Hétvégi programok: fesztivál fesztivál hátán

Ezen a hétvégén igazán szerencsések a téli sport kedvelői, ugyanis az ország bármely pontján lehetőségük adódik síelni. Aki esetleg nem jártas ebben a sportban elég, ha gyúr néhány hógolyót, vagy levakarja a jeget a nagymamáról, ami egyébiránt a Balaton vize megfagyva, csak a szél fújta rá az egész falura. Az üresen tátongó meder, idén először ad helyszínt a tó alján maradt Fagyott Pontyok Fesztiváljának, melyre a belépő egy kupica házi pálinka, s mindenki annyi mirelit halat vihet haza, amennyit csak bír . A programok közül az egyik leglátványosabb lesz talán, a német turisták megtekintése, akik ezen a hétvégén arra a merész lépésre vállalkoztak, hogy megszabadulnak látványos show elemek közepette a bundesliga frizurájuktól. A Velencei tónál sem maradunk program nélkül, jégszobor versenyre látogathatunk el. Aki az időjárással dacolva nyári programajánlót szeretne olvasni, kattintson a távolról sincs vége gombra.



BUDAPEST

Bizonyára mehetnétek, sőt mentek is majd egy csomó helyre, én meg leírhatnám a szokásos A38 hajós Mesezenekar programot, vagy a Lánchíd rendezvényt, s csak ismételném magam hetek óta. Így a fővárosi ajánlót most egy huszárvágással kiiktatom. Akárhogy forgatom, a programajánlókból úgy tűnik, hogy az ország programszervezői mind vidékre koncentráltak, mert hát ilyen júliusi kánikulában csak a hülye marad a városban. Ugye, hogy szétvet minket a meleg?

VIDÉK

Kapolcs július 25-től augusztus 3-ig ismét a Művészetek Völgyébe látogathatunk, s a Kapolcsi Bűvészeti napok keretében tíz napon keresztül a komoly és könnyű műfaj szerelmeseim egyaránt remek programokat találhatnak maguknak. Gyerekeknek lesz cirkuszi sátor artista programokkal, bóbita gyermekfoglalkozás, vasárnap 11:00 órakor a Zabszalma Együttes lép fel, és még sok érdekes program lesz az apróságoknak is. Nyaralásnak sem utolsó ez az egy hét tömény kultúra, ne vesse vissza a lendületünket a gyerektársaságunk!

Balatonmáriafürdő, VIII. Nemzetek Fesztiválja Igen, egy kis írói szabadság jár nekem is, ez az én, akarom mondani a MI kis falunk. Évek óta ehhez a hétvégéhez tervezzük az ittlétünket, mert nagy vígasság van mindig. Július 24 és 27 között tizenegy külföldi és hét magyar fúvószenekar, valamint öt ütősegyüttes gondoskodik a szórakozásunkról, s ha azt gondoljátok, hogy valami komoly, tinglitangli zene megy, tévedtek, ugyanis a fellépők fiatalok. A fesztivál fénypontja, amikor az összes zenekar a zene nyelvén barátkozik és közösen játszik, a favorit svájci csapatot (BIERANJAS Show Brass Band) pedig sosem felejti el, aki egyszer hallotta. Persze hagyományos fesztivál elemek is lesznek szombat este Charlieval, vasárnap Roy és Ádámmal, záró akkordként pedig tűzijátékkal.

Szentendre, Ister Nap Dunakorzó Vígasságokat kilencedik alkalommal rendezik meg, idén július 26-27-én. A Szentendre belvárosát határoló Duna korzón reggeltől térzene mellett vérbő vásári komédiák, gyerekelőadások, bohócok, vidám versenyek és játékok, este tűzijáték és utcabál szórakoztatják a közönséget. Senki ne menjen haza vásárfia nélkül, amit a kézműves kirakodóvásárban vásárolhat meg.

Jósvafő, VIII. Gömör-Tolnai Fesztivál A július 17-től 31-ig megrendezésre kerülő programsorozat célja a térség vérkeringésének felpezsdítése, az országhatár átjárhatóbbá tétele s a történelmi gyökerű térségi kapcsolatok erősítése. Emellett lesz természetismereti játszóház, valamint báb és utcaszínház gyerekeknek is.

Szigethalom Szombaton, egész nap Országos Ikertalálkozó és Iker Szépségverseny lesz a Városi Szabadidőközpontban. S hogy nem ikerként, vagy ikergyerek szülőjeként érdemes-e ide ellátogatni, azt mindenkinek az ízlésére bízom, mindenesetre érdekes lehet a sok dupla, esetleg tripla fiú, lány, vagy férfi és nő.

Balatonszemes Ha a Balatonon vagyunk, a Makám Együttes esetleg fel tudja majd dobni, a hidegfronttól elgémberedett idegrendszerünket. Vasárnap 18:00 órakor a Szemes napokon ugyanis fellépnek.

Szentbékkálla Július 26-27-én rendezik a Káli Vígasságokat, rengeteg táncos, zenés programmal, gyerekeknek zenebohóccal, vasárnap 17:00 órakor pedig Gryllus Vilmos lép fel biciklizős és egyéb dalokkal. Az Öreghegy fogadóban pedig borkóstoló és gulyásparti lesz, aki tehát a Balaton északi partján nyaral, ide is érdemes ellátogatni.

Vác Úgy látszik, hogy ez a hétvége valóban a főszezon mindenhol, ugyanis fesztivál lesz fesztivál hátán. A hétvégén Vácon a XVI. Váci Világi Vigadalom elnevezésű rendezvény lesz, gyerek és családi programokkal (Kézműves foglakozások, játszóházak, Szeleburdi Meseszínház, Fitt-Fut Alapítvány gyermekprogramjai, Tini Dance Társulat bemutatója, Maszk Bábszínpad, Katáng együttes, középkori lovagi torna, bajvívás). Fellép többek között Demjén Ferenc, Somló Tamás, Machine Mouse, Jamie Winchester és Hrutka Róbert is.

Gyerekmentes övezet
Tartsunk a hétvégén egy kis szünetet és pihentessük a parti-hangulatunkat, s kíméljük a májunk. Menjünk inkább moziba és nézzük meg például a Hancock-ot Will Smith-el vagy a Banki melót a jóképű Jason Stathammel. Ne legyünk sznobok, s ne riadjunk vissza abbeli félelmünktől, hogy valami zagyva, hollywoodi vacakok mennek megint ezerrel a mozikban.  (Akinek nem volt még elég, menjen Zánkára a BalaTone-ra, péntek 23 óra: Tankcsapda, szombat 19.00: Alvin és a Mókusok, 23:00: Quimby.)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek