SZÜLŐSÉG

Szaporodnak a bababarát helyek

2008. július 29., kedd 11:45

Éttermekben, könyvtárakban, bevásárlóközpontokban, rendelőkben és még templomokban is alakítottak ki Magyarországon bababarát területet, azaz olyan helyiséget, ahol az édesanyák megszoptathatják és tisztába tehetik gyermeküket.A 2005-ben megalakult Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság két éve hirdette meg Bababarát terület elnevezésű pályázatát azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a közintézményekben, üzletekben, hivatalokban, oktatási-, kulturális és sportintézményekben olyan elkülönített helyiségek létrehozására, ahol az anyukák ingyenesen, nyugodt körülmények között megszoptathatják, tisztába tehetik gyermeküket. A sikeresen pályázó intézmények 100-100 ezer forintot nyertek egy ilyen terület kialakításához, írja az MTI.

Idén nem hirdette meg a szoptatás népszerűsítését célul tűző szervezet a pályázatot, ennek ellenére egyre több bababarát területet adnak át, hiszen a címhez pályázat nélkül is hozzá lehet jutni. A héten például egy zuglói rendelőben adják át a Bababarát terület feliratú táblát.

"Egy ilyen helyiség kialakítása minimális anyagi befektetéssel megvalósítható. Nem az anyagi ráfordításon van tehát a hangsúly, sokkal inkább az ott lévő emberek hozzáállásán, elfogadásán múlik, hogy legyen egy olyan hely, ahol az anyuka elláthatja gyermekét - mondta a távirati irodának Gitidiszné Gyetván Krisztina, a Bababarát terület koordinátora.

Eddig több mint 30 ilyen helyiség kapott Bababarát terület elnevezésű táblát a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságtól, köztük éttermek, kórházak, felsőoktatási intézmények, könyvtárak, bevásárlóközpontok és templomok is. A bizottság folyamatos ellenőrzéssel garantálja a Bababarát területek minőségének állandóságát, írja az MTI.

Gitidiszné Gyetván Krisztina szerint Magyarországon a szoptatási mutatók magasak. "Nálunk a kórházból kijövő nők körülbelül 90 százaléka szoptatni akar, Nyugat-Európában ez 50 százalék körül lehet. Úgy gondolom az édesanyáknak szükségük van Bababarát területre, hiszen otthonról kimozdulva ez a helyiség biztosítja az intimitást, amit mi optimálisnak tekintünk a szoptatáshoz".

Az anyukák a http://www.sztnb.hu című honlapon találják meg a Bababarát területek listáját. Ugyanitt érik el az intézmények a helyiség kialakításának feltételrendszerét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.29 14:50:14fülemüle

  Vagy lehet, hogy nulla hosszú a lista? Na jó nem gonoszkodom.

  Mindenesetre én pontosan három helyet (áruházak)ismerek Budapesten, ahol van ilyen szoba.

  Pl több gyerekkórházban sincs ilyen helység. Max egy pelenkázó van kitéve. Pedig órákat vártunk ott.

 • 2008.07.29 14:53:58másutt

  en is zugloi vagyok, csak ideiglenesen kulfoldon allomasozom par evtizede. de azert be szoktam ugrani. :D

 • 2008.07.29 15:26:30mirka

  másutt: van lista, csak nem teljesen az, amire a cikk alapján számítottam. az "aktuális" menüpontnál le kell görgetni a A „Bababarát Terület” cím megszerzésének támogatására kiírt pályázat"-ig, és ott a nyertesek listája.

 • 2008.07.29 16:04:20Subbantósdi

  korcsolya: valszeg igazad van, mert akkor a Te körzetedben van a Kriszta is! :o)

 • 2008.07.29 16:09:21anittik

  Sziasztok!  Még több bababarát területet!!! Amúgy nagyon örülök annak, hogy vannak! (pl. Máltai játszóterek, Budai Gyermekkórház A épület 1. emelet)

 • 2008.07.29 16:12:38Dr. Han Fastolfe

  Nekünk még mindig Gitidiszné a védőnőnk, pedig már elköltöztünk a kerületből, de nem forszírozzuk az új védőnőhöz átkerülést mert vele nagyon jó volt a tapasztalaunk. Amikor szopisztrájk volt, akkor hihetetlenül lelkesen és fardhatatlanul próbált segíteni, bármikor hívtuk mindig kedves volt, szerintem ilyen legyen minden védőnő.  Ami a cikket illeti: szerintem remek hír, már csak oda kéne továbblépni, hogy ne csak bababarát, hanem a "kisgyerek-barát" jelző is létezzen. Mi a 21 hónapossal most ott tartunk, hogy a bababarátség már kevés mivel nem szopizik és tisztába tenni is ritkábban kell, viszont az éttermekben kevés helyen van etetőszék vagy egy enni tanuló gyereknek adható étkészlet, vagy éppen gyereknek való adag. Nagyobb gyerek megint nem gond, mert rengeteg helyen van gyerekmenü, de ahhoz még kicsi.

  A kézmosás sem mindenhol könnyű, mert elérni ugye nem éri el, és ha csak egy kis kézmosó van, akkor akrobatikázni kell... ilyesmi.

  Szóval babának már nagy, gyereknek még kicsi, pont a kettő közt vagyunk.

 • 2008.07.29 16:22:29Subbantósdi

  Dr. Hans Fastolfe: ezek bizony tényleg gondok, bár szerintem ha felkészül az ember és mindig van nála kiskanál és az illatszerekben kapható nedves tisztítókendő, a kezeknek, akkor azért ezt is el lehet hárítani.

  Etetőszéket persze nem tudunk varázsolni olyan helyekre, ahol több kéne, nálunk ha ez a gond, akkor a férjem veszi ölbe és úgy eszik, ezt amúgy is megszokta, mert vendégségben, akár a nagyszülőknél is, ahol szintén nincs etetőszék, is így etetjük.

  Gyerekmenü, jó kérdés, mi bevállaljuk, hogy egyikünk olyan rendel, amiből adunk a gyereknek és kész, amúgy ez általában én lennék, mert amúgy is a könnyebb kajákat szeretem és nem vagyok nagyétkű, ezen kívül kérek legfeljebb még egy desszertet vagy levest, és így ez is le van tudva, levest nem nagyon eszik, desszertet meg ha tele van már a hasa, nem kér, amúgy sem édesszájú, szerencsére, mármint a lányom. Jégkrémet is lehet enni a közelében, nem izgatja.

 • 2008.07.29 16:23:59Subbantósdi

  Én inkább ahhoz csatlakoznék, plusz ötletnek, hogy akik még bébiételt adnak a babának, mert még nem elég nagy, azok vannak bajban, hogyha melegítenének, tehát nem gyümölcspürét szánnak, mert most van van lehetőség megkérni, hogy betehető legyen mikroban, de hát ugye a pult mögött van az egész és nem tudjuk úgy befolyásolni, hogy lássuk, hogy is történik és nem forrón adják vissza.

 • 2008.07.29 16:50:32Dr. Han Fastolfe

  Subi: egyik sem megoldhatatlan feladat, eddig is megoldottuk, én csak leírtam mint véleményt, hogy tök jó lenne ha létezne "kisgyerekbarát" intézmény is, ahol nem nekem kell ezekről gondosodni:)

 • 2008.07.29 16:54:21Cyr

  Dr Han Fastolfe: Most miért, kisgyerekről is te gondoskodtál... :)))

  (Bocsi, nem tudtam kihagyni)

 • 2008.07.29 17:22:35oreille

  Friss otthoni tapasztalataim: minden étteremben volt elegendő etetőszék és még az "önkiszolgáló"-ban is nagyjából megfelelőre melegítették a gyereknek szánt főztömet. ahol bizonytalanok voltak, ott megkérdezték mennyi időre tegyék be melegíteni. előfordult, hogy forró lett, akkor kaptunk 1-2 porcelántányért, amin gyorsabban hűlt. evőeszköz, előke, kézfertőtlenítőizé, kutyagumi úgyis mindig van nálam (sosem hittem, hogy ekkora táskával fogok járni :-)  kicsit sajnálom, hogy nem otthon élek, mert eredetileg én is zuglói vagyok és most látom, hogy elszalasztotam egy jó védőnőt :-(

 • 2008.07.29 19:09:57Banán Kamran

  szerintem meg a pelenkázóhelyiségnek/pelenkázótálcának kötelezonek (sot, természetesnek) kellene lenni, nem fakultatívnak - minimum a közintézményekben, de bizonyos méret felett a bevásárlóközpontokban is.

 • 2008.07.29 19:16:10Banán Kamran

  végül is mi a különbség a nemenkénti és akadálymentes illemhely és a pelenkázó iránti igény között?

  jogokat a gyerekeknek!!

 • 2008.07.29 21:19:10zelzele

  zuglo rulez! En is oda megyek haza augusztusban:-))))

 • 2008.07.29 22:10:41Magenta

  Mi nem sokáig laktunk ott, de a város legjobb pizzájáért még mindig oda járunk vissza. :)))

 • 2008.07.30 00:50:13b_borisz

  Bababarát szoba van például az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karának Ecseri úti épületében is! :) Én ott vagyok hallgató, és igen büszke vagyok rá (azzal együtt, hogy vajmi kevés közöm volt a létrejöttéhez..) Mindenesetre igazán jó látni néhanapján a folyosón tapicskoló, vagy egy-egy előadás közben alukáló kölköket.

 • 2008.07.30 03:43:01glad az egyetlen

  A szándékot tisztelem, de sok helyen nagyon megondolatlan módon oldják meg a baba barátosítást.  Pl egyik nagy OTP fiókban alakítottak ki gyerek "sarkot", de ez a gyakorlatban annyi volt, hogy az ügyflrész közepén elhúztak két padot és helyére egy szőnyeget tettek egy rahedli játékkal, de semmi elkerítés.

 • 2008.07.30 03:45:09glad az egyetlen

  Nem rég egy étteremben voltunk ahol szerencsére volt egy(!) darab etető szék.

  rendes tőlűk azért ez, bár ahoyg elnéztem tisztítani nem szokták.

  Na mindegy, megpucoltam én. :-)

 • 2008.07.30 03:50:05glad az egyetlen

  Negatívum, ami most aktuális:

  Győri kórház ultrahang vizsgálatának várója nem hogy nem baba barát, de még akadálymentes se! Emeleten van és nuku lift. Ha valaki első poronytával szeretne a széken aszalódni több órát(!) és ragaszkodik a babakocsihoz akkor azt a hátán kell felvinnie.

  :-(((

 • 2008.07.30 03:56:58glad az egyetlen

  Negatívum, ami most aktuális:

  Győri kórház ultrahang vizsgálatának várója nem hogy nem baba barát, de még akadálymentes se! Emeleten van és nuku lift. Ha valaki első poronytával szeretne a széken aszalódni több órát(!) és ragaszkodik a babakocsihoz akkor azt a hátán kell felvinnie.

  :-(((

 • 2008.07.30 07:15:21Lakótárs

  És tegyük hozzá, nem csak az anyukák szoptatnak/tesznek tisztába. Sokra megyek egy pelenkázóval a női vécében, ahonnan kiutál a törzsközönség.

 • 2008.07.30 08:50:16Subbantósdi

  glad az egyetlen: ez is lehetne egy nagyon jó téma, Akadálymentesítés Magyarországon (?).

  Nem haladnak úgy a dolgok, ahogy kellene, pedig sok helyen könnyen, akár csak kis anyagi ráfordítással, két faléc felhelyezésével is megoldható lenne.

  A másik, hogy sok helyen van becsapósan olyan lépcső felfelé az alúljáróból, pl. Szentendrén is van egy ilyen, amikor jön ki az ember a HÉV-től és menne be a városba, ahol azt hiszed, na majd azon feltolod, de a sávszélessséget úgy találták ki, hogy nem tudok feltolni még a keskenyebb esernyőset sem, gondolom, nagyobb lapra zárhatót babakocsit pláne nem lehet.

  Szóval ez egy nagy gond, hogy csomó helyre nem tudsz eljutni, mert csak a lépcsők vannak mindenhova, még sok üzlet elé is tesznek pár lépcsőt, mikor oda nem kéne, és ezzel már eleve nehezítenek.

  Nekem egy negatív példa pl. a győri példán, hogy az Uzsoki utcai kórházban a szülészet is a fent van, sok lépcsővel, mintha az Akropoliszt kéne megmászni, lehet feljutni, illetve ha rájösz, az első emeleten elmehetsz egy jó utat a folyosón és ott találsz betegszállító liftet, ami fel meg leviszi, de addig is az első emeletre azért csak lépcsővel tudsz felmenni. Miért nincs lift már a bejárati szinten? Amúgy meg a bejárathoz is két lépcső visz fel, egy kis vizszíntes résszel, tehát eleve ahhoz, hogy bejuss a főkapun, már nincs kiépítve egy kis felhajtó. Van valahol állítólag, az új épületnél egy bejárat, ahol be tudsz jutni és ott is találsz liftet és azzal fel, de sehol ez nincs kitáblázva, amúgy meg nem meri az ember onnan megközelíteni a kórházat, hátha eltéved, onnan bejutva, mivel abból a nézetből nem látta még a kórházat, belülről.

  Na ezért nem lehet babakocsival jönni pl. a kórházba, ami pedig jó lenne, mert azért jönne sok látogató vagy akár kismama, mikor megy vizsgálatokra, a gyerekkel, vagy csak leletekért.

 • 2008.07.30 08:52:03Subbantósdi

  Ja és akkor még a liftek sem mindenhol kellő méretűek, vagy szélességükben, sem hosszúságukban, nemcsak az ikreskocsikkal van ezért gond, akár egymás mellett ülők babákról, akár egymás mögött vagy szemben ülő babákról van szó, de akár testvérbabakocsival is lehet, nem férsz be, vagy van olyan lift, ahova én bizony éppenhogy beférek az esernyős babakocsival, nem is merem a lapracsukhatóval, mert az ugye pár centivel szélesebb és talán hosszabb is.

 • 2008.07.30 08:52:14Subbantósdi

  Ja és akkor még a liftek sem mindenhol kellő méretűek, vagy szélességükben, sem hosszúságukban, nemcsak az ikreskocsikkal van ezért gond, akár egymás mellett ülők babákról, akár egymás mögött vagy szemben ülő babákról van szó, de akár testvérbabakocsival is lehet, nem férsz be, vagy van olyan lift, ahova én bizony éppenhogy beférek az esernyős babakocsival, nem is merem a lapracsukhatóval, mert az ugye pár centivel szélesebb és talán hosszabb is.

 • 2008.07.30 08:53:50Subbantósdi

  És a nagy kerülők, amiket a városban meg kell tenni, hogy egyik oldalról a másikra jussál, mert gyalogos átkelőhely nincs, több száz méteren belül, csak alúljáró... :o(

 • 2008.07.30 08:58:13Subbantósdi

  Apropó:

  Van valakinek ilyen testvérbabakocsija?

  www.ababyc.com/images/products/main/graco_stadium_duo_stockholm.jpg Graco Stadium Duo (Gloria)

  Mert csak kiváncsi vagyok, ezzel lehet pl. buszra szállni, vagy ne is próbálkozzunk, a hossza miatt? (alacsonypadlós buszra gondoltam, ahol van babakocsis hely, pl. 7-es, 73-mas, 32-es)

 • 2008.07.30 09:17:53Yuki

  Subbantósdi, te buszra akarsz szállni testvérkocsival? :/

  Én egy szimpla méretű mélykocsival próbáltam utazni a kombínón, merthogy az alacsonypadlós, és úgyis van babakocsinak kialakított hely. Hát örültem, hogy felpasszíroztam valahogy a tömegben a kocsit, megálltunk szinte az ajtóban, gyűlölködő pillantások kereszttüzében... Aztán úgy döntöttem, hogy addig nem tömegközlekedünk, amíg nem lehet "sportkocsiba" ültetni, az egy mozdulattal összecsukható.

 • 2008.07.30 09:23:35Yuki

  Bababarát hely egyébként a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat. A földszinten sorszámot kellett kérni, az ortopédia előtt jó nagy tömeg várt, de az első ajtónyitásnál minket szólítottak. Mint kiderült, felszóltak, hogy kisbaba érkezik, és soron kívül mehettünk be.  Szintén bababarát a Damjanich utcai Kaisers, az egyetlen bolt a környéken, ahol babakocsival is be tudunk vásárolni. Ráadásul, ha nagy a sor a kasszáknál, szólni lehet a biztonsági őrnek, aki odakísér az ajándékbolthoz, és ott lehet soron kívül fizetni.

 • 2008.07.30 09:23:41zskoncz

  Subbantósdi,

  hát tapasztaltam amit Yuki is irt előbb. sima babakocsival is horror villamosozni buszozni.

  bár multkor a hordozókendőért is kaptam a mamáktól a buszon! :-) de azzal legalább lehet közlekedni.

 • 2008.07.30 09:29:35zskoncz

  glad az egyetlen, a barátném győrben fog szülni. és kicsit el van kenődve hogy "bababarát" a kórház. amikor bejött hozzám az istvánba akkor mondta hogy ok, hogy gáz a csecsemőoszt. de legalább a szülőszobák kellemesek, a győrihez képest.

 • 2008.07.30 09:29:43Yuki

  A kedvenceim a járdaszegélyek. A környékünkön (Budapest, VI. kerület) nagyon sok utcasarkon megsüllyesztették a járdaszegélyeket, hogy kerekesszékkel, babakocsival könnyebb legyen közlekedni. A baj csak az, hogy szinte mindenhol maradt azért pár centi, nem sok, de pont annyi, hogy megállás nélkül már nem lehet rajta feltolni a kocsit. Gondolom, jó sok pénzbe került, eredménye meg nincs.

 • 2008.07.30 09:38:20zskoncz

  Subbantósdi , volt szerencsém az uzsokinak azt a részét kipróbálni ahol van rámpa és lift. a sebészetnél van.pont ott ahol a 82 troli megáll. róna utca felől. :-)

 • 2008.07.30 10:01:44fülemüle

  Yuki, nem teljesen értem a logikát a sportkocsis hozzászólásodban...Úgy gondolod, hogy összecsukod a kocsit és a gyerekkel a karodon + az összecsukott kocsival fogsz egyensúlyozni? Vagy arra számítasz, hogy felpattan valaki és át adja a helyet?

  Mi szoktunk gyalogosan sétálni a városban a kétévesemmel. De ha buszra szállunk mindig babakocsiba ültetem. Így ő biztosan ülni fog, ráadásul bekötve, így nem fog elszállni az első fékezéskor. Különben meg állhatna vagy foghatnám a karomban (13 kg) vagy vadászhatnék valakire, aki hajlandó kedves kérés ellenében átadni a helyét...

 • 2008.07.30 10:08:18anyamadár

  Lehet buszra szállni simán egy jó tesókocsival csak alacsonypadlós legyen. Egyéb esetekben szépe meg kell kérni valakit, hogy emelje meg a másik oldalát.  Ha valaki nem félti a lábát a gyaloglástól akkor el lehet jutni alacsonypadlóssal ide- meg oda a városban csak közben néha sétálni kell egy nagyot.

 • 2008.07.30 10:09:13anyamadár

  mármint a busz legyen alacsonypadlós. :)))

 • 2008.07.30 10:11:45Yuki

  Fülemüle, igazad van. Amilyen kis naiv vagyok, erre nem is gondoltam. Ha abból indulok ki, hogy öten adták át a helyüket, amíg terhes voltam, miért gondolom, hogy a gyereket leültetik?  Régen volt bababarát BKV. Én még emlékszem olyanra, hogy a buszvezető bemondta a mikrofonba, hogy adja át valaki a kismamának a helyét, mert addig nem indul tovább :)

 • 2008.07.30 10:17:41Yuki

  Anyamadár, nem féltem a lábam a gyaloglástól. Sőt, mostanában gyalog megyünk mindenhova, mrt az alacsonypadlósokra egyszerűen nem férünk fel. Sajnos, a gyerek napi ritmusa ütközik a csúcsforgalommal, ráadásul amíg nagyon pici, nem akarom kivinni a déli napra sem, így vagy reggel 9-10 körül közlekednénk, vagy délután 5-6 körül. Egy dolog az, hogy a járműre elvileg fel lehet tolni a kocsit, de sokkal nagyobb probléma, hogy az utasok zöme nem bababarát.

 • 2008.07.30 10:33:28anyamadár

  Yuki akkor jön a faltörő kos effekt :))) Nyomod a babakocsit és hangosan mondod: elnézést, elnézést, elnézést. :)))

  Ha jól láttam a Damjanich környékén laktok, ott a 76-os a 70-es és egy-egy 78-as is néha alcsonypadlós (azt hiszem a 76-osból minden negyedik) szóval csak keményen :)))

 • 2008.07.30 10:34:24anyamadár

  A 76-os persze nem a Damjanichban közlekedik, hanem keresztezi a hetvenes vonalát.

 • 2008.07.30 13:08:15Subbantósdi

  Hát nem tudom, nekem eddig azért az esetek többségében sikerült babakocsival felszállni, igaz, nekem nincs kimondott mélykocsi, csak leereszthető, meg egy esernyős, ezek azért kisebb helyet foglalnak, mint azok a marha nagy, széles és általában gumikerekű fekvőkocsik.

  Lehet, hogy csak a tömeget sikerült általában elkerülnöm? Zuglóban már nincsenek olyan sokan ezeken a buszokon, mint még a Belvárosban....

 • 2008.07.30 13:11:25Subbantósdi

  zskoncz: köszi, majd megnézem egyszer, most voltam nemrég CTG-n, vasárnap után már naponta kell mennem, hiszen jön a 40. hét, lehet, hogy egyik nap arra kerülve fogok felmerészkedni és körülnézni. :o)

  Amúgy én is arra gondoltam, hogyha nincs tömeg, mikor feltolod a testvérkocsit, ott azért még be tudsz menni elfordítva az ablakkal merőlegesen, és akkor van hely.

  Amúgy meg persze, amikor csak lehet, séta, de vannak helyek, amiket én nem tudok sétával elérni, mert azért több megálló lenne és lehet azért tré időjárás is, mikor nem ajánlatos utcán járkálni, de azért mondjuk mégiscsak el kell szaladni valahova, ami mondjuk sajnos nem tűr halasztást.

 • 2008.07.30 13:14:39Subbantósdi

  Járdaszegély, igen, de én még csatlakoznék azzal, mikor az úttest össze van gyűrődve a zebránál, és azért nem tudod rendesen fel vagy letolni a kocsit, mert ott elakad és azon kell átbuktatnod valahogy az első kereket.

  Ha nem veszed észre, a kocsi ott leáll, esernyős összecsúkódik, ráesel a kocsira és összenyomod a gyerekedet.

  Aztán meg vannak a kockakövek és azok is hiányosak, vagy csak kátyús az úttest és mikor oda tolod le a kocsit, lelépve a zebráról vagy fellépve rá, akkor ott is el tud akadni a kerék.

  Na ilyenekkel szép számmal találkozom és sokszor megy a bírkózás, hogy menjen.A

  Amit meg utálok még, hogy a jelzőlámpák sincsenek jól beállítva, szinte csak erőltetett gyaloglással lehet átjutni egy nagyobb kereszteződésen, lásd, ahol legalább 4-6 sáv van + villamossín középen, mint pl. Váci úton, mert olyan gyorsan vált a zöld pirosra, hogy azt nem normálisan közlekedőkre találták ki.

 • 2008.07.30 13:30:29boglár

  Sziasztok zuglóiak!  Gitidiszné a Tábornok utcai rendelőben található?

 • 2008.07.30 13:45:17Subbantósdi

  boglár: igen.

 • 2008.07.30 14:14:14vikimanka

  Múlt héten bosszankodtam én is az akadálymentesítés/hiánya/ miatt. Kisvárosban lakunk. Az önkormányzatra mentem az okmányirodába a jogsimat megújíttatni. Döbbentem vettem tudomásul, hogy a városházát nem lehet babakocsi cipelés nálkül megközelíteni. Közvetlenül a bejáratnál van rámpa, de ha a parkoló felől megyünk még nagy kerülővel sincs feljáró. Azaz van egy ramaty, keskeny, még egy esernyős babakocsi sem férne el rajta, nem egy kerekesszék. Ha a másik irányból közelítem akkor kb. 10lépcsőfok áll az utamban. Emellett is lenne feljáró, ha nem helyetek volna el a tetejénél 2 beton virágtartót. Komolyan mondom ezek nem százasok..

 • 2008.07.30 14:36:10undokmano

  mi bp vonzáskörzetében lakunk egy inkább falunak tűnő városban. nem jellemző a bababarát hozzáállás sem az üzleteknél, sem a hivataloknál. de még a rendelőt is anno úgy tervezték, hogy amikor oltani viszem a gyereket, akkor igencsak vicces megoldani, hogy feltolja az ember a full meredek, csúszós (ez télen igazán élvezetes) feljárón, amelynek a végében nehéz, régi rendszerbeli ajtó van, tehát igencsak igénybeveszi anyukát a rendelőbe bejutás. ha beteg a gyerek, akkor oké, bejuthat simán anyuci a babakocsival. a tanácsadóban van egy szűk raktár, onnan kipakoltak, beraktak egy széket, és a levegőtlen, sötét helyen lehet szoptatni... mondanom sem kell, inkább kint a folyosón szoptattam, nem törődve azzal, hogy illik vagy sem. nem vetkőztem neki, diszkréten oldottam meg, de mit ne mondjak, nem tartozik az álomhelyek közé semmilyen szempontból. nemrég a önkormányzattal szemben átépítették az épületet, és több bankfiók nyílt egymás mellett. ebből csak 1 fióknak van kerekesszékes felvonója, de amúgy egyiknél sincs lehetőség kényelmesen bevinni a babakocsit, ráadásul a lépcsőfokok olyan magasak, hogy kizárólag csak az emelés jöhet szóba... patikából van 4, ebből 1, ahol nem kell lépcsővel küzdeni, 1 abszolút megközelíthetetlen babakocsival, 1 kisebb emeléssel vagy lépcsőnjárással kényelmesen bevihető a babakocsi, és a slusszpoén, a legújabb, ahol a bejáratnál 4 meredek, csúszós lépcsőfok van, esély nulla bevinni rajta a babakocsit, ráadásul az ajtó rettenetesen keskeny még gyalogosan is, de csináltak hátul egy kerekesszékes feljárót, ahol ugyan eljut az ember lánya gyerekkel-kocsival-cekkerrel a patika ajtajáig, de arról lepattan, hiába kopog vagy csenget, mert a csengő szerintem ki van kötve, és nem látják, ha szegény szerencsétlen ott toporog az ajtóban bebocsátásra várva...

  továbbá kedvencem még a 3 éve felújított vasútállomás, ahol szuper aluljárót csináltak, lelopták a kerekesszékes felvonót és nincs lehetősége anyukának babakocsival normálisan kijutni a peronra illetve onnan vissza. amióta nem tudom a gyereket magamra pakolni, azóta kizárólag buszozom, ha dolgom van pesten, illetve, csak akkor vonatozom, ha nem egyedül indulok útnak a gyerekkel. azért majd kíváncsi leszek, tavasztól milyen lesz majd, ha már 2 gyerekkel kell viszonylag sűrűn útra kelnem. egyenlőre nem aggódom, már szinte rutinból csinálom az ingát...

  ja és kifelejtettem a főiskolát, ahol anno megcsinálták velem 8 hónapos terhesen, hogy hát akkor szépen a vizsga alatt a cuccokat pakoljam a földre, mert biztos puskázok, ha mögöttem van... na akkor igazán elborult az agyam, pedig türelmes ember vagyok.

 • 2008.07.30 20:55:20glad az egyetlen

  zskoncz  A szülészet az rendben van győrben csak az UH van elbaltázva.

  Szülészetre van lift, a szobák kétszemélyesek és ha lehetséges egy szobába egy embert raknak, a baba az anyával marad végig, gátmetszésről dönthetsz(beöntésről is).

  Sajna alternatív szülőszoba csak egy van.

 • 2008.07.30 20:57:05glad az egyetlen

  Amúgy ez az akadálymentesség hiánya tényleg röhely, hiszen ha a mozgássérültekhez hozzávesszük a baba kocsis anyukákat akkor nem kevés emberről van szó. :(

 • 2008.07.30 21:07:28zskoncz

  glad az egyetlen

  :-))

  majd megnyugtatom! bár még ráér csak november végén jön a gyerkőce! meg biztatom hogy hátha bejön a "kezdők szerencséje" alapon az alternatív szoba! de azt hiszem egy gyors szüléssel is kibékülne! :)))

 • 2008.07.30 21:18:11Magenta

  undokmanó, publikus, hogy hol laksz?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta