Hétvégi programok: a költészet és az álom napja

„Földtől eloldja az eget / a hajnal s tiszta, lágy szavára / a bogarak, a gyerekek / kipörögnek a napvilágra; / a levegőben semmi pára, / a csilló könnyűség lebeg! / Az éjjel rászálltak a fákra, / mint kis lepkék, a levelek.”
(József Attila: Eszmélet)

Ma van József Attila születésnapja és a Költészet Napja is. Ezért a kicsiknek este minimum egy Altató, nagyobbaknak egy Csoszogi, vagy ha még megvan a nyolcvanas évekből, akkor a Világokat igazgatok, üveggolyókkal játszom című kötet jár.

Pénteken háromkor a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kukorica János Vitéz a Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában, zenével, félig felnőtt gyerekeknek. Este hétkor a Millenárison pedig Lovasi András énekli Lackfi János verseit. Meglepően jól, bár persze én fel-nem-nőtt kispálrajongó vagyok.

A Fonóban Gryllus Vilmos ad koncertet 13:45-kor énekelt versekből. Másnap ötkor a szokásos Kolompos mulatság a táncoslábúaknak.

Szombaton az álom napja lesz, de nem abban az értelemben, hogy végre aludhatunk, mert egy tündér délig tartó álmot varázsol kicsinyeink szemére. A Fővárosi Művelődési Házban Palya Bea Álom, álom kitalálom című lemezét adja elő 11-től.

A Millenárison egész nap álomfogó, álompárna, papírmasé lampion, álomfestés a kézműves-műhelyben. 11-kor Méhes Csaba pantomimja, a Mimóka. Mimóka egyfolytában játszik. Ha akarja, súlyemelő hatalmas izmokkal, ha akarja, tyúk vagy béka, robotember vagy hős lovag. Vadászik a dzsungel mélyén, horgászik, autót szerel – az üres színpadon. És ehhez nincs szüksége semmire. Csak sok-sok gyerekre, akinek van kedve vele játszani, vele kacagni, mókázni.

Délután a Holle anyó megy diafilmen, majd háromtól a Volt egyszer egy Mari nevű szekrény Mosonyi Alíztól. Négytől a Nagyszínpadon Huzella Péter és a Zenegér-műsor élőben. Az előadás felöleli a négy és fél évig sugárzott televíziós sorozat témáit, bemutatja a magyar gyermekirodalom legszebb és legérdekesebb verseit.

A Marczibányi téren szombaton tíztől a szerkesztőségi kedvenc Paulovkin Boglárka meséje látható-hallható, A katicabogár elveszett pöttyei. Az író-rajzoló is jelen lesz, lehet kérdezni és rajzolni vele. Utána kézműves a Cellux Csoporttal. A közös alkotáshoz vihetünk magunkkal kidobásra szánt csomagolóanyagokat, PET palackot, kartondobozt, tojástartó dobozt, joghurtos/üdítős dobozt (kimosva) vagy egyéb újrahasznosítható
anyagot.

A Pozsonyi Pagonyban vasalható gyöngyökből készíthetnek szombat délelőtt 11-kor poháralátétet, ajtódíszt, faliképet az ügyeskezű porontyok. Lesznek kicsiknek való nagy gyöngyök és nagyobbaknak való apró gyöngyök - és természetesen mindenki hazaviheti, amit készített. Gévai Csilla illusztrátor segít nekik, vasalni például szigorúan csak ő vasalhat. A belépés ingyenes.

Szombaton, az ibolyás napon a Sissy-rajongóknak a gödöllői királyi kastélyban a helye: Erzsébet királyné kedvenc színe a lila volt, imádott virága pedig az ibolya. Ennek örömére megtekinthető a híres koronázási ruha hiteles másolata, lesz táncbemutató, hintózás és lovaglás, meg persze népművészeti vásár ibolya témában. A Pálmaházban és a díszudvaron virágvásárt rendeznek. Ha pedig valaki nem szégyell lilában megjelenni, esetleg Ibolyának hívják, neadjisten 15 éve házasodott össze hites urával, kedvezménnyel mehet be a rendezvényre. Mindettől függetlenül is jó program elmenni egy napos hétvégén a gödöllői kastélyba és a parkjába.

Vasárnap menjünk színházba! Az Óbudai Művelődési Házban 10-kor a Mimikri Bábszínház A kismalac meg a farkasék című modern meseátiratot adja elő. Ordas Tihamér és becses neje, Ordasné született Farkas Rozália boldog házasságban élnek. Felhőtlen kapcsolatukat azonban egyre inkább beárnyékolja az éhség. Az új szomszéd azonban nem más, mint Szilveszter, a hiszékeny malac. Innen jön a horrorisztikus folytatás, el tudjuk képzelni. Nem a Coen-testvérek rendezték, szerencsére.

A Kolibri Fészekben pedig szintén vasárnap 10:30-kor Kukacmatyi, sokadszor, Bán János egyszemélyes gyerek-felnőtt darabja. Ezért az alakításért is megérdemelné az Oscart, mint sok másikért. A történet: Kovász Emil rálép magányos esti sétáján egy kukacra, és a kukac megszólítja. Ő pedig a kukacot hazaviszi, ruhát ad rá, névvel ruházza fel, sőt, zongorázni is megtanítja. Valahogy így kezdődnek a barátságok…

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek