SZÜLŐSÉG

Háromszázszor kockázatosabb szegény országban szülni

2009. január 15., csütörtök 15:40

A szegény országokban 300-szor nagyobb a kockázata a halálos terhességi vagy szülési komplikációknak, mint gazdag országokban - állapította meg az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) csütörtökön közzétett éves jelentése. A dokumentum szerint a terhességi és szülési halálozás tekintetében van a legnagyobb különbség az iparilag fejlett és a fejlődő (különösen az elmaradott) országok között. "Semmilyen más halálozási ráta nem ilyen egyenlőtlen" - olvasható a jelentésben.Nigériában a terhességi vagy szülési szövődmény miatti halál kockázata 1 a 7-hez, míg Izlandon 1 a 47.600-hoz, számol be a Független Hírügynökség. A világon naponta 1.500 (vagy évente fél millió) nő hal meg terhesség vagy szülés miatt. Elsöprő többségük (95 százalékuk) Afrikában és Ázsiában. Indiára jut az összes terhességi vagy szülési halálozás 22 százaléka.

Az összes halálozás 25 százalékát a szülés utáni elvérzés okozza, 15 százalékot fertőzés, 13 százalékot vetélési komplikáció, 12 százalékot a terhesség alatti vagy szülés közbeni kóma és rángógörcs. Ha az anya meghal szülési komplikációban, az gyakran rontja a csecsemő- vagy gyermekhalandósági rátát is. Szélsőséges esetben, például Afganisztánban a szülés közben meghalt anyák gyermekei nem élnek tovább 1 hónapnál, írja a Független Hírügynökség.

Az UNICEF szerint a terhességi vagy szülési halálozás 80 százalékát meg lehetne előzni, ha a kismamák hozzájutnának a megfelelő egészségügyi alapellátáshoz, illetve alapvető szülészi segítséghez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.15 16:32:52Subbantósdi

  Ezek az adatok sajnos nagyon tényszerűek, sejtve, hogy milyenek lehetnek a kórházi viszonyok, meg egyáltalán, általában a betegellátás tárgyi és higiénikus feltételei, ezek a számok hihetőnek tűnnek.

  És azok a nők nem is mind vannak jó általános egészségi állapotban, mire terhessé válnak és szülésre kerül a szó, ami az általános életmódjukkal kapcsolatos, sok az éhezés, betegségek, fertőzések, háborús sérülések.

  A harmadik világ, szokták mondani, mégis itt a legnagyobb a népszaporulat, gondolom, mert itt a legkevésbé van kultúrája a védekezésnek.

  Ráadásul ahol muzulmán országról van szó, vagy sok a muzulmán, ott még el lehet azt is mondani, hogy egy férfinak több felesége van, ha egy vagy kettő meg is hal, azért van a többi vagy lehet újabbakat szerezni. Ezért talán nem is gondolják, hogy fontos lenne a terhes és szülő nők védelmének a növelése.

  És általában is, ezekben az országokban a nők helyzete, megítélése nem európai módon zajlik.

 • 2009.01.15 16:48:18totyóka

  A sok bunkó politikus a fegyverkezés helyett,inkább az egésségünkel törödne!!

  Azt a rengeteg pénzt lehetne a szociális helyzetünkre is forditani,és mem lenne ennyi probléma a világon!!!!

 • 2009.01.15 17:09:18Kipikopi

  Borzaszto adatok... es akkor mas csaladoknal az a problema, hogy ha tv, internet es wii is van, akkor napi hany ora az idealis kepernyo elott toltott ido..

 • 2009.01.15 17:54:42Subbantósdi

  Kipikopi:hú, meggondoltad, mielőtt ezt írtad? Csak mert most lehet, hogy magadra haragítasz pár emberkét, aki megint ürügyet fog találni, hogy előadja, hogy ahogy gyereke lett, kidobta a tévét a család, hogy a gyerek min. 18 éves koráig ne ismerje meg a televíziót.:o)

  Na jó, túloztam, de jó lenne, ha nem megint ennek az irányába kanyarodna minden, mert úgy negyed évente ez szokott lenni...

 • 2009.01.15 18:25:44Pelikan

  Tünde,

  Nézzetek rá légyszi még egyszer az eredeti cikkre a pontosság kedvéért nem tudom, hogy Ti vagy a BBC írtátok-e el. De Ireland nem Izland és Niger nem Nigéria...

  news.bbc.co.uk/2/hi/health/7830900.stm

  Köszi.

 • 2009.01.15 18:51:23baudolinA

  TÜNDE, csatlakozom Pelikanhoz: hiba van a magyar nyelvű cikkben. Itt az eredeti ENSZ-jelentés: www.unicef.org/sowc/index_47139.html  És a hibás rész: "A woman in Niger, for example, has a one in seven chance of dying during the course of her lifetime from complications during pregnancy or delivery. That’s in stark contrast to the risk for mothers in the United States, where it’s 1 in 4,800, or in Ireland, where it’s just 1 in 48,000."  Szóval Niger és nem Nigéria, valamint Írország, nem pedig Izland. A 47600-at nem tudom, honnan vette a BBC, az UNICEF honlapján 48e van.

 • 2009.01.15 20:15:50Subbantósdi

  ajjaj, remélem, Tündének sikerül korrigálnia ezt a hibát. :oO

 • 2009.01.15 20:23:52baudolinA

  Hát már ketten szóltunk, e-mailt már nem írok.

 • 2009.01.15 21:16:15Kipikopi

  Subbantosdi: lehet, hogy nem volt szerencses a hasonlatom, csak hirtelen ez jutott eszembe, hogy mennyire mas problemak vannak a vilag mas reszein. Eszem agaban sincs a tevezesrol vitat nyitni, csak a problemak kaliberere probaltam celozni. Remelem, senki nem erti felre. De koszi a figyelmeztetest.

 • 2009.01.15 22:47:26babó

  ó igen, vissza a természetes szüléshez, nem igaz? :))  illetve :((  mi nem akarunk kórházba menni, nekik meg jól jönne, hát nem érdekes? tudom, csúsztatok, de nekem mindig ez jut eszembe, ha felmerül a gonosz kórházi szülés. nyilván lehetne jobban is, meg otthonosabban, és lehet is ezért küzdeni, de néha bele kéne gondolni, hogy ez is mekkora dolog...  Subbantósdi:

  most nem tudok hirtelen adatot előkapni a muzulmán országokból, de a többségnek ott sincs sok felesége, mert piszok sokba kerül. csak a gazdagok (gazdagabbak) engedhetik meg maguknak, és sztem ők valamiféle orvost is ki bírnak fizetni. tehát túlzás lenne a jut is marad is elvre szűkíteni a kérdést. arról nem beszélve, hogy ott is élhetnek férjek, akik szeretik és tisztelik a feleségüket...

 • 2009.01.15 22:53:34babó

  "Egy későbbi szakaszban azt találjuk, hogy sohasem tudtok egyenlőséget tartani házastársaitok között, még ha vigyáztok sem. Ezért el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az Iszlámban a többnejűség előírás. Egyáltalán nem az, sőt éppen súrolja a megtűrt és a már bűn kategóriájának határát"  "A többnejűséghez a férj akarata mellet a már meglévő házastárs hozzájárulása és megértése is szükséges. A férjnek pedig biztosítani kell a teljes egyenlőséget házastársai között, a kivételezettség kizárt."  Magyar Iszlám Közösség honlapja...

 • 2009.01.16 07:26:28Subbantósdi

  Kipikopi:még szerencse, úgy néz ki, még sem találtak ide a bősz tévé-ellenzők.:o)

 • 2009.01.16 07:27:54Subbantósdi

  babó: És az afrikai törzsek, ahol bizony nem mindig van gazdagság, mégis sok feleségük van.

  Láttam ilyenekről filmet, a sivatagban élnek, nem gazdagok és mégis sok feleségük van. :o)

 • 2009.01.16 07:37:22Subbantósdi

  Köszi az infókat a muzulmán többnejűségi szabályokkal kapcsolatban.

  Hiába, az ember azért jár ide, hogy mindig tanuljon!:o)

 • 2009.01.16 08:41:46Persephone01

  Lehet, hogy az intézményi szülés a fejlődő országokban kockázatos... sőt, el tudom képzelni, micsoda retkes boszorkányok dogozhatnak ott bába gyanánt de:  az, amit mi itthon fejlett szülészetnek tartunk, a sürgető infúziók, a lelki terror (na, nem haladunk???) a szinte kötelező császármetszés, az újszülött elszakítása az anyától ( pihennie kell szegééénynek, az nem számít, hogy egy emberi élet első órái magányos sírással telnek egy bevásárló kosárba hajítva) a gyerek alapos betápszerezése az anya megkérdezése nélkül - sőt ami rosszabb: a drága édesanya még örül is az itt felsoroltaknak, sőt, maga kéri - szóval ez én szememben ez még rosszabb, mint szép nyugodtan, szerető asszonyok között világra hozni egy kis életet, aki az édesanyja karjaiba zárva, szoptatva egy szerető közösség tagjaként látja meg a napvilágot.

 • 2009.01.16 08:47:22Persephone01

  és még valami: Semmelweis korában is azok haltak bele a szülésbe, akik bementek a bécsi kórházba és akik voltak olyan szerencsések, hogy boncolásról érkezett medikusok túrtak beléjük.

 • 2009.01.16 11:15:11Subbantósdi

  Persephone01: nagyon romantikusan látod azt a világot és túl prózaian ezt a világot. Az igazság mindig valahol középen van...

  A tápszerezésről meg annyit, hogy tapasztalat, de legalább 72 órát váratják az anyát, ha az könyörög is, hogy tápszert adjanak a csecsemős nővérek...

  Semmelweis-nek valóban hatalmas érdemei vannak a gyermekágyi láz okainak megállapításában és a megoldás megtalálásában.

  De nem csak a kórházakban, boncolás után nyúltak nem kellően fertőtlenített, sőt egyáltalán talán le sem mosott kézzel a szülő nőkhöz, hanem a házhoz járó dokik sem, a járvány az otthon szülő nőket is ugyanúgy elérte, tehát a példa azért nem jó, mert ha van valami kórokozó, az mindenhol támad, ha az elemi higiéniás alapfeltételek nincsenek betartva, és azt azért megvallhatjuk, hogy kórházban ennek a kereti azért adottabbak, már a semmelweis-is felfedezések óta, mint pl. egy hegyi faluban, Afganisztánba, ahol a család lényegében lehet, együtt él majdhogynem a ház kecskéjével... :o(

  A sivatagok lakóiról nem is beszélve...

 • 2009.01.16 11:18:59Subbantósdi

  Egyébként én még azt is el tudom képzelni, hogy sok helyen, ahol amúgy "természetibb népek hozzák világra a gyerekeiket", ott ha valakinek még sincs teje, mert van ilyen, akkor ugye jönnek a család állatai és azoknak a tejét itatják a gyerekkel...

  Na meg vajon miért is van az, hogy mikor segélyszállítmányok mennek pl. Afrikába vagy akár sajnos már az ázsiai nagyon elmaradott országokba, akkor nem kevés tejport is dobálnak le a gépekről, ha éppen ugye ott háború vagy bármilyen fegyveres harc dúl, vagy a Vöröskereszt ezeket osztogatja a táboraiban?

  Mert a tejpor lényegében, ahol kell, tápszerként is szolgál...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta