SZÜLŐSÉG

Szigorítják a gyerekek belépését Horvátországba

2008. április 2., szerda 16:52

Néhány héten belül változik a külföldi gyerekek Horvátországba történő beutazásának január óta érvényben lévő szabályozása; az iskolai csoportoknak egyszerűbb lesz az igazolások beszerzése - tudta meg az MTI szerdán a budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályától.


Január 1-je óta van érvényben Horvátországban az a törvény, amely a külföldi állampolgárok beutazásának szabályai között a 18 év alattiak egyedül történő utaztatása esetében szigorításokat vezetett be. Az uniós elvárásokkal összhangban meghozott változások értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, a szülő vagy a gyám által aláírt hozzájárulással léphetnek be az országba.

A konzulátus tájékoztatása szerint a szülőknek el kell készítenie bármely uniós tagállam nyelvén - tehát akár magyarul - egy olyan iratot, amelyben szerepelnek a saját adataik és útlevélszámaik, a nélkülük utazó gyermekük adatai és útlevélszáma, továbbá annak a személynek is minden hasonló adata, akivel a gyermek együtt megy. Ebben a hozzájárulásban szerepelnie kell, hogy hová utazik és meddig tartózkodik ott a gyermek.

Ha a 18 év alatti fiatal egyedül, tehát kísérő nélkül lép be Horvátországba, ugyancsak szüksége van a hasonló tartalmú írásbeli hozzájárulásra. Az utazás módjától függetlenül a szülők vagy gondviselő által készített engedélyt közjegyző előtt minden érintettnek hitelesíttetni kell, írja az MTI.

Egyes sajtóinformációkkal ellentétben nincs szükség írásbeli engedélyre akkor, ha a gyermek csak az egyik szülőjével utazik. Ilyen hozzájárulást csak abban az esetben kell készíteni és hitelesíttetni, ha például elváltak a szülők, és a gyermek nem a gondviselőjével együtt lép be Horvátországba.

A konzulátus arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolai vagy bármely más gyermekcsoportok esetében ugyancsak szükség van a közjegyző által hitelesített hozzájárulásra. A jelenlegi szabályok szerint az együtt utazó csoport tagjai esetében valamennyi gyermek szüleinek közjegyző előtti aláírásával lehet csak hitelesíttetni az engedélyt.

Várható, hogy ez utóbbi szabályozás néhány héten belül megváltozik, egyszerűsödik a hitelesítés. A nagykövetség információja szerint elegendő lesz az iskolában összeállított és a szülők által már ott aláírt utaslistát csupán az intézménynek hitelesíttetni a közjegyző előtt.

A Horvátországba utazók a budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályán magyar nyelven is kaphatnak további információkat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.02 18:24:37Meni

  A kovetkezo eletemben kozjegyzo leszek...ennyi hitelesites mellett tuti allasnak tunik...

 • 2008.04.02 18:49:38Tünde

  Meni: nekem is ez volt az első gondolatom :)

 • 2008.04.02 19:32:02madz

  közjegyzői állást sajnos leginkább csak örökölni lehet, mondjuk ha pl apu is az...

 • 2008.04.02 23:32:04glad az egyetlen

  Szóval, ha a gyerek pl nagyszülökkel vagy uncsi tesó családjával megy az kb 15.000Ft közjegyzői díjal fejeli meg az utiköltséget?  Ha igen az kissé húzós...

 • 2008.04.04 19:19:18águ

  az uj szabalyozassal egyuttjaro koltsegek tenyleg felhaboritoak, de azert par dolog elgondolkoztato: en kulfoldon elek (nem EU) es ketszer utaztam mar ugy haza, neha tobb orszagot erintve az akkor par honapos gyerekemmel egyedul, hogy egyik hataron sem kerdeztek meg hogy megis ki az a baba, aki velem van. Mivel a fiam vezetekneve mas mint az enyem, sot az allampolgarsagunk is kulonbozo(!) ezert minden alkalommal vartam, hogy vkinek feltunjon es megkerjen, hogy igazoljam magam, de ez sosem tortent meg. Mindig nalam volt a fiam szuletesi anyakonyvi kivonata es egy kozjegyzovel hitelesitett okmany a fejemtol, miszerint tud az utazasrol es engedelyezi, de ezt meg soha, sehol nem kellett felmutatnom. Kvazi ez azt jelent, hogy barmikor barki lelephet a gyerekemmel kulfoldre???? Ez egy kicsit ijeszto, nem?

  Sot en meg azzal is egyetertek, hogy a masik szulonak minden esetben kelljen nyilatkoznia, meg akkor is ha hazasok. Ezzel csak a sajat gyerekunket vedjuk.

 • 2008.04.06 21:21:47glad az egyetlen

  Mondjuk egy kisbaba/csecsemő azonosítás alehetlen.

  Most ha egyszer van valakiről egy ilyen hivatalos papírod akkor akár egy néger gyereket ki vihetsz vele akkor se mondja meg a határon senkise se hogy most az tényleg a te gyermeked-e.  Ha van ilyen szabályozás szerén véleményem szerint a jegyző az túlzás. Legyen a horvát nagykövetségen egy 10 eurós regisztrálási költség max aztán kész, de az se véd meg mindentől.

 • 2008.05.19 22:13:16atha

  Sziasztok, nem teljesen idevágó, de hirtelen idetaláltam, miután kezdek beleőrülni a szálláskeresésbe.

  Horvátországba (minél délebbre) mennénk nyáron a 2,5 és 1 éves gyerekkel és olyan helyen keresnék szállást, ahol sekély a víz és a part a kúszó-mászó gyereknek is élvezhető (van egyáltalán homokos part HO-ban???).

  Vannak esetleg tuti tippjeitek?

 • 2008.06.04 18:17:17eino.

  Ennek a posztnak 2 nagy tanulsága van.  1. nem kellene kritika nélkül mindent átvenni, csak mert az olyan kényelmes. Ezt a cikket egy az egyben másoltad, és természetesen hibás infó van benne, amire jól rá is fáztam, anyagilag is. Mert: nem igaz, hogy elég a magyar nyelvű irat! Horvát vagy angol nyelvre is le kell fordíttatni. Gondolom, Tünde, neked is ugyanannyi felmenni a Külügyminisztérium honlapjára, mint nekem:

  ...........................

  Kiskorúak beutazása Horvátországba  A 2008. január 1-től hatályos idegenrendészeti törvény értelmében a más felnőtt személy kíséretében, vagy felnőtt személy kísérete nélkül utazó kiskorú személynek Horvátországba történő belépéskor rendelkeznie kell szülei (törvényes képviselője) által adott, közjegyző által hitelesített, és angol vagy horvát nyelvű hiteles fordítással ellátott meghatalmazással, vagy szülői nyilatkozattal. A szülői meghatalmazásnak, nyilatkozatnak tartalmaznia kell a tervezett utazás pontos dátumát, és úti célját. Továbbá, a pontos utazási dátumon, és úti célon kívül tartalmaznia kell a felnőtt kísérő személy és a kiskorú gyermek adatait (vezetéknév, keresztnév, születési hely és idő, lakcím, útlevél, vagy személyi igazolvány szám).  ----------

  2. hülye porontyolvasónak is lehetne annyi esze, hogy először valamilyen hivatalos oldalon kezdi, és SOHA SEMMIT nem vesz készpénznek, amit itt olvas. • 2008.06.04 20:20:57glad az egyetlen

  eino.  És ha igaz amit ma a hiradóban mondtak, akkor a fenti idézeted is elavult, mert állítólag már nem kell közjegyző se és elég egy angol-magyarnyilatkozat a szülő részéről...  :)  De azért a horváth konzulátuson kérdezettek rá, mert a magyar külügy oldala se mindig a legfrisebb.

 • 2008.06.04 21:26:16Tünde

  eino, ez a poszt két hónapos, az MTI adta ki. Nyilván az MTI is hibázhat, sajnos nem tudunk minden egyes hírt leellenőrizni.

 • 2008.06.04 23:29:48eino.

  Glad, én ma du. 15.45-kor felhívtam a külügyminisztériumot, és ott igencsak tapló stílusban közölte egy pasas, hogy kell az angol nyelvű verzió is, és hogy fent van a honlapjukon az infó. Már csak azt nem tette hozzá, hogy ,,maga idióta liba" Amúgy nem beszélt hiteles fordításról (nem is olyan egyszerű azt elintézni egy vidéki kisvárosban), csupán a magyar , közjegyzői hitelesítéssel ellátott változat MELLÉ kell egy nem hivatalos fordítás, de angolul v. horvátul legyen. A zágrábi magyar nagykövetségen meg egyáltalán nem mondták, hogy idegen nyelven is kell. (Bár pár napja még erre nem kérdeztem rá, ugyanis ez az írás maradt meg az agyamban, és erre kérdeztem rá)

  Na, ezt add össze.  Oké, most gyorsan megcsináltatom olyasvalakivel (szegény talán épp most melózik rajta), akinek ez semmiség. Én már nem hiszek senkinek. Lesz egy közjegyzővel hitelesített papír+ egy sima angol, egyéni vállalkozói pecséttel ellátva, az is több a semminél. De az összes bürokratikus szarság kiagyalója tehet egy szívességet. Addig nem rossz, hogy legyen ilyen papír, de hogy miért kell a helyet is beírni, hogy hova mennek, azt fel nem fogom. Mi van akkor, ha körutat akarnak tenni? Meg ugyan mi a toszért kell hiteles angol/horvát fordítás.

 • 2008.06.04 23:33:26bmbsz

  Tünde:

  "sajnos nem tudunk minden egyes hírt leellenőrizni"

  annyi hír azért nincs a porontyon, hogy ez hű, de megerőltető legyen, de ez a hozzáállás elég szomorú...

  tény, hogy több meló utánajárni egy mti hírnek, mint elmélkedni a legutóbbi mozin, de ha ezt nem tudjátok vállalni, ne vegyetek át híreket. feltéve, ha újságírás a cél és nem velvetes parasztvakítás...

 • 2008.06.05 03:44:05glad az egyetlen

  eino.

  Az angolt azt én is írtam.

  Ezen kivül lássuk be a külügy az másodhegedűs a témában, aki késve kapja meg a változtatásokat (ha megkapja), ha tényleg napra kész infó kell, akkor a horvát konzulátust kell keresni.

  Ez amúgy most nagyon nem mindegy, mert ha igaz a hír akor se nem kell hiteles, se nem közjegyzői papír.  bmbsz

  Nem tudom most mit kell szapulni a porontyot (bár nem tisztem védeni).

  Egyrészt ez akkor lehet hogy napra kész infó volt, mert a horvátok 2-3 módosítottak oda vissza, másrészt az MTI lényege pont az hogy hiteles híreket közöljön és adjon el, ha nem így lenne lehúzhatnák a rólót.

  Természetesen ők is tévedhetnek, de ennek esélye egy a x-ezerhez, így ilyen esélynél nem kezd lecsekkolni minden hírt az ember.

  Ez már csak azért is lehetelen, mert egyrészt akkor annyi idő elmenne, hogy hirek sose jelenének meg a indexen (onnan vette át a poronty), másrészt az hogy valakit elért az MTI egy bizonyos ügyben az nem jelenti azt hogy a poronty/index is elér majd.  Megjegyzem ezen az elven, akkor ti meg önszorgalomból ellenőrizgessétek a indexes hireket mielött hitelt adtok neki.

 • 2008.06.05 03:45:54glad az egyetlen

  eino

  Amúgy nyilvánvalóan az lesz a mérvadó, hogy a horvát konzulátuson mit mondanak, hiszen az ő hülyeségük.

  A többi csak dezinformáció.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta