SZÜLŐSÉG

Fogamzásgátló tabletta: barát vagy ellenség?

2009. február 12., csütörtök 10:20

A fogamzásgátlás azért nehéz kérdés, mert a különféle hormonális szerek alkalmazása sokszor több veszélyt rejteget magában, mint amekkorát „nyerünk” az üggyel. Természetesen minden nő életében jelentős probléma, hogy hogyan oldja meg a nem kívánt terhesség elleni védekezést, van, aki gumival, van, aki pesszáriummal, vagy spirállal, néhány bátor vállalkozó a naptármódszerrel, sokan pedig gyógyszerrel (páran végül halk éjjeli imával) és egyéb alternatív megoldásokkal.Ha felkeressük a nőgyógyászunkat, bizonyára mély felvilágosítást fogunk kapni a legújabb készítményekről és egy alapos vizsgálattal karöltve mi is boldog tulajdonosai lehetünk egy hüvelygyűrűnek, egy minimális hormontartalmú gyógyszernek, vagy egy spirálnak, ha nem bízunk más módszerben. S ha nincs semmi probléma, a családtervezés kérdését kipipálhatjuk egy időre. De mi van, ha van probléma?
Vizsgáljuk meg először azonban azt, hogy hogyan hatnak a szervezetre a fogamzásgátló gyógyszerek hormonjai!A gyógyszer átveszi a hormonháztartás helyett a menstruációs ciklus feletti irányítást, s meggátolja a tüszőérlelő és a sárgatest képző hormonok termelődését, valamint meggátolja a petefészek ösztrogéntermelését is. Mivel nincs ovuláció, azaz nem érik petesejt, nem lehetséges a petesejt megtermékenyítése sem (sokan ebben látják a gyógyszer humánus jellegét, hiszen nem a megtermékenyített petesejtet löki ki, mint mondjuk a spirál), így állít elő egy mesterséges ciklust.

Felnőttként már nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szomszéd Mari gyógyszerét váltsuk ki magunknak, mert vészhelyzet van, ugyanis már van róla némi fogalmunk, hogy miért is fontos a kivizsgálás a fogamzásgátlók esetében. Bár a kutatások azt bizonyítják, hogy statisztikailag jóval kevésbé egészségkárosító és veszélyes a hormonális fogamzásgátlás, mint akár a közlekedés, nézzünk néhány olyan komplikációt, ami előfordulhat a tablettaszedés következményeként.

A legáltalánosabb tünetek egyike a fejfájás, ami idővel megszűnhet, de ritkán súlyos betegségre hívhatja fel a figyelmet. Látászavarral és súlyos migrénnel társulva, valamint végtaggyengeség és hányinger kíséretével, gondolni kell stroke-ra (agyérkatasztrófa), s ezt neurológiai vizsgálatokkal ki kell zárni. Ha nem is kell rögtön ekkora bajra gondolni, lehetséges, hogy kellemetlen migrént kaptunk a gyógyszertől. Bár általános tünetből indultunk ki, a stroke-ról térjünk át a trombózisra, ami valóban jelentős kockázati tényező egyes fogamzásgátlók esetében, igaz, különböző veszélyeztető tényezők emelik jelentősen a kockázatot. (dohányzás, családban előforduló trombózis, tehát erre való hajlam, cukorbetegség, 35 év fölött, stb.). Ne felejtsük, el a májunkat sem, ugyanis bizonyos jóindulatú májdaganatok előfordulása gyakoribb lehet, még úgy is, hogy a korszerű készítmények alacsony hormontartalma jóval kevésbé terheli meg a májat, mint a régebbi gyógyszerek. A vesénket se hagyjuk ki a sorból, amennyiben van kövünk, vagy arra hajlamunk, akkor a gyógyszer fokozhatja a görcskészséget is.

Ha még mindig nem elég a „jóból”, tegyünk említést a nemi vágy csökkenéséről, ami önmagában is szívás, hiszen minek a gyógyszer, ha később nincs mire beszedni. Aztán gondoljunk a testsúlyváltozásra, ami nem annyira jelentős, mint a régebbi típusú gyógyszereknél, de aki hajlamos a hízásra, bizony észreveszi a változást. Sokan panaszkodnak kiszáradt, égő szemről, s a kontaktlencse viselésének nehézségeiről.

Nehezíti az ítélőképességünket, hogy az orvosok között is megoszlik a vélemény a tabletták káros hatásait illetően. Sokan azt mondják, hogy a mai gyógyszerek hormontartalma olyan minimális, hogy nem képesek káros mellékhatást előidézni, más nőgyógyász viszont kifejezetten ellenzi a szedésüket.

Tény, hogy számos lehetséges mellékhatás mellett a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, 99 százalékos biztonsággal akadályozza meg a teherbeesést, amennyiben betartjuk a szedésével kapcsolatos szabályokat. Sőt, szabályossá teheti az eddig szabálytalan ciklust, megszünteti a görcsöket és állítólag mérsékeli a méh- és petefészekrák esélyeit.

Mit tegyünk tehát, ha nem szeretjük a gumit, nem akarunk mechanikus eszközt a testünkbe tetetni, s többre vágyunk, mint a térdünk közé szorított papírlap biztonságának lehetősége? Fogadjuk el, hogy mindennek van mellékhatása?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.12 17:04:03honeycutt

  nem igazán normális az, aki ilyennel mérgezi magát.

 • 2009.02.12 17:24:26zurhajos

  Én csak annyit fűznék hozzá a hölgyek társalgásához, hogy én sosem gondoltam volna, hogy a fogamzásgátló tabletta tönkretehet egy kapcsolatot.

  A páromnál olyan szintű libidócsökkenést okozott, hogy egy heti egyszer néha kétszer szeretkeztünk, de az is inkább muszájból volt. Pedig fiatalok vagyunk (23 és 20 évesek). Ezenkívül, a szokásos tünetek is megjelentek; elhízás, idegeskedés.

  Majdnem tönkrement a kapcsolatunk, én magamat hibáztattam, ő is magát emésztette, már majdnem szakítottunk a szextelenség miatt. De szerencsére időben abbahagyta a bogyó szedését, és 4 hónap alatt visszatért minden a régi kerékvágásba. Nekem keserves egy év volt, és azt hiszem örökre megtanultam, hogy bármennyire is kényelmetlen az óvszer, legalább nincs benne egy gramm hormon se.

  Tudom ki lehetett volna próbálni más gyógyszereket is, nem csak 1-et. De ezután az egy év után inkább nem kockáztatunk többet.

  Ha valakit esetleg érdekel a tabletta a Yadnie volt.  rugolabnyuszi.wordpress.com/2008/11/16/fogamzasgatlos/  bővebben a történet itt.

 • 2009.02.12 17:55:40gogoles

  Kedves holgyeim, az osi Majak is hasznaltak mar termeszetes fogamzasgatlot kb. 1000 eve :-) ugy hivjak Vad Jamsz Gyoker! Ez nem gyogyszer, hanem elemiszer ezert sem orvos sem recepct nem kell hozza,es szedheto mar tinikorban is, csak szedni kell rendesen, ha rakersel a neten megtalalod az infot rola magyarul..:-) es rendesen mukodik.. nincs hormontartalma nem borit fel benned semmitsem, es megis mukodik ,plussz meg sok jo hatasa is van egyeb dolgokra..

 • 2009.02.12 18:13:42szövetszöcske

  A zénasszonyom (még mielőtt megismerkedtünk) lejött a tablettáról, adottság volt az óvszerhasználat. Nekem csak az állandó gusztustalan gumiszaggal és gumízzel volt bajom (nem is egészen értem, hogy azok a sokak akinek méretproblémája van a cuccossal, az hogy is van, én egyszer próbaképpen egy kólásüvegre ráhúztam egy példányt, és ráment gond nélkül, nem hiszem el, hogy hapsi tömegeknek lenne egy kólásüvegnél nagyobb szerszáma). A gumiszag meg gumiíz problémát a színes-ízes óvszerek beszerzésével könnyű kiküszöbölni, és onnantól királyság van, akció közben vagy után olyan király ízű-szagú a célterület meg a szerszám is, mintha egy nagy zacskó király műmálnaízű gumicukor, vagy műbanánízű népjoghurt is részt vett volna az aktusban, én meg bukom ezekre az ízekre.

 • 2009.02.12 18:40:32Vicuska

  Sussudio: Nem hetven, finom becslések szerint is TÖBB mint 70%. Az, hogy egy átlagos időben érő lány ma 11-12 évesen menstruál, magával vonja azt is, hogy korábban kezdi a szexuális életet. Viszont agyban még nem felnőtt, és fel sem fogja, hogy veszélyei is lehetnek. Szintén felmérés, hogy a mai elsős gimnazistáknak is több mint 70 százaléka él rendszeresen, de inkább alkalmi partnerrel nemi életet. De felvilágosítva (főleg otthon) nincsenek, mert a szülőnek ciki, meg az ő prüntyőkéje nem is olyan...

 • 2009.02.12 18:58:55<Liv>

  Én most a napokban hagytam abba a szedést, több gondom is volt vele, melyek eleinte nem tűntek fel.  Nekem is tönkrevágta a libidómat, pedig tudom magamról, hogy alapjában kis szexmániás vagyok, amióta meg szedem, szenvedni kell velem sokat.  Hüvelyflóra problémáim is voltak, migrénem is volt 1-2 nagyon durva, azt hittem, agykárosodást kaptam, úgy fájt.

  (:D erre mondaná a pasim azt, hogy hát igen...)  A legrosszabb azonban a hangulatingadozás volt. Hamar feltűnt, de csak ksiebb hisztik meg ingerlékenység volt, most pedig egy enyhe depresszióból lábalok kifele, amiről valószínűleg nem kizárólag a tabi tehet, de biztos vagyok benne, hogy az felerősítette. • 2009.02.12 19:01:28emerec

  én is nuvaringezem, már 2. éve és közben voltak gombaproblémák, volt, hogy abba is hagytam, mert azt hittem, a gyűrű okozza, de nem. szerencsére elmúlt, a gyűrűt pedig használom és eddig ez a legjobb szerintem. probáltam pharmatexet (pasit csipte) fogamzásgátlót is, csak a gyomorproblémák miatt javasolták a gyűrűt, mert elkerüli az emésztőszerveket és a májat is. plussz alacsonyabb homrontartalmú.

  én az ilyen gyökerekkel, praktikákkal szkeptikus vagyok

 • 2009.02.12 22:23:36LILIOM

  Én szülés óta PHARMATEXET használok, abból is a kúpot. Semmi baj vele, gyorsan felhelyezhető, általában nem várjuk meg vele a 10 percet (..., az ejakulációig csak el telik annyi :) A végén a spermával együtt kijön ez is. Én csak a szagát nem szeretem annyira, de meg lehet szokni. A tabletta csípett, maradtunk a kúpnál...

 • 2009.02.12 23:23:18ready_real

  Nekem a kúp és a tampon is csípett, mart. PAsit meg mondom jegelni kellett...

 • 2009.02.13 11:38:19hallohallo

  múltkoriban olvastam itt a pharmatexről, a neten tényleg nagyon jókat ír róla a saját honlapja, a pearl-index szuper, de az oldalon az az info is ott van, hogy a honlapon található információért nem vállalnak felelősséget ("A Sager Pharma Kft. nem vállal garanciát az anyagok hitelességéért és nyomatékosan elutasít minden felelősséget és kötelezettséget az oldalon szereplő információkkal kapcsolatban")

  ezt már csak akkor láttam, amikor megvettem a krémet, aminek a tájékoztatójában szó sem volt arról a remek pearl-indexről. nőgyógyász azt mondta, pharmatexet csak kiegészítőnek, vagy akkor, ha nem gond egy baba becsúszása.

  nekem gond. van egy originál tubusom, kéri valaki? szívesen elküldöm.

 • 2009.02.13 12:38:48ready_real

  "nekem gond. van egy originál tubusom, kéri valaki? szívesen elküldöm."

  aki sosem próbálta , annak csak óvatosan, mert bizonyos esetekben égető, viszkető érzést okoz.

  Nekem egyik pharmatex sem vált be.

  Szóval foglamam sincs ki írhat róla jókat.

 • 2009.02.13 13:07:18Ditke

  Nekem csak 1 év volt, amíg szedtem a tablettát. Egy életre tette tönkre az egészségemet.  Sajnos csak kézi és UH vizsgálat volt a felírás előtt. Én sem tudtam arról, hogy esetleg ki kellett volna vizsgáljanak (labor, kikérdezés), mert ha csak utóbbit megteszi az orvos, alighanem kiderül, hogy egyáltalán nem szedhetem: gyerekkorom óta migrénes vagyok, anyámnak trombózisa volt és hormonproblémák miatt nem szedhetett tablettát. Őt a 70-es években kivizsgálták rendesen. Nekem nem volt szerencsém egy lelkiismeretes orvoshoz. Meg volt az összes mellékhatás, meg az egyetlen jó is: mármint hogy a ciklusom "rendszeressé vált". De mellette jöttek a hangulatváltozások és a bakteriális fertőzések. És a vége: egy durva baktérium, gyógyszerallergia, ami teljesen felborította a hormonháztartásomat, ami meg daganatos elváltozásokat okozott. Jelenleg 4 gócban vagyok miómás, túl egy veszélyeztetett terhességen. Az állapotom a legutóbbi (nov-i) vizsgálat szerint annyit alakult, hogy engedélyeztek még egy terhességet, és ha minden jól megy és kibírjuk a másodikat is úgy, hogy nem veszik ki utána a méhemet, és elég korán kezdem el a változó kort, akkor van esélyem arra, hogy ne kerüljön sor a csonkolásra.

  Azt kell mondjam, hogy a történetem 1. része egyelőre heppiendes, de ha lányom lesz másodszorra, biztos hogy nem lesz nálam lelkesebb felvilágosító.

 • 2009.02.13 13:26:12dodóó

  Liliom!

  Az ejakulációig eltelik annyi idő,de közben is távozik(távozhat) "anyag"belőle amitől terhes lehetsz.

 • 2009.02.13 13:40:36B-

  Pharmatex: nekünk bevált, kb egy évig használtuk, nem csípett, nem estem teherbe (illetve igen, amikor kifogyott a doboz :-) mi meg azt mondtuk, minek bohóckodunk itten, jöjjön a baba, meg úgyse jön össze elsőre :-))) )  A nőgyógyim viszont azt mondta, hogy ő részt vett a tesztelésben, kamasz lányok és családanyák is voltak, és érdekes módon (szerencsére) a kamaszoknál mind bevált, a szülésen már átesett nők közül viszont több is teherbe esett. El tudom képzelni, hogy ezt logikusan meg lehet magyarázni. Szülés után is használtuk, de érdekes módon, akkor már csípett, meg elbizonytalanított az orvosom is.  Aztán átáltunk a gumira, nekem a Durex nagy kínlódás volt, a Life Styles viszont áttörés, szinte olyan, mint natúrban. Szerintem akinek nem jön be az első, az próbálgasson, mert ha megtalálod az igazit, az jó :-)

 • 2009.02.13 13:45:21Különálló

  Egy teljesen nem ideillő hozzászólás: jó lenne már végre a tabletták kapcsán arról is beszélni, hogy a sok beszedett hormon a vizelettel ürül, a vizelet pedig az egyéb szennyvizekkel együtt csupán olyan kezelésen megy keresztül, amely ezeket a hormonokat nem semlegesíti. Ezáltal aztán a hormonok bekerülnek a természetes élővizekbe, a talajvízbe, onnan pedig az ivóvízbe (volt, ahol az ásványvízben is fedeztek fel hormonmaradványokat!), és ezek egyik következménye lehet pl. az egyre növekvő férfiúi megtermékenyítési képesség.

  Az élővilág egyéb tagjaira (pl. békák és egyéb kétéltűek) gyakorolt, sokszor végzetes hatásukat ne is említsük...  Az a baj, hogy ez a tényező szinte soha, sehol és senkinél nem merül fel, mint mérlegelendő probléma a tabletta melletti döntéskor.

 • 2009.02.13 13:51:02manka78

  Én rövid ideig szedtem bogyót. Olyan mértékben visszaesett az aktivitásom, hogy csak pislogtam. Azóta sem olyan, mint régen volt, de valószínűleg olyan sosem lesz, mit a gyerekek előtt/már szervezés kérdése is/. Nekünk egyikőnknek sincs problémánk a gumival, így azt használunk. Eddig 100%-os biztonsággal.:)

 • 2009.02.13 13:57:38dodóó

  Én még soha nem szedtem semmilyen bogyót.

 • 2009.02.13 14:01:10Ditke

  Dodóó, tartsd is meg a jó szokásod. Én sose bocsátom meg magamnak, hogy engedtem, hogy volt pasi rádumáljon. 3 hónapig rágta a fülem érte, merthogy elődöm is szedte évekig, semmi baja nem volt tőle meg egyebek. Hülye voltam, na, és ezen már így utólag az sem változtat, ha beismerem. :(

 • 2009.02.13 14:06:21dodóó

  Azt viszont hallottam hogy aki szedi tisztább az arcbőre.

  nem lesz pattanásos.

 • 2009.02.13 14:14:51hallohallo

  Enahma, azt amit fentebb írsz, újabb kutatások nem cáfolják, de a jelentőségét csökkentik, és úgy néz ki, a legnagyobb bajt a természetben és az élővizekben azok a hormonok okozzák, amiket a nagyipari állattartásban használnak. ahhoz képest elenyésző a fogamzásgátló tabletták által a vizelet útján ürülő hormonmennyiség.

  amúgy én tabletta ellen, több évbe telt, míg visszaállt a libidóm, és semmimnek nem tett jót, egyik sem.

  jelenleg szürke lifestyles, ha az nincs, akkor fehér. nekünk bevált, 12 év alatt egyszer szakadt, nagyon régen, lehet, h nem is lifestyles volt.

  a pharmatexem tényleg nem kell senkinek? :)

 • 2009.02.13 14:22:09baudolinA

  Enahma,

  maximálisan egyetértek veled. Nálam is felmerült ez a gond, és furdal is miatta a lelkiismeret, de mi semmiféle mást nem tudunk használni. Injekciót nem ajánlják, spirált nem lehet, óvszert sem (allergiás reakcióm van tőle), a helyi krémek stb. rettenetesen kényelmetlenek, szárítják a hüvelyemet stb, a természetes módszerrel pedig sok bajom van (nem érzem biztonságosnak, ciklusom sosem volt rendszeres a tabletta előtt stb.). Azzal nyugtatgatom a lelkiismeretemet, hogy amennyiben 6 éven belül nem fogok szülni akarni, akkor jön a végleges megoldás, lehetőleg mindkét részről (a teljes biztonság érdekében).

 • 2009.02.13 19:05:39Különálló

  hallohallo,

  igen, de - ha jól emlékszem - azok általában nem nemi, hanem különböző növekedési hormonok.

  És lehet, hogy *ezekhez képest* elenyésző a nemi hormonok mennyisége, de ott van egyrészt a kumulatív hatás (úgy a vizekben, mint az emberi szervezetben), másrészt hormonból nem is kell tonnányi a hatás eléréséhez - a tablettákban sincs sok...

 • 2009.02.13 19:37:03hallohallo

  Enahma, progeszteronnal és tesztoszteronnal kezelik az állatokat is.

  amikor először észrevették, hogy az élővizek is hormonnal szennyezettek, valamiért rögtön a tablettát kiáltották ki főbűnösnek, de mostanában már "csak" mellékbűnösnek tartják.

  attól függetlenül a vizekben nemcsak hormonok vannak, hanem antibiotikum- és fájdalomcsillapító származékok is, lehet h emiatt gondoltak rögtön a tablettára, nem tudom. de mennyiségileg mindenképp az állattenyésztés miatt az állatokból ürülő hormonokat okolják manapság.

 • 2009.02.13 19:46:23psyché

  anyamadar, elküldöd nekem is az informaciokat a fogamzasgatlasrol? e-mail cimem:

  hipow@gmx.de

 • 2009.02.13 21:32:48Macs

  Utánanéztem egy kicsit annak az anyagnak, ami a Pharmatexben van (benzalkónium-klorid). Nem csodálom, hogy itt éget, ott mar, az ÁNTSZ honlapja szerint ehhez vegyvédelmi öltözet kellene, olyan maró hatású: antsz.hu/okk/okbi/magyaricsc/PDF15/icsc1584_HUN.pdf.

  Abban meg ugye nehéz kettyinteni. :)

 • 2009.02.13 21:51:26Vakmacska

  hallohallo, én átvehetem a pharmatexedet, alkalomszerűen szoktam vele élni - hol van vele gond, hol nincs (amikor erőteljesen volt, akkor kiderült nem a cucc a hunyó, nekem volt lappangó problémám...)Azt hogy kifolyik meg ragad én se imádom, de amúgy nemszappanosan lehet mosdani utána, az egy részét kivédi, de Mazsola tézise a fekete alsóneműről áll amúgy nálam is....  Mélem tudod, dobjál oda infót.

 • 2009.02.13 21:52:50Vakmacska

  amúgy én terhes szeretnék lenni folyamatosan, akkor gyönyörű volt a hajam és az arcbőröm, rengeteg energiám volt, hogy most milyenek ezek, azt nem részletezem, főleg a mostani hetek mérgezett egér üzemmódja után, meló, betegségek, tél meg minden.

 • 2009.02.13 23:45:17mumalone

  Nekem olyan agydaganatom volt, ami után soha többé nem szedhetek tablettát. Hiszen az is okozhatja. Ja és meddőséget is okoz. Mármint a daganat. Nekem szerencsém volt, babát várok.

  Na de ezzel kísérletezni? Nem tudom mit mondok majd a lányomnak, ha ő kerül abba a korba. A hajlam ugyanis öröklődik.

 • 2009.02.13 23:51:36mumalone

  Egyébként a fogamzásgátlók bizonyítottan megváltoztatják a szaglást. Ez pedig fontos szerepet játszik a párválasztásban.

  Azt is bizonyították, hogy azok a párok, akik akkor jöttek össze, amikor a nő fogamzásgátlót szedett nagyobb eséllyel meddők. Azzal magyarázzák, hogy hibás párválasztási stratégiát követtek, így a génjeik nem összeillőek.

  Kerestem a cikket, amit régebben olvastam róla, de nem találom. Mindenesetre számomra hihetően volt leírva, egy általam mélyen tisztelt evolúciós pszichológus által.

  Az ismerettségi körömben megkérdezettek pedig statisztikailag alátámasztják. Bár igaz, nem túl sokan vannak, de nagyobb kutatások is ezt igazolják.

 • 2009.02.15 22:20:07szofi01

  irtam de elszállt a lényeg nekem a yadine tökéletesen bevállt minden szempontból napi egy azüta is megvan a Párommal:D

 • 2009.02.15 22:28:07Ditke

  Szofi, nem akarlak megijeszteni, de én pl. yadine-t szedtem. Tény, a libidómmal nem volt baj, de inkább azzal lett volna, ismerve az eredményt.

 • 2009.02.15 22:33:35szofi01

  miért mit történt?

  hát az én nőgyóygászom hormonspecialista és nem fizeték le ezt teljesen biztosan tudom ugyanis az ő rendelőjét egy teljesen másik fogamzásgátlót gyártó cég szponzorálja vagy hogy mondják. kivizsgált és ez tűnt a legmegfelelőbbnek. szebb lett a bőrőm egy dekát nem hiztam nem féj a fejem és semmi bajom nincs már 2 éve. úgyhogy nekem eddig ez volt a tökéletes gyógyszer.

 • 2009.02.15 22:36:38szofi01

  egy hátrányt ismerek: Qurva drága:S:S de megéri mert az óveszertől bármelyiket próbáltuk is kidörzsölödtem begyulladtam viszkettem kellemtlen volt, most minden csodás lehet csak túl szerencsés vok?:S

 • 2009.02.15 23:20:00Ditke

  Kicsit feljebb írtam nagyvonalakban. Direkt én is kis hormontartalmút kértem, mert már időszerű volt 1-2 éven belül a gyerek. Akkor új volt ez a gyógyszer. 2003 őszén. Mondtam a dokinak, hogy ár nem számít, csak hogy ne intézzen el. Már akkor is elég borsos volt az ára, de az egészségért mindent. Ehhez képest el is intézett.

  3 hónap szedés után kialakult az első daganatom. Ekkor még a doki minden szép és jóval kecsegetett, és tovább szedette. Kicsit több mint fél évvel később közölte, hogy ki kell venni a méhemet. Se gyerek, se pasi. Akkor 3 gócban voltam daganatos. Másik orvos, harmadik orvos, eredmény ugyanaz: nem fogadnának rám a kaszinóban. Ráadásul az utolsó két góc kb. 2 hét leforgása alatt alakult ki, egy gyógyszerallergiát követő teljes hormonháztartás felborulást követően. Nem hagytam, hogy kivegyék a méhem, majd életem párját megtalálva végigcsináltam egy terhességet (2007-ben szültem), bár egy lyukas garast nem adott volna a saját dokim se azért, hogy sikerülni fog. Sikerült. Feküdtem, 32 hetet, de egészséges gyerekem lett. Császár, természetesen, méheltávolításra vittek be a műtőbe, majd úgy döntöttek maradhat még egy darabig. Szülés utánra, szoptatást lezárva, műtétet írtak elő, majd közel két évvel a szülés után novemberben zöld lámpa a köv. gyerekre, műtét nélkül! :) Bár már 4 góc van, de mindegyik (nem merik elárulni, hányan vannak, konkrétan nem akarnak vele stresszelni) daganat kifelé a hasüregbe növekszik, így elméletileg van esélye egy újabb terhességnek, természetesen ugyanazokkal a körülményekkel, mint az első volt. És ha minden jól megy, és másodszorra is megúszom az eltávolítást, és ha aránylag korán jön a változó kor, akkor megúszhatom az egészet. Dióhéjban ennyi.  Remélem neked nem lesz ennyi bajod tőle. Nekem szívás volt. :(

 • 2009.02.15 23:26:19szofi01

  uh sajnálom tényleg:( de biztos a yadine miatt jött elő ez az egész?

  amúgy minden ember teste másképp reagál biztos mánska is van ilyen szörnyű története más gyogyzserrel kapcsban. nekem eddig bevált. sajnos a daganat a legalattomosabb betegség a világon:S:S:S

  tényleg sajnálon hogy ez történt veled de drukkolok hogy rendben legyél és a baba is összejöjjön újra egészségesen!

  mondom nekem konkrétan semmi panaszom nem volt eddig és teljesen bevált. de ellenpéldák mindig mindenre vannak. 2 éven belül mi is babát szeretnénk ugyhogy remélem addig és azután sem lesz gond.

 • 2009.02.15 23:27:59szofi01

  kivizsgált a doki mielőtt felirta a gyógyszert annak idején? ez még lemaradt

 • 2009.02.15 23:38:10mirka

  20 évesen egy-két évig mercilon, különösebb vizsgálat nélkül (híres szülész-nőgyógyász magánrendelésén), kis libidócsökkenés, kis súlynövekedés.  utána óvszer, nem szeretem, és előfordult, hogy elszakadt.  pharmatexet is próbáltam, azon kívül, hogy macerás, és habzik. engem még csípett is.  aztán évekkel később egy másik tabletta (nevére nem emlékszem, libidó NULLA, majd lyndinett (nem biztos hogy így írják), libidó NULLA. váltás harmonetre: a libidó továbbra is NULLA. vizsgálat persze nem volt (sztk). vállvonogatós orvos igen.  azóta csak "vigyázunk", vagy naptármódszer, ennek eredménye lassan fél éves, és épp édesdeden húzza a lóbőrt.  nem tudom, mi legyen, most jobban félek a teherbeeséstől, mint valaha, így már kedvem sincs a szexhez. de tudom, hogy tablettát soha többé nem fogok szedni.

 • 2009.02.15 23:40:20mirka

  egyébként a cikluszavaromra is állandóan fog.gátlót ajánlanak, de én már inkább együtt élek azzal, hogy olyan össze-vissza, hogy még ciklusnak sem nevezném.

 • 2009.02.15 23:48:01anyamadár

  Psyche végül felraktam a blogomra, ott könnyebb rákeresni, meg elolvasgatni. Gugliban keress rá a nicknevemre a blogom az első találat.

  :)

 • 2009.02.15 23:53:25anyamadár

  Mirka nézz be te is nyugodtan a blogomba női-dolgok címke alatt van a fogamzásgátlásról pár poszt.

  Nem teljes a lista de lehet, hogy találsz nektek tetsző módszert.  Az óvszernél egyébként az a titok szerintem, hogy sokfélét ki kell próbálni. :)

 • 2009.02.16 00:40:27mirka

  anyamadár: épp tegnap olvastam :) (szoktalak)

 • 2009.02.16 00:45:48mirka

  egyszer, amíg még a szüleimnél laktam, bement a kutya a szobámba, széttúrta a szemetest, és egy használt óvszert levitt a nappaliba anyukámnak. :)

 • 2009.02.16 01:08:25cozumel

  Mirka  akkor a kutyanak az a tipus bejott :-))))))

 • 2009.02.16 09:31:10Ditke

  Szofi, sajnos nem rendesen vizsgáltak ki. Volt Uh, rákszűrés, kézi vizsgálat, ez mind negatív volt, sőt, több mint negatív: 26 éves voltam, 9 éve éltem szexuális életet (gumival) és a doki szerint olyan voltam belül, mint egy szűzlány. Korábban soha nem is voltam nődokinál. Nem volt rá szükségem és igényem sem, amit (mármint az utóbbit) azért bánok, mert több felelősségtudattal kellett volna ehhez a dologhoz állnom. Soha nem szedtem semmit, beteg alig voltam, talán 5-6 évente egy-egy nátha, influenza és csókolom. Ami kimaradt az akkori vizsgálaton, azon múlt az egész: nem volt vérvizsgálat. Mint utólag kiderült, ösztrogén túltengésem van, így nem is szedhetek hormonális fogamzásgátlót. Sőt még a fitoösztrogéneket - ösztrogén tartalmú gyógyteákat - is kerülnöm kell, mint a cickafark tea. A másik, ami lemaradt és kizárt volna a dologból: a kikérdezés. Pici gyerek korom óta vagyok migrénes, plusz anyukám trombózisos volt. Ezek bármelyike is kizárt volna. És mivel nekem ő volt az első nődokim, meg az első tablettám, fogalmam sem volt róla, hogy ezek fontos adatok. És ami tényleg a nem megfelelő orvosi hozzáállás csúcsa, hogy akkor sem állított le a gyógyszerről és nem rendelt el kivizsgálást, amikor kialakult az első daganatom. Pedig annyi év tapasztalattal és annyi beteggel, amennyi neki van, nem kellet volna félvállról vennie a dolgot. Nem hiszem, hogy kapott jutalékot a gyógyszergyártótól, de valójában csak egy pénzforrás voltam: 3 havonta betejeltem a kontroll vizsgálat díját és csókolom. Természetesen leváltottam az orvost, de nem hinném neki ez akkora törés az életében, mint nekem volt. Még az sem lenne az, ha esetleg nyilvánosságra kerülne a hanyagsága. Ahhoz túl népszerű és túl sok a betege.  Most apjukkal naptárazunk. Ami nekünk annyiban könnyebb, hogy szülés óta fájdalommal és barnázással jár a peteérésem (és minden hónapban máskor van....), így mindig tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mikor lehet és mikor nem. Remélhetőleg a kistesónál is tökéletesen fog működni a dolog. Elsőre is biztosra mentünk. :) Plusz doki is bíztat, gyönyörű a nyálkahártyám és a petefészkeim is jóval fiatalabb képet mutatnak, mint ahány éves valójában vagyok. Szép 18-20 mm-es petécskéim vannak minden hónapban. Szóval szerinte jelen állapotban nem lehet gond a teherbeeséssel, csak a kihordással. Még várunk kicsit, váltunk egy kicsit nagyobb élettérre, dolgozom kicsit, újra "felnövök" egy kicsit, aztán jöhet a tesó. Jövő karácsonyra már jó lenne pocakosnak lenni.

 • 2009.02.16 10:53:32anyamadár

  Ditke ez nagyon-nagyon dühítő történet... remélem minden rendben lesz a pocakosodással. :)  Egyébként az én első dokim Postinort írt fel nekem, merthogy szerinte úgysem élek rendszeres nemi életet... annyira meg elég lesz... vérvizsgálat és minden nélkül tette ezt.

  Ja és azért mentem el hozzá, hogy ajánljon védekezési módszert... • 2009.02.16 10:54:23anyamadár

  Mirka :))) te is egy titkos olvasó vagy? :)))

  A kutyás történet... jajj :))))

 • 2009.02.16 16:20:55szofi01

  Ditke:

  úgy sajnálom:( nem értem az ilyenek minek mennek el orvosnak Hippokrates meg forog a sírjában:S de lett egy gyönyörű egészséges babátok és nemsokára jön a kistesó is teljesen probléma mentesen:D

  nekem a nyálkahártyámmal voltak gondok pár miliméterrel nagyobb volt mint kellett volna de szerencsére elmúlt és a doki szerint is szép méhem van:Dúgyhogy 2 év múlva jöhet a trónörökös(nő):D

  nagyon drukkolok nektek!:)

 • 2009.02.17 13:21:41Ditke

  Anyamadár, köszi, én is remélem, hogy jól üt ki majd minden.  Szofi, a felelőtlenség a dühítő a leginkább a dologban. :(

  Én is drukkolok nektek! Kb. egyszerre babázunk majd! Mi 2011-es születésre gondoltunk, akkor már 4 éves lesz a trónörökös, és jó lenne egy kis hercegnő. :)

 • 2009.02.17 19:50:16szofi01

  Ditke:

  huh de jó akkor majd el tudsz látni tanácsokkal:D

  kishercegnőtök is biztos problémamentesen fog betoppanni hozzátok:D

  az az orvos meg egy f@sz volt és nem tudm ilyen esetekben fel lehet e jelenteni mert azt érdemelte volna!!!:@

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta