SZÜLŐSÉG

Olyan vagy, mint anyád?

2009. január 20., kedd 08:00

Anyám mindig is rendetlen volt, ezt a mintát láttam tőle, a mai napig gondot okoz a lakás rendben tartása. Anyósom viszont rendmániás, képes hetente lemosni az ablakokat, náluk a földről is lehetne enni. Férjemnek természetesen a gyerekkorában otthon tapasztaltak alapján igénye lenne a rendre és tisztaságra, erre kapott egy rendetlen feleséget. Azon kívül, hogy ez állandó konfliktusforrás, elgondolkoztató a szülői minta fontossága. Te is olyan vagy, mint anyád? Heti kérdés.Gyerek- és kamaszkorunkban számtalan olyan helyzetbe kerülünk, amikor megfogadjuk: "Na én aztán soha nem fogok így viselkedni a gyerekemmel!" "Másképp fogom csinálni." Aztán amikor gyerekünk lesz, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ugyanazokat a viselkedésmintákat hozzuk, mint amiket el akartunk kerülni. Ha ezt realizáltuk, akkor persze megpróbálhatunk változtatni rajta, tudatosan.

Az otthon látott minták azonban a tudatalattinkba is beépülnek. Biztosan sokan tapasztalták, hogy ráeszméltek, ugyanúgy reagáltak egy eseményre, mint régen az édesanyjuk. Ugyanazok a mondatok jöttek ki a szájukon ugyanolyan hangsúllyal. A férjek persze, ha valami rosszat tapasztalnak, nem felejtik el az orrunk alá dörgölni: "Pont olyan vagy, mint anyád."

Igazuk van?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.20 21:35:44Delilah

  Én úgy veszem észre, hogy idővel egyre jobban hasonlítok édesanyámhoz. ő egy pedáns , nagyon rendes asszony, csinos, ápolt, én pedig egy farmeres rocker voltam tinédzser koromban, kihasználtam a kamaszkor minden erejét, és nagyon rendetlen is voltam, senki nem bírt velem. Tipikusan az a mindent a barátokkal, de mindenki hagyjon békén aki felnőtt, mert ki akarok törni, meg szabadságot. Nos, most már a 38 felé közeledem, és egyre jobban hasonlítok anyukámra. lecsillapodtam (nagyrészt a férjemnek is köszönhető, aki megszelidített), felépítettem egy családot, csináltam egy puha meleg otthont, egy igazi nagymamás kertet, és eljutottam arra a pontra, hogy baromira idegesít a rendetlenség. mostmár rendmániában teljesen olyan vagyok a gyerekeimmel, amit mindig utáltam anyuban gyerekként :)

  Ami még teljesen közös bennünk, hogy mindkettőnknek nagy baráti társasága van és nagyon fontosak az emberek az életünkben. viszont van néhány idegesítő tulajdonsága is, amitől megőrülök, ha átveszem őket. egyenlőre még idegesítenek :)

  Apropó, MAgenta, anyukám viszont azt irigyelte mindig tőlem, hogy a szekrényeim belül pedánsak voltak már akkor is, amikor a szobámban lépni nem tudtál az összes földön lévő könyvtől.

 • 2009.01.20 21:38:12dodóó

  Így jártál eino!!!  Nekem meg elég.

  Mivel mindennap megcsinálom,és csak a két szobát,azt is úgy hogy a parkettát előtte felsöpröm,elég a 10 perc.  A konyha ,előszoba ,fürdő,wc-be söprés fel mosás sem tart tovább fél óránál.

  Az meg hogy kinél mekkora kupi van hogy porszívózáshoz alkalmassá tegye a terepet az a saját dolga.

 • 2009.01.20 21:40:36dodóó

  #

  2009.01.20 14:34:16 Zsákos ember  he lanyok, dodoo azt irta, hogy egy ketszobas lakast felporszivozni 10 perc. nyirjatok ki!

  Nem tudom mi a faszomnak kötekedsz állandóan.

 • 2009.01.20 21:42:35Magenta

  H., engem ez a veszély nem fenyeget, mert anyám maga körül se takarít, nemhogy másnál!  Delilah, én se vagyok teljesen reménytelen, amióta külön szekrényünk van a férjemmel, javult a helyzet - az én szekrényemben. De a tesómnál "stokizva" vannak a cuccok. :)))  Én a sógornőmnél figyeltem meg, hogy pl. ugyanolyan mosóport, légfrissítőt, wc-illatosítót, mosogatószert használ, mint az anyja.

 • 2009.01.20 21:43:22dodóó

  Lehet hogy az anyukájától kapja :-)

 • 2009.01.20 21:43:25Magenta

  dodóó, szerintem Zsákos viccelt.  Rossz napod volt? :(

 • 2009.01.20 21:43:59Magenta

  dodóó, egyébként nem vicc, akkor vásárol ilyesmiket, mikor lent vagyunk a szülőknél. :)))

 • 2009.01.20 21:44:30Magenta

  És én is olyan szeretnék lenni, mint anyukád. Szívből remélem, hogy nem leszek mindenbe belepofázós anyós/nagymama.

 • 2009.01.20 21:52:13dodóó

  A rosszkedv alap.

  A jó az amikor tűrhető.  De ma másodjára kötött belém.

  Amúgy már többször észrevettem.

  Nem úgy csinálja hogy dodóó komolyan x perc??  Neeem. Lányok, dodoo x percen belül takarít  na ugylatom dodoo kezdi felvezetni a napi 3 ora takaritas temat, szerintem jobb ha megyek innen.

  Amúgy miért olyan marha nehéz az o helyett ó-t írni?

  Nah mindegy azt ír amit akar.

  Én is.

 • 2009.01.20 21:54:58Delilah

  Én biztos belepofázós anya leszek, mármint ami a gyerekeim párválasztását illeti, van egy 4, egy 5 és egy 11 éves csemetém. megőrülök, ha a lányaimra rászáll egy bunkó, rendetlen, tesze-tosza, töketlen alfahím. Én egy belevaló, igazi férfit szeretnék nekik. hát, még ha a fiamat behálózza egy nyávogós hülye picsa :) annál még csak az a rosszabb ha egy olyan nagypofájú akaratos rocker lány jön be neki, amilyen én voltam. Esély megvan rá, mert a zenei képzésükre figyelek :) Kocsiban csak red hot chili peppers mehet !! vagy nick cave.

 • 2009.01.20 21:59:46Magenta

  Delilah, nem tudom.

  Nyilván én is elbeszélgetek a gyerekeimmel párválasztáskor és talán finoman megpróbálok rávetítetni az illető hibáira, ha úgy látom, hogy ebből "gáz" lesz, de valamiért szereti mégiscsak, úgyhogy megpróbálom azt megtalálni benne.

  A szerelem vak és ha beledumálok erőszakosan az életébe, igen gyorsan a rövidebbet húzhatom ám, mert lássuk be, szerintem egyikünk se szakított valakivel csak azért, mert az anyja azt mondta.  Viszont a gyereknevelésbe egészen biztosan nem fogok belebeszélni (vagyis nagyon szeretném kibírni :-DD).

 • 2009.01.20 22:00:18undokmano

  Én nem tudom, hogy ki mennyire örökli az anyukájától a rendhez és tisztasághoz való viszonyát. Egy biztos: anyám és mindkét nagyanyám állandó suvickolások nélkül el sem tudja képzelni az életét. Utáltam gyerekként azért felkelni és fél10kor már beágyazni hétvégén, mert anyám szerint a lakás szalad, meg hogy néz ki stb.

  Amióta nem lakom otthon, tök jó életem van. Amíg nem lettem anya, addig vidáman teltek a hétvégék, akár egész nap ki sem mozdultam az ágyból, sőt még mai napig is imádok ágyban kajálni, tévézni. Takarítani és mosni akkor szoktam, amikor szükségem van rá, meg kedvem tartja, nem pedig a hétvégét cseszem el ilyesmivel, hogy utána vasárnap este ott szenvedjek, hogy jajaj, egész hétvégén robotoltam, nem pihentem semmit és másnap reggel meg kelni kell...

  A férjem ha nem muszáj, nem keltem hétvégén fel, hagyom pihenni, de ha szombaton nagyon sok vásárolnivaló van (piac, bolt, stb), akkor szerencsétlen reggel bizony képtelen addig aludni, amíg akar. Mert felmenőimmel ellentétben nem gondolom, hogy nekem kéne minden házimunkát intéznem. Pláne cipekednem.

  Ja és a gyerek is "be van fogva" segíteni, bár ő még csak 2 éves lesz. De szokjon hozzá, hogy anya nem cseléd. Ő szokta beledobálni a ruhákat a gépbe (kirakom a kupacot, amit bepakolhat), meg hozza a mosószert és az öblítőt (természetesen nem töltheti ki, de a flakonokat imádja hurcolni). És a kaja után is kiviszi a tányérját a konyhába. Lehet, fura elveim vannak, de nem akarok belesavanyodni a háztartásba, mint a felmenőim.

 • 2009.01.20 22:00:18Magenta

  2009.01.20 21:52:13 dodóó  A rosszkedv alap.

  A jó az amikor tűrhető.  Nagyon sajnálom! :(((

 • 2009.01.20 22:04:56dodóó

  Delilah!  Neki az lesz a belevaló,igazi férfi akit választ.

  Nekem a férjem előtt volt két pasim.

  Haza vittem mind kettőt.

  Anyu megkínálta őket kávéval ,kajával beszélgettünk,beszélgettek,tegeződtek.

  Mindig meghallgatta amit meséltem róluk.

  Na a férjemmel nem szimpatizált.

  Féltett tőle.A csalódástól.Mert idősebb.

  Aztán rövid időn belül belátta tévedett.

 • 2009.01.20 22:09:08dodóó

  Magenta !  Azt hiszem ma tényleg rossz napom van.

  Bementünk a kórházba és a doki pont a gyermekágyon volt.

  Ott nem volt semmi, sőt haza felé mondtam is a kislány hogy ugye milyen szépek voltak a babák?  De idegileg úgy látszik mégsem tudom úgy kezelni a helyzetet mint gondoltam.

 • 2009.01.20 22:11:54Vicuska

  Delilah: A jó lányok a rosszfiúk bűvkörében élnek. Egy darabig. Aztán csalódnak. És jön egy jófiú, aki megvigasztalja őket. Egy olyan, akit te is szeretni fogsz. Na ha az fogja átverni, az fog nagyon kegyetlenül fájni, mert a pofon még nagyobb, mintha számítanál rá, hogy megtörténhet. És te ott állsz, mert te sem érted. A gyerek meg csak néz, mert hát te se láttad, hogy ez lesz... És utána taláááááán esetleg jön valaki, akit te nem annyira találsz megfelelőnek, mert előző kedvesebb volt, meg édi meg jólnevelt - függetlenül attól, hogy mi lett a vége, ez meg... no mindegy. És ő lesz az, aki kitart, meg szeret, meg változik a gyermekedért, és változik érte a gyermek. De ha te ezt észre sem veszed, vagy mert senki nem elég jó, vagy mert pont ő nem, akkor a gyerek összezavarodik, és hoz egy nagyon hibás döntést. És kezdődik megint minden a rosszakkal, mert őket legalább jogosan kritizáltad... Hidd el, nekem ez még nagyon közeli emlék. És az én anyukám így tanulta meg, hogy nem szólunk bele, mert a gyerek ítélőképességének is ki kell fejlődnie, no meg az ő élete, meg az ő hibái...

  Ez nem kioktatás lenne, hanem egy vicces kis történet megtörtént események alapján a nagyon is közeli múltból, remélem te is így veszed...

 • 2009.01.20 22:13:17Magenta

  dodóó, a mai napba biztos, hogy mindenki "belehalna" kicsit a helyedben.  Érthető, ha rosszkedvű vagy.  Csak nem szoktál ennyire nagyon ugrani, ez tűnt fel.

 • 2009.01.20 22:15:24Vicuska

  eino. : Hát nem tudom. A karrierrel az a nagy büdös baj, hogy kilövi a magánéletedet, mire meg eléred azt, hogy lehetne mind a kettő, a családról rég lecsúsztál. A jó pasik, meg akik gyereket akarnak, már nősek, vagy válnak és van sajátjuk, és nem igazán kell még egy főleg nem egy harmincöt-negyven felettitől. Neked ott a kislányod, nekem meg ott lesz a szép házam, a sok pénzem, meg a sikeres életem, és gondolkodhatok azon, hogy egyedül mi a manót kezdjek mindezzel...

  De lehet, hogy csak körülöttem vannak rossz példák, és csak én vagyok ma nagyon borús hangulatban...

 • 2009.01.20 22:18:46dodóó

  Én a gyerkőcöt választanám a pénz helyett.

  De vajon ő akar-e a csóróságba élni?

 • 2009.01.20 22:29:26eino.

  Így jártál eino!!!  Nekem meg elég.

  Mivel mindennap megcsinálom,és csak a két szobát,azt is úgy hogy a parkettát előtte felsöpröm,elég a 10 perc.  A konyha ,előszoba ,fürdő,wc-be söprés fel mosás sem tart tovább fél óránál.

  Az meg hogy kinél mekkora kupi van hogy porszívózáshoz alkalmassá tegye a terepet az a saját dolga.  ..........

  Dodóó, Zsákos nem azt írta, hogy neked elég a 10 perc, hanem csak általános alannyal közvetítette a véleményedet.

  Hogy miért kiabálsz a napi szinten felporszívózott lakásodból, azt nem értem, de mindegy. Bár én is kiakadnék a takarítás témán, ha minden egyes nap zúgna az a kurva porszívó. :) • 2009.01.20 22:32:20Vicuska

  eino.: Bár én is kiakadnék a takarítás témán, ha minden egyes nap zúgna az a kurva porszívó. :)

  Ez a legjobb mondat a takarítással kapcsolatban, amit ma láttam:D:D:D  dodóó: igazad van, ez egy igazi ördögi kör...

 • 2009.01.20 22:34:08Heatherette

  én nem porszívózom minden nap

  sőt, a mosogatáson kívül nem csinálok semmit minden nap. olykor azt sem :)

  ez gáz? mit kell minden nap megcsinálni?

 • 2009.01.20 22:35:07eino.

  2009.01.20 22:00:18 undokmano  Ez tetszik!

  Valószínűleg azért, mert nálunk is így van :) A volt férjemben nagyon is díjaztam, hogy szintén nem ragaszkodott a min. fél pihenőnapot elvevő takarításhoz, és teljesen megosztottuk a munkát.Sőt, rendszerint fel is dobtuk valami sokkal kellemesebbel :)

 • 2009.01.20 22:35:38greencurse

  Rólam itthon soha senki nem mondta meg, hogy rájuk ütöttem volna egy kicsit is. Szinte soha semmilyen házimunka. Utolsó kb 2 évben azért valamennyit csináltam, ha egyedül voltam. De mióta magamról kell gondoskodnom, rám sem ismernek. Nem hiszem, hogy azért, mert ezt láttam - vagy nem csak azért -, hanem azért is, mert zavar, hogy disznóól van, a többiek pedig semmit nem képesek ez ellen tenni. Őket a 3 hetes kosz sem zavarja.

 • 2009.01.20 22:38:48cozumel

  H.  csak ami zavar :-)))

 • 2009.01.20 22:39:22Vicuska

  Okoska: köszi a reményt, igyekszem, amúgy engem is vonzanak a fiatalabb pasik, meg valahogy én is őket:D Szóval előítéletek (ha erre gondoltál) már megszűntek.

 • 2009.01.20 22:40:06eino.

  ,,ez gáz? mit kell minden nap megcsinálni?"  Van egy régi háztartásvezetési könyv, abban az van, hogy osszuk be, melyik nap melyik szobát takarítja a CSELÉD. Tehát mondjuk minden hétfőn a hálót és a hallt, kedden a konyhát...

  A háziasszony pedig mindezt levezényli.  Ebből is látszik, hogy semmi olyan nincs, amit minden egyes nap meg kellene csinálni :)) Na jó, a szennyest bele lehet tenni a szennyestartóba.

 • 2009.01.20 22:47:00Vicuska

  Én imádok mosogatni. Valahogy nekem ez az egyetlen olyan házimunka, ami tényleg bejön. Ha körülöttem óriás halmokban állnak a ruhák meg a könyvek, az nem zavar, de a mosatlan edénynek v tányérnak azonnal neki kell esni. Szigorúan kézzel... Valahogy nekem ez jött a főzési szenvedéllyel együtt...

 • 2009.01.20 22:47:49eino.

  Vicuska, nagyon is megértem, mert én MÁR azon agyalok, hogy tudnék segíteni a lányomnak a munka és a gyerek(ek) összeegyeztetésében. Nem fogom hagyni, hogy olyan szakmát válasszon elsőnek, ahol ez nem , vagy csak egymás rovására megy.

  Ehhez ragaszkodom, konkrétabban meg majd úgyis ő dönt.

 • 2009.01.20 22:50:51Vicuska

  A szakma az mindig attól függ, hogy miben vagy igazán jó, vagy mi az, amit pillanatnyilag szeretsz annyira, hogy nem hányod el magad minden egyes alkalommal, amikor munkába mész, vagy szóba kerül a munka, mint olyan... Ez boldoggá tesz, csak néha a csendes magányodban azért eszedbe jut, hogy lehet, nem ez a megfelelő, még ha imádod is most.

 • 2009.01.20 22:54:32Magenta

  Vicuska, fogadok, hogy olyan vagy, mint én: mire megfőzök, közben el is mosogattam. :)))  eino: én detto. Mondjuk a nagyobbik lányom olyan szakmát favorizál évek óta, ami aránylag kötetlen munkaidős. Ez lehet jó is, de lehet szívás is.

 • 2009.01.20 22:54:52Heatherette

  Okoska

  na jó, nekem arra nem telik :)

  így könnyű :P

 • 2009.01.20 23:29:08dodóó

  eino!

  De meg mondtad.

 • 2009.01.21 00:35:43Vicuska

  Magenta: Igen, mire megfőzök, már mosatlan sincs:D

  A kötetlen munkaidő mindig szívás, mert nem biztos, hogy reggel korán kelsz, de hogy keresztbevághatják az egész napod, az igen. Nem egyszer volt olyan, hogy elindultam a barátaimmal ebédelni vagy vacsorázni, és közben megcsörrent a telefonom, hogy valakinek csak most jó...

 • 2009.01.21 07:07:24Magenta

  Vicuska, mivel foglalkozol?  Ő tolmácsolással, fordítással, nyelvtanítással (külön vagy minddel, még nem tudja) szeretne foglalkozni, ezek talán előre egyeztetősek. Bár a tolmácsolás...

 • 2009.01.21 10:22:16Zsákos ember

  2009.01.20 21:40:36 dodóó "Nem tudom mi a faszomnak kötekedsz állandóan."  nyar korul volt a takaritasrol szo, hogy mennyit kell a noknek dolgozni otthon. akkor egy csomoan azt allitottak, hogy a porszivozas milyen huu de sokaig tart (nem emlekszem az idokre, de teljesen valoszinutlen szamok jelentek meg). ott amikor azt mondtam, hogy szerintem a porszivozas csak nehany perc, es agyon lettem fikazva, hogy el tudjak kepzelni, milyen szintu porszivozas az. most, hogy beirtad a 10 percet, erre a tortenetre probaltam visszautalni, es azt vartam, hogy majd megint jonnek a hamupipokek, akik egy orat kepesek tologatni a porszivot. nem megbantas akart lenni...

 • 2009.01.21 12:16:03Vicuska

  Magenta: Rendezvényekkel, médiával, és mindennel, ami ezzel összefügg. Szervezés, levezénylés, sajtótájékoztatók, rádiók. Persze azért nem Sziget, vagy kertévés méretekben:)

 • 2009.01.21 12:18:51Vicuska

  A tolmácsolás-idegenvezetés engem is nagyon sokáig vonzott, de igazából iszonyat macerás és még kiszámíthatatlanabb. De ha érdekel a véleményem, erről írok majd bővebben, de rohanok vizsgázni.

 • 2009.01.21 12:19:19Magenta

  Egen, ez macerásabbnak hangzik kicsit, mint a fordítás vagy a tolmácsolás. :)))

 • 2009.01.21 12:19:55Magenta

  Na, pont szembebeszéltünk. :)  Nagy kalappal!

 • 2009.01.21 12:56:56dodóó

  Zsákos!  Köszi hogy leírtad.

  Még reggel is ezen agyaltam.

 • 2009.01.21 13:04:33Subbantósdi

  Zsákos: még jó, hogy nem kezdjük el a lakás négyzetmétereket összehasonlítva meg a szőnyeg négyzetmétereket és a porszívó tipusokat is, egybevetve, hogy egy-egy lakásra mennyi az optimális porszívózásra szánható idő, és még ne is feledjük a szőnyeg milyenségét is. :o)

  De én már várom a "brittudósok" újabb káprázatos kutatási eredményeit a témában! :o)

 • 2009.01.21 13:06:09Zsákos ember

  dodoo: mindig abbol kell kiindulni, hogy joszandeku gyerek vagyok, csak ez valahogy nem megy at a neten keresztul ;D

 • 2009.01.21 13:17:56Subbantósdi

  Zsákos: túúúúúúúúúúúdjuk ezt... :o)

 • 2009.01.21 15:54:18baudolinA

  Delilah,

  nekem az apám volt ilyen. Mindenbe beleszólt, erőszakosan érvényesítette magát, kizárólag az ő véleménye számított, és nagyon undok tudott lenni a "fiúval", ha akart. El is mentem egy 100 km-rel arrébb lévő iskolába 16 évesen, és havonta egyszer jártam haza.  Magenta,

  a tolmácsolás naaaagyon jó. :)

  És ha szabadúszó vagy (fordító és tolmács), akkor még jobb. Legalábbis nekem nagyon fontos, hogy ne szabja meg senki, hogy hánykor hol legyek. Persze van olyan, hogy szombaton is dolgozom. De olyan is, hogy hétköznap délelőtt a konditeremben ülök, vagy éppen alszom. :) Eleinte bizonytalan, amíg kialakul egy megbízói kör. Utána viszont nagyon jó. Legalábbis nekem. :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta