SZÜLŐSÉG

Három emberből hoztak létre embriót

2008. február 6., szerda 17:48

A Newcastle Egyetem kutatói emberi embriót hoztak létre három különböző szülő dns-éből, írja az Index. Ez az eljárás a súlyos, örökletes betegségek kezelésében nagy segítséget jelenthet.


Az embriókat egy férfi és két nő dns-éből készítették, és a felfedezéstől azt remélik, a genetikai betegségeket hordozó nők nem örökítik át utódaikra a dns-hibákat.

A kísérlet nem aratott osztatlan sikert. Josephine Quintavalle, az életvédő Comment on Reproductive Ethics csoport tagja rizikósnak és veszélyesnek nevezte a kísérletet, valamint egy újabb lépésnek a "dizájnerbébik" felé.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.06 17:59:01babó

  a pontosság kedvéért: a cikkben olvasható, hogy a mitokondriális DNS-t cserélték egészségesre. úgyhogy ne gondolja senki, hogy belekavartak abba a génkészletbe, amit a gyerek alapvetően az apai és anyai ivarsejtek örökítőanyagainak összeolvadásával a kromoszómáiban hordoz. nem lesz orra az egyik apáé, szeme meg a másik anyáé, vagy valami.  a mitokondrium egy sejtszervecske, aminek saját örökítőanyaga van, és kizárólag anyai ágon öröklődik. mivel a spermák nem szállítanak mást, mint az apai DNS-t, minden egyéb eszköz a sejtek működéséhez az anyától származó petesejtből származik.  ha jól emlékszem a biológia órára. akinek ilyen végzettsége van, javítson ki.

 • 2008.02.06 20:03:33szanna

  Ötös babó! Ülj le! És most nyissátok ki a munkafüzetet...

 • 2008.02.07 00:19:54anittik

  Érdekes és elgondolkodtató. Hová lesz így a természetes szelekció? Oké, nem kell megkövezni, tudom, milyen vágyódni egy kisbaba után. De miért kell feltétlenül beleavatkozni a természet rendjébe?

 • 2008.02.07 06:52:10Subbantósdi

  Csak azt nem értem, hogy két nő+férfivel hogy érik el, hogy a női dns által hordozott genetikai hibás kódot semlegesítsék? De nem vagyok genetikus, itt biztos van erre jó válasz.

  Ja és azzal mi van, ha a férfi hozz a rossz dns kódot tartalmazó anyagot:o)

  Na én is kicsit olyan embergyártást érzek itt, amitől borsódzik a hátam. :o(

 • 2008.02.07 06:52:59Subbantósdi

  babó: le a kalappal a biológiai ismereteid előtt! :o)

 • 2008.02.07 10:07:02szövetszöcske

  Szerintem ez napjainkban pont aktualis tema. Ugyis divatos a gruppenszex, milyen szep es demokratikus volna mar ha az edesharmasbol is szulethetne kozos gyermek. Forradalmasithatna a csalad intezmenyet...

 • 2008.02.07 10:27:06vikimanka

  Szöcske!Te beállhatsz a brit kutatók helyére.

 • 2008.02.07 10:31:58másutt

  anittik, a 'termeszet rendje' mint minden mas rend, egyeseknek TORVENY, masoknak KIHIVAS.  a termeszet 'rendje' hogy az idoseknek elromoljon a szeme es ne lassanak redesen, a szemuveg is beavatkozas. a vedooltas is, az atibiotikum is, sot: a manko is, mert amelyik allatnak elrtorik a laba, az santa marad.

  a fogamzasgatlas is, mert a termeszetben a termekeny nosteny, ha him van jelen, teherbe esik. :)

  csak egyesek nem allnak meg ott ahol masok, es mindig feszitik ezt a rendet: fogamzasgatlot szednek, gumit hasznalnak, esetleg lombikbebit, vagy 3 emberbol gyereket...  nem azt mondom, hogy tetszik a harom szulobol 1 gyerek otlet es elso leszek a sorban (en speci elveztem a kettes megvalositast) de az 'ez a termeszet rendje' dologgal nem ertek egyet!

 • 2008.02.07 10:33:51szövetszöcske

  vikimanka: Ugy erted hogy ha eddig harmasban nyomtak a babaprodzsektet, szalljak be negyediknek, hatha kikutatjuk, hogy negy resztvevonek is lehet kozos gyereke, mert ez meg forradalmibb?

 • 2008.02.07 10:37:19másutt

  2peteju ikrek lehetsegesek 2 apatol... ugy tudom

 • 2008.02.07 10:40:57vikimanka

  Látom vannak még ötleteid.Arra gondoltam, hogy te is tudsz legalább olyan jókat kitalálni, mint ők.

 • 2008.02.07 10:53:59kisbalas

  Szövet, vikimanka, ez nagyon király lenne, micsoda sok keresős nagycsaládokat tudnánk így csinálni!!! :)))

 • 2008.02.07 12:36:13babó

  Subbantósdi

  pont ezt próbáltam magyarázni az elején, hogy miért két nő egy férfi.  tehát, miből lesz a gyerek:

  -1 db sperimum: tartalmaz egy genetikai készletet, tehát minden tulajdonságoára egy verziót (ugye a "kész" emberben ez duplán van, duplán van, ugye emlékszünk)  1 db petesejt: tartalmaz egy genetikai készletet a sejtmagban (ide jön hozzá apa készlete, így a kettő összeolvad, így jön ki a dupla készlet és kialakulnak jellemző tulajdonságok, egyes dolgok innen aktiválódnak, mások amonnan. orra kié, szme kié stb.) + a sejtek létrehozásához szükséges egyéb felszerelés (hardwer, ha így jobban tetszik) sejtfal, plazma, izébigyók és a MITOKONDRIUM(ok?). ez, ha jól emlékszem egy pici gyár, a sejt energiaellátásában van szerepe, szépen osztódik magától, hogy az osztódó sejtek mindegyikébe jusson. neked is vannak ilyenjeid, az összes sejtedben. lényeg a lényeg: ennek van saját DNS-e. (valószínűleg valamikor az evolúció elején azok a sejtecskék, amiből pár millió év múlva mi lettünk, bekebeleztek egy másikat és rabszolgasorssal sújtották: nekem melózól, velem élsz velem halsz, de én megvédelek. mondja valaki, hogy nem izgalmas a biológia)  namost, ha ez a mitokondrium valamiért hibás, az kihat az egész sejtre, az ebből osztódó embrióra, az egész emberre.  tehát ha kicserélik egy másik petesejtből vett egészséges mitokondriumra, akkor (gondolom) az ugyanúgy tud melózni a sejtnek, de nem szól bele abba, hogy milyen lesz a gyerek.  uff.  ja, kapaszkodjatok meg: ezt mind sima, középiskolai biológiaórán tanultam.

 • 2008.02.07 12:37:18babó

  ezt persze természetes úton nehéz összehozni...  de a kétpetéjű ikreket két apától simán! :))  amilyen buli volt, örülj fiam, hogy nem kutya lettél :)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta