SZÜLŐSÉG

Ha tüzel a gyermek homloka

2007. november 21., szerda 10:07

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha Botond, a kisfiam éjjel fél kettőkor felébred és sírni kezd, már megyünk is a lázmérőért. A kezdeti álomittasságot feledve egyből kipattan az ember szeme. A baba arca vörös, karjait nyújtja feléd, reszket és kétségbeesetten ordít. Ha nem lennék orvos, rohannék a telefonkönyvhöz: mennyi is az ügyelet száma? Az ember mégsem szívesen hív egyből ügyeletet ilyen késői órán, így a következőkben pár tippet adnék, hogy vészeljük át az ilyen éjszakákat.


Először is meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyermek biztosan lázas-e.

Láznak nevezzük azt a testhőmérsékletet, mely hónaljban mérve több, mint 38 °C. Meg kell mérni. Nem kell pontosan, de azt tudnunk kell, hogy 38 vagy 39 °C-os, vagy csak hőemelkedése van. Az orvos első kérdése az lesz, hogy mikor mennyi volt a gyermek testhőmérséklete. Ez azért fontos, mert a különböző betegségeknek különböző lázmenete van. Ha csak hőemelkedést észlelünk, akkor nem kell lázat csillapítani. Ha magas lázat mérünk, akkor biztosan rázza is a hideg őt, mely ijesztő tud lenni. Mégsem szabad összetéveszteni a hidegrázást a lázgörccsel. Amennyiben lázgörcs jelentkezik, az elkezdett lázcsillapítás mellett, azonnal orvost kell hívni.

A lázas állapot általában hidegrázással, bőséges verejtékezéssel és szapora pulzussal jár. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadék- és sópótlásra, hogy az izzadás okozta veszteséget pótoljuk. Itassuk a gyermeket sokszor, kevés folyadékkal.

Lázcsillapítás esetén beszélhetünk fizikai, illetve gyógyszeres beavatkozásról. Ezt a kettőt általában kombinálni szoktuk.

A fizikai lázcsillapítások között elsőként említeném a borogatást, vagyis a priznicet. Ezt úgy végezzük, hogy a gyermeket állott vizes törölközőbe csavarjuk. A törölközőt körülbelül 5 percenként cseréljük, vagy akkor, amikor már úgy érezzük, nem hűt eléggé. Másik módszer a hűtőfürdő. A gyermeket be kell ültetni a kádba úgy, hogy lehetőség szerint minél nagyobb testfelületét érje víz. Normál hőmérsékletű fürdővizet kezdjük fokozatosan hűteni. Egészen addig hűtjük szép lassan, folyamatos kevergetés mellett a vizet, amíg a bőr sápadttá nem válik (10-12 perc).

Gyógyszeres lázcsillapítás esetén a legfontosabb, hogy elolvassuk a betegtájékoztatót, és az abban leírt adagolási sémát betartsuk. A gyógyszert beadhatjuk szájon át vagy végbélkúp formájában is. A választott módot befolyásolja a gyermek kooperációja és a betegség egyéb tünetei (hasmenés, hányás). Végbélen át a gyógyszer felszívódása kb 30 perc. Szájon át egy kicsit lassabb. A legismertebb lázcsillapító hatóanyagok: paracetamol (Panadol), nem szteroid gyulladáscsökkentők (Cataflam, Nurofen), aminophenazon (Germicid).

Ha a gyermek lába hideg és fázik, akkor még emelkedik a láza, ha pedig forró, akkor csökken. Ha nem tudjuk a lázat csillapítani, akármennyi is az idő, hívjunk ügyeletet. Ha pedig sikeresen levittük babánk lázát, túléltük az éjszakát, másnap mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot gyermekorvosunkkal a további kezelés megbeszélése céljából.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.22 10:44:44Maja Papaya

  oreille: a legeslegegyszerűbbet: kézi pumpás. Nekünk maximálisan bevált.

 • 2007.11.22 10:47:31Maja Papaya

  Ja, még hatékonyabb a kicsinél a homeopátiás orrspray, kis idő után akkorákat tüsszent tőle, hogy méteres csíkot húz... Alapos! (Euphorbium)

 • 2007.11.22 10:57:58druantia

  Ildikó, köszönöm a választ. Akkor tehát "csak" allergiás reakció.  Szerintem porszívós orrszívóból sem mindegy, hogy melyiket veszi az ember. Én a Csöpi márkájút szeretem, ennek a vége kicsit beszűkül (mint a szemcseppentőé), így valamivel beljebb lehet tolni, lehet irányítani, hogy milyen szögből szívjon. Nálunk ez létfontosságú, mert a gyerekemnek rögtön a fülére megy a takony, ha náthás. De ezzel az orrszívóval olyan alaposan ki tudom szippantani, hogy szerencsére még nem kellett felszúrni semmijét.  Én úgy szoktam lefogni (merthogy egyedül kell ezt is megoldanom), hogy az ölembe veszem, mint amikor altatom. Az egyik keze a hátam mögé kerül, a másikat a fejéhez szorítom a bal kezemmel. A lábait a lábammal fogom le, így a jobb kezem szabad marad. Orrszívás után mindig együtt megnézzük a produktumot és kijelentjük, hogy nagyon szép takony :). Régebben a Jancsi babának is szippantani kellett az orrát, most már erre sincs szükésg.  Nem szeretni az orrszívást, de nincs is belőle túl nagy hiszti és a porszívótól sem fél. Mondjuk lehet, hogy azért, mert segíthet porszívózni, segíthet cipelni is a porszívót, megvizsgálhatja, stb., úgyhogy jóban vannak egymással.

 • 2007.11.22 10:58:51druantia

  Ja igen, és orrspray. Sterimar előtte, Nasivin utána.

 • 2007.11.22 11:07:51Mamszi

  druantia: mi is a Csöpivel próbálkoztunk, egyetlen hibája, hogy mivel üvegből van, én azt lényegében az első használatok egyikén el is törtem, azóta egy műanyag szemcseppentő húztunk rá a csatlakoztatóra, amivel lehet a porszívóra tenni, ugyanaz, alakra is, de legalább nem törik el. Nem is értem, miért üvegből kell ilyet csinálni, gyerek közelében a műanyag dolgok praktikusabbak. :o)

 • 2007.11.22 11:08:18begyszli

  A mi doktornőnk, ha igazán taknyos a gyerek, egy jódos (gondolom legalább is, mert barna) fertőtlenítő orrcsöppet szokott felírni. Az nagyon hatásos.

 • 2007.11.22 11:19:25rnagy8

  Mi most estünk át az első náthán, és az Arianne márkájú porszívós nagyon bevált. Jól szív, és a gyerkőc is elviseli. Kicsit kapálózik, de egyedül megoldom a pelenkázóasztalon. Utána meg nagyokat nevet, hogy kap levegőt. Még egyszer sem sírt.

  És a Stérimar előtte tényleg jó.

 • 2007.11.22 12:07:39olgi

  A Stérimar tényleg nagyon jó, csak berágtam, mert félig volt még, mikor a szórófej megadta magát, vagyis ki kellett dobni. Megnéztem, mi van benne... tengervíz. Tengeri só van itthon, víz is, mikró az összeforraláshoz, orrcseppentőbe bele. Mindenféle orrcsepp helyett ezt használom, nálunk mind a 3 gyereknél bejött. (Arányt nem tudok, csak teszek a vízbe egy kevés sót.)

  A középsőnek alig kellett szívni az orrát, pici kora óta akkorákat tüsszent (és jól, orrból), hogy sokszor nem tudtam időben odaérni valami felmosóval. :) De a 2 szélsőnek bevált (és beválik) a porszívós.

  A borogatásról nekem kellemetlen emlékeim vannak, anyukám mindig akkor kezdte, amikor még rázott a hideg. Hűtőfürdő ugyanígy, és nem meleg vízben indítottunk. Brrrr. A gyerekeket addig takargatom, míg a lázuk eléri a max-ot (persze, ha nem 40 felé közelít). Utána kezdünk hűteni (+ gyógyszer).

 • 2007.11.22 12:37:17mamafáni

  És arra kinek van valami bevált ötlete, hogy a letapadt, kiszívhatatlan orrváladékot hogyan lehet előcsalogatni?

  Folyamatosan szörcsög, totál el van dugulva az orra, de ha cseppentek, szívok, semmi nem jön ki. Nagyon félek, mert később ez akár hallásproblémákat is okozhat. És ha valahányszor náthás, akkor uez, iszonyú nehéz vmit is kiszívni az orrából. Help me!

 • 2007.11.22 12:44:36zolnaid

  Bedagad a nyálkahártya, azért nem tudod kiszívni. Fél kalciumpezsgő vagy calcimusc injekció (kortólfügg), egy óra múlva sóoldattal (sterimarral, igény szerint) fellazít, 10 perc múlva leszív. Vagy meleg fürdőben is fellazul. (igazából kamillás gőzzel is, de nekem az balesetveszélyesnek tűnik)

 • 2007.11.22 12:47:03Guruljka

  mamafáni próbáljátok ki a fülmelegítést. Kicsiknél nagyon jó erre a jidele által is ajánlottt gyógysapi. Legalábbis szerintem.

  Meg lehet, hogy segítene, ha még nem próbáltad egy orrcsepp váltás.

 • 2007.11.22 12:48:59begyszli

  Kamilla teát nem lehet ilyenkor cseppenteni egy-egy cseppet az orrjáratba?

 • 2007.11.22 12:49:28druantia

  Ha nagyon be van durranva a nyálkahártyája, én szoktam neki adni néhány csepp Zyrtecet is, nagyon sokat segít. A Calcimusc is jó.

 • 2007.11.22 12:49:59druantia

  Orvos írta fel a gyereknek a Zyrtecet, természetesen.

 • 2007.11.22 13:05:25Nilüfer

  mikor kicsi gyerek volta, mi meggybefőttet kaptunk , ha lázasak voltunk.Gondolom, nem a meggy vitte le a lázat, hanem a tartósító szalicil..van itt, aki ért hozzá? én nem alkalmaztam, csak menrég jutott eszembe.

 • 2007.11.22 13:12:13jidele

  jelentem le se szarta a porszívózást :)

 • 2007.11.22 13:36:29evaandrea

  Így van, az orrszívás nagyon fontos.Én soha nem mertem porszívósat használni, nagyon drasztikusnak tartottam, de a kis kézi gumis pumpa is bejött.

  Az orrcsepp helyett anyatejet csepegtettem a bedugult babaorrba,ez tényleg beválik, és nem terhelem a szervezetét...

  És persze érdemes minél hamarabb megtanítani orrot fújni, kétévesen már megy...Ha 5 éves korig megússzuk fülfelszúrás, orrmandulakivétel nélkül, akkor utána már könnyebb lesz.

  Nilűfer, a meggyben lehet valami anyag, mert pl a málnalevél teáját ajánlják lázcsillapításra. De lehet, hogy csak a betegség miatti kárpótlás volt a meggybefőtt.

 • 2007.11.22 14:23:15druantia

  Evaandrea, nem kötözködni akarok, csak úgy emlékszem, valaki már egyszer mintha írta volna, hogy az anyatej orrba való csepegtetése veszélyes is lehet, mert ha leszalad tüdőre, akkor tüdőgyulladást is okozhat. De persze lehet, hogy teljesen veszélytelen, talán te tudod jobban. Ha jól tudom, te orvos vagy, ugye? Ha igen, akkor cáfolj meg, légyszi :). (Nem mániám ám ez a tüdőre leszaladás, csak most így jött ki :).)

 • 2007.11.22 15:07:08zolnaid

  Druantia, én nem tudom, nekem ajánlotta védőnő az orrba cseppentést, de őszintén szólva nem tudom miért szaladna le jobban mint egy csepp sóoldat vagy normál orrcsepp? Amúgy is először a torokba szalad.

 • 2007.11.23 15:47:16oreille

  nagyon köszönöm a válaszokat!!! a living lab nekem is szimpi, remélem kapni itt ilyet, vagy hasonlót. majd igyekszem nem nagyon befolyásolni a Páromat.

  a gyógysapiért külön köszönet, nem ismertem még. és én nagyon fülfájós voltam...

 • 2007.11.23 16:10:23begyszli

  Druantia arról beszélt, hogy ha bejut az anyatej a tüdőbe, akkor az összetétele (savanyodása-romlása) miatt fejthet ki nemkívánatos hatást. Legalábbis én így értelmeztem.

  De az is igaz, hogy helyesen cseppentve nem nagyon szalad le sehova.:) Úgy tudom, hogy oldalra kell fordítani a babka fejét és abba az orrjáratba kell csöppenteni amelyik alul van. Úhuhú, ezt azt jól megmagyaráztam.:)

 • 2007.11.23 16:58:04Moira

  Amikor én voltam kölyök, akkor nátha esetén Diapulmon-os inhalálás, enyhébb esetben csak párologtatóba a lakásban. Eredetileg ez vmi olajos injekció(doki írja fel), kámfort, eukaliptuszt, stb tost kérdeztem tőle, hogy a kicsinél is lehet-e, de azt mondta, hogy csak ha nagyobb lesz. Addig a kamillás gőzölést javasolta, vagy sós vizet(szintén inhalálásra), szerinte a legjobb, ha veszek Salvus vizet, felhigitom, és azt szaglássza, mert egy csomó ótékony só van benne, aminek a gőze is jó.  OFF: szegénykémre ma rájött a hasfájás(valszeg székrekedés van). Nektek erre van vmi tuti tippetek? Felhívtam a védőnőt és ő azt mondta, kamillatea, cukorral 30-50 ml. Ezt legalább megitta és végra aludt egy jót, most már szopizni is hajlandó volt.Homeopátiás bogyesz esetleg?

 • 2007.11.23 16:59:32zolnaid

  Mennyi idős, Moira?

 • 2007.11.23 17:07:20begyszli

  Moira: www.datanet.hu/pharma/phorient/140/140homeo.htm

 • 2007.11.23 17:09:13begyszli

  Anno nekem is javasolta a védőnő a kamilla teát. Azt mondta, hogy brutálisan édesre kell csinálni és lehetőleg éhgyomorra igya meg a baba. Háááát, nem tom'. Nálunk nem nagyon vált be. Sajnos maradt végsősoron a hőmérőzés.

 • 2007.11.23 17:12:01rnagy8

  Moira, glicerines kúp?

 • 2007.11.23 17:14:13zolnaid

  Szerintem is inkább glicerin. Valahogy én nem bízom ebbben a kamillateában, szorulásra és hasmenésre is azt adják.

  Ha szoptatsz, akkor nekem segít az is, ha iszom egy liter rostos töklevet vagy barackot. Sőt, laktoherbet is iszom hasfájásra, montmár inkább csak a magaméra.

 • 2007.11.23 17:24:11Moira

  zolnaid: holnap lesz 3 hós.Mondta a hőmérőzést is a védőnő, de inkább a teát választottam. Eddig úgy néz ki bejött, mert aludt utána, rendesen szopizott, majd visszakómált és nyugodtan alszik .Azért lekopogom.  Nem volt nagyn édes, de azért raktam bele cukrot( nem tudom a szőlőcukor nem lenne jobb vajon?)

  Kúp csak germicid van itthon, az is jó? Én is gondoltam rá.  Laktoherbet minden nap iszom, nekünk eddig be is vált (egyszer nem ittam két napig, a tejem is kevesebb lett, meg ő is sírósabb volt kicsivel)

  De holnap majd szerválok vmi jóféle gyümölcslevet, meg egy halom gyümölcsöt.  begszli: köszi a linket.

  OFF: hogy megy a torna? ON

 • 2007.11.23 17:28:05zolnaid

  Elvileg jó, de miért nyugtatnád a babát vele? Glicerinkúpot lehet különben recept nélkül venni. Ennyi idősen nem biztos hogy mindennap van széléklete, ez normálisnak mondható, ha csak anyatejet kap. Biztos hogy fáj a hasa? nem szeles? Bicikliztetni vagy masszírozni próbáltad? Nem ettél valami finomat? (kelkáposzta bablevessel?)

 • 2007.11.23 17:35:45Moira

  Zolnaid: nem tudtam hogy van sima glicerines kúp, majd veszek(ezért sem akartam a germicidet, bár nagyon nyugtalan volt)

  Azt tudom, hogy nem baj, ha nincs naponta széklete, de tegnap sem volt és tegnapelőtt is csak kevés. Szeles is kicsit, de ez nem szokta zavarni, ha símogattam a hasát, vagy a kezemben volt arcal a föld felé, akkor jobb volt, de már nagyon nyűgös volt.

  Én is gondolkodtam a kaján, de semmi extra(csirke, zöldbabfőzelék)

  Mostanág ritkábban van széklete(ritkábban is eszik), a púmadarak( by: Guruljka) viszont megszaporodtak. Pelenkázás közben szeret az orrom alá dörrenteni :-))

 • 2007.11.23 17:38:52zolnaid

  Zöldbabfőzelék, az pont elég.

  Amúgy, akkor is szokták ezt játszani, ha menstruálni fogsz, két héttel hamarabb már csökkenhet picit a tej, más ízű is állítólag, és nyűglődnek meg facsarodnak össze-vissza.

 • 2007.11.23 17:39:55starbuck

  Moira,  a Germicidet felejtsd el, ha csak székrekedésről van szó. A cukros kamillatea ált. beválik, vagy hőmérőzés, vagy egyszerű kúp. Azon ne aggódj, ha 2-3 napig nincs széklete, simán belefér.  zolnaid,  nem a kamilla kell a székrekedésre elsősorban, hanem a cukor. Ozmózis a dolog lényege ugyanis.

 • 2007.11.23 17:42:00zolnaid

  Aha! De akkor se pártolom a kamillát. Viszont a cukorral érthető.

 • 2007.11.23 17:47:23Moira

  zolnaid:

  eddig is ettem zöldbabot, sőt egy hete csak karfiol kelbimbó, brokkoli ment és mégse volt semmi baja.  Egy hete viszont a tabletta mellett vérezgettem egy kicsit, na azt megérezte, és a tejem is kevesebb lett.  starbuck: Köszi az infót. Nekem erről mindig Ozmózis Jones jut eszembe :-DDD

 • 2007.11.23 17:50:03Sólyomszem

  Most kérdeztem dokinéninket a négyhónapos szuri alkalmával, hogy nem lehet-e, hogy a rengeteg puki valami emésztési probléma miatt van a kiscsajnál. Megnyugtatott, hogy csak azért pukizik sokat, mert sokat eszik :))))). (Lehet benne valami, mert már hét (7) kiló...)

  Ez kicsit off volt, de kikívánkozott, bocs :)

 • 2007.11.23 17:52:24zolnaid

  Akkor neked jó. A lányom az ilyesmit nekem se érezte meg, ő tejérzékeny volt, a fiam meg pont ezekre a jó kis zöldfélékre pukizott. Amúgy, még egy front is csinálhat pocifájást.

 • 2007.11.23 17:53:39starbuck

  Moira,  Ozmózis Jones? Farrelly-fivérek?:-))))

 • 2007.11.23 18:01:59Moira

  Sólyomszem: Nekem is azt mondták, hogy az ilyen jólevő babáknál ez előfordulhat. Utoljára 2 és fél hónaposan mértük, akkor volt 6,5 kg, szerintem a kis húsgombóc lassan meglesz 7 is. :-)  Starbuck: Volt egy nagyfilm, meg volt belőle rajzfilsorozat, szerettem nagyon.

 • 2007.11.23 18:37:53begyszli

  Köszi Moira, haladgat a torna...Nem mondom, hogy nem nehéz:), mert bár könnyűnek tűnik, baromira megterhel. Addig tartom a fekvőtámaszt, amíg bírom, mindig egy picivel tovább, mint előtte. Remélem lesz eredmény. Meg remélem picurkádnál is lesz produktum.:)

 • 2007.11.24 13:43:02Dexter68

  Szia Jidele! Jól esik, hogy hiányoztam :o)))  Igazán nagyon be vagyok havazva, hál´Istennek rengeteg melóm van.

  Ha nem lennék itthondógozós grafikus, alig látnám a családom.  Volt egy időszak, amikor a blog.hu felületről nem tudtam hozzászólni, a Velveten meg nem volt kedvem átverekedni magam.

  Meg valahogy a posztok nagy részét sem láttam olyan hasznosnak. Volt egy csomó ballaszt, meg provokáció, de semmi igazán fontos.  De ha pl. lázcsillapításról van szó, szívesen tanulok is, meg szívesen osztom is az észt. :o))))

 • 2007.11.25 17:50:00Moira

  Tegnap végre volt egy pici kaki, de legalább a közétzete sokkal jobb. Ellenben ma lehet, hogy megtaláltam a probléma okát: Jön a foga!  Jobb felső metszőnél két fehér dudora is van, folyik a nyála, rágja a kezét. Viszont nincs begyulladva. Remélem hamar kiderül.  Fogzásra sokan mondtátok már, hogy fogzásra homeopátiás bogyt adtatok. Leírna valaki, hogy melyiket, milyen dózisban? És fell kell iratni dokival, vagy bemegyek a patikába és kiadják?

  Előre is köszi.

 • 2007.11.25 18:20:43opti

  Moira, a bogyókat nem kell dokival feliratni.

  Nagyjából kétféle van, kétféle fogzásra.  1. Ha a baba folyamatosan nyávog, a közérzete pocsék: Chamomilla CH 30.

  2. Ha a közérzetével semmi gond, semmi extra nem látszik a gyereken, viszont hirtelen minden ok nélkül elkezd sírni és vígasztalhatatlan: Nux vomica CH 30.  Adagolás: egyszerre 5 bogyót oldj fel egy kanál (műanyag!) vízben. Ezt úgy add be neki, hogy nagyjából evés-ivás ne legyen előtte-utána fél óráig. Ha már nagyobbacska a gyerek és tud szopogatni, akkor persze el is szopogathatja. Először adj neki napi kétszer, utána egyszer, majd a kb harmadik nap után csak minden másnap egyszer. Ennek a higításnak az adagolása a heti 3x 5 bogyó, de az elején nyugodtan adhatod sűrűbben.  Ha van kérdésed, szívesen válaszolok. Nem vagyok homeopata, de évek óta csak ilyen bogyókat szedünk, amiben van tapasztalatom azt szívesen átadom.

 • 2007.11.25 18:58:13Moira

  opti: köszi szépen.

  Akkor szerintem a Nux Vomica lesz nekünk jó. Néha rájön a sírás rendesen, egyébként meg vigyorog.

  Azt tudod, hogy kb mennyibe kerül?

  Van még valaki akinek ilyen fiatalon jött a foga (3 hós)? Nekem is ilyen idősen jött ki az első, de ennél később kéne szerintem. Na mindegy, csak ne fájjon!

 • 2007.11.25 19:32:30opti

  Szerintem a fogra éppúgy nincs szabály mint a gyerekeknél általában semmire :)  Kb 400-500 Ft. Nem tudom, te Budapesten laksz? Itt találhatsz olyan gyógyszertárakat amik forgalmaznak homeopátiás cuccokat: www.homeopata.hu/patikak.html  Mi vidéken lakunk, de a gyógyszertárunk másnapra meghozza a rendelt szert, szóval szerintem ez ma már itthon is könnyen elérhető.  És csak nyugodtan próbálgasd a szereket, ártani nem lehet velük, max nem használ. Vannak komplex készítmények is, azok is nagyon jók, a gyógyszertárban elvileg lehet kapni ingyenes prospektusokat.  Mielőbbi nyugalmas nappalokat-éjszakákat! :))

 • 2007.11.25 19:51:41Moira

  opti: megnéztem, a széna tériben árulnak, az nekem közel van szerencsére.

  Annyira nem vészes a helyzet, de pont ma amikor anyósoméknál voltunk akkor zendített rá :-)

  Tegnap kapott kamillateát és utána megnyugodott, úgyhogy ma délután is ivott pár kortyot, holnap meg veszek bogyót. Remélem sikerül betartani ezt a fél óra szünet előtte/utána dolgot. Zavarná a felszívódást, jól gondolom?

  köszi mégegyszer a segítséget!

 • 2007.11.26 14:48:06Moira

  NA, tegnap végre sikerült alkotnia a leányzónak. Olyat kakilt, hogy csak na. Beterítette a falat, de most még ennek is örültem, mert végre megkönnyebbült szegénykém.

  Viszont azt elképzelni sem tudom, hova fért bele ennyi...és milyen szagok voltak...majdnem kidobtam a taccsot. El is kereszteltük bűzösborznak a kisasszonyt. :-DD

  Remélem a fogakkal is minden rendben lesz.

 • 2007.11.27 20:38:33opti

  Moira, a homeopátiában a székletgondokra is van megoldás. De ehhez már szakember kell. Ha kell egy megbízható (pesti) akkor szólj.

 • 2007.11.27 20:58:47Moira

  opti: Ma megvettem a NUx Vomica-t, de nem volt ch 30, csak ch15. a patikus szerint ugyanojan dózisban haszáljam ezt is. Ma megkapta az első adagot, kiváncsi vagyok mi lesz.

  Még egy kérdésem lenne hozzád: valami gyenge hangulatjavító cucc nics a homeopátiában? Nem vagyok depressziós, de az utóbbi időben nagyon hamar felhúzom magam, meg morci vagyok, és ez nem túl jó.

  Ha megadnád a doki címét, azt megköszönném.

  Küld a mélcímemre: moiradco kukac freemail.hu

  Előre is köszi.

  Jó lenne valami alternatív megoldás, mert a páromnak megint kijött egy köszvényes roham és a brutál gyógyszerek helyet kéne valami lájtosabb.

 • 2007.11.27 21:20:23opti

  Moira, hamarosan megy a mail, de most húzok altatni. Ideje lenne már... :)

 • 2007.11.27 21:24:04Moira

  opti:köszi

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta