SZÜLŐSÉG

Milyen a jó óvó néni?

2007. november 14., szerda 08:00

Megkérdeztük óvónő-szakértőnket, Császár Máriát, aki több, mint negyven évet töltött a pályán, valamint a szülőket, hogy szerintük milyen a jó óvónő: mit várnak el tőle, mit nem szeretnek benne.


Szakmai szempontból a jó óvónő számára a legfontosabb, hogy a gyerek minél több időt töltsön játékkal. Ezért a foglalkozásokat úgy alakítja, hogy minél több gyerek érdeklődését felkeltsék – azokét is, akiket nehezebb odacsalogatni. Ennek érdekében vonzó eszközöket használ, és nem fegyelmezi túl a gyerekeket. Helyesen beszél magyarul, hogy a gyerekek is ezt tanulják el tőle. Sokat énekelget a gyerekekkel, zenél nekik, mindenféle kézügyességet fejlesztő kézműves játékokba vezeti be őket. Nem az a fontos neki (persze az is), hogy mindenki mindent mindig megegyen, hogy mindig elaludjon. Nem akarja mindenáron az iskolára felkészíteni a gyerekeket, hiszen még ovisok, a játéknak van ideje, nem a tanulásnak. Ő is élvezi a közös játékot. Tudja, észreveszi, hogy kit kell megsimogatni, kit kell ölbe venni, és kit kell megdorgálni. Persze mindenkinek vannak rossz napjai, de lehetőleg ezt a gyerekek minél kevésbé érezzék. A visszaigazolást az jelenti, amikor a nagyranőtt laklik fülig érő szájjal köszönnek az utcán, hogy „csókolom, óvónéni meg tetszik ismerni?

Tünde szerint a jó óvó néni mindig a gyerek érdekeit nézi, akkor is, ha a szüleit utálja, kreatív, mosolygós és lehetőleg ne húzzon el fél év után szülni.
 

Gzp, a női újság férfi főszerkesztője tömören, gyereke érdekeit végletekig szem előtt tartva foglalta össze kimunkált kritériumrendszerét: a jó óvónő szexi.

Winék óvó nénijének kellett a legmagasabb lécet megugrania: a jó féloldalnyi követelmény-lista röviden: közvetlen, természets és kíváncsi a szülőre, mert az munkáját segíti. Nem részesíti előnyben az egyik nemet sem. Óvónő-szakértőnkkel egyet értve Win is fontosnak tartja a kreatív foglalkozásokat, a hivatástudatot, és a harcot a gyerek érdekeiért a vezető-óvónővel (tényleg össze kéne hozni őket egy jó sztorizgatásra, annyira ugyanazokat mondták.)

Bölcsiben dolgozó túlképzett kutatóházaspár megszólalóink szerint a jó óvónő nem használja a hiszti szót, nem erőlteti, hogy a gyerekek megegyék, amit nem akarnak, nem kényszerít délutáni alvásra, nem fásult. Viszont vicces, kedves, közvetlen. Bölcsis rossz élményeket takar az az apró konkrétum, miszerint nem kérdezi meg hangosan az egész csoport előtt, hogy most ki kakilt be? Szakmai kritérium, hogy ismerje fel, ha egy gyerek speciális igényű, gond van vele, és vegye a fáradtságot, hogy szól a szülőknek és szakemberhez irányítja őket.

Lelkes olvasónknak nem kellett gondolatkísérlettel fárasztania magát, csak leírta az ő óvó nénijüket: mosolygós, türelmes, optimista, jó humorú, kreatív, nyugodt, harmonikus személyiségű, liberális szemléletű és következetes  a gyerekekkel; (nagy levegő – reméljük megvalósítani egyszerűbb, mint amilyen soknak hangzik) kedves, toleráns, nyitott, őszinte, empatikus és segítőkész a szülőkkel. Azért bevallotta, hogy ehhez nagy mázli kellett.

És szerintetek? Milyen a jó óvónő? Mik az alapelvárások, mik a feature-k? Mit kell elkövetnie ahhoz, hogy ráborítsátok az asztalt? Nektek milyen tapasztalataitok voltak?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.14 08:40:28manci

  Aztatat én is tudom, milyen a jó óvónéni, azt nem tudom, hogy lehet az ilyenre rábukkanni, és ha valahogy ez sikerült, hogy intézed el, hogy a gyereked az ő óvodájába és az ő csoportjába kerüljön.

 • 2007.11.14 08:47:59Fűszer és Lélek

  Mi nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ugyanis a gyerekeket busz hozza, és viszi az oviba. Ez azt jelenti, hogy kb negyed évente találkozunk személyesen az óvónővel. Bár hetente részletes 'hírújságot' küldenek a gyerekről, benne az összes versike, mese, stb szövegével, napra lebontva a programok, fényképek, miegymás, de ez így mégis nagyon kevés. Ezért aztán hetente telefonál alvásidőben, és 15-20 percben elbeszélgetünk. Mostmár tudjuk, lehet nekünk akármilyen elvárásunk egy óvónővel szemben, a jó óvónő az akiről a gyerek mesél otthon. Tavaly volt problémánk egy másikkal, senkinek nem kívánom, de szerencsére elhúzott szülni, igaz, nemtörődömségét az egész csoport megsinylette. (még bölcsi volt) Nekem a sok mesén, játékon, programon kívűl nagyon fontos szempont, hogy én bizony mindent tudni akarok a fiamról. Kivel játszik, és mit, mit rajzol, mit kézimunkázik, mit eszik, hogy úszik. Szerencsére elmondhatom, hogy partnerre letem az ovinkban.

 • 2007.11.14 08:51:18manci

  "hetente részletes 'hírújságot' küldenek a gyerekről, benne az összes versike, mese, stb szövegével, napra lebontva a programok, fényképek, miegymás, de ez így mégis nagyon kevés. Ezért aztán hetente telefonál alvásidőben, és 15-20 percben elbeszélgetünk"  Fűszer és Lélek: Ti Meseországban éltek? :)

 • 2007.11.14 09:33:52boribon

  Hjaj, látom, ma megint kénytelen leszek itt lógni a Porontyon. :-)

  Hát először is: a jó óvónő ember. Nem ufó, nem szent, nem robot, ergo NEM tökéletes. Csak tőle aztán mindenki azt várja el. Elolvastam Lelkes Olvasó leírását, és kissé görcsbe állt a gyomrom, hogy ezek szerint ezt a mércét kéne megütnöm.  Persze nem panasz, nagyjából azért sejtettem, mikor ezt a hivatást választottam, hogy mindenki azzal az emberrel szemben támasztja a legnagyobb követelményeket, akire lelkéből lelkedzett édes gyermekét bízza. Ebben az a nehéz, hogy nem 1 főnöknek kell megfelelni, hanem 25(x2) szülőnek, akik mind azt várják el, hogy az Ő gyerekükkel légy empatikus, toleráns, türelmes, egy adott konfliktusban, ne pedig a máséval. :-)  Fűszer és Lélek, már bocs, de a ti ovitokban egy csoportba 5 gyerek jár, vagy 6 órás a délutáni alvásidő? Mert ezt a két esetet leszámítva el nem tudom képzelni, hogy hogy ér rá az óvónő minden szülővel 15-20 percet beszélni alvásidőben.(Vagy te vagy az egyetlen érdeklődő?) Arra már végképp nem is gondolok, hogy ez az óvónő mikor végzi el a kötelező adminisztrációt, bár lehet, hogy azt csak én csináltam alvásidőben.  Hát ezt gondolom én erről, óvónőként. Ja, olyan galád óvónőként, aki bizony elhúzott fél év után szülni. (Na jó, Tünde, úgy sejtem, ezt a kitételt személyes rossz élmény szülte, gondolom ettől elviekben azért nem válik rosszá egy óvónő.)  Hogy szülőként mit gondolok, azt még nem tudom, mert enyimgyerek még pöttöm, oviról még szó sincs, ha lesz, hát nyilván nekem is lesznek komoly elvárásaim az óvónővel kapcsolatban, (mondjuk én annyival könnyebb helyzetben vagyok, hogy ismerek egy pár remek óvónőt - volt csoporttársaim személyében) de azért remélem mindig szem előtt fogom tartani, hogy ő is ember, és utalva Guruljka múltkori írására, nem folyton a rosszat fogom feltételezni róla.  Amúgy meg írjatok nyugodtan jó sok maximalista elvárást, majd jól kimásolom, és ha babázás után mégis óvónőként folytatnám pályafutásomat(nem pedig tanárként, ahogy most tervezem), akkor majd szépen megvalósítom és én leszek az álomóvónő, és hordhatjátok hozzám mind a gyerekeiteket. :-)

 • 2007.11.14 09:34:28levendul

  És még:  tudja kezelni, ha a gyerek nem akar részt venni a közös kézműveskedésben, játékban. Ehhez mondjuk legalább ketten kellenek.  A mi legjobb óvónénink azt hiszem hozta a fentieket. A párjával azt is meg tudták oldani, hogy az ünnepek, amikre a szülőket is meghívták, ne legyenek kínlódósak, ne kelljen a gyerekeknek egyesével szavalni, sírva énekelni. Ajándékot is a kölykök készítettek, persze segítséggel, de alapvetően önállóan.

  Nem kapkodtak.

  Lehetett szőni, batikolni, mézeskalácsot sütni, és még mustot is készítettek.

  És amikor néhány napja felhívtam, az óvónéni rögtön tudta kinek az anyája :) vagyok, pedig nem beszélgettünk már legalább öt éve.  Szóval a XXII. kerületben tudom a tökéletes óvó nénit :). • 2007.11.14 09:41:07anyaabanya

  Nekünk két óvónénink volt. Az egyik az Apukák álma volt: Ő volt a szexi. Szerintem ő volt a kevésbé jó a gyerek szemszögéből, szakmailag nem ő volt a top. A másik óvónénink kicsit idősebb volt, nem volt szexi, de teljesen olyan volt, mint a posztban a lelkes olvasó, és a szakmai szempontból leírt óvónéni. Nagy szerencsénk volt, Őt nagyon szerettem! A fiam jellemző módon először a szexi óvónénit imádta, Ő volt a Nagy ŐŐŐŐŐ, de már középső csoporta a másikat szerette jobban, többet mesélt róla. Amikor megkérdeztük tőle, hogy miért, azt mondta, hogy igaz, hogy az egyik széééééép, de a másik igazságos! :))))persze ez csak a fiam olvasata volt, de soha nem volt olyan helyzet, hogy ne az óvónéninknek adtam volna igazat, pedig a fiam nem az áldott jó gyerekek közé tartozik, volt helyzete bőven:)

 • 2007.11.14 09:49:28begyszli

  A mi szempontunk óvónő választásban kb. annyi volt, hogy lehetőleg (belső tulajdonságait tekintve) hasonlítson rám, mint anyára. Tehát, mi egy "tyúkanyó" típust választottunk, aki szeretettel veszi körül a gyerekemet, odabújhat hozzá a kicsi, és sokkal-sokkal türelmesebb, mint én:)! Ezidáig nem bántuk meg, már két gyerekemen túl van, s jövőre viszem a harmadikat is. Pont annyit tanultak meg az oviban, amennyi kellett a sulihoz. Nem voltak soha sem anyagilag, sem szellemileg megerőltető plussz feladatok a szülőknek. Reggel, délben, este rendelkezésre állt (telefonon és személyesen). Szóval Ő egy álom. És csinált a csoportról egy honlapot, ahol minden kis vers, rajz, fénykép, stb. helyet kapott. Már ugyan sulis a gyerkőc, de még ma is szívesen nézegeti az ovis képeket.

 • 2007.11.14 09:58:13anyaabanya

  Persze nem azért nem volt igazán jó óvónéni a szexi, mert szexi volt:) Azért, mert nem tudta igazán lekezelni, lekötni a gyerekeket. nekem panaszkodott, hogy a tornateremben futkározik a fiam (hát hol futkározzon, ha nem ott? ha a csoportban teszi, az a baj:))), nem figyel hiába szól rá, szóljak már rá a gyerekre. Szerintem ez meg nem az én feladatom lett volna, utólag(!) fegyelmezni a gyereket, hanem neki, azonnal, és ott! persze minden reggel elmondtam a mantrát a gyereknek: "Kisfiam, okos legyél, figyelj oda, fogadj szót, ne rosszalkodj légy szíves!" A végén már a gyerek velem együtt mondta, sőt még előttem, tudom anya, mit akarsz mondani...., és mégsem sikerült neki mindig betartani.....

 • 2007.11.14 10:02:14martine

  szerintem a jó óvónéni nem akad ki azon, hogy a gyerekek (meg a szülők) különbözőek, érdeklik az aktuális gyerekei aktuális igényei, az előítéleteit mélyen elássa, nem teljesen biztos abban, hogy egyedül az ő elképzelése/módszere helyes, érdeklődő és ő maga is érdekes, szeret és tud játszani, okos, nagyon kreatív, szívesen beszélget a gyerekekkel és a szülőkkel is, külön jólesik, ha ezt akár e-mailban vagy telefonon is megteszi, nem kell hetente, elég félévente (nem fényévente! :) )... nekünk eddig hatból egy tökéletes - a másik öt sem (volt) rossz, de nem is "az igazi"  boribon! sztem a tanárokkal kapcsolatos elvárások is ilyesmik - részemről legalábbis - úgyhogy nem jársz akkor sem rossz helyen, ha végül tanárként leszel gyerekközelben :)

 • 2007.11.14 10:04:15AMG

  Mindkét fiam ovis. Gyakorlatilag SOHA nem mesélnek az óvónénikről, arról, hogy mit csináltak, harapófogóval kell kihúzni belőlük minden egyes kis infót.A nagy is csak addig mondott pár szót az óvó néniről, amíg az új volt (idén szeptemberben jött). A kicsinek a begyszli által emlegetett "tyúkanyó" óvónénije van, ami kell is neki, mert nagyon bújós. Amit én hiányolok, az az információ. Egyrészt alig találkozom az óvó nénikkel ( korán megyünk-későn jövünk ) másrészt nehezen lehet öt szónál többet kihúzni belőlük:-(. Ez főként a nagynál probléma, mert ő jövőre iskolás lesz, és egyszerűen nem tudom, mit, hogyan csinál az oviban. És amint említettem, nem mesél.Magától végképp nem.

 • 2007.11.14 10:09:55zolnaid

  AMG, információt külön kell kérni, fogadóórán. Mikor ott van 10 másik gyerek, nem nagyon tudnak az óvónénik csak rád 5 mondatnál többet szánni.  Amúgy, nekünk tényleg jó óvó nénijeink vannak - az egyik még szexi is, hogy férjnek is igaza legyen. Két dolgot írok érdekeségképpen, egyrészta gyerekek halkan beszélgetheetnek evés közben, ez nem tudom mennyire általános, de nekem nagyon tetszik, ráadásul, a kellemes társasági légkör segíti hogy mindenki jól egyen, a másik, hogy hozzám, mint amúgy gyesen levő anyukához, se állnak kiutálós módon, amiért oviba jár a lányom. Amit nem egy, nem két óvónőről hallottam már.

 • 2007.11.14 10:20:50Fűszer és Lélek

  Boribon: 9-en járnak a csoportba, de valóban, általában 5-6 gyerek nem beteg éppen.

  Nem meseországban élünk, de azt megjegyzem, hogy mindez nincs ingyen. DE! sajnos az hogy valamiért pénzt kérnek nem jelent semmit. Mondom, tavaly egy igazi tirpák, minden szmpontból rossz ovónénik volt 4 hónapig. Utána meg jött a sok próbálkozás, és májusra találták meg az ideálisat, Július 1-én pedig bezárt a bölcsi 2 hónapra :-(

 • 2007.11.14 10:26:33AMG

  Voltam fogadón is, mégis keveslem az infót. Természetes nem azt várom el, hogy húsz gyerek mellett még rám is szánjon naponta 10 percet, de fogadón pont a gyerek napi életéről nem tudok/tudtam meg semmit. Azt meg, hogy alapjában véve jó gyerek, ha meg a barátaival van,akkor kissé csintalan, fogadó nélül is tudom.

 • 2007.11.14 10:28:19zolnaid

  Hát nem tudom, esetleg célzott kérdésekkel? (Mondjuk az én gyerekem hajlandó fecsegni - amolyan benemállaszája kislány - úgyhogy könnyen beszélek, még azt is tudom, milyen kávét isznak az óvónénik alvásidőben)

 • 2007.11.14 10:36:02Fűszer és Lélek

  'de fogadón pont a gyerek napi életéről nem tudok/tudtam meg semmit'

  Igen, számomra ez a legbosszantób tudott lenni! Hogy miért nem egyértelmű, hogy a számunkra legfontosabb dologról érdeklődünk, aki napközben nincs velünk, és még a lélegzetvételéről hallani is öröm?! Mióta nyomtatásban kapjuk a napirendet, azóta legalább irányitott kérdésekkel sikerül infót kiszedni a 3,5 éves fiamból. Nem csak annyit, hogy autóztak, énekeltek, gitároztak...

 • 2007.11.14 10:40:23AMG

  Akkor már érted, mi az én problémám. ismerem a hetirendet, ki van függesztve, hogy mikor milyen foglalkozás van soron, rá tudok kérdezni a gyerekre, hogy milyen mesét olvasnak, milyen verset, stb, de ezt lerendezi három szóval. Engem az érdekelne, hogy a gyerek hogyan vesz részt a közös munkában, kvázi külső szemlélőként mit mondana róla ( az én véleményem nem releváns, én elfogult vagyok!)

 • 2007.11.14 10:41:13Sibri75

  Tavasszal állunk neki ovit keresni, gondoltam, megadjátok AZ ovónéni elérhetőségét:)

  Én túlzom csak el, hogy alapos akarok lenni már az ovi kiválasztásánál? (sőt, én még bölcsit is többet megnéztem, mielőtt döntöttünk)

 • 2007.11.14 10:43:39AMG

  Már a gyerek rendezi le három szóval, nem óvó néni. Ha nagyon nagy kegyet gyakorol, akkor elmeséli azt a mesét, amivel foglalkoznak, esetleg elmondja a verset, amit tanulnak. De ez az ő úri kedvétől függ. Pl a kicsi semmi ilyenre nem hajlandó itthon, és a legutóbbi infóm szerint az oviban sem nagyon.

 • 2007.11.14 10:44:54zolnaid

  Ja, nálunk az első szülőin extrémszintű részletekbe belemenve tárgyalták ki a napirendet. (Még az is külön lett kiemelve, hogy kézmosás, kéztörlés a sorrend)

 • 2007.11.14 10:47:31Fűszer és Lélek

  AMG: teljesen értelek! A másik felet nem értettem, hogy az óvónő, aki pedig anya, miért nem érti az én problémámat. Nálunk szerencsére néha már videóznak, és a szülőin megnézhetjük. Az jó, mert volt olyan, hogy felmentem álruhában(!), és meglestem a bölcsis fiam. Akkor még olyan kis mókamiki volt, hogy kalapban, szemüvegben, és idegen nagykabátban akkor sem ismert fel, amikor ott álltam 10 percig az ajtóban. :-) Jó volt, megérte.

 • 2007.11.14 10:47:56Guruljka

  A jó óvónéni szerintem:

  Mindenkinek más.  De ami mindenki elvárásaira igaz:  A jó óvóda-pedagógust(ne csak nőkről legyen már szó:) szereti és tiszteli a gyerekünk! Higgyétek el ők tudjájk a legjobban.  Efgyébként annyit várnék el tőle, mint magamtól a magam munkájában:)Törekedjen a legjobbra.  Szeressen, de lássa a hibákat is. Mondja el, ha gond van. Kérdezzen, ha valamit kétségesnek tart.

  Kövesse a szakmai változásokat.

  Legyen következetes.

  És mindenek előtt legyen EMBER  Lehet, hogy ez elsőre kevésnek tűnik, de a többi anyira, de annyira a személyes ízléstől függ.

  Én nem szeretem azokat a típusokat akik állandóan áradoznak, mások meg azt igénylik.

  Én nem szeretem ha fél évig nem uzsonnázik a gyerek, másnak meg az a jó, hogy nem erőltetik a kaját. És így tovább... Minden nézőpont kérdése.  Enyim Nagy kiscsoportos. 2 idősebb régi motoros óvónénivel. Most anyaként tanultam valamit: csak most tűnt fel mennyire jó, ha az óvónő-párok kiegészítik egymást!

  Egyikük kreatívkodós, másik mozgatós. Egyik inkább éneklős, másik inkább mesélős. Egyik puszilgatós-ölelgetős, másik simogatós stb.

  Azt hiszem így mindegyik gyermek kötődhet jobban az egyikhez, mint a másikhoz és nem egy embernek kéne szuperalkalmazkodónak lennie.  A kommunikációval kapcsoladban meg valóban igaz, hogy az gyakran kevés. De ez rajtunk szülőkön is múlik. Legyünk bátrak erőteljesebben kezdeményezni egy fogadóórát, ha mindig csak átsuhanunk az ovin és nincs alkalom beszélgetni.

 • 2007.11.14 11:31:28petya a barátságos :)

  Szeresse a gyerekeket :)

  Szerintem ez a legfontosabb. Nekünk mázlink van, két ovit is próbáltunk és mindkettőben szuperek az óvónénik-bácsik. Az első egy magánovi volt, annak minden előnyével és hátrányával, egy óvónénivel aki csak a gyerekekért él és óvóbácsikkal akik szintén. Most önkormányzatiba járnak és ha lehet, itt még jobban érzik magukat, mindkét óvónéni fantasztikus. Fiatalok, de már túl a szüléseken, nagy tapasztalattal, végtelen türelemmel és nyugalommal, szigorúak de igazságosak, és értenek mindenhez, amihez kell :)

 • 2007.11.14 12:20:18verkaverka

  Fűszer és Lélek, ez hol van az az ovoda?

 • 2007.11.14 12:21:49verkaverka

  És ha már itt tartunk, mennyire pofátlanság itt megkérdezni hogy melyik a legjobb bölcsőde, óvoda, ki a legjobb óvónéni stb Zuglóban?

 • 2007.11.14 12:41:06levendul

  azon túl kell lépni, hogy nem tudjuk pontosan mi történik velük minden percben, én is nehezen szoktam hozzá persze az elsőnél  a napirendet jó ismerni, de sztem azt nem kell elvárni, hogy a gyerek mindent elmeséljen otthon, én mondjuk az óvónőtől sem várom ezt a fajta tájékoztatást  egyébként meg a nyílt napok jók tudnak lenni

 • 2007.11.14 12:41:07Guruljka

  verkaverka nehéz lenne megmondani, hogy nektek melyik lenne a legjobb. Mások az igényeink, elvárásaink stb. Ráadásul valójában nincs túl nagy válasuzték mert biztos helye max a körzetesben lesz a zuglói csemetédnek... Nem hogy még óvónőt válassz a környéken...  Az enyém a Herminkába jár és én eddig elégedett vagyok.

  De készülj fel, hogy iszonyat csórón néznek ki az ovik... Viszont ennek van egy előnye. Sokkal jobban egymás felé terelik a gyerekeket.

 • 2007.11.14 12:53:06ruju

  Az nagyon nagy elvárás (mindazok mellett amit eddig már leírtatok), hogy azért igenis készítse a gyerekeket az skolára, ill. az érettséghez szükséges dolgokat azért gyakoroltassa a gyerekekkel? (persze szigorúan az életkori és egyéb sajátosságok figyelembe vételével, valamint hangsúlyozva, hogy felkészítés nem egyenlő iskola/iskolás módszerek).  Pont most vettem részt egyébként egy beszélgetésen, ahol erről volt szó (az ovink igazgatónőjével), és ott azt hangoztatták, hogy az iskolára nevelés is a születéssel kezdődik, de az ócodának is nagyon fontos szerepe van benne!

 • 2007.11.14 13:02:58Guruljka

  ruju, teljesen igazad van és egyetértek. Egyébként a cikkben megjelenő szakmai nézőpontot ilyen szempontból nem tartom sem jónak, sem követendőnek. De én csak diplomáztam és nem dolgáztam ebben aszakmában így kibic vagyok és nem akartam ezt egyből fikázni.

  Minden tiszteletem azoké akik 40 évet töltötek el óvónőként, de ezzel nem értek egyet én sem.

 • 2007.11.14 13:09:35Nilüfer

  a jó óvónéni szereti a gyerekeket.Válogatás nélkül,mindegyiket,mindig:) A többi nem is fontos, mert jön az magától:)

 • 2007.11.14 13:10:30ruju

  Hú, jól van, mert nekem ez is egy elvárásom, főleg, mivel én nem szakmabeliként nem tudhatom, hogy hogyan segíthetném a gyerekemet abban, hogy majdan megfeleljen.

 • 2007.11.14 13:14:01ruju

  Ehhez érdekes adalék: Én soha nem akartam (és nem is akarom most sem), hogy a gyerekem olvasni tudjon mire iskolába megy, de nem tudom nem észrevenni :-), hogy a vegyes korosztályú csoportokban ez szinte magától jön. Olvasni azért nem tud, de a számokat 1-20-ig felismeri mindenféle környezetben, és imádja is a tudását használni/bővíteni (és ez, márminthogy a gyereknek a tudásszomját felébresszék és ki is elégítség, szintén nagyon fontos szempont. Főleg akkor, amikor a gyerek egész nap az óvodában van és a szüleit csak késő délután/este látja., tehát jóval kevesebb idő jut a családban a felfedezésekre).

 • 2007.11.14 13:14:55ruju

  a közös felfedezésekre gondoltam

 • 2007.11.14 13:22:58Guruljka

  Nilüfer:DDDD  Azt tudod, hogy minden óvoda-pedagógusnak jelentkező a főiskolán át kell hogy essen bizonyos alkalmassági vizsgálatokon?

  Ott megkérdezik, hogy miért akarsz óvónő, óvóbácsi lenni.  Aki azt mondja, hogy: "mert szeretem a gyerekeket" nem számíthat sok jóra...  Pont azért mert ez baromira kevés ahhoz, hogy jó pedagógus legyen. Viszont az igaz, hogy ez kéne, hogy legyen a minimum és aki tényleg így viszonyul a dolgokhoz jó alapról indul:)  Pont ezért írtam, hogy az a jó, akit a gyerek szeret és tisztel. Őket nem lehet átvágni mézes- mászos rájátszós cuccokkal, mert nagyon leveszik az igazi "érzéseket"...

 • 2007.11.14 13:50:40Nilüfer

  tudom....nem nyálas mézesmázosra gondoltam.igazora.Tudod te, milyen kevés ilyen van??????

 • 2007.11.14 15:49:58kriszi

  Fura, nekünk egy átlag körzeti ovink van, semmi különös, de nekem úgy tűnik, már amennyit látok belőle, hogy kivétel nélkül mindegyik óvónéni nagyon szereti a gyerekeket, és nagyon igyekszik a legjobb tudása szerint bánni velük és vigyázni rájuk. Nem egyformák, mindegyiküknek más az erőssége, és mások a gyengéi, mindegyiküknek vannak hibái, de őszintén igyekeznek, és a gyerekek szeretik őket. Szerintem a gyereknek erre van szüksége. Nem kizárólag az óvónénik nevelik, viszont sokféle emberrel találkozik, megtanulja, hogy különbözőek vagyunk, mi, felnőttek is.

 • 2007.11.14 17:17:04katampusz

  a jó óvónéni olyan, mint az Ildikó néni.

  és véletlenül se hasonlít Piri nénihez.

 • 2007.11.14 20:39:46Fűszer és Lélek

  Verkaverke: az Orbán hagyen van.

 • 2007.11.14 20:47:44wish73

  sztem nagyon kevés, ha szereti a gyerekeket. alap, de nem elég. nem tartozom az elhanyagoló környezetet biztosító szülők körébe, mégis millió egy dolog van, amire nem jut idő, pedig én spec. még értenék is hozzá. de mondjuk a takarítónőtől az atomfizikusig van néhány szakma, amelynek művelői nem tudják-nem tudhatják, milyen alapképességekkel kell kezdeni az iskolát. és most nem arról beszélek, h tanítsák meg őket írni, olvasni, de vannak dolgok, amik messze nem ragadnak a gyerekre a kosszal, és, ha hiányoznak, vagy esetleg valami értelmi eltérés van-nem kimondottan fogyatékosság-, akkor ott kell lennie az óvónőnek, h igenis tanítson, fejlesszen és sikítson, ha baj van. nem véletlen, h főiskolán szerzik a diplomájukat, nem valami 60 órás tanfolyamon. szóval, túl azon, amiket fentebb felsoroltak, a jó óvónő tartson foglalkozásokat(nem feladatlap-kitöltés) és azokra készüljön is fel lelkiismeretesen.

  nálunk a nagyobbik az ideális óvónőpároshoz járt, a kicsi meg két nullához. szeretik a gyerekeket, de itt aztán vége is. és ez nagyon kevés, főleg, ha valaki olyan családban nő fel, ahol nem beszélgetnek, nincsenek játékok, könyvek, programok, csak playstation meg repülő tányér és tsai

 • 2007.11.14 21:59:22Pelikan

  Katampusz!

  Csak egyeterteni tudok :-)

 • 2007.11.14 22:05:23jidele

  Fűszer és Lélek, nekem nagyon ismerős ez az óvoda. Nem magánovi véletlenül? ki az óvónéni?

 • 2007.11.15 15:08:51babó

  Gzp egy hímsoviniszta kis pöcs, jellemző, hogy női magazin főszerkesztője... magyar valóság.  és igen, egy szem humorom sincs... :))

 • 2007.11.15 15:17:45boribon

  babó:-)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta