SZÜLŐSÉG

Gyerekek, akik nem hajlandók enni

2008. február 5., kedd 16:15

Vajon meg lehet-e változtatni a gyerekeket, akik nem hajlandók semmit megenni? A harmonikus családi ebéd az, amikor mindenki szereti a feltálalt ételt. Ha szerencsénk van, a gyerekeink sokféle ételt megesznek, és csak párat utasítanak vissza. Természetesen nem feltétlenül a legegészségesebb az, amit mind szeretünk (mondjuk éppen bolognai spagetti vagy fokhagymás pirítós), de jó érzés úgy enni, hogy mindenki elégedett az étellel.Még ha nem is ilyen tökéletes a harmónia, akkor is ki tudunk találni valamit, és ha a gyerekek nem akarják megenni az ebédet, akkor várniuk kell a következő étkezésig. De mindenki ismer legalább egy horrorisztikus történetet olyan gyerekekről, akik csak a mekis krumplit vagy a nagyi sütijét hajlandóak megenni, akkor is, ha szüleik inkább csirke falatkákat ennének kuszkusszal és spárgával. Vajon csak rosszul nevelték őket? Vagy valóban más az ízlésük, mint a szüleiknek?

A gyerekek és szüleik ízlésének összefüggéseit ugyancsak nehéz kutatni. Vajon a kettő korrelációja nem pusztán a szülői nevelést tükrözi, esetleg a társadalom hatását az egész családra?

Margherita Guidetti és Nicoletta Cavazza másképp közelítették meg a kérdést: 282 gyereket és a szüleiket kértek meg, hogy írják fel a három kedvenc és a három legutáltabb ételüket. Két pontot ért az azonos elem egy-egy válaszban, és egyet az azonos kategóriájú elem (például kelbimbó és káposzta). Majd minden szülőt összevetetek egy véletlenszerűen kiválasztott gyerekkel is.
A szülő-saját gyerek párok szignifikánsan hasonlóbb ízlésűek. Ezenkívül az derült ki, hogy minél idősebb a gyerek annál kevésbé jellemző, hogy épp azt utálja, amit a szülei szeretnek. A kutatásban azonban csak egy szülőt vizsgáltak, aki főz otthon. Ráadásul csak észak-olaszok vettek részt, ki tudja, máshol is hasonlóak lettek volna-e az eredmények.

Úgy tűnik, a gyerekek ízlése alkalmazkodhat a szülőkéhez – valóban megszerethetnek ételeket, amelyeket korábban elutasítottak. Ha most a négy évesünk csak paradicsomlevest eszik betűtésztával, ne keseredjünk el! Tíz év múlva talán minden közös ebéd harmonikus ebéd is lesz egyben.

Forrás: Dave Maunger: Kids who won't eat: Is there any hope for changing their preferences? in. Cognitive Daily

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.07 13:34:50Tori

  Alvómaci, mert hülye vagyok.

  Tori vagyok, Poronty-függő.  wish, nem hittem volna, hogy ezt valaha leírom, de ebben a postban minden egyes szavaddal egyetértek. :-*

 • 2008.02.07 13:36:30mazsola84

  wish, nem teljesen ez a helyzet, de ezt már sokszor leírtam. Nem miattam lett otthagyva a szegény anyuka.

  Röviden: páromnak volt egy egyéjszakás kalandja, amikor mi már együtt voltunk. Én nem szakítottam. Kiderült, hogy a csaj terhes, a párom nem akarta a gyereket, a csaj meg igen+ezzel akarta megfogni a pasimat. Nem jött be. Párom azóta mióta megszületett a gyerek nevét adta+fizet+törődik a gyerekkel amennyit csak tud. Szóval ez nem az a kleasszikus elhagyott egy csecsemőt a szegény anyjával.

 • 2008.02.07 13:37:35Békanőci

  Subbantósdi!

  Már megen nem azt írtam,amit akartam,vagy mi...

  Nem olvastam utána,de azóta már biztosan kitanultad,hogy mitől eszik majd a gyerkőcöd darabosat! :)

  Valami olyasmire akartam kilyukadni,hogy én ahogy lehetett,rágattam a gyereket,de ez egyszerű gyakorlati ötlet ami nekünk bevált,messze alulmarad az egyéb megoldásoktól,amiket mi még nem próbáltunk,manó koránál és így képességeinél fogva.Ha oda jutunk,hogy:Száz foga van,de nem a Veresegyházi Asszonykórus és nem eszik-MI AZ?

  Majd visszaolvasok. :)

  Amúgy szívesen! ;)

 • 2008.02.07 13:38:09Wencus

  Sziasztok!  Valaki írta pár napja a kacsatöpörtyűt, hogy azt kezte ropogtatni a gyerkőc, tegnap vettem liba hájat ma kisütöttem / ja és két combikát is/ a kis törpe élvezettel szemelgette a sült combika darabikat mellé dinsztelt kápi szálakat rakosgatott a szájacskályába, olyan ari volt. Szeretném ha ez mindig így lenne, de nálunk minden csoda 3 napig tart, és ezt értsétek komolyan ma szépen eszik holnap nem. Egyébként mennyit kell ennie egy 20-21 hónapos gyerkőcnek? Írjátok meg nekem nálatok mennyi kajcsi itóka fogy naponta hansoló korú babónál, hogy tudjak viszonyítani. Ja és a gyerek doki javasolta a nyitott bölcsit, nem tudom ez megoldható-e ha mindkét szülő otthon van, felveszik-e bölcsibe és tudnak-e diétás kaját biztosítani. Ja és valakinek van tapasztalata a Móra terápiáról használ-e az allergia kezelésében? Ha tudtok segítsetek!!!

 • 2008.02.07 13:55:16Alvomacko

  Wencus: nem tudnád elhagyni az -i képzős szavakat az írásból? Tök jó, amiket írsz, csak ööööö.... a kápi, combi, ari már sok a doki, bölcsi, gyerkőc szavak mellé.... Nekem. Szerintem....  De most mingyán magamra rántok itt mindenkit, hogy támadom az újonnan érkezőt...

  Már nem is tudom, hogy lemerjem-e írni, amit gondolok avagy sem. Kicsit bizonytalan lettem. Vagy mégsem? :-D

 • 2008.02.07 13:55:46kiskati7

  Szerintem lehetetlen válaszolni erre a kérdésre. Nagyon nagy különbség van gyerek és gyerek közt. Elég azt látni, hogy folyamatosan gyarapszik, még ha csak lassan is. Ha fejlődik, mozog eleget, jól érzi magát, akkor nem kell ezen gondolkodni. Már ekkora korban is látszik, hogy melyik gyerek hízékonyabb, melyik vékony alkatú.

 • 2008.02.07 14:07:29wish73

  mazsola84 , nem olvastalak korábban, de sztem most sem sugalltam elhagyásról bmit is. ezer féle oka lehet annak, h a párodnak van egy korábbi kapcsolatából gyereke, most meg veled van, anélkül hogy elszeretés, időbeni átfedés lenne. szóval nem ez az oldal a lényeges, hanem az, h az az anyuka egyedül van a kicsivel, és ezért bánik vele úgy ahogy. de mondom, még ez sem a tuti magyarázat, csak egy lehetőség a sok közül.  Tori, köszi:)

 • 2008.02.07 14:24:16Wencus

  Sziasztok!  Igen ha fejlődik, de mi hónapok óta nem hízunk egy dekát sem, sőt néha fogyunk is. Most volt az első komoly betegsége 5 nap láz fekvés orr folyás köhögés, sokatvesztett az egyébként is kicsi súlyából. Bár mi sem vagyunk nagyok/ én 152 cm 50 kg, párom 167 cm 70 kg/ Tehát pockos se lessz nagy de azért mégis, én rossz evő vékony gyerek voltam. Rossz volt a mandulám kb 3 éves lehettem mikor kivették, azután indult meg a súlyomm. De ma már olyan komoly vizsgálatok vannak, ha neki is rossz lenne azt tudnák a doki. Ja egyébként jó gyerek dokink van kb 6 hónapja. Nyomja a gyerkbe a vitamint étvágygerjesztőt,immunerősítőket stb. És nálunk a gyerköc velünk eszik a nagyasztalnál, látja a 3 fogást a dupla terítéket, a szalvétát, ja és azt, hogy anyu és apu minden nap főz / valaki azt írta be kell vonni a gyereket is a főzésbe/ Hát ez nálunk meg van, de még se. Bár érdekes kb 2-3 hete érdekli amit mi eszünk /férjem tányérjából nagy kanállal/, de ez nem annyi mennyiség, hogy gyarapodjon tőle.

 • 2008.02.07 14:25:45Wencus

  Ja és Alvómackó írd meg a véleményed, lehet, hogy tanulok belőle!

 • 2008.02.07 14:35:36Alvomacko

  Wencus: ha folyamatos orvosi kapcsolatotok van, akkor szerintem ne aggódj miatta. Meg főleg, ha tudja, hogy rossz evő és ezt próbálja javítani is.

  Ha jó a kedve, mozog, játszik kommunikál, akkor tényleg ne aggódj.

  Egy betegségnél meg nem váratlan dolog a fogyás.  Mondjuk én tutter elrontanék egy rossz evő gyereket, mert elébe raknám a nem igazán egészséges kajákat is, csak hogy hízzon. :-)

  De te azért ne tedd ezt feltétlenül.

  Próbálj ki nála mindenféle kaját.

  A kolbászos kenyértől, a mézes-vajas kalácson, tojásrántottán át a gabonapelyhekig. :-)

  Csak ne frusztráld magad, ha a gyerek láthatóan jól van.

  Ja, a cukros gyümölcsleveket, colát, csokit, chips-et azt azért még én is kerülném, sőt kerültem.

 • 2008.02.07 14:53:49Wencus

  Köszike!  Fentebb említettem, hogy tej tojás szója mogyororó allergiánk van ezt vérvételből mondták. Most Móra terápián voltuk ott liszt és méz allergiát mondtek az előbbiek mellé. 1 éves elmúlt mikor elöször kapott tojást kihányta, vagy ha olyan étel amiben tojás volt akkor is hányt. A kenyeret nem eszi pedig én készítem sk. Bár lehet valami a glutén érzékenységben is mert csináltam neki gabona kásáskat és nem szerette, sőt többször kihányta. Az is édekes, hogy a parizertől is hány ha olyan kedve, de a Rákoczi szalámi ami kemény az leszalad néha. Szeretném ha már azt enné amit mi és nem kellene 1 almából mártást ebédre, vacsira 3-4 barackból szószt kogyvalni. Ja ha 1 almából csinálok mártást az két kajcsira elég neki.Gyümi levet nem szereti próbáltam már, 16 hóig csak vizet ivott, most baba teát de nem teszek bele annyit amennyit írnak, csak színesítem a vizet. Ja és két kaja közt nics nasi még akorr sem ha kimarad az étkezés.

 • 2008.02.07 15:02:57Alvomacko

  Anyám! Akkor mit ehet? Jesszus, ez rosszul hangzik nagyon...  Csak azóta hány, amióta mellétáplálod?

  Ezt a hányást nem igazán értem... Merhogy megy a hasa az még OK...  Nincs valami könnyű dolgod! Dietetikushoz még nem fordultatok?

 • 2008.02.07 15:06:57Wencus

  Sziasztok!  Tudjátok lehet, hogy túlparázoselőgyereksaggódós anya vagyok, de sokszor voltam abban a helyzetben az életben, hogy mért nem jött időben/ rákban meghalt édesanyám, infarktusban meghalt apukám min ez 10 hónap leforgása alatt/ De ha túl sokat nyagattom az orvost azt mondja parázok, de nem akarom, hogy azt mondják mért nem jött időben! Mikor van az időben, meddig lehet egy gyerrek sovány rossz evő? És meddig nézzem tétlenűl! Ha egy komolyabb betegséggel jártányi erejem sem lessz akkor komolyan vesznek ! A legutobb is 5 napig feküdt lázasan utána olyan gyenge volt, hogy kézben vittem le a földszintre. Nem tudom, hogy sok ez a para, vagy ez a normális!

 • 2008.02.07 15:16:54Wencus

  Szia Alvómackó!  Volt olyan időszak is mikor 2-3 honapig napi 5 hig széklete volt, de a régi doki szerint ez nem baj. Ja és mellé alig ivott kb napi 3 dl vizet és este 3 dl tápszert és mindez nyáron volt. No akkor gyerek dokit váltottam, bár hamarabb tettem volna. A hányás az öklendezéssel kezdődik és kijön minden, nem lehet erőltetni mert akkor is hány. Dietetikuson még nem gondolkoztam, de mit tudna mondani amire allergiás azt ne egye, sokat lógok a neten ilyen témákat keresve, és táplálék allergia centumban szoktam vásrolni neki, ott sokat segítenek. Mindent kipróbálok amit más ajál, pl multkor valaki a tsztát mondta, hogy szerti a gyerköc elvenni a tányérról és önálloan eszi. Irány a bolt tojás nélküli tészta keresés /akkor a glutént még nem tudtuk/ Főzés tálalás pocok megse kostólta. De megpróbáltam.

 • 2008.02.07 15:31:56Alvomacko

  Wencus: még minidg aszondom, hogy nem semmi.

  Én elvinném másik dokihoz is a gyereket. Én olyan vagyok, hogy egy vélemény nem vélemény, ha továbbra sem tud megnyugtatni. Na, most lehet, hogy nem voltam érthető...

  Nálunk a nagyobbik lányom folyton középfülgyulladással küzdött, romlott a hallása. Orvostól orvosig mentünk, végül kb. a 4. doki tudta meggyógyítani. Ha nem megyünk, akkor mára valszeg halláskárosodása lenne...  Úgy szeretnék valami okosat mondani, de nem sok minden jut az eszembe. Adjál neki sokat-sokat inni, meg vitamin cseppeket. De azt írtad, hogy adod...  És szerintem keress egy dietetikust, hátha tud valami okosat mondani. Meg talán egy gasztroenterológus is jól jöhetne. Lehet, hogy túl kellene lépni a gyerekorvoson és egy jó szakorvost nézni... Bár lehet, hogy már ezen is túl vagytok...

 • 2008.02.07 15:33:16Alvomacko

  Nekem még a gyomorszáj szűkület jutott az eszembe, de akkor mindentől hányna és sugárban... Nem lehet mégis valamekkora szűkülete?  Áááá, bocsi, hogy itt agyalgatok, csak annyira sajnállak benneteket.

 • 2008.02.07 15:56:09Wencus

  Köszi Alvómackó!  Igazad van a gasztrón túl vagyukn, itt szegeden nem egyszerű bejutni, 6 hónaposak voltunk /anyatej tőlem egy kevés sok eggy másik anyutol/ mikor pöttyösek lettünk, beut a gasztróra időpont 3 hónap múlva anyu /én/ megőrűl. Telefon jobbra balra nics magán rendelése a proff néninek, protekcióval sem tudtunk bejutni hamarabb, ekkor az assziszetns megsajnált és ajánlott egy másik dokit akinél hamarabb lessz időpont. Gyerkőc gyógytápszerre lett kárhoztatva amitől nem javult semmit, szétnéztem a neten patikában más gyógytápszerek után, próbáltam eggyeztetni a fafejű gyerek dokival /na ekkor végképp megutált/ Végül a védőnő nyomására felhívta a gaszto dokit tápszer tanácsért láss csodát azt a tápot mondták amit én is kinyomoztam. A gasztros doki meg nemsokat csinál havonta elviszem hümmög felírja a tápot olcsóra, ja és a kakiját állítolag vizsgálják ez mindig negatív. Az núj gyerk doki küldött vérvételre hasi uh ra és egy fizetős allergia vizsgálatra. Ezután a gasztron megnézték liszte az allergiát bár én mondtam, hogy a gyerek nem eszik lisztes kajcsit, ez akkor ott negatív lett. Ja és most küldtek növekedés vizsgálatra minket, ez febr 25-én lessz. Hát dijóhelyban ennyi a kezdet, és csudálkozik valaki, hogy 40% ban ősz a hajam 36 évesen!

 • 2008.02.07 16:05:01Alvomacko

  Hát, én tuti nem! :-(

  Ha volt hasi uh, akkor fizikai elváltozás kilőve.

  Majd írd meg, hogy mi volt a növekedés vizsgálaton.

  Addig meg kitartás.

  Kisfiad vagy kislányod van? Asszem ezt nem is írtad...

 • 2008.02.07 16:50:42Wencus

  Andor alias pocok, 2006.05.17. én született/lombik bébi volt/ a terhességem koplikáció mentes volt, 17- ére voltam kiírva akkor született, császárral mert a mendencém nem tágult. A tejem nem idult be a klinikán nemsokat segítettek ez ügyben, szülés után vértranszfúziót kaptam mert rossz lett a vasam. Teljesen erőtlen voltam, hiába voltam vip szobában a picur az örzőben volt mert nem bírtam magam sem ellátni. Volt a családban védőnő de ő sem segített a szoptatásban, tehát magamra maradtam bár a férjem tapasztalt két gyerekes apuka /bocsi most már 3/ de ebben ő sem tudott segíteni. Ment a 10-20 gr szoptatás mérés apa hozta a potlást pohárból, addig én fejtem 5-10 gr tejet. A ll ligát is felhívtam pár hónap után ajánlották a szoptanít készüléket megvettem, nem sokat ért. Ja és napi 3-4 lityi folyadék ebböl 2 liter tejszaporító tea.Egyszer eggy kisseb családi vita után /jóakaratú sogornőmmel/ még az a kevés tejem is elapadt. 3 napig csak fejtem világnak óránként, hogy vissza jöjjön az a kevés tej, sikerűlt. És ezek után azt mondták, hogy nekem nem is volt tejem csak kitaláltam, hogy szoptatok. Ez a kezdet ma csak 3 vagyunk család leszakadt tőlünk,de ez nem baj mert úgyis én lennék a hibás mert nem eszik a gyerek!

 • 2008.02.07 16:56:08Alvomacko

  Wencus: hát, nagyon rátok járt a rúd. De az a lényeg, hogy nem adtad fel! Ez az evés kérdés is biztos hamarosan megoldódik. Tetszik ez az Andor-pocok név. :-)

 • 2008.02.07 17:02:27kiskati7

  Szia Wencus! Hát szörnyű, amiket leírsz. Nekem van lisztérzékeny ismerősöm kettő is. Mindkettőt a Heim Pálban vizsgálták ki, ekkor egy endoszkópos bélvizsgálatot csinálnak, meg persze vérvételeket. Ott nagyon jó a gondozás is, még klubcímeket is adtak, meg recepteket, meg frissített listát az adható alapanyagokról. Vannak ilyen turpisságok, hogy pl. a Danone tejfölben van liszt. Én ilyeneket hallottam. Ezt a betegek szüleitől tudom. Rengeteg segítséget kaptak ott mindketten.

  Nem tudom, hogy most, ebben az új ki hova tartozik rendszerben Ti bejuthatnátok-e oda vizsgálatra. Talán egy próbát vagy kérdést megérne! Remélem: segítettem!

 • 2008.02.07 17:08:14kiskati7

  Wencus, ha szabad viccelni egy picit, leírnám, mit szokott kérdezni a barátnőm, amikor mind a három gyerekemmel egyszerre van gáz. Szóval: Kati, Te most otthon vagy, vagy a pszichiátriáról hívsz? Pedig nálunk csak sima gyerekbetegségek fordulnak elő, szerencsére nem gyakran.

 • 2008.02.07 17:21:40Wencus

  Szasztok!  Ezt az endoszkopos vizsgálatot múltkor említete a gyerek orvos egy lehetőségnek de azt mondta a saját gyerekének nem csináltatta meg. Egy ismerősőm gyerekének csak ezze tudták kimutatni a tej-tojás allergiát, de elég gázos vizsgálat, kábitásban történik a szájján át le a vékonybélig és abból vesznek mintát. Meg hülyülnék ha még valami más allergiát is kimutatnának a eglévők mellé. Ja és nem tudom egyszerű emberek, hogy vesznek glutén mentes kekeszet 10 dkg 700 ft, vagy immunerősítő lekvárt 7500 ft ért. Bár nálunk ruhára nem kell költeni a gyereknek mert több mint 1 éve 74 -es ruhát hord, és ha így halad a szomszéd csajszika aki 1 évvel fiatalabb nálunk már 80 as meretnél tart, tehát ő ad át nekünk szép rószaszín rucikat ha így haladunk.

 • 2008.02.07 17:34:58kiskati7

  Wencus, én eddig azt hittem, hogy csak az endoszkópos módszerrel tudják tutira kimutatni, ezek szerint nem csak. Lehet, hogy brutálisnak tűnik ez a szkópozás,de mivel szövettant vesznek, egész pontosan meg tudják állapítani, hogy mekkora a bélnyálkahártya károsodása. A gyereknek a bódítás természetesen nem bakfitty, viszont éppen az alvás miatt nem kellemetlen a vizsgálat.  Az ismerőseimet nagyon korrektül kivizsgálták, ellátták, utógondozzák és azóta a gyerekek híznak, teljesen normális életet élhetnek, mert jó erőben vannak. Én megcsináltatnám az én gyerekemnek, ha lisztérzékenységre lenne gyanú.

 • 2008.02.08 00:54:33Anyatünde

  Ditke, a párkányon futkosó 2.5 dioptriás szemű kisgyerekkel kapcsolatban:  Egy 2-3 éves kisgyerek szeme még ENNYIRE RUGALMAS, hogy egészen durva dioptria-eltéréseket is kompenzálni képes. Eközben persze folyamatosan erőlködnek a szem megfelelő izmai, aminek következménye lehet pl. kancsalság (valamelyik szem "becsúszik" az orr irányába)  A lányom volt így: babakorától évente szemészeti kontroll (Heim Pál kórház, dr. Juhos Piroska, azóta már sajna nyugdíjba ment). 3.5 éves koráig nem látott semmi problémát. Ekkor észlelte a dokinéni, hogy mintha a bal szeme picit húzna befelé. Pupillatágítás, törőképesség-mérés: jobb szem: +3.0, dioptria, bal szem: + 3.75. Cilinder nem tudom fejből, hogy mennyi.  A csajszi minden mozgást időben, ügyesen csinált. Nem volt egész 2 éves, mikor játszón kötéllétrán prímán felmászott. Rajzolt, gyöngyöt fűzött. És szegény nem értette, hogy miért kell neki szemüveg, mert teljesen élesen látott nélküle!

  Párszor vissza is mentünk vele a kórházba, mert elég nehezen szokta meg a szemüveget. Dr. néni mindannyiszor megnézte (szemtükrös vizsgálattal jól látható, hogy a szemlencsének "kényelmes"-e a szemüveg, vagy nem - bocs a nagyon laikus megfogalmazásért), és mindannyiszor megnyugtatott, hogy igen, ez a lencse kell a kislány szemére.  Egyébként a két szintén szemüveges öcsémet hordta ehhez a doktornőhöz anyukám anno, és a nagyobbiknál egyből kiszúrta, hogy a kerületi SZTK-ban vagy 2 dioptriával erősebb szemüveget adtak szegénynek, mint ami kellett volna - szóval - amennyire kvázi laikusként magítélhetem - ért ahhoz, amit csinál.

 • 2008.02.08 07:32:55renege

  Anyatünde! írtad, hogy a lányodnál kellett csinálni pupillatágítást. Bár lehet, hogy egy 3.5 évesnél egyszerűbb, de én a 1.5 éves fiamnál egyszerűen képtelen vagyok belecsöppenteni bármit is a szemébe.

  Tudsz valami taktikát, amivel ez megoldható?  Nálunk Bálint úgy összeszorítja a szemét, hogy nem tudom lehúzni egyáltalán az alsó szemhéját, hogy oda csöpppentsek. Ráadásul a pupillatágító tudtommal nem veszélytelen, így fontos lenne, hogy pont egy csepp menjen bele. Pedig azt hiszem, Bálintnak is kellene a jó szemüveg, minden apróságot úgy néz meg, hogy kb 5 cm-re közelíti a szeméhez a tárgyakat :(.

 • 2008.02.08 08:53:15Alvomacko

  dr. Juhos Piroska továbbra is rendel, de magánrendelőben.

  www.juhospiroska.hu

 • 2008.02.08 08:54:15Alvomacko

  renege: alsó felső szemhéjakat húzni kell kétfelé. Nem elég az alsót, mert akkor a felsőt utánahúzza.

 • 2008.02.08 12:24:09Anyatünde

  Kösz, Maci, ez már lemaradt itt éjnek évadján.  renege: én - ha másképp nem megy - a szeme sarkába szoktam célozni. Oda akkor is sikerülni szokott, ha összeszorítja a szemét. Előbb-utóbb úgyis pislogni fog, és akkor belemegy a szemébe a cucc. Durván hangzik, de ha pislogáskor felsír, az a "jó" mert akkor tutira belement a szemcsepp (ui. csípi a szemet valamennyire) Ha mellémegy, én gyorsan le szoktam törölni papír zsebkendővel, mielőtt még ő kezdené a kezével mázolni (akció előtt nagy maréknyit magam mellé készítek).  Ja és ha nem megy másképp, akkor kb. úgy fogom le a gyereket (ez megint durvának hangzik), mint amikor nagyon nem akarja az orrszívást. Tehát lefektetem az ágyunkra, vagy szőnyegre, a feje mögé térdelek, és a két térdem közé fogom a fejét. Persze nagyon óvatosan, meg figyelek, hoyg ha nagyon rángatja, akkor engedjek azonnal a fogáson. Ha túl vagyunk rajta, meg kell szeretgetni nagyon szegénykét, de ezt nyilván mondanom se kell... :)  Opcionális megoldás plusz egy-két pár kar növesztése hirtelenjében á la Siva isten :DD.  Vagy, mivel az atropint csak naponta 2* kell, ezért talán megoldható, hogy apa reggel még, este már otthon legyen a csöppentés idejére = plusz két kéz lefogni, azaz a fentebb leírt manőverre nincs szükség.  De még az is lehet, hogy ilyen piciknek nem is atropinos szemcseppet adnak, hanem valami mást, a legkisebbem egyszer Humapent-et kapott ilyen célból, kb. 1 éves lehetett. Nem tudom, hány éves kortól adható az atropin szemcsepp.

 • 2008.02.08 12:24:45Anyatünde

  Mármint a szem belső sarkába.

 • 2008.02.08 12:54:11boglár

  Wencus, biztos már ezerféle információd van a táplálékallergiáról, kérlek, ne vett kioktatásnak, csak feltűnt nekem, hogy a parizert említetted. A legtöbbféle parizerben van tej és szója, én azt nem is adok a tej- és tojásallergiás kisfiamnak. A tejfehérje nagyon sok mindenben benne van, zsemlemorzsában, zöld olajbogyóban, növényinek titulált tejszínben, májkrémben, pékáruban, sokszor kazein néven.

  Ismered a rizstejet? Abban nincs "semmi", a kisfiam nagyon szeretni, és mindent meg lehet főzni belőle, amihez tej kell. És a kalóriatartalma is elég magas. Van mandulatej is, egyes bioboltokban néha lehet találni rizspudingot.

  Remélem, segítettem, bocs, ha mindez már a könyöködön jön ki:)  Szerintem a lisztérzékenységet feltétlenül tisztázni kéne, egy ismerősünk emiatt nagyon hasonló tünteteket produkált (gyarapodás hiánya, gyakori hasfájás, sok híg széklet)

 • 2008.02.08 15:51:18Wencus

  Sziasztok!  Ma voltunk a gyerek dokinál. Lisztérzékenységet akkor is kimutatnak ha nem evett még liszteset, tehát nekünk ez negatív. Doki szerint ez a Mora terápia humbuk állapott femérés7500 ft kezelés 4000 ft/ alkalom, nem olcsó, és szerinte csalás. A mézet szerinte se adjunk a kicsinek. A parizerre figyelek, neten utána néztem a dolgoknak és olvasom a cimkéket, ritkán kap parizert, inkább húsokat párolok neki csirkét/ tanyasi házi beszerzésűt/ és sertést. Kapott allergia ellen cseppeket, kalcium oldatot, ekcémára kencéket, ha javul a bőre megcsinálják a bekarcolós allergia vizsgálatot.

 • 2008.02.08 18:13:02Alvomacko

  Wencus: na, ez most egészen biztatóan hangzik!

  A méz valóban nem ajénlott kicsi gyerekeknek, még akkor sem, ha semmiféle tudott allergiájuk nincs. Nagyon sok az allergizáló anyag benne.

 • 2008.02.09 11:04:47nors

  lányok!

  Mamszi már írt a Dévénynek, szerintem, vagy valaki akinek nagyon hasonlóak a problémái:

  www.deveny.hu/index_1022.php?forum2_topic_id=8&forum2_page_on=1&Mzoom=forum21022_10#id522

  majd ezt a választ kapta:

  www.deveny.hu/index_1022.php?forum2_topic_id=8

  Most komolyan, Mamszi, szerinted tényleg minden renben van? Nem nyomoztam, csak ezután a beszélgetés után tegnap én kicsit bepánikoltam, mert a fim 5 és fél hónaposan nem nagyon akar megfordulni, s engem ez aggaszt. Így jutottam a fórumig, ahol szintén van egy "Mamszi".

  Szóval, én aggódom, a férjem szerint nincs miért, amúgy minden oké vele, kicsit több, mint 8 kiló, vigyorog, fogdos, szájába vesz mindent. Most kezdtük a kóstolgatást, reszelt almával, ízlett neki. Mégis, kicsit szorongok a forgás miatt. Szerintetek?

 • 2008.02.09 11:11:34nors

  Ja, és Mamszi, nem akarlek piszkálni, tényleg! Csak nem értelek.

 • 2008.02.09 13:21:34Wencus

  Sziasztok !  A kisfiam elkezdett enni, ma délben életében először cukkini fözeléket/ nem pürésítve/ csülök pöpivel. Egy 20 dkg cukkinit eltüntetett, 3 kocka hussal,rizs péppel, ja és nyomtatéknak apa tányérjából kb 1,5 dl paradicsom levest/ szirup édesen/, a párom így szereti.

 • 2008.02.09 21:57:51Border

  Wencus,  A SINLAC-ot próbáltátok már? Minden mentes és szerintem finom, mármint a gyermekem imádta, minden reggel benyomott belőle egy hatalmas adagot. Gyakorlatilag szénhidrát az egész ezért elég tápláló, de kizárólagos táplálásra nem alkalmas, mert nincs benne elegendő fehérje. A fehérje meg pótolható Pregomin-nal, amiben a tejfehérjéket olyan alkotó elemeire bontották, ami már semmilyen formában nem hasonlít az eredeti tehénére, így nem allergizál. Ennek az íze sajnos kesernyés, így ízesíteni kell. Mivel igazoltan tej és tojásallergiások vagytok ezért jár nektek a 10%-os térítési ár, vagyis 10%ért vehetitek meg, ha a doki felírja. Nekünk legutóbb ez kb. 290 Ft volt doboza a Sinlacnak. Érdeklődj, hogy kaphattok-e közgyógyot, mert a krónikusan allergiások kaphatnak. Ha igen, akkor a szakorvosnál érdeklődj. Náluk lehet kezdeményezni a magasabb családi pótlékot, és ha azt megkapod (ezt évente frissíteni kell), akkor jár a GYES meghosszabbításának lehetősége is, akár 10 éves korig. Közgyógy azt hiszem akkor igényelhető, ha megvan a magasabb családi pótlék.

  Mi is megkaptuk a magasabb családi pótlékot, mert a gyermekkel már 2x voltunk kórházban súlyos bőrgyulladással, szerencsére most tuti a bőre, mondjuk szed fenistitlt, Aeriust, és naponta 3x kenem egész testét vastagon BázisC vel. Havonta kb. 7-8 ezer ft a kenceficéje, de most már finisben vagyunk a közgyóggyal, már csak a házi orvos várja az OEP engedélyt mi már megkaptuk a kártyát.

 • 2008.02.09 22:11:03Border

  Ja, még annyi, hogy a rizsital tényleg nagyon jó. Lehet kapni szójamentes párizsit, fél kilós csomagolásban kapható.  Amúgy érdekes az allergiapróba. Anno nekünk vérből szinte az összes táplálékot allergizálónak tekintették. akkor abban maradtunk, hogy csak a legmagasabb értékűeket hagyjuk ki az étkezésből. Később csináltak bőrpróbát (egy hétig nem szedhetett semmilyen gyógyszert), ekkor csak a tojás allergia igazolódott, semmi másra nem alakult ki pozitívitás, de állítólag a kontroll próba nem volt meggyőző, nem lett akkora, amekkorának lennie kellett volna. Novemberben újra ellenőrizték vérből ekkor csak tojásra és tejre, és kiderült hogy tejre már nem allergiás, csak a tojásra.

  Úgy tudom, hogy a bőrpróba alkalmazásának van egy életkori limitje. Azt hiszem, de ebben tényleg nem vagyok biztos, hogy talán 3 éves kor alatt nem nagyon csinálják.

 • 2008.02.10 09:19:52Wencus

  Szia Border!  A gasztron a szinlacot mi is megkapjuk, a pregomint ettük idáig de kb 3 hónapja megvonták a támogatást róla csak teljes áron lehetne megvenni, a másik táp a pepti junior ezen van támogatás és az íze is jobb elfogadja fözelékbe, kávénak, de szerintem ebben van tej / doki szerint nagyon lebontva, tehát nem allergizál/. De a bőre full ekcémás, nekünk az aerius nem használ.Mi ez a Bázis c, ezt még nem ismerem, van benne szteroid? Nálunk az a baj,hogy ezek a kencék csak ideig órig hatnak, utána semmi. Most ellepte az egész hátát, ja és annyi kencénk van / gyógyszertáriak/, hogy ha neki nem hat magunkra kenjük az ilyen olyan testápolókat, elképzelheted milyen nettik vagyunk a párommal.Sajna az emelt csalágit /gasztro doki szerint/ csak 2 éves kor után lehet igényelni, nekünk az májusban lessz. A bekarcolost megcsinálják ha ekcéma mentesek leszünk és tudunk eggy ki9s szünetet tartani gyógyszer nélkül. Most valami all elleni cseppet kapunk és kalcium injt kell ini eset.

 • 2008.02.10 15:47:15Border

  Szia Wencus,  a BázisC az Heim Pál kórház saját készítménye, egy nagyon-nagyon zsíros krém, és nincsen benne szteroid. Sokkal zsírosabb mint ezek az Excipial Lipolotion U (amiben szerintem van illatanyag), vagy a Lipikar Baume (ami nagyon jó, csak iszonyat drága).

  A bőrgyógyáaszaton szerintem felírják, de a házi orvos is felírhatja és akkor nem kell egész napokat a váróban tölteni a szakrendelésen.

  Amióta mi naponta 3x kenünk, azóta sokkal jobb a bőre, mert az atópiás bőr nagyon száraz, viszket, elkezdődik a vakarás, ettől begyullad, sérül, újra viszket és kialakul az ördögi kör.

  Ha esetleg vmilyen program miatt nem sikerül napközben bekenni a bőrét, akkor estére már ráncosan száraz a gyermek bőre.

  Ami még nagyon bejött nekünk, és a gyermek temperamentumától függően könnyen kivitelezhető vagy sem, az az, hogy bekened a gyermeket fürdés után este, majd gézzel a lábát bokától combtőig, a kezét tenyértől hónaljig betekered és ráhúzod azt a necces izét. Reggelre csodálatos lesz a bőre.

  A kevert szteroidos (Heim kórház készítmények) sem kell feltétlenül ódzkodni, mert eleve kevert készítmények, tehát nem túl nagy részben (talán 10 vagy 30 %-ban, ezt nem tudom pontosan, de maguk az alapkrémek sem tisztán szteroidosak, azok is be vannak keverve) tartalmaznak steroidos krémet, de nagy szükség esetén jó szolgálatot tesznek. Nálunk nyáron nagy volt a baj bőr ügyben. Kiterjedt területeken bőrbevérzés és testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók a kialakult bőrgyulladás miatt: Kórházi befekvés, állandóan tetőtől talpig bekenve, befedve. Másnap hazaengedtek, amikor tisztázódott, hogy nem egy rosszindulatú folyamat zajlik benne.

  Mi már tényleg mindent próbáltunk: körömvirág, aloe, homeopátia, stb., de legjobban ez a BázisC vált be, és tényleg szükség esetén a kevert steroidos, ami azt jelenti, hogy van, hogy hetekig nem kell, de van hogy 2-3 napig kenni kell.

  Ha a BázisC bevált, akkor egy hónapnyi adagot is felírhat a doki. Mi általában 6 egységnyit kérünk (600gr), ez kb. 3 hétig elég.

  Bocs, az offért.

 • 2008.02.10 16:16:46huhhh

  Szia Wencus!

  Mostanában nem nagyon jártam erre, úgyhogy bocs, hogy ekkora latenciával reagálok. :))

  Ekcémás, száraz, kirepedezett bőrre nekünk sok próbálkozás után az illat- és színezőanyag nélküli Eucerin testápoló vált be, mindennapos használat esetén két-három hét alatt teljesen megszüntette a tüneteket. Csak arra kell ügyelni, hogy nem a piros kupakos sorozatból való testápolót vedd, hanem a kék kupakost (10%-os ureatartalom, szemben a piros sorozat 3%-ával). Nem olcsó ez sem, kb. hat-hét éve 4 ezer valamennyi volt egy flakon, mostanra "kinőtte" a lányom a problémát, úgyhogy nincs friss infóm az árakról. Az Eucerin honlapján most 3699 Ft szerepel ajánlott árként, de ennél azért biztosan többért adják a patikában. Előnye, hogy egyrészt nem kell receptért sorbanállni, másrészt viszonylag sokáig elég. Itt a honlapjuk, ha utána szeretnél nézni:

  www.eucerin.hu/productranges/dry/10_urea_testapolo.html

 • 2008.02.10 16:17:21huhhh

  Ja, sanda gyanúk ellen: még mindig nem vagyok gyógyszergyári ügynök. :)))

 • 2008.02.11 11:06:59Wencus

  Szia Border!  Nálunk még ennyire nem nagy a baj mint nálatok, 21-én megyünk a gyerek dokihoz vissza, megkérem, hogy írja fel ezt a Bázisc-t, / ha ez saját recept heimes esetleg nem tudnál küldeni eggy másolatot priviben, ha lehetséges, mert szegedről nemtudom pestre vinni/ Cimem:Wenton @t-online.hu. Nálunk a tél a gázosabb a bőre szempontjából, nyáron szép volt.  Huhhh!  Kösz az ifót az Eucerinről körbejártam a témát.

  Gyógyszerész szerint nemigazán csecsemők bőrére találták ki, ettől jobb a Babe termék család az kimondott csecsemőknek való, kaptunk is eggy póba kence csomagot: fürdető, úrea krém, úrea tesápoló, hát 1 hétig jó volt utána semmi, ha megkellett volna venni az egész pakott kb:12000 ft lett volna, és ha a végén nekem kelett volna a 4000 ft fürdetővel fürödnöm hát gutaütést kaptam volna. De azért kössz az infót, és hála, hogy vannak még olyan gyógyszerészek akiknek nem minden eladó /nem tukmálnak feleslegesen/

 • 2008.02.11 11:28:03huhhh

  Wencus, nem akarlak rábeszélni. Nekünk a Heim Pálban ajánlotta annak idején az allergológiai szakrendelésen egy bőrgyógyász az Eucerint, nem volt még egyéves sem a lányom. A gyógyszerészed információforrását nem ismerem, én hittem az allergológusnak, és nálunk bejött.

  Kipróbáltuk az Eucerin fürdetőjét is, az viszont nem igazán jött be. Egyszerű kímélő babafürdetőt használtam mellé, így nem volt annyira borzasztó kéthavonta 4000 forintot kifizetni a testápolóért.

  Ha lesz egy kis időm, utánanézek, vajon az Eucerin melyik összetevőjére mondhatta a gyógyszerész, hogy nem jó a baba bőrének, mert a Bebét nem ismerem ugyan, de ahogy látom, pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint az Eucerin.

 • 2008.02.11 11:43:53Wencus

  Szió Huhhh!  Hát lehet, hogy a Babe volt neki eladó, egyébként mi legutobb a linola fett fürdő olajat és ápoló krémet használtuk, nem sok sikerrel! De a kádról alig lehetlevakarni az olajat, és csúszik mint a fene, dobott is már hátast a kipók az olajos kádban, volt bömbizés elhiheted.

 • 2008.02.11 11:59:40starbuck

  Szia Wencus,  én sem értem, mit problémázott a gyógyszerész az Eucerinnel. Nálunk spec. a Babé nem vált be. Az összetétel egyébként az ilyen méregdrága gyógyszertári gyári kencéknél kb. ugyanaz, egy-egy hatóanyag változik (pl. Babé-borágó, Eucerin-ligetszépe), de túlzott különbség nincs, az Eucerint is ajánlják gyerekeknek. Mi használtunk még Lipikart, Avene Trixérát, Linolát, Dr. Theiss ligetszépe bőrbalzsamot, de leginkább a Lipobase, s egy tapasztalt bőrgyógyász által felírt sós-karbamidos testápoló jött be. Ja, és a száraz foltokra még Pelsano med, recept nélkül kapható. Fürdetés: most DM-es Babylove Ölbad, lényegesen olcsóbb, és van ugyanolyan jó, szerintem. A gyerek is szereti. Kitartás, sajnos sokszor kísérletezni kell, de előbb-utóbb biztos megtalálod a megfelelőt.  Van a Porontyon egy bőrgyógyász, tőle is nyugodtan kérdezhetsz, jelent már meg több post tőle.

 • 2008.02.11 22:54:49Border

  Wencus,  a BázisC-t csak a Heim-ben készítik: Heim-es gyógyszerkönyv tartalmazza a beltartlamát.

  Megkérdeztem egyszer a kórházi gyógyszertárban, hogy miért nem lehet máshol kapni és azt mondták, hogy a krém tartalmaz némi klórhexidint (azt hiszem ez vmi fertőtlenítő), amit csak a kórházi patika vásárol meg. Külföldről való a cucc, és csak nagy tételben adják, és elég drága, ezért más gyógyszertárak nem tartják.

  De talán a szegedi klinikán, kórházban tartják.

 • 2008.02.28 12:43:50kianika

  Sziasztok!  Az én kisfiam jó ideje nem hajlandó szinte semmi főtt ételt enni. Erőltetni sem tudom, öklendezik. Az üres kenyér és az édesség a mindene. Járt már valaki így. Most hallottam, hogy ez lehet vashiány következéménye. Hozzáteszem régen mindetn megevett, súlyával nincs gond, sőt 31 hó 20 kg. Kérem, akinek van valami tapasztalta,ötletes segítsen!

 • 2008.02.28 12:52:18másutt

  kianika: a sullyal vigyazni kell: lehet valaki eleg jo husban (sot elhizva is) es emellett kronikusan vitaminhianyos....

  (mint a fel modern vilag, akik sutikeket es szemetet esznek, friss eteleket meg soha)

  nem ijesztegetni akarlak, csak arra utalok, hogy az eleg kilo az nem minden.  bar tudnek segiteni is.. :(

  orvos latta mar?

  megprobaltad bevonni a fozesbe? az sokak szserint segit! az is, ha egyutt tesztek a kenyerre felvagottat, zoldpaprikat, akarmi fonomat, szendvicsnek. egy ket es fel eves mar tud segiteni!

 • 2008.03.04 20:10:49kianika

  Másutt: köszi szépen, megpróbálom amit tanácsoltál. Ma voltunk vérvételen, várom az eredményt. Az orvos azt mondta lehet dac is a kistesó miatt. Nagyon sokat változott mióta a hugi megszületett.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta