SZÜLŐSÉG

A jogerő legyen veled!

2008. április 8., kedd 08:00

Ez az a mű, amire csuklóból azt a közhelyet mondanám, hogy hiánypótló. Végre egy könyv, ami érthetően, szisztematikusan eligazítja a gyerekeket és a családokat az őket érintő jogi kérdésekben. Mert igen csak fontosak a titkozatos módon kihalt állampolgári ismeretek, azaz hogy ismerjük, hogy mik a jogaink, mik a kötelességeink (és hogy ezek egymástól függetlenül léteznek). Ahhoz, hogy ne húzhassanak be a csőbe, időnként bizony a Szigeti veszedelem részletes elemzésénél hasznosabb lehet a jog és a gazdaság alapfogalmainak ismerete.

Mint mindig, ha nagy várakozásokkal futunk neki egy műnek, általában hamar csalódunk. Ez történt velem is az első pár fejezet elolvasása után, de aztán szép lassan rájöttem, hogy mivel nagyon különböző szerzők írták az egyes fejezeteket, ezért azok más stílusban, más megközelítésben, és egy-egy kérdés más aspektusát megfogva mutatják be tárgyukat.

A könyv húsz fejezete 19 témát jár körül. A gyerekbántalmazástól a váláson és az iskolai szabályokon keresztül a sportolók jogaiig, a szavazás és a polgármester feladatáig szinte minden gyerekeket érintő témáról olvashatunk benne, igazán átfogja a jog vonatkozó területeit. A nyelvezete érzésem szerint tökéletesen megfelel a megcélzott korosztálynak (középiskolások): világos, érthető, sokszor szólítja meg az olvasót, és sok a példa benne. Jogi szakkifejezéseket magyarázat nélkül nem használ, bár párszor feleslegesen ismertet, mert a kifejezés nélkül is teljes a cikk.

Mivel a politikában csak mértékkel vagyok járatos, ezért nem tudom, mennyire kiegyensúlyozott a szereplő szerzők jobb-baloldalisága, de én nem észleltem szélsőséges anomáliákat, propagandaízű megjegyzéseket, kivéve a Szili Katalin által írt fejezetet a parlamenti ülésről: kínosan nem illik ide, tanárnénis hangneme zavaró. Hogy a kötet számos nyomda- és nyelvhelyességi hibát tartalmaz, az már nem is zavar, annyira megszoktam, hogy valamiért ilyenek a könyveink. Pedig láthatóan gondosan van szerkesztve. Ahogy kötelező magyar sajátosság a poénos címadás is, pedig szerintem ez a cím inkább kifacsart és magyartalan. A jog ereje legyen veled is eléggé utalna a Jedikre, és mégse egy képtelenül hülye szó állna  a borító közepén.

A sok pozitívum ellenére kicsit elégedetlenül tettem le a könyvet. Bár nagyon nehéz lehet a szakembereknek a hétköznapi nyelv és gondolkodás szintjén írni, és látszik az erőfeszítés, így is nagyon keveslem a hétköznapi, praktikus, életközeli tanácsokat. Például a gyerekbántalmazásról szóló első fejezetben védekezés gyanánt csak igen általános tanácsokat kapunk: keress fel szakembert, szólj a tanárnak, fuss el. Miközben azért ugyancsak ráijeszt a gyerekekre, nem ad olyan megfogható eszközt a kezébe, hogy úgy mondhatod el a problémát, hogy: és akkor itt konkrét mondatokra, megfogalmazásokra gondolok, mert többnyire az a legnehezebb.

Ugyancsak erőltetten didaktikusnak éreztem pár fejezetet, amelyben a gyereket mintha folyamatosan ki akarták volna oktatni, hogy ne rosszalkodjon, ahelyett, hogy a korosztálányak megfelelő normákon belül, indirekt befolyásolták volna. Ilyen a drogjog fejezet, ahol szükségtelenül mondja el a szerző bekezdésenként, hogy drog nélkül is jól bulizhatsz, mert ezt 15 évesen úgyis csak tanáros papolásnak érezheti az olvasó és ellapoz. A zsebpénz elköltésének mikéntjéről szóló rész annyiszor leírja, hogy bizony lehet, hogy a szüleid jobban tudják, mire költheted értelmesen a pénzed, hogy az már engem is idegesített. A cédémásolást, letöltést érintő tulajdonjogi fejezet (Lenkovics Barnabás tollából) elmossa, hogy valójában mit büntet a jog, és mi az, amit lehet helyesnek vagy helytelennek gondolni, de nem büntetendő. Kiemelkedő viszont az állatvédelmi fejezet, minden kisállattartónak ajánlom, bár ebben is kevés a konkrétum: mit tehetünk, hova fordulhatunk, ha állatkínzásba ütközünk.

A könyv igazi gyöngyszemei, amiért érdemes elolvasni, az interjúk: a fogyatékosságról Böszörményi Gyula íróval beszélgettek. Ez zseniális, megrendítő rész, minden gyerek, aki elolvassa, a zsigereiig át fogja érezni, hogy milyen kirekesztve élni, milyen az, ha a társadalom nem hajlandó odafigyelni rád.

A polgármesteri munkáról két polgármester vall, egy falusi, és egy megyeszékhelyi. Egyrészt részletesen beszélnek mindennapi feladataikról, településük iránt érzett szeretetükről, másrészt hitelesen buzdítanak a helyi ügyekben való részvételre, a jobbra törekvésre, a tanulásra. Arra, hogy – bármilyen nevetségesnek is hangzik a mai közönyös és fröcsögő politikai légkörben – te is legyél polgármester, mert jó dolog felelni a közösségért.

Mindezt egybevetve a kötet részben eléri célját – egy kicsit több földhöz ragadtság, egy kicsit több konkrét tanács és szervezetek adatai jól jött volna, de így is megáll a lábán. Érdemes együtt átlapozni, még családi viták esetén is jól jöhet.

 

A jogerő legyen veled! Szerk. Schenk Borbála, Dialóg Campus, 2008. 3480 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.08 08:57:16boglár

  A jogerő nem egy "képtelenül hülye szó", hanem bevett szakkifejezés. Ítéletre, végzésre, határozatra alkalmazzák: jogerős lett, jogerőre emelkedett. Azt jelenti, hogy az adott ítélet, határozat fellebbezéssel többé nem támadható és végrehajtható.

  :))

 • 2008.04.08 09:38:38Brumibaby

  boglár, ebből következően ITT képtelenül hülye szó, ugyanis semmi köze nincs a hanna által ismertetett tartalomhoz.

 • 2008.04.08 10:13:34szanna

  "titkozatos módon kihalt állampolgári ismeretek"  Szigorúan magánvéleményem szerint, nincs ebben semmi titokzatos. A mai iskolákban (jónéhányban tanítottam) a legtöbb lexikális ismeretet töriből akarják megtanítani, s mivel töri tanárokra bízzák ált. az állampolgári ismeretek tanítását, a gyerekek így többnyire törit tanulnak helyette. Ez van...  Szerintem ez annyira fontos tudnivaló, hogy nem szabadna hagyni elsikkadni. Személy szerint én kivenném a töri tanárok kezéből és minden tanárt, aki osztályfőnök "szeretne lenni", köteleznék rá, hogy tanulja meg, készüljön fel az állampolgári ismeretek tanítására (köztünk maradjon: rájuk férne, mert ők sincsenek tisztában az egésszel). Az osztályfőnöki órákon a fegyelmezés, naplóírás, jegyek beíratása helyett (amit egyébként nem szabadna órán, de tegye fel a kezét, akinek az oszifője nem ezt csinálta), értelmesebb lenne a felnőttlétre (úgymint: áll.polg.ism, szexuális KULTÚRA, etika) felkészülni.

 • 2008.04.08 10:44:44Sususa

  A jogerő legyen veled! címet én hannaval ellentétben kifejezetten jónak találom, a jog úgyis egy elég száraz téma, így egy kicsit könnyebnek tűnik. A könyv tartalomjegyzékébe beleolvasva, szerintem ebből a szülők is tanulhatnak, mert kétségeim vannak afelől, hogy tényleg tudjuk-e mi a teendő, ha a gyerek olyan dolgokat vásárol a zsebpénzéből, amit mi nem tartunk helyesneknek vagy felrakosgatja az adatait a netre és ebből kellemetlenségek származhatnak stb.

  Szóval a sok hosszú családi vitát, huzakodást megelőzve talán jobb a gyerek kezébe adni egy ilyen könyvet és utána a dolgokról beszélni. Tapasztalataim szerint a gyerekek egyébként is ebben a korban (9-17 év) jobban elfogadják egy másik felnőtt által mondottakat, mint a szülő véleményét.

 • 2008.04.08 10:47:25begyszli

  Kéremszépen az említett könyvről Nilüfer véleményét:)))

 • 2008.04.08 11:17:44zolnaid

  Nagyon jó kis könyvnek tűnik, biztosan érdemes elolvasni. Remélhetőleg lesz még hasonló több is, gyakorlatiasabb is talán, első lépcsőnek ez valószínűleg megteszi.  A címe szerintem jó különben.

 • 2008.04.08 18:24:10Laliath_

  "Az osztályfőnöki órákon a fegyelmezés, naplóírás, jegyek beíratása helyett (amit egyébként nem szabadna órán, de tegye fel a kezét, akinek az oszifője nem ezt csinálta), értelmesebb lenne a felnőttlétre (úgymint: áll.polg.ism, szexuális KULTÚRA, etika) felkészülni."  szanna listáját kiegészíteném még a Kresz tanításának szükségességével. Sokan nincsenek tisztába a közlekedési szabályokkal sem, pedig az nem csak az autósokra, hanem a gyalogosokra és biciklisekre is vonatkozik. És talán a biciklis fiatalok körében csökkenthetné jelentősen a balesetek számát is.

 • 2008.04.08 20:11:45boglár

  Nem az a lényeg, hogy mi a szó jelentése, hanem az, hogy jelent valamit, bármit, és nem pedig egy, csak a könyvcím kedvéért kreált erőltetetten vicces szóösszetétel.

 • 2008.04.09 02:43:09cozumel

  Hanna  koszi az ajanlot.

  Az ilyen temak vonzottak engem anno ide a Porontyra.

  Kar, hogy keves a komment, pedig szerintem erdemes lenne kivesezni azt a felvetesed, miszerint

  "Mert igen csak fontosak a titkozatos módon kihalt állampolgári ismeretek, azaz hogy ismerjük, hogy mik a jogaink, mik a kötelességeink (és hogy ezek egymástól függetlenül léteznek)."  SMUUZ VESZELY! aki nem birja, forditsa el a tekintetet a monitortol egy pillanat erejeig.  Hanna, szivesen olvasnek Toled postot gyakrabban!

 • 2008.04.09 13:22:19Coccinella Septempunctata

  sajnos kihalt a jó, azaz JÓ alapoktatás az iskolákból. annak idején nekünk a 8 általános volt a kötelező, most 18 éves koráig tanköteles a diák, de nekünk volt gyalogos-bringás kresz oktatás a suliban (apám csinálta, rendőr volt), volt rendes felvilágosítás (anyám csinálta, szülésznő volt) vittek minket úszni tanulni (anyám volt munkahelyét megfűzte) neveltek minket, oktattak minket, nem csak a szaros tananyagot kellett bevágni, amiből alig van gyerek, aki a számoláson-olvasáson (már ha egyáltalán azt megtanulja) semmit nem tud hasznosítani az életben. megtanítottak minket GONDOLKODNI, megtanítottak minket ÉLNI A JOGAINKKAL (nem visszaélni, élni!) nyelvtanórán feladat volt, hogyan kell kitölteni egy csekket... sajnos itt is kihagytak egy csomó dolgot: én bevenném az adóbevallás kitöltését is az általános iskolás anyagba, mondjuk matekóra keretében, mert a másodfokú egyenletet ugyan jó megtanulni, de a helyesen kitöltött adóbevallással többre megy a gyerek, a 20. századi történelemnél bevenném a tanításba a választások ismertetését, és a fizika mellé tenném a közgazdaságtant és a vállalkozási alapismereteket, hogy a gyereket ne rabszolgának képezzük ki, hanem értelmes, ötletekkel bíró embernek.

 • 2008.04.09 13:24:52Coccinella Septempunctata

  most meg örülnek a tanárok, ha nem verik őket szarrá a diákok. értelmes, hasznos tananyag nincs. odáig meg vissza vagyunk a baromi sznob oktatási rendszerünkkel, míg a "hülye" amerikaiak, akik azt nem tudják, hol van európa, leköröznek mindenkit a világpiacon, mert nem rizsát tanulnak, hanem hasznos dolgokat. az évenkénti nemzetközi felmérésen a baromi menő oktatási rendszerünk csúfosan megbukik, mert kiderül, hogy gondolkodásra képtelen matematikai és funkcionális analfabétákat nevelünk rabszolgasorsra, és fejbólogatásra értelmes emberek helyett.

 • 2008.04.10 16:11:18Sususa

  Most olvastam a hírt, hogy a könyv megkapta az év ismertterjesztő gyerekkönyve díjat. Szerintem megérdemelte, mert közben megvettem és más olvasom is. Tényleg hiánypótló!

  De a könyv a legnagyobb segítség a szülőknek, mert tényleg tisztábban látja az ember a helyzetet bizonyos szituációkban.

 • 2008.04.10 21:48:44tigrincs

  Remélem van benne egy fejezet a szülők kötelességéről is. Mert azt már mindenki tudja, hogy a gyerek 14 éves koráig nem büntethető, tehát nyugodtan lophat, késsel fenyegetőzhet az utcán. Ami persze érthető, mert kicsi, meg hátrányos helyzetű. De a szülő miért nem tartozik semmilyen felelősségel a gyerek viselkedéséért. A szülőt miért nem bünteti a törvény, ha kiskorú gyereke lop, zsarol, megfélemlít stb.? Az a minmum, hogy ne járjon segély meg mindenféle juttatás nekik.  SŐT szerintem három gyerek után már egyáltalán semmilyen állami támogatás ne járjon senkinek. És gondolja meg mindenki, hogy fel tud nevelni négyet a maga erejéből! Vagy ne szüljön négyet, vagy a maga örömére szüljön.

 • 2008.04.10 21:52:08tigrincs

  Kicsit OFF lett a vége, de sajnos ott tartunk, hogy szeretnénk harmadikat, csak az észérvek ellene szólnak. És annyira bosszant, hogy mi dolgozunk, adózunk, más meg 5-6 gyereket szül, de egyáltalán nem törődik azzal, hogy bizonyos normákat megtanítson velük. A lényeg, hogy a segélyből meg a családi pótlékból futja cigire meg piára.

 • 2008.04.10 22:22:56wish73

  furcsa, h 14 éves korig nem büntethető, de gyerek után járó táppénz csak 12 éves korig van. vagyis, ha egy 7. osztályos gyereknek 39 fokos láza és tüdőgyulladása van, vagy mondjuk vakbél műtét utáni lábadozás miatt kell otthon lennie, akkor arra már nem jár táppénz. és pl. a húdenagyon irigyelt pedagógusok a sok szabadságukkal rohadtul nem tudnak év közben kivenni szabadnapot. mert pl. a gyerek után járó lusz napok is csak 12 éves korig vannak. pedig, ha késsel hadonászás miatt nem büntethető, hisz gyerek még, akkor egy náthánál komolyabb betegségnél vajon mi?

 • 2008.04.10 23:08:43Vierre_

  erre:

  velvet.hu/sztori/beat080409/  csak azt tudom mondani, hogy a kurva anyjukat, főleg az ázsiai vonalon. pfffffffff.  Ide is kéne valami jogorvoslat.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta