Egyre népszerűbb a gyermekjogokat ismertető portál

Nyár eleje óta már több mint 10 ezren jártak az ombudsmani hivatal gyermekjogokat ismertető honlapján. A weblapon keresztül az országgyűlési biztos közvetlenül is meg tudja szólítani a fiatalokat, akik a szakértők szerint még mindig nincsenek tisztában a jogaikkal. A hivatalba csak elvétve érkezik be tőlük kérdés, de szerencsére annál több problémát vetettek fel az interneten - mondják a kezdeményezők.



A www.gyermekjogok.obh.hu-t egy hat éves projekt keretében indította az ombudsmani hivatal május 28-án azzal a céllal, hogy tudatosítsa a gyerekek lehetőségeit és korlátait a jog területén. Többek között megtalálni rajta egy, az Alkotmány XII. fejezete alapján a fiatalok számára is érthető nyelven megfogalmazott alapjogi katalógust, a New York-i gyermekjogi egyezmény szövegét, az ombudsman idevágó vizsgálati anyagait, és egy linkgyűjtemény is elérhető ezen keresztül a gyermekekkel foglalkozó állami és társadalmai szervezetek honlapjához.

A gyermekjogi projekt egyik koordinátora a Független Hírügynökségnek elmondta: a honlapot látogatók főleg az önrendelkezési joggal, a jogos önvédelemmel, illetve a tulajdonjoggal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Sok gyerek előtt ma sem világos, hogy mikor lehet következmények nélkül visszabeszélni, vagy mi a teendő akkor, ha valaki bántja őket, pontosabban kiabál velük vagy erőszakot alkalmaz. Nagy a bizonytalanság abban is, hogy milyen jogokat gyakorolhatnak mondjuk a saját keresetük felett, és mekkora beleszólásuk van például abba, hogy hova költöznek, kivel élnek - mondta Kovács Orsolya.

Az ombudsmani hivatal munkatársai úgy látják, a gyermekek csak akkor tudnak hatékonyan fellépni az őket ért sérelmek ellen, ha a jelenleginél jobban ismerik a hatályos jogszabályokat. Ezért sokkal több szakmai találkozót, illetve műhelyvitát akarnak szervezni a jövőben, és olyan eseményeken is részt kívánnak venni, amelyeken közvetlenül találkozhatnak az érdeklődő gyerekekkel - mondta a hivatal munkatársa.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek