SZÜLŐSÉG

A kamaszlányok az ajándékutalványoknak is örülnek

2008. december 12., péntek 12:00

Ajándékot választani nem könnyű. Jól eltalált ajándékot választani még nehezebb. Kamaszgyereknek olyan ajándékot választani, amit nem jól megjátszott, kötelező örömmel fogad: na, az egy külön műfaj, azt is mondhatnám, művészet.Mi ebben a nehéz? – kérdezhetné bárki, hiszen ilyen idős korban már szinte minden gyerek fejében hosszú listák készülnek arról, minek örülnének a fa alatt. No igen, nincs más dolgunk, mint a virtuális listát nagyon is valódi tollal nagyon is valódi papírra vetni, aztán sorban kipipálni, mit sikerült megkaparintani a nagy lökdösődésben. De mi van akkor, ha szeretnénk megőrizni valamit azokból a régi szép időkből, amikor még igazi csodavárás volt a gyerekeink szemében, abban a hitben, hogy az ajándékok tényleg angyalszárnyon érkeznek? Magyarán: mi van akkor, ha akkor is szeretnénk ragaszkodni a meglepetés(szerzés) öröméhez, ha kamaszgyerekeinknek látszólag (hangsúlyozom, látszólag!) már semmi igényük sincs rá?

Nincs más hátra, mint a hosszas, módszeres nyomozás. Ez ilyentájt már sokkal nehezebb feladat, mint egy kívülálló gondolná. Hiszen a gyerekek idejük nagy részét már nem velünk, hanem a barátokkal töltik, már nem cipeljük őket mindenhová magunkkal, amikor vásárolni vagy ügyeket intézni indulunk. Pedig de jó is lenne, mert akkor legalább észrevétlenül kileshetnénk, melyik játék vagy könyv láttán csillan fel titokban a szemük, hogy megfigyeléseink eredményét jól elraktározzuk, és a vágyott dolgot a karácsonyfa alá csempésszük. Igaz ugyan, hogy el-elhintenek ilyentájt egy-egy ötletmorzsát, ezekről azonban később nagyon könnyen kiderülhet, hogy a „megfelelő helyen, megfelelő időben” tipikus esetével álltunk szemben, szóval nem árt óvatosnak lenni az ilyen gyanúsan könnyen szerzett információkkal kapcsolatban.

Kézenfekvő módszerként kínálkozik, ha egyik gyerekünket megpróbáljuk rávenni, hogy 07-es ügynökként próbálja kipuhatolni testvére titkos kívánságait, és utána persze fordítva is. A módszer akár működhet is, főleg akkor, ha hajlandók vagyunk hallgatólagosan tudomásul venni, hogy egy három- – vagy a gyerekek számától függően több- – személyes üzengetős játék egyik szereplőjévé váltunk. Mindenesetre meg lehet próbálni.

Nos, én lassan beletörődöm, hogy a lányaim segítsége nélkül ez sem megy nekem, valami támpontra mindenképpen szükség van, teljesen vaktában próbálkozva ugyanis garantált a kényszeredett mosoly és a kötelező öröm. Előrebocsátom, hogy az alábbi lista korántsem teljes, inkább csak a nálunk már bevált dolgokat veszem sorra. Nem szerepelnek közte nagyon drága ajándékok, a karácsonyi hifi-, laptop- és egyéb ketyerevásárlásban ugyanis meglehetősen járatlan vagyok. Továbbá elnézést kérek a fiús szülőktől, két nagylány anyukájaként ugyanis fogalmam sincs, minek örül egy kamaszfiú.

Kezdjük azzal, amit biztosan NEM veszek: nem veszek ruhát, cipőt, ékszert és semmi ehhez hasonlót. No persze, hiszen a ruhát-cipőt fel kell próbálni – gondolhatná bárki. Pedig nem ez az ok, hanem az, hogy máig nem sikerült rájönnöm, hogy két látszatra szinte teljesen azonos fazonú, márkájú és minőségű ruhadarab közül miért szupermenő az egyik és überciki a másik. Ebbe a csapdába már többször beleszaladtam, és noha mindig igyekeztem megtudakolni az okokat, többnyire nem jutottam semmire. Gyanítom, hogy nem kell feltétlenül racionális magyarázatokat keresni a jelenség mögött, sokszor olyan egyszerű ok állhat mögötte, hogy „XY-nak is olyan van” vagy „XY-nak pont nem olyan van” – mikor hogy, szóval a dolog követhetetlen.

Annak ellenére, hogy úgy általában ellene vagyok az ilyen-olyan vásárlási utalványoknak, a divatcuccok ajándékozásánál mégis áthidaló megoldást jelenthetnek. A kedvenc boltban beváltható utalványnak ráadásul megvan az előnye, hogy kamaszgyerekünk januárban, az ünnep előtti őrület elmúltával, tülekedés és idegeskedés nélkül, sőt nemegyszer a szezon utáni leárazásokat is kihasználva választhatja ki azt az egyetlen megfelelőt, amit mi úgysem találnánk meg egyedül.

Folytassuk a sort a nagy klasszikussal, a könyvajándékkal. Ez nálunk az egyik tuti, de hát ebben sincs semmi kellemes izgalom, ha csak úgy egyszerűen megkérjük a gyereket, hogy bökjön rá a legkedvesebbre a könyvesbolt valamelyik hatalmas kupacából. Vaktában próbálkozni pedig itt is biztos kudarc. Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy a gyerekek máskor is kedvükre böngészhetnek kedvenc internetes könyváruházunkban, és szabadon felrakhatják a virtuális könyvespolcra a nekik tetsző könyveket. Aztán mikor van egy viszonylag tisztességes összeg, amit könyvekre szánunk, akkor ezek közül megrendelünk egy csomagra valót.

Karácsonytájt sincs más dolgom, mint körülnézni a rendszerint jócskán megpakolt virtuális könyvespolcon és gyorsan a virtuális bevásárlókosárba csempészni néhányat a kiszemelt kötetek közül. Így biztos, hogy nem választunk számukra érdektelen dolgot, ők viszont nem tudhatják előre, melyiket kapják. Remélem, nem tartanak időnként leltárt, mi tűnt el a könyvespolcról!

Az utalványosdi nálunk még egy területen vált be remekül: ez pedig a kreatív boltokban levásárolható bón. Egy percig se higgyük ugyanis, hogy a mindig alapanyag- és festékhiánnyal küzdő művész vagy művésznő ezt személytelennek fogja ítélni. Saját magamról tudom, nincs annál bizsergetőbb érzés, amikor úgy vadászhatok az igencsak borsos árú festékek és egyéb kellékek között, hogy közben tudom: nem a saját pénzem költöm.

Az örökké tartó(nak hitt) barátságokban jó ajándék lehet, ha titokban levadásszuk a gyerek számítógépéről a kedvenc barátnővel készült képeket, és a legsikerültebbekből naptárt rendelünk – a nagyszülők körében ma már szinte klasszikusnak számító unokanaptárak mintájára. Különösen fogja díjazni a gyerek az ajándékot, ha a naptárból rögtön kettőt kap, melyből az egyik a szívbéli barátnő íróasztalát díszíti majd.

Újabb lehetőségeket kínál az a helyzet, amikor a gyerekeknek havi fix összegű zsebpénzből kell kigazdálkodni a mozi vagy egyéb időtöltések fedezetét. Tapasztalataim szerint mindig nagy örömmel fogadják, ha ebből a költségből valamennyit már jó előre, a karácsonyfa alatt magunkra vállalunk. Ehhez persze nem árt tisztában lenni legalább nagyjából, milyen köröket futnak be a barátokkal. Aztán már nincs más dolgunk, mint például vásárolni az uszodában egy tíz alkalomra szóló diákbérletet (amihez valami fondorlattal nem árt fél napra megkaparintani a gyerek diákigazolványát, továbbá ügyelni arra, nehogy december 31-én lejáró bérletet sózzanak ránk!) vagy megérdeklődni a kedvenc palacsintázóban vagy csokizóban, hogy árulnak-e később levásárolható bónt.

Éppen tegnap láttam a Műjégpálya honlapján, hogy új szolgáltatásként náluk is lehetőség van arra, hogy elővételben váltsunk jegyet (akár többet is), amit aztán február 15-ig használhat fel a gazdája – plusz ajándékként akár a jegypénztárig kígyózó sort is megspórolva. De ez persze csak néhány ötlet, mindenki szabadon bővítheti a kört saját gyereke kedvenc helyeivel.

Adott keretből gazdálkodó nagyobb gyerekünknek akár bankszámlát is ajándékozhatunk, ahová eztán havonta utalhatjuk azt az összeget, amit eddig minden hónap elején a kezébe nyomtunk. Ez már igazán „felnőttes” dolog, tekintve, hogy a számlához jópofa, fiatalos grafikával díszített bankkártya is jár, havonta pedig éppen úgy érkezik a kivonat juniorszámla birtokosának anyagi helyzetéről, mint az „igazi” bankszámla-tulajdonosoknak. Az ajándék némi hátránya, hogy teljesen titokban nem intézhetjük, mert a gyerek aláírása is szükségeltetik a hivatalos papírokra. Aki ilyenben töri a fejét, nem árt máris belelendülni a megvalósításba, a bankkártya elkészítése ugyanis 2-3 hetet vesz igénybe.

De mindez még kissé odébb van. Legeslegelőször ugyanis elő kell keresnem a szekrényből az évek óta jól bevált, aranyszínűre pingált öreg vállfámat a hozzá tartozó 24 piros-zöld kockás zsákocskával együtt, és egy gyerekmentes délutánon megtömni minden földi jóval, mozijeggyel, ezzel-azzal. Mert igaz ugyan, hogy nagylányaim már felnőttes önállóságra vágynak így ünnep táján is, de nincs is annál jobb, mint izgatottan jó előre végigtapogatni mind a huszonnégy zsákocskát, vajon mi lehet benne? Egyedül a 24-es zsákocska tartalma nem titok már évek óta: négy darab marcipánszív van benne, mindenkinek egy-egy.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.12 12:14:29Subbantósdi

  Még egy tipp: ha a gyerekünk szemüveges, meg lehet tőle tudni, akár már év közben, hogy elégedett-e a szemüvegkeretével? Ha nem, akkor lehet egy újat csináltatni, választék igazán van.

  Ha meg szabadulni akar a kerettől, akkor szép ajándék az, hogy állja a szülő, hogy kontaktlencséket csináltasson magának.

  Magamból indulok ki, bevallom, mikor ezeket javasolom, mert nálam így működött, hogy érettségire pl. ezt kértem anyámtól ajándékba, hogy állja egy kontaktlencsepár vásárlását, akkor még éveset is lehetett venni, vizsgálattal együtt ez azért nem volt éppen pár ezer forint, szóval szép ajándék és biztos örül annak az a lány, vagy fiú, akinek komoly lelki gondja, vagy sportolás miatt tényleges gondja, hogy szemüveget kell viselnie.

 • 2008.12.12 12:16:54huhhh

  Subbantósdi, az újságelőfizetésre is volt példa nálunk, és tényleg tök jó ajándék, örültek is neki, de már csak akkor jutott eszembe, hogy kimaradt a felsorolásból, amikor elküldtem a posztot Tündének.  A parfüm már elég necces terep, kivéve, ha a jól bevált parfümből veszel nekik egy újabb üveggel.  A hátizsák pedig abszolút a ruha és cipő kategóriája: ha csak magadra hagyatkozol, könnyen előfordulhat, hogy azt hiszed, szupermenőt választottál, aztán kiderül, hogy übercikit. :)))

 • 2008.12.12 12:20:47Subbantósdi

  huhhh: akkor tehát Te vagy az "elkövetőjeW ennek a cikknek?:o)

  Jó bő lére eresztetted, nem félsz, hogy sokan sokkot kapnak a hosszától és nem fogják figyelmesen végigolvasni, csak sorok között ugrálva? Mondjuk én végigolvastam.:o)

  A parfümnél és kiegészítő illatos ezmegaznál egyetértünk, bár az is igaz, hogy egy anya azért, ha amúgy is érzékeny az ilyen témára, tehát figyeli, milyen illatok vannak és maga is használ parfümöt, már tudhatja, milyen illatok jönnek be a lányának és így tud azért megbízhatóan szaglászni egyet a parfümériákban. :o)

  Apákra ezt nem bíznám, az biztos! :o)

  A hátizsákkal kapcsolatban meg hát igen, egyfelől igaz, de mondjuk azért ha ismerjük azt, hogy milyen márkát szeret és milyen színeket szeret és milyen funkciókat szeret egy hátizsákban, akkor azért lehet jókat választani.

  Nekem amúgy legjobban a Samsonite hátizsákjai jönnek be. :o)

 • 2008.12.12 12:21:15Subbantósdi

  "elkövetője", bocs, csak elgépeltem.

 • 2008.12.12 12:27:07Subbantósdi

  Még pár ötlet:

  korcsolya, pénztárca, pendrive, babzsákfotel vagy egyéb jópofa ülő alkalmatosság (IKEA tele van ilyenekkel), mini notebook, akvárium.

 • 2008.12.12 12:28:12Subbantósdi

  És mivel ez a korosztály elég fogékony a mostani trendekre, abban meg most nagyon megy a RETRO, amiben mi meg nagyjából gyerekek és fiatalok voltunk, minden ilyen kinézetű dolog is jó lehet. :o)

 • 2008.12.12 12:29:00Subbantósdi

  Lányok még szokták szeretni azért a szép fehérneműket, divatosabb harisnyákat is.

 • 2008.12.12 12:29:53Subbantósdi

  www.fotexnet.hu/tulli_baba_es_jatekaruhaz_s043/page/item/367852/kinottelek_versek_kamaszoknak

  És aki szereti az irodalmat.

 • 2008.12.12 12:32:08huhhh

  Subbantósdi, szerintem tök egyértelmű volt, ki követte el a posztot, mert nem volt zsákbamacska, rögtön a cím alatt ott szerepel a nevem. :))) Ezek szerint mégsem olvastál elég figyelmesen. :)))  A kérdésedre válaszolva: nem, nem félek, hogy nem olvassák végig figyelmesen, akik túl hosszúnak találják. Akit érdekel és van türelme végigolvasni, az végigolvassa, akinek meg nincs, az csak ugrál a sorok között vagy ki sem nyitja a posztot. Ez egy ilyen műfaj, én sem olvasok el minden posztot és hozzászólást, csak ami érdekel, a többi pedig örökre kimarad az életemből. :)))  Egyébként lehetett volna rövidebben is, de akkor az x ötlet helyett csak mondjuk x-4 ötlet fért volna bele. :))) Szerintem jobb, ha több ötlet van benne, még ha szerinted hosszú is lett. :)))))

 • 2008.12.12 12:32:24Subbantósdi

  www.ajandekozz.hu/ajandekok.php?alkateg_id=29

  Találtam egy ötleteket adó oldalt is. :o)

 • 2008.12.12 12:33:22Subbantósdi

  huhhh: tudtam én ám, csak így szerettem volna kicsit kukacoskodni, de egyben elismerésemet is kifejezni a témaválasztásoddal kapcsolatban. :o)

 • 2008.12.12 12:34:18Subbantósdi

  "Subbantósdi, szerintem tök egyértelmű volt, ki követte el a posztot, mert nem volt zsákbamacska, rögtön a cím alatt ott szerepel a nevem."

  Erre reagáltam az előbbit, csak lefelejtettem... :o)

 • 2008.12.12 12:39:36Dexter68

  Subbantósdi: azt a fiúk is szeretik. A lányokon ;o)  Az én kölkeim péééézt kérnek. Mindenkitől. Főleg a középső, az olyan Harpagon, mint a Dagobert bácsi (majdnem-képzavar :oDDD). Ül a ládikáján, időnként fürdőzik... Voltak olyan projektek, hogy gyűjtsenek pénzt én hozzáteszek ugyanannyit, abból lesz számítógép illetve bicikli... Na ne tudjátok meg, hogy a középsőnek micsoda cuccra tellett. Én meg szívhattam a fogam. Kőkemény a kölök és céltudatos. Minket az őrüleetbe kerget néha, de majd a nagybetűs életben nagy májer lesz. Vagy soxor pofánvágják... majd kiderül.

  A nagyobb dettó pénzt kér, de neki égeti a zsebét/markát/farkát, azonnal elveri büfében, mekiben, szendvicsre meg nőre, amerre jár (szerintem még kiabál is, hogy „mindenki az én vendégem”)

  A kicsinek még lehet ajándékokat venni... és törölgetni a könnyeket, hogy mennyire örül :'D

  Persze a nagyok is kapnak apró biszbaszokat a fa alá, de mindig félek, hogy egyszercsak meghallom a morgást, hogy inkább az ára kellett volna.

 • 2008.12.12 12:51:15Subbantósdi

  dexter68: :o)

  Én próbáltam az általában pénzzel megajándékozást egy kicsit feldobni. :o)

 • 2008.12.12 12:54:52Magenta

  2008.12.12 12:20:47 Subbantósdi

  huhhh: akkor tehát Te vagy az "elkövetőjeW ennek a cikknek?:o)

  Jó bő lére eresztetted, nem félsz, hogy sokan sokkot kapnak a hosszától és nem fogják figyelmesen végigolvasni, csak sorok között ugrálva?

  Subbantósdi, azért legtöbbször a te hsz-eid se egy-két mondatosak. :)))  Én szülinapomra kaptam újság-előfizetést, egy hónapig minden héten reklamáltam, hogy nem jött meg az újság, még mindig-még mindig, aztán lemondtam.

 • 2008.12.12 13:00:16monsterwoman1

  szemforgatós szmájlit hogyan kell csinálniiiii????(megszakadok a röhögéstől)

 • 2008.12.12 13:01:50Jedenew

  A menő-nem menő témához:

  Anyukám ötödikben lambadás pulcsival lepett meg. :) Nem volt nagy meglepetés mondjuk, mert nyomatékosan azt követeltem.

  De ő SÁRGÁT vett - pedig a fél sulinak világosbarna volt.

  Soha még akkora sokkot... :)

 • 2008.12.12 13:03:05háromnegyed

  én annyira, de annyira vágytam kamaszlányként egy harisnyára. Nem harisnyanadrágra, hanem olyanra, ami a combon csipkés, máshol sima.  ha ajándékutalvány, akkor legyen fehérneműbolti!

 • 2008.12.12 13:08:03háromnegyed

  utalványötlet még lányoknak:  kozmetikus

  fodrász

  műkörmös (akár csak a játék kedvéért egy próbára)  bátrabbaknak meg piercing, tetoválószalon utalvány :D

 • 2008.12.12 13:10:44Magenta

  háromnegyed, én meg pont a napokban akadtam fenn a CundA-ban rajta, hogy miért csinálnak 10 éves lányokra harisnyát, amit a combon csipkés... :)

 • 2008.12.12 13:12:03huhhh

  Háromnegyed, ezt a műkörmös-piercinges-tetoválószalonos ötletet mélyen eldugom a lányaim elől. :))))) Eddig szerencsére még nem jutott eszükbe, nehogymár én adjak nekik ötletet. :))) A fodrász jó ötlet, úgyis maguk állják a frizuraszámlát a zsebpénzükből, lehet, hogy befizetem őket egy körre ajándék gyanánt. :))

 • 2008.12.12 13:29:31Magenta

  Ja, ha valaki tudja, hol lehet SZÁMZÁRAS naplót venni, megköszönném...

 • 2008.12.12 13:37:17Hűbele

  Dexter68, az én kölköm még csak 19 hós, de újabban ha jön valaki, már kéreget "píz, píz" (=pénz) felkiáltással. Remélem pár hét alatt leszokik róla.

  Kamaszlánynak CD? Én akkoriban non-stop zenét hallgattam. Vagy az mp3 korában ez már maradi?

 • 2008.12.12 13:37:22huhhh

  Magenta, veszel egy NEM SZÁMZÁRAS naplót (általában ilyeneket kapni), aztán a lakatot kicseréled egy pici SZÁMZÁRAS lakattal, ilyet elég sok helyen láttam mostanában, akár 100 forintos boltokban is, de a zár- és lakaboltokban is biztosan lehet kapni olyan pici számzáras lakatot, ami megfelel a célnak.

 • 2008.12.12 13:38:21Hűbele

  Ja, és hogy ne maradjon mindig le, ez a poszt most a hosszával együtt piszkosul tetszett: hasznos is és személyes is:-)

 • 2008.12.12 13:38:27dodóó

  Magenta!  A tescoba láttam egy rózsaszín naplót.Még valami csoda toll is volt hozzá.  Lehet hogy kicsit giccses???

 • 2008.12.12 13:39:08Magenta

  huhhh, köszi a tippet, ez eszembe se jutott (szőke vagyok, na)  Lánykám reklámban látott számzáras naplót, most olyat szeretne, mert múltkor az öccse megtalálta a naplóját. :(((

 • 2008.12.12 13:40:17Magenta

  Dodóó, a lányom szereti az ilyesmiket is, úgyhogy megnézem, köszi. :)  Hűbele, nálunk lesz cd. :)

 • 2008.12.12 13:40:57Magenta

  A cd-nek aztán persze az a sorsa, hogy megírjuk neki a telójára mp3-ban, az eredeti meg mehet a levesbe.

 • 2008.12.12 13:42:26monsterwoman1

  2008.12.12 13:37:17 Hűbele

  :-DDDDDD

 • 2008.12.12 13:43:35huhhh

  Magenta, én is szőke vagyok. :)))

  Ha ennyire veszélyes a helyzet nálatok, akkor arra is figyelj a kiválasztásnál, hogy azt a fém izét, amibe a lakatot kell akasztani, ne lehessen könnyen kihúzni és visszadugni a dróthurkot a naplóhoz rögzítő fémlapocska alá (hű, de bonyolult vagyok, azért remélem, érthető), mert így zárt lakat mellett is ki lehet nyitni és elolvasni a naplót, ráadásul még az érintett sem veszi észre, ha ügyes az "elkövető". Nálunk régen megtörtént, volt is belőle százéves (testvér)háború. :))

 • 2008.12.12 13:43:50dodóó

  Magenta ezrekbe került,de tuti titkos napló.

  Szép nagy doboza van,gondolom van hozzá pár dolog.

  A játékoknál volt.

 • 2008.12.12 13:44:42dodóó

  huhhh,csak nem ilyesmire vetemedtél???

  Te is???

 • 2008.12.12 13:46:40Magenta

  Köszi a tippeket!  Hm, lehet, hogy veszek egy sima naplót, hozzá számzárat és mellé egy zárható pénzkazettát (valami 1000 forintért láttam), amibe teheti.  Egyre jobb. :)))  Egyébként én állati mérges voltam a fiamra!

 • 2008.12.12 13:46:57huhhh

  Jaj, dodóó, totálisan félreértettél. A kisebbik gyerekem operálta le a zárt lakatot a nagyobbik naplójáról még évekkel ezelőtt, ezért lett belőle százéves TESTVÉRháború.

 • 2008.12.12 13:48:04huhhh

  Magenta, ez a kazettás megoldás jó ötlet, akkor tényleg csak a saját számzárjával lehet kinyitni, egyéb fontorlattal nem.

 • 2008.12.12 13:50:05dodóó

  Ja!

  Azt hittem gyerekkori csínytevésed.

  Bocs hogy ilyenre gondoltam.  szánombánoménelolvastamanővéremétésa naplójávalfejbevágottérte.

 • 2008.12.12 15:24:35Dexter68

  A számzáras naplót úgy híjják manapság, hogy blog.

  itt a száma: 217.20.131.8

  (bocsi)

 • 2008.12.12 15:25:50Dexter68

  Dodóó:

  – A nővérem szerint kiváncsi vagyok.

  – Honnan tudod?

  – Olvastam a naplójában.

  :o)

 • 2008.12.12 16:21:53boszor

  ojjé, én még egyszerű lakatocskás napló után áhítoztam annó. de nagyon. aztán az unokatesóm kapott egyet a szüleimtől, én meg méregdrága rajzfelszerelést (művészetibe jártam). napokig bőgtem, hogy denekemanaplókellett...11-12 éves korában az ember lánya nem túl belátó:P

 • 2008.12.12 17:16:20csongi07

  Nekem ugyan még kicsi a gyerek, de családtagoknak (köztük két tizenéves unokahúg) szeretek egyedi ajándékokat vásárolni. Most amúgy is nagy divat a nyomott párna - rá lehet nyomatni a kedvenc együttesét vagy színészét, garantált vigyor - vagy kulcstartó, szintén az egyik imádottja képével, a póló kicsit necces, mert nem biztos, hogy felvenné. De csinálnak már ilyenekben például baseball sapkát is.

  És ehhez csak egy kép kell a kedvencéről, ami nem olyan nehéz - gondolom még ma is divat a tiniknél a poszterrel tapétázás :)

 • 2008.12.12 19:23:45Pearl.79

  Nagy méretű pólóval is lehet falat tapétázni.

 • 2008.12.16 14:04:09megtalált

  A posztot olvasva és magamból kiindulva eszembe jutott néhány ötlet.  1. Fesztiválbérlet: a Tokajban a Hegyalja fesztiválra lehet venni bérletet 10 ezer forintért, karácsonyi akció keretein belül. (Egyébként 15 ezer).  2. CD/DVD: kedvenc együttestől, zenekartól. Aki fanatikus, az igen is értékeli az eredeti CD-t, még ha ki írja a telefonra mp3-ba :)  3. Egyedi ajándék: fényképes óra. Tescoban venni kell egy egyszerű kerek faliórát, olyat, aminek le lehet szedni az előlapját, szerezni egy szuper (fény)képet, amit ha kör alakúra vágunk, jól néz ki, és végül összebarkácsolni a képet az óralappal.  4. Lányoknak (néhány kivétellel) bejönnek a különböző HelloKittys cuccok. Vannak erősen giccses és szolidabb dolgok is. Pénztárca, táska jó ötlet lehet.  5. Nem csak lányoknak, inkább úgy általában, bár ez az ajándékozott beállítottságától függ: vmi cucc a számítógéphez, amit használna / vágyik rá, de amúgy nem venné meg, ilyen pl. Szkenner, nyomtató, memória, stb. Ezek akkor jók, ha télleg megvan mindene, vagy már minden ajándékozási ötletünket kiéltük az elmúlt években.  6. Szokásos műszaki ketyerék: telefon, mp3/mp4 lejátszó, usb ram (ebből elég nagy a választék, különböző színű és formájúak vannak, olcsótól a drágáig)  7. Szemüveges tinilány esetében (Subbantósdival egyetértve) és is nagyon tudom ajánlani esetleg a szemüvegcserét.  8. Lányok többségénél bejönnek még az alábbi dolgok: fülbevalók, nyakláncok. Lehet olcsó, de drágább is, színben, formában, stílusban szinte végtelen variáció fordul elő. Ugyanakkor lehet új piercinget venni, pl orrba, köldökbe. (Ha már eleve van. Én fiatal vagyok, piercingem is van, de gyerekemet piercingelésre nem fizetném be. Ha meg új ékszerre vágyik, inkább kapjon karácsonyra egy normálisat, normális anyagból, mint hogy olcsó vackokkal tűzdelje tele magát.)  9. Szilveszteri ruha (itt még lehet variálni, hogy fizetjük e a szilveszteri parti belépőjét is, a fodrászt is, stb.)  10. Pulcsi, felső, de óvatosan. Nadrág semmiképpen nem ajánlott, de pulcsit, vagy sportos felsőt lehet venni, HA! tudjuk, hogy a gyerek melyik márkát, színt, stílust keresi, és ha lehetőleg van egy törzshelye, ahol vásárol. Ott inkább kérjük ki az eladó véleményét, mert a szülők néha elég érdekes dolgokkal állítanak haza. És fontos megkérdezni, hogy blokk ellenében kicserélik e. De pl. egy kapucnis pulcsival nem nagyon lehet melléfogni.  11. Sál, kesztyű, sapka: A sapka része neccesebb, de sál és kesztyű az tuti, ha egy szettet veszünk. Akkor a legjobb, ha a fekete kabátot hord, mert ahhoz lehet a legjobban venni ilyesmit. Fontos, hogy lehetőleg egyszínű legyen. A mintással könnyű melléfogni.  12. Pizsama: nem ilyen nagymamától-kapott-pizsama kategória, hanem pl. a C&A-ban nagyon jó snoopys pizsik vannak, amik fiatalosak, puhák, és nagyon aranyosak. Szexisebb darabot meg nyilván ne szülőtől kapjon.  13. Hajvasaló: mostanában elég menő dolog. Persze ha alapból nem egyenes a haja, de arra vágyik.  És amit szerintem semmiképpen sem:  1. Zenekaros pólóról... régen menő volt, mostmár inkább ciki. Küldöldi oldalakon vannak jók, de azok drágábban a postaköltség miatt, és karácsonyra nem érkezik meg.  2. Szülőktől szerintem elég furcsa fehérneműt kapni. Mivel a ilyen idős korban már szép szexis darabokra fáj az ember foga, elég fura lehet, ha apukától és anyukától kapja ezt. Viszont a vásárlási utalvány nagyon jó ötlet.  3. Epilátor: szülőtől semmiképpen!

 • 2008.12.16 15:31:08boszor

  megtalált, most vitatkozni fogok:)  Egyrészt nem volt nekem se olyan rég a kamaszkor, másrészt húgom éppen intenzíven kamaszodik.  "3. Epilátor: szülőtől semmiképpen!"  És ha nem szülőtől, honnan? Pont az ilyesmit jobb anyától megkapni, mint bárhonnan máshonnan. Én egyenesen kértem karácsonyra (vagy húsvétra, fene emlékszik már) az epilátort anyukámtól kamaszkoromban.  Pizsama, sál-sapka-kesztyű, pulcsi: ilyent a nagymamák szoktak adni, amikor nincs jobb ötletük. Hogy nem nagymamás, hanem olyasmi, ami (anyu szerint) menő, hát ez nagyon kockázatos.  Honnan tudja anyu, hogy ami szerinte menő, az a csemete szerint is menő? huhhh olyan jól leírta, két látszatra azonos ruhadarab közül a kamasznak az egyik menő, a másik übergáz, ezt csak ők értik.  Ha már muszáj ruha legyen, kaphat egy szép, kézzel írt utalványt, ami 1 (vagy több), anyuval vagy egyedül kiválasztandó ruhadarabra szól, leszögezett árkeretben. Sokkal intimebb, mint a vásárlási utalvány vagy a pénz, de nincs melléfogás.  És ékszerrel ugyanez. Egy kamasz ízlését megjósolni reménytelen eset, lottó, hogy éppen bejön-e vagy nem. Esetleg ha van nagyobb, azonos nemű tesó, hasznos lehet. Nekem pl. elég jól összejött húgom ízlését eltalálni, de csak dísztárgyban, kozmetikumban, gyertyában.  Télleg, hogyhogy nem írja senki a kozmetikumot? Persze nem parfüm, de annyi mindenféle tiniknek való cucc van a piacon. Habfürdő, testápoló, arckrém, kézkrém, tonik, esetleg korosztályhoz mérten visszafogott smink, stb, stb.  A lista többi részével egyetértek, megtalált:)

 • 2008.12.16 15:43:04B-

  Szerintem a sapkát fel kell próbálni. Ha látatlanban veszed, kb 97% az esélye, hogy az egyszeri próba után soha többé nem veszi fel.

 • 2008.12.16 16:44:07megtalált

  boszor!  Hát nem vagyunk egyformák,én az epilátort inkább ajándékba kapott pénzért vettem meg, mint hogy kérjem. Persze ez ember függő.  Pulcsi: itt elsősortban olyanra gondoltam (persze a leányzó stílusától függően, itt a lazábban, sportosabban öltözőeket vettem alapul), hogy pl. egy szuper kapucnis pulcsi, régi logóval.  Pizsikből meg igenis vannak jópofák :) Főleg ha a tinilány majd fősulis lesz, akkor nem bugyiban vagy szexi hálóingben fog flangálni a koli szobában (persze van rá példa...:)) Nem a virágmintás nagy galléros nagymama-ajándéka féle pizsikre gondoltam.  A ruhaválasztásnál egyébként írtam, hogy előnyt jelent, ha a leányzó törzsvásárló valahol, és fiatalos az eladó. Persze ez sem 100%.  Sapka-sál-kesztyű szett: ez is necces lehet, de egyszínűnél kisebb az esély a melléfogásra.  A kozmetikumok: nagyon jó ötlet!

  (Eszembe jutott, hogy mennyire tudtam örülni még régen egy Fa vagy Impulse O2 deónak:))  A kézzel írt utalvány valóban szuper dolog, lehet dizájnolni is, teljesen testreszabható.  Ezenkívül még eszembe jutott vmi, ami jó lehet. Nagyon jó mappák, füzettartók, meg ilyesmik vannak. Némelyik nem túl olcsó, szóval lehet nem venné meg az ember lánya magának csak úgy, de kisebb ajándéknak nagyon jó. Szerintem.

 • 2008.12.16 16:46:18megtalált

  egy szuper * kapucnis pulcsi, régi logóval.

  * a didas (kimaradt)

 • 2008.12.16 18:06:16dodóó

  Én még mindig nem tudom mit vegyünk a lassan 13 éves "kisnagylánynak" • 2008.12.16 18:55:34Magenta

  mondjuk az én lányomat egy kapucnis pulcsival ki is lehetne üldözni a világból  De a pizsama jó ötlet, kozmetikumot szoktam venni neki a Lush-ben (imádja a csokis tusfürdőt, meg a fürdőgolyókat), idén is kap. Megvettem neki a naplót a zárható dobozzal együtt (köszi az ötleteket!), kap egy névvel ellátott rendszámtáblát a kuckójába, egy plüssmacit (szereti, hiába, félig kislány még :-D).

  De szívesen vennék neki mókás zoknikat, mert azokat is szereti, Kes papírban szuper dolgokat kapni annak, aki szereti a biszbaszokat és a legtöbb kamaszlány szereti. De több mindent nem szerzek be, mert nemsokára szülinapja. :)

 • 2008.12.17 12:22:19boszor

  megtalált, az írószerboltos cuccok is tutik, főleg ha van kedvenc filmje, képregényhőse, aki/ami rajta lehet:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta