SZÜLŐSÉG

Minden ötödik pár meddőségi problémákkal küzd Magyarországon

2009. január 22., csütörtök 14:25

A házaspárok húsz százaléka meddőségi problémákkal küzd Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint, azaz minden ötödik pár szembesül azzal a ténnyel, hogy nem akkor és nem úgy érkezik a gyermekáldás, ahogyan eltervezte. A témában közel 400 ezer ember érintett és számuk napról napra növekszik.Bencsik Andrea klinikai szakpszichológus elmondta: a meddőséggel érintett pároknak csak 15 százaléka fordul orvoshoz, aminek több oka lehet, például, hogy korlátozott a tájékozódási lehetőség: az újságok csak érintőlegesen, kampányszerűen foglalkoznak a témával és többnyire a lombikbébiprogramot ismertetik. A másik ok, hogy a meddőség még mindig tabutéma, sokan szégyenként élik meg helyzetüket, titkolják és nem tudják, hová fordulhatnak, írja az MTI.

Szakemberek szerint a gyermekáldás elmaradásáért közel fele-fele arányban "felelős" a nő és a férfi. A nőknél a leggyakoribb okok az anatómiai elváltozások, betegségek, mint az endometriózis, a petevezeték-elzáródás és a policisztás petefészek. A férfiaknál a meddőség hátterében legtöbbször az áll, hogy az ondófolyadékban elégtelen mennyiségű és minőségű a spermium.

Konc János szülész-nőgyógyász főorvos, a Budai Meddőségi és in-Vitro Fertilizációs Centrum vezetője úgy véli, befolyásolhatja még a termékenységet az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a rendszertelen életvitel, de az is, hogy ma 30 éves kor alatt nemigen terveznek gyermeket a párok. Döbbenetes arányban romlik a férfiak termékenyítőképessége - hangzott el. "A 40-es években még 200 millió volt milliliterenként a normálisnak tekintett hímivarsejt-koncentráció alsó határa. Ez a 70-es évek közepére lecsökkent 120 millióra, aztán a 80-as években 50 millió lett, ma pedig 20 milliónál tartunk, tehát 20 milliónál mondjuk, hogy normális spermiumszámról van szó" - fogalmazott Kopa Zsolt főorvos, andrológus és urológus szakorvos.

De hasonló fontosságú tényező a hímivarsejtek mozgása, alaki épsége is, amely szintén folyamatosan romlik. Mindezekért a hormonális változások tehetők felelőssé, amelyeket a környezetszennyezés okoz, és befolyásoló tényező a helytelen életmód is. A meddő párok száma növekszik. Bencsik Ildikó szerint, ha a jelenlegi tendencia nem változik, akkor a következő generációknak csak töredéke élheti át a természetes fogantatás örömeit. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a folyamat nem megállítható, legfeljebb mérsékelhető, számol be az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.23 22:06:30jazmine

  Nekünk is ICSI volt, nem a sperma miatt, hanem a petesejtek miatt.  És igen, lehet valami biológiai ok, de sok meddő párnál nem találják az okot... És, hogy más oldalról is megvilágítsam: lehet, h valami miatt nem tökéletes biológiai egyedek (van ilyen? mi számít: csak a szaporodó képesség vagy, hogy nem cukorbeteg, nem rövid/távollátó, nem biceg stb.?).

  DE nagy eséllyel sokkal jobban tervezik és viselik ki a terhességet egy "átlag" mamánál. Nem azért, mert értékesebb a gyerekük, csak mert sokszor ez az egyetlen esélyük gyerekre..

 • 2009.01.23 22:16:10rita a felcser

  Igen Nyulacs erdekes problemat hozott fel.A sugarterapia elott allo ferfiaknal spermamintat tesznek el.Mert a sugar megoli a hereket.Aztan ha meggyogyul akkor felhasznaljak.De o rakos volt,tehat rakos geneket ad at!!Masreszt noknel ez sajnos nem vegesheto el.

 • 2009.01.23 22:20:35rita a felcser

  Ez erdekes

  Engem azzal baszogattok hogy nincs empatiam.Amikor szoba kerul a meddoseg akkor mindenki atesik a filozofiai oldalara,mar senki nem empatikus,hanem a kollektiv erdeket ,emberiseg jovojet nezi,mikozben egy csesze kave mellett melengeti a gyonyoru gyerekeit.

 • 2009.01.23 22:28:28nyulacs

  Rita: ez így van! Amíg nem kerül az ember ebbe a cipőbe, nem képes átérezni igazán ennek a küzdelemnek a fájdalmát. És mint tudjuk, túl kevés empatikus ember rohangál a világban.

  Amúgy a sugár előtt leadott sperma nem biztos, hogy több rákos gént hordoz, mint bárki, aki a családjában előforduló rákot örökíti tovább.

 • 2009.01.23 22:35:39madz

  nyulacs, ezredjére mondom, én senkire nem mondtam, hogy "nem kéne" gyereket vállalnia. és "szemétről" sem beszéltem. szóval megint etikai kérdéseket vetsz fel, amikről én nem beszéltem. semmiféle határról. biológiai tényekről beszéltem. nem vontam le következtetéseket. nem is akarok.

  és igen, az orvostudomány más területeken is kontraszelektál.

  és rita, én legfeljebb azért baszogattalak, mert nem jól van leírva a nicked.

 • 2009.01.23 22:42:00nyulacs

  Madz: én is biológia tényekről beszéltem. Mindenki örökít vmit, amit nem kéne, amitől korcsosul az emberiség.

  Akkor nem értem, miről beszélsz továbbra sem, de nem baj, ez már akkor így marad. :-)

 • 2009.01.23 22:58:43másutt

  "Igen Nyulacs erdekes problemat hozott fel.A sugarterapia elott allo ferfiaknal spermamintat tesznek el.Mert a sugar megoli a hereket.Aztan ha meggyogyul akkor felhasznaljak.De o rakos volt,tehat rakos geneket ad at!!Masreszt noknel ez sajnos nem vegesheto el."  jaj, dehonnem!  nyugaton meg az erett peteket is leszedik, ha kell... elteszik kesobbre. akkor is, ha nincs pasi a kepben. csak $$-ba kerul.. teljesen sikeres.. kesobb is. elallnak!  megtermekenyitett peteket meg siman, jo regen. most volt egy nagy ugy itt Angolfoldon egy parocskarol, akik a no rakizeje elott elraktak vagy egy tucat megtermekenyitett petet/embriot. a no termeketlen lett a rak utan. a par elvalt. pasi el akarta pusztittatni az embriokat. a no konyorgott, hogy NEEEE.

  a legfelsobb birosag a pasinak itelt....

 • 2009.01.23 23:30:49deneb

  masutt: petesejt fagyasztás: a "teljesen sikeres" szerintem nem egészen helytálló. A petesejtek fagyasztása tudtommal még inkább kísérleti eljárás és csak kevés helyen művelik a világon. Ez azt jelenti, hogy ha még túl is élik a felolvasztást és megtermékenyülnek a sejtek, sokkal kisebb a terhességi ráta mint egy "friss petesejtes" lombik esetében. Fura, de fagyasztott embriók esetében ez sokkal jobban működik, az embrió fagyasztás lényegében már rutineljárás. A petesejt nagyon érzékeny, nagy, sok vizet tartalmazó sejt és erősen károsíthatják a fagyasztás során képződő jégkristályok. Ezért próbálnak olyan módszereket találni, hogy minél kisebb károsodással tudják a fagyasztást véghezvinni. Ezért annak, aki most kerül olyan helyzetbe, hogy fagyasztatna le petesejtet, kis esélye van, hogy valóban gyermeke is születhet belőle. Az embriók "létrehozásához" meg rögtön kell ugye partner/donor, és hát az embriók hosszú távú tárolás utáni felhasználása pont ilyen általad felvetett problémába is ütközhet...

 • 2009.01.23 23:32:06Vierre_

  madz.  Tudod mi van? Az van, hogy tökre egyet is értenék veled. Azt mondanám, hogy igen, jogos. Miközben maximálisan átérezném azt az ember, aki szeretne gyereket és iszonyúan fáj, feloldhatatlanul szenved, mert nem lehet neki. Nem tudom, neked van e.

  Most akkor "dobd ki a kukába" és próbáld elképzelni, hogy nincs és nem is lehet.

  Jó. Ezen túl vagyunk. Amit írsz amire Cozu bólogat, jogos.

  Viszont kibaszott álszent. Álszent 2009ben ezt írni, egy olyan világban, ahol már semmid nem lehetne meg mesterséges beavatkozás nélkül.

  SE a kajád, se a ruhád, se a házad, semmid. Álszent ott a természetes kiválasztódással jönni, ahol bár vannak akik még bioznak- :)))) - a valóság ténye kikerülhetetlen, nincs olyan már hogy természetes a fejlett országokban. Ugye nem várod el, hogy ha a paradicsom amit megkajálsz génmanipulált, akkor az ember aki gyereket akar ezt a lehetőséget, a lehetőségeket ne használja ki.  Tudod mi a természetes? Ha majd jön egy gecc nagy világjárvány, ami legyalulja a népesség x százalékát, az természetes lesz. Minden más drágám hablaty.

 • 2009.01.24 00:47:48másutt

  Vierre, igeaz. A termeszetes szelekciorol senki ne ugasson, aki megkapta a gyerekkori vedooltasokat (ez megmagyarazza magat); tapszert, mert maminak nem volt teje; szulok kaptak a tanacstol lakast (a barlangban megfagyhattal volna, minthogyan a dunahid alatt is); kapott eleteben valaha antibiotikumot (asszem ezt sem kell kifejtenem miert fontos); kezeltek a fogait (azelott akinek kihullott a foga, az ehenhalt, vagy ha begyulladt, akkor felrobbant az arca); jart uszasoktatasra, mert szulei megfizettek...  Mindez nelkul maradtunk volna a varhato elettartam ugy kb 35 ev, mint a kozepkorban, es a gyermekhalandoasg 25%....

 • 2009.01.24 01:50:27cantaloupe

  Vierre,  ez utos volt, de egyetertek. :D  Sajnos, nalunk is problema volt, egy spontan terhesseg utan veteles, felborult ciklus peteeres nelkul, majd Clomid, inszeminacio...es ma vagyok felidos a kislanyommal. Happy end, remeljuk, juniusban kovetkezik. :)  Es igen, beleolvastam a temaba, valoban irnak olyat a tudosok, hogy ven gen-osszeferhetetlenseg es ennek oka is van. Viszont nem tudom, nalam mi volt az. Nagyanyam es anyu is egy fogkefetol teherbe estek, egeszsegesen taplaltak, sokaig szoptam, sportoltam, nem fustos-szmogos helyeken eltem, nem 35 utan kezdtem a babaprojektnek es megis.  Szoval a szelekvio elve mas, mint elmelet meg megint mas, hogy en onzo modon a hibas genjeimet orokiteni kivanva szaporodnek, mert vagyom egy gyerekre a ferjemtol.

 • 2009.01.24 01:51:51cantaloupe

  Masutt, meg egy korabbira: neked hogyhogy felirtak a Clomiphene-t 6 honap utan, raadasul ugy, hogy mar van babad?

  Itt ki kell varni az egy-masfel evet, az alatt nem szamitasz meddonek igy nincs kezeles sem.  Amugy drukkolok, hogy osszejojjon! ;)

 • 2009.01.24 03:34:54cozumel

  Vierre  en tokeletesen egyetertek Veled!  De ettol meg nem alszent dolog elgondlokodni azon, hogy mindennek van kovetkezmenye.

  Alszent akkor lenne, ha sopankodnek es csovalnam a fejem, hogy jajistenemmileszigyavilagbol.  Nem sopankodok, emelem kalapom minden par elott, aki vegigcsinalja ezt a procedurat.  De neha elgondolkodom, mint most pl. Madz felvetese kapcsan.

  Adri  dehogy vizionalok vilagveget. Morfondirozom.

  Ha mar vilagvege, akkor sokkal jobban megfelemlit az a teny, hogy olvadnak a sarki jegsapkak pl. (mondjuk itt nalunk meg igy is kurva hideg van :D)  Feltalaltak a fog.gatlo tablettat. Remek, kenyelmes, annak aki birja szuper. De altala telihugyozzuk noi hormonokkal a fold vizkeszletet, es ez mar nem annyira franko. • 2009.01.24 09:27:10nyulacs

  A fagyi embriók is sajnos csak kb. fele-fele arányban ébrednek fel. Jól át kell gondolni, ki hány db-t helyeztet vissza és hány darabot fagyasztat, mert nem tudhatjuk, felébrednek-e, amikor mi azt szeretnénk.

 • 2009.01.24 11:06:49madz

  Vierre, nem értesz. nem mondtam, hogy ez rossz, nem mondtam, hogy természetellenes, nem ítélkeztem. megállapítottam egy tényt. basszus, nem hiszem el, hogy nem lehet biológiáról beszélgetni, mert mindenki az érzésekkel meg a morállal jön. nekem is vannak érzéseim! de a delta magazinban sem mondják azt, hogy fujfuj génmanipuláció vagy éljenéljen, egyszerűen csak bemutatják a dolgokat. ez olyan, mint amikor a maghasadásról beszél valaki, és lehurrogják, mert hogy az atombomba milyen rossz. basszus, tudom!

 • 2009.01.24 11:55:26wish73

  lehet, h már volt, de én érzek némi különbséget a természet megerőszakolása és a rásegítés között. van olyan, akinél konkrétan tudható, h mi miatt nem képes megfoganni, fejlődésnek indulni, kifejlődni stb, és van, amikor nincs racionális ok. van, amikor egy-két beavatkozás meghozza a sikert, és van, amikor az 5., 6. sem.

  sztem, amikor objektív okra nem derül fény, és a sokadik lombik sem jön össze, ott merül fel bennem, h talán ennek nyomós oka van, és nem kéne tovább feszíteni a húrt.

 • 2009.01.24 12:19:17másutt

  wish, es ha fizet erte? zsebbol?

  van, aki azert fizet milliardokat, hogy klonozza a kutyaja!

  van, aki meg kivagatja a fel termeszetvedelmi teruletet, hogy budai villat epitsen... melyik rosszabb?

 • 2009.01.24 12:44:56wish73

  másutt, nem tudom, honnan gondolod, h pénz szempontjából közelítem meg a kérdést. egyszer-kétszer csúnyán megkaptam a magamét ez ügyben, úgyhogy tartózkodtam volna attól, h állást foglaljak az anyagi vonzatától a dolognak. de, ha már szóba hoztad, nem is maga az eljárás, ami anyagi szempontból lényeges, hanem, ha balul sül el, akkor a későbbiekben- hosszú távon ró ez óriási terhet a családra.

  de tényleg nem erre gondoltam, hanem arra, h ha valakinél nem tudják megállapítani, h miért nem jön össze sokadik próbálkozásra sem a baba, és a mesterséges eljárások sem hoznak sikert, akkor vajon érdemes-e 7x-8x nekifutni egy lombiknak, majd további mesterséges eljárásokkal igyekezni a terhességet fenntartani valahogy, csak összejöjjön egy olyan baba, aki amúgy legkésőbb néhány hetes magzati korban távozott volna. mekkora eséllyel lesz egészséges?

  mindig van olyan, aki ismeri valakinek a valakijét, aki így született és semmi baja, akiknél pedig gond lett, nem jönnek fórumozni, h bizony, mi is így jártunk. azokkal én találkozom a munkám során.

 • 2009.01.24 13:09:42másutt

  az anyagi vonzatot azert hoztam fel, mert sokak csoret az bantja, hogy TB avagy biztositos koltsegvetesbol finanszirozzak termeketlenek experimentalis kezeleset, gyogyszeret, mutetjet... • 2009.01.24 13:14:03másutt

  angolul tudoknak egy nagyon felelmetes/erdekes/remes/furcsa tortenet, ez ugyben (etika, embriok) a mai ujsagbol:  www.dailymail.co.uk/news/article-1127087/Mothers-fury-dead-daughters-fiances-plan-baby-using-frozen-IVF-embryos.html  roviden:  Csaj IVF kezelest kap, sikeresen terhes lesz.

  10 hetes terhesen egy vonatbalesetben meghal.

  a pasija csaladja FEL AKARJA HASZNALNI az megmaradt fagyasztott embriokat....es a sogornovel kihordatni oket.

  a csaj csaladja ellenzi.

  a csaladok pereskednek.

 • 2009.01.24 13:31:53baudolinA

  Jól értem, hogy a béranya a fiú testvére lenne? Tudom, hogy nem incesztus, de nekem ez így akkor is furcsa... A másik kérdés pedig az, hogy egyáltalán az állam engedi-e ezt. Az embriók "tulajdonjoga" a férfié és a meghalt nőé, nem?

 • 2009.01.24 13:34:21másutt

  igen, o lenne.  szerintem tutira nem engedik... de mar az, hogy megprobaljak! eszemmegall.

 • 2009.01.24 13:39:54másutt

  mar fenn elmeseltem egy hasonlo esetet, amikoris egy parocska ferfitagja a szakitas utan sikeresen elpusztittatta a megtermekenyitett embriokat.

  a nonek rakja volt es a mar letezo 6 embrio lett volna az utolso eselyei gyerekre. a birosag megis a pasinak itelt, mert az o beleegyezese hianyzott. szivszorito volt. de sajnos esszeru....

  www.dailymail.co.uk/news/article-447670/Woman-loses-year-battle-use-frozen-embryos.html

 • 2009.01.24 14:56:04cozumel

  Wish  en ertem mire gondolsz...

  Szoktam mondani, hogy meg kell tanulni elengedniu az almainkat neha.

  De ki vagyok en, hogy ezt mondjam ebben a temaban, amikor nalunk elso probalkozasra osszejottek az ikrek?  Ugyanakkor azt mar sajnalom, amikor egy nonek tenyleg ramegy az egeszsege a kezelesekre, amikor tonkremennek jo hazassagok, amikor befordul pszichesen a np/par, elvesznek baratsagok....ismerek sok ilyen sztorit.

  Faj latni...:-(

 • 2009.01.24 15:45:23másutt

  cozumel, mindamellett, hogy 100% igazad van....  szerintem a hazassagtonkremenest ne hozzuk most ide.

  legjobb baratnom hazassaga van most veszelyben, ment a ferj (egyelore) nem akar gyereket, hanem "majd egyszer".

  ezert nem is probalkoznak.

  az, ha a felek osseferhetetlenek olyan ugyben, hogy MENNYIRE akarnak gyereket es mikor (vagy hanyat) az barmikor lehet.

  ez a tema orok.  sztem ha mindketten "barmit megtennenek" akkor nem 7-8, hanem akar 17-18 kort is lefutnak erte. hallottam ilyenekrol. aki 10 ev IVF utan esett teherbe! (csodak mindig vannak... es mindenkit ez tart a remenyben)  en nem tudom karhoztatni azt, aki 78 kort is fut egy gyerekert. de azt sem, aki meg 'termesztesen" se akar!

  a lenyeg, hogy "osszeferheto" legyen a hazaspar!  egyebkent tenyleg faj latni, ha valaki egy kosziklabol akar akar elete aran is vizet csavarni...

 • 2009.01.24 16:06:44ditakai

  Látom, szigorú moralizálás folyik - a hétköznapi élet teljes kizárásával :-)  Nem csodálkozom, hogy éppen kicsifancsi kommnetjét hagytátok teljesen figyelmen kívül, hisz abszolút nem illik a "hulljon a férgese" elméletbe.  Egyébként, ha már felmerült, hogy manapság miért szaporodnak a meddőségi problémák, ne felejtse el a nagyvilági tanult hölgykoszorú, hogy öreganyáink idejében 18 éves koruktól rolleroztak a gyerektémán - nem utolsó szempont ám ;-)  Gondolom egy meddőségi klinikán sem kockáztatják a jó öreg "mindent a maga idejében" mondást, és nem divat feszegetni, hogy nem mindenki képes 15-45-ig teherbe esni - ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lett volna képes rá mondjuk 20-23 évesen....  Egyszerűen más világot élünk, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Ma nem divat korán szülni, és ennek megvannak a kockázatai - de hogy emiatt rögtön a természetes szelekcióval dobálózzunk...?!

 • 2009.01.24 16:09:09wish73

  másutt, épp az ilyesmikre gondolok: 17-18, bár nálam a 7-8 is már a lélektani határ körül mozog. vagyis, ha ennyiszer nem sikerült osztódásra bírni a sejteket, vagy x. hétben elhal a magzat, annak azért nyilván nyomós oka van, még, ha az orvostudomány nem is tudja, h mi az. én ilyenkor érzem, h nem segítünk a természet "tökéletlenségén", hanem megerőszakoljuk. és ennek nagyon gyakran súlyos ára van. nem tudom, vezetnek-e statisztikát, h a különböző sérülésekkel élő gyerekek hány %-a fogant mesterséges úton, és, h azok közül mennyi, ahol a 7.-8-, sokadik lombik segített. nálunk az anamnézisben nem kérdezünk rá ilyesmire, informális úton szokott szóba kerülni. enélkül csak vélemények vannak. akinek minden vágya, h kihordhasson és megszülhessen egy gyereket, nyilván másképp gondolkodik, mint az, aki"egy fogkefétől is terhes lesz"

 • 2009.01.24 16:11:23wish73

  ditkai, az sztem a természetes szelekció tipikus példája, ha bizonyos koron túl vki nem képes teherbe esni, miközben pár évvel korábban még sikerült volna neki.

 • 2009.01.24 16:16:49wish73

  megkerestem kicsifancsi kommentjét. sztem tök összhangban van az én véleményemmel az ő esete. konkrét oka van, h nem jut be az ondó a helyére. ha orvosi eljárással megoldható, h a helyére jusson a sperma, akkor épp akkora eséllyel tud kihordani, megszülni egy babát, mint bki más. ez az orvostudomány segítsége kategória nálam, hisz az útvonallal van a baj, nem a sejtekkel

 • 2009.01.24 16:16:57cozumel

  Ditakai  Te masik Porontyot olvasol?  Ki irt itt arrol, hogy hulljon a fergese?  Ki dobalozott a termeszetes szelekcioval?  Miert latsz bele a kommentekbe olyasmit, amit senki nem irt le?  Menj at a helyszinelore, olvass el egy posztot, na ott tomegesen jonnek az egysejtuek, es barmilyen tragediara poenosan beirjak, hogy "termeszetes szelekcio".  Ez itt masrol szol.

 • 2009.01.24 16:18:57ditakai

  wish, abszolút egyetértek veled ebben, viszont nagy problémának látom, hogy központi kontroll híján azt csinálnak a meddőségi centrumok, amit nem szégyellnek  nagyon sokszor előfordul, hogy olyan kórképpel vesznek be valakit lombik programba, amivel ott sem lenne a helye - így nem nehéz 7-8kört lefulni  ki kéne kezelni x y baját, és utána lenne esélye, de bizonyos kivizsgálások elmulasztásával gyakorlatilag hiába lődözik el a lombikpróbálkozásait - utána pedig hiába derül ki, hogy eleve esélytelen volt, már nincs több sansza, akkor sem, ha orvosi mulasztás áldozata

 • 2009.01.24 16:21:50ditakai

  cozumel, madz-tól lefelé elég furcsa moralizálás folyt egy darabig...  nyugodtan görgess oda, és olvasd újra ;-)

 • 2009.01.24 16:32:18cozumel

  Madz a leheto legudvariasabban, majdnem hogy kisbetuvel felvetett egy kerdest.

  Komolyan mondom, tenyleg nem szabad elgondolkodni egy-egy erzekeny teman, csak adott sema menten?  Nem kell ujraolvasnom, itt voltam.

 • 2009.01.24 16:33:54wish73

  coz, az újraolvasás nekem szólt, sztem

 • 2009.01.24 16:37:08madz

  ditakai, viszont az is én voltam, aki hetvenhetdjére írta le, hogy ezt a problémát nem morális oldaláról szeretné feszegetni.

 • 2009.01.24 16:37:53madz

  coz köszi

 • 2009.01.24 16:40:32baudolinA

  ditakai,

  én pont azt látom, hogy madz egyáltalán nem moralizálgatott, csak felvetette a kérdést. És végképp nem mondta, hogy bezzeg a Taigetosz milyen jó találmány volt. Ami - úgy tűnik - nem is úgy létezett, ahogy leírják. :)

  www.mult-kor.hu/cikk.php?id=19159

 • 2009.01.24 16:41:13baudolinA

  (csigabiga gyere ki)

 • 2009.01.24 16:41:25ditakai

  wish, nem neked szólt az újraolvasás, cozumel engem küldött el elég furcsa stílusban - gondolom megvolt az alaphangulata a szomszéd topicból..  nem érzem úgy, hogy elnézést kéne kérnem az általam írtak miatt  ha valaki bele akar kötni, akkor egy rakás emoticon ellenére is bele fog, és elmagyarázza sátáni késztetésemet - ez azonban korántsem jelenti azt, hogy rosszindulatúan írtam azt :-))

 • 2009.01.24 16:45:49nyulacs

  "nagyon sokszor előfordul, hogy olyan kórképpel vesznek be valakit lombik programba, amivel ott sem lenne a helye - így nem nehéz 7-8kört lefulni"  Igen, és olyan is előfordul, hogy meddőségi intézetek elutasítanak vkit, és azt mondják, rontanák a statisztikát. Így egy kört sem futtatnak vele.  Ami tök más kérdés, és a lombikosonak szól: soha nem gondoltatok arra, mi van, ha elcserélték véletlenül az embriónkat vagy másik spermát vagy másik petesejtet alkalmaztak? Tudom, hogy vannak szabályok, de mi van, ha figyelmetlenségből mégis... Kérdeztem a férjem, mi lenne ha csináltatnánk anyaságit (van ilyen?), apaságit. De asszem rossz eredmény esetén is az a baba az enyém, akit a szívem alatt hordtam 9 hónapig. Érdemes akkor ezt feszegetni?  Vagy még egy kérdés, ami felmerült már egyes lombikosokban. Biztos hogy annyi petesejt lett? Vagy annyi embrió? Simán mehet a háttérben a szervkereskedelem, nem?

 • 2009.01.24 16:54:51cozumel

  Ditakai  ha egy masik posztban huznak fel, akkor ott fogom elmondani.

  Ha mas huz fel, akkor neki fogom elmondani.  Ez itt NEKED, az ITTENI HSZ-nak szolt.  Ugyanis nem birtam beemelni, hogy felulnezetbol lesajnalsz egy par embert, aki mereszel hangosan gondolkodni.

  Nem itelkezni, nem moralizalni, pusztan gondolkodni.

 • 2009.01.24 16:56:49cozumel

  "Igen, és olyan is előfordul, hogy meddőségi intézetek elutasítanak vkit, és azt mondják, rontanák a statisztikát. Így egy kört sem futtatnak vele."  Nyulacs, ez tenyleg igaz???????

 • 2009.01.24 17:09:07nyulacs

  Cozumel: bizony! Védőnői szülésfelkészítőre jártunk együtt a lánnyal/nővel, saját tapasztalat, nem mellesleg az én dokimmal, intézetemmel. Elzavarta, ahogy azt kell, mondván rontaná a statekot. Év elején azokat veszik sorra, akik esélyesek, és ha szépen néz ki őszre a statek, talán belefér. Komoly? Csak mert 40 éves és alig van petesejtje.

  Átment egy másik intézetbe és 1. lombikkal teherbe esett!!!!!!!!

  Küld majd egy fotót a dokinak a babáról, hogy hova tegye a statisztikáját. :-)

  Én ennek a dokinak azonban nagyon sokat köszönhetek, nem rontom a hitelét azzal, hogy leírom, melyik intézetről van szó.

  De hogy az arcodba mondja egy orvos, hogy sejet vagy és takarodj! Nem semmi!

 • 2009.01.24 17:14:03nyulacs

  mármint selejt

 • 2009.01.24 17:14:26baudolinA

  nyulacs,

  ez nagyon durva...

 • 2009.01.28 10:23:46másutt

  Nagyon nagy segitseg lene, ha valaki megosztana a tapasztalatat a Clomid-rol. Minden erdekel: "a jo, a rossz, es a csuf"....

 • 2009.01.28 21:49:55rabbitbaby

  másutt,  clostilbegyt tapasztalatok: azt írták neked, hogy csak uh-követéssel szabad szedni, ami azt jelenti, hogy 10. naptól el kell járni hüvelyi uh-ra 2 naponta, ovulációig. Ha a doki 18-20mm-es tüszőt/tüszőket lát, akkor megmondja, hogy mikor kell akcióba lendülni (ez a "terminált együttlét").

  Egymás után 3-4 ciklusnál tovább nem lenne szabad beszedetni, ugyanannyi pihenőt is kell tartani. Mind3 ciklust végig kell követni uh-val, mert minden ciklus más, mindig másképp reagálhat a szervezet!

  Ez lenne az elmélet, csak olyan lelkiismeretes orvostól szabad clomidot elfogadni, aki ezt tudja biztosítani!  Mellékhatások: a gyogyó tájékoztatóján gondolom elolvasod, nekem az 5 nap után jöttek a hőhullámok (nem volt vészes) és némileg fogott, legalábbis a gyógyszernek tulajdonítom.

  Még csak 1 clostis vérzésen vagyok túl (a jelenlegi a 2. ciklusom), rövid, brutál görcsökkel indult első nap.

  A méhnyálkahártyát is vékonyítja, ezt is uh-s ellenőrzéskor tudja lemérni a doki. Az igazi veszélye a cisztásodás.

 • 2009.01.29 00:23:53másutt

  koszi, ez segit.

  (itt nagyon liberalisan radobjak az emberre... kaptam egy receptet oszt' jonapot.)

 • 2009.01.29 03:27:28voroske

  masutt: csatlakozom rabbitbaby-hez,clomidot csak folyamatos ultrahangos monitorozas mellett szedetnek errefele is. Nem lehet tudni kire hogyan hat, eleg-e neked az adag vagy eppen tul sok es feltucat tuszo erik majd tole. Aztan pont az ilyen hanyagul felirt rasegito hormonok miatt esnek a nok esetleg sokasikrekkel teherbe.

  Ha a dokidnak eszebe se volt ultrahangos monitorozast vegezni, lehet el kene gondolkodnod azon, hogy esetleg keressel egy alaposabb dokit.

 • 2009.01.29 09:07:29rabbitbaby

  Ezért írtam, hogy ez az elmélet! Itt is a legtöbb doki, tisztelet a kivételnek úgy írja fel, hogy nőci 3 hónapja nem esik teherbe, kétségbe van esve, de le sem ellenőrzi, előtte, hogy van-e önerős peteérése vagy hosszabb próbálkozás után átjárhatók-e a petevezetők.  Az én dokim is úgy adott volna clostit, pedig ő egy nagyon jó orvos, hogy előző ciklus uh-követésében nem látott tüszőt (ma már tudom is, miért!), én erősködtem, hogy pedig mindig van, ezért az átjárhatósági vizsgálathoz is ragaszkodtam a gyogyó előtt, és milyen jól tettem, ugyanis kiderült, hogy teljesen el volt záródva és károsodott mindkét petevezetőm (ugyanaz a banális eset, mint kicsifáncsijé). A hsg megnyitotta a jobb oldalt, ezért az önerős pé ellenére besegítünk. Ha nem jön össze így nyárig, akkor lombikozunk.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta