Nálunk a kéményajtón azért van egy papír, mert az meggátolja, hogy ott kimenjen a chi. Ha semmi sem válik be, akkor menthetetlen a helyzet. Bár ha nagyon kétségbe vagy esve, elmehetek hozzátok harmóniát teremteni. Nem lesz olcsó, de megéri. :))))

 • 2009.02.17 17:27:14cidre

  Baudolina, nálunk kiment a chi. Míg én itt szájkaratéztam, körülöttem mindenki beteg lett. Sajnos a fenti praktikákat nem tudtam még alkalmazni, egyelőre csak lázat mérek, hányást takarítok, teát főzök.

 • 2009.02.17 17:30:25rita a felcser

  Baud

  Pont erre gondoltam.Szerintem van.Szerintem szlav eredetu szo.

 • 2009.02.17 17:31:01fatál natál

  Tényleg, Rita! Ha te tanulsz, 8-15-ig nem vagy otthon, közben egész nap a neten vagy, akkor ki vigyáz a kisbabádra? Én csak akkor érek ide, ha alszik a gyerkőc, de közben is ugrálok össze-vissza, mert házimunka is van. Pedig nekem van párom.

 • 2009.02.17 17:33:55Heatherette

  hehe

 • 2009.02.17 17:35:43rita a felcser

  EN

 • 2009.02.17 17:44:07madz

  baud, nekem fogalmam sincs, de én valami kontaminációra gyanakszom. pl proli + nemtom. szlenget nemigen vettünk át szlávból. főleg nem mostanában.

 • 2009.02.17 17:44:38csutkababa

  Heatherette

  A lányom nyúz,hogy mostazonaltüstént adj vmi elérhetőséget, öltözködési tanács ügyben vagymi.

  Lécci!

 • 2009.02.17 17:44:39rita a felcser

  JA a parom vigyaz aki mar nem a parom.VAgy a nagyszuleim.De ket hete nem jarok egyetemre mert hideg van es unom,leszarom.Nem szol senki semmit,az orvosok orulnek ha nem vagy lab alatt.HA odamesz akkor egesz telen a tarsaimmal beszelgettunk es kaveztunk,mert nincs ido rank.En mar meguntam a kavet es a dumat.

  De holnaptol ujra megyek.  Mielott elkezditek mondani hogy milyen szarorvos leszek learulom hogy egyetlenegyszer kockaztattam megkerdezni hogy a szules utani menstruacios fajdalom csokkenese (ami nem igaz szerintem)a mehhizom megnyulasanak koszonheto ami nem huzodik ossze a prosztalagndin,tromboxan es interleukin hatasara---------aszontak torodjek a sajat dolgaimmal ,mert ez fiziologia es azon a katedran okoskodjak.Lofasz a seggukbe.

 • 2009.02.17 17:49:05Mafalda

  baud,

  az oroszban van valami hasonló szó, de ott csak "egyszerű" jelentéssel

  a szlengblogon rákereshetsz

 • 2009.02.17 17:50:52Heatherette

  csutkababa  e-mail címet tudok adni: heatherette.blogja@gmail.com  írjon nyugodtan :)

 • 2009.02.17 17:58:39zolnaid

  baudolinA:

  paraszt -> prosztó.

  etnikai névként a nem cigányokra vonatkoztatva használja vmelyik cigány nyelv, egyébként úgy, mint a gádzsót. (ami romani és jelentése szintén paraszt)

 • 2009.02.17 18:02:23pipers

  Az enyém novemberi .... és...gyönyörű!  felsmann.lapunk.hu/  (Ha ráértek, nézzétek meg!)

 • 2009.02.17 18:04:27csutkababa

  Heatherette

  Köszi!

 • 2009.02.17 18:23:19manka78

  Ennek a posztnak már majdnem mindegy, így OFFolnék.

  segítsetek! Olyan gyerekverset keresek, amit egy 7 éves elsős is örömmel megtanulna, kb. 10 versszakos. Amik nekem most beugrottak azok csak 1-2 versszakosak. A lányom indulna egy házi versmondó versenyen. Köszi. ON

 • 2009.02.17 18:28:01kiskati7

  csutkababa

  OFF

  ha adnék elérhetőséget, kaphatnék-e tőled egy e-mail címet? Hidegallergia-ügyben kérdeznék.

  ON

 • 2009.02.17 18:29:30baudolinA

  cidre,

  kezdetnek jó, de a chi feltétlenül vissza kell kerüljön a lakásba. Vigyek? :)  madz és a többiek,

  azért gondoltam erre, mert a románban a 'prost' szó parasztot (egyszerű embert) jelentett eredetileg, később lett "buta, műveletlen" jelentése. És ha jól tudom, a prosztó is ilyesfélét jelent. Szóval hogy talán a román közvetítésével jött volna át. Tévedek?

 • 2009.02.17 18:29:53kiskati7

  csutkababa

  OFF

  Kaphatnék elérhetőséget tőled, ha én is adnék? Hideg allergia-ügyben kérdeznék

  ON

 • 2009.02.17 18:31:31dec3

  Macskacico, osztom a velemenyedet, az en ferjem is szuz es pont ilyen !!

  Egyebkent nekunk is azt mondta a doki hogy julius vege, augusztus elejere (rak vagy oroszlan) varhato a picur. (a nemet meg nem tudjuk)De mi nem hajtottunk arra, hogy jo csillagovben szulessen. A lenyeg az volt, hogy jojjon..

  Egyebkent en skorpio vagyok, de ahhoz kepest nyugodt es nem bosszuallo...

 • 2009.02.17 18:33:30kiskati7

  Bocs a dupláért! Címből egy is elég lenne:)

 • 2009.02.17 18:33:52dec3

  baudolinA

  a prost romanul hulyet jelent

 • 2009.02.17 18:36:08csutkababa

  Kiskati

  Nekem is van:-(((

  corsa66 kukac freemail pont hu.  Manka

  Petőfi Sándor: Ürgeöntés pl. nem jó?

  Tudod: LAci te, jer ide...

 • 2009.02.17 18:37:28baudolinA

  Meg bunkót is, tudom.

 • 2009.02.17 18:42:57manka78

  Köszi Csutka! Felolvasom neki.

 • 2009.02.17 18:43:24manka78

  Nem Arany Lacinak a címe?

 • 2009.02.17 18:50:17hallohallo

  én úgy tudom, a sok tükör az segít a csí pozitív áramlásában ;)

 • 2009.02.17 18:54:22zolnaid

  baudolinA, azt viszont nem tudom a paraszt honnan származik.

  Holnap megnézem neked, pont a hátam mögött van az etimológiai szótár.

 • 2009.02.17 18:56:51manka78

  Csutka! Tetszik a lányomnak. Rágyúrunk.

 • 2009.02.17 19:01:13kiskati7

  Csutka

  Mail ment!

 • 2009.02.17 19:13:51baudolinA

  zolnaid,

  jó nagy szobád lehet, ha holnapig jutsz el oda. :)

  Nekünk azt tanították, hogy a szláv 'prost' szóból jön, ezért is kérdeztem.

 • 2009.02.17 19:39:16madz

  román közvetítés? így már valószínűbb szerintem is

 • 2009.02.17 19:42:33zolnaid

  Szerintem is a szlávból, baudalinA, de tudod nekem nem itthon van szótáram hanem a munkahelyen :)))

 • 2009.02.17 19:49:14csutkababa

  Kiskati

  Válasz is.

 • 2009.02.17 19:58:02anyatájger

  A prosztó német eredetű argó kifejezés, jelentése: buta, neveletlen, paraszt.

 • 2009.02.17 19:59:53anyatájger

  A paraszt szó pedig szláv jövevényszó.

 • 2009.02.17 20:00:07csutkababa

  Manka

  Egyik kevenc altatóverse volt a kisebbiknek.

  Örülök,hogy tetszik.

 • 2009.02.17 20:17:53anyatájger

  rita,

  "...egyetlenegyszer kockaztattam megkerdezni hogy a szules utani menstruacios fajdalom csokkenese (ami nem igaz szerintem)a mehhizom megnyulasanak koszonheto ami nem huzodik ossze a prosztalagndin,tromboxan es interleukin hatasara..." - akkor most nekem nem e miatt lett szinte fájdalommentes a menstruációm a szülés óta? Azelőtt hétrét görnyedtem.

 • 2009.02.17 20:26:09baudolinA

  anyatájger,

  édesanyám is ugyanezt tapasztalta, de ez is egyéni lehet...

 • 2009.02.17 20:30:29csutkababa

  Nekem meg semmi nem változott. Addig sem fájt, azután sem.

 • 2009.02.17 20:32:23Magenta

  csutka, dettó. :)  A lányomon is csak azt venni észre, hogy olyankor elsírja magát, ha morgok valami hülyeség miatt, máskor meg felhívja rá a figyelmem, hogy "anyaaaaaa, hülyeségek miatt dünnyögsz".

 • 2009.02.17 20:41:11anyatájger

  Magenta, sajnos a lelki illetve pszichés tüneteim nem változtak :( Tipikusan az a nő vagyok, akin rögtön észrevenni, ha menstruál :)

 • 2009.02.17 20:43:22csutkababa

  Szerintem apai ágon is öröklődik valami, én észre sem vettem, a lányaim meg néha fájnak.

  Exférjem húga minden hónapban 5napot ágyban szenvedett.

 • 2009.02.17 20:48:13rita a felcser

  Mitol van a fajdalom?Mert menstruacio kozeben felszabadulnak az inflamacios faktorok,szoval azok amit gyulladaskor is,vagy uteskor vagy egeskor,vagy ha nagy baj van.Az izom,ugy valszol,hogy osszehuzodik.Ha megnyult a terhesseg miatt (marpedig a mehizomsejt az ezerszeresere nyulik) soha,de soha nem lesz olyan mint elotte.Ez igy van ,nem en talaltam ki.A szalagok is megnyulnak,amik a mehet fuggesztik fel,ezert van meh-eloreeses egyeseknel.NA.

  Jon a kerdes.Menstruaciokor ,ugyanugy felszabadul az inflamacios faktor,de mivel egy elnyutt izomsejttel talakozik nem huzza annyira ossze mint egy friss,eroset,ezert nem faj annyira.En igy magyaraznam.Az idiota nogyogyaszok aszontak nemtudjak de kit erdekel.

  A baj az hogy lehet hulyesegeket beszelek.De hiaba jartam ki egy 8 hetes nogyogyaszati gyakorlatot,az egyeduli ami megmaradt az a fekete nylon zacsko volt es a veder a szuloszoban.

  HA valaki tudja erre a valaszt ,irja meg,mert szerintem erdekes dolog ez.

 • 2009.02.17 20:49:39Magenta

  anyatájger, hát az nálam is játszik. :( • 2009.02.17 21:07:27wish73

  én a félidőt érzem, nem amikor megjön. amíg gyógyszert szedtem fordítva volt.

  szülés előtt is. az a szabály, h nincs szabály:)

 • 2009.02.17 21:43:10manka78

  Én szülés előtt az első nap a falat vakartam. Hánytam sokszor, elájultam kétszer, egyébként csak simán szenvedtem. Többször volt, hogy aznap nem tudtam suliba se menni. Többször szurit kaptam, mert a gyógyszert kihánytam. Mióta szültem kutya bajom. Kicsit fájdogál a hasam, meg a derekam, de az semmi a régiekhez képest.

 • 2009.02.18 11:32:43kriszi

  Manka,

  dettó. Most sokkal jobb (gyorsabban is véget ér) - és egyébként is sokkal okésabb vagyok odaalant, mint előtte. Soha nem lesz ugyanolyan? Isten őrizz, dehogy akarom azt vissza. A melleimet esetleg, de inkább a terhesség vége felé-állapotot, ha lehet választani :))))) (Hm, nálam, úgy tűnik, jól sült el a természetes szülés...)

 • 2009.02.18 11:34:01kriszi

  Igorian, most izé vagy nem izé? :) Szöcske volt már pamutpuma is talán, meg még valami, csípi az alliteráló állatneveket.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta