SZÜLŐSÉG

Börtön jár a zaklatásért

2007. december 13., csütörtök 15:55

Januártól több évre is lecsukhatják azt, aki volt feleségét zaklatja vagy fenyegeti. Az Országgyűlés hétfőn döntött a büntető törvénykönyv módosításáról, mely jelentős lépést jelent a családon belüli erőszak visszaszorításában.


Zaklatásnak számít, ha valaki más megfélemlítése céljából magánéletébe önkényesen beavatkozik, őt rendszeresen háborgatja. Az is bűncselekmény, ha valaki telefonon vagy személyesen rendszeres kapcsolat fenntartására törekszik mással, annak akarata ellenére. Ezt a most elfogadott törvénymódosítás értelmében egy évig tartó szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetik.

Eddig csak szabálysértésnek minősült a félelmet keltő fenyegetés, mostantól azonban ez bűncselekménynek minősül és két évvel büntetik.

Minősített esetben, ha valaki volt házastársa, élettársa vagy gyermeke ellen követi el a zaklatást, hároméves szabadságvesztéssel büntetik. A zaklatás nemcsak a családon belüli erőszakra, hanem más esetekre is vonatkozik. A törvény indoklása szerint minden embernek alkotmányos joga a magánszférához való jog, és ezt az államnak védenie kell. Korábban nem volt olyan tényállás a jogban, ami alapján a zaklatást büntetni lehetett volna.

Férje, élettársa bántalmazása miatt hetente hal meg egy nő ma Magyarországon, és havonta meghal egy gyermek családon belüli erőszak miatt. A büntető törvénykönyv zaklatással kapcsolatos módosítása január elsején lép hatályba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.13 16:23:20Kékfelhő

  Ideje volt. Remélem ezt most nem szúrják el.

 • 2007.12.13 16:30:02cozumel

  "Férje, élettársa bántalmazása miatt hetente hal meg egy nő ma Magyarországon, és havonta meghal egy gyermek családon belüli erőszak miatt."

  Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

  Es valami hasonloan szep statisztikaval buszkelkedhetunk a gyermekek ellen csaladon belul elkovetett szexualis zaklatasban is.  Sajnos a torvenyek nem elegendoek. Kell rendor, aki ugy elviszi a bantalmazot a p.csaba, mint azt az USAban teszik, ha bejelentes erkezik.

  Tudom, tudom, az USA-t ma csak utalni szabad, de hogy ebben (es nem a hulye realiti show-kban) lehetne oket majmolni kicsit, az nem is kerdes.

 • 2007.12.13 16:37:21Coccinella Septempunctata

  Ez a törvény nagyon-nagyon későn érkezett meg hozzánk... Ez már nem fogja az évi 52 nőt feltámasztani, a gyerekek horrorélményeit eltörölni.  És hiányolom a törvény mögül a megvalósítási tervet. Az, hogy hozunk egy törvényt, nem jelenti azt, hogy meg is oldottuk a problémát. Amíg a rendőrök hozzáállása olyan a problémához, hogy jól van, ha most szépen hazamész, akkor nem készül jegyzőkönyv, addig hiába hoznak törvényeket. Amíg a ház és kert körbekamerázására, és táskában hordott diktafonra van szükség háromszáz rugóért, hogy a rendőrség elhiggye a zaklatás és fenyegetés tényét, addig tök mindegy, hogy van-e törvény... Bár már ez is eredmény, hogy az elvált nőket nem tekintik a válás után is a férj tulajdonának.  Kívánom, hogy ez a törvény legyen egy lépés előre a családon belüli erőszak elleni harcban, és nem csak egy paragrafus, amivel a jogalkotók az "emancipuncik" meg "vadfeministák" pofáját akarják betömni.

 • 2007.12.13 17:23:39Atina

  Ez nem a rendőrökön múlik. Könnyű mindig őket szidni, hiszen ők vannak a tűzvonalban. De lássuk be, ha az állampolgár érdekében eljárnak egy másik állampolgár ellen, akkor máris az RTL klubbon találják magukat.

  Már akkor is meg vannak hurcolva, ha figyelmeztető lövést mer leadni egy menekülő bankrablóra.

  Ezért az állását féltő zsaru kétszer is meggondolja, hogy mikor mit merjen intézkedni.  Az ügyészségen sokkal több múlik. Csak ez nincs előtérben. A sajtónak ez nem érdekes, mert túl mély, meg bonyolult az ecceri állampolgárnak, aki Mónika shown művelődik.  Amúgy meg ha lesz olyan, hogy zaklatás (a Btk-ban), akkor a rendőrnek is kötelessége lesz komolyan venni egy ilyen bejelentést.

 • 2007.12.13 17:27:07henianyu

  Végre!! Csak mostmár a rendőrség is fogja fel mi a szitu, kapja magát és cselekedjen ha kell!!!!

  Egyébkent én személy szerin minden férfinak aki bántja élete párját kívánok egy nála kb kétszer nagyobb fazont aki megzupálja mint szódás a lovát!!!

  Aki pedig gyerekeket bánt és erőszakol meg annak a Qantanamói fogolytábor nyaralás lenne ha kezem közé kapnám!!!!!!!!!!

 • 2007.12.13 17:30:10Pandi

  Hurrá, végre!

  Anno ugyanígy örültem az új állatvédelmi törvénynek is...

 • 2007.12.13 17:34:33Illatos nyár

  Éles váltás.  Eddig a vagyonhoz való jog erősebb volt a személyes biztonsághoz való jognál, mert sosem zárták ki az agresszort a lakásából, míg ott volt vele összezárva a családja.  Sok kérdést felvet a fordított hozzáállás. A választások környékén egyeül az SzDsz programja tett erre utalást, s ők gondolták így. nem politizálni akarok, de örülök, hogy ez a kezdeményezés gyakorlati megvalósítás szintjére lép(ett)

 • 2007.12.13 19:14:40Nilüfer

  Locsolókanna, nem bírom ki, hogy ne írjam le: már hogyne zárták volna ki..a kizárólagos lakáshasználat erre van kitalálva.Nem olvastál még bíróságokat szidalmazó hajléktalan apákról? na , őket valszínű éppen ilyenekért tett ki a bíróság.Más kérdés, hogyan hajtható ez végre...

  Vajmi kevés köze van a vagyonhoz. A viselkedéshez annál több.

 • 2007.12.13 19:32:26dortimcsi

  Sajnos azt kell mondanom,hogy családon belüli zaklatás esetén sem jára 2 illetve 3 év....Ennyi a kiszabható törvényi maximum...A bíró gyakorlatot figyelembe véve a 3 évvel büntendő esetben 1év 3-6 hónap a reális....

 • 2007.12.13 20:49:49Brumibaby

  Előrebocsátom, hogy rohadt dolognak tartom a családverést, de még mielőtt boldogan hátradőlünk, és hurrázni kezdünk, nézzünk már kicsit távolabb az orrunknál.  Tételezzük fel, hogy Mocsok Állat zaklatja elvált nejét. Tételezzük fel, hogy tanúk előtt teszi, esetleg hangfelvétel készül, vagy más módon a dolog direktbe bizonyítható. Ideális esetben fél év múlva lesz vádemelés. Még ideálisabb esetben újabb fél év múlva ítélet. Ha Mocsok Állat nem vmi Mocsok Visszaeső Állat, akkor valszeg nem lesz végrehajtható szabveszt. Mocsok Visszaeső Állat esetleg be lesz zárva. Akkor aztán melőja se lesz meg jövedelme se lesz, szóval a gyereket se tudja majd eltartani.  Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy Mocsok Állat meg ne érdemelné, hogy a tökét megszorongassák, de ne gondolja már senki, hogy a büntetőjog az vmi univerzális szuperpempő, ami minden bajra orvosság.  A büntetőjog az olyasmi, mint a gyerekverés. Tehetetlenségből és eszköztelenségből áll. Szóval ne fűzzetek ehhez a törvényhez nagy reményeket. Szerintem.

 • 2007.12.13 21:04:57boglár

  Azért jellemző, hogy ilyesmit Mocsok Visszaeső Állatok követnek el többségében. Vagyis igen gyakori lesz a végrehajtandó szabveszt. Legalábbis ha az én karmaim közé kerülnek:) Sőt elég lesz a sima büntetett előélet is.

  A feljelentéstől jogerőig tartó egy-másfél évben pedig például szóba jöhetne a távoltartás (ha működne a gyakorlatban).

  A gond inkább az lesz, hogy - mint a testi sértéseknél - az exnej/élettárs majd szépen megtagadja a vallomástételt a mentességre hivatkozva, aztán bizonyítsd, ahogy tudod...

 • 2007.12.13 22:23:12evaandrea

  Van köztetek jogász?

  Mit lehet akkor tenni, ha egy kistelepülésen kénytelen elmenekülnie a saját házából a gyerekével, mert férje veri, fojtogatja...

  Beadja a válókeresetet. A férje nem jelenik meg a tárgyalásokon, már másfél éve húzódik az ügy, a bíró a nyilvánvalóan agresszív alkoholista férj pártján áll, hisz nem választja el őket.

  Ha az utcán megtámadja a feleségét, a rendőrök, ha egyáltalán kijönnek, nem tesznek feljelentést, hisz együtt isznak a férjjel...Meg a férjnek joga van a lakásában lakni ingyen, a telefonját, autóját elvenni...hisz nem váltak még el.

  Tudtok jó megoldást?

  Ja, és nem veti fel a pénz, szóval senkit sem fog lefizetni...

  Én egyébként aggódok érte, mert ha el is válnak, és valahogy kiteszi a házából, bármikor megtámadhatja , és sokra megy azzal, ha mondjuk rágyújtja a házat, akkor megbüntetik.

  Egyébként rendszeresen jogiosítvány nélkül vezet, kötözködik, verekedik, de bármit tesz, nem viszik be a börtönbe, mert akkor enni kell adni neki. Ez a magyarázat a rendőröktől való. Őrület.

 • 2007.12.14 08:24:14Yuki

  Adott egy agresszív, nem túl intelligens zaklató. Adott volt feleség + gyerek. Volt nej feljelentést tesz, bíróság elítéli volt férjet. kiszabható max egy év. volt férj nem fogja élvezni a sittet, az egy év alatt nem elgondolkodik, magába száll és megváltozik hanem... volt feleséget okolja, hogy őt ide juttatta. Egy év elég hosszú idő, hogy valaki felturbózza magában az indulatait, bosszúvágyat, de nem elég hosszú ahhoz, hogy elfásuljon. Volt férj szabadul. Mi lesz akkor? Munkája valószínűleg már nem. Lakás? Talán. De ha amúgy is albérletben lakott a válás után, most pénz nélkül mehet az utcára. Nincs sok veszteni valója, ha volt nejet újra zaklatja, vagy gyereket bosszúból elviszi, legfeljebb visszakerül a sittre.  Lehetne belőle jó kis hollywood-i thrillert forgatni. Gyerek macskája eltűnik. Nej retteg, gyerekkel összebújik, sötét házban a padló nyikorog... csak nálunk nincs utolsó pillanatban megjelenő sheriff, aki a legjobbkor a háttérből lő, így a pisztolylövés nem volt feleséget vagy gyereket, hanem a zaklatót teríti le.

 • 2007.12.14 09:05:47thais

  Tegyük fel, hogy a családját verő férj egy szoba-konyhás lakásban lakik a volt vagy válófélben lévő feleségével ill. gyermekével. A lakás közös tulajdon. A feleségnek nincs módja a férjet kifizetni. Ki nem teheti az utcára az agresszív viselkedése ellenére. Ha elítélik, ha nem felfüggesztettet kap, akor a büntetés letöltése után visszatér a közös ingatlanba. A dolog kezdődik előlről. Ha még rárakódik a börtönben felgyült düh is, sokkal rosszabb helyzete lesz a családnak. A megoldás a szociális bérlakás lenne. Ahová el lehetne költöztetni a veszélyeztetett anyát gyerekével, gyerekeivel. Ha ez lenne, esetleg a feljelentési kedv is megnőne az agresszív féllel szemben. Addig nem fogja jelenteni, hogy bajban van, mert a lakhatási problémáit nem fogja tudni megoldani. A dolog akkor sem nagyon szerencsés, ha több szoba van, a közös fedél ugyanígy fogja generálni a problémákat. Amíg a lakásproblémát nem tudják megoldani, addig megoldatlannak gondolom a problémát. Apropó, milyen esetben lehet kényszeríteni valakit törvényileg, hogy költözzen el, ha agresszíven viselkedik és veszélyezeteti a gyerekeit? Ha valaki ért hozzá, írja már meg.

 • 2007.12.14 09:33:06Békanőci

  Túl sokan kerühetnek majd börtönbe... :(

 • 2007.12.14 09:47:42Békanőci

  Kerüljenek is!  De akkor mi van,ha telefonon nem fenyeget,nem követel semmit,nem akar kapcsolatot tartani,csak megtanítja a nevelt lányának a kétéves kisfiát arra,hogy a telefonba mondja,hogy "te büdös kurva,dögölj meg!",és naponta töbször mindenféle számokról felhívnak?

  És,ha vevőket küld a házra,pedig nem árulják?

  És,ha hólapáttal betöri a bejárati ajtót,de nem ver meg,miközben a négyéves ikrei bennt kiabálnak,hogy "ha most apu bejön,akkor megöl"?

 • 2007.12.14 09:54:14Békanőci

  Új asszony fellökött engem is az utcán,pedig nem velem esett meg(mi közöm nekem hozzá?).Ja,és nagypapa sírva jött haza,mert a volt veje az utcán azt kérdezte,hogy mikor kerül már a föld alá?

  Jól felidegesítettem magam,de ez is zaklatás,szerintem.

  Minden támogatást meg kellene adni azoknak,akik ilyen helyzetben vannak.

 • 2007.12.14 10:00:41Atina

  Nemcsak házastársak/volt házastársaknál van zaklatás.

  Engem egy exbarát zaklatott, mert ő nem szokott hozzá, hogy kirúgják. Én meg meg mertem tenni, amikor láttam, hogy agresszívós. Azt mondta, hogy ő ilyen, ha nem tetszik szedjek nyugtatót. Én dobtam.

  Aztán valaki kromofággal leöntötte a kocsiját. Az volt a szerencse, hogy hamar kiderült ki volt a jóakarója, mert így nem én lettem meghupálva.

 • 2007.12.14 10:02:12Atina

  evaandrea

  Nej mit tud csinálni. Hirtelen felindulásból szúr, aztán dutyiba kerül. Ez a magyar jog.

 • 2007.12.14 10:19:53Atina

  Unokatesómat exférj a saját házában bántotta. Azt mondta a rendőrség, hogy az ex még oda van bejelentve, nem csinálhatnak semmit.

  Ha az utcán bántotta volna, akkor a garázdaság belefért volna, de az ex sem volt annyira hülye. Utcán szemtanúk is lehetnek.  Most tartásdíjat nem fizet, de a gyereket vasárnaponként elviszi és megy a lelki terror. Anyuka volt már a gyámügynél, bíróságon, rendőrségen, de apukának láthatást ítélt a bíróság, kötelességük a gyereket odaadni. még akkor is, amikor a gyerek sírva könyörög az anyjának, hogy "Ne adj oda neki!".

  Aztán persze most van a gyermekpszichológus.  Na ez is felháborító.

 • 2007.12.14 10:36:57ka9

  A törvény jó, hogy lett, de sajnos érdemben segíteni tényleg nem fog önmagában. Ha már gyerek is van, az anya általában csak akkor mer lépni valamit, ha áll mögötte egy összetartó család (szülő, testvér, nagynéni-nagybácsi), aki baj esetén fedelet tud adni a feje fölé. Még akkor is ott a félelem a megaláztatástól, ha bevallja, hogy verik, illetve a férj bosszújától. Szóval biztosítani kell, hogy legyen hova menni. Ja, és az ilyentől a láthatást egy életre megtagadni!

 • 2007.12.14 11:25:05moon

  evaandrea: nane.hu illetve a korzeti csaladsegito kozpont segitseget kerjetek szerintem, es drukkolok

 • 2007.12.14 12:18:42moon

  NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület

  Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között)

 • 2007.12.14 18:31:23evaandrea

  Köszönöm Moon,

  most hívtam fel, és megadtam a telefonszámot.

  A 4.tárgyaláson a férj távolléte ellenére elválasztották végre őket. kb 1 hónap múlva jogerőre emelkedik, amikor is hatóságilag kilakoltatják a pasit. Na onnantól kezdve kellene a védelem...

 • 2007.12.14 19:20:16wish73

  azért a semminél akkor is több,ha nem lesz mindenre gyógyír. nyilván évekbe telik, míg kialakul, de nem véletlen, h "normális" országokban ezt alkalmazzák. a távolságtartási dolog sem hülyeség. amúgy meg, aki azon parázik, h hogyan fog egy anyagilag ellehetetlenített vadállat a börtön után vagy a lkásból kitéve tartásdíjat fizetni, az vajon azt gondolja, h enélkül viszont szépen fizetne, mint a katonatiszt. akik renszeresen verik, zaklatják a családjukat, nem arról híresek, h anyagilag példásan gondoskodnak az asszonyról, gyerekekről. szóval szvsz csak a láncaikat veszíthetik, akik meglépik a feljelentést. ha jól működik a rendszer, akkor a szabaduló ffi, még, ha jól fel is szívja magát és elölről kezdi, másodjára talán gyorsabban kezd működni a gépezet, és visszaesőként hamarabb és hosszabb időre jut vissza a sittre. azért, mert egy megoldás nem tökéletes, még nem jelenti azt, h akkor ne is legyen semmi.

 • 2007.12.14 19:26:05Moira

  Eggyetértek thais írásával, amíg nincs hova menni a gyerekekkel, addig az asszony sokat eltűr.  Anyámat verte apám, mindennaposak voltak a balhék(mondvacsinált okokkal).

  Fenyegette, hogy megöli, stb.

  Felhívta a rendőröket nemegyszer, közölték, amíg nem folyik vér, nem jönnek ki, hívjuk a családsegítőt/gyámügyet.

  Gyámügyes nő kijött (fater "véletlenül" pont nem volt otthon) Megnézte milyen kupiban él apám, beszélgetett anyámmal, majd közölte, hogy ez már nem rájuk tartozik hívjuk a zsarukat.  A vége az lett, hogy anyám megunta a dolgot, és egy balhénál felpofozta fatert, aki erre megütötte, majd belelökte az üvegajtóba.

  Na ekkor mentem el a rendőrségre, feljelenteni.

  Mire hazaértünk a hugommal, anyámat elvitték a mentők(megkértema szomszédot, hogy hívja őket), apámat meg a zsaruk.

  Ki jött haza két óra múlva? Apám.

  Anyám meg majdnem elvérzett, mert bajáról kellett neki vért hozni, éppen nem volt a kórházban.  Fater lefizette az orvost(ezt elújságolta anyámnak is), aki nme tett feljelentést, közölte, hogy nyolc napon belüli sérülése van csak.  Egy évre rá tárgyalás (a bírónő, khmmm, nem volt a hyelzet magaslatán), azt mondta, béküljenek ki.  Fater végül elköltözött, mert lett hova.

 • 2007.12.14 21:26:48krizsi

  Helló!
  Rendszeresen olvaslak benneteket, de most nagyon szerettem volna hozzá is szólni.
  Szociális munkásként foglalkozom a családon belüli erőszakkal, annak mindenféle vetületével (áldozat, elkövető, megelőzés, kezelés, stb.)
  Amit szeretnék leírni, hogy a Nane Egyesület mentális és gyakorlatias segítségén túl még ajánlanám az alábbi szervezetet. Legutóbb, amikor hallottam róluk, akkor 100 Ft/órás jelképes összegért védtek családon belüli erőszak áldozatokat. A nevük Családőr Egyesület.
  Közvetlen telefonos kontektot a Nane-n keresztül lehet kapni. Olvasni a tevékenységükről itt lehet:
  www.csalador.extra.hu/
  Ezen kívül van még egy szervezet a Patent Egyesület, akiket szintén jó szívvel tudok ajánlani, nekik jogsegély szolgálatuk van, ami elérhető szerdánként 16 és 18 óra között a 06-70-5295676 mobilszámon, illetve a jog@patent.org.hu email címen. Ja igen, a Nane-ban szerdán nincs ügyelet, viszont elhelyezésekben, intézményes segítségben is képben vannak, és szerintem nagyon jók az áldozatok pszichés megerősítésében, nem ítélik el őket, és nem hibáztatják őket.
  Tudom, hogy nagyon kevésnek hangzik mindaz, amit leírtam és szerintem az is.

 • 2007.12.17 01:30:17gendermember

  re: krizsi

  "Tudom, hogy nagyon kevésnek hangzik mindaz, amit leírtam és szerintem az is."--- szerintem is az. minden önkormányzatnak (megyének, bármilyen közig. egységnek pl. 10,000 főként) kötelessége lenne fenntartani jól őrzött menedékházat? amíg a törvény az elkövetőt védi és nem az áldozatokat, legalább legyen hova menekülni.  én egyszer-kétszer befogadtam a lakásomba szál hálóingben menekülő nőt, aztán nézhettem, hogyan veri szét kisbaltával az ajtómat az ellenérdekelt fél. a rendőrséget meg nem az foglalkoztatta, hogy magántulajdon vs. balta, hanem azt akarták tudni, ki nekem a nő. rokon? nem. prosti? nem. leszbik vagyunk? nem. és itt megállt a tudomány.

 • 2007.12.18 14:47:30Art Mooney

  de jo, ezentul ha mami uj pasit fogott maganak, a regi meguntat egyszeruen bortonbe tudja juttatni.  + gondolom a ferjuket lelki terror alatt tarto felesegek ellen sosem lesz lehetoseg a torveny erejevel fellepni. mert az ugye mindjart mas (amikor en terrorizalok, nem pedig engem terrorizalnak).

 • 2007.12.18 15:35:02Nilüfer

  evavandrea, itt vagyok, jogász.Nem a bíróság fogja megoldani, ugyanis lakást nem tud adni ő sem..az meg nem igazán fer, hogy bíró a férj oldalán áll, mert nem választja szét őket...vannak eljárási szabályok, néha nehézkesek.A bíró nem áll senki pártján, de az ítéletet neki kell megindokilni, és ő felel a szabályos eljárásért..

  nem állítom persze, hoy a bíró mindiíg a helyízet magaslatán áll, merthogy ember, de a dolgok nem ilyen egyszerűek.....

  Azt meg határozottan állítom, hogy első fokú bírót nem fizet le soha senki, terjedjenek erről bármilyen vad történetek.Az ügyvédek egy része persze azzal kér pénzt az ügyfelétől, hogy azt a bírónak adja, magam is tudok ilyen esetről, de ez szemen szedett hazugság.Ennek semmi értelme..olyan lenne, mintha a parkolófiút vesztegetnéd, hogy jó helyed legyen az operában..első fokon még messze nem dőlnek el az ügyek véglegesen.

 • 2007.12.26 23:16:35Apafarkas

  Azért itt az általános "férfiellenes" felháborodásba had szúrjam be azt az észrevételt, hogy egy bűnösséget bizonyítani is kell. Ha a rendőrség bemondásra elhiszi és elviszi a bántalmazót, akkor ezzel eléggé durván vissza is lehet élni. A jog meg feltételezi, hogy a jogalany él a lehetőségeivel. Más szóval nem lehet azon segíteni, aki nem kéri.

 • 2007.12.27 00:19:10másutt

  Apafarkas,

  nem ferfiellenes itt senki, csak Szemet Allat ellenes.

  tenyszeruen tobb ferj (ferfi)baltalmaz feleseget (csajat), mint forditva. sajnos.

  akinek nem inge...!!!

  (nekem peldaul egy Szent Ember jutott, egy csodalatos csaladapa. nem mindenki ilyen szerencses.)

 • 2007.12.27 08:31:50Brumibaby

  Apafarkas, Art Mooney és mások, szokás szerint mindenkinek igaza van. Mert az agresszió se előzmények néküli. A nők eszköztára a "zaklatásra" valószínűleg egyszerűen színesebb és kifinomultabb, és nincs a világon olyan jogalkotó, amely kezelni tudna ridegséget, szexuális zsarolást, lelki megalázást, mellyel a nők is széles körben és "eredményesen" tudnak élni a párkapcsolatokban.  Valakit meg lehet ölni egy baltacsapással, és meg lehet ölni pici adag mérgeknek éveken át történő folyamatos adagolásával is.  Ja, és mielőtt megint kérdésessé válna: nő vagyok.

 • 2007.12.27 11:59:29másutt

  Brumibaby, csak reszben ertek egyet.

  Akinek egy nalanal 40 kg-val nehezebb ember bakanccsal szetrugja a fejet, mert egy masik parral allt ossze... annak kevesebb modja van az elmenekulesre, mint akit 'kifinomultabb eszkozokkel' zaklatnak, mint peldaul ridegseggel vagyu szexualis zsarolassal.

  nem halnak bele hetente szexualis zsarolasba.

  itt nagyon sokszor tenyleg brutalis eroszakrol van szo. nem boldogtalansag okozasrol!  es az, hogy az 'agresszio sem elozmenyek nelkuli' azt sugalja, hogy a bantalmazott nok maguknak okozzak az eroszakot.

  en meg emliteni sme mernek ilyesmit!!!!  senki nem okozza magara, hogy baltaval szetverjek a fejet, vagy halalra rugdossak a gyereke elott.

  akkor sem, ha megalazot valakit, vagy szexualisan zsarolta. sorry.

 • 2007.12.27 18:37:25Brumibaby

  masutt,

  azt hiszem, félreértettél, nem értékalapú volt a hsz-om, hanem tényként rögzítettem, hogy a nők is tudnak csúnya dolgokat, melyek nem kriminalizálhatók, de attól még csúnya dolgok. És nem mondtam egy szóval se, hogy a bántalmazott nők maguknak okozták. Csak azt mondom, hogy egy párkapcsolati krízishez kettő kell. Más kérdés, hogy amelyik a kettőből bűncselekményt (a könnyű testi sértés is az) követ el, az természetesen legyen megbüntetve.

 • 2007.12.27 19:21:24másutt

  :-) koszi a pontositast.

  egyebkent az erzelmi kegyetlenseget es megalazast ateltem egy kapcsolatban es tudom, egy szo ugyanugy fajhat mint egy pofon. es nem is buntetheto.  mindenesetre... az artatlanok megvedese minden jogi rendszer alapja kellene, hogy legyen. dobbenetes, hogy 2008-ig varniuk kellett!

 • 2010.07.26 18:11:01elizeba

  helló!Elég szomorú h ennyi hozzászólás van.Szóval én is válok ,és már feljelentést tettem a férjem ellen zaklatásért,volt amikor reggel 9-től másnap hajnal kettőig hívogatott ,lehet h utána is ,de kihúztam a telefont.Aztán megfenyegette az összes barátomatstb..Én szerencsére egy olyan rendőrnőhöz kerültem aki igen is komolyan veszi ezt a dolgot,és teszi a dolgát.Megvédeni ugyan nem tud ,de érzem h a férjem tart a büntetéstől és visszafogja magát ,remélem ez kitart.a büntetés is elég jó 2-3 év.Azért beiratkoztam egy önvédelmi tanfolyamra,és ez sajnos nem vicc.

 • 2011.03.10 12:10:56gyógyulás

  Épp ideje volt meghozni ezt a törvényt életembe.
  Nap mint nap szembe nézünk vele!


  Gyógyulás

 • 2011.03.10 12:13:08gyógyulás

  Épp ideje volt de a férfiakat semmi sem fogja megállitani

 • 2012.02.29 18:34:35Családőr Egyesület

  A törvény legtöbb esetben még mindig kevés, ha veszélyben érzi magát keressen minket www.csalador.egalnet.hu vagy a facebook-on.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta