SZÜLŐSÉG

Halál a fenyőfákra!

2007. december 19., szerda 08:03

Karácsony közeledtével mindig eltöprengek azon, vajon idén vegyünk-e fenyőfát. Hiszen a fenyőbiznisz jó példája a fogyasztói társadalom szokásos működésének: a hatalmas területeken felnevelt fákat egyszerre kivágják, a városba szállítják, jó drágán eladják, aztán néhány hét múlva megy az egész a kukába.Illetve, mivel nem fér a kukába, az ember kerülgetheti a járdán, sőt extrém esetben kapkodhatja a fejét, hogy mikor hajítanak ki egy fenyőcsontvázat a tizedikről.


Szóval ilyeneken töprengek a fenyővásárlás előtt, aztán mégis meglátogatjuk a piacon a fenyőmészárszéket, ahol mindent faforgács és zöld tűlevél borít, és mindenhol összekötözött és döglődő fenyők hevernek. Vettem korábban már cserepes fenyőt is, egy helyre cukorsüveget, de őt nem akarom azzal kínozni, hogy a mínuszból beviszem a lakásba.

Sokan nem tudják ugyanis, hogy a cserepes fenyők töredéke éli csak túl a száraz, meleg lakásban töltött heteket. Ha gyökeres fenyőt választunk, tartsuk fűtetlen helyen, és minél előbb vigyük vissza a szabadba. Elültetni úgyis csak tavasszal lehet, ha majd felenged a föld.

Nemcsak a karácsonyi hangulat és a fenyőillat miatt szoktam vágott karácsonyfát vásárolni, hanem azért is, mert utálom a fenyőket. A mai Magyarország területén ugyanis csak nagyon kevés helyen őshonosak a fenyőfélék, viszont rengeteg kertbe ültetik őket, hogy aztán pár év múlva bibliai félhomályba borítsák a földszinti és első emeleti lakásokat. Ráadásul mivel nem ideális nekik a klíma, mindenféle ronda betegségük lesz, például megtámadja őket a gubacsatka. Tövükben a sötét, tűlevélszőnyeggel borított földön nem él meg a fű, de más se nagyon. Úgyhogy vágják csak ki szépen azokat a nevelt fenyőket - persze az ideális az lenne, ha utána nem is telepítenék őket újra.

Ha Kanadában vagy a Kárpátokban laknék, akkor nem lenne fenyőm: csak kimennék a ház elé, és feldíszíteném az ott álló darabot (lehetőleg érintésvédett izzósorral). Ausztráliában vagy Floridában meg megvenném az összecsukható, beépített világítással ellátott fröccsöntött fenyőt, de az is lehet, hogy inkább feldíszítenék egy araukáriát.

Mivel azonban Budapest Székesfőváros lakója vagyok, nem veszek se műanyag, se cserepes fenyőt (nem is tudnám hova tenni, ha véletlenül életben maradna), inkább egy finom gyantaillatú igazit. Aztán Vízkeresztkor repülhet a harmadikról.

Néhány tanács fenyővásárláshoz:

Ha árusnál veszünk cserepes/gyökeres fenyőt, rángassuk meg egy kicsit: volt már, hogy vágott fenyőt adtak el rákötözött földlabdával.

December 24-én délután nagyon olcsón tudunk fát venni, viszont valószínűleg nem lesz túl nagy méretválaszték.

Pláza előtt ne vegyünk fenyőt, mert dupla annyiba kerül, mint a piacon. A legolcsóbban valószínűleg kertészetekben kapunk fát, itt gyökeres fenyők közül is tudunk válogatni.

Visszaváltható gyökeres fenyőket Budapesten és vidéken is több helyütt az Oázis kertészetekben, Debrecenben a Vértesi úti kertészetben, Pécsett a Praktikerben tudunk venni.

Ha kisgyerek és/vagy háziállat van a lakásban, a fát mindenképpen kössük ki két ponton is. A gyertyákkal és csillagszórókkal is érdemes vigyázni: a fenyő, pláne egy-két hét száradás után, szupergyúlékony.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.19 08:46:01huhhh

  Miss Marple, a hozzám hasonló abberáltaknak is kell egy kis élvezet. :))

  Egyébként csak annyi történt, hogy tegnap megfogadtam, hogy komoly témához nem írok, csak olvasok. Ez pedig egy nagyon komoly téma... :))

 • 2007.12.19 08:47:52Miss Marple

  ÁÁÁÁ, mire gondosan megfogalmaztam a disszertációmat, már meg is előztek a párttársak!!!

 • 2007.12.19 08:56:24katampusz

  most csak hangosan gondolkozom.

  nem vagyok meggyőződve a műfenyők környezetbarát voltáról.

  a fenyőfa, mint olyan, megújuló természeti képződmény, (megújuló energiaforrás, bár most nem ebben a minőségében tekintünk rá)

  azaz ha kivágjuk, akkor is nő helyette új, illetve ültetnek újat, nincs gond, mert a fogyás arányában ültetik újra. nem lesz kevesebb fenyő, kevesebb oxigén.  nem vagyok tisztában azzal, hogy a műfenyő gyártása milyen technológiával történik, milyen erőforrások szükségesek hozzá, csak egyet tudok: műanyagból van.

  azt sem tudom, hány év alatt bomlik le, reciklikálható-e.

  egyet merek kijelenteni: sokkal bonyolultabb környezeti hatásai vannak, mint egy igazi fenyőnek, ami életében még oxigént is termel.  valamint: a fenyőtermesztés hazánkban, vagy a szomszédos országokban ad munkát családoknak, míg a műfenyőt kínában állítják elő, éhbérért dolgozó munkások, de nem tudnak megélni belőle, mert egy háztartás mondjuk 15 évig is használ egy műfenyőt, tehát jóval kevesebbre van belőle szükség.  sajnos ez így elég elnagyolt, mert konkrét adatokat nem tudok, de a lényeg azt hiszem érthető.

 • 2007.12.19 08:57:58Miss Marple

  huhhh, de komoly ám!! Én is itt cs.szem az időt ahelyett, hogy mandulát darálnék!!!  Ami a díszeket illeti, nálunk otthon mindig az igazi jó kis retro fújt üveg (műanyag?...) díszek voltak, amik apró, vékony darabkákra tudtak összetörni. Aztán az első saját karácsonyunkra Németországból hoztunk szalmadíszeket, akkor ez itthon még teljesen ismeretlen volt, így évekig szalmadíszes, pirosszalagos fánk volt, azt nagyon szerettem. Amikor már minden százforintos boltban kínai szalamdíszeket lehet kapni, akkor kitaláltam, hogy a mi fánkon csak angyalok lesznek, ezért végigsoppingoltam az összes bótot, vásárt meg az Ecserit, és vettem fajtánként 3-3 angyalkát (üveg, porcelán, kerámia, fém, textil, fonal, bármi csak nem műanyag), és nagyon jópofák lettek így együtt. Más kérdés, hogy idén már kéne mindegyikből egy negyedik is, ha tartanám magam a szimbolikához, de arra sajnos már nem lesz időm.

 • 2007.12.19 09:01:25Brumibaby

  Kard ki kard! Valódi fenyő rulez!

  Tudósítás az Indexen:

  Délután felbőszült kismamák bandái csaptak össze a Vörösmarty téren. Az egyik csoport szaloncukrokat akasztott műfenyőkre, ezzel provokálva a másikat, melynek tagjai csillogó üveggömböket helyeztek el normadiai fenyőkön. Ez érthető módon kihozta a sodrábóól K.-né Z. Amália háromgyerekes családanyát, aki dühödten igyekezett egy háncsangyalkát elhelyezni P. Jánosné mohakoszorúján. Ekkor elszabadult a pokol. B. Adél 28 éves főállású anya ekkor csillagszórót gyújtott, mire H. Gáborné 56 éves nagymama tajtékozva csatlakoztatta 70 darabos lámpafüzérét az elektromos hálózatra. Többen amerikai zoknikat tömtek tele ajándékkal, mások mézeskalácsot kezdtek gyúrni.  A magukról megfeledkezett kismamák mélyen megbotránkoztatták a téren békésen masírozó bakancsos-egyenruhás férfiakat, akik követelték a rendőrség, a köztársasági elnök és a Télapó határozott fellépését.  Ennek ellenére az összecsapásnak végül az vetett véget, hogy a helyszínen megjelent bizonyos T. Gáspár, D. Menyhért és A. Boldizsár, akik valami kisdedet kerestek, amiről mindenkinek eszébe jutott a sajátja, és szépen hazatért hozzá.

 • 2007.12.19 09:08:16koneko

  Brumibaby, de hüjjjje vagy :D :D :D

 • 2007.12.19 09:08:45Miss Marple

  Jaj, Brumibaby, egy jó kis iszapbirkózásnak holmi békés karácsonyi gondolatokkal véget vetni, hát van neked szíved? :))) Budapest vérfürdőváros!

 • 2007.12.19 09:08:50Békanőci

  Teljesen egyedülálló-egyedülélő koromban nehezen birkóztam meg a fenyőfaállítással. :)

  Megvettem,elvittem a felmenőimhez,kibontottuk,befaragtuk,visszacsomagoltuk,kocsiba be,hazafuvaroztam,felcipeltem,kicsomagoltam,stb.Amikor leszedtem a díszeket,újra összekötöztem és levittem a kukához,amitől csupa-csupa tűlevél lett az egész lépcsőház is.Egyszer úgy gondoltam,hogy kipenderítem az ablakon(elsőről),majd elviszem a kukához,így a lakás és a lépcsőház is tüskementes marad.Kilógattam az ablakon,és akkor láttam,hogy valaki odaállt kocsival az ablak alá,pedig nem is lehet...Visszarángattam,és maradt a régi mmegoldás.  Bár már van segítségem műfenyőnk van és szeretjük.Fenyőillatot a mindenféle kis díszek biztosítanak amiket gyártok.  Szaloncukrot nem teszünk a fára,máshol pedig ideje sem marad elhelyezkedni... :)Fehér nem villogós égősor,átlátszó rózsaszín és zöld csillogós üvegdíszek,zöld fényes és matt díszek,matt arany gubószerű golyók,tobozok(szintén arany,én fújtam),matt arany papírmasnik,és nagy bordó masnik szoktak lenni a fán.Plusz pár éve fűztem egy csomó csillagot zöld,rózsaszín,arany,és gyöngyházszínű gyöngyökből,talán ezek csillogak a legszebben! :))  Húúú,nagyon szeretem ezt az egészet,már várom!

  Cseresznye,a varázslat nálam már most működik! ;)

 • 2007.12.19 09:12:03Nilüfer

  Kivonom a kardom:DDD

  Igazi fenyő, de nem tartom ördögtől valónak a műfenyőt sem:)

  És az igazit erre nevelik, mint a karfiolt főzeléknek, meg az ipari fát bútornak.Én védem az esőerdőket!!!!!!!:DD  Díszítés: minden, ami összejött az évtizedek során:DDDDD Csicsás, színes, giccses, szaloncukros, angyalhajas, izzók nincsenek rajta:D

  Az összkép mindig nagyon békebeli klasszikus karácsonyfa.mert egyik üveggömb még a mamáé volt, a gyerekek sóliszteztek száz éve, a szatén piros almák meg annyira aranyosak, a szalna meg annyir hagyományőrző:DDD meg van még hely a fán:DDDDDDDD  Brumibaby, tudósításod nagyon plasztikus:DDDDtetszik:)

 • 2007.12.19 09:13:49katampusz

  az első közös karácsonyfánkat én vettem és cipeltem haza, egy kis ferde malomkerékre emlékeztető normann fenyő volt, 24-én délután kettőkor ez volt a legszebb. négyezret fizettem érte.  meg is kaptam a magamét, mert egyetlen létező talppal sem volt kompatibilis, és a lakótársunk legszentebb nagykését tettük tönkre, mire valahogyan a párom kifaragta.  utána már részletkérdés volt, hogy mit akasztunk rá... én a sk díszeket szeretem, mindig csinálok párat, így minden évben több díszünk van.

 • 2007.12.19 09:15:23katampusz

  ja idén csak szalma lesz, meg néhány könnyű fadísz, ismerem a fiamat, egyszer tuti magára rántja az egész hóbelebancot az ünnepek alatt.

 • 2007.12.19 09:26:18Subbantósdi

  Brumibaby:nagyon tetszett.:o)

  Azért a fenyő olyan nagyon nem környezetvédő, lebomlani sem tud úgy, mint a többi fa, aljnövényzetet sem tűr megy úgy, egy előnye van, ahol van, ott állítólag nincs kullancs. :o)

  Amúgy meg ha ennyire gond a műanyag dolgok világa, ami körül vesz, akkor hogy álltok a műanyag zacskók, tárgyak használatával? Azt is "nagyon" környezetszennyezően állítják elő és ugyanúgy nem bomlik le, ahogy szelektíve sem hiszem, hogy többen tennénk ki a szemetet, mint nem.

  Én nem gondoltam bele a kínai rabszolgaságba a fenyőfákkal kapcsolatban, ezek szerintem valahogy kicsit demagóg dolgok, már bocs, mert sokmindent sajnos a világo harmadivilágbeli kisgyerekekkel gyártatnak.

  A kínaiak meg gyártják a sok játékot, amit meg megveszünk a gyerekeknek, nem? Ott nem rabszolgaság van? Mert azért az nem mondhatjátok, leányzók, hogy csak magyar készítésű fajátékot látnak a gyerekeitek egész gyerekkorukban.... :o)

  Azért a műfenyő, ha sokáig használod, nem annyira környezetszennyező, mivel nem évente dobod ki, az igazi fenyő viszont eleve olyan, hogy sok helyen, ahova eltemetik, már mást nem is lehet ott termeszteni, mert nem tűr meg semmit maga körül. De erről előbb már írtam.

  Na akkor kb. 1:1 a fenyő:műfenyő csata, nem? :o)

  Fenyőillatot lehet venni sprayben, ha valakinek hiányzik, mi nem veszünk, egyébként az elmúlt években én nem tudom, miért, de valahogy mindig olyan fenyőt sikerült vennünk, ami hamar lehullott és nem igazán áraszotta magából ezt a békebeli fenyőillatot. :o)

  Jó, bevállalom, hogy nem támogatom a magyar fenyőtermesztőket.:oO Tessék ezért is ostorozni :o)

  Békanőci: varázslat szerintem is lesz, műfenyővel is, mert nem ez számít, hanem hogy milyen aura veszi körül az egész eseményt, az egész nap hangulata, hogy hallgatunk-e napközben karácsonyi dalokat, hogy csilingelünk, mikor átadjuk az ajándékot, ahogy eszegetünk a fa alatt, stb. Én erre koncentrálok inkább, nem arra, hogy milyen "anyagból" van a fám. :o)

  Jó, csillagszórót inkább nem teszünk fel rá, de azzal lehet csak úgy kézben "kalimpálva" is csodát csinálni. :o)

 • 2007.12.19 09:31:18huhhh

  Brumibaby :)))))) Nem tudok elég hosszú szmájlit írni, fetrengek a röhögéstől. :)))

 • 2007.12.19 09:36:50Nilüfer

  Subbantó, milyen vitáról beszélsz?? Hol itt a vita??? Mindenki örvendezzen annak amit állít!!!!

  Hu, ez most gáz mondat:DDDDDD

 • 2007.12.19 09:47:03huhhh

  Nilüfer, gáz bizony... :)) De rossz az, aki rosszra gondol...:))

 • 2007.12.19 09:53:11begyszli

  Nem baj Nilü:) Karácsony közeledtével elnézzük ezeket a "gáz" mondatokat:) Csak halkan súgom: ne feledkezzünk meg a szaloncukrokról:):):)

  Ja, amúgy én kivételezett helyzetben vagyok, anyósom a kertjében nevelget fenyőfát. Nem tom' hogy csinálja, de karácsony után simán vissza tudja ültetni oszt sömmi baja a fának. A díszek meg!!! Semmi újhullám, össze-vissza színek, új és régi díszek, izzósor és gyertya, szóval oltári nagy egyveleg, de nagyon jó! Még azok a förmedvények is a fát díszítik, amit a anyósom áldott gyermekei tán az oviban készítettek. És szoktunk mindig gyújtani csillagszórót is!

 • 2007.12.19 09:56:46huhhh

  Begyszli, lehet, hogy akklimatizálódott ehhez a "kiültetem, visszaültetem" életmódhoz, most már akkor pusztulna ki, ha az anyósod valamelyik évben békén hagyná. :))

 • 2007.12.19 10:10:03Hicudzsi

  Nekünk műfenyő van (de ezt már itt is leírtam vagy két posztnál, hogy miért) viszont a máfenyő az nem a gyerekkorunkből ismert fröccsöntött műanyag (tudjátok amikből a kifakuló koszorűkat készítették) a mienk karjai fémből vannak, hajlíthatók, a bevonat rajta oléyan textílszerű anyag, kicsit bársonyos fénnyel. Ha levágsz róla egy "tűlevelet" el is tudod szakítani.  Ismerőseimnél akik még a rendszerváltás idején Ausztriából meg Németországból hurcolták haza a műfenyőiket már vagy 20 éve tökéletesen állnak és nem dobálják ki a ház elé.  Nem vagyok környezetvédelmi mérnök, de ennél azt hiszem jóval környezetkárosítóbb a hipermarketes nejlonzacsi dömping...

 • 2007.12.19 10:12:46Nilüfer

  begyszli, az a fa tud valamit, mert a fenyők utálják az átültetést:))

  Mellesleg a legnagyobb átverés az edényes fa, mert akkor bírná ki szegény, ha eleve edényben nevelték volna, de álszent módon karácsony előtt kiássák, beültetik, persze sérült gyökérrel, ami biztos halál a fának.nem éli túl, ha a főgyökerét elvágják.Utána aztán hiába ülteti ki a szegény természetvédő.....

  Akkor inkább vágott fenyő( vagy műanyag, persze:)

 • 2007.12.19 10:14:07Subbantósdi

  Nilüfer: csak Téged tudlak ismételni,

  "milyen vitáról beszélsz?? Hol itt a vita??? Mindenki örvendezzen annak amit állít!!!!". :o) • 2007.12.19 10:15:14szövetszöcske

  Nekunk mufenyonk van, nem hiszem, hogy gagyibb lesz ettol a karacsony. Olyan orszagban eltunk, ahol nem is lehet igazi fenyot kapni, nem volt mas valasztas:) Sok szep emlek kotodik hozza, annyira, hogy megmaradt itthonra is, egyszer hazacipeltem repulovel (nezett is a vamos amikor egy szep majusi hajnalon a repteren kinyitotta a nalam levo kartondobozt es egy plasztikfenyot talalt benne, majd az utazotaskamban meg szinte semmi mast csak a diszeket, de persze konnyen magyarazhato volt, hogy sokat utazom, barhol erhet a karacsony aztan jobb ha hordom a felszerelest magammal...)

 • 2007.12.19 10:17:37begyszli

  Szövetszöcske: már csak meg kellett volna kínálnod a vámost a szüleid által karácsonyfára aggatott szaloncukorból:)

 • 2007.12.19 10:19:28huhhh

  No-no, nyomban letartóztatták volna. :))

 • 2007.12.19 10:29:14Nilüfer

  szövet, most buktál le: a fenyő törzse valójában nyilpuska,, az ágak mini uzik, a díszek meg gránátok:DDDDD a szaloncukker meg azrénbigyó lett volna:DDDDDDDDDD Májusban fenyő:DDDDDD Elképzelem a vámos képét:DDDD

 • 2007.12.19 10:32:02szövetszöcske

  Igen-igen, lattam a vamoson hogy csikorognak a fogaskerekek a fejeben hogy vajon elkezdje-e szetszedni a gombdiszeket, hatha megtalalja benne a frankot, vagy osszerakassa-e velem a fenyot, hatha megiscsak lehet vele loni... De aztan megusztam egy vigyorral testureg-motozas nelkul. Azota is jol teljesit a facska, megerte hazahozni.

 • 2007.12.19 10:40:59Anura

  Lehet, hogy már ismeritek páran a sztorit, de a legvidámabb email, amit mostanában kaptam, hadd emeljem a jókedv fokát. :)

  Ímé a mese...  Subject: Egy hagyomány kezdete...:)  Egyszer, nagyon régen egy karácsonykor Mikulás éppen hatalmasa ajándékosztó körútjára készülődött... de problémák merültek fel.

  Négy manó segítője beteget jelentett, a segédmanók pedig nem tudtak olyan gyorsan ajándékot gyártani, mint a főállásúak. Mikulás ekkor érezte meg, hogy itt még bajok lesznek. Aztán Mikulásné váratlanul bejelentette, hogy kedves édesanyja náluk tölti az ünnepeket.

  Ez még jobban kiborította a már amúgy sem nyugodt öreget. Amikor kiment, hogy befogja rénszarvasait, rá kellett döbbennie, hogy három közülük vemhes, kettő pedig a kerítést átugorva ismeretlen helyre távozott. Még nagyobbra nőtt a stressz.

  A szán megpakolásához kezdett, de az oldalsó merevítő eltörött, az ajándékos zsák a földre esett, tartalma pedig ripityára tört. A síráshoz közel álló Mikulás, hogy idegeit megnyugtassa, a konyhába ment egy csésze kávéra és egy kupica pálinkára.

  Amikor rájött, hogy a manók eldugták kedvenc pálinkás butykosát, csalódottságában ezer darabra törte a kávéscsészéket. Seprűért ment, de az egerek már rég szétrágcsálták a ritkán használt házi szerszámot.

  Ekkor szólalt meg a csengő.

  Mikulás kissé felpörögve indult ajtót nyitni, ahol egy angyalkát talált egy hatalmas karácsonyfával. Az angyalka nevetve köszöntötte:

  - Boldog karácsonyt, Mikulás! Hát nem csodálatos nap a mai? Elhoztam neked ezt a gyönyörű fát. Nézd, milyen szép! Hová állítsam?

  Hát így kezdődött az a hagyomány, hogy a karácsonyfa csúcsára mindig egy angyalkát húznak. • 2007.12.19 10:44:34begyszli

  Anura, ez nagyon kemény! :) Már küldöm is tovább a páromnak, hátha megjön az ünnepi kedve:)

 • 2007.12.19 10:47:49huhhh

  Na nem már Begyszli, a párodnak karóba húzott angyalka kell az ünnepi hangulathoz? :))

 • 2007.12.19 10:52:38Békanőci

  Ez az ünnep különösen varázslatos,hiszen ez lesz az első karácsonyunk hármasban!

  Manónak biztosan nagy élmény lesz a sok csudálatosság! :)  Emlékszem gyermekkoromból,ahogy szenteste beültettek a tévészobába,és onnan láttam az üvegajtón keresztül,ahogy anyuék díszítik a karácsonyfát,mikor kész lettek csengettek,és akkor megjött a Jézuska...

  Pedig láttam a díszítést,és mégis.Kb.öt éves lehettem és kaptam egy huszonnégyes filckészletet,ez rettentő nagy ajándék volt akkor,még az én szememben is.  Szerintem nem azon múlik,hogy milyen a karácsony,hogy igazi-e a fenyő vagy mű,kicsi kerek,vagy magas összevisszaágú,modern üveggömb van rajta,szalmadísz vagy papírlánc;a lényeg,hogy szeretettel készüljön.  Tudom,tudom:nyálas...  Hiába mutat jól a fa,van alatta sok-sok ajándék,ha csak anyu díszít,ha napok óta egyedül robotol a konyhában,miközben apu újságot olvas,a gyerekek pedig bezárkóznak a szobájukba,a nagyszülők pedig egyedül ülnek és arra várnak,hogy valaki az ünnepek alatt rájuk nyissa az ajtót vagy legalább felhívja őket.

 • 2007.12.19 10:56:59Nilüfer

  mi együtt díszítünk, és civakodunk, kell-e a tízezredeik izé is rá, meg annyi cukor,majd alácuccolunk, ezitán kimosdunk, felöltözünk, és bevonulunk a hálószobába csapatostul, egyedül az apa nem, aki kivilágítja a fát, felteszi a megfelelő zenét, még előkap pár csomagot, aztán csenget..és ha bevonulunk, meglepődünk, milyen szép lett a fa, meg minden,.pityogunk is:)ja, és minezek előtt van az estebéd, mert sem a vacsorával, sem az ajándékok habzsolásával nem bírunk várni:DDDD

 • 2007.12.19 11:03:54Pumatex

  Nálunk a minilakás és aszőnyegek miatt a vágottfenyő kilőve, a macska miatt meg a cserepes is. Bár ha lesz rendes lakás, szeretnék élő (tudom, holt)fenyőt majd, de egyenlőre megelégedünk egy apró műfával. Ez máág idén jó, mert a héthónapost annyira nem hatja meg a dolog, legszívesebben összegyűrné vagy megcsócsálná. De jövőre még nem tudom, mi lesz...

 • 2007.12.19 11:06:18Nilüfer

  na, kinyomtattam, szétosztottam..a kollégáknak is angyal van a fa tetején:DDDDDDDDD

 • 2007.12.19 11:09:08Atina

  Most nem olvastam el a kommenteket, de van egy karácsonyfás sztorim.

  Angliában voltam au pair, s volt egy magyar srác is, aki nem nagyon tudott angolul.

  Mondta neki a család, hogy hozza be a fenyőfát a kertből. Ott valamikor november végén, már felállítják a fát.

  Ő kiment, keresett a kerti kisházban egy baltát, s kivágott egy fát a kertből. Bevitte.

  A család döbbenten nézett. Ők úgy gondolták, hogy a kerti kisházból hozza be a műfenyőt.

 • 2007.12.19 11:12:06málnabálna

  Szubjektív szerény véleményem, h inkább nem sárdobálok senkit se azért mert "praktikus" műfenyő párti, se azért mert (még!) élőt (cserepeset), avagy "félholtat"(kivágottat)vesz és azt dísziti csilli-villibe.

  A lényeg a nagybetűs ÜNNEPEN van, s hogy végre együtt a család vagy sajna nem, ám legalább lehet mire készülődni, sütni-főzni, díszeket fabrikálni, vagy csak nagy lelkesedéssel összeválogatva -készen-megvásárolni itt-ott a karácsonyi bazárban, hogy végül családi/-as körben, vagy vki egykén is tudjon tiszta szívből örülni: ÜNNEP VAN, HÁT ÉLVEZZÜK KI MINDEN PILLANATÁT-előtte, közben, s még utána is!!

  Egy tipp a cserepes fenyő-pártiaknak vagy csak akik most próbálnák ki (mint mi is az első együtt töltött Ünnepünkön!:-):

  (erdész apósom tanácsa egyébként)

  -tartsuk a megvásárolt cserepes fenyőkét kint az erkélyen a nagy napot megelőző pár napig, majd -esetleg ha van hűvosebb előszobánk/lépcsőházunk-kezdjük itt a melegre szoktatást, amit hip-hop megszok fenyőkénk, s landolhat is már a szobában!

  Amire vigyázni kell, h a fenyőkénk élvezettl veszi majd a jó meleg (kb.20fokos)szobánk éghajlatát, így szépen fejlődésnek is indul, tehát öntözgetni is kell 3-4naponta (de 7ente legalább 1x) és majd csak tavasszal kiültetni v.kiköltöztetni az erkélyre, persze csak ha nem túl nagy, hisz'nagyobbacskákat jobb ha kiültetjük.

  Nekünk most egy kb.60 cm-es poronty-fenyőnk van (Bence porontyunk pedig még odabent!kb.3 hét vagy hamarabb s landol ideát!:),-tehát egy ilyen csöppnyi méretű kisfát nyugodtan eltárolhatunk tavasztól még egy piciny erkélyen is!

 • 2007.12.19 11:20:01Subbantósdi

  málnabálna:egyetértek Veled. :o)

 • 2007.12.19 11:21:03ruju

  Azt hiszem két éve mi is megpróbálkoztunk a cserepes fenyővel, de nem sikerült :-( Azóta vágottat veszünk. Még nem tudom, mivel díszítünk, mert Mo-n vannak a díszek a padláson, majd holnap már meg fogom tudni nézni, hogy mi van tavalyról és még régebbről, ma délután indulunk haza :-DDDD

  Szaloncukor és mézeskalács garantáltan lesz :-)

 • 2007.12.19 11:27:53Nilüfer

  málna, igazad van a fenyő.ügyben, ha nem az ünnep előtt vájták ki szegényt, akkor a módszer beválik, nálunk lassan két méteres az egyik ilyen példány.De ő magonc korától dézsában lakoot, mielőtt karácsonyfa lett, így a gyökere is átvészelte az ültetést.

 • 2007.12.19 11:51:55begyszli

  ruju: jó utat, szerencsés hazatérést!

 • 2007.12.19 14:44:51Tori

  Andersen fenyőfás meséje úgy megríkatott kiskoromban, hogy amint önálló életet kezdtem és döntéshozó lettem, egyértelművé vált, hogy vágott fenyőm sose lesz. Egy ideig cserepes fenyőztem, aztán ünnep után elajándékoztam kertes/telkes ismerősöknek. Mióta gyerek is van, nincs erre erőforrásom, csodaszép üvegszálas műfenyőnk van, lányom imádja csodálni a színváltós karácsonyfát.

 • 2007.12.19 14:59:39manci

  Ha valaki szeretne sajátkezűleg díszeket csinálni, de éppen nincs elég ötlete hozzá, annak ajánlani tudom, hogy nézze meg az Árkádban az ovis csoportok által feldíszített karácsonyfákat.  Gyönyörűek, ötletesek!  Vannak vékony drótra szív alakban felfűzött pattogatott kukorica díszek. Hasonló elven létrehozott, különböző alakú mazsola fűzérek. Natúr színű, hullámos és sima kartonpapírból kivágott szívek, fenyők, stb., magokkal, fűszerekkel meghintve, és még sorolhatnám...  Szóval tényleg szépek!

 • 2007.12.19 15:11:01katampusz

  a pattogatott kukorica és mazsola előbb fogyna el nálunk a fáról, mint a szaloncukor...

 • 2007.12.19 15:29:38Tori

  Okoska, egy évtizede nem fogadok el vágott virágot, cserepessel van tele a lakás. :) És csak a kötözködés kedvéért jegyezném meg, hogy a cigánypecsenye illata is isteni, pedig az határozottan döglött. :)))))

 • 2007.12.19 15:37:04Subbantósdi

  Okoska: a fokhagyma nálam is tiltólistán van, semmit sem főzök belőle, senki kajáját nem eszem meg, ha tesz bele, mivel a szagától komolyan rosszúl vagyok. Ha a férjem eszik ilyet a munkahelyén, mert rendel kaját és nem tudja megállapítani, ebbe vajon tesznek-e vagy sem, akkor amíg nem múlik el a szaga, addig kerülöm, mint egy leprást. :o) És állandóan szellőztetek.

  Ez már lehet, túlzás, de tényleg komoly rosszúllétem van attól, hogyha valakiben csak kicsit érződik ez a kipállás a száján, testén át. :o( Brrr.....

 • 2007.12.19 15:45:01henianyu

  December 24-én olcsó fát?! MI kb 2 éve ezt a stratégiát választottuk és egy sima tülevelü 1 méteres fát akartak 6000 forintért adni!Szemétség volt!Nem is vettük meg! Szerencsére máshol kaptunk ingyen(de csak mert a férjem régi osztálytársa volt a fickó)Ezzel azért óvatosan!Inkább időben vegyétek meg a fátokat! Szerintem az ünnep a fa illata nélkül nem is igazi!!!!

 • 2007.12.19 17:09:09Anura

  Jah, én sem láttam, hogy annyival olcsóbb lenne, ráadásul pocsék a kínálat, csupa sárga, vagy nyomorék fa többnyire, és kinek van kedve szenteste előtt hajkurászni a nap hősét?

  Inkább megvettük vasárnap, szép, gyönyörű, vödör vízben áll, és csak be kell faragni majd, meg díszíteni.

 • 2007.12.19 18:33:34trollkotze

  Szerintem nagyon lehangoló a halott fa látványa. Az meg egyenesen dühít, ha karácsony másnapján(!) már kidobott fenyőket látok. Könyörgök, akkor mi a lóf... pikulának kell az a nyomorult fa?

  Ez biztos valami infantilis csökevény nálam...

 • 2007.12.19 20:06:32moon

  henianyu, anura: ott a pont, en 24-en delutanra gondoltam, amikor mar pakolnak az arusok  javitottam is  b

 • 2007.12.19 20:58:22peppermint

  Brumibaby :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))  És a témára kanyarodva: igaziban utazunk, vágott változatot alkalmazva. Mert jó az illata, ez az alapvető ok. És persze a szokások rabjai vagyunk.

  Bár idén még nincs meg a fánk.

  Apropó: nálatok hogy viszonyult a karácsonyfához az 1 év körüli totyogó? Volt rombolás-tombolás? Volt valami védelmi rendszeretek baleset ellen?

  Előre is hálás vagyok, ha írtok valami megnyugtatót.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta