SZÜLŐSÉG

A tányér is megszívat

2007. november 7., szerda 10:56

A gyerekek, főleg az olyan rendetlen és neveletlen, izgága, örökmozgó kis szörnyetegek, mint az enyém, felborítják a tányért, mindig. Egyrészt meg akarják nézni, mi van az alján, másrészt vicces, ahogy kipotyog a kaja, ahogy anya csúszkál utána földön, és a maradékot még a hajára is lehet szórni a székből, a legnagyobb poén pedig, amikor még veszekszik, esetleg az asztalra csap, vagy kataton bánatba zuhanva üveges szemekkel nézi, ahogy két marokkal gyúri és szórja a poronty a nehezen beszerzett és elkészített ízletes, válogatott falatokat.


Ugye jól érzem, hogy ezért találták fel a tapadókorongos tányért. Jól írtam, nem korongos, vagy gumigalléros, hanem suction ring. Hosszas böngészés és több példány megfigyelése után a Brendonban egy mérsékelt árú (1100 forint, életemben tányért ennyiért még nem vettem, pláne műanyagot) Canpolt választottunk. Nem romlott el, nem ártott neki a mosogatógép, a kaja, a víz. Csak nem tapadt. Soha, semmihez. Illetve ha beleöklöztünk a közepébe egy olyan csonttörőset, akkor eltartott úgy 30-40 másodpercig, míg feljött. A rejtély megfejtéséhez nem kell tapadásügyi szakembernek lenni: a gumi olyan kemény, hogy magától felemelkedik. Nem hibás a darab, hanem szimpla, ordító hazugság. Szopató gyűrű.

Visszavittük, szó nélkül visszavették (egyből vissza is tették a megvehető darabok közé, hadd szívjon más vele ezentúl), levásárolhattuk (de miért, kérdem én, amikor semmi mást nem akartunk venni?). Most van egy lábzsákunk, és egy csomó bambusztányérkánk, melyeket eddig is használtunk, és amelyek töretlenül, bár törhetetlenül fognak a konyhánkban repkedni.

Ti mit csináltok? Fegyelmeztek, nem teszitek a tányért a keze közelébe, hadd visítson érte, nem ehet saját maga, amíg meg nem tanulja, vagy nálatok rejtőzik a titok, az igazi, működő tapadós tányér titka?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.07 11:31:09jidele

  nekem van Brumi márkájú, úgy tapad, hogy fel se bírom szedni

  sőt, még a két fala közé forró vizet is lehet tenni, melegen tartja a kaját.

 • 2007.11.07 11:34:28Sibri75

  Én még le sem tudom ültetni, hogy egyen, rohangálok utána a kajával. Úgyhogy magammal szúrnék ki, ha ilyen tapasztható tányért vennék.

 • 2007.11.07 11:51:24Nilüfer

  Hát, én nem is tudom..le kell ragasztani a tányért? nem azt kéne megtanulnia a bébnek, hogy van ugye a tányér, amit nem a fejünkre borogatunk, hanem eszünk belőle? Mondjuk az enyémkék nem borogatták, meg nem is volt tapadós annak idején, de úgy gondolom, , a gyereknek meg kell tanulnia, hogy mi mire való.és ha pl. három évesen kap először nem letapadósat? Meglepődik, vagy mi? nem okoskodni akarok, csak jár az agyam....

 • 2007.11.07 12:00:02sportos

  én még nem adok a gyerek kezébe tányért, csak kanalat. Azzal is kellôképpen tud hadonászni, meg dobálni (most amúgy is dobálós korszaka van). nekünk is van tapadókorongos, kb 20 mp-ig bírja. a nagynak volt egy chicco-ja, melegvizet is lehetett bele tölteni, hogy melegen tartsa a kaját. na azt csak hosszas piszkálgatás után bírtam felszedni. szuper volt. jelenleg még keresgélem a meglfelelôt. akinek van jól tapadósa esetleg megírhatná, hogy milyen és hogy hol szerezte be. Köszi

 • 2007.11.07 14:05:35manci

  Nekünk is van egy tapadós, és tapad is (vmi nóném cucc), de az az igazság, hogy nincs rá különösebben szükség, sőt legtöbbször üvegtálkából eszik a másfél évesem, szépen kanállal (már levest is tud enni, igaz, hogy ne tartson 3 óráig, még segítek neki:)). A darabosokat meg vagy műanyag vagy porcelán lapostányérból eszi kézzel vagy kisvillával.  Persze ez jórészt szerencse kérdése, mert igazából sosem volt egy dobálós gyerek.  Ja, ami nekünk nagyon bejött, az a műanyag, visszahajló aljú előke. Még ráterítek egy kis konyharuhát a lábára, és sosem piszkos a gyerek ruhája.

 • 2007.11.07 14:39:50Lilienfeld

  OFF lesz súlyosan, elnézést de muszáj kiírnom vhová, az Index címlapján: "Ecstasyt nedvedzett a gyerekjáték / Ausztráliában az év játéka volt az összeragadós gyöngy, több gyerek eszméletlen lett miatta." index.hu/politika/bulvar/binddrog11/  A JÁTÉK MAGYARORSZÁGON IS KAPHATÓ!  Ez kimaradt a cikkből, pedig csak két kattintásnyi gugli lett volna, kedves újságírók!

 • 2007.11.07 14:40:12rombusz

  Én leteszem a kis tányérkáját az etetőszék tálcájára, egyik kezemmel etetem, a másikkal meg fogom a tányért. Így ő is hozzáférhet, sőt, van neki is kanál a kezében, hagyom, hogy a kanalával turkáljon a tányérban, viszont nem tudja felborítani. Van tapadós tányérunk nekünk is, de ez jobban bevált.

 • 2007.11.07 14:42:19zolnaid

  Már én is beírtam, az otthonszülésbe. Az indexnek is írtam volna, de nem leltem a szerkesztőség címét, pedig ha valami, ez közérdekű lenne. (én is akartam venni, pl)

 • 2007.11.07 16:24:02napos oldal

  hú, már az etetőszékeshez írtam, hogy addig nem ehet kanállal egyedül, amíg nem tud ember módjára. diliházban kötnék ki néhány ilyen kajadobálós-kenős akció után, az tuti, öreg vagyok én már ehhez.

  a tányér az én kezemben van, és nem bántja, mert csúnyán nézek. ja, és azt is mondom, hogy "jujjuj!"

  (ettől bárki összeszarná magát, nem?)

 • 2007.11.07 16:47:59Mamszi

  Nekünk egyszerű műanyag sárgászöld, inkább olyan nagyon világoszöld tálka, az a jó, hogy semmilyen festék nincs rajta, valami kínai, így lehet a mikroban is melegíteni vele. Nem vagyok a tapadós tányér híve, nálunk egyszerűen nem teszem a tányért a gyerek kezébe, elhúzom vagy nem tartom ott a kisasztalán, fogom és kész. Így nincs vele gond.

  Jobb kézzel etetem, bal kézzel tartom a tányért olyan távolságban, hogy a keze ne érje el. Hol itt a probléma? :o)

 • 2007.11.07 16:52:38diaz

  Nekünk is van tapadós tányér, Ikeás, de tulajdonképp tök mindegy, hogy tapad-e vagy sem, mert én is úgy csinálom, mint Mamszi: jobb kézzel etetem, a másik kezemmel fogom a tányért.

  Azért az uzsonnánál meg szoktam engedni, hogy turkáljon a tányérban - ilyenkor darabokra vágott gyümölcsöket, kenyérkatonákat kap - a kajával ilyenkor eljátszik, de a tányért nem szokta borogatni.

 • 2007.11.07 17:03:26napos oldal

  Mamszi és diaz tökjól megfogalmazták a technológia lényegét :)

  (Én sem értettem először, hogy kerül a kis szörnyeteg a kaja közelébe. Ennyi erővel szabadon ereszthetném a papírjaim vagy a vitrin közelében is. Vagy egy nagy halom frissen vasalt ruha mellett.)

 • 2007.11.07 17:18:12zolnaid

  Van két 6 személyes Luminarc készletem, ha sok eltörik, veszek egy új hatos kollekciót. ÍGy 18 tányér 4500 ft. Megjegyzem többet török mint a gyerekek.

 • 2007.11.07 20:32:49hanna

  Aha. Hát könnyű nektek. DE Lea eleve alig eszik. a)Viszont ha nem szurkálhatja a kis kajakockákat maga a villácskájára, akkor szóba sem jön az evés. Az meg csak úgy megy, ha elérhető közelségben van atányér.

  b) Melyik kezetekkel lapozzátok a képeskönyvet akkor, ami lefoglalja, hogy ne akarjon kimászni? :D

  c) Amikor lehajolok, mert leesett a kis villája, ppáppá, és elfelejtem arréb húzni a tányért, és a hátamon landol a kaja, na olyankor tök szeretnék a nevelésnél eggyel megbízhatóbbat. Mondjuk tapadós tányért. Ilyen gyarló vagyok.

 • 2007.11.07 21:17:56Alvomacko

  hanna: énekelni, mesélni nem próbáltál még neki?

  Ha leesik a villa, akkor mondjuk vedd el a tányért bal kézzel és úgy hajolj le, hogy jobbal felvedd a villát. :-)

  A tapadós tányérból is ki tudja szórni kézzel a kaját, míg lehajolsz...

 • 2007.11.07 21:46:32diaz

  hanna: igen, ez patthelyzet, akkor keress tényleg jól tapadó tányért:-)

  Egyébként az én lányom is alig eszik, betöltött 11 hósan még nem volt 8 kiló. Viszont amióta Vitacolant adok neki, sokkal jobb az étvágya. Esetleg próbáld ki.

 • 2007.11.07 22:21:34evaandrea

  Én hamar engedtem az önálló evést a gyerekeimnek, és emiatt jól jött a tapadós tányér, ami mellesleg tényleg tapadt. Az önálló evés lehetősége növelheti az étvágyat is esetleg, hiszen ő válogathat a falatok között....Nálunk bejött.

 • 2007.11.07 22:34:48Gézengúz_Évi

  Lassan 6,5hós a fiam, adnék neki emberi kaját cici mellé, de csak úgy érdekli, ha ő ehet egyedül, persze minden evés után teljes konyharenoválást jelent. Van tapadós tányérunk, asszem Baby Bruin, de nem tapad...Illetve oldalra nem lehet eltolni, de pillanatok alatt felkapja, és a fején van, vagy mittudoménhol...De egy felnőttadag kajából, legalább 1,5 kiskanálnyi tutter a szájába kerül:)))  Off ha ennyi idősen 9,5kilóval és 73centivel nem hajlandó mást enni a tejen kívül, nem fog éhenhalni?:O On

 • 2007.11.07 22:44:36Csöre

  Szerintem az IKEA zöld béka tányérja jól tapad (főleg, miután rájöttem, hogy gyárilag-boltilag fordítva van ráhúzva a gumikarika, azt le köll venni és megfordítani. Nem volt több, mint egy év, mire ez kiderült számomra...) Botond sem egy hasi-nasi-dagi pasi, eleinte ő is sokat könyvecskézett kaja közben. Mivel a könyvekre, hmmm, egy kicsit kényes vagyok, ezért gyártottam számára kajás könyveket, kettőt, amiket akár össze is kenhetne maszatos praclival, ha nem idegenkedne zsigerből attól, hogy ragacsos lesz a keze. Szóval 10*15-ös, 36 darabos kis fényképalbumokba raktam képeket (az egyikbe saját magáról, még csecsemőképeket, a másikba állatos képeslapokat -> ezekből picit le kell vágni, mert nagyobbak a kelleténél), kiválóan tisztítható. S Neked akkor felszabadul egy kezed.  Hozzátenném azonban, hogy én az ilyen dobálósdit nem tűröm. Botond is próbálkozik hébe-hóba, de ha játékot dob le, azt nem kapja vissza (nincs az a hiszti a világon, hogy lehajoljak érte), evőeszközből meg amúgy is kettő van forgalomba, ha ledobja ami a kezében van, etetem én a másikkal. Ételt pedig nem dobálunk, ha hajigál, akkor nyilván jóllakott (vagy nem), mindenesetre agyő, lehet elhagyni az asztalt. Max a következő étkezésig jobban megéhezik. Egy olyan gyerek, akinek megvan a lehetősége az evésre, nem fog éhenhalni, bármilyen rossz evőnek tűnik is. Szóval nem kell félteni.

 • 2007.11.07 22:46:15Csöre

  forgalombaN, és egyébként jól tudok ragozni...

 • 2007.11.07 23:53:03hanna

  Nálunk úgy van ez, hogy Lea nem ées, és nem érti, miért baszom az időm főzéssel, terítéssel, miért kínozom az idegeit etetéssel, amikor ő nagyszerűen elvan anyatejen. Mivel 13 hónapos, kb 79 cm és 9,5 kiló, nem kell félteni a Közép-Európában amúgy is ritka éhhaláltól. Viszont ha nem adok neki enni fegyelmezésből, akkor úgyis szopik helyette (hiszen ő nem is akart enni. max egy kis nesquik-golyót két szopi között nassnak). Ha adok neki akkor is:D Na erre varrjatok tapadásmentes éneklő-mesélő következetes gombot!

 • 2007.11.08 06:28:50Mamszi

  hanna:No comment. :o(

 • 2007.11.08 06:35:30Mamszi

  Külön topic-ot megért a rosszevő-gyerek szindróma.

  Mellesleg ezzel kapcsolatban azt hiszem a mostani vagy a múltkori Kismama magazinban is van egy cikk, de neten is rá tudsz lelni sok tanácsra, hogy mitől lehetne az étvágyat növelni.

  Mi szerencsére nem küzdünk ilyen gonddal, talán a genetika is számít, férjem és én is jó evők voltunk, mennyiségben és választékban.

  De az is számít, hogy nem szabad, hogy a gyerek egész nap egyen valamit, "lógjon a szájából" valami, mert akkor sosem tudja meg, melyek a fő étkezések. Nálunk elég rugalmatlanúl állok ezekhez a dolgokhoz, és így a lányom is szinte percre pontosan tudja, mikor kérjen enni. Ezért van reggeli tej, délben ebéd, este vacsora, napközben még kora délután tej és időnként tízóra is uzsonna.

  Pedig nem vagyok egy főzőbajnok, de megeszi az éleleimet, igaz, vegyesen kap már mindent szinte.

  Ajánlják még azt, hogy ha lehet, kicsit érdekessé alakítsuk a megevendő ételt, már ha az darabos, vagy a színekkel játszunk, stb... van ebben valami, de azt hiszem, az is segít, hogyha együtt eszünk a babával, mert látja, hogy mi is Vele csináljuk és ez milyen jó közös dolog.

  Ezeket hallottam, inkább adjon tanácsot olyan, akinél ilyen problémák vannak.

  Sokat számít az is még szerintem, hogy mikor és milyen fokozatosan vezetjük be a szilárdabb ételeket, mert minél később, annál nehezebb.

 • 2007.11.08 07:40:26Alvomacko

  hanna: hát, akkor nincs más hátra, hogy szoptasd, amíg ezt igényli. Tényleg feleslegesen fárasztod magad, meg őt is a főzőcskével. Egy napon biztos kevés lesz majd neki az anyatej és akkor majd elfogad mást is... :-)

 • 2007.11.08 08:21:28manci

  Csöre: nem akarom fényezni magamat, de én rögtön megpróbáltam fordítva is, viszont így sem tapadt. Mondjuk nem dőltem a kardomba, 500 ft-ért adtak ugye csőröspoharat, előkét (nálunk szakálka), kistányért, mindezt békásban, szóval így is jó vásárt csináltunk! :)

 • 2007.11.08 08:32:32manci

  Olyan érdekes, ahogy kialakul a kis ízlésük, nem?

  A lányom eleinte abszolút nem volt válogatós, mindent megevett, amivel megkínáltam, vagy legalább evett belőle egy pár falatot. Most rájött, hogy utálja a korábban hőn szeretett sütötököt, és semmilyen formában nem hajlandó megenni, az első kanál után tolja ki a szájából.  Vagy a gyümölcsök: az egy dolog, hogy a mandarinon kívül semmilyen gyümölcsöt nem hajlandó darabosan enni, csak pürésítve, de egy idő után még így sem kellett neki. Pár nap után bevallom trükkhöz folyamodtam: teljes kiörlésű kekszet tördeltem a pürébe, és azt örömmel halászta ki a gyümivel együtt kiskanállal a tányérjából. Ezt azóta kicsit megbántam, mert mostmár keksz nélkül soha nem eszik gyümölcsöt.  Szóval a trükközéssel is érdemes vigyázni, nehogy rossz szokásokat alakítsunk ki.  Még egy adalék: akármikor megkérdezem a gyereket, mit szeretne enni, a válasz: HÚÚÚÚ(s). A kis ragadozó! :) • 2007.11.08 10:18:15Magdus_

  Manci: Mennyi idős a kis "ragadozó"? Már alig várom, hogy a kisfiamnak is hasonló "húúús" megnyilvánulásai legyenek (most 11hó) :)!

  Csöre: Ezt a "hasi-nasi-dagi pasi" megnevezést megjegyeztem :)))! És köszi az ikeás zöld békás tippet, utánajárunk!  Én még nem merem a rászabadítani a tányért, csak a kanalat egyenlőre. Azt is csak az étkezés vége felé, mert ha előbb, akkor rágcsának használja és az istennek sem tudok más belevarázsolni.

  Kezdetektől együtt ettük és most, hogy már 8 fogacskája van, remekül rágicsálja a tőlünk elkunyizott falatokat is. Egyre ritkábban pürésítek, mert látva a "felnőtt" kajónkat, ő is olyat akar. Előfordul, hogy azzal trükközünk, hogy az ő ételét a mi tányérunkba tesszük és onnan adjuk neki a falatkákat, mert csak úgy hajlandó enni.

  Ha meg végképp tiltakozik a táplálkozás ellen, akkor jön a férjem, és elkezdi enni a tányérjából (de inkább csak úgy csinál mintha enne). Na erre rögtön rohan (mert addigra kihalásztuk az etetőszékéből) és "kunyizik".

  Tehát így vagy úgy, de eszik :).

 • 2007.11.08 10:31:32papirbirka

  hanna, kitartás, tapadós nem műkszik, mert kézzel-kanállal uúgy a hátadra lehet kenni a benne lévőket. Tapasztalat! Amikor egymás után kétszer megtörtént tányérmegvonás-nem hajolgatunk rezsim lett bevezetve. Igaz ez nekünk úgy 8 hósan jött el, 1 évesen már nagyságrendekkel jobb volt a helyzet. Tudom pro-szoptatós haragot zúdítok magamra, de megpróbálhatnál kicsit bekeményíteni szoptatás fronton ha fontos neked, hogy egyen ételt is. Ha meg nem, akkor Alvómackóval szólva minek töröd magad főzőcskével-etetéssel.

 • 2007.11.08 10:36:57napos oldal

  én kajálás terén abban bízom, hogy idővel lehet a fejével beszélni, ahogy értelmesebb lesz. de elég biztos vagyok benne, hogy most is sokmindent ért. (ha rosszmájú akarnék lenni: mindent pontosan ért :))eszik eleget, de baromi válogatós.  némely dologban úgy vagyok, mint Csöre, hogy nincs az a hiszti, ami eltérítene. pl. mióta a baba beleesett a kajába, semmilyen jószág és egyáltalán semmi nem tartózkodhat a kajálási övezetben. és nem nem nem, ninnncs cici, ez a kaja van, ami a tányéron van, vagy kenyér vagy semmi. cici csak reggel van és a délutáni alvás után. kivéve, amikor egyszer nagyon lázas volt, akkor egész nap. na, azután tartott egy hétig visszaszoktatni :) de nem bántam meg, ha netán beteg lenne, megint így csinálnám.  ja, és a téma amúgy a halálom, na mindegy, kár drámázni, aranyos és egészséges. de kínomban minden olyat elkövetek, ami kerülendő:

  * állatok, játékok - ez már nincs

  * mesélés, figyelemelterelés evés közben

  * noszogatás evésre

  * megdícsérés evésért

  * ultradurva: első falat szájbaerőltetése - már ez nincs, de volt ilyen

  * a legnagyobb lelkiismeretfurdalásom mégis a keksz adás miatt van. meg fehérlisztes cuccok, meg piskóta, meg perec meg süti.  ja, és a főzőcskétől meg a próbálkozástól is elmegy az ember kedve egy idő után. az együtt evést kipróbálom jövőre.  na sír, mennem kell. biztos cicit vagy kekszet szeretne :))

 • 2007.11.08 10:47:11napos oldal

  hanna, pont azt akartam mondani, amit papirbirka, vagy szarjál bele a főzésbe, és szoptasd, amíg ez elég neki, vagy vállald a konfrontációt a kis 80 centissel. nehogymár a csík húzza a repülőt...  eccer öntené rám a kaját, én sokkot kapnék. huhh... mondom, engem az is megrázott, amikor a baba beleesett a tányérba.

 • 2007.11.08 11:01:39marcangoló

  Nálunk nem is lenne baj, de nemrég kezdtük a savanyított tejtermékeket és a glutént, és rendesen bepöttyösödött az orrgyöke körül a leány. Most abbahagytam, várom, hogy kiürüljön belőle a tejes cucc (kb. 3 hét, asszem). De tegnap beficcent egy kis kenyér, és ettől visszajöttek a pöttyök. Basszus, ha tejfehérje, vagy laktóz, vagy lisztérzékeny, a kardomba dőlök!

 • 2007.11.08 11:02:09marcangoló

  Na és persze ezek azok a kaják, amiért ordítani bír...

 • 2007.11.08 11:02:37hanna

  Hát de ha egyszer ő a repülő, én meg egy nehezen alkalmozkodó dagi, lassú csík vagyok hozzá képest.

  A cicimegvonás nem annyira a kenyerem, de azért a nonstop cicin lógást kezdem lasssan lejjebb venni, mondjuk Lea így is min 4 szer szopik napközben és 4szer éjszaka:)

  Nekünk van kinderes műanyag kisautó evéshez, az leht maszatos, meg dobozka, meg ajándsék undorító pamperses mesekönyv. És igen, ő is cicit vagy golyócskát.

  Minden fent leírt ötletet kipróbáltam már egyébként.

  Szerintem a nem engedem nassolnit csak a jóevős gyerekek szülei mondják. Kb egy hétig csináltam. Na akkor semmit, de semmit nem evett, csak szopott. Olyankor azt gobndolom, hogy inkább egyen kiflivéget meg kölesgolyót. Nálunk piskóta meg édes trutyik nem futnak, lea eleve nem is szereti, meg nem is adok neki. A sláger a svanyúuborka, a savanyúkáposzta, tegnap basszus megevett két koska húst, citrommal lefacsarva. Normális ez a gyerek, kérdem én?

  És igen, tudom, ha éjszaka nem szoptatnám, akkor kezdene el enni, mert akkor végre rendesen éhes lenne. De nem bírom. Nem bírom hallgatni, ahogy panaszosan sír szegényke, meg cicit kiáltozik, meg agresszív is leszek a bőgés plusz álmatlanság kombótól.

 • 2007.11.08 11:04:52marcangoló

  Hanna, na azt én sem bírom! Amúgy meg én nem hiszek az éheztetésben. Sem éjjel, sem nappal. Én azzal nyugtattam magam, amíg a fiam hülyén evett, hogy _legalább_ ott az anyatej, és így tutira nem lesz vitaminhiánya.

 • 2007.11.08 12:32:46tavaszkisasszony

  Hanna,

  enyém csimota is sokáig szopizott (két éves elmúlt, mikor elváltunk, de addig kért éjszaka is, mi több, az első szava is az volt, hogy 'tszi-tszi' - mondjuk a hónom alatt aludt kényelmi okokból, mert már dolgoztam akkor fulltime) és egy éves kora körül nem nagyon evett mást :) próbálkoztam én is ezzel-azzal, de feladtam. Ha kért, a normál családi kajából kapott (húslevesből répa-krumpli, kicsi zöld gömbök = borsó; krumplipüré, egyéb puha kaja).

  Most négy éves, és a húst még most is csak ritkán eszi meg, viszont savanyú uborkából egy üveggel bepakol, ha nem vagyok elég elővigyázatos : )

  Meg a sima ubi is nagyon csúszik, nálunk mondjuk gyakran saláta van a husi mellé, na abból (de szigorúan nem keverve) mindig jól eszik. Tegnap viszont megevett hat kocka husit is a 'kumpi'-hoz.

  ÉS egy kistányér csalamádét :)

  És mivel férfiből van, a sütik azok nagyon mennek, meg a tészták is.

  Leragadósból nekünk is ikea volt, bevált, csak most nem tudom hová tenni a külön talpakat (bögre + tarelku) : )

 • 2007.11.08 12:56:20manci

  Magdus: 19 hónapos a leány.  napos oldal: Én adok kekszet, de teljes kiőrlésű liszből készültet. Sütök perecet, de a változatosság kedvéért teljes kiörlésű bio lisztből, és a gyerek adagján csak jelképes só van. Sőt, csokit is kap, de csak egy leheletvékony kocka fekete csokit naponta. Ezt tudomásul veszi, ha már megkapta, nem követel többet, tudja, hogy úgysincs.  Mindezt csak azért írtam, mert ezzel azért némileg enyhíthető a lelkiismeretfurdalás :)  És ezt a savanyú ubi dolgot nem értem, az enyém is imádja!

 • 2007.11.08 14:25:47napos oldal

  manci, igen, próbálom én is ilyesmikkel enyhíteni a dolgot.  ja, én is azt mondom, legalább ott az anyatej a tróger étkezés mellett... jobbnak gondolom, mint tehéntejet adni, ha van lehetőségem. ha nincs, akkor persze kár ezen sopánkodni.  hát igen, nem anyának való a cici, cicihiiii, cihicihiii sírás-rívás, maximálisan megértem, ha valaki inkább felmond, mint hogy ezt hallgassa. néz a kis törpe, görbül a szája, és nagy könnycsepp gördül az arcán. "lilike, nincs cici, elfogyott belőle a tejecske, igyál szépen vizet" ilyenkor jön a nagylevegő-visítás, nagylevegő-visítás, kis szünet-hatásfigyelés fázisa. az én kommunikációm meghatározója a puszi-simogatás-mérsékelten szigorú-maximálisan határozott étlapismertetés. ez a koreográfia 1-2-3-szor ismétlődik, aztán nem feszegeti a témát, tudomásul veszi.

 • 2007.11.08 16:07:38gusztika

  Jááááj, épp most panaszkodtam ki magam, hogy a gyerek amikor végre elkezdett elfogadni több kanálnyi kaját (7,5 hónapos), és már kapott husit is (ez üveges bébiétel volt), ízlett neki, mert szépen szürcsölte a kanálból, akkor valami történt, elkezdte kicsapkodni a kezemből a kanalat, meg szájzár. Pár nap pihenő, mert agygörcsöt kaptam tőle, hogy pepecselek itt mindennel, aztán nem kell neki semmi. Tegnap újra próbáltuk a kanalazást, de ugyanúgy tiltakozik. Hát akkor marad az anyatej. Kb. mint az újszülöttek, éjjel-nappal 3 óránként.  Azt mondjátok, hogy így elég neki a vitamin? Már nem kap plusz K-vitamint, azon különösen aggódom, meg azon, hogy vérszegény lesz.  És én lusta vagyok ahhoz, hogy éjjel neveljem az önálló alvásra, meg arra is, hogy ha nappal nem foglalkozna minden mással, akkor szopizna eleget és nem éjjel pótolna.  De épp most konstatáltam, hogy 37,9 a hője, most vagy a foga, vagy a nátha jön, és ezeknek a beharangozója ez a szabotázs.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta