SZÜLŐSÉG

Anya hisztisebb, mint a fia

2008. február 22., péntek 12:25

Akinek nincs hisztis gyereke, az tulajdonképpen nem is hiszi el, hogy van olyan, hogy hisztis gyerek. Még csak városi legendának sem gondolja, egyszerűen önmagában simán elítéli azt az anyukát, akinek történetesen hisztis gyereke van. Nyilván azt gondolja, hogy nem a gyerekkel, hanem a másik anya nevelésével van valami baj. Azért állítom ezt határozottan, mert amíg csak nem hisztis gyerekem volt én is a fent említett, öntelt anyuka voltam. Fölénnyel kezeltem minden problémás gyereket és családját, mert én, persze feltaláltam a spanyolviaszt és mindent tökéletesen csináltam, azért lett ilyen lányom.


Nos, ennek következtében, mivel hiszek a sors kiegyenlítő hatásában, jól megkaptam a fiam, aki szembesít azzal a ténnyel, hogy eddig pusztán bazi nagy szerencsém volt. Nézem Andrist, ahogy ül az aktuális hisztijének rohamában a földön a bolt közepén, nem mozdul. Én sem. Végül is letojom, kiröhöghetnek, ez a harc a színfalak mögött zajlik úgy is. Kivárom, amíg ő unja meg előbb és végre méltóztatik felállni és 60 méterre utánam jönni. Jön szembe és rádöbbenek, hogy szembetaláltam 32 évesen magamat saját magammal.

Ez a felfedezés pedig nem elég, hogy megrémiszt, de egyúttal kudarcérzéssel is eltölt. Mert halvány lila dunsztom sincs, hogy hozzám mi a kulcs. Erről a Remek Embernek biztosan lenne néhány jó gondolata, bár attól tartok, hogy keményebb veszekedéseink alatt ő is pontosan azt a tehetetlenséget érezte, amit én egy alig egy méteres kölyökkel a bolt közepén. Andris hisztijét ugyanis pontosan tudom, hogy miből fakad. Persze a dackorszakból is, de pici önismerettel látom a magam démonát benne. Milyen jó hecc lenne azon röhögni, hogy tudom, hogy szomjas, de azt üvölti mégis, hogy nem kér inni. Tudom, hogy kell neki a rudi, de könnyezve tiltakozik. Azt is tudom, hogy át akar jönni este hozzánk, de kiküld sírva a szobából, mert ő most büntet. Érzi valahol, hogy nem kerek a történet, ettől feszült lesz, de nem képes engedni, ettől meg még jobban behergeli magát.

Így vagyok ezzel én is. Fene nagy igazságérzettel vagyok megáldva. Ha valaki ebben megbánt, és pontosan tudom, hogy ez most nem ért, akkor jön egy pont, ahol én átbillenek a másik oldalra. Ahelyett, hogy érvelnék, harcolnék az igazamért, vagy békésen tűrnék, hirtelen száznyolcvan fokos fordulatot veszek, és az ellenkezőjét szajkózom. Nem csinálod meg? Oké. Ne, ne is csináld meg már. Nem akarom, hogy megcsináld. (könyörgés, azért, amiért eddig harcoltam). Meg ne tudjam, hogy megcsinálod! Itt tartok felnőtt fejjel. És kívülről megélni ezeket a rohamokat, amit annak élek meg én is, harmincévesen, határozottan ijesztő. Mert nincs hozzá kulcs. Akkor jó ugyanis innentől kezdve, ha rossz. Ha az illető megcsinálja, amit akarok, azért nem jó, mert most tessék, még nekem kell megköszönni, naná, hogy nem. Ha nem csinálja meg, akkor azért rossz, mert ezt tették velem, dühöngök és semmi hatása. Reménytelen az egész.

Nézem, ahogy jön az ördög, szőke fürtökkel, már elfújták az előbbi rohamot, s szégyellősen hozzám bújuk. Megérdemeltük egymást. Mit is várhatnék tőle, ha én is pont ilyen vagyok. Titkon pedig mosolyoghat és mutogathat kárörvendve az összes olyan anyuka, akivel mindezt megtettem én is. Már csak abban reménykedem, hogy ahogy jönnek majd az utódok, szépen kikopik ez a hisztigén. Elvégre van pozitív mutáció is, hadd örüljenek a jövő Remek Emberei, nincs veszve még semmi. Legalábbis remélem!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.25 09:39:06babó

  olvastam valahol, hogy régen azért nem dícsérték, hanem mindenféle csúnyát mondtak a kisbabákra, hogy a gonosz erők ne foglalkozzanak vele, mert úgyis ilyen kis vakarcs stb. stb.  valahol a fenti eset is ilyennek hangzik. csak persze ma már ezt a gyerkőcök (és szüleik) sem tudják dekódolni, nem is csodálom, hogy elküldték a kedves nagyit... de legalább kiegyenlített volt a dolog, mindkét nem megkapta a magáét :))

 • 2008.02.25 09:53:34Cobold

  2008.02.25 00:36:37 cozumel

  Te tényleg támadásként élted meg, amiket írtam? Vagy csak ilyen a stílusod?

  Mert én folyamatosan visszavonulót fújok. Mégis kicsit olyan érzésem van, hogy aki nincsen veled, az ellened van.

  Senki se vonja kétségbe a szólásszabadságodat, én is csak egy véleményt mondtam el - a magamét.

 • 2008.02.25 09:59:49Cobold

  Kicsit az jut eszembe, amikor az egyik volt kollégám mindenáron segíteni akart rajtam. Mert hogy "látta", hogy lelki sérült vagyok, és biztosan bántalmaztak szexuálisan, talán pont az apám, stb. Nem bírtam lerázni. El nem tudom képzelni, honnan vette ezt a sok sületlenséget.

  Végül elküldtem pszichológushoz, mondván, hogy én oda szoktam járni, ha lelki problémám van (télleg, tök magamtól ezt csinálom kamasz korom óta). Erre lehurrogott, hogy ő nem őrült. (Ja, fogorvoshoz is akkor kell menni, ha már lerohadt az álkapcsunk, és nem akkor, amikor még csak lyukas a fog...)

  Ezt ne vegye senki személyeskedésnek, nem annak szántam, csak ez jutott eszembe erről az egészről.

 • 2008.02.25 10:10:16malfunction

  Hogy itt aztán mindenki milyen kurva okos tud lenni... szánalom.

 • 2008.02.25 11:00:43vasszűz

  Nem tudom, írta-e már valaki előttem, de:

  ha egy 14-15 éves lány vagy egy fiatal nő érdeklődik a fiúk iránt, az nem kurva, hanem természetes.

  (Gondolom, ha fiúnak születik, mindenki hátbaveregetné, hogy milyen ügyes.)

 • 2008.02.25 14:20:15boszor

  Tizenöt évesen pszichológushoz küldtek, mert szerveztem egy házibulit, szüleim tudta nélkül. A bulin pia, cigi volt, drog, szex, verekedés, törés-zúzás nem. A pszichológus végül azt mondta, nincs velem baj, csak kicsit több odafigyelésre volna szükségem. Következtetés? Minden pszichológus hülye, illetve hazudtam a pszichológusnak. (Nem hazudtam, bíztam benne).  Az én következtetésem, úgy hogy rég nem lakom otthon, és dolgozom? Azóta is szarul esik, valszeg nagymama koromban is szarul fog esni. Pedig nem mondhatok olyant, hogy rossz szüleim lettek volna, mert az efféle malőröket leszámítva télleg minden rendben volt.  Summarygloss által leírt esetben az egész családot küldeném terápiára, úgy, ahogy vannak, nekem egyértelmű, hogy mindenkinek vaj van a fején.  Ja,

 • 2008.02.25 14:20:21cozumel

  Cobold  Nem vettem tamadasnak, lazulj el...

  Egyszeruen erthetetlen szamomra ez a forumos jelenseg, hogy

  -valaki leir egy szitut

  -az emberek egy resze reagal

  -a masik resze meg reagal a reagalasra azzal, hogy "jajj, de nem voltunk am ott...blablabla.."  Ennek mi ertelme? Nem evidens?  SG irt egy sztorit.

  Annak alapjan, amit o irt, az en velemenyem az, ami az elso kommentemben olvashato.

  Ha ismernem az osszes korulmenyt, lehet, hogy mas lenne.

  Bar erosen kutatok az agyamban, hogy vajon mi lehetne az, ami jovairja a szememben egy 15 eves lany megrugdosasat...oppppardon, biztos csak egy pofon volt.

 • 2008.02.25 14:35:35eino.

  Valaki írta itt a megszólítás jelentőségét. Anyósoméknál a fiúkat ,,pöcsösnek" szólították, az én kislányomat ,,punásnak" akarták, de elég határozottan rájuk szóltam, hogy ezt a tündér kislányt nem hívhatják így, van annak rendes neve. ( ha már kedvesebb becézést nem tudtak kitalálni...)

 • 2008.02.25 16:57:51summarygloss

  Szent isten, hogy ráértek...  De ez most érdekel, hogy az unokahúgom tényleg problémás-e. Az tuti, hogy iszonyúan okos. Nagyon szép. És rettenetes természete van mindehhez, vér akaratos és mindenkit megvezet. Biztos benne voltak a szülei vastagon, hogy ilyen lett, mégis tartok tőle, ha nem fogták volna erősen, még ilyenebb lett volna.

  Egyébként az hiszem, rosszul indítottam a sztorit, mert mindenki azt a következtetést vonta le, hogy a verekedés abban a családban mindennapos. Hát, mindenkit le kell lombozzak, nem az. A gyerek alázása sem mindennapos, sőt. A sztori arról szólt, hogy a gyerek piszkosul kihúzta a gyufát, alyannyira, hogy az egyébként tök normális anyja fizikailag is nevelte, nem csak szép szóval.

  Arról meg, hogy nálam miként alakul a nevelés, félreértés ne essék, de :P. Kínozom a gyereket, hagyom este bőgni a tutujgatás helyett, nem veszem fel, és büszke vagyok a gyerekbántalmazó rokonaimra. Na ja, a dolgok egyik (egyéb ismeretk nélküli) olvasata ez. Aki megelégszik ennyivel, annak javasolnám, hogy bojkottálja a kommentjeimet, irtóra lekötelezne vele, legalább nem kell marhaságokra reflektálnom.

  No, megint nem érek rá jobban, megyek gyötörni a gyereket. Épp papírszalagot eszik, és mint minden vérbeli szadista, közelről szeretném nézni, ahogy megfullad tőle. :D

 • 2008.02.25 17:44:01Cobold

  2008.02.25 14:20:21 cozumel

  Amíg nem személyesen nekem címezted a kommented, addig sztem én sem személyesen a te dolgaidra reagáltam.

  Csak a saját kompetenciámról beszéltem, meg hogy számomra kevés ez az info. NEM a tiedről.

  Plusz arról a jelenségről, ami van már itt a Porontyon egy ideje, a virtuális toroknyiszálásról.

  Amit személyesnek szánok, oda mindig beleírom a személyes megszólítást is.

 • 2008.02.25 18:36:05eino.

  Bocsánat, de aki idetesz egy első és sokadik pillantásra is rémtörténetet, az vagy fejtse ki részletesebben, vagy vállalja, hogy néhányan elszörnyednek.  Nekem még ez is nyomasztó:

  ,,Biztos benne voltak a szülei vastagon, hogy ilyen lett, mégis tartok tőle, ha nem fogták volna erősen, még ilyenebb lett volna."  Egyszerűen nem látom az indokot arra, hogy valakit veréssel neveljenek, akár ,,csak" egy bizonyos életszakaszban. Mert itt tényleg nem az egyszer elcsattant pofonról, majd mindkét fél higgadása után alapos problémaelemzésről, hosszú távú változtatásokról van szó, hanem ,,módszerről".  Hát gyerekek, tényleg ne ítéljünk elsőre, na de azért bizonyos dolgokban meg lehet egyezni, nem? A gyerek elleni többé-kevésbé rendszeres fizikai erőszak, azt hittem, minden ide író számára elítélendő, és minden körülmények között.  Legközelebb a pedofilokat kellene ,,megmenteni" a más véleményektől? Mert nem tudhatjuk, mi áll a háttérben?

  Ne tegyük hülyébbé a világot, mint amilyen.

 • 2008.02.25 18:57:30Atina

  Én sem tudom elhinni, hogy egy 14 éveset rugdosni kell (bár már az is "kiderült" azóta, hogy nem is úgy volt).  Nevetséges, hogy egy "szülő megrugdosta a 14 éves lányát, mert az kis kurva" leírásból, hogy kihozta summarygloss a végére, hogy a szülő az nem is olyan, a gyerek meg nagyon olyan, de nem akkor, meg nem úgy, meg nem is ő látta, csak úgy mondta, de lehet, hogy hazudott.  Szóval ne nevettess már!!

 • 2008.02.25 19:18:24Pandi

  Summarygloss  "legalább nem kell marhaságokra reflektálnom"  Többé én sem teszem, pedig most is milyen sokáig bírtam...  Egyébként tényleg marhaság, ha valaki szándékosan eltúlozva(?) előad egy meglehetősen bizarr családi történetet, majd az özönlő kommentekre vagy úgy reagál, hogy a kommentelő hülye és nincs vele egy "szellemi szinten", vagy szépíti a sztorit, hogy hát kérem szépen, az meg nem is úgy volt, hanem amúgy.  Na, sok beszédnek sok az alja, a tiédnek különösen sok.

 • 2008.02.25 19:45:12cozumel

  Summary Gloss  MOst akkor tegyuk le a csatabardot egy pillanatra...

  Szoval mikor vettek eszre a szulok, hogy hazudozik? Milyen jellegu hazugsagok voltak ezek: kis artatlan dolgok (nem is en ettem meg a lekvart, a cica volt) vagy rosszindulatu, masokat megbanto hazugsagok?

  Mit tettek a szulok elso lepeskent?  Ha jol ertelmeztem, Benned bizott a lany egy darabig, hiszen megkert, hogy nyiss neki egy email fiokot.

  Probaltal vele beszelni, kerdezgetni, hogy milyen a szuleivel a kapcsolata?

  Hogyan reagaltal, amikor kiderult, hogy a Te bizalmaddal is visszaelt?  Iskolabol erkezett panasz a lany viselkedese miatt, vagy ezt a devianciat csak a csaladjanak tartogatja?  Ha nem akarsz, persze nem valaszolsz, vedd ugy, hogy nem is irtam semmit.

 • 2008.02.25 20:14:04Cyr

  Summarygloss: Valahol írtad, várj, kikerestem: "Mivel a rokonaimról van szó, rosszat nem mondhatok." Értetted ezt az unokahugod szüleire, akik előtt megemeled képzeletbeli kalapodat.  De hiszen a rokonod gyermeke is rokonod, akiről viszont kizárólag rosszakat mondtál!

  Nagyon élesen fogalmaztál több esetben, ez ütötte meg legtöbbünk szemét. Hadd idézzek néhány gyöngyszemet a teljesség igénye nélkül, hogy lásd magad is:  "amikor már 14-15 éves lett, és az esze máson se járt, mint a kurválkodáson"

  "kemény munkája van abban a szüleinek, hogy a csajból közgazdász lesz, és nem pornósztár."

  "Ami meg a ciciket illeti, a gyerek hatévesen (!) nyüszített amiatt, hogy nekem már van cicim, neki mikor lesz."

  "valójában egy nagystílű manipulátor"

  "csajszit az egész város utálja, mert ha eldobsz egy követ, eltalálsz egy embert, akit már megvezetett"  Én kérek elnézést, ha ezekből a mondatokból úgy érzem (valamint a csaj, csajszi, kiscsaj megnevezésekből), hogy süt felé a gyűlöleted. Pedig a rokonod... Vajon a szüleitől mit kaphat, ha feltételezem, hogy a te szavaid (másodkézből vett infóid) az ő szavaik, érzelmeik leképződése? Bocsánat, csak egy körgondolat volt, még ha nem is a legtökéletesebb. És csak eszembe jutott, ha valakit gyűlölnek, az valószínűleg igyekszik megfelelni az elvárásoknak.

  És még egy gondolat, amin lehet, hogy érdemes eltűnődni. A gyereked kezében mindig van egy képzeletbeli tükör, azt tartja feléd. Ugye, tudod, ki van benne?

 • 2008.02.26 08:22:21summarygloss

  Na, ha már napok óta bizsereg az agyakban a történet, azt hiszem adós vagyok a másik fél véleményével. Unokatestvéremmel, az anyával (szóval igen, nem az unkahúgom a kiscsaj, hanem az unoka-unokahúgom, de mindegy, sok időt tölt együtt a két család) más dolog miatt beszéltem tegnap, és eszembe villant, felidézem ezt a sztorit, hátha emlékszik.  Naná, hogy emlékezett. Azt mondja, máig szégyenkezik a lánya viselkedése miatt, de én is hülye voltam. (Az mindjárt kiderül, miért.) Szóval rosszul emlékeztem, a dolog nyolc éve volt, és a kislány tényleg kislány volt még, 12 (!!!) éves. Korát messze meghaladta viszont már akkor is: nagyon jó tanuló volt, és már abszolút a felnőtt dolgok érdekelték, nem a barbizás, illetve családi vonásként testileg is korán ért, már mestruált, nőttek a cicijei stb. Szóval voltak már "udvarlói", ami persze a közös fagyizásig terjedt, esti kimaradásról szó sem lehetett. Aztán jött ez a srác, "az első nagy szerelem", hát, mondhatjuk, minden szülő rémálma, végzős gimnazista, amolyan igazi puncivadász. A szülők persze lekáderezték azonnal (kivárosban nem nehéz), és jött a tiltás: nem, vele nem mehetsz el, ő jöhet hozzánk, de ennyi.

  A másik, ami abszolút tilalomfa volt: nem mehet fel senki (értsd fiúk, férfi tanárok stb.) lakására. Ez volt a határvonal, ami végül a kislány átlépett.

  Szóval jöttem én, egyetemista nagynéni, számítógépguru, egyik nyári kötelező gyakorlatomat (csak már nem emlékeztem, melyik évit) az ő családi vállalkozásukban töltöttem. A kiccsaj persze örült nekem, egy időben sokat vigyáztam rá, és persze a "női dolgokat" is lett volna kivel megbeszélni. Aztán előadta, hogy kellene neki egy e-mail fiók, met a bátyja feltörte. Kérdem én, hogyan, hát változtasd meg a jelszót. Nem, ezen nem tudja, mert ez a családi internetcímen van.  (Hoppá, szólt itt közbe az unokatestvérem, nem volt külön postafiókjuk a gyerekeknek. Egy e-mail címet használt az egész család. Mindössze nem olvasták egymás leveleit - ez látszott ugye abból, hogy "olvasott"-ként jelöli-e már a levelező, vagy nem. Szóval nem olvasták a gyerekek leveleit... amíg azok el nem olvasták. A lányoktól jövő levelek nem is érdekelték őket, csak a fiúktól, különösen ettől a sráctól jött levelekbe pillantottak néha bele, hogy tudják, hányadán áll éppen a dolog. Mivel idejük amúgy nem volt erre túl sok, és alapvetően bíztak a gyerekekben, ez inkább az udvarlóknak szólt. A gyerekek persze tudták, hogy a szüleik, ha akarják, látják az ő leveleiket, de amíg ez őket nem zavarta, addig nem is nagyon volt okuk a szülőknek olvasgatni a leveleiket, nyilván. Amikor viszont én jöttem, a leány azzal a kéréssel jött, hogy csináljunk egy új postafiókot. Ahogy ezen ügyködtünk, azt meghallotta az unokatestvérem - egyazon helyiségben nem volt nehéz -, nem szólt semmit, csak tudta, hogy valamire készül a lánya. Azt nem tudta, hogy ilyen gyorsan fog tovább bonyolódni a helyzet.)  Szóval napi teendői mellett estére halasztotta, hogy kicsit utána nézzen, miért is akar új postafiókot a lánya. Estére pedig a leányzó már elkéredzkedett a barátnőhöz (nekem pedig beadta az eltiltott barátnő mesét, hogy ha valami kiderülne, falazzak neki). Szóval elment barátnőzni, az apja tette le a ház előtt, be is ment. Ám innen hamarosan tovább ment egy másik barátnőhöz, aki segített neki abban, hogy találkozhasson az "első nagy szerelemmel", és persze falazott. Az 1. sz. barátnő meg emennek a barátnőnek falazott. Ki volt ez találva, komoly szervezés volt.  No, unokatestvérem anyai ösztöntől vezérelve egyből a "szerelem" leveleit vette elő, és egy félmondatban ilyet talált: "aztán feljösz hozzám" vagy valami hasonlót. Kiadta az apának az ukázt: hazahozni a gyereket, most. Apuka ment 1. sz. barátnőhöz, persze a sztori: átment a 2. sz-hoz. Apuka át 2. sz-hoz: hát már visszament 1. sz-hoz. Mivel azonban 2. sz. közel lakott a "szerelemhez" (ezért is ő volt a segítő, aki közben leadta a drótot mobilon a kiscsajnak, hogy "apád keres"), amikor a unokahúgom pánikszerűen elhagyta a szerelem lakását és ment vissza a 2. sz-hoz (a szerelem elkísérte), pechjére apuka meglátta.

  Remélem, érthető.

  No, apuka nem vérengző, inkább olyan poénra vevő alkat, kicsit elbeszélgetett a sráccal (azt ugye még nem tudta, hogy a lánya fenn volt nála), bepakolta a gyereket az autóba, és haza. Az ajtóban poénkodva, A TÉRDÉVEL FENÉKEN BILLENTVE küldte előre a lányát, hogy na, akkor számolj csak el anyáddal, hol is voltál. Ekkor ezen még a gyerek is kuncogott, hiszen fogalma sem volt róla, mekkora a balhé. Anyja azonban hamar lekapta a tíz körméről, és mivel egy vérből valók, a lánynak se kellett sok, visszapöntyögött rendesen. Jól össze is vesztek, apuka elmenekült a ház másik sarkába ("ez meg közben tévét nézett", mérgelődött unokatestvérem még tegnap is). Szóval akkor szakadt el a cérna, amikor a lánya visszafeleselt, hogy mit prédikál neki, amikor ő is ugyanezt csinálta ilyen idősen, na ekkor ELKAPTA A KARJÁT ÉS BERÁNGATTA A FÜRDŐSZOBÁBA, A TÖKÖR ELÉ hogy nézze csak meg a lány, mit csinál ő - ugyanis az anyuka egyből kiszúrta, amit apuka a kocsiban, kabátban nem láthatott, nevezetesen, hogy a kiscsaj NYAKA KI VAN SZÍVVA.

  Itt jött tudom, hogy fenn voltál nála, a lány meg persze még mindig nem hagyta magát. Mindkettőjüket ismerve ekkor már biztosan ordítottak, unokatestvérem azt mondta, földhöz is vagdosta ott mérgében a lánya méregdrága piperecuccait, mondván, ő nem kurvát nevel, és le fogja csukatni a szívszerelmet, megy a rendőrségre, és feljelenti.

  A végére persze már bőgött a lány, nem szokta ezt a hangnemet az anyjától. Apuka azért a balhé végére előbújt, és megtudva, mi volt a lényeg, poén ide, poén oda ismét kocsiba vágta magát és elment még egyszer beszélgetni a sráccal, ezúttal vicc nélkül.  No, ez volt a háttér, amiből én annyit láttam, hogy a kiscsaj másnap kicsit szeppent arccal előadja, hogy megrugdosták és majdnem eltörték a kezét, valamint biztos én köptem be.  Innentől unokatestvérem a zéró tolerancia elvét vallotta. Mobiltelefonelkobzás, interneteltiltás és totális kontroll lett a szankció, úgy beosztották a gyerek idejét, hogy ne maradjon energiája fiúzni. (Ennek ellenére maradt.) Ötféle különóra, ahová ők vitték-hozták, iskolába szintén. Azért még így is meg tudta oldani, és folyamatosan próbálkozott, mondjuk azt mondta hét órája lesz, és csak hat volt, de ezek már igazán ártalmatlan dolgok, meghagyták neki. Innentől nem kímélték, hanem keményen felvilágosították arról, mi az a gyerekpornó, gyerekprostitúció stb., és a szabadságát csak gimnazista korában kapta vissza, amikor már látták, hogy valamivel már több esze van.  No, most mennem kell, hát, remélem, adtam megint egy kis csámcsogni valót.

 • 2008.02.26 08:35:17babó

  így már azért más a fekvése a dolognak. különbség kb mint egy bulvárhír és egy elemzés között :))

  futottunk ugyan egy-két kört, de jó, hogy leírtad bővebben.

  azt hiszem ezek után csak annyit lehet megjegyezni, hogy nem lesze ez egyszerű, tíz év múlva... :))

 • 2008.02.26 09:09:02summarygloss

  Cyr,

  kapufa, de nem gól. Nem kedvelem, mert engem is átrázott, ez igaz, de a gyűlölet azért erős, mégis a rokonom, és emlékszem arra is, amikor még kicsi és aranyos volt. A csaj, csajszi, kiccsaj, csajos pedig nálam tök átlagos, a sajátomat is így hívom.  Babó,  oks, valóban, ennyi lett volna: nehéz az akaratos, de nagyon értelmes gyerekkel kiskorában, de őrjítő ugyanezzel tiniként!

 • 2008.02.26 09:59:42summarygloss

  Conzumel,

  köszönöm a csatabárd letevését, élek is vele.  Nem tudom, mikor vették észre, hogy hazudozik, titkolózik, de megkérdezehetem. Mit tettek első lépésként? Szintén nem tudom. Átlag 200 km/órás sebességgel beszél, színez, túloz, nehéz követni, de ilyen volt már 4-5 évesen is. Szerintem szimplán úgy hagyták. Azt tudom, hogy előttünk sosem dörrentek rá egyik gyerekre sem, a hegyi beszédeket szigorúan négyszemközt folytatják.  Nem kérdeztem rá, milyen a szülőkkel a kapcsolata, mert jónak tűnik. Inkább a báttyal beszélgettem erről, mert ő valahogy kilóg a sorból: emezek temperamentumosak, beszólogatósak (poén szinten egymásnak is, és a lány is be mer szólni a szüleinek), a fiú meg mintha állandóan feszengene köztük, zavarja a harsányságuk.  Hogy reagáltam? Lenyeltem a békát, és azóta messziről szeretem. Kap képeslapot, felköszöntöm iwiwen, eltársalgunk az időjárásról, de távol tartom magam tőle.  Iskolából nem jött panasz a gyerekre, sőt. Inkább a kortársaktól. Sűrűn cseréli a barátait, ha időnként ránézek az iwiwen, mindig más a legjobb barátnője éppen. A csajon a cimke egyébként a "tökéletes", erre a sűrű cserélődésre is a bátyja hívta fel a figyelmem, meg arra is, hogy ismeretségi körében már mindenki tart tőle. A lerázott srácok utálják, a srácok, akik nem kapták meg utálják, a féltékeny/kihasznált lányok utálják. Nem volt könnyű neki, mivel tényleg szebb és okosabb mint az átlag, de a viselkedésével nagyobb kárt csinált magának: akaratos, és nem haboz másokat manipulálni.  Hogy ez mitől van, azon a hozzászólásaitok miatt kezdtem gondolkodni... mivel annyira különböznek a testvérével, betudtam alkati dolognak. De valamit elszúrhattak a nevelésében, hogy nincs e téren önkontrollja. Hozzáteszem, a szülők úgy tudják, hogy a lányuk közkedvelt, és a baráti kör cserélődését úgy élik meg, hogy sok barátja van. Ja. Csak mindig újak.  Ez megint egy nehéz kérdés: egy ilyen akaratos gyerekbe hogy nevelsz önkontrollt...

 • 2008.02.26 10:11:57babó

  hát igen.

  azt hiszem ez a gyereknevelés legfogósabb kérdése: hogyan kezeljük a gyerek adott temperamentumát úgy, hogy közben nekünk is van sajátunk, ami vagy olyan, mint az övé, vagy épp nem.  azt hiszem, ilyen szempontból vannak szerencsésebb és szerencsétlenebb kombinációk.  nálunk pl a nagymamának nagy akaratereje van, én meg elég önfejű vagyok. nagyon szeretem és jó a kapcsolatunk, de ehhez az kell, hogy ott legyen anyukám békésebb, visszíhúzódó karaktere. ha nagymamám lánya lennék, biztosan megkeserítettük volna egymás életét.  ezért valahol nagyon fontos az önismeret, és a gyerek, mint önálló személyiség elismerése, hogy a nehezebb kombinációkból is valami jót tudjunk kihozni.  na, most megmondtam a tutit, mi? :))

 • 2008.02.26 10:21:05Pandi

  Summarygloss  Látod, így, részletesebben és legfőképpen pontosabban előadva a történet teljesen más, hogy stílszerű legyek, a leányzó fekvése.

  Tehát az első alkalommal, nyilván a tömörítés kedvéért igencsak sarkítva és túlzóan fogalmaztál, igen fontos részleteket és történéseket kihagyva.

  Ne csodálkozz, ha úgy sokan nem csak nem értettük, de el is borzadtunk az olvasottak kapcsán.  Tanulság, ha személyes eseteket feldobunk témaként, meg kell próbálni minél korrektebben előadni a későbbi félreértések elkerülése végett.  Most próbáld meg elolvasni újra az első verziódat, s talán látni fogod, hogy mire ugrottunk többen is.  Végezetül akárhogyan is történt én a te részedről akkor is túlzottnak és indokolatlannak tartom a "kurva" és a "hazug" minősítéseket egy 12 (de akár egy 14) éves kamasz esetében.

 • 2008.02.26 11:16:53summarygloss

  Pandi,  igen, baromi könnyű ítélkezni felületes ismeretek alapján. És gyorsan megy. És mindenkinek. Közben már én is gyerekbántalmazó lettem. :P  A hazudás az unokahúgom szokása, ezen nincs mit szépíteni.

  Az olyan lányt pedig, aki ennyire kikapós, mifelénk, falun (:D) szimplán és egyszerűen lekurvázzák. • 2008.02.26 11:40:59Cyr

  12 évesen is? Hiába, a vidék bája...

  Bocs.

 • 2008.02.26 12:55:58vasszűz

  Átolvastam a történetet, szóval 14 évesen szerelmes volt, le akart feküdni a barátjával, és ezt a környezete úgy reagálta le, hogy nem kurvát neveltek?

  Hát, bassz, mifelénk vidéken ez nem szokás.

 • 2008.02.26 13:09:35babó

  vasszűz:

  12

 • 2008.02.26 13:12:56Pandi

  Summarygloss  Asszem én itt most be is fejezem a párhuzamosok a végtelenben találkoznak típusú eszmecserét.  Ugyanis az, hogy ki és hogyan vélekedett (ítélt?) első nekifutásra kizárólag a te felszínes és túlzó elbeszélésednek tudható be, aminek előadására tudtommal senki sem kényszerített.  Azonban bárhogy és bármi is történt, ugyan én is tősgyökeres vidéki vagyok, sohasem mondtam volna hasonló eset(ek) után sem a 12 vagy 14 éves rokonomra, hogy hazug kurva.  Pont. • 2008.02.26 13:22:20summarygloss

  Pandi,  mellesleg nem kurváztam le, azt írtam, a kurválkodáson járt az esze. Azóta megnőtt, és már csinálja is. És megint csak ismételni tudom: nem ismered, könnyű a sarokból kiabálni, név nélkül, nick mögé bújva.  Valóban kommentelni nem kötelező. Neked sem. Pláne ilyen feleslegesen.

 • 2008.02.26 13:24:13summarygloss

  Vasszűz, még 14 évesen se feküdjön le senkivel. Ez neked mentség????

 • 2008.02.26 13:39:28Cyr

  Rómeó és Júlia, a qrva. Shakespeare fordult egyet. Neki aztán végképp nincs mentsége.

 • 2008.02.26 13:42:16babó

  jajj, nem kell minden alkalommal előrángatni Júliát, amikor a tinédzserszex kerül szóba.

  az akkor volt, ma meg ma van, ráadásul az egy színdarab. ki tájékozódik romantikus filmek alapján a valódi életről???  másrészt akkoriban nem ott volt a várható élettartam, mint most. stb. stb.

 • 2008.02.26 13:43:17Cyr

  ... másrészt ma már hamarabb érnek a gyerekek akár tetszik, akár nem, stb. stb.

 • 2008.02.26 13:57:52Cyr

  Babó, egyébként vigyorognom kell bocs, mert a kifakadásod láttán "Bezzeg az én időmben" utánérzésem volt.... Ha olvastad, tudod, miért mondom :)

 • 2008.02.26 14:07:41Nilüfer

  honnan lehet tudni, ha egy tininek a " kurválkodáson" jár az esze?? de most komolyan.....

  Mondjuk, ha érdekli a sex? Az természetes.Kérdez? jól teszi.Esetleg gyakorolja? Míg eljutott addig nem tűnt fel senkinek, hogy fiúja van? nem értem én ezt...biztos a korom miatt.....

  Tegye fel a kezét, akinek 12-14 éves korában nem fordult meg a fejében, mi történhet a hálószobában..akkor most mind a kurválkodáson jártattuk az eszünket??

  Csak kérdezek...

  Verést nem is minősítem.

 • 2008.02.26 14:09:45babó

  te korodban anya voltam?  ez ugrik be :))

  nemtom, ezek gyakran annyira kulturálisan meghatározott dolgok, nehezen megfoghatók.  hogy egy 14 éves lány szexelhet-e? mondhatom rá, hogy attól függ. én nem voltam rá érett, és a lányomat is óvnám tőle, de van ismerősöm, aki akkor kezdte és kedves, értelmes boldog ember lett belőle.

  ki vagyok én, hogy ítélkezzem?

 • 2008.02.26 14:28:48Nilüfer

  Babó, ha tőlem kérded, hogy az én koromban anya voltál-e..én 51 vagyok:DDD

  Hitem szerint ha egy 14 éves szexuális életet kezd élni, abban nagyon benne van az érdektelen család.De lehet, hogy tévedek.

  És én speciel nem ítélkeztem.......

  Mert " ki vagyok én, hohy ítélkezzem?", ott van Júlia:DD De még régebbről, Sulamit....

 • 2008.02.26 14:31:32Cyr

  Ühüm. És pedig a Horváth Kati is csak 15 múlt. Ahogy Szabó Magda Ginája (Abigél) vagy Illés Borija (Születésnap) is 14-15 évesek. És még sorolhatnám. De nem teszem, mert vár a vasalnivaló. Minimum 15 méter magasra nőtt kupac :(

 • 2008.02.26 14:44:47babó

  Nilü, nem Cyr-nek ment, a Júlia témára :))  remélem a te korodban még anya leszek és nem nagyi, bár már kezdek majd rácuppanni a témára :))

 • 2008.02.26 14:50:41Nilüfer

  azta..én már nagyi vagyok, és jóóóóóó:DDDDD

 • 2008.02.26 14:51:56cozumel

  Uhmmmm  Hat, ezek utan is csak annyit tudok mondani: akit tiltanak, az hazudni fog. A tiltas CSAK ROSSZUL sulhet el.  A nagyanyam anno azt mondogatta az fianak, aki szinten csak a tiltast tudta alkalmazni gyerekneveles cimen: a lancait az akarja lerazni, akire rarakjak.  A volt oszifom meg emigyen elemezte Romeo es Juliat: ugye, ha nem tiltottak volna oket egymastol, akkor talan nem is lett volna ekkora a szerelem. Mint mikor anyad azt mondja, kislanyom, azzal a hosszuhaju, borkabatos fiuval a budos eletbe nem akarlak meglatni ujbol, na neked akkor tuti, hogy a hosszuhaju es borkabatos fog kelleni, meg akkor is, ha elotte annyira nem is erdekelt.  Pedig se a nagyim, se az oszifom nem alkalmazott "liberalis" "amerikai" modszert a nevelesben....csak volt egy csepp jozan eszuk.

  Amugy penzert fekszik le ferfiakkal?

  Ja, azon meg vegkepp rohognom kell, hogy az egesz varos utalja...egesz varos=elhagyott pasik+elutasitott pasik+feltekeny csajok....Meglepo.

  Meg valami...a "nem mehetsz fel a lakasara" tiltas ismerosen cseng a gyerekkorombol. Nalunk is ez volt a hatar.

  Aztan nehany eve beszelgettunk anyammal, es o rohogott legjobban sajat magan...Azt mondta, nem is tudja, mit kepzelt, amikor ezt modnta, hiszen lefekudni egy pasival BARHOL lehet, nem kell a lakasara menni....:-)

 • 2008.02.26 14:56:35cozumel

  Naszoval vegso konkluziom: ennek a lanynak azt kivanom, hogy minnel hamarabb elhuzzon vegleg a kisvarosi letbol.

  Akkor majd nem kell allandoan hazudoznia, mert nem kell allandoan azt meglegelnie, hogy mit szolnak a varosban.

  Fuuu, de ismerem ezt a kozeget, ilyenben nottem fel....

 • 2008.02.26 15:09:44babó

  Nilü

  gondolom, anyám is nagyon élvezi

  és nem értem, van valami cinkoság a magyszlők meg a gyerekek között, ami szuper lehet.  egyszer annak is eljön az ideje, de addig előttem áll huszonvalahány év, amit nem kéne elszúrni :))

 • 2008.02.26 15:20:29Nilüfer

  Babó, a cinkosság még nincs, mert az unoka 11.hónapos, de imádni való:D

 • 2008.02.26 15:23:09babó

  hát bő fél év és az őrületbe kergetitek a tisztelt szülőket azzal, hogy neked megcsinál bármit, amire nekik soha nem sikerült rávenniük.  nálunk ez van, de nem bánom :)

  nagy haverok, főként a nagypapákkal

 • 2008.02.26 18:17:22zolnaid

  summarygloss, az lehet, hogy szerinted a hazudozás az unokahugod szokása, de te itt pár sorban néhány - később magad által is beismerten - felületes infóból olyan helyzetképet rajzoltál nagy nyilvánosság előtt a "kurválkodó" unokahugodról, és az önhibájukon kívül "rugdosódó" szülőkről, ami bőven kimeríti a rágalmazás fogalmát.

 • 2008.02.26 20:22:47cantaloupe

  Azta.  Vegigolvastam, egyelore nem tudok se kopni, se nyelni.  kesobb posztolok, mert ezt fel kell dolgozni. ;)

 • 2008.02.26 21:28:30wish73

  8 éve internet a családban és saját mobil egy 12 évesnek? gondoljatok csak vissza, h mikor kezdtetek el netezni és, h mióta divat, h általános iskolásoknak is van mobilja és net-hozzáférése. ha ennek a "kiscsajnak" 8 évvel ezelőtt 12 évesen ez megadatott, akkor nem csak a nemi érésben előzte meg a korosztályát. vagyis nincs min csodálkozni, ha az élet egyéb területein is ennyivel előbbre járt. sztem.

 • 2008.02.26 21:49:23cantaloupe

  Nnnnna.  Summarygloss: ha valoban igy tortent minden, ahogy leirtad, akkor is azt kell mondanom, hogy az unokahugot nem kezelik jol a szulei, sot a kornyezete sem. Miert is manipulal? Mert mindenki csak a a "de, szep, de aranyos vagy" sallangot nyomatta, ami annyira volt valodi bok, mint a tojaspor? Es valoban igy kellet reagalni, ahogy az anyja tette-orditozni, a piperecikkeket furiakent osszetorni? Ez peldamutato egy kamasz-szulo kapcsolatban? nem hiszem.  Szerintem te kevered a szezont a fazonnal, vagy drakoi szigorrol beszelsz es "kondicionalod" a 4 honapost, aki biztos direkt nem alszik...es meglehet, hogy unalmaban bohockodik veletek es sir, de ebben az esetben nem erdemel figyelmet? Ha te unatkozol es megkered a parod, hogy uljon le veled egy kicsit beszelgetni, es o temerdek munkara, alvashianyra hivatkozva elutasit, meg kulonben sem komoly dolgokrol, csak ugy csapongva szeretnel csevegni-jol esne ez neked?  A masik extrem, amirol irsz, az Ofelsege a gyerek-szindroma, ezt nagyon jol osszefoglaltad:

  "Ennek következtében a gyerekek önzők (öntudatos, monjda a szülő büszkén), elkényeztetettek (megkap mindent, mondja a szülő büszkén), aggesszívek (kiáll az igazáért, mondja a szülő büszkén). Szóval azért, hogy a gyereknek ne legyenek lelki sebei (mondja a szülő), hagyják vadon nőni, mint a kendert, és csodálkoznak, már ha elvakultságukban észreveszik, hogy mekkora szar ember lesz belőle, ha megnő."  De nem gondolod, hogy van kulonbseg neveles es elkapatas kozott, egy 4 honapos szuksegleteinek megertese es igazsagos szigor kozott?

 • 2008.02.27 02:12:03donna

  Kedves Summarygloss

  Nekem is négy hós a lányom. Rajta és a többi hasonló korú bébin látom, h MOST JÖTT EL az ideje, h érdekli a világ. Szegény olyan fáradt, h leragad a szeme, de még mindig bámúlja a kutyát, vagy a tükröt, vagy a nagyit. Aztán nyöszörög majd SÍR, és szépen elalszik a KEZEMBEN v. mellettem az ágyon. AZTÁN megy az ágyába! SZERINTEM nekik négy hónaposan kell a testközelség, biztonságot ad és megerősíti őket abban nem lesz semmi baj, ha elalszik. Én sem veszem ki az ágyból éjszaka. De nem hagyom benne sírni, majd sírva elaludni. Szerintem ezzel nem lesz az ágy "jó hely", vmi hasonlót írtál fentebb. (nem ezzel a kif.vel, de most nem találom) mert szerintem még elég kicsi, a sírás nála a panasz jele.

  Azt is írtad, h koraszülött volt, úgy tudom, h őket kicsit másként számolják, mivel a ksz. bébinek figyelembe kell venni mikor lett volna a számolt szül.ideje, és ahhoz kell viszonyítani az érési idejét.

  Uhogy szerintem ((SZERINTEM)) kicsi korán kezdted "önállósítani" a bébit.

 • 2008.02.27 02:26:25donna

  Kedves Summarygloss

  Megtaláltam a hsz-t: "ilyenkor sosem könnyes a szeme, és ha felvesszük azonnal abbamarad, rögtön nézelődik, vigyorog, kalimpál, hogy menjünk, menjünk, körbe a lakásban. Ez ilyen. Benne van a huncutság a vérében. :) Imádnivaló."  Arra gondoltál már, h ha nézelődik, stb., nem huncut, hanem nem álmos. Lehet, h azért sír "csak" mert unatkozik, hisz nem álmos még, és nem érti, miért kell neki egyhelyben maradni.

 • 2008.02.29 10:13:47nyicsevo

  Nagyon jó cikk. Ezt a nem szabadulhatok önmagamtól, és hiába szeretném, hogy a fiam ne legyen ilyen, nem tudok mit tenni érzést nagyon ismerem.Bár nem feltétlenül hiszti ügyben. Magamat nem változtathatom meg 30 évesen. Ezzel szörnyű szembesülni.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta