SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok - mozi és kirándulás

2008. január 25., péntek 09:05

Szombaton állítólag végre sütni fog a nap. Ideje kimozdulni! Számtalan túraajánlat található ebben a régi posztban a kommentezőknek hála. Mi is hozzáteszünk még egyet-kettőt.Ha Budapest közelében maradnánk, akkor ajánljuk a Vadasparkot és a Hűvösvölgyet, mint autóval jól megközelíthető helyeket. A Vadasparkból még átugorhatunk a Szépjuhásznéhoz is, vasútrajongók kisgyermekeink pedig kipróbálhatják a Gyermek- (értsd: Úttörő)vasutat is. Ezen az oldalon számtalan kirándulást találunk részletesen leírva, nem csak a Budai-hegység és a Pilis, hanem az egész ország területéről.

Ha hosszabb, autós túrának is nekivágunk, akkor elmehetünk számos Budapest környéki településre: Gödöllőn megnézhetjük a Grassalkovich-kastélyt, ahol a régi idők celebje, Sissi is rengeteg napot eltöltött. Mellesleg ez az egyik legnagyobb barokk kastélyunk. A termek berendezése a 19. század közepéről származik. Megtekinthető rekonstruált barokk színháza is, az egyetlen ilyen az országban. Sétálhatunk egyet a kastélyparkban, vagy ha nagyobb túrára is kaphatóak vagyunk, a Gödöllői-dombságban, amely tájvédelmi körzet.

Kisgyerekekkel kitűnő célpont egy arborétum. Akár babakocsival is lehet sétálni, nagyon változatos a kialakítás – tó, kis patak, erdős és nyílt rész is található bennük. Vágjunk zsebre egy növény- és állathatározót, mert a gyerekek imádják kikeresgélni szülői segítséggel a látott növényeket. Ha ügyesek vagyunk, és nem riasztjuk el gyerekeinket holmi idétlen fújolással, még egy-két bogarat is mutathatunk nekik, és meghatározhatjuk őket. Természetesen megfogni-leszedni semmit nem kell ehhez. A közelben van egy Vácrátóton és egy Pákozdon, a Velencei-tó mellett. Ez utóbbiban még játszótér is van.

Ha kicsit rázósabb szórakozásra vágyunk, menjünk el a bobpályára! Reggel tíztől nyitva vannak, a bobpálya mellett pedig minigolf-pálya, légvár, valamint két, télen fedett műfüves focipálya, étterem-büfé és egy játszótér is lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Megtalálható a Régi Balatoni útnál, a 7-es út 7-es kilométerénél.

Vasárnapra szélvihar és hidegfront várható. Szerintem csak a nagyon bátrak menjenek el a művházakba, bár persze a Millenárison megint csábító a program. Aztán ott van az óbudaiaknak Gryllus Vilmos a Maszkabállal az ÓMK-ban fél tizenkettőtől.

De szerintem menjünk moziba, vagy szombaton hazafelé vegyünk ki valamit a tékából! Sőt, képzeljék el, még tévézni sem ciki időnként. Ez utóbbiból kettőt ajánlunk: a Dunán 9:55-kor az Emil és a detektíveket. Nekem Kästner személyes kedvencem, zseniális a humora. Az Emil pedig csak egyszerűen halhatatlan, és ez a 2001-es megfilmesítés teljesen rendben van. Ha rosszak voltunk a gyerekhez a héten, üljünk le a Polanski-féle Twist Olivér elé az HBO-n tízkor, és rögtön megbocsát nekünk, mert rájön, hogy mennyire jó neki. (Ha ő volt rossz, akkor lökjük be a Cirkóba fél háromkor, 421 percig nem fog előjönni, és máskor meggondolja, hogy viselje magát. Na melyik film lehet az?)

A mozikban túlkínálat van rajzfilmből, alig lehet választani. Én a L’ecsót írnám első helyen, de az már lejárt lemez. A Simpson-család Budapest egyik legnyomasztóbb mozijában , a Hunniában megy negyed háromkor, úgyhogy vegyük ki inkább. Elhanyagoló apák önérzetének ideális, mert a közös dévédézés kényelmes nem-elhanyagoló műfaj, és azonosulhatnak Homerral. A Macsakafogó 2-ről azt hallottuk, hogy rémes, a rajongók már úgyis látták, a többieknek meg minek. Nagyjából mindenhol játsszák.

Nagyon unjuk már a vicces, nagyon technikás, sztárokat megrajzoló szuper dizájnos amerikai rajzfilmeket (Pixar és Dreamworks)? Igen! De állítólag a Mézengúz akkor is király. Adjunk neki egy esélyt.

A cukifüggőknek, no meg az ifjabbaknak ott van Franklin, kicsit poros, hozzánk két év alatt vánszorgott csak el. A teknősmami belebetegedett a múltidézésbe (magyar gyökerek, lefogadom), és a kis unokának kell a barátjai segítségével (még jó hogy) megoldást találnia.

Mi jut eszünkbe az Alvin és a mókusokról? A viccesen igénytelen tizenéves magyar punk? Pedig ez egy rajzfilm. Zenész mókusok sikerre visznek egy elhanyagolt punkmókust. Szerintem alkoholista nincs benne, viszont popszámra mókusseggriszálás biztosan. Ha a kislányunk bukik a rocksztárocskákra, neki való ez a film.

Végül a nagyobbaknak egy fantasy, Tom Stoppard tollából: Az arany iránytű. A kis Lyra Angliában él. Valahogy mégis minden egészen más: minden emberhez személyes démon tartozik, mely a lelkének állatformában élő, önálló megtestesülése. Amikor egy barátját elrabolják, és egy párhuzamos univerzumba kényszerítik, ő elindul, hogy megküzdjön a támadókkal, és hazavigye azt, akit a legjobban szeret. A legkülönfélébb lények (páncélos medvék, hárpiák, szitakötőn lovagló epetörők, lélekzabáló fantomok) tarka forgatagában, alakváltó lelke társaságában vándorol világról világra. Daniel Craig és Nicole Kidman a húzónevek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.25 12:26:54pityupang

  Az arany iránytűt Philip Pullman írta.

 • 2008.01.25 13:09:03hanna

  Tom Stoppard írta a Forgatókönyvet, és ő a nagyobb arc a filmszakmában:)

 • 2008.01.25 19:01:17levendul

  ez a vácrátóti arborétum jól hangzik, ti jártatok ott?  az Emilt az enyémek nagyon szeretik, nekem is tetszik  a Cirkós ötlet meg durvább, mint dexterke sokkolója :)))

 • 2008.01.25 19:59:17xtine

  Mi voltunk Vácrátóton, ami annyira tetszett, hogy azóta nálunk hagyomány lett minden tavasszal elmenni. Idén először pedig már kisbabával megyünk:)))

  Engem mindíg romantikus hangulatba ringat ez az arborétum. Féléves kisfiam pedig imádja a fákat nézni, alig várom, hogy kicsit kiviruljon a természet, és már megyünk is! Mennyi szép fát lát majd ott, és gyönyörű színes virágokat, és tavat és hídat, és ... és finom virágillat leng majd körbe minket, csiripelnek a madarak. Jaj de várom a tavaszt!

 • 2008.01.25 20:24:09xtine

  Idén télen voltunk babakocsistul Tatán kirándulni. Körbejártuk az Öreg-tavat és talán kevesebben ismerik de a Cseke-tavat is érdemes körbejárni. Nagyon szép napsütötte kirándulás volt.

 • 2008.01.27 18:21:27sony

  Na láttuk a Franklint :(

  Arról mért nem szólt a fáma, hogy a nagyija szülei meghaltak egy erdőtűzben, és ennek az emlékébe betegedik bele? Nem volt elég az alkotóknak az erdőtűz? Ha simán leég a házuk, elveszik mindenük, el kell költözniük, az is elég trauma lehet egy betegséghez - no és egy gyereknek is. Én két cuki, ártalmatlan Franklinos könyvet olvasta a gyerekekkel, szeretjük. Nem számítottam erre. De egy kicsiknek szóló filmben kétszer (KÉTSZER!!!) elsütni, hogy valaki elveszti a teljes családját. Egy kalap sz.r. Elnézést. Még akkor is, ha utólag raknak rá bibitapszt.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta