SZÜLŐSÉG

Hogyan káosztalanítsuk a lakást gyerek mellett?

2008. április 21., hétfő 13:45

Egy rossz hírrel kell kezdenem. A porcicák ezután sem fognak maguktól a kukába vándorolni, és ami lepottyant a földre, azért le kell majd hajolni, hogy a helyére tegyük. Most pedig következzen a jó hír. Az alábbi tippekkel könnyebb lesz rendet tartani otthon, és nem fogjuk azt érezni, hogy az egész napos takarításnak semmi látszatja sincs.

Tartozom még egy töredelmes vallomással is: én bizony lusta vagyok. Viszont amióta megáldott az ég egy rendmániás férfiemberrel, a családi béke érdekében megembereltem magam. Lelkesen kerestem azokat az ötleteket, amik segítenek abban, hogy a takarítás ne legyen egy kínszenvedés számomra. Ezeket olvashatjátok alább. Nekem beváltak, gondoltam megosztom mindenkivel, hátha másnak is hasznos lehet.


Ha átmész egyik szobából a másikba, kapjál föl valamit, aminek a másik szobában van a helye és tedd oda!

Ez olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, mégis hatásos. Így nem kell feleslegesen ide-oda rohangálni a lakásban a cuccokkal, mégis a nap végére minden a helyére kerül. Példa: Amikor kiviszed a pelenkát a kukába, nézz körül, mit vihetnél még ki. Ha pedig már kint vagy, gondold meg, kell-e bentre valami, ami itt található. Pár nap alatt megszokja az ember (lánya), hogy ilyen szemmel nézzen körül a lakásban, és rájössz, tényleg működik.

Az a csodálatos hetirend

Akik hasonlóan lusta Pató Pálok, mint én, azok tudják, a házimunka bizony nem szalad el, a mosatlan nagyon jól elvan a mosogatóban akár napokig is. Így viszont nem csak a rendetlenség nő, hanem amikor végül rászánjuk magunkat tényleg igazán sok mindent kéne elintézni rövid idő alatt.

Erre jó a heti illetve havirend. Számtechesek megszerkeszthetik Excelben, romantikus lelkűek megrajzolhatják szép színes papírra, és ki is csicsázhatják, lényeg, hogy szem előtt legyen. (Erről még később szót ejtek) Hétfőtől vasárnapig felírjuk egy sorba a hét napjait, majd alá négy hétnek megfelelő rubrikát alkotunk. Ezután gondoljuk végig, melyek azok a munkák, melyeket heti, vagy havi rendszerességgel el kell végeznünk. Ha ez megvan, akkor ezeket úgy osszuk el a rovatokba, hogy figyelembe vesszük az egyéb teendőinket is.

Például nekem a párom vasárnap biztos nem dolgozik, tehát ilyenkor vagy nagybevásárlás, vagy rokonok/vendégek, így erre a napra én nem írtam semmit. Szerdán és csütörtökön munkám van estére, ezekre, a napokra apróbb házimunkák jutnak, a Tv és a dohányzóasztal portalanítása, rendberakása, ilyesmi. Kedden és szombaton porszívózás, felmosás a program.

Fontos, hogy szakítsunk időt magunkra is, nekem fel van írva a manikűr/pedikűr, és a szemöldökszedés is. De lehet egy nap, amikor leülünk olvasni egy kicsit, vagy egyéb számunkra kellemes elfoglaltságot csinálunk.

Ne hagyd félbe!

Tudom, tudom, gyerek mellett ez néha lehetetlen, de próbáld meg. Áztasd be, rakd a helyére, ha nem kell, ha ráérsz, készítsd elő. Ezzel is időt spórolsz, ami fontos szempont.

A Tábla

Tescóban, Auchanban, vagy bármelyik hobbiboltban beszerezhető, párszáz forintos parafa tábláról beszélek. Erre kirakhatod a hetirendet, ami így mindig szem előtt lesz.

Legyen rajta mindig némi Post-it, vagy egyéb papír, amire felírhatod, mi kell a háztartásodba. Lehet, hogy mosogatás közben eszedben van még, hogy kéne venni dörzsiszivacsot, de mire eljutsz a boltba, ez az információ könnyen törlődik a memóriából. Főleg, ha nem túl gyakran használatos holmiról van szó. Itt is érvényes az ősi mondás: akinek nincs esze, legyen notesze. A papírt pedig vidd magaddal, ha vásárolni mész.

És még egy dologra használhatod: irkálhatsz aranyos üzeneteket a Kedvesnek. Hidd el, jó érzés hazaérve valami kedveset olvasni. Legalábbis az én párom szereti, első dolga, hogy elolvassa, utána rakja csak le a cuccait. De ez már eléggé eltér a témától. Remélem kedvet kaptatok egy jó kis rendrakáshoz, és több időtök lesz magatokra, és a családra is.

Moira

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.21 14:18:06tavaszkisasszony

  ööö... én már felírtam, hogy vegyek plusz időt, ha akcijós lesz az osanban vagy a nyuszkóban : )

  és ugye vigyem be a táblát hétfőnként a munkahelyemre is, ahol az előzékeny főnököm beírhatja, mikor fogok este hat után is bent dolgozni : ) vagy írhat rá kedves üzeneteket :))

 • 2008.04.21 14:33:09begyszli

  Moira: én hasonlóképp élek, de fel már nem írom (ez a +10 évemnek köszönhető:). Egyenlőre! Mert mostanában valami melót kell majd találnom és nem tudom, hogyan fogom majd összeegyeztetni a munkát és a háztartást. Az biztos, hogy főzni fogok mert azt szeretek, mosni is fogok, mert muszáj, de a többi??? Szerintem marad a szombati nagytakarítás:)

 • 2008.04.21 14:57:30Subbantósdi

  Én akkor takarítok, mikor a lányom ébren van, nézi és követi is a dolgokat, legalább tanulja, úgyis egyszer házimunkát kell végeznie, gondolom, lassan majd elkezd porttörülni vagy üvegtisztítani, netalántán felsöpörni, a porszívó iránt már édeklődik és hát szereti ellopkodni a tisztitószeres flakkonokat, persze lezárva adom oda, még nem tudja kinyitni.

  Most ezért lehet, hogy le leszek tolva, hogy nem vagyok gondos szülő, mert veszélynek teszem ki, de azért nézem, hogy mit csinál, miközben ezekkel játszik.

  Felmosni csak ha alszik, mert különben összejárkálná az egészet.

  Amúgy főzni, mosogatni is lehet mellette, meg egyéb dolgot, vasalni - megvallom - nem szoktam, betölteni a mosógépet, teregetni és elrakni a ruhát is meg tudom oldani.

  Hol itt a gond? Vagy még kicsi, ezért nem okoz annyi gondot?

  Mikor kisebb volt, sem volt ezzel gond.

  Persze mikor ablakmosás lesz, megy a nagymamához.

 • 2008.04.21 15:11:15madz

  annyirajó, hogy az emberrel mindketten lusta disznók vagyunk! ilyenen még asszem sosem vesztünk össze

 • 2008.04.21 15:12:29huhhh

  Az "egyik szobából a másikba" dolog nálunk is megvan. Van úgy, hogy egy negyedórát célirányosan erre szánok, hogy ingajáratban minden a helyére kerüljön, tényleg működik, és közben nem érzi azt az ember, hogy jajdenemszeretem, mert "hűha, én most keményen takarítok".  "A papírt pedig vidd magaddal, ha vásárolni mész."

  Nos, nálunk itt bukik meg a teória. :)) A papír elkészül, aztán szépen otthonfelejtem, úgyhogy végül mégiscsak kénytelen vagyok a memóriámra támaszkodni, aztán vagy összejön, vagy nem. :))

 • 2008.04.21 15:56:16andie

  Moira, ezek tényleg tök jó, tábla van, írkálás van.

  Nálam szerencsére működik, hogy ha valamit felírtam, már nem felejtem el, ha a cetli otthon marad is, vizuálisan jegyzem meg. :-)  Ja, egyszer már csináltam heti takarítás rendet, de 2 hét után borult munka vagy egyéb progik miatt, de amíg volt, nagyon megnyugtató volt, mert ha letudtam az aznapi pensumot, a többi miatt már izgattam magam.

  És egy napra 2-nél több feladat nem volt.

 • 2008.04.21 16:09:36callliope

  Van tábla (parafa), hozzá toll-papír, induláskor ordítás (a kicsi ordít, mert melege van, a nagy ordít, mert utál öltözni), a bevásárló cetli pedig szépen ottmarad a nyüzsiben, de ez csak akkor ugrik be, amikor a nagyot beültettem a bevásárlókocsiba, a kicsi ki akarja tornázni magát a kendőből, én meg próbálom kitalálni, merre is induljak a polcok közt?! :)

  Úgyhogy szépen sorraveszem az összes polcot, jól ránézek, és akkor többnyire beugrik, hogy jé, ilyet is akartam venni. Vagy nem.

  De ez csak akkor derül ki, mikor már idehaza a cetlire pillantok a konyhában, affffrancba...  Ami nálunk rendrakás terén bevált, hogy egyszerre-egyhelyet. Vagyis egyszerre csak egy helyiségben akarok rendet rakni, nem mindenhol. Azzal általában lehet végezni 5-10 perc alatt, és akkor nem érzem folyton azt, hogy mindig félbe kell hagynom, ennyi idő meg még a két kölök mellett is szokott azért lenni egyszerre.

 • 2008.04.21 17:05:07cozumel

  Az sem art, ha szoktatjuk a gyereket a rendre.

  Nalunk az a szabaly, hogy X jatekot ossze kell szedni, dobozba/helyere rakni, mielott Y jatekot szet lehet szorni.  Hulyet is kapnek, ha nap vegen meg szortiroznom is kellene a McQueen keszletet a Thomas keszlettol es a Ponihalomtol meg az epitokockaktol, kirakosoktol, szerszamosladatol :-)))

 • 2008.04.21 17:27:21druantia

  A játékok és könyvek használat utáni elpakolása nálunk is bevált. A gyerekem már (még :)) önállóan rakja vissza legalábbis egy részüket, amíg meg nem unja vagy valami el nem tereli a figyelmét. Egy nem-takarítós napon is folyamatosan pakolok utána és magam után is, mindig megvan a menetrend.  A takarítós napokon (hetente legalább egy ilyen nap van) felülről lefelé és az óramutató járásával megegyező irányba haladok és nagyon hatékony és jól szervezett tudok lenni. Általában akkor kezdek el egy új helyiséget, ha az előzővel már végeztem. Portörlés előtt mindent lepakolok a polcokról mondjuk az ágyra, leportalanítok, visszapakolok. Nekem ez így sokkal gyorsabb, mintha szakaszolnám a munkát, de ha a gyerek is "segít", akkor azért szakaszolásra kényszerülök, mert hajlamos széthordani a szajrét az ágyról. A fürdőt viszont kizárólag akkor csinálom, ha alszik, vagy ha valaki más vigyáz rá.  Viszont velem elő szokott fordulni olyan is, hogy hirtelen felindulásból mondjuk elkezdem átrendezni a ruhásszekrényemet, és négy óra múlva, amikor az egész szobát szétkaptam, tele lesz a hócipőm az egésszel és szenvedek :).  A nagynéném pl. teljesen ellentétes módszerrel dolgozik, mint én. Ő inkább este takarítja csillogóra a lakást, hogy reggel a naaagy rendre ébredjen, én inkább reggel, felkelés után csinálom. Mondjuk náluk nem is érte a reggel hétkor razziázó védőnőt olyan meglepetés, mint nálunk néha :). Ne értsétek félre, nem kuplerájban fekszünk le mi sem aludni, de este már (hacsak nincs vészhelyzet) nem porszívózok, nem rakom sorrendbe a gyerek könyveit, stb.

 • 2008.04.21 18:45:09begyszli

  Druantia én pont akkor nem porszívózok, ha Vészhelyzet van:) (Hülye poén volt tudom, de nem bírtam kihagyni)

 • 2008.04.21 18:49:28druantia

  Begyszli, tudtam én, hogy magas labda... :))).

 • 2008.04.21 18:54:01soká

  nehezen tudom ezt a cetlis felirkálós dolgot elképzeni amikor heti 3 edzésről meg két különóráról esünk be a lakásba úgy este 7 körül.De ha van egy jó logisztikus a családban aki mindent megszervez és segít a végrehajtásban akkor az egy áldás.Nálunk hétközben mosogatás és max a behordott sár fetakarítására van plusz vegyiérték.Minden más marad a hétvégére és ebbe beletartozik a házimunkák rémséges réme:a VASALÁS

 • 2008.04.21 18:54:27ruju

  Nekem noteszem van, minden gondosan beleírva, de mivel eszem nincs, egyszerűen elfelejtek belenézni.  És ez nem vicc, mindig így járok, ma is már nem tudom, hányszor jutott eszembe, hogy bmeg mit felejtettem el a múlt héten...  És én is ismerek olyat, akinek rendmániás a férje, de olyan szinten, hogy akkor is kitakarít, ha előtte már vki megtette, biztos, ami biztos, így a környezetében MINDENKI leszokott a takarításról/rendrakásról.  Nálunk meg a fiam poratka allergiás, így a porszívózás a jelenlétében felejtő, tehát akkorra marad, amikor nincs otthon, és akkor sem én végzem, mert akkor dolgozom. A rendrakás viszont nem megy szakaszosan, mert nálunk ez a "mindent a helyére rakok" több helységet magában foglaló projekt...

 • 2008.04.21 19:40:27DKone

  minimalista design, retro semmi 140 cm alatt, az osszes disz es ajandektargy kihajintasa alacsony szogben, hogy a szomszedok el tudjak kapni, gyerekek lepasszolasa a nagyszulokhoz :)

 • 2008.04.21 23:26:28Vvuk

  i-robot.addel.hu/  Egy ilyen asszem sokunkra ráférne, ha lenne rá keret

 • 2008.04.22 02:40:00kanga

  Vett is egy ilyet a ferjem tekintve hogy a porszivozas az o dolga lenne... tenyleg jo, amugy meg lemondtam a kaosztalanitasrol. Megprobalom tisztan tartani a konyhat-furdot (de ez is olyan hogy mire befelyezem, kezdhetem elolrol), arrol letettem hogy a jatekokat alandoan osszeszedjem (kiveve ha vendegeket varunk), mert a lanyom gyorsabb mint en. Meg jo hogy nalunk nincs vedono aki varatlanul beallitana (egyaltalan hogy jutott az eszebe reggel 7-kor beallitani valahova, megall az eszem)

 • 2008.04.22 08:26:07Slano

  És még mit írsz fel a táblára? Lenne egy-két ötletem. Én sajnos akkor szeretek pl. olvasni, amikor kedvem van és nem akkor amikor muszáj, mert hó elején kitűztem a falra, hogy 16.-án olvasni fogok. Csak, hogy ne tűnjek annyira utálatosnak: az anyósom abszolút táblázatmániás, a falra tudok tőle mászni.

 • 2008.04.22 08:35:03sincity

  Én semm szükségét nem érzem ennek a táblának. Hogy lehetne már egy egész hetet előre megtervezni? Vagy váratlan vendégek, vagy váratlan betegség, váratlan ügyintézés, váratlan-váratlan-váratlan valami mindig közbejön. Nem érzem kaotikusnak az életünket, de 2-3 napnál előbbre nem tudok napi dolgokat tervezni. Annál valahogy kiszámíthatatlanabbak a napjaink.

  Kedden és szombaton felmosás?? És mi van, ha pénteken húzom le a földre a leveses fazekat? (mint ahogy ez meg is történt) Konyha-étkező felmosás ezzel ki is volt pipálva. SZombaton nem kezdem újra.

  Szóval egy hétre előretervezni nekem nem megy.

 • 2008.04.22 09:52:21mazsola84

  Párom írkál mindent. Papírra, hogy melyik nap mi a teendő. Én ettől rosszul vagyok. Én simán megjegyzem, hogy melyik nap mit fogok csinálni.

 • 2008.04.22 10:34:37sme

  ÉN is a gyerkőccel szoktam takarítani, mindig figyeli és tolja utánam a porszívót, aztán hozza a felmosó vödröt, meg a felmosófát és elkezdi csiszatolni a padlót. Édes, pedig pasi, nem baj majd a barátnője örülni fog, hogy iylen kis házias.  Mi is mindig felírkálunk mindent és általában akkor fejben is marad, hogy mit kell venni, viszont van amikor a nagy káoszban még felírni is elfelejtjük. Ilyenkor jön a jó öreg "bejárom az egész áruházat hátha eszembe jut mit kell venni"  A gyerkőcöt én is tanítom, hogy rakjon rendet, persze még pici hozzá, de ha valamit kipakolt a szekrényből, akkor együtt visszapakoljuk.  Ez az egyik a szobából a másikba és így pakolj azért nem működik, mert a mazsola jön utánam és amit én helyre rakok, az hogyhogynem valahogy mindig megint a szoba közepén lesz:-))

 • 2008.04.22 11:38:22druantia

  Mától kezdve mindenkit megértek, aki utál takarítani. Na, kinek a gyereke fetrengett bele a felmosóvízbe? Kinek a gyereke mosott benne hajat vihogva? Talált, süllyedt. Az én jólnevelt kis fiacskám. Huszonkét hónapig lehetett felmosni, ha ébren volt... Nem értem... :))).

 • 2008.04.22 11:44:29pgyuri

  Robotporszívó, felmosórobot... Kinek jutott már eszébe?

 • 2008.04.22 12:04:33nyulacs

  Nem is akkor vagyok igazán pipa, ha otthon felejtem a bevásárló listát (bár akkor is), hanem amikor viszem, vásárolok róla, pipálok, majd egyszer csak arra leszek figyelmes, hogy már nincs is a kezemben, mert valamely termékkel szépen beállítottam egy polcra. :-)  Nekem is naptár! És szeretem! Illetve muszáj! Hogy mikor, kinek van név-, szülinapja, mikor jelentkeztem be és milyen orvoshoz, mikor-hol van barátokkal tali, kultúr program, nagytakarítás stb. Ha elveszne, az életem veszne el. :-) És minden évben újra bevésem név-, szülinapokat, hogy mikor jár le a bankkártyám, a zöldkártya, a kutyák oltásai stb. És igen, Okoska én is könyvelek, ezt hívják analitikus gondolkodásnak? És így több időm jut, és nem lesz lelkifurim, hogy kit-mit felejtettem el.

  És tudtam, hogy csak olyan pár jöhet majd számításba, aki ezt a tulajdonságot elviseli, még ha ő nem is ilyen. :-)

 • 2008.04.22 12:37:38Cyr

  pgyuri: "Robotporszívó, felmosórobot... Kinek jutott már eszébe?"  Kispályás :) Hordozható lyuk, amibe mindent besöpörsz egy mozdulattal. Na az, igen :)

 • 2008.04.22 12:52:51zmam

  cyr!

  Ez igen! Jó ötlet :)

 • 2008.04.22 13:14:53ruju

  robotporszívó van (már létezik, úgy értem, nekem nincs). Kicsit kisebb, mint r2d2. A táblázatos megoldás nekem azért hangzik durván, ert vhogy olyan fíling, mintha valaki mindig kéne, aki megmondja, hogy mit csináljak. Ha nincs ember/anyám/anyósom/stb, akkor ott az a tábla, az is tudja, mi következik...  Én bevallom, hogy sokmindent elfelejtem (élen a szülinapokkal, még jó, hogy a gyerekemét megjegyeztem :-D), de ezért csak olyan partner és barátok jöhetnek szóba, akik EZT elviselik. Cserébe viszont én is nagggyon elnéző vagyok.

 • 2008.04.22 13:16:07ruju

  elfelejtek

 • 2008.04.22 13:26:51liána

  Én gyerekem most tanult meg mászni, és ez egyben azt is jelenti, hogy minden nap muszáj porszívóznom és legalább minden másnap felmosnom, mert végigrazziázza a házat 2 percen belül. A porszívóval nem sikerült szoros barátságot kötnie, mérgesen ordítva jön utána, teljesen kiborul - úgyhogy ma ez idő alatt a szomszédasszonyhoz passzintottam le, mindeketten nagyon élvezték. Felmosás és portörlés, csak ha alszik. Igen, a fürdő. Szintén csak ha alszik, de ez nem nagy meló, 15 perc alatt kész.

  Annyira irigylem, aki heti-heavi rendet tud tartani, mi még nem járunk ott, nincs is még vele semmi, de amint 2 gyerek majd ovi, munka stb. lesz, biztosan ki kell dolgozni egy rendszert. A parafatábla már megvan :)!

 • 2008.04.23 08:34:00banga

  Van naptáram, felírom, megtervezem, stb. Aztán az egészet rendszerint keresztülhúzza valamelyik családtag:)

  Pedig a kicsivel még mobil tudok lenni, és még nem nyafog, ha sokat hurcolom:)

  A fiam is nagyon házias volt 2 éves kora körül - imádott mosogatni! Aztán rohamosan kinőtte:))) Ma már igazi kamaszként hidegen hagyja a házimunka - bármekkora patáliát csinál is az anyja:)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta