SZÜLŐSÉG

Egészségesek a fagyasztott embriókból született babák

2008. július 9., szerda 11:10

A fagyasztott embrióból született babák súlya nagyobb, a születési rendellenességek kockázata pedig nem nagyobb náluk és legalább annyira egészségesek, mint friss embrióból fogant társaik - számoltak be dán kutatók eredményeikről az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság konferenciáján.


    Az embriók lefagyasztásával elkerülhető, hogy a nőknek többször át kelljen esniük azon a folyamaton, melynek során érésre késztetik és kinyerik petesejtjeiket.     A koppenhágai egyetem kutatói megvizsgálták mind az 1267 gyereket, akik 1995 és 2006 között fagyasztott embrióból születtek Dániában, és összehasonlították őket azzal a mintegy 18 ezer gyerekkel, akik ugyanezen időszakban friss embrió beültetésével fogantak.     A dán nemzeti regiszterből származó adatok azt mutatták, hogy a fagyasztott embrióból született bébik átlagos születési súlya mintegy 200 grammal nagyobb volt, koraszülés és kis súllyal születés ritkábban történt - közölte az Anja Pinborg által vezetett kutatócsoport.

    Nem találtak több születési rendellenességet a fagyasztott embrióból születettek közt, sőt kevesebben kerültek közülük az újszülött intenzív osztályra, írja az MTI.

    A néhol jobb egészségügyi adatokat azzal magyarázzák az eddigi legnagyobb ilyen összehasonlító vizsgálatot lefolytató kutatók, hogy a fagyasztáis eljárást vélhetően csak a legerősebb embriók élték túl.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.09 14:27:17ruju

  Zsákos ember, Apafarkas. Az észjárásotokkal az a probléma, hogy ti nem estek bele abba a százalékba, akiknek az élet a meddőséget osztotta... Nem hiszem, hogy ha csekély esélyetek lenne arra, hogy ezen a fúl de nagyon nem természetes óton tudnátok csak szaporodni, ilyen véleményt olvashatnánk tőletek.  Sztem pedig ez kivételesen a tudomány egy olyan területe, amivel kifejezetten jót lehet tenni nagyon sok emberrel.

 • 2008.07.09 14:32:59k.boy

  Apafarkas!

  boszorsi pont azt írta, amit akartam. Szóval ha valakinek lehet természetes úton gyermeke, akkor persze, hogy ne menjen lombikra. viszont ha másképp nem megy, akkor csak ez a megoldás marad. Azt azért tudni kell, hogy a beavatkozás előtt a pár mindkét tagját vizsgálják egészségügyileg és ugyan ez történik az embrióval is. A lombik program arra szolgál, hogy megoldást találjanak a meddő pároknak és nem azért, hogy valaki csak úgy csináltasson magának gyereket ilyen eljárással.

  Az otthon szülés persze jó, mert otthoni nyugodt környezet stb., de szerintem elég veszélyes. Mostanában amilyen bacik vannak....hát a szülészeten csak biztonságosabb.  boszorsi!

  Ha netalán oda kerültök, hogy lombikozni kell, akkor ajánlok egy jó fórumot. sok mindenben segítségetekre lesz. :-)

 • 2008.07.09 14:35:44monsterwoman1

  Apafarkas!

  Nem tudom, vajon rám céloztál-e az "otthon szülést és egyben legdurvább tudományos alapokon nyugvó eljárásokat támogató= kettős mérce" felkiáltásoddal. Ha igen, itt a válaszom:

  20 éves koromban meddőnek nyílvánítottak az orvosok. Hőzöngtem, lázadtam, lecsillapodtam!

  Aztán azt mondtam magamnak, ha az a sorsom, hogy nem lehet gyerekem, akkor nekem nem lesz. Elfogadtam. Habár fájt.Nem mentem volna lombikra.Az élet úgy hozta, hogy mégis anya lehettem.

  Ne értelmezze félre senki! Meg tudom érteni azokat, akik utolsó mentsvárként kihasználják ezt a lehetőséget, mert az egy normális dolog, hogy a késztetés óriási bennünk arra, hogy gyerekünk legyen. Ha a tudomány ezen tud segíteni, az jó. Éljen vele mindenki, aki akar. Én nem akartam.

  Ha valaki úgy érzi, nem képes, vagy nem akar gyerek nélkül leélni egy életet, keressen bátran megoldást, ha így boldogabb lehet.

 • 2008.07.09 14:35:51Zsákos ember

  ruju: az eszjarasunkra tett megjegyzesedet nem latom helyesnek. pont ezzel nincs problema. az a helyes gondolkodasmod, amikor valaki el tud vonatkoztatni a sajat erdekeitol. ezt hivjak objektivitasnak. amirol te beszelsz, az a szubjektiv velemeny.  en nem akartam bantani a meddoket. egyszeruen errol a temarol beugrott, hogy egy rakas mas betegseggel egyutt a meddoseg is atmentheto az utodokba, mert az orvostudomany kiiktatja a termeszetes szelekciot. ez nem jelenti azt, hogy barkirol azt gondolom, hogy "bazzeg, korcsositod itt a fajunkat", ugyanakkor szerintem ez egy letezo problema, hogy 100-200 ev mulva, ha az orvostudomany nem jar olyan szinten, hogy a hibakat ne csak atlepje, hanem ki is javitsa, akkor komoly problemakat okozhat. a meddoseg peldajanal maradva, pl az lenne az oromre okot ado hir, hogy amellett, hogy teherbe ejtenek egy not, vagy ugyesen ki tudjak valogatni azt az embriot, aki tuti mentes azoktol a dolgoktol, ami a meddoseget okozta, vagy valami gensebeszeti csodaval kijavitjak a hibat. (nyilvan azoknal a meddo embereknel, akiknel nem genetikai eredetu a problema, erre nincs szukseg)

 • 2008.07.09 14:36:36Rio2003

  en olvasgatok egy masik poszton egy olyan beszelgetest ahol x leendo anyuka beszelget, kutat es leirja a probalkozasait: sokadik lombik, stimuk, donor sperma, fagyi babak - minden van. Azt a testi es lelki valamint parkapcsolati hullamvasutat nem kivanon senkinek, emberkinzas szinte komolyan.  rajtuk keresztul latom, hogy az eg vilagon mindent megtesznek egy babaert.  nem vagyok sejtbiologus, de ha egyszer fagyi babas eljarasra szorulnek akkor egy ilyen kutatoval azert elbeszelgetnek hogy hogy is mukodik ez, hatha megertem es csokken az osztonos felelmem.

 • 2008.07.09 14:44:03Dr. Han Fastolfe

  B-  bár ez teljesen offtopik, ne érts félre: nem akarok semmit Kína vagy India nyakába varrni, csak azt jegeyztem meg, hogy irónikus, hogy pont a fejlett jóléti országok problémája lett az elöregedés és a csökkenő születésszám.  Amúgy nem régi hír, hogy Kína felzárkózott az USÁhoz a károsanyag-kibocsátásban. Van olyan elmélet, ami szerint a mostani olajár-robbanásnak főleg az az oka, hogy a korábbi prognózisok nem vettél kellő mértékben figyelembe Kína, India stb. egyre jobban növekvő energiaszükségletét, és egészen egyszerűen nagyobb a kereslet mint a kínálat az "olcsó" energiahordozóból.

  Az én "fejlövésem", hogy nem kell feltétlenül másra mutogatni a környeztevédelemben, hanem mindenkinek meg kéne tennie legalább a tőle elvárható dolgokat (szelektív hulladékgyűjtés, autóhasználat minimalizálása, energiatakarékos berendezések, fűtés, stb.) és máris jobb lenne minden.

 • 2008.07.09 14:44:28ruju

  Zsákos ember: 1. ez itt nem az a fórum, ahol az objektivitás elvárható/kívánatos.

  2. Az általad felhozott objektív érvek már egyszer olvashatóak voltak egy környezetvédelmi poszt kapcsán, akkor azt mondtam, hogy oké, aki így vélekedik, az nyugodtan utasítsa vissza a kemoterápiát is, ha . ne adj' isten az anyja, vagy (bocsánat) a gyereke szorul majd rá. És lehet fokozni.

  A genetikai korrekció pedig sztem sokkal inkább az elfogadhatatlan kategória. Nézd meg a Gattaca c. filmet és akkor tudod, ezt hogy értem.

  Amúgy meg kérdezd meg a szüleidet, mi a véleményük a term. szelekcióról veled kapcsolatban. Valószínűleg bennük fel sem merülne, h. téged inkább elimináljanak... És persze, hogy ez mind szubjektív, hiszen RÓLUNK/GYEREKEINKRŐL van szó.

 • 2008.07.09 14:45:30k.boy

  Rio2003!

  És gondold el, hogy Te csak kívülről látod ezeket! Csak olvasol ezekről a dolgokról. Persze így is elég jól meg lehet érteni a dolgokat.

 • 2008.07.09 14:52:13Rio2003

  k. boy - csak kivulrol szurkolok, a mi csaladunk inkabb tulnepesiti eppen a Foldet - a ferjem csaladjaban 2 ev alatt 5 gyerek fog szuletni. Unoka-boom van eppen. Tavaly 6 honap alatt 3 kislany (marc-jun-szept), most dec-jan korul 2 het elteressel vagyunk kiirva sogornommel - egyszerre mondtuk meg a nagyszuloknek, tisztara keszek voltak. Rogton el kellett menni a pub-ba unnepelni :)

 • 2008.07.09 14:54:17Rio2003

  meg egy aranyos abszolut off-topic sztori: a 3 tavaly szuletett kislany mar total osszenott meretben, egy kicsit hasonlitanak is. Es eljatszottuk hogy egyformaba oltozve vittuk oket etterembe nagy csaladi ebedre. Es jokat rotyogtunk, hogy mindenki minket nezett harmas-ikreknek gondolva :)

 • 2008.07.09 14:59:48k.boy

  Rio!

  Akkor babázásból kijut nektek! :-D

  Neked az első?

 • 2008.07.09 14:59:55anyatájger

  Ruju már leírta másképp:

  az objektivitás ilyen ( és sok más) témában nem várható el egy anyától sem. Aki objektív tud maradni, az vagy hazudik vagy hazudik :)

 • 2008.07.09 14:59:59Zsákos ember

  ruju: az, hogy konkret helyzetben mindenki a maga erdeket nezi, termeszetes. En is pontosan ezt tennem. De ha csak beszelunk rola, akkor az egy teljesen mas dolog. Akkor mar meg lehet vizsgalni a kerdes masik oldalat is. En ezzel probalkoztam.  A Gattacaval kapcsolatban, nekem tetszik az alapotlet. Most amiatt, mert az a film pont egy nagyon specialis helyzetet mutatott be, szerintem nem kell az egeszet elvetni.

  Teny, hogy egy felemas vilagban az problema, hogy ha a nepesseg csak bizonyos szazalekban jut "genjavito" megoldasokhoz. De ugyanezzel a lendulettel az is hatranyos, hogy az embereknek csak egy resze szuletik muvelt szulok koze (nagyobb esellyel lesz tagabb a tudasa), csak kevesen szuletnek tehetosebb szulok koze (akik gond nelkul jaratjak egyetemre de akar phd kepzesre is). most akkor szerinted az lenne a megoldas, hogy senki gyerek ne jarhasson egyetemre, sot, senki ne tanuljon altalanos alapismereteket sem, mert szegeny falus ciganynak erre nincs modja, es hatranyba kerul? de ha mindenki egyforman hulye, akkor a falusi ciganynak nem lesz hatranya?

  Na ugyanez a helyzet a genetikai hibakorrekcioval is. Ha mukodne elvekben ez a technologia, szerintem nem az a jo, hogy senki ne alkalmazhassa.

 • 2008.07.09 15:14:47boszorsi

  k.boy, megadhatod most is azt a fórumot, amire gondolsz, lehet, hogy benézek oda is...

 • 2008.07.09 15:20:27anyatájger

  "pl az lenne az oromre okot ado hir, hogy amellett, hogy teherbe ejtenek egy not, vagy ugyesen ki tudjak valogatni azt az embriot, aki tuti mentes azoktol a dolgoktol, ami a meddoseget okozta, vagy valami gensebeszeti csodaval kijavitjak a hibat. (nyilvan azoknal a meddo embereknel, akiknel nem genetikai eredetu a problema, erre nincs szukseg)" - Mi van? Most pont arról beszéltél, ami ellen felemelted a szavad! Javíts ki, ha rosszul látom.

 • 2008.07.09 15:22:07k.boy

  boszorsi!  www.lombikbaba.civil.co.hu/index.php  Bal oldalon a modulokban találod a fórumot! van több is. Ajánlom neked a Lombik és inszemináció-n belül a lombik és egyéb fórumot.

  ha úgy gondolod, akkor regisztrálj és jer beszélgetni a csajokkal.:-)

 • 2008.07.09 15:26:12anyatájger

  Bocsi, zsákos, figyelmetlen voltam. Most olvastam végig a kommentjeidet. Szóval, az én olvasatomban, szerinted itt mindenki akkor szüljön (vállaljon gyermeket), amennyiben szinte tökéletes egészségi állapotnak örvend! Nanemá!

 • 2008.07.09 15:30:15k.boy

  Akkor még a mese is így fog kezdődni, hogy élt egyszer egy király és annak lett volna három lánya, de nem lett, mert génhibásak lettek volna.... :-DDDDD Még jó, hogy Zsákos ember nem ír mesét!

 • 2008.07.09 15:30:30anyatájger

  Ez a fajta genetikai beavatkozás az embrióba (még hacsak pár száz év múlva is), de sztem durva vallási, etikai és egyéb kérdéseket vetne fel. (bevallom, én az embriók "kidobásától" is rosszul vagyok)

 • 2008.07.09 15:31:48Zsákos ember

  anyatajger: valoszinu rosszul erted, mit akartam mondani (lehet, rosszul fejeztem ki magam). Eloszor felvetettem, hogy az orvostudomany kiiktatja (reszben) a termeszetes szelekciot. Emiatt az emberek korcsosulnak, egyre tobb gyerek fog szuletni hianyossagokkal vagy csokkent kepessegekkel (nem feltetlenul szellemi, hanem pl nem tud mindenfele kajat megemeszteni, vagy nehezen esik teherbe a temanal maradva).

  Na most az emberiseg erdekeit nezve (nem a sajatomat) az lenne a nyero, ha az orvostudomany nem csak atsegitene az ilyen embereket a problemakot (pl mesterseges megtermekenyites) hanem kozben ki is javitana a hibat. Peldaul, ha van egy meddo ferfi, akkor kideritene, hogy mitol az. Mondjuk, hogy egy fejlodesi rendellenesseg, aminek genetikai hattere van. Ekkor vagy ki tudna valogatni azokat a spermakat, amiben ez a rossz genetikai informacio nincs benne, vagy modositani tudna, hogy ne legyen benne. Az utod mar igy szuletne meg, hogy nincs baja.

  Most kb az van, hogy ha mazlid van, akkor vagy nem generikai eredetu a problemad, vagy ha az, akkor a gyerek pont nem orokli.  ha meg mindig nem ertheto, egy dolgot legyszives vegyel figyelembe, nekem a tudomannyal es a tudomanyos vivmanyokkal nincs bajom, sot, szeretem olvasni az eredmenyeket. a fagyasztasos modszert is elorelepesnek es igy udvozolni valonak latom tudomanyos szempontbol. sot, annak is tudok orulni, ha a tudomany vivmanyai oromhoz juttatnak embereket. ugyanakkor nem feletkezek meg a hatranyokrol sem. most egy ilyen hatranyt vetettem fel.

 • 2008.07.09 15:37:36anyatájger

  Nem vagyok ma formában...  Egy régebbi hozzászólásom nem ment el...  Visszatérve az eredeti témához: Tökjó, hogy ezek a beavatkozások ilyen sikeresek és boldoggá tesznek ennyi házaspárt.

  Az meg az én saját kis véleményem a lombikról (ahogy azt már azt hittem, hogy elküldtem vagy mi), hogy sosem próbálkoztam volna vele (mondom ezt egy 7 hónapos mellett), mert ismerem magam annyira, hogy idegileg teljesen tönkretett volna a hormonkezelés és az esetleges kudarcok.

 • 2008.07.09 15:38:16háromnegyed

  nagyon jó a hír!!!

  nekem simán jöttek a fiúk, de olvastam róla, hogy milyen a meddőségből következő tortúra. evvel a fagyasztással legalább egy cseppel kisebb. aki szeretne babát és bármilyen esélye van rá, hogy legyen, vállaljon! mert szeretetben gondoskodásban felnőtt emberekre szükség lesz mindig. (és azt gondolom, hogy a lombikosok jó eséllyel lesznek ilyenek)  Zsákos ember

  engem is nagyon érdekel az elkorcsosulás dolog, mert számos tényező izgalmas benne (átlagéletkor növekedése, környezeti tényezők, orvostudomány fejlődése)

  most viszont nem szállok be, mert azt a látsztot keltené, hogy elismerem, hogy ennek bármi köze van a lombikbabákhoz.

  majd egyszer máskor.

 • 2008.07.09 15:43:56anyatájger

  Értelek, zsákos, de ha ennyire beavatkozunk a természetes szelekcióba, akkor milyen emberek fognak itt szaladgálni és hányan, És ha ilyen dolgot képesek megtenni az orvosok, tudósok, akkor a felső tízezer szted mit fog tenni...

  Áhhh, egy csomó kérdés van bennem, engem is nagyon érdekel a téma, de nemsokára ébred a bébi. És mint már írtam, ezek a dolgok rengeteg etikai kérdést vetnek fel sztem.

 • 2008.07.09 16:01:06Rio2003

  k. boy - hat nalunk mar a 3. bebi jon decemberben, 4 ev alatt 3 bebi. Egyenlore meg birom ep esszel, es fizikailag is. De majd nyilatkozom jovo tavasszal. :)

 • 2008.07.09 16:01:06Rio2003

  k. boy - hat nalunk mar a 3. bebi jon decemberben, 4 ev alatt 3 bebi. Egyenlore meg birom ep esszel, es fizikailag is. De majd nyilatkozom jovo tavasszal. :)

 • 2008.07.09 16:30:30k.boy

  Rio!

  Gratula a kis csöppségekhez! :-)

 • 2008.07.09 17:02:46Subbantósdi

  Örülök az újabb tudományos eredménynek. :o)

 • 2008.07.09 18:15:49voroske

  Zsakos ember:

  Nem teljesen tiszta hogy mire gondolsz a lombik es az genetikai erkorcsosulassal kapcsolatban.

  1. Arra gondolsz-e hogy a meddosegi problema oroklodik es a lombikbebik maguk is nagyobb esellyel meddok lesznek?

  2. Arra gondolsz hogy a termeszetes kivalasztodas hianyaban a laborban termekenyitett embriok nagyobb esellyel hordoznak nem meddoseggel kapcsolatos genetikai rendellenesegeket?

  Az elso kerdesere a valasz egyertelmuen NEM. Rengeteg fajta meddoseg van, de amennyire en tudom osszesen 1 fajta meddoseggel kapcsolatban tudtak eddig kimutatni orokolheto hajlamot es ez a petefeszkek alulmukodese. De ha egy parnak csak es kizarolag annyi a problemaja hogy a nonek peteeresi problemai vannak(PCOS) akkor az legtobb esetben gyogyszeresen megoldhato. A lombikhoz KELL erett pete anelkul nem megy. Ha a nonek kepesek gyogyszeresen peteerest csinalni akkor viszont joesellyel nem kell lombik ha mas problemajuk nincs. Tehat nem a lombik program mint olyan az esetleges bunos, hanem a gyogyszeres gyogyitas abban hogy ez esetleg leoroklodik.

  A ferfiak eseteben egyaltalan NEM tudtak bizonyitani hogy a meddosegnek barmilyen oroklott hajlama is lenne. Ennek kulonosen utanajartam, mert mi ferfimeddoseg miatt csinaltunk lombikot es mivel a baba fiu igy aggodtam hogy esetleg leorokli a problemat. De a tudomany jelenlegi allasa szerint semivel sincs tobb eselye meddonek lenni, mint egy nemlombikos kisfiunak.

  A masodik kerdesre a valasz mar joval bonyolultabb. Az legelso lombik programot cirka 30 eve csinaltak es ugy 20 eve szeles korben elterjed a procedura es rengeteget csinalnak belole. Az mar regen kimutattak, hogy a lombikprogrambol szuletett babak eseteben kb 3-4 ezerelekkel nagyobb az esely a szuletesi rendellenessegekre. Ez egyreszt eleg minimalis szam, masreszt folyamatosan csokken ahogy a lombikprogramokat tokeletesitik. Miutan a noi meh sokkal jobb korulmeny egy embrio fejlodesere mint a a legszuperebb petricsesze, igy anno az elso lombikoknal az ephogy megtermekenyitett peteket rogtol 1 max 2 nap utan visszaultettek a nokbe es igy sok esetben egy esetleges gyengebb embrio is visszaultetodott es megmarad es kisbaba lett belole.

  Viszont manapsag sokkal tovabb tartjak a laborban az embriokat. 3 nap alatt nem ultetnek vissza es egyre tobb klinika az 5 vagy akar 6 napot is kivarja ugyanis akkora valik szedercsirava az embrio. Miutan a petricsesze meg mindig sokkal zordabb korulmeny mint az anyameh, a gyenge , genetikailag nem egeszseges embriok elhalnak vagy megallnak a fejlodesben ez ido alatt.

  Igy csak a legerosebb, legjobb genetika anyagu, embriok jutnak el oda hogy visszaultessek oket. Pont emiatt Eszak-Amerikaban egyre tobb klinikan nyomulnak az egyetlen 1 embrio visszaultetesere. Ez azert is jo mert az ikrek egy komoly problema volt a lombik programoknal, ami szinten az egyik forrasa volt annak hogy a lombikos gyerekek esetleg nem olyan egeszsegesek, hiszen az kettes plane harmsa ikrek hamarabb es kisebb sullyal szuletnek es ez is belajatszott a lombikos gyerekek nagyobb szazaleku problemaiba.

 • 2008.07.09 18:44:15boszorsi

  k.boy - most jutottam újra nethez. Meg fogom nézni az oldalt, köszönöm szépen. Nem ígérem, hogy rögtön belekottyanok valami témába, de szétnzek. (A porontyot is majd egy évig csak olvastam... :))

  Köszi mégegyszer.

 • 2008.07.09 19:21:01Zsákos ember

  voroske: igen, talan azert nem ertheto, mert itt lombikbabakrol es meddosegrol volt szo, en meg atvaltottam barminemu problema orvosi kezelesere, es a meddosegre csak peldakent hivatkoztam kesobb. mint leirtad, ez akkor nem volt jo pelda, mert nem igazan oroklodik. igy a te pontjaidbol az 1) all kozelebb a mondanivalomhoz, azzal a kulonbseggel, hogy a meddoseg egy pelda (ezek szerint rossz), a cukorbetegseg meg mondjuk egy masik pelda.

 • 2008.07.09 19:48:17lombikos kismami

  Zsákos ember ezt Te írtad:  "masik ugy altalaban a lombikbebi dologhoz. szerencsetlen europai/eszakamerikai emberek mar igy is eleg korcs formaban vannak. cukorbetegek, rovidlatok, asztmasok stb. de akinek nincs semmi baja, sokszor az sem "jogos foldlako". pl en is elpatkoltam volna mar gyerekkoromban antibiotikumok nelkul tudogyulladasban. nem dob erre ra egy rakassal a lombik bebi program? foleg ugy, hogy gyakran iker/harmasiker terhessegek jonnek letre plussz kockazatokkal?"  Először is, ezek szerint Te is korcs vagy? Mert akkor Neked is annak kell lenni!

  Az antibiotikumot is az orvostudománynak köszönhet...  Másodszor, van Neked gyermeked?

  Nekem csak lombikkal lehet gyermekem, és tudod, bármikor megcsinálnám előlről az egészet, akármilyen kockázattal is jár.

  Belehalni nem lehet, viszont hatalmas örömet okoz, mikor hosszú évek után az ember lánya végre kismami, majd anyuka lehet!

  De ezt csak az tudja felfogni, aki keresztül megy ezeken a dolgokon, meg az, akiben van egy kicsi emberi érzelem.

  Tudod, Én senkinek nem kívánok semmi rosszat, de az ilyen embereknek mint Te csak hasolnóakat, mint amit Mi átélünk azért, hogy gyermekünk legyen.  Harmadszorra, 10 évvel ezelőtt a lombikbébi program kb 1millió Ft-ba került. Igaz, manapság sem sokkal olcsóbb, de ha van még az 5 támogatottból, akkor 200-400ezer körül kijön. Azért mégsem 1millió.  Negyedjére, a tudomány nem iktatja ki a természetes szelekciót. Tudnod kell, hogy csak az egészséges, érett peték termékenyülnek meg, és csak az egészséges spermiumok tudnak megtermékenyíteni.

  Csak az életerős, egészséges embrió tud normálisan osztóni, és megtapadni.

  Nekem pl 18 petesejtem lett, mégis csak 10 termékenyült meg, és ebből csak 2 embrió lett visszaültetve, és egy babám maradt meg.

  Szóval itt is van szelekció.  Na többet nem írok, mert aki nem akarja megérteni, az nem is fogja. • 2008.07.09 20:00:14k.boy

  boszorsi!

  Kotyogj bele nyugodtan! :-D

  Hála Istennek most is vannak olyanok, akik lombikozni akartak és a hormon tartalmú gyógyszereknek köszönhetően sikerült még előtte természetes úton teherbe esniük.

  A csajok tudnak segíteni, hogy mit érdemes enni, inni és hova érdemes fordulni segítségért, hogy közelebb kerülj a babához. Nem biztos, hogy kell a lombik. ez majd elválik. Minden esetre, ha nem jön a gyerek, akkor pár vizsgálatot érdemes megcsináltatni.

  Szóval ha érdekel, akkor várunk szeretettel! :-)

 • 2008.07.09 20:53:28Edó73

  Szép estét mindenkinek!  Nem szeretnék személyeskedni, ezért inkább csak általánosságban írok!

  Ez a "korcs" kifejezés felháborított rendesen és úgy gondolom nem alaptalanul! Addig míg valakinek fogalma sincs arról, hogy mit is jelent az a szó vagy fogalom, hogy LOMBIKBÉBI PROGRAM mielőtt véleményt alkot és olyan embereket bánt meg vele, akiknek csak így lehet gyermekük számoljon el háromig és utána írjon róla bántó dolgokat! Sajnos sok házaspárnak csak így sikerül a gyermek áldás és ezért nagyon meg kell küzdeni és szenvedni.Testileg, lelkileg és nem utolsó sorban anyagilag, mert akárhogy is vesszük ez a program a támogatások ellenére is több száz ezer forintba kerül.Nekünk a harmadik volt sikeres így én tudom, hogy miről beszélek illetve írok.Ezt megelőzte két vetélés, amit szintén nem kívánok senkinek és amit a mai napig nem tudtam elfelejteni és azt hiszem, hogy soha nem is fogok tudni. Szörnyű volt és nagyon-nagyon fájdalmas, mint akinek a szívéből egy darabot kiszakítanak. Az ikrekről leírtakat, pedig kikérem magamnak, mivel én is iker lányokat nevelek, akik most voltak 8 évesek. Az influenzán és a gyermek betegségeken kívül, amin úgy gondolom minden gyermek átesik az ég világon semmi bajuk nincs. Az iskolában ötös tanulók e mellett táncolnak és zenélnek és itt is nagyon jól teljesítenek! Így hát mielőtt valaki véleményt ír és embereket bánt meg tanuljon meg gondolkodni és számolni. Én büszke vagyok a LOMBIKBÉBI PROGRAMRA, mert e nélkül én sem lehetnék olyan BOLDOG ANYUKA, mint amilyen most vagyok! Ha egy kicsit kemény voltam elnézést kérek, de ez a téma mindíg a szívügyem marad és nagyon fáj ha rosszat írnak róla,de azt hiszem ez érthető is! Üdv mindenkinek. Edó!

 • 2008.07.09 21:16:46Normi

  Szegény ZSÁKOS EMBER az első kommentben nem a legjobban fogalmazott, egyáltalán nem azt akarta mondani vele, hogy aki meddő, stb, az korcs. Mégis mindenki ráharap erre, és magára veszi, főként, ha az életében szerepe volt a lombikprogramnak, mert ilyenkor szinte mindenki úgy értelmezi ZSákos ember sorait, hogy fölösleges, átkos dolognak tartja az egészet. Ő csak tovább gondolkodott az orvostudományról, és ezt én nem tartom rossz dolognak... Szerintem olvassátok el előtte a későbbi hozzászólásait! Ő senkit nem akart bántani.

 • 2008.07.09 22:33:38huhhh

  "itt valami

  QRRRRRVA NAGY GÁZ FORDÍTÁSAI HIBA VAN

  embriókat nem fagyasztanak későbbi beültetésre"  De.

 • 2008.07.09 22:38:34Edó73

  Ó! A SZEGÉNY " ZSÁKOS EMBER" MÉG A VÉGÉN SAJNÁLNI FOGOM!!!!!!!!!  JÓ ÉJSZAKÁT MINDENKINEK! EDÓ!

 • 2008.07.10 06:40:47k.boy

  Normi!

  Örülök, hogy legalább Te érted Zsákos ember eszme futtatását.

  Ha segítenél nekünk magyarra lefordítani, akkor lehet mi is megértenénk.

 • 2008.07.10 08:04:50Zsákos ember

  lombikos kismami: igen, a sajat gondolatmenetem alapjan en is korcs vagyok. direkt kihangsulyoztam ezt, mivel szamitottam ra, hogy ezt tamadasnak fogjatok venni, es ezzel ezt szerettem volna tompitani - ezek szerint sikertelenul.

  mindettol fuggetlenul ugy latom a dolgokat, ahogy azt leirtam. tudod a valosag, illetve hogy mi helyes/mi nem helyes, nem attol fugg, hogy az en szempontombol az jo e. nem helyes azt gondolni, hogy "ja, nekem is szuksegem volt ra, akkor ez az egesz nem is problemas". De, ugyanugy problemas. Attol, hogy minden reggel kocsival jarok, hogy 300kwh-t fogyasztok havonta arambol, hogy szintetikus dolgokat hasznalok, ami utana a szemetben kot ki, attol meg elismerem, hogy a kornyezetszennyezes gaz, es tenni kell ellene. nem a reszveteltol fugg az, hogy valami igaz e vagy nem. es emberileg teljes mertekben megertem, hogy valaki nagy ivbol tesz a mellekhatasokra, ha rola van szo. de ettol a dolgok igazsagtartalma nem valtozik. egyedul ennyit varnek el, hogy megertsetek.

 • 2008.07.10 11:05:11Apafarkas

  Edó73

  Az érzelmek marhára nem érvek. Az, hogy a te ikreid csak influenzásak voltak, egyáltalán nem releváns a statisztika szempontjából, ahol 10000+ esetet vizsgálnak.  A vita objektív kell legyen, különben nem vitázás, hanem vitatkozás folyik, érzelmi alapon.  A lobmbikprogram, meg az összes orvostudományi vívmány egyértelműen elszakít minket a "hagyományos" evolúciótól. Teccik-nem teccik, ez tény. Akármennyi embriót is termékenyítenek, meg, az az egy is a tudománynak köszönheti a létét. Ez egyáltalán nem baj.

  Viszont akkor, ha itt elfogadjuk a tudományt, akkor miért a sírás, ha máshol is megjelenik?

 • 2008.07.10 15:43:51Edó73

  Apafarkas!  Tévedésben vagy, én nem akarok és nem is szeretnék érzelmi alapon vitázni, sem pedig vitatkozni!!! Addig míg valaki nem tudja, hogy miről van szó inkább hallgasson és ne bántson meg másokat,jobban jár! Remélem, hogy neked nem kell és nem is kellesz elszakadni a hagyományos evolúciótól! Szép napot! Edó!

 • 2008.07.10 17:54:50nullnick

  2008.07.09 22:33:38 huhhh  előbb tisztában kellene lenni olyan fogalmakkal, hogy zygota, morula meg embrió

 • 2008.07.10 20:48:58k.boy

  Megtermékenyített petesejt=zygota

  Szedercsíra; a megtermékenyített petesejtnek az az állapota, amelyben szederhez hasonlít=morula  Az embrio

  TAz embrio szó (görögül: belülről duzzadó) a növekvő organizmust jelenti, életének második hetétől a nyolcadik hétig. Ezalatt egy apró sejtcsomóból egy hüvelyknyire (2,54 cm) fejlődik.

 • 2008.07.10 21:20:16huhhh

  Nullnick, köszi, ismerem.  Csak úgy találomra a google idevágó 107000 találatából:

  www.ivf-infertility.com/ivf/frozen.php

  www.medicalnewstoday.com/articles/9338.php

  www.reuters.com/article/scienceNews/idUSL0855145920080708?feedType=RSS&feedName=scienceNews  Bocsi, nem bogarásztam végig szó szerint a belinkelt oldalak tartalmát, de arra talán jó, hogy elhidd: de.

 • 2008.07.10 21:34:14huhhh

  Néhány oldal magyarul is, szintén találomra:

  www.bajcsyszul.hu/E%DCMIVF.doc

  www.magyart.hu/03absztraktok.htm

  www.kaali.hu/lombikbebi-kezeles  Ha a szakmai protokollban és a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaságnak megfelel a "fagyasztott embrió" és a "fagyasztott embrió transzfer" kifejezés, akkor talán egy ilyen fórumon is elfogadhatjuk különösebb fikázás és szakmai lektor utáni kiáltás nélkül, vagy nem?

 • 2008.07.10 21:36:47huhhh

  Jah, persze, nyilván ők sincsenek tisztában olyan fogalmakkal, hogy zigóta, morula és embrió. :)) Hát látod, erre tényleg nem gondoltam... :))

 • 2008.07.10 21:49:28Zsömi

  Huhh, köszi a magyarázatot!

  A köznyelvben embriónak nevezzük ezt a néhány sejtes életkezdeményt, amiről szó van, kiváncsi lennék, vajon hányan ismerték eddig a "szedercsíra" kifejezést.

  Én speciel ismerem, mert nekem is van néhány a fagyasztóban, az első - sikertelen - lombikprogramom eredményeképp.

  Nem tudom, hogyan lehetne objektíven vitatkozni egy ilyen témáról, ahol szó szerint az ember bőrére megy a vásár. Aki nem értintett, nem tapasztalta, kívülállóként szerintem nem tud állást foglalni. Aki meg benne van a buliban, az meg azért, mert kurvára nehéz ez ahhoz, hogy objektív legyen.

  Zsákos ember fejtegetését talán azért vettük magunkra "mi lombikosok", mert egy lombikos topicban hozta fel. Ha az elhízott gyerekek postban írta volna, akkor a kövér emberek, illetve a duci gyerekek szülei vették volna magukra -jogosan. (Egyébként riszpekt Zsákosnak, mert próbál kulturáltan vitatkozni, még ha nem is értek vele egyet, személyes érinttettség folytán!)

  Előttem már többen leírták, hogy a természetes szelekció ilyenkor is működik. Akinél nagy gáz van genetikailag, annak - részt vehet akár 100 lombikprogramban is - nem és nem lesz gyereke, szerintem, hallottam ilyen sztorit milliót.

  Egyébként, bár orvosilag nálunk minden rendben és az első lombik is tök szuperül sikerült, mégsem maradtam terhes. És inkább megpróbálom még egyszer, mert valahogy félek a fagyasztott embrió visszaültetésétől, "frisset" szeretnék. Aztán lehet, hogy a végén mégis az lesz a tuti. Ezért is örültem meg ennek a postnak, sajnálom, hogy nem olvashatok több sikersztorit, nem hallok egészségesen megszületett "fagyibabákról"....

 • 2008.07.10 21:56:24huhhh

  Zsömi, akkor ezt most csak neked, és ne add fel:

  news.bbc.co.uk/2/hi/health/4655035.stm  (bár lehet, hogy ezt a sikersztorit már ismered)

 • 2008.07.10 23:09:02Zsömi

  Ez nagyon érdekes volt, köszi!

  Baromi nehéz, óriási dilemma, amikor kikászálódik az ember a beültetés után a műtőből/örzőböl, kezében egy UH-képpel és elé tolnak egy nyilatkozatot: rendelkezzen az embriókról!

  1. fagyasztás:

  A) verzió - tárolják 2 évig 20.000 Ft-ért, aztán, ha addig nem használtad fel, újra nyilatkoznod kell, mi legyen velük. (ezt most egyenlőre hagyjuk lógva!)

  B)felajánlod más pároknak

  C)felajánlod tudományos kísérlet céljából.

  2. Nem fagyaszttatod le

  (Ebben az esetben fogalmam sincs, mi történik velük, gyanítom, hogy tudományos kísérletek alanyaivá lesznek)

  Az a szép az egészben, hogy amikor végre túlvagy a beültetésen, akkor szédült, kábult vagy az egésztől, örülsz, hogy végre vége a kb 4-5 hetes tortúrának, és úgy érzed, hogy most legalább terhes vagy, hiszen embriók vannak a pocakodban! Kit érdekel ilyenkor a "reszli"? "Hogy következő lombik? Miről beszélünk? Most fejeztem be az előzőt?Hagyjanak már békén! Hiszen ez úgyis sikerül!"

  A férjem beikszelte azt, hogy "adományozás más pároknak", de én azt mondtam neki, hogy adományozza inkább a saját veséjét, ha ekkora emberbarát, de ne a mi embrióinkat, amelyekért én úgy megszenvedtem!

  Tudom, ezen sokan ki fognak akadni, de az akkori hormonális, lelki és fizikai állapotomban ez teljesen normális reakciónak tűnt részemről. :-)

  Azóta is töröm a fejem, mi lett volna a helyes (?) válasz...

 • 2008.07.11 01:28:59voroske

  Nemcsak koznyelven nevezik embrionak a nehany sejtes kepzodmenyt, hanem mert angolul ugy nevezik.

  Embryo definicio a wikipediarol: en.wikipedia.org/wiki/Embryo

  "In humans, it is called an embryo from the moment of fertilisation until the end of the 8th week"

  Azaz "embryo"-nak a megtermekenyites pillanatatol a 8. hetig nevezzuk.

  DE tokre reszletkerdes es nem kene  Zsomi:

  Ez eleg durva, hogy otthon ezeket a nyilatkozatokat ott helyben kell alairni. Kanadaban ezeket mind hetekkel a kezdes elott kell eldonteni. Mi vagy napokig ultunk ennek a papirnak a kitoltesen, mert elege brutalis etikai kerdes.

  Egyebkent a fagyasztott beultetesnek megvan az az elonye, hogy a tested sokkal nyugodtabb allapotban van nincs osszekuszalva a sok hormontol amivel a stimulalas jar. Nekem rengeted ismerosom van akik a hobabaival lettek a vegen terhesek.

  Nem tudom otthon mennyire elterjedt, de eszakamerikaban egyre tobb klinikanak van sajat akupunkturas dokija, mert tudomanyosan bizonyitott hogy a beultetes sikeressege novelheto ha kozvetlen a beultetes elott torteno akupunkturaval.

 • 2008.07.11 07:56:58lombikos kismami

  Uccsó hozzászólásom lesz. Szűk látókörűekkel nem foglalkozom.  Zsákos ember. Ebből is látszik, hogy az embereknek mindaddig fogalmuk sincs a lombikról, a meddőségről, míg bele nem kerülnek a helyzetbe. Azt persze nem várom el, hogy mindenki betéve tudjon ezekről mindent, de legalább egy általános fogalma legyen ezekről a dolgokról.

  Sőt, merem állítani, hogy az eberek nagy része, még azt sem tudja pontosan, hogy zajlik egy új élet kezdete, egy természetes(!!!) megtermékenyítés.

  Nem csak a lombik kezelésnek vannak mellékhatásai. Van nagyon sok gyógyszernek, pl: antibiotikum, lehet műtéteknek, egyéb kezeléseknek. De ha arról van szó, hogy az ember teljes életet élhet ezekkel a gyógyszerekkel, kezelésekkel, akkor tuti nem fog ellent mondani.

  Mert Én úgy gondolom, hogy egy nő-férfi kapcsolatban, főleg ha házasság, teljes életet úgy lehet élni, ha családot alapítunk. Persze, ha a pár is akarja. Mivel, az emberek többsége saját gyermeket szeretne legelőször, így belevág ebbe a dologba.

  Kérdeztem Tőled, hogy van-e gyermeked? Mert ha nincs, még Te is beleeshetsz ebbe a problémába. Persze nem kívánom senkinek, de ne ítélkezz addig, míg fogalmad sincs az egészről.

  Én sem ítélem el azokat az embereket, akik pl. plasztikáztatnak. Pedig, annak is vannak veszélyei.

  Na, tényleg befejezem, és többet nem is írok.

  Csak azt kérném mindenkitől aki mások felett itélkezik, hogy előbb olvasson utána a dolgoknak, és aztán mondjon véleményt.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta