SZÜLŐSÉG

A franciák a legtermékenyebbek Európában

2009. január 14., szerda 08:10

Franciaország megszilárdította európai elsőségét a termékenységben. A kedden nyilvánosságra került legfrissebb statisztikák szerint a francia nők átlagosan több mint 2 gyermeket szülnek, ami azt jelenti, hogy emelkedett a termékenységi ráta tavalyhoz képest.Franciaország az Európai Unió 2. legnépesebb állama Németország után. Ez év elején Franciaország népessége 64,3 millió volt a francia statisztikai hivatal szerint. Bár a szülőkorban lévő nők száma csökkent, a termékenységi ráta emelkedett: a 2008-as adatok szerint minden nő élete során 2,2 gyermeket szül. A 2007-es termékenységi ráta 1.98 volt.

A tavalyi évben több mint 800 ezer baba született Franciaországban, amit a jó gyermekgondozási és anyasági segélyezési rendszernek lehet tulajdonítani. Európában az átlagos termékenységi ráta 1,5. Az élen Franciaország után Írország áll, írja a Független Hírügynökség.

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint Európában Izland a legtermékenyebb (a listán a 25 EU tag mellett Izland és Norvégia is szerepel mint az Európai Gazdasági Térség államai). Ezen a 29-es európai listán Magyarország a 23.

A CIA világösszesítése szerint Franciaország a 133. (még a tavalyi 1.98-as rátájával). A világelső Mali, ahol egy nőre élete során 7,34 szülés jut. Magyarország a CIA szerint a 202. a világranglistán (223 ország közül) 1,34-es becsült termékenységi rátával.

Az ENSZ adatai alapján Magyarország a 195 tagállam közül a 182. (2000-2005-ös statisztikákat figyelembe véve), számol be a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.14 11:14:54madz

  baud, bármikor kedved szottyan ilyet belinkelni, nyugodtan! rohamosan épülök le, az a baj...  egy barátnőm most fog szülni usában. 4 hónapig lehet majd otthon, mert gyűjtögette a szabadságát. amúgy három lenne...

 • 2009.01.14 11:21:09Subbantósdi

  másutt:ja és mi van, ha mégis úgy érzi, hogy elveszítheti egy év után, ami manapság a válság idején nem is kis valószínűséggel bír. Meg lehet, hogy egyszerűen szereti a munkahelyét, a kollégáit is, van ilyen... :o)

  Te ismered. :o)

 • 2009.01.14 11:21:31nele

  Azért az nem teljesen igaz, hogy bevándorlók miatt. Ilyen alapon az Egyesült Királyság és No. is az élen lehetne, de ez nem így van.

 • 2009.01.14 11:22:30ditakai

  Ott egyszerűen ez a társadalmi hozzáállás, ezzel nyilván nem fognak széles rétegek szembemenni - hisz a szomszéd, a sógornő és mittomén ki is ezt csinálja.  Azt a csontot pedig szerintem már százszor lerágtuk, hogy a nyugati társadalmakban mi a "muszály" meg a "nem engedhetem meg magamnak" helyzet ahhoz képest ami itthon zajlik hétköznapi szinten.  Halkan zárójelben kockáztatom a megjegyzést, hogy ha valakinek nem tetszik a rendszer, abba is hagyhatja a munkát két évre, ha így diktálja a lelkiismerete - legfeljebb majd keres másik állást később, egy kicsit körülményesebben, de ez sem a világ vége, csak sokan nem merik ezt meglépni úgy mint ahogy másutt tette, mert "nem így szokták". Ez azonban elég messze van a "nem lehet másképp"-től.

 • 2009.01.14 11:24:04nele

  Itt (No.) 12 hónapig jár az Elterngeld (netto fizetés 67%-a), utána még plusz 2 hónapig, ha a másik szülő is elmegy gyesre. Ennek megfelelően a többség egy évet marad otthon a babával, utána a gyerek megy bölcsibe vagy az ún. Tagesmutterhez. Azt hozzá kell tennem, hogy Ny-No.-ban a helyzet kicsit más, mert ott nincs annyi bölcsöde és a nők hagyományosan nem dolgoznak a gyerek születése után (mondjuk, talán a mi generációnk már igen).

 • 2009.01.14 11:24:24baudolinA

  madz,

  hát rajtam ne múljon. Majd igyekszem. :)

 • 2009.01.14 11:26:17másutt

  Subb:

  szemelyes velemenyem, hogy egy bulizos porgos csaj, es eleg volt neki otthon.

  ugyanezert nem koltozne olyan helyre, ahol nincs a belvarosban.  ugyanilyen karrierista voltam en is, es belenyuvadtam volna, ha otthon kellett volna rohadnom egyedul, egy beszelni nem tudoval 6 honapra. de a gyerek atprogramozott.

  imadom.  3 honapos voltam, amikor anyam visszament dolgozni. megkerdeztem tole, hogy miert.... azt valaszolta: "mert azt hittem, hogy a munkahelyem falai osszedolnenek nelkulem"  egyebkent ki nem allhatom a csajt, de szakmai kapcsolat. a gyereke meg erzelmi nyomorek lesz, sajnos, es az en gyerekem jovendo evfolyamtarsa...

 • 2009.01.14 11:26:53Subbantósdi

  nele: köszi az infókat, Norvégiáról úgyis ritkán hal az ember. :o)

 • 2009.01.14 11:31:31Subbantósdi

  másutt: igen, értem már, jó, hogy Te át tudtad magadat programozni.

  Én sosem voltam ilyen pörgős-bulizós csaj, csak még fiatal koromban, de akkor nem is jutott eszembe, hogy nagyon dolgozni, családot tervezni kéne.

  Anyám lehetett hasonló, buli nélkül, nem karrierista, csak őt nem elégette volna ki, hogy velem legyen évekig négy fal között, monotonnak tartotta volna és hát ott volt nagyanyám nagy segítségnek, átadta Neki lényegében az én ellátásom, gondozásom nagy részét, aztán meg a bölcsödébe íratás is jött, no meg anyámnak kellett igazából visszamennie dolgozni, de élvezte is, mert ilyen tipus, hogy imád emberek között tenni-venni, nyüzsögni, szervezni, stb. , mert apám főiskolára járt és emellett nem tudott normális állást vállalni.

  Szóval Ő nem azt érezte, hogy nincs meg nélküle a munkahely, inkább azt, hogy Ő nincs meg a munkahelye nélkül... :o( Van ilyen.

  Engem más fából faragtak, más az értékrendem ezen a téren is, meg általában is, anyámhoz képest, általában, de azért "még" beszélőviszonyban vagyunk. :o)

 • 2009.01.14 11:36:40nele

  ööö Németország

 • 2009.01.14 11:38:11másutt

  :)

  ha az a pi*** nem rug ki amikor terhes voltam, visszamentem volna valszinuleg 6 honap utan... 1 ev max.

  de igy a terhessegem masodik feleben volt idom vegiggondolni mi fontos az eletben. es mit er egy valalaltnak a rabszolgaja lenni, amikor szamukra csak profitszerzo az ember.

  harom elbocsajtas kellett ahhoz, hogy rajojjek:

  -nem az definial, hogy mennyi penzt keresek

  -az csak biznisz, minden mas "az elet"

  -ne legyek husegesebb hozzajuk, mint ok hozzam

  tudom, kicsit lassu vagyok, de megtanultam a leckeket.  mar csak az bosszant, hogy ha en vagyok itthon a gyerekkel egesz nap, akkor miert zokog, amikor a papaja elmegy dolgozni reggel. ugy kellett a karjait letepni a papa ingnyakarol ma reggel.

  en vagyok a "mindig itt van mama" o meg a "ritkanlatott kincs" :D

 • 2009.01.14 11:42:28baudolinA

  másutt,

  hagyd őket egyedül néhány napra, és akkor mindketten bőgni fognak utánad. ;)

 • 2009.01.14 11:44:57ditakai

  igenigenigen :-D

 • 2009.01.14 11:45:25Subbantósdi

  nele: bocs, nem tudom, miért Norvégia jutott eszembe?:oO

 • 2009.01.14 11:52:15Subbantósdi

  másutt: mindig az kell a gyerekeknek, amiből nem kapnak annyit, így az apjuk. Lehet, a gyereked amúgy is apás egy kicsit.

  Nálunk nincs ilyen nagy sírás-rívás, általában, a lányom már tudomásul vette, hogy a férjem reggel öltözik és elmegy, utánanéz, kikíséri, ha olyan napja van, ha meg nem, nem is nagyon foglalkozik Vele, integet egy jót aztán már megy a dolgára, mert talán tudja, hogy apu este úgyis hazajön.

  Várni azért szokta, mert már érzi, hogy nagyjából mikor szokott hazajönni, mégha az órát még nem is ismeri, hisz még nincs két és fél éves sem, de ilyenkor azért szokott már kisétálgatni az előtérbe meg néz rám szomorúan meg kicsit feszültebb lesz. De van, mikor nem, elvan a játékokkal, vagy velem, vagy magában, vagy általában ilyenkor mi ha nem játszunk, akkor számítógép előtt ülve vagy közelében ülve zenét hallgatunk, a szokott gyerekdalainkat és nézegetünk fényképeket, azokat mesélem Neki, hogy mi van rajtuk.

  Van a Windows Media Player-nek egy olyan része, ahol ha megy a zene és csomó zenét itt hallgatunk, én pl. általában, ha alszanak és megcsináltam a napi dolgomat, akkor leülök így a saját zenéimet hallgatni, fülhallgatóval, ahol képeket lehet nézegetni, ezeket lövi fel a képernyő.

  Na ide beállítottuk az összes általunk valaha készített fényképet, az összes családit, utazások, itthoni képek, stb. és ezeket szoktunk nézegetni. Jó időtöltés, mellette jó s zene van, rajzolgatás, stb.

  Ezzel azért megy az idő és leköti a lányomat.

  Aztán ha megunja, jön a többi, nem passzív, hanem aktívabb játékokkal való játszás.

  Na ezt csak azért mondtam, hogy lehet, ha valamivel sikerül állandó programként elfoglalnod a gyerekedet akkoriban, mikor a férjedet várnátok már haza, akkor talán jobban viselné, hogy nem látja.

  Lehet ezt reggel is, mikor elmegy.

 • 2009.01.14 15:35:25B-

  baud: én is hallottam a beszédet, meg most bele is olvastam a linkbe, de nem győzött meg. Egyrészt világosan leírja, hogy a statisztikai hivatal nem tud különbséget tenni a fehér és a nem fehér franciák között. Másrészt a "francaise native" simán lehet arab, miért ne? A harmadik generációnál tartunk, és pont ez az a generáció, amelyik nem tud beilleszkedni (az első még őrizte a kultúráját, a második próbált igazi francia lenni és mindennel leszámolt, amit a szülei jelentettek, a harmadik meg a szülők és a világ elenni lázadásból, illetve látván, hogy a szüleiknek sem sikerült az asszimiláció, meg sem próbálkozik az integrációval sem).  Egyébként Mélissandre szerint a híres francia családi adózás azt jelenti, hogy adókedvezménnyel illetve a bölcsi-bébiszitter árával kalkulálva rosszabbul jössz ki anyagilag, ha dolgozol (gondolom, félállásban). Ami szintén nem a "travaillons plus pour gagner plus" elveinek megfelelő...  Így persze érthető, hogy teljes állásba akar mindenki visszamenni, hogy ne járjon olyan rosszul. Ehhez persze az kell, hogy már akkor jelentkezz a bölcsire, amikor elkezdesz terhesgondozásra járni (nem vicc!).  Szóval én nem vagyok elájulva a francia rendszertől. Arról nem is beszélve, hogy ott is egyre jobban dívik, hogy pl nem főznek. Hallottam már olyat, hogy meghívtak valakit, és mirelitt pizza volt az ebéd :-))  Szóval szerintem ott is hullik szét rendesen a család. A szoptatók durván kisebbségben vannak. Vicces pl, hogy most, hogy visszament az igazságügyminisztercsaj dolgozni 5 nappal szülés után, az ezt boncolgató cikkekben nem igazán láttam, hogy felmerült volna, hogy akkor hogyan szoptat. Szerintem ez a többségnek eszébe se jut :-(

 • 2009.01.14 16:12:23hegyilany

  Tök jó, hogy ott élők is leírták a tapasztalataikat.

  Én egy pár évig kint élő barátnőmtől azt hallottam, hogy egyáltalán nem csak a bevándorlóknál van sok gyerek (sőt, a bevándorlóknál, mihelyt kicsit jobban kezdenek élni, csökken a gyerekszám) és hogy akinek 3 gyereke van, az már alig fizet adót.

 • 2009.01.14 16:18:42lalanc

  csak a szátok jár, komolyan!  mindenki az állami segélyből akarja otthon babusgatni a picit???? A nagy lóf@szt!  kapjaqtok már észbe! és a lakáshitleket miből fogjátok állni, apu fél fizujából??? Igenis dolgozzon a nő is 6 hónap után. Nekem senki ne mondja, h nincs félállás, rövid munkaidő, stb..... elhányom magam (ja és nő vok)

 • 2009.01.14 16:23:35Subbantósdi

  Az a helyzet, hogy olyan országokban, ahol ennyire hamar visszamennek a nők a munkába, mert nem megy tovább vagy kedvezőtlen a támogatás, ott nem is lenne logikus, hogyan is tudnának hónapokig, egy-két évig akár szoptatni?

  Ezzel pont nálunk lehet inkább a problémásabb anyákat revolverezni, ha tudjuk, hogy otthon tud maradni gyesre, gyedre...

 • 2009.01.14 16:24:52B-

  lalanc: annyit írjál, hogy te hány hónapig voltál otthon a te gyerekeddel.

 • 2009.01.14 16:25:09B-

  Subbantósdi: revolverezni?

  Minek egyen egy újszülött konzervet, ha az anyja tudná szoptatni?

 • 2009.01.14 16:25:59vasszűz

  Na, megjött a helyi kretén...  Na jó, ilyet én is tudok.

  Lalanc, ha beteg vagy, az ÉN ADÓMBÓL gyógyítanak meg téged.

 • 2009.01.14 16:27:41B-

  Gondoltam, hogy ezért ugrasz rögtön :-)  Kb 10 francia nőből szoptat egy. De lehet, hogy még rosszabb az arány.

 • 2009.01.14 16:27:49Subbantósdi

  B:_ a problémás (nem tud szoptatni)kismamákra gondoltam, mint pl. én.

 • 2009.01.14 16:28:01B-

  Gondoltam, hogy ezért ugrasz rögtön :-)  Kb 10 francia nőből szoptat egy. De lehet, hogy még rosszabb az arány.

 • 2009.01.14 16:30:22Subbantósdi

  B:_ nem ugrottam, az nálam másképp néz ki...:o) csak tisztáztam valamit, amire úgy hittem, érthető voltam. Hiába is kuncogsz most kárörvendően, én is mosolygok.:o)

 • 2009.01.14 16:38:20vasszűz

  Érdekesek ezek a francia adatok, és igen, ha nem azon kellene rettegni, hogy kihajítanak a munkahelyedről, mert elmentél szülni, akkor talán nagyobb lenne a szülési kedv is. Bár ez csak egy érv.  És ha hat hónapi szopik az a kisbaba, már az is jó. Nem mindegy, hogy hat hónapig, vagy egy hónapig se.

 • 2009.01.14 16:48:25Subbantósdi

  lalanc: mindenki a maga sorsa kovácsa. :o/

 • 2009.01.14 16:48:38lalanc

  Nem szültem még, de ennyi "kényeskedő" anya közé nem is fogok.  Nekem olyan hivatásom van, ami mellett nem is engedhetném meg, h otthon maradjak és pláne nem is AKAROK. (nem karrierista, csak reális vok)

 • 2009.01.14 16:51:05Subbantósdi

  Szerintem itt senki sem kényeskedik jobban, mint az átlag, amivel még mindig többet lehet találkozni, mint olyannal, aki nem akar otthon maradni a gyerekével egy kicsit sem... Olyannak szerintem nem is nagyon fáj, ha nincs gyereke. :o/

 • 2009.01.14 16:53:01Subbantósdi

  vasszűz: hát igen, nem árt minél tovább szoptatni, de nálunk ez sajnos nem igazán jött össze. Ez van, a lányomon egyenlőre nem látom ennek hátrányát.

 • 2009.01.14 16:53:08Magenta

  "2009.01.14 16:48:38 lalanc  Nem szültem még, de ennyi "kényeskedő" anya közé nem is fogok."  Talán jobb is...

 • 2009.01.14 17:00:04B-

  Hát tod lalanc, nekünk, kényeskedő anyukáknak ez nagy veszteség, és jól kicseszel velünk, hogy nem szülsz :-)  Még szerencse, hogy azért látogatod a kismamablogokat, és legalább a jótanácsaidból részesülünk, ha már a kis porontyod nem tépi ki a mi gyerekünk kezéből a homoklapátot a játszón. De ennyi kárpótlás jár is nekünk, hiszen mi vár ránk az életben? A gyermek 10 éves koráig gyesen leszünk, aztán meg már úgysem vesznek fel sehova dolgozni. Igaz, nem is törekszünk erre, várjuk majd minden hónapban a segélyt, és amikor a gyerek már óviba/suliba jár, a félig szenilis szomszédnénit fogjuk minden nap elráncigálni a jétszótétrre, mert nekünk az a természetes életterünk!  Tudod, kicsit meg is ijednék, ha hirtelen ki kellene lépnem a konyhából. Már játszóruhát varrtam a hat gyerekemnek a kosztümömből, ami úgysem jönne rám, mert a terhesség alatti zabálással megalapozott 10 kilós túlsúlyt azóta csak fokoztam... A fehér blúzomat meg portörlőnek használom, de nem is baj, mert én így képzelem el az életemet: játszótér, főzés, portörlés, és kutatás az interneten, milyen címen vehetnék még igénybe segélyt...

 • 2009.01.14 17:00:26silverwol

  Ismerve a Mo.-o juttatasokat ezen nem igazan csodalkozom. Bar sajnalom.

 • 2009.01.14 17:01:02madz

  lalanc,akkor lehet, hogy nem jó blogra tévedtél...

 • 2009.01.14 17:15:27B-

  silvewol: ne sajnáld, nekünk ez így jó.  Mindig én mondom itt a leghangosabban, hogy a nő természetes élethivatása a mocsok levakarása az etetőszék karfájáról. Aki ennél többre vágyik, az mekkora balek már! Minek pattogni, amikor ennyiért is jár a gyed?  Egyszer volt egy könyvem, de aztán a lapjait felhasználtam ablakmosáshoz. Mi másra tudtam volna használni? Olvasni kb a második gyerek magasságában felejtettem el... Mivel nem szándékozom soha többet dolgozni, nem is tervezem, hogy újra megtanulok.

 • 2009.01.14 17:43:46Laliath

  Lalanc

  Már bocs, de nekem a SZÉGYEN jutott a kommentedről eszembe rád vonatkozólag…

  Tudod, szívesen mondanám azt, hogy ne is szülj, mert sajnálnám a gyereked, akinek amúgy egy évig igenis szüksége lenne az anyjára.

  Tényleg, mondd, feltűnt már, hogy erősen eltévedtél a naaaagy internetes erdőben?

  Oszt vissza a témához:

  Szíveünk szerint mi ismaradnánk két évet a gyerekkel. Anno nekem is nagyon jót tett, hogy anyu ki tudta használni a rendelkezésére álló 3 évet. Az öcsém sokat vesztett azzal, hogy egy évesen bölcsibe kellett adni. Gyerekként ez nagyon sokáig látszott rajta.

  De jelen állás szerint – ha minden jól megy, és július közepén jön világra a baba – akkor 14 hónapot leszek csak itthon. Eredetileg úgy terveztük, hogy egy darabig én maradok vele, aztán az apja, de sajnos ő közben elvesztette az állását és tavasszal talált csak újat, így nem teheti meg, hogy itthon maradjon; és sajnos egy évnél többet én sem engedhetek meg magamnak :(

  Aztán majd meglátjuk, mi lesz :)

 • 2009.01.14 18:01:22Magenta

  B-, meghajlok és megemelem a kalapom a szellemed és a humorod előtt! :)  Ehhez lényegesebb több intelligencia kell, mint idejönni és beböfögni valami "okosssat".

  El is durrant az agyam tőle, de ez után a hozzászólás után már jól vagyok.  Köszi!

 • 2009.01.14 18:02:46zolnaid

  Lalanc, hányás ellen jónak mondják a gyömbéres teát.

 • 2009.01.14 18:25:18baudolinA

  B-

  én azért Mélissandre értelmezésén nem mernék elindulni... :) Vagy te egy másik Mélissandre-ra gondolsz?

  A francia rendszertől én sem vagyok elájulva, és hosszú távon egészen biztosan nem szeretnék ott lakni. Max. egy évig. De ez egyelőre nem fenyeget. :)

 • 2009.01.14 19:29:09Subbantósdi

  Lehet, furcsán hat, olvasva a többi ország bármilyen témában való összehasonlítását, az ott alkalmazott gyakorlatok és a magyarországi gyakorlat tekintve, de én sem élnék más országban, mint Magyarországon. Mert nemcsak ezekből a tényleges hiányosságból áll számomra az összkép, remélem, azért végül is sokunk van így.

 • 2009.01.14 19:40:44másutt

  Subb, en mar a harmadik hosszutavu orszagomat taposom (3 ev+), masodik kontinensemet es otodik klimamat. es azt kell, hogy mondjam, hogy nincsen tokeletes hely.

  mindutt mas, mindenutt vannak jobb es rosszabb dolgok.

  osszessegeben nekem Anglia bejott a terhesseggel es a kisbabaval, mert a tomegkozlekedes egy alom (nincsenek lepcsok), mindenutt segitenek a gyerekkel, nagyon jo es elerheto aru gyerekcuccok mindenutt, alomszep parkok, tilos kozhelyen a dohanyzas, stb stb stb.

  de millio mas okbol nagyon gaz ez a hely. a karrieremnek abszolut remalom es zatony volt.

  mashol meg a karrier ment, de a gyerek lert volna ultra gaz....

  Magyarorszagon tovabbra is enni, inni bulizni es baratkozni szeretek....

 • 2009.01.14 19:53:18Edinbogyo

  masutt, egyetertek.

  bar karrierem egyelore nincs, nagyon remelem, hogy a majusi dipi utan a.s.a.p. kapok vmi normalis munkat, mert felszolgalni igencsak nincs ujra inyemre..., foleg minimalberert.

  de a terhesseg szempontjabol nagyon jo itt.

 • 2009.01.14 20:16:35Magenta

  másutt, merre éltél még?

 • 2009.01.14 20:57:44Subbantósdi

  másutt:nagy igazság, olyan nincs, hogy ideális hely, kisebb-nagyobb szépséghibája minden országnak van. Azért nagy előny, hogy világlátottabb vagy és még páran itt, akik egy vagy több más országban éltek évek óta, átmenetileg vagy akár örökre ezt az országot választva.

  Szerintem mindenkinek ott kell élnie, ahol jól érzi magát, és ha ez nem Magyarország, akkor ott, mert az országok csak ilyen képződmények, a nyelvi és kulturális különbségekbe való belerázódás meg mindenkinek másképp megy, ha megy, egyáltalán, a lényeg, hogy hol érzed magadat úgy, hogy itt megvan a belső békéd, mert úgy érzed, jó helyen vagy és nincs az a pénz vagy pasi, vagy bármi, amiért innen elmennél.

  Ha valaki ezt érzi, az lehet akár Angliában, akár a USA-ban, akár Kanadában, vagy Németországban, vagy bárhol, sok helyről lehet itt hallani, szerencsére, ott kell élnie.

  Nekem ez Magyarország, amellett, hogy imádok és imádnék minden évben utazgatni külföldre, ez nagyon hiányzik is az életemből az utóbbi években, mióta megvan a lányom, mert nem úgy alakult, hogy mentünk volna. De talán már jövőre úgy alakítjuk, mivel akkor már mégiscsak egy négy és egy két éves gyerekünk lesz, úgy már könnyebb valamivel.

 • 2009.01.14 21:01:10Subbantósdi

  Off: ez a vicces emberke már egy másik posztban is előjött, különféle névvel és szöveggel, főleg engem idézve, de jó, hogy ilyen sok ideje van, és ezalatt is kap fizetést, amit tőlünk, mármint a gyest, gyedet meg sajnál. Ja és jópofa, hogy mindenkit egy kalap alá vesz, akár Magyarországon él magyar társadalombiztosítási rendszerben vagy nem és mondjuk ténylegesen otthon van, vagy már fizetést kap, mert már a gyerekei óvodába és iskolába járnak.

  Na mindegy, csak úgy megjegyeztem, hogy nagy az Isten állatkertje. :o)

  De nem is foglalkozom a témával többet, csak ennyit gondoltam, hogy érdemes erre pazarolni...

 • 2009.01.14 22:00:55ditakai

  B-

  :-D

 • 2009.01.15 12:20:14hegyilany

  Most epp Ausztriaban melozok. Az itteni kollegank felesege heti ket nap jar be dolgozni (4 es 1,5 evesek a gyerekek). Ferje szerint ez a termeszetes, otthon megbolondulna ennyi ev alatt. A jopofa az, hogy itt (Osztrak Kornyezetvedelmi Ugynokseg) a dolgozok csaknem fele ilyen reszmunkaidos, javaresze fiatal edesanya. Mikor meseltem, hogy nalunk mekkora eselyem volna hasonlo helyen ilyen kondiciokkal dolgozni, alig akarta elhinni... :(

 • 2009.01.15 12:23:45másutt

  Subb, az utazasban es (legalabb egy ideig) kulfoldon elesben az a jo, hogy az ember nem fogadja el tobbet konyen a "rosszat". Mert megtanulja, hogy az nem "szukseges rossz".

  Tapasztalatokat lehet szerezni, es azt megosztani...

 • 2009.01.16 07:32:51Subbantósdi

  hegyilány: igen, gondoltam, hogy nagy különbség lesz ebben Ausztria és Magyarország között.

  Én is megbolondulnék, ha az általam gondolt éveknél többet kéne itthon lennem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta