SZÜLŐSÉG

Személyi igazolványt kapnának az újszülöttek

2008. december 1., hétfő 08:40

Nyártól az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt egy törvényjavaslat szerint. Így nem kellene kétévente útlevelet csináltatni a gyerekeknek, ha európai uniós országba utaznak. A személyi igazolványt is cserélni kellene, de az útlevéllel szemben a személyi 14 éves korig ingyenes lenne. A tervezet szerint a személyivel együtt minden újszülött megkapná első TAJ-kártyáját és adóigazolványát is.A 14 évesnél fiatalabb gyerekeknek külföldi útnál útlevelet kell csináltatni. Mivel még változnak a vonásaik, az útlevelet kétévente cserélik, ami most alkalmanként 2 ezer forintba kerül. Lakcímkártyájuk már van, egy törvényjavaslat szerint azonban nyártól személyi igazolványuk is lenne a gyerekeknek. Így a külföldi utazáshoz - az uniós országokba - nem kellene többé útlevél. Az első személyi igazolványt közvetlenül a születésük után kapnák meg a gyerekek, írja a Független Hírügynökség az RTL Híradó alapján.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt mondja: szeretnék lehetővé tenni azt is, hogy ne csak a személy igazolványt kapják meg a kicsik, hanem egyben olyan okmányokat is, ami után a TAJ-kártyát és az adóigazolványt hivatalból megkapja a család.

A személyi alkalmankénti cseréje 14 éves korig ingyenes lenne. A lakcímkártyára pedig nemcsak a címet, hanem a szülők nevét és elérhetőségét is ráírnák. A javaslatról még decemberben szavazhat az Országgyűlés. Ha elfogadják, jövő júliustól minden újszülött kapna személyit. A korábban születetteknek külön kellene kérni az okmányt, számol be a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.01 09:09:59tyúkanyó

  Mind a három gyerkőcömnek van adószáma, kb. egy hónapos koruk óta.Mivel a férjem munkáltatója a gyerekek nevére utalja a különféle juttatásokat,így ez az ő jövedelmük.Szóval ők is rendes,adózó állampolgárok, és anyunak évente be kell nyújtani az adóbevallásukat.Bár elvileg bizonyos összeg alatt nem kellene,de ez egyszerűbb,mint utólag megmagyarázni,hogy miért is nem adtam be. :-D

 • 2008.12.01 09:11:28fruzsb

  Az adószám nem baj ha megvan mikor megszületik a baba, szerintem az nem rossz, sőt em is felesleges, csupán az a felesleges, ha ki kell váltani a kártyát.egy ideig nem lesz rá szüksége, addig csak kallódik erre-arra, elveszhet stb.elég akkor kiváltani, ha ténylegesen szükség van rá.Úgy 20 év múlva, nem?:-)

 • 2008.12.01 09:23:42Gézengúz_Évi

  Úgy tudom pl a Start számlára utaláshoz is kell adószám, nem? +tényleg, amit tyúkanyó is ír, a férjem munkáltatójánál mi is kértünk a gyerek nevére Cafeteriát, üdülési csekket, kisértékű vásárlási utalványt pl...

 • 2008.12.01 09:41:47Kispici

  Aha, és akkor a csemcsemő személyije 14 éves koráig a csecsemőkori fényképét fogja tartalmazni vajon? Avagy állhatunk sorba 1-2-3 évente az ügyfélszolgálaton a cseréért? Mégha ingyenes is... Aki nem jár külföldre a gyerekkel, és amúgy sem váltana ki útlevelet, annak ez eléggé szívás. Aki meg jár, de nemcsak EU-s országba, hanem oda is ahová amúgy is kell útlvél, akkor annak is.

 • 2008.12.01 09:47:50jas0nx

  Ez az egész egy baszott nagy baromság. Mit kell a csecsemőket már ilyennel basztatni... Nem lesz nekik elég ha betőltik a 14et. Ilyen nyomorékságokkal foglalkozni. Ebben is csak az van h aki gyereket vállal azt mégjobban lehuzzák valahogy, akármilyen módon is. NA ugyan miért fogynak a magyarok, nem is értem :S

 • 2008.12.01 09:48:58Zsákos ember

  kispici: nem ez a lenyeg, hanem hogy van vagy masfelmillio 14 even aluli gyerek, igy ez valakinek eleg zsiros biznisz lesz ;)

 • 2008.12.01 09:49:04Vakmacska

  Tök mindegy, az útlevél így is röhejes, ha elég korán csináltatod, akkor viheted vele a szomszéd gyerekét is, baba és baba egy igazolványképen.  Na és az én személyim, amit huszonakárhány éves koromban elveszítés miatt (meglett, de fene gondolta...) cseréltettem? Tök gáz volt már a 13 éves kori fényképemmel, ami mondhatom huszonkét éves koromban mennyire hasonlított rám. Lányoknál különösen muris ez, ugye mondjuk 14 évesen hosszú barna, 21 évesen meg rövid platinaszőke hajjal, esetleg egy addig beszerzett orrpiercinggel....

 • 2008.12.01 09:53:46Zsákos ember

  kispici: nem ez a lenyeg, hanem hogy van vagy masfelmillio 14 even aluli gyerek, igy ez valakinek eleg zsiros biznisz lesz ;)

 • 2008.12.01 09:56:01kisbibe

  Én örülök ennek a lehetőségnek, hiszen tizenvalahány km-re lekunk a határtól és így nem kellene 2 évente csináltatnom neki 2e Ft-ért útlevelt vagy keresnem valakit, aki tudna addig vigyázni rá.  Arra nem térnek ki, hogy mennyire lenne kötelező bizonyos időközönként megcsináltatni, gondolom nem a csecsemőkorival futkoznánk a 6 éves gyerekkel. Én mindenesetre örülök ennek a kezdeményezésnek.

 • 2008.12.01 09:57:11panka

  Ez nem rossz ötlet. Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy hogyan rögzíteném állandóra a gyereken a személyijét, hogy a rajta található adatok alapján, ha netán elcsavarogna a kis lókötő, fel tudjon engem hívni a becsületes megtaláló :))).

  De azért nem hülyeség ez, útlevelet így is csináltatunk neki, mert nem vagyunk az az otthon dekkolós fajta, és ha ezután alapból jár a taj kártya meg az adószám, az tiszta haszon.

 • 2008.12.01 10:10:28Zsákos ember

  a ketezer forintrol az a velemenyem, hogy ha nyaralasonkent valaki egy fagyival kevesebbet eszik, akkor kb kisporolta a gyerek utlevelenek a koltsegeit. vagy az is jo, ha nem 160-nal csak 155-tel tolja neki horvatorszagig, es akkor a benzinpenzbol jon be. ezek az uj utlevelek egyebkent egy viszonylag eros chipet tartalmaznak, csak annak az ara vagy 2000ft, szoval maga a gyerekutlevel az allamnak bazi nagy rafizetes, siman 4 rugoba kerul maga az alapanyag meg a postazgatas. de mondjuk, hogy ennyi belefer, a masfel millio gyerek csak kis reszenek van utlevele, legyenek megtamogatva.

  de szuksegtelenul mindenkinek adni egy kis plasztiklapocskat abbol a megfontolasbol, hogy a 10-20%, aki viszi kulfoldre a gyereket, megsporolja a 2000 forintot? amikor a legolcsobb nyaralas is 100000 rugo? eleg vicces indok. igaz, hogy a plasztik szemelyi kb tizedebe kerul egy utlevelnek anyagkoltsegen, de tizszer annyi kell belole, igy arban kb ugyanott van, csak eppen szivatjak vele a jonepet, nem eleg, hogy az osszes szabadsag elmegy az oviszunetekre, meg az okmanyirodat is oldjuk meg hozza. en is kb fel evente veszem elo a szemelyimet, ugy, hogy kocsit vezetek, bankot intezek, stb, akkor a gyerek, aki nem csinal semmit, mi a francnak kapjon?

 • 2008.12.01 10:15:02nyuszómuszó

  hihi, most vízionáltam, Panka, hogy majd mikor elveszik a gyermek, aki megtalálja, elkéri a személyijét, amire a gyermek kinyitja nagy komoylan az aktatáskáját, előhúzza a tárcát, és átnyújtja felolvasásra az okmányt a szerencsés megtalálónak.. XD  Ha elcsavarog a gyerek, jó sokat fog számítani, hogy neki otthon a legmélyebb fiók mélyén van ám személyije, apa meg anya elérhetőségével!:D  Ha olyan helyre visszük, strand, meg egyéb csődület, erdemes műaynag karkötőt tenni rá névvel, telefonszámmal.  DE egy ismerősöm csináltatott pár tök helyes kis pólót, amin voltak állatok, meg mindenféle gyerekség, meg egy jónagy felirat, hogy a mamám száma: ..... és ha nagy sokadalomba mentek, vagy nyaralni, akkor iyleneket hordott a kölyök..

  Mondjuk paranoiásaknak nem ajánlott, mert a hódolók könnyen hozzáférhetnek anyu elérhetőségeihez:P

 • 2008.12.01 10:20:21Zsákos ember

  nyuszomuszo az utolso szamot be kell magoltatni a gyerekkel, es csak a tobbit felirni. igy nem tudja a telefonbetyar felhivni anyut, csak ha a gyerek megmondja a hianyzo szamot.

 • 2008.12.01 10:25:24nyuszómuszó

  trükkös ;)

 • 2008.12.01 10:26:14nyuszómuszó

  de próbálkozhat is:P

  csak 10 variáció, mi ez egy igazi hódolónak?:)

 • 2008.12.01 10:46:03Subbantósdi

  Elvileg tetszik az ötlet, de akkor ez fénykép nélküli igazolvány lenne, ugye?

  Azt támogatom, hogy a TAJ-kártyát és adóigazolványt is hivatalból intézzék az újszülötteknek, hiszen ezzel levennének nem is kevés terhet a szülés után lábadozó családokról.

  Általában is jó lenne, ha egy kézben lenne az összes igazolvány és a szülés után járó pénzösszegek intézése, de ez szép álom is lenne.

  Szóval ha nem kéne több helyre rohangálni, hanem legalább interneten elintézhető lenne ezek igénylése.

  Ugye kitalálták az Ügyfélkapu-rendszert, mi be is regisztráltunk a férjemmel, de még elintézni így nem sok mindent tudtunk az Önkormányzatnál, máshol meg még nem is működik.

  Egyenlőre csak időpont előzetes foglalására jó, egyedül.

 • 2008.12.01 10:48:05Subbantósdi

  K. Cuvee: nem korai, mi mindkét gyerek után, szorosan a TAJ-kártya beszerzését követően megigényeltük az APEH-nél az adóigazolványokat és meg is jöttek, igaz, több hét, de nekünk ez kellett, mert mindkét gyerek után indítottunk babakötvényt az OTP-nél és ehhez ez az igazolvány elengedhetetlen, ahogy egy igazolás is arról, hogy az én igényelem a családi pótlékot.

  Furcsa, de így van. :o)

 • 2008.12.01 10:53:00Subbantósdi

  Én azért támogatnám, hogy ne legyen fényképes, mert akkor nem szükséges cserélgetni.

  Ha meg mégis kötik a fényképet a dologhoz, mert nem elég a szem.ig.szám is, akkor meg végre tényleg működjön rendesen egy automatikusan működő rendszer, ahol az ember meg tudja igényelni az igazolványt időnként, mondjuk interneten, bescannelt fényképpel vagy automatikusan intéződne, mint a bankoknál a kártyacsere, ahva értesítenek, hogy menjél be és akkor tudsz intézkedni.

 • 2008.12.01 11:08:23Zsákos ember

  subbantosdi hat annak sok ertelme van, ha majd en otthon bescannelem a fenykepet, a rendszer meg majd jol elhiszi, hogy nem csalok. bescannelem a szomszed jozsika kepet, csinaltatok igazolvanyt a nevemre, aztan meg majd eladom kulfoldre a szomszed kolyet ;)  fenykep nelkuli igazolvanynak meg szinten nem sok ertelme van, akkor ott az anyakonyvi, abban is benne van az anyja neve, meg majdnem minden.  harmadreszt a mostani utleveles rendszernek meg van az az elonye, hogy a ket szulo csak egyutt tud ilyet csinaltani, igy en nem tudom azt megtenni, hogy sunyiban elviszem a gyereket, csinaltatok neki utlevelet, aztan megpattanok vele valahova, az anyja meg nez nagyokat, hogy hova menekitettem a gyerkot...

 • 2008.12.01 11:12:35tyúkanyó

  Aki akarja igényelje, aki meg nem,mert nem lesz rá szükség, az ne kérje. Tök felesleges kiadás állambácsinak, csak nyilván ez valakinek jó üzlet,ahogy azt fentebb valaki már kifejtette.

 • 2008.12.01 11:17:38Subbantósdi

  Zsákos ember: így ez igaz, én nem vagyok ebben szakember, csak gondolkodtam...de erre lehetne azért valamilyen informatikai megoldást találni.

  Mint ahogy az elektronikus aláírás is azért működik már évek óta.

  Az útlevéllel nekem sincs semmi gondom, nekem is volt külön, sosem anyám útlevelének "részeként" utaztam kiskoromban, de azt is figyelembe kell venni, hogy pl. most jelentették be, hogy jövőre emelik az útlevél kiváltásának a díját, és hát ha ez ilyen változó, akkor egy fix. személyi igazolvány kiállítás, ha ezt annak gondolják, bár itt nem volt szó még a díjazásról, mégiscsak előnyösebb.

 • 2008.12.01 11:20:22Subbantósdi

  Vajon miért nem vette be megint a rendszer, amit írtam ?:o(

 • 2008.12.01 11:20:47Subbantósdi

  Na mégis bevette, csak rá kellett küldenem a morgolódásomat. :o)

 • 2008.12.01 11:29:19kockpit

  Az igaz, hogy fényképes igazolványnak nem sok értelme van babáknál-kisgyerekeknél, de nem lehetne mondjuk ujjlenyomattal csináltatni?

  Fényképes igazolvánnyal tényleg gyakorlatilag bármelyik gyerek kivihető az országból.

  Igazából magának a lakcímkártyának mennyi értelme van? Sosincs a gyereknél (2 éves - de gyanítom az oviba se adom neki), mindig én hordom magamnál, én meg tudom, hol lakik... :)

  Személyinek akkor már több értelmét látnám.

 • 2008.12.01 11:35:23Subbantósdi

  kockpit: mondasz valamit...tényleg, azt hallotttam, hogy pont erre az ujjlenyomatos chip-beépítésre hivatkozva akarják most jövőre emelni az útlevelek kiváltási díját.

  A gyerekeknél meg más sincs állandó, a DNS-ükön kívül, mint az ujjlenyomat. :o)

  A lakcímkártyának én csak akkor veszem hasznát, ha kórházba vagy SZTK-ba kell vinni a gyereket, mert ott bizony a TAJ-kártya és a beutaló mellé ezt is kérik.

  Az SZTK-nál érthető, hiszen ezzel tudom igazolni, hogy annál a kerültnél jelenek meg orvosi vizsgálatra, ahova a gyerek lakóhelyileg tartozik, a kórházaknál nem tudom, miért, de nekünk pl. a SOTE gyerekklinikán szokták kérni. :o)

  Ahova járunk most már mindkét gyerekkel, időnként.

 • 2008.12.01 11:57:58Zsákos ember

  hat, en kisbaba koraban viccbol vettem le ujjlenyomatot a gyerekrol, de az a keszulek, amit hasznaltam, csak egy kis maszatot latott belole, es baromira nem tudta beazonositani. persze, nyilvan lehet csinalni olyan szenzort, ami van annyira erzekeny, hogy egy negyedakkora ujjon is mukodjon, mint amekkora egy felnottnek is van, csak nyilvan sokkal dragabb (amit hasznaltam, az is volt vagy szaz ruppa), nem hiszem, hogy rutinszeru ellenorzeshez ilyet beszereznenek, akkor pedig mar nincs is ertelme levenni a gyerekekrol.

 • 2008.12.01 12:04:49Kispici

  Subbantósdi, a személyi is, meg az útlevél is fénykép nélkül érvénytelen. Azaz egy olyan igazolvány, amin nincs rajta a gyerek, (felnőtt) fényképe nem alkalmas országból való kiutazásra sem. Akkor aztán tényleg vihetné bárki a sajátja helyett a szomszéd gyerekét is akár.

  Egyébként enyém gyerek eléggé hasonlít a fényképére. :-) Nem tudnám helyette szomszéd Józsikát vinni.

 • 2008.12.01 12:06:17kockpit

  Rutinellenőrzésnél még a fényképet se nagyon nézik... Az újjszülöttkori kép meg végképp változik, meg bárkire ráhúzható.

  Nekem már az is sok, hogy taj-szám, adószám, szem.ig szám stb... Miért nem lehet egy azonosítója egy embernek?

  Mikor van jelentősége a baba/kisgyerek rutinellenőrzésének? nem határokon, pályaudvarokon, reptereken? Azért ott megoldható lenne ilyen készülékek megléte. • 2008.12.01 12:12:47Zsákos ember

  kockpit: azert nem lehet egy azonosito, mert van nehany balfek bolcsesz a politikai eletben, akik valahogy furcsan ertelmezik az emberi jogi kerdeseket, es gazosnak talaljak, ha egy szam mukodik mindenhova a rendszerben. az ugyan nem gazos, hogy az anyakonyvi kivonatbol elindulva, ami biztonsagtechnikailag a legeslegocskabb papir talan az egesz vilagon (egy zewa softis wc-papir nehezebben hamisithato le), szoval ebbol kiindulva ujra tudod gyartani az oszes vackodat... ez az egesz ujabb peldaja, hogy magyarorszagon milyen jol ki vannak talalva ezek a dolgok :D

 • 2008.12.01 12:20:24Zsákos ember

  kockpit: az ujjlenyomat egy ujabb nehez pont magyarorszagon (es az egesz vilagon). az utlevelekbe nem ugy fog tortenni az ujjlenyomat felvetele, hogy azt majd a hatosag csak ugy ki tudja olvasni. nem. az utlevel csak akkor fogja kiadni az ujjlenyomatot, ha egy bazibonyolult infrastrukturan keresztul az utlevelet olvaso keszulek bizonyitja az utlevelnek, hogy van joga kiolvasni belole azt. magyarorszagon majd lesz valami kozponti hivatal szeru bagazs, es azok eldontik, hogy a magyar hatarorseg, a rendorseg vagy akarki olvashatja e az utlevelbol az ujjlenyomatot, es ha olvashatja, akkor kiad neki egy olyan dolgot, amit most nehez volna reszletezni, de arra jo, hogy egy bizonyos ideig (mondjuk egy honapig) olvashatja vele az ujjlenyomatot.

  egy ilyen rendszer felallitasa draga lenne nagyon, csak a gyerekek miatt, raadasul egysegesiteni kellene az unioban, mert kulonben szinten nem er semmit, hogy portugaliaban nem tudnak kezdeni semmit a magyar gyerekigazolvannyal. az utlevelekkel ezt a szabvanyositast megtettek (ez az ICAO), igy az nem csak az unioban, de vilagszerte mukodhet rendesen, ujjlenyomatostul, mindenestol.

 • 2008.12.01 12:21:31sztroberi

  zsákos: a hivatal mégis furán működik, mikor mindenemet ellopták - külföldön persze, hol máshol - akkor a nehézkes hazajutás után az okmányirodában azt közölték velem, h ha nincs fényképes igazolványom, de tudnak új fényképes igazolványt kiállítani, mer a születési anyakönyvön nincs kép, és mér higgyék el, h az én vagyok. kezdtem örülni, h megszűnt a személyazonosságom, mostantól akármit is csinálhatok, hiszen a rendszer szerint nem létezek, nincs egy érvényes papírom se, de ezen fennakadt az ügyintéző szeme, és mégiscsak lett személyim, útlevelem és jogosítványom...

 • 2008.12.01 12:22:36sztroberi

  természetesen nem "de tudnak", hanem "nem tudnak".

 • 2008.12.01 12:32:38kockpit

  Az "egy szám működik minden rendszerben"-kérdéshez csak annyit, hogy azért az talán mások számára is belátható (biztos bölcsészeknek is, mert én is az vagyok eredetileg... :)), hogy attól, hogy egy ember = egy szám, az ügyintéző nem látja a teljes ilyen-olyan előéletemet, csak azt, amihez neki hozzáférése van. Azért ezt megoldani nem olyan bődületes programozói feladat.  A személyinek továbbra is több értelmét látnám akár ujjlenyomat nélkül is, mint egy névtelen, mindentelen lakcímkártyának.

  Fényképnek akkor se tulajdonítok jelentőséget, ha az én gyerekemről sikerült kép jajdehasonlít, mert ez garancia arra, hogy ÉN nem tudok más gyereket kivinni az országot, de sajnos nem garancia arra, hogy egy kevésbé jól sikerült képpel az én gyerekemet kivigyék az országból.  A lakcímkártya értelmét nem látom. A hova-tartozunk kérdésnek szerintem nincs gyakorlati jelentősége, mert hobbyból nem fogom Dunaújvárosba cipelni orvoshoz a gyereket, amikor meg Siófokon történt baleset, ugyanúgy fogadtak az ottani kórházban vele.

  Elvileg ha van jelentősége a lakcímkártyának odatartozási szempontból, akkor a gyerek esetében szerintem elégnek kéne lennie a szülő lakcímkártyájának. De szerintem gyakorlati jelentősége nincs a hovatartozási kérdésnek, ha beutaló is van az adott intézménybe.

 • 2008.12.01 12:34:52Cserkenye

  A személyi sztem egy hülyeség, az a 2000 ft 2 évente nem olyan sok. Igaz, macera, de a személyi is az lenne. Az útlevelet meg csak akkor kell kiváltani, ha tényleg szükség van rá. Nem tudom, a személyivel hogy tervezik, de gondolom, azt ha lejár, újra kell csináltatni.

  A TAJ kártyát eddig is megkapták. A fiam (januárban született) adóazonosítóját az Államkincstár küldte meg (március elején), abban a levélben, amiben értesítettek a Start szla megnyitásáról. (Igaz adókártyát nem küldött utána az APEH, az ráér majd akkor, ha tényleg szükség lesz rá.) A bankoknak elég a szám, kártya nélkül, legalábbis az OTP-nek...

 • 2008.12.01 12:44:05csongi07

  Akkor én eddig nagyon el voltam tévedve, mert én tavaly szültem, és a kisfiam automatikusan megkapta a TAJ-kártyáját és az adókártyáját. Én azt hittem, ez mindenhol így van, de akkor lehetséges, hogy nálunk az önkormányzat elintéz mindent? Mert sehova nem kellett mennünk, ajánlott levélben megkaptam mindent.

 • 2008.12.01 12:47:24Subbantósdi

  csongi07: melyik önkormányzathoz tartozol? Mázlista vagy. :o)

  Nekünk itt Zuglóban végig kellett járni bizony minden helyet, bár állítólag a TAJ-kártyát már lehetett volna egy a kórházban kapott formanyomtatvánnyal elindítani, az ügyintézést, de ezt valahogy mi nem annyira vettük igénybe, inkább a férjem fogta magát és az összes irattal, azaz a szülői anyakönyvi kivonattal járkált mindenhova, aztán mikor már meglett a lakcímkártya, azzal is egybekötve.

 • 2008.12.01 12:47:46Zsákos ember

  kockpit: itt az a gond, hogy ha az okmanyirodaban hozzafernek a taj szamomhoz, le tudjak kerdezni, hogy nekem nincsenek hereim, mert rakos voltam (tudod, ilyen fasza az egeszsegugyi informatika, hogy ezt meg lehet tudni), es ezzel majd jol megzsarolnak, hogy elmondjak a munkahelyemen. igy most csak az adott korhaz 1000 dolgozoja tudna ezt az informaciot megszerezni, szoval igy nincs veszely. ugyanigy, a norveke megtudja az adoszamomat meg egyeb adataimat, es akkor majd jol ceget alapit a nevemre, garazdalkodnak, es megszopatnak. igy csak az apeh 10000 dolgozoja tudja ezt megcsinalni, szoval nem vagyok veszelyben.  de mondok mas okosat is, pont az ujjlenyomatos utlevellel: magyarorszagon nem lehet majd a felvetelezett ujjlenyomatokat eltarolni egy kozponti adatbazisba, emberi jogi problemak miatt.... ekkora ziccer, hogy begyujthetik kb 3-4 millio ember ujjlenyomatat, kicsit konnyebb lenne a dolga a zsernyakoknak, de nem, le kell torolni az utlevel kibocsatasa utan, mert serti a szemelyisegi jogokat. hat banyek, ezen ugy lehidaltam mint az atom....

 • 2008.12.01 12:48:40Kibou no Hikari

  Akit érdekel annak itt van az említett törvényjavaslat pontos szövege:

  www.parlament.hu/irom38/06769/06769.pdf

  A 14. oldalán kezdődik a magyarázat.

  Leírják például azt is benne, hogy 6 éves kortól igazolja egyértelműen az ujjlenyomat a személyazonosságot, ezek szerint előtte nem is célszerű levenni.

  Tetszik a javaslatban, hogy egyszerűsítené az okmányok beszerzését (elvileg megküldenék mindet maguktól, tehát az 1 plusz igazolvány nem jelentene további köröket). A csere kérdése érdekes, nem lenne jó két évente futkosni például.

  Külföldön egyébként hogy megy ez? Valaki?

 • 2008.12.01 12:49:36Subbantósdi

  Kispici: hát lehet, de ha mondjuk egy nagy rendszerben benne vannak a személyi igazolvány számok és párosítva vannak mondjuk az anyáéval, akkor azért már könnyebben be lehet azonosítani a gyereket, fénykép nélkül.

  Vagy az apáéval, együtt.

  Hiszen mással csak ezen két személy hivatalos engedélyével hagyhatja el az országot a gyerek, úgy tudom, még ilyen kiskorában.

 • 2008.12.01 13:08:44Zsákos ember

  Kibou no Hikari: hat, en nem sokat ertek abbol a szovegbol, amit link-kent megadtal.

 • 2008.12.01 13:19:24másutt

  Utalom, utalom, utalom a sok igazolvanyt, ami a magyar gyerekeknek kell! Ne is kezdjuk!  Itt Angliaban semmink sincsen, van egy NHS kartyank, amit NEM KELL magunknal tartani soha, minden bemoondasra mukodik (cim, szuletesnap, anyja neve, szamitogeprendszerben tarolva) es ellatnak mindenutt. Tok jol el lehet lenni a gyerekkel.

  Semmilyen mas papirt nem kellett beszerezni (csak az utlevelet, hogy utazhasson).  Magyarorszagon mar van TAJ kartyaja, amit magunknal kell tartani (amikor nem volt nalunk, siman elkertek a 8 ezret a Heim Palban!) megszerzese 3 ora sorbanallas.

  (es miert nem akkora, mint a tobbi kartya? hogy ne ferhessen be az ember tarcajaba!)  Lakcimkartya a kicsi csecsemomnek (2 ora sorbanallas!  Adoszam, amit kikuldtek.  Utlevel, termeszetesen.  Most meg szemelyi is?  Viccelnek????  Ez az a komcsi sohivatli rendszer, ami kotelezo, hogy foglalkoztassanak 10ezer ingyenelot az adopenzbol, akik elrofognek az irodakban, es ezeket a kartakat gyartjak, es elkerjek es 3 honapostol?

 • 2008.12.01 13:34:31Cserkenye

  Én a Dél-Pesti kórházban szültem, miután leadtam a házassági anyakönyvi kivonatot, másnap a fiam születési anyakönyvi kivonatával együtt megkaptuk a lakcímkártyáját is. A TAJ kártyát kiküldte volna az OEP postán (kb. 3-4 hét), de a férjem elhozta személyesen (5 perc sorbanállással).

 • 2008.12.01 14:07:56Nilüfer

  Zsákos, te nem élsz kis hazánkban..ujjlenyomat?? Az onbuckó szívrohamot kapna..mert a JOGOK..azok sérülnek..érted.....  Illetve itt élsz, mert ezen én is lehidaltam.....

  Szerintem meg marhára nem gáz.Tőlem vegyenek, vazze, nem tervezek bűnözni, de rohadtul szeretném, hogy ha valaki benyomja a házam ablakát, hát kapják el..leszarom ám a jogait..irgum-burgum. és ufff:DD

 • 2008.12.01 15:39:50Subbantósdi

  Cserkenye: a TAJ-kártyával mi is intézkedtünk, szerencsére nincs messze tőlük a Teve utcai székház.

  A lakcímkártyáért sajnos el kellett menni az Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájába, de azért ott is hamar intéződtek a dolgok.

 • 2008.12.01 16:20:25Chang Yai

  2009. július 1-től az új útlevelekben lesz már digitális ujjlenyomat is.

  én speciel attól kellemetlenebbül érzem magam, hogy a munkahelyi mágneskártyás beléptetőt nemrégiben lecserélték ujjlenyomatosra. (nem atomerőmű, csak egy iskola.)

 • 2008.12.01 20:12:09Felicitasz

  Tyű. Hát legyen - de nekem is azonnal az lett az aggodalmam, hogy ha ehhez nem kell mindkét szülő, akkor gondolok egyet és Debrecentől Lisszabonig viszem a gyereket az apja tudta nélkül, ha úgy szottyan kedvem. Ez nagyon veszélyes szerintem - de persze nem tudom, hogy a fejlett nyugati országok hogyan csinálják és mi hozzá a gyermekvédelmi stb. gyakorlat.

 • 2008.12.01 20:23:05noisette

  Felicitasz: ezt sajnos most is megteheted... ha már meg sem állítanak a határon, szlovákiából vagy ausztriából már oda mész ahová kedved szottyan... gyerekkel együtt...

 • 2008.12.01 21:44:20csongi07

  Subbantósdi

  Közben eszembe jutott, hogy az adókártyát nem kaptam, az igényeltem, de csak 10 perc volt az Apehnél, de a lakcím és TAJ kártyáért csak ki kellett töltenem egy papírt, amit egészen a kórházi ágyamig hozott a hölgy :)))))))

  Egyébként Esztergomi vagyok, és lehet, hogy azért intézték el így egyben, mert a Szent Miklós program miatt amúgy is elkérték az adatainkat.

 • 2008.12.01 21:56:42wish73

  miért kéne sorban állni? okmányiroda, időpont, 10 perc alatt kész- nálunk legalábbis így megyen

 • 2008.12.03 22:33:06Mille38

  Akit érdekel: az ügyfélkapu jó adóbevalláshoz, de jó lakcímkártya pótlásához is. Igaz, fél év alatt jött meg, de megjött. Közben persze meglett az elveszett is :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta