SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Fújj pitypangot a pereputtyal!

2008. május 16., péntek 08:00

Az elmúlt hosszú hétvége-dömping után, s a jövő hétvégi gyereknap előtt valahogy a mostani két nap számomra légüres térben lebeg. Itt az ideje tehát, hogy a kultúra rönkjeit átugorva felkutassuk régen nem látott anyánkat, apánkat, testvéreinket, s fújjunk együtt pitypangot a pereputtyal a kertben. Ha nagyon jók vagyunk, akkor a helyi pletykák kitárgyalását is irodalmi szintre emelhetjük, így ezen a hétvégén sem maradunk élmény (és kultúra) nélkül. De hát ezt nem ajánlhatom, mert az milyen, hogy azt írom nektek: "Húzzatok haza anyátokhoz!", így maradnak a klasszikusok.Szerencsére a programszervezők nem mentek pihenni, mert most is dúskálhatunk ugrálóvárban, babaduruzsolóban masszázzsal, bizonyára végignyargalhatunk több kilométernyi kirakodóvásárt és az örök klasszikus kézműveskedést sem kell hiányolnunk. (A kézműveskedés szónál pedig mindenki csapja a monitorhoz a reggeli bögréjét.) Az apák és anyák programját a legvégén találjátok.


Millenáris: Ez most beugratós rész, mert amit ajánlok, az több, mint program, ráadásul egy hét múlva lesz csak. A jövő hétvégén, május 24-én megrendezendő United Way Mindenki Gyermeknapjára igyekszünk a szervezőknek önkéntes segítőket keresni, ahol együtt játszhatnak, napozhatnak a gyerekek, ha egészségesek, s ha nem. Lehetőségek önkéntes munkavégzésre: színpadi rendező, segítő, infópult, kézműves foglalkozásokon segítő, asszisztens (főként a civil sátraknál), a Millenáris Park felügyelete, takarítása, rendben tartása.

A programon fellép a Makám együttes, Szabó Csilla (exBojtorján), Kőbéka együttes, Nemadomfel együttes és a Roll Dance kombi kerekesszékes tánccsoport: A honlapjuk még nem hirdeti a programot, így aki egy napra örömmel belefolyna és bevonná gyermekét a segítő és segítendő emberek, gyerekek életébe, keresse az alapítvány felelőseit a kapcsolat oldalon. Ne felejtsétek, ez csak a jövő héten lesz! Nézzük a mostani hétvégét,
Tehát a millenárison 17-én 16.00-kor fellép egyik kedvencünk, az Alma együttes, aki végre megírta az évtized legjobb szülinapi dalát.

Vörösmarty tér: (máj. 17. 10:00) Itt is az Alma együttes lép fel, valamelyikre csak el tudok menni, senki nem fogja megbánni, mert igazán remek hangulatot teremtenek, jó zenével.

Fővárosi Állat- és Növénykert (szombat 17-18): Magyarországi Nőszirom Kiállítás lesz a a Pálmaház mögötti Lepkekertben. A kiállítás két napján a növény keresztnevűek (pl. Hanga, Ibolya, Írisz, Jácint, Pálma, Rózsa, Virág stb.) díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe, így senki ne lepődjön meg, ha a bejáratnál elkérik a személyiét, sajna nem azért, mert azt hiszik, nem múlt el 18. A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása.

Orczy-kert: (vasárnap, máj. 18. 10:00) A KincsM Fesztivál keretében a 100 Folk Celsius, (12:00) Sebő együttes lép fel, ott lesz Bartos Erika is, valamint Anna néni játszóháza-kézműves foglakozáson is részt vehetnek a gyereknek.

Marczibányi Téri Művelődési Központ: (máj. 17.): Ha csodálattal adózunk a gyerekszínészkedés előtt, akkor bátran üljünk be a melegben is a nézőtérre, s látogassunk el a Weöres Sándor Országos Gyerekszínjátszó Találkozóra, ahol rengeteg gyerek színjátszó csoport lép fel egész nap.

Közlekedési Múzeum: (máj. 18. 15:00) A fiús szülők bizonyára minden extra rendezvény nélkül is gyakori vendégek itt, de most különösen jót tehetnek a kerékrajongó gyermekükkel, ha kilátogatnak a Veterán busztúrára (azzal az Ikarusszal lehet, melynek nemrég végleg leállt a gyártása). A veterán, 50 éves piros IK311-es busz ezen a napon naponta kétszer (11 és 15 óra) a Közlekedési Múzeum elől indul, és érinti a Vasúttörténeti Parkot valamint a Ferihegyi Repülőgép Emlékparkot, majd visszatér a Közlekedési Múzeum elé. A buszról a Vasúttörténeti parkban és a Ferihegyi Repülőtéri Emlékparknál is le lehet szállni, vagy vissza lehet térni a Közlekedési Múzeumhoz.

Budapesti Művelődési központ: (máj. 19. 16:00): Családi nap Mátyás király udvarában. Röpke időutazás, s a gyerekek és szüleik visszarepülnek az időben, majd még kézműveskedhetnek is egyet, s hazavihetik a királyi udvar emlékét.

Rákoskerti Művelődési Klub: (máj. 18. 10:00) Szalóki Ági Cipity Lőrinc koncertjére mehetünk el.

Wekerle telep (IV. Wekerlei Székelykapu Nap): Ugye nem is gondolnánk, hogy már 100 éves a Wekerle a csinos kis utcáival, mézeskalács egyenházikóival. Igazán tiszta Lila akác köz. Nos, szombaton (máj. 17.) ezt meg is ünnepli a telep, kerékpárversennyel, karate bemutatóval, futóversennyel, kocsmazenével és igen, kézműveskedéssel.

Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház: (máj. 17. 10:00): Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere, vagyis inkább tüdőnek és lábnak. Mert persze lesz kézműveskedés, babajátszó, valamint ugrálóvár és falfirka is. Belépő: gyerekeknek: 300 Ft/fő, felnőtteknek: 350 Ft/fő, családoknak (4 főtől): 300 Ft/fő

Aquincum Múzeum: Florália - római tavaszünnep (vasárnap, máj. 17. 10:00). Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a szervezők a programot, ahol betekintést nyerhetünk az antik rómaiak életébe, gladiátor viadalt nézhetünk, légiók felvonulását, megtekinthetjük a hódító légiók ékszereit, ruháit, megkóstolhatjuk a korabeli római étkeket, s a terepasztalon eljátszhatják a gyerekek a nagy csatákat is. Ezen kívül számos érdekes program várja a kíváncsi látogatókat.

Meder utca és a Népsziget találkozása: Igazi vízi majális lesz vasárnap, (máj. 18. 10.00-13.00) gyermekprogramokkal (kézműves foglalkozások, előadások gyerekek részére), ugrálóvárral, pónilovaglással és vásárral, egyszóval klasszikus vásári forgataggal.

VIDÉK:

Debrecen: Szerencsére most sem telhet el hétvége Halász Judit koncert nélkül (vasárnap, május 18. 16:00) most a Kölcsey Konferencia Központban zárja az egész napos logikai és ügyességi programokban gazdag, elő gyereknapi programot. Lesz bűvészkedés, mobil játszóház és a varázsszó: kézműveskedés is.

Szombathely: (vasárnap, máj. 18. 10:00)), Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ: Gyermekek Hete a Reneszánsz évében: A KAKAÓBÁR gyermeknapi reneszánsz programja.

Zalaegerszeg: (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, máj. 18. 11:00): Európa Bohócválogatott cirkuszi kavalkádja élő hangszeres produkcióval.

Jászberény: (máj. 18. 14:00) II. Gyermekvilág börze lesz, melyben a sok program közt lesz ovisoknak számítógép foglalkozás, babamasszázs bemutató, használt babaholmik adok-veszek és még számtalan egyéb érdekes program.

Diósgyőri vár ( máj. 17. 10:00): Reneszánsz nap Beatrix udvarában.: Felelevenedik előttünk Mátyás király udvara, aki régi, magyar hagyomány szerint adományozta, mint uralkodó, a királynőnek a Diósgyőr várát, s csatlakozhatunk a reneszánsz udavri kavalkádba.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Egyik este lazuljunk gyerek nélkül, mert a hétvégénkre úgy is rátelepszik a kölök. Igyunk egy pohár kiváló bort Belgát hallgatva pénteken az A38-on. (21:00). Szombatra egy remek helyszínt, a Corvintetőt (az áruház teteje) javasoljuk, ahol nem hivatalos információk szerint a PANKKK program keretében díjazott Goulasch Exotica zenél, nem is akárhogyan. A KFT rajongók pedig vasárnap menjenek az Orczy kertbe. Jó szórakozást, s vigyázzatok, mindenhol teltház lesz, mivel ezeket a programokat a Poronty ajánlotta!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.16 08:51:57babybeluga

  Hogy legyen egy kisváros is: 17-én Monoron a sportpályán Gyermek- és Sportnap. Ha esetleg valaki a környékről olvasgat, és még nincs programja arra a napra.

 • 2008.05.16 09:09:36Illatos nyár

  Mi a baj a kézműveskedéssel?

 • 2008.05.16 09:17:48Vakmacska

  Margitszigeten Nőklapja családi nap szombat-vasárnap, Nemzeti Múzeum kertjében meg múzeumok fesztiválja, tavaly nagyon élvezte a kölyök.  Orczykertbe mi is megyünk, csak hogy gondolták a szervezők, Sebő és KFT közt ebédeljünk zsebből? (na azért meg fogjuk oldani)

 • 2008.05.16 09:18:28Vakmacska

  (sebő 12, KFT 17 órakor, hazamenni meg majd nem akar senki közben, asszem)

 • 2008.05.16 09:56:53Sanima

  A pitypangról csak annyit, hogy ne fújd, pláne az én kertem felé ne, mert idegrohamot kapok attól, hogy nem lehet kiirtani..

 • 2008.05.16 10:09:33Maja Papaya

  Off Sanima, nekem meg az fura, amikor valaki tűzzel-vassal harcol a százszorszép és a pitypang ellen, mert "elcsúfitja" a gyepet. Nekem tetszik a virágos fű, gyerekeknek pláne.

  tudom... kinek mi :)

 • 2008.05.16 10:20:31pomme-pomme

  A múzeumi majális szerintem is jó móka lesz, sok az érdekes program: www.majalis.hu/index_hu.php

 • 2008.05.16 10:31:30Illatos nyár

  A százszorszép olyan szép a kertben, s hiába megy át rajta fűnyíró, másnap újra virágzik.

 • 2008.05.16 10:56:16Moira

  Szombaton 10.30-tól 11-ig Ringató a Liszt Ferenc téri gyerekkönyvtárban. Előtte telefonon oda kell szólni (még ma). Ingyenes. Több infó a könyvtár hivatalos oldalán.

  www.fszek.hu

 • 2008.05.16 11:51:334tissimo

  Papa-mama programajánló, Nyíregyháza

  Borfalu és városnap Kossuth téren. Konkrét gyerekprogram része nincs, de a porontyoknak a galambkergetés mindig élmény a korzón :)  nyiregyhaza.mconet.biz/nyiregyhaza/mar_epul_a_borfalu_a_kossuth_teren_a_varosnapra_borfalu_es_varosnap_nyiregyhazan_[nyiregyhaza]_39_393268.html

 • 2008.05.16 19:41:57Sanima

  Régen nekem is tetszett, de amióta van egy kis kertem, ahol az általam ültetett virágoknak megvan a helye, a többi meg pázsit, nem rajongok a pitypangért, mert nagyon elszaporodott.

  Egyszerűen nem lehet kiirtani, egyre több és több lesz..

 • 2008.05.18 14:01:09eino.

  Pitypangot fújni meg kell tanítani a gyereket, akármilyen röhejesnek hangzik elsőre. A levegő beszívásakor el kell tartania magától a pitypangot, különben letüdőzheti, az meg veszélyes.

 • 2008.05.19 07:36:00bohar

  jajj ez a sok jo programajanlo, mikor annyira nagyon mehetnekem van, igy tavasz-nyar idoszakban,, most hetvegen is ez a sok lehetoseg, es a szivem csucske, a Muzeumok Majalisa :),az utolso pillanatban lebeszeltem magam, hisz van egy 1 honapos, egy 21 honapos, es egy 4 eves, azt hiszem ez nem lett volna mindenkinek jo. Ha tudtok olyan programot itt Budapesten, illetve, nem kell, hogy program legyen, eleg egy jo helyszin, egy zold, vagy allatos, vagy zenes, ahova ezzel a harom kulonbozo koruval mehetunk, kerlek irjatok le, koszonom elore is :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta