SZÜLŐSÉG

Ehető tisztítószereket a szekrénybe!

2009. február 3., kedd 08:00

Olvasónk, Mesianyu olyan tisztítószereket keres, amelyek gyerekbiztosak, azaz a veszélyes vegyszereket biztonságos, ehető szerekre cserélné. Az ecettel azért óvatosan, töményen lenyelve az is veszélyes.„Keresek a Domestos kiváltására valami vécéfertőtlenítőt. Fontos lenne, hogy ha minden óvintézkedés ellenére a gyerek belekortyol max fintorogjon egyet. Egyszerűen már semmit nem lehet előle eldugni, a gyerekzárat kinyitja, ha magasra pakolom, fölmászik. Talán a lakat és a lánc jöhet szóba de rövid időn belül kifigyelné, hogy kell a kulccsal kinyitni és hova dugom a kulcsot. Ha a plafonra rakom akkor meg én sem érem el. Szóval nyugodtabb lennék, ha csak ehető szerek lennének a tisztítószeres szekrényben.

Amit eddig kipróbáltam, illetve összegyűjtöttem a témában:

ecet:

- vízkőoldásra bármilyen felületen, nem marja meg a porcelánt, krómot, műanyagot. Hatékony, de egy védőmaszk nagy segítség lehet.

- mosógép vízkőtelenítésre évente egyszer 1L 20% ecet néhány kanál só /csak úgy érzésre/ és beállítom 90 fokos mosásra, a gép több mint 4 éves és a mosóporhoz soha nem adtam vízlágyítót

szódabikarbóna: /patikában kimérve is beszerezhető/

- szőnyegtisztításra: szétszórni a szőnyegen, kefével eloszlatni, 20 perc múlva fölporszívózni, olcsóbb mint a rózsaszín flakonos por

- lefolyótisztításra: két kanállal a lefolyóba szórni, ráönteni 1,5 dl ecetet, pár perc múlva forró vízzel leöblíteni

- cipőszagtalanító: teleönteni a cipőt egy éjszakára, reggel kiönteni.

További ötleteket és tapasztalatokat várok.”

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.03 09:09:25- anya -

  A DM-ben lehet kapni olyan (ha jól tudom, csak DenkMit márkájú) tisztítószereket, amelyekben olyan anyag van, ha a gyerek belekortyol, nem veszélyes, és egyből kiköpi, mert rossz íze van. Rá is van írva a címkéjükre.

 • 2009.02.03 09:17:00Subbantósdi

  anya: az jó, ezt nem is tudtam, sok DenkMit terméket használunk... :o)

 • 2009.02.03 09:18:21Subbantósdi

  Mi is a fürdőszoba és a wc között kialakított beépített szekrényben tároljuk a vegyszereket, nem érhet hozzájuk a gyerek, mert nem tudja az ajtót kinyitni, bababiztos megoldás van rá.

 • 2009.02.03 09:19:23Subbantósdi

  A tisztítószerek mellett a gyógyszereket sem árt magasra pakolni...

 • 2009.02.03 09:20:22Subbantósdi

  Azt hallottam, hogy a só jó a borfoltok eltávolítására. Igaz?

 • 2009.02.03 09:20:23WildBoar

  Igaz, hogy a gyerek természeténél fogva kíváncsi és érdeklődik minden után amit "nem szabad", de ha kellőképpen el tudjuk vonni ezekről a figyelmét (pl: kutakodjon a ruhásszekrényben), akkor nem lehet gond.

  Amúgy szerintem is a gyerekbiztos palack, a zárt szekrény a megoldás.

 • 2009.02.03 09:24:42panka

  A Domestos eleve gyerekzáras flakonban van szerintem, az ecet meg könnyen nyitható, akár a palack megnyomására is, ami akkor ciki, ha a gyerek szemébe fröccsen. Persze vízkőoldásra alapértelmezett nálunk. Minden másra meg ott vannak a békás (Frosch) termékek, környezetbarát, könnyen lebomlik, és el vannak zárva a kamrába.

  De mi van a régi jó Amway cuccokkal, ami szőnyegtisztítástól fogmosásig és halkajáig mindenre jó volt? :))). Emlékszik valaki?

 • 2009.02.03 09:49:43mammina

  ezeket a szereket el kell zarni! mar egeszen fiatal gyermekkel meg lehet ertetni hogy nem nyulhat hozza. ezen az alapon hasznalhatnank orokre muanyag evoeszkozt is mert nem erti hogy a kes vagy ollo eles. ugyanugy ahogy megerti hogy mas dolgokkal nem szabad jatszania es nem eheti meg, ugyanugy ezt is meg kell hogy ertse. en pl. nem nagyon szeretem a muanyag jatek eteleket meg a jatek tisztitoszereket. mert ez bekeveri oket. ha azzal lehet jatszani az igazival miert nem. a kislanyom 1 eves volt, mikor ajandekba kaptunk muanyag kajakat. kishijjan megfulladt egy teljesen elethu muanyag tojastol, mert a csucsos vegenel fogva bekapta es becsuszott a tobbi mint egy vakuum. (imadt a fott tojast) na ott kezdtuk el papirbol gyartani a jatekkajanak valot, vagy jatszottak rendes kajaval.

 • 2009.02.03 09:58:28Starlark

  só és citrom nagyon jó kád tisztító :)

 • 2009.02.03 09:59:58Starlark

  Jah és az egyik takarítós műsorban mutatták hogyan lehet hidegzsíroldó nélkül kipucolni a a mikrót.

  nagy tálba víz bele pár citromkarika és betenni hogy gőzölögjön 5 percig.

 • 2009.02.03 10:05:27Subbantósdi

  Starlark: kivéve acryl kádak esetén...

 • 2009.02.03 10:18:16asdfg123

  Öko-takarítás

  2008. március 23., vasárnap, 12:10  A baktérium-, lerakódás-, rozsda-, zsír-, és vízkőmentes, frissillatú otthont garantáló számtalan háztartási szer beszerzése egyszerű feladat - talán a választás okozhat némi fejtörtést, hiszen a termékpaletta már-már feldolgozhatatlanul széles. Ám a lakást "ragyogóan tisztává varázsoló" kemikáliák nem csak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is megterhelik. Nagytakarítsunk nagyanyáink módszereivel: elő az ecettel, a szódabikarbónával és a citromlével, és kotyvasszunk "zöld" és olcsó házi tisztítószereket!  Ha a hőmérő higanyszála többször van 10 fok fölött, mint alatta, minden, a tisztaságra valamit is adó, önálló háztartást vezetőben mocorgni kezd a lelkiismeret: talán itt az ideje az újabb parancsolt ünnep környéki nagytakarításnak.

  Miután elhatároztuk, hogy a következő szabad délelőttünket feláldozzuk a tisztaság oltárán, az eszköztárunk felfrissítése a következő feladat: nézzük át a tisztítószerek és takarítóeszközök otthoni repertoárját, s a hiányosságokat feljegyezve induljunk beszerző-körútra.

  A baktérium-, lerakódás-, rozsda-, zsír-, és vízkőmentes, frissillatú otthont garantáló háztartási szerek beszerzése egyszerű feladat, hiszen a legközelebbi közért is számtalan lehetőséget kínál - talán a választás okozhat némi fejtörtést, hiszen a termékpaletta már-már feldolgozhatatlanul széles és sokszínű -, ám dönthetünk úgy is, hogy ezúttal pénztárca- és környezetkímélőbb technikákkal, nagyanyáink jól bevált módszereivel dolgozunk.

  Beváslólista

  Ezesetben is lehet a sarki bolt az egyes számú úticél, ám a vegyi osztály helyett, először a tartós élelmiszerek polca felé kanyarodjunk, és a következőkkel pakoljuk meg a kosarunkat:

  - két-három liter 20 %-os ecet,

  - több zacskó szódabikarbóna,

  - durva szemű étkezési só,

  - egy-két liter citromlé,

  majd a tisztítószerek felé sétálva, szemünket makacsul az alsó polcokra szegezve - a színes kemikáliás-flakonokról tudomást sem véve - kutassunk mosószappan után. Ha nem találunk, a legegyszerűbb natúr pipereszappan is megteszi.

  Dörzsis szivacsból is jó, ha beszerzünk egy párat - a sikálást, sajnos, ezesetben sem úszhatjuk meg.

  Ezek a jolly jokerek: segítségükkel eltűnik a vízkő, kidugul a lefolyó, fényes lesz a csempe, ragyógóan tiszta az üveg, foltmentes a nagyitól örökölt damaszt abrosz, szagtalan a hűtő. Hatásfokózókért irány a patika, ahol kérjünk

  - egy üvegcse hidrogén-peroxidot (ha nincs, egy fodrászkellék szaküzletben biztosan kapunk),

  - egy zacskó bóraxot,

  - egy üveg 70 %-os alkoholt.

  Hazatérve beüzemelhetjük a boszorkánykonyhát: keverjünk, forraljunk, oldjunk - nézzük, mit, mivel, hogyan és miért? A kulcsszó a türelem: mivel ezek a szerek kevésbé agresszívak - hiszen épp ebből adódik környezetkímélő voltuk - lassabban hatnak, mint a vegyi anyagokban gazdag társaik, tehát az 5-10 perces várakozás helyett fél órát, makacsabb szennyeződések esetén lehet, hogy egy-két órát is várnunk kell, amíg hatnak. Az ecetszagú és kipirososott kezek ellen gumikesztyű viselése javallott.  Ökopucolás, biofehérítés, "zöld"-fényesítés

  Általános tisztítószer

  Reszeljük le a mosószappant, oldjuk fel forró vízben, keverjünk hozzá egy evőkanál bóraxot, két deciliter citromlevet és egy 1 liter melegvizet - ezzel a mix-szel minden mosható felület- a hűtő ajtajától a csempéig - tisztítható.

  A kőpadló felmosásához keverjünk össze két kávéskanál szódabikarbónát, két kávéskanál bóraxot, két evőkanál ecetet, és ezt öntsük bele 5 liter vízbe.

  Fürdőszoba mester

  Vízkő- és rozsdafolt eltávolításban a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé verhetetlenek.

  Keverjünk össze 1:1 arányban ecetet forró vízzel, és egy dörzsis szivaccsal súroljuk át a mosdót, a kádat, a csempéket. Ha az ecet savanyú szagát kellemetlennek találjuk, ugyanezt a hatást érhetjük el szódabikarbónás meleg vízzel: egy liter vízhez két-három evőkanál por adagolandó. Minél töményebb az oldat, annál nagyobb a tisztítóhatás.

  Ahol már szabad szemmel, messziről is jól látható vízkőréteg alakult ki, oda töményen is önthetjük az ecetet, sőt, ha szeretnénk, hogy egy adott felületen stabilan megtapadjon az oldószer, kevejük össze az ecetet liszttel, és az így kapott pépet kenjük a csaptelepre és a zuhanyrózsára, majd egy-két óra elteltével, forró vízzel öblítsük le, végül száraz ronggyal dörzsöljük fényesre. Ha elégedetlenek vagyunk a csillogás-faktorral, egy deci víz és egy deci citromlé keverékébe mártott ronggyal javíthatunk a helyzeten.

  A fajasz vízkőmentesítésére is kiváló az ecet: öntsünk egy egész üveggel a lefolyóba, majd kb. fél liter forró vízzel locsoljuk meg és hagyjuk hatni órákon át. Praktikus este elvégezni a fentieket, és a savat egy éjszakán át dolgoztatni - reggel kelve, egytlen öblítéssel egész vízkőtömbök robbanhatnak le a wc-csésze faláról.

  Az eldugult lefolyók ellen hatékony a követekző - szintén este vagy hétköznap reggel elvégzendő - módszer: két púpos evőkanál szódabikarbonát szórjunk a lefolyóba, öntsünk hozzá ecetet, majd dugaszoljuk be. Pár óra elteltével öntsünk forró vizet a lefolyóba - ami így "újra átfolyó"-vá válik.

  A fugában és a sarkokban megbúvó penészfoltoktól megszabadulhatunk, ha ecetet öntünk rájuk, és egy éjszakán át hatni hagyjuk.

  A zománcozott felületeken éktelenkedő rozsdafoltok ellen hatékony fegyver a citromlé.

  Konyhai praktikák

  A levakarhatatlan, odaégett maradékkal csúfított edényeinkbe töltsünk egy kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden barna, ismeretlen eredtű folt.

  Ugyanezt az eredményt érjük el, ha az edénybe tültütt vízbeegy marék sót szórunk, felforraljuk, és tisztítás előtt fél napot állni hagyjuk.

  A zsíros csempéket töröljük át ecet és víz 1:1 arányú keverékébe mártott ruhával, makacsabb szennyeződések ellen próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

  A mosogató kiválóan tisztítható - és fertőtleníthatő is egyben - egy marék durva szemű konyhasóval. Kezeinket kímélendő a szivacs dörzsis felületével súroljunk.  Az ablaktól a padlóig

  Ablakok, tükrök, vitrinek

  A fent említett felületeket nagyszerűen meg lehet tisztítani ecet és víz keverékével: készítsünk pucoló-permetet egy rész ecet és négy rész víz keverékéből, öntsük egy szórófejes flakonba, és a spricceljük a üvegre, majd újságpapírral - ne szöszölő, szakadó, málló papírtörlővel - töröljük szárazra, fényesítsük csíkmentesre.

  Fehérítő- és fertőtlenítőszerek

  A legtöbb fehérítőszer vagy univerzális tisztító hatású kemikália tartalmaz egy nátrium-hipoklorit nevű anyagot - közismert nevén: hypót. Ez az anyag erősen maró hatású, gőze irritálhatja a szemet, az orrot és a torkot is, sőt, ha gyakran használunk ilyen szereket, akkor akár a tüdőnk is sérülhet. Alternatíva: a makacs, nehezen eltávolítható foltok ellen először próbáljuk ki a citromlevet. Ha semmi hatás, a nátrium-hipoklorit tartalmú szerek helyett a szakértők a hidrogén-peroxid vagy bórax használatát javasolják, amely azonos hatású, de kevésbé szennyezi a környezetet és az egészségre sem olyan ártalmas.

  Légfrissítő

  Forraljunk egy kis lábasban fahéjdarabokat és szegfűszeget, majd tegyük a fűtőtestre!

  Szőnyeg- és kárpittisztítószer Keverjünk össze két rész kukoricakorpát egy rész bóraxxal! Szórjuk egyenletesen a szőnyegre és egy óra múlva porszívózzuk ki. A foltokat töröljük át szappanos vízbe kevert ecettel.

  Ezüsttisztító-szer Tegyünk egy darab alufóliát egy lábas aljára! Öntsünk bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forraljuk ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztassuk bele tíz percre!

  Folttisztító Készítsünk masszát citromléből és szódabikarbónából, amit aztán 20 percig hagyjunk állni a foltos felületen. Ezután súroljuk át kefével!  Forrás: zöldfelület.hu

  Minden, ami fa

  Kiváló fabútor és fapadló ápolószer a meleg tejbe mártott rongy. A bútoron keletkezett karcolásokra is van orvosság: az műbútorasztalos előtt próbálkozzunk csonthéjasaink termésével: a világos színű fát félbevágott mogyoróbéllel, sötétet dióbéllel dörzsöljük be; a rendetelen, felelőtlen vendégek poharai generálta foltokat pedig étolaj és 70 %-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezelhetjük.

 • 2009.02.03 10:19:47vkorsi

  szerintem meg meg kell tanítani a gyereknek, hogy van amit nem szabad. Nem hiszem el, hogy ez nem menne. Vannak egyértelmű tiltások, ezekre már egész kicsi kortól megtaníthatóak.  Attól, hogy valami öko vagy mint a DM-es ízesített, nem lesz kevésbé veszélyes, erről írtak már mások is.  Ne nyúljon hozzá és kész.

 • 2009.02.03 10:29:54Subbantósdi

  asdfg123: köszi az idézetet. :o)

 • 2009.02.03 10:35:29driakk

  Mi ecoveres cuccokat használunk, nem csak a lányom miatt, hanem környezetkímélőbb is. Kb 2 éve veszem ezeket, egyedül a mosógél nem éri meg, abból én is dm-eset veszek. A Mammutos ökodrogériában szokott olyan akció lenni, hogy összecsomagolnak egy alapcsomagot, és elég olcsón adják. Ja, és uyganúgy tisztítanak, csak pl amíg a domestos nagyon-nagyon-nagyon sok vízben tud lebomlani, addig ez a WC tisztító(fertőtlenítő) tizedannyiban.

 • 2009.02.03 10:48:10kn

  szódabikarbónát én a józsef krt-i azúrban szoktam venni, 2-3 kg-ot egyszerre. nem tudom biztosan de szerintem a patikában drágább kell, h legyen, már csak a tisztasága miatt is. takarítani meg nem kell sterillel.

  épp tegnap pucoltam ki egyébként a sütőmet, bevizeztem mindenhol és alaposan beszórtam szódabikarbónával. a szivacs dörzsis felével minden ráégett koszt le tudtam szedni vele.

 • 2009.02.03 10:49:51undokmano

  Én a konyhában a felfreccsent olajat, meg az otthagyott olajos cuccokat szoktam só és ecet segítségével eltüntetni. Nem kell vele annyit szórakozni, mint a hidegzsíroldóval, viszont nem árt, ha nyitva van valami ablakféle és nem hajolok fölé. Nagyanyám az odaégetett kaják után a lábosokat szokta sós hideg vízben áztatni, akkor könnyebben lehet kimosni belőle (általában nekem is bejön, kivéve, ha túl jól sikerült az odaégetés).

  Nálunk amúgy el vannak zárva a tisztítószerek, nem is használok nagyon sokfélét. Kivétel az elzárás alól a mosószer és az öblítő, mert azt a mosógép közelében tárolom és nincs ott szekrény. És a gyerek mindig segít nekem, tudja, hogy nem nyitogatjuk és nyalogatjuk ezeket.

  Ami gáz volt, hogy ellopta a vécében lévő domestos törlőkendőt, berongyolt vele a szobájába és letakarította vele az ágyát. Akkor alapos kézmosás és a vécé bezárása lett a megoldás. Mindamellett, hogy elmagyaráztuk neki, hogy nagyon ügyes, de ezt nem szabad, mert beteg is lehet attól a törlőtől. Asszem felfogta.

  Persze tudni kell azt is, hogy nálunk alaphangon semmi nincs tiltólistán, ami meg mégis, az el van zárva. Ha meg találunk gyenge pontot (mint pl a törlőkendő), akkor azonnal cselekszünk.

  Amúgy nem is tudtam, hogy a dmes cuccok "gyerekellenes" tulajdonságokkal bírnak. Bár szívesen használom őket, ez új infó volt. :)

 • 2009.02.03 11:01:24hinta-palinta

  A viasaton megy egy műsor, valami olyasmi címmel, hogy Tiszta a lakásod?

  Abban láttam, leégett kajamaradék lábasból történő eltakarításéra: lábast teleengedni vízzel, bele 2 műfogsor tisztító tabletta, 5 perc és kész.Nem néztem alaposan utána, de hidrogén-peroxidhoz köze lehet.

 • 2009.02.03 11:12:21ditakai

  tök jók a fenti ötletek, de műanyag kádat nem lehet ecetezni!  nálunk a szép színes szélesvásznú jacuzzi kád látta kárát, mert a lefolyó körül karfiolosra marta az ecetes bio tisztítószer :-))  a szódabikarbóna egyébként a bebarnult teáskannák és bögrék tisztítására is kiváló

 • 2009.02.03 11:12:25Vakmacska

  Ecet tényleg zseniális pl. zuhanyfülkére. De mivel a miénk ajtós, nem húzós, mégis inkább sima vízkőoldóra szoktam vissza, mert az ecetet nem a kezem, hanem a tüdőm nem bírja (ugye becsukom magam után), arra meg nem bírok gumikesztyűt húzni.

  Szódabika, hintőpor és citromlé nálam is játszik - de utóbbi kivételével megenni egyet se ajánlanék a kiskorúnak. Mivel ő még a kaját se eszi nagyon meg, nagy veszély nincs, sose akart büdös folyadékokat kóstolgatni, inkább a zöld szemlélet miatt meg spórolásból használtunk-használunk természetes szereket. Kivéve ahol háromszor annyi meló és időráfordítás az ára, esetleg spéci bolt kell beszerzéshez - nagy a házunk, ráérős időnk meg kevés. És nekem prioritás listán a házitündérkedés eléggé lent van. (nincs kosz, de pusztán e tény nem okoz kitörő örömet, és nem ezzel mérem a hatékonyságomat...)

 • 2009.02.03 11:13:40Vakmacska

  hinta-palinta az egy tökjó műsor, még a gyerek is vihogva nézte!

 • 2009.02.03 11:16:30nyuszómuszó

  Bocs, ha már írta valaki, nem tudom végigolvasni a kommenteket, rohanok tovább, de azért még gyorsan leírom, hogy vagy a DM-ben, vagy a Rossmannban van olyan saját termék, ami gyerekbiztos.. Nem hiszem, hogy ihatná szörp helyett, de gondolom, jobb, ha abba kortyol bele, mint akár a domestosba, akár a tömény ecetbe..

 • 2009.02.03 11:17:40hinta-palinta

  OFF

  Vakmacska, hát én meg nagyon elcsodálkozok mindig, hogy egy szemétlerakó lakásban él valaki.. ÓÓ, nálunk nincs patikatisztaság, meg elvágólag rend, de az a mocsok.. ÁÁÁ

 • 2009.02.03 11:44:09Gukker

  "A kőpadló felmosásához keverjünk össze két kávéskanál szódabikarbónát, két kávéskanál bóraxot, két evőkanál ecetet, és ezt öntsük bele 5 liter vízbe."

  Szódabikarbónát ecettel még véletlenül se keverj össze (sav-bázis reakció), egyrészt mert elveszíti a hatását, másrészt széndioxid keletkezik. Nem szerencsés.

  Érdemes tudni, hogy a háztartási balesetek döntő töbsége klórgáz mérgezés, amely a hipó tartalmú tisztítószerek (pl. Domestos) és vizkőoldó összekeverésekor keletkezik. Sok háziasszony hiszi azt, hogy összekeveri a kettőt, így egyszerre letudja a tisztítást és a vízkőoldást. Ez nagyon veszélyes, soha semmilyen háztartási vegyszert ne keverjetek!

  A tisztítószerek általában lúgosak, a vízkőoldók savasak, a kettő keverésekor hő és/vagy gáz fejlődhet, ráadásul "kiolják" egymás hatását.

  Egyszóval a vegyszerekkel óvatosan!

  Még a "természetes" anyagoknál is.  Egyébként rozsdaoldásra a benne lévő foszforsav miatt a kóla is jó. Tényleg.

 • 2009.02.03 12:23:05mesianyu

  Köszönöm az ötleteket.

  Mint írtam a gyerekzárat kinyitja, a vitaminos dobozt 7 hónapos kora óta. Tudom felelőtlen voltam, odaadtam, mert tetszett neki, zörgött, gondoltam azért gyerekzáras, hogy ne tudja kinyitni, tévedtem.

  A szekrényen madzag van csomóval. A hajgumi eltávolítása neki is egy pillanat, masnira kötni esélytelen. A csomót kicsit körülményesebb kibogozni, nekem is.  "Erről az a véleményem, hogy lehet (és kell!) találni olyan helyet, ahol a gyerek nem éri el a veszélyes tisztítószereket és vegyszereket. Ja, hogy az egy kicsit macerás, mert ott én sem érem el, ezért aztán minden alkalommal elő kell keresni a szekrénykulcsot, aztán kislattyogni a kamrába a termetes létráért?"  Nincs kamrám, nincs spájzom de még létrám sincs. Fürdőszoba polc van a mosógép fölött. Tudom rakjam máshova. Egy 45nm-es lakásban korlátozottak a lehetőségek a lépcsőházba mégse tarthatom a tisztítószereket.  "szerintem meg meg kell tanítani a gyereknek, hogy van amit nem szabad. Nem hiszem el, hogy ez nem menne. Vannak egyértelmű tiltások, ezekre már egész kicsi kortól megtaníthatóak."  A gyerek tudja mit nem szabad. Azt is tudta, hogy az LCD monitort nem szabad összefirkálni alkoholos filccel, mégis megtette amíg az öccsét szoptattam. De már tudom, hogy köldökcsonk ápolóval lehet eltüntetni a monitorról az alkoholos filcet.  Mindenkinek van bogara, én félek, hogy egyszer meghúzza a domestost.

 • 2009.02.03 12:38:56hinta-palinta

  Mesianyu, nálunk is a helyhiány az oka a sok töprengésemnek. Egyszerűen nincs hová pakolni, ez komoly, a 45 nm nem sok nekünk sem..Már most is szinte minden, amit lehet a szekrény tetején ven, nem esztétikus, de nem is ez a lényeg. Nincs hely. Szekrény elhelyezésére sem..Valami veszély sajnos mindig lesz. A kanapét sem tehetem fel s szekrényre, hogy nehogy leessen róla....Mármint a gyerek a kanapéról.

 • 2009.02.03 12:40:59hinta-palinta

  Ja, legnagyobb előnye a kis lakásnak, hogy minden szegletéből szemmel tudom tartani a mihasznát:))))

 • 2009.02.03 13:02:14Vakmacska

  Hinta-palinta, off, se kosz, se szemét sincs, sőt most a gyerekszoba is makulátlan rendes (lakója gyógyulgat éppen). Sőt, munkamegosztás is van - apjuk gyönyörűen takarít és gyönyörűen vasal, utóbbit jobban, mint én. Egyetlen edény sincs másnapra hagyva koszosan a mosogatóban, egyhetesnél "idősebb" szennyes sincs. Csak éppen - megcsináljuk, mindenféle kielégülés nélkül, szükséges rossz, nem élvezem se a felmosást, se a porszívózást, se a többit, vasalni úúútálok (csinálom azért) és ezért nem okoz örömöt hogy milyen szép rend van meg tisztaság, mivel pontosan tudom, hogy jövő hét péntekjére ismét előáll a takarítás előtti állapot, és lehet kezdeni elölről. Míg ismerek sokakat, akiknek énnálam sokkal fontos, sőt, van olyan is, aki ez alapján ítél meg embereket, hogy mennyire forognak a háztartás körül.

  A nagy hodályt meg nem akartuk mi annyira, akartunk viszont kertet nem túl kinti városrészben, zöldség és bicikliutak mellett, akkor még a nagymami is velünk lakott és ezt bírtuk venni. Nagymami azóta külön pecóra tett szert, nekünk elég lenne a mostani négyzetméter kétharmada, de mégse bonthatom le a tetőteret, főleg a felét nem (tekintve hogy anélkül se háló, se gyerekszoba. De ez életem első helye ahol elfér egy bringa, és nem a konyhában kell tartani a csavarhúzó-készletet.  Ja és nincs közösköltséggel elmaradó szomszéd, mert közösköltség sincs. Úgyhogy inkább takarítjuk. 30 év belső-Józsefváros 8 négyzetméter (otthoni lányszoba) után nagy királyság ez.

 • 2009.02.03 13:02:17mesianyu

  hinta-palinta a beláthatóság valóban nagy előny :))) /egy hónapja lakunk itt a régi lakás zegzugosabb volt/ egyedül a fürdőszobába tud elbújni, és mivel most kezdi használni a WC-t nem zárhatom kulcsra :(

 • 2009.02.03 13:06:34Vakmacska

  Mesianyu, nálunk 14 éve (unokaöcsi Marci óta) alapigazság, hogy a gyerekzár azért gyerekzár, mert csak a gyerek bírja kinyitni. 5 éves kora óta az ilyeneket mindig a Marci nyitja az anyjának, mert utóbbi általában képtelen rá.

  Huú, pincétek sincs? A lakattal elzárt szekrényrészen túl nincs nekem se ötletem, ha magasra teszed, a gyerek még jól le is esik, ha odahúzza a szekrény elé a széket. A miénk legalábbis már próbálkozott ilyennel, igaz, ő a tisztítószerekre fütyül, valami dísztárgyat vágyott megszerezni.

 • 2009.02.03 13:12:18kullikki

  A mosható pelenkabetét tekerccsel,meg a többi biocuccoal együtt szoktam rendelni ecover vagy sodasan termékeket. Teljesen jók,hatékonyak,bár nem olcsók,de sokáig elég.

  Nem azért rendelem őket, hogy ha a gyerek megeszi,ne legyen baja,mert nem eszi meg.

  Egyszerűen nem akarok mindent szétmaró, veszélyes vegyszereket a háztartásban. Mosáshoz mosódió.Pont.

 • 2009.02.03 13:28:48mesianyu

  Vakmacska pincénk sincs asssssszem az egész társasháznak sincs.

  A védőnőm azt mondta a gyerekzárakkal az a baj, hogy nem a gyerekek találták ki. Sok évvel ezelőtt mikor az első gyerekzáras doboz a háztartásba került csak az öcsém tudta kinyitni, kb 8 éves lehetett.  Az Amway termékeket valaki említette följebb, nagyon szeretem azzal takarítani az etetőszéket, babakádat, remekül leszedi a színesceruzát a tévéről, apa arcáról a nyomtatófestéket.  Most megyek mert felébredt a vandál és rögtön a dvd polc lerámolásával kezdte a délutánt :(

 • 2009.02.03 13:37:49kullikki

  mesianyu

  mi az összes cd és dvd tartóját kidobtuk,maguk a cdk és dvdk pedig bekerültek egy direkt erre a célra kitalált cd tartó bőröndbe.Kulcsa zárt,fellépőként használható:)

 • 2009.02.03 13:44:32huhhh

  "Nincs kamrám, nincs spájzom de még létrám sincs. Fürdőszoba polc van a mosógép fölött. Tudom rakjam máshova. Egy 45nm-es lakásban korlátozottak a lehetőségek a lépcsőházba mégse tarthatom a tisztítószereket."  Mesianyu, ne haragudj, de egyszerűen nem hiszem el, hogy egy felnőtt ember észbeli képességei nem terjednek túl egy totyogósén a tekintetben, hogy biztonságos helyet találjon a veszélyes cuccoknak. Nem kell egetverő nagy dolgokra gondolni, itt is írták már többen a zárható szekrénykét. Helyigénye kb. 0,9 nm, ha a falra szereled, akkor pedig egészen pontosan 0 nm-t foglal a szűkös alapterületből, ami simán megvalósítható 45 nm-en is.

  Nem, nem madzaggal és csomóval vagy hajgumival "lezárt" szekrényre gondolok, hanem KULCCSAL lezárt szekrényre. Használat után kulcs a zsebedbe, aztán a délutáni alvás vagy az esti lefekvés után oda dugod a kulcsot, ahová akarod, nehogy már ne legyél dörzsöltebb egy kétévesnél. :( Nem a levegőbe beszélek, nálunk kétszeresen is bevált a módszer, soha nem agyaltam azon, hogy ráolvasással takarítsak csak azért, mert a "vegyszereket úgyis megtalálja a gyerek".

  Továbbá azt sem hiszem, hogy le van tudva a probléma azzal, hogy legfeljebb a 20 százalékos ecet flakonját húzza meg a gyerek, nem a Domestosét. Azt pedig kifejezetten veszélyesnek tartom, hogy pusztán azért tökéletesen veszélytelennek hirdessünk valamit (lásd szódabikarbóna, ecet), mert hiszen a konyhában is használjuk sütésre-főzésre. Létezik az a mennyiség, aminél már nem is annyira ártalmatlan a karácsonyi mézeskalács vagy az ubisaláta hozzávalója. Az ötletek egyébként tök jók, de nem gyerek-, hanem környezetbarátság szempontból.  "Ha a plafonra rakom akkor meg én sem érem el."

  Én leginkább ezen gondolkodtam el. Valahogy úgy dekódoltam (javíts ki, ha tévedek), hogy "találnék ugyan biztonságos helyet, de az meg nekem macera, ha használni akarom azt a bizonyos veszélyes anyagot".

 • 2009.02.03 14:04:21piszti

  Szerintem az a gyerek, aki már fel tud érte mászni, az képes arra, hogy megértse nem szabad.

  Nálunk születése óta egy nyitható szekrényben vannak a vegyszerek a mosdó alatt, nem volt belőle gond. Mikor még csak mászott be volt csukva a fürdőajtó, mikor már ki tudta nyitni, kb 1 1/2 év hallottam ha bemegy és azóta mantrázom neki a "vegyszer, gyógyszer tilos, NEM!" szöveget, mert nagyon beteg leszel, doktor néni bla bla bla..... Már ő mantrázza. Persze ehhez kell hogy lássa a fejemen az "itt a vége", tényleg komolyan mondom mimikát.Nálunk ez jött be. Melós, de nem kell lekötöznöm és magamat sem szivatnom. ennyi voltam.

 • 2009.02.03 14:15:58piszti

  szerintem van egy olyan összefüggés is a világban, hogy míg régebben a szegények voltak soványok, a gazdagok meg kövérek, addig manapság a szegények kövérek, mert csak a szart tudja megvenni-tészta, tecsó kenyér......-és esélye sincs sportolni (napi robot, fitnessbérlet ára, ), addig akinek van pénze az ehet sok és sokféle zőccséget, gyümölcsöt, rendelt kaját, fitnessssz, ultranangosfenékcsökkentés, . Nem fura? Bár a cikkben pont az osztrákok vannak. mh?

 • 2009.02.03 14:16:44piszti

  megőrült a gép. Ezt az előbbit a másik cikkhez írtam elvileg

 • 2009.02.03 14:44:10B-

  Jelentem, nálunk egyszer beleivott a mosószerbe a gyerek. Kihányta, de ezen kívül nem lett baja. Mondjuk rögtön hívtuk a Heim Pál toxikológiát, szóval nem csak úgy ránézésre döntöttünk, hogy mi legyen.  Tanulságok:  1, Nem szabad, hogy hozzáférjen. Mi is 39 m2-en, kamra, tároló és speiz nélkül tengődünk, de az incidens után megoldottuk a dolgot. MUSZÁJ. (Ja, és messze nem igaz, hogy ha elég okos ahhoz, hogy megszerezze, azt is felfogja, hogy nem szabad :-)))) )  2, Meg kell nézni a cimkét, hogy van-e rajta narancssárga mérgező jel (a Domestoson van, az átlag mosószereken nincs). Szerintem amíg kicsik a gyerekek, halálfejes cuccokat (mint a Domestos) felesleges megvenni. Mert oké, hogy elzárom, de a takarításhoz előveszem, és amíg beszaladok a partvisért a másik szobába, addig a gyerek már meg is húzta (ugye mi is csak egy pillanatra hagytuk kettesben a gyereket a mosószeres palackkal...) Én Domestos nélkül is nagyon jól megvagyok. Ha mégis muszáj, akkor azt tutibiztos helyre kell tenni.  3, Minden mosószer rossz ízű, meginni nem fogja, csak az első kortyot. Azt is valószínűleg kihányja. Ott dől el a dolog, hogy az az egy korty mennyire árt. Egy általános háztartási mosószer egyetlen kortyától az ijedtségen kívül nem lesz baja. Ez persze nem jelenti azt, hogy itatni kell a gyerekkel, csak azt, hogy a DM-ben kapható "gyerekbiztos" cucc ugyanolyan, mint a többi: a többiből se árt egy korty és a többiből se tud többet meginni.  4, Ha az eset után nyálzik a gyerek, az lehet a mosószerbe kevert enzimektől is.  Heim Pál Toxikológia: 06-1-333-5079  Ha baleset van, flakont megtartani, vinni az orvoshoz, vagy a telefonba beolvasni az összetevőket és keresni, van-e narancssárga piktogram a dobozon.  ÉS MINDENT ELZÁRNI.

 • 2009.02.03 15:26:31opti

  Az ecet helyett jobb a gyógyszertári citromsav. Nem büdi. Én az ecettől öklendezek.

  Mosószer és mosogatószer frosh. Öblítőnek ecet.  Már csak a domestost szeretném kiváltani, de eddig nem sikerült semmivel. Kutya és macska is lakik velünk, így a padlót én fertőtleníteni szeretem. Na meg a wc-t... Szóval ha van valami amivel helyettesíthető, annak nagyon örülnék.

 • 2009.02.03 17:00:06hinta-palinta

  www.flor.hu/webset32.cgi?FlorKft@@HU@@24@@INFOPATH  plaza.unas.hu/plaza_artdet.php?art=1646,unas_473568,Kiehl_Fiora_Clean_10l  opti, ezek nagyon jó termékek, profi takarítók használják, nagyon kellemes az illatuk, nem hipószagúak, hanem virágillatúak, tisztaságszagúak. Mondjuk a gyerek ezt se igya, de biztonságos(abbak), kellemesebbek.A Fiorának az illata napokig megmarad, és nem az első 5 percbe kendőz hipószagot.

  10 lietese kiszerelésnél elég barátságos az ára, literenként 5-600 Ft, szemben a fél lityi domestos átlagban 500 Ft-os árával.Az első link elérhetősége Bp Teve u., nem találtam, hogy egyéni vásárlókat kiszolgálnak-e.Én kb 3 éve vásároltam ilyen terméket, akkor még a Bp. Kisgömb utcában, a Nyírő Gyula kórház Jász utcai bejáratánál, ott kiszolgáltak egyéni vásárlókat is, azt nem tudom, hogy létezik-e még az üzlet azon a helyen.

 • 2009.02.03 17:05:12hinta-palinta

  Az első link csak a webhelyre visz. A termékeinkre kattints, utána a Kihel termékekre.

 • 2009.02.03 17:16:27hinta-palinta

  Kiehl. Bocs.

 • 2009.02.03 19:41:17baudolinA

  Szódabikarbónát a hűtő szagtalanítására is lehet használni: nyitva kell hagyni a zacskóját a hűtőben. Citromlé: fehér ruhából nagyon szépen kiveszi a foltot, enyhe bőrfehérítő hatása van (2 evőkanál tehéntúró+méz+citromlé pépesre keverve kitűnő arcpakolás, 20 perc után langyos vízzel lemosni), és persze belsőleg is tisztít. :)  Mondjuk én nem azért használok ilyeneket, mert kisgyerekem van. Hanem környezetvédelmi okokból. De ha gyerekem lenne, akkor elzárnám az ecetet is kulccsal. Azt viszont mondja meg valaki, hogy Pesten hol kapok mosószódát, mert eddig mindenhol néztek rám bámész szemmel, hogy mit akarok...

 • 2009.02.03 19:49:10huhhh

  Baud, hirtelen ezeket gugliztam ki neked:

  www.zoldbolt.hu/kapcsolat.php

  shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_291825

  www.kataboltja-mosodio.shp.hu/hpc/web.php?a=kataboltja-mosodio&o=mososzoda___ne_kolts_calgonra!

  www.bioszallito.hu/Domal-Mososzoda?termek-56088

  babyfun.axiomarket.hu/item/5-kg  Van köztük webáruház és olyan is, ahol személyesen tudod átvenni a cuccot. Ez utóbbiaknál mindenhol találsz telefonszámot is, ahol érdeklődhetsz, mielőtt nekiindulsz. • 2009.02.03 20:28:35baudolinA

  Kösziiii! :)

 • 2009.02.04 08:00:09mesianyu

  huhhh nekem ez a bogaram de ezt már följebb is írtam.  kullikki 4 teli bőröndünk van, további 1500 lemez vár bőröndre.

 • 2009.02.04 08:16:38huhhh

  "huhhh nekem ez a bogaram de ezt már följebb is írtam."  Mesianyu, nem értem, pontosan, mire gondolsz. Ha arra, hogy a környezettudatos takarítás a bogarad, akkor teljesen rendben van. Ha észrevetted, én is írtam korábban, hogy környezetbarátság szempontjából tök jók az ötletek. Csak akkor ezzel a felütéssel kell kezdeni, nem pedig azzal, hogy "mivel takarítsak, amiből nyugodtan kortyolhat a gyerek, ha úgy adódik". Én pusztán azt kifogásoltam, hogy pl. az ecetet tökéletesen biztosnágosnak és ártalmatlannak tüntessük fel ebből a szempontból, mert ez így nem igaz, félrevezeti az embereket, és hamis biztonságérzetet kelt. Nekem meg ez a bogaram, ha úgy tetszik.

  No meg továbbra is azt gondolom, hogy igenis lehet és kell találni biztosnágos helyet a veszélyes cuccoknak, legyen az Domestos, ecet, szódabikarbóna vagy sósav. Ez meg a másik bogaram.

 • 2009.02.05 11:40:50mesianyu

  Értem. Számomra az "ehető" nem egyenlő a "mértéktelenül fogyasztható"-val. Az ecet és a szódabikarbóna pedig ehető ez tény, ettől még az uborkasalátába és a piskótába nem vödörszám pakolom.

  Itt és most bocsánat a félreérthető fogalmazásért, de azt hittem ezek a dolgok egyértelműek. Tévedtem, tanultam, legközelebb körültekintőbben fogalmazok.

  Más mondanivalóm nincs a témában.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta