SZÜLŐSÉG

Gyerekfalkák dörömbölnek édességért

2007. október 31., szerda 14:16

Benne vagyunk az őszben, és ha az időjáráson múlik, kevés örömünk akad. Szerencsére itt vannak azonban az ünnepek, lassan készíthetjük a pénztárcánkat és a gyomrunkat a karácsonyra, kefélhetjük a bakancsunkat a Télapónak, de előtte vessük bele magunkat a Halloween őrületébe! A magyar kereskedők valahogy még nem kapták el ennek az ünnepnek a vezérfonalát, pedig több fantáziát találhatunk benne, mint a virágosok örömében, a nyálas és cuppogós Valentin napban.

A kölykök remekül szórakoznak ezen az estén, ezt saját szememmel is láthattam, ugyanis volt szerencsém részt venni kis hazánkban unicumnak számító Halloween ünnepen. A lányom iskolájában, a lelkes angol tanár néni, minden évben lezsírozza a suli utcájában néhány házzal, hogy vegyenek részt a játékban az ott lakók. A gyerekek zsizsegő, nevetgélő falkaként hármasával, négyesével vonulnak házról házra, s alkalomhoz illő énekeket mondanak, majd várják a jussukat, tudjátok: „Adsz, vagy kapsz?!” (Trick or treat?!) És persze ki ne adna több tucat banyának, varázslónak, szellemnek öltözött mini emberkének a kamrából, felvilágosultabbak pedig a fridzsiből egy csipetnyi édességet. Sőt, akadtak olyan bátrak is, akik almát és diót adtak, ez külön meglepetés volt.


Azt a motívumot kevésbé értettük, hogy az eredetileg megbeszélt helyeken, ahol a kötelező válasz az "Adsz, vagy kapsz?" kérdésre a "NEM!" volt, miért kellett vécépapírral torpedózni a lakókat, a kelták nyilván ezt a részét az ünnepnek máshogy tartották, de emelte a hangulatot a dobálózás is.

Természetesen a szülők is remekül szórakoztak, s mivel nem kis létszámú csapat verődött össze, közel 150 gyerek és 90 felnőtt, megérkezett a rendőri felvezetés is. Így vált egy ünnep előestéjén a környékünk egy fieszta övezetté, s ez így van jól. Azt a tényt pedig, hogy a kötelező töklámpást még meg is kell valahogyan csinálni, nem is említettük, pedig jó szórakozást nyújt az előző estéken a farigcsálás is, a Halloween után pedig a tökszépségverseny sem utolsó.

A Halloween, magyar fordítás szerint Mindenszentek előtti estét jelenti. A hagyományok szerint a druidákig visszavezethető ez az ünnep, ahol az Írországban és Skóciában élő törzsek ekkor, október 31-én ünnepelték az újévet, s fejet hajtottak a Napisten és a Holtak ura előtt. A kelták úgy tartották, hogy a napisten Samhain, a halál és a sötétség istenének a fogságába került. Samhain összehívta hát minden évben ilyenkor a halottak lelkét, akik így különböző alakban jelentek meg, s az emberek, mivel féltek tőlük, maguk is ijesztő jelmezeket húztak.

Ma már, mivel azért a fenti riogatások ellenére mégis csak egy mókás ünnep lett Halloween-ból, számtalan országban tartják a hagyományát, sőt, Amerikában egyenesen népi kultusszá vált, s a fogyasztói társadalom apró népe ilyenkor kunyizhatja ki magának az évi édesség munícióját.

Hölgyek, Urak, itt az alkalom, hogy újabb szokásoknak, ünnepeknek kezdjünk el hódolni, s ne csak február elején legyen anyának, apának gyomorgörcse a farsangi jelmezek miatt, hanem már ősszel is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.04 11:54:14Guruljka

  Nilüfer, szerintem van elég régóta honos ünnepünk, csak ténylegesen meg kéne őket ismernünk. Meg nem ártana a nemzeti ünnepeinket méltón ünnepelni...

 • 2007.11.04 12:20:26Nilüfer

  Gurujka..na ez az.. az állami/ nemzeti/ ünnepek nekem semmit sem jelentenek.Sajnos, azokat oly mértékben ellepte a napi aktuális politika, hogy semmi de semmi ünnepélyes nincs benne, csak egymást fikázzák a pártok.Már a kokárda is bajba került, ha kitűzöm akkor valahova tartozom, ha nem, akkor is.Ráadásul én leéltem az életem nagyobbik felét egy mára letünt rendszerben, ami az én gyerekkoromra meglágyult, soha hátrányát nem éreztem sőt, és ezt ki is merem mondani,így nincsenek bennem az "ünnephez" manapság szükséges indulatok sem. És igen, ideje lenne méltóan ünnepelni:)

  Az ünnepek átvétele meg elkerülhetetlen, nem is ünnepekről van szó, hanem szokásokról.Mindíg így történt, és így is fog, amíg világ a világ, max több nemzedék kell hozzá.Száz év mulva lehet senki nem fog a töklámpás kelta vagy ámérikánus eredetére gondolni, majd jól indulnak a kölykek édességet tarhálni jelmezben:) természetesen nem kívánom, hogy mindeni egyetértsen,de nekem semmi kifogásom ellene.nem fogom kevésbé magyarnak érezni magam tőle..már ha ugye lehetséges lenne száz év mulva bármit is éreznem:))) a színek meg megmaradnak:)) Pl. a török barátaim a tojásfestést vették át, illetve kipróbálták, és kiválóan szórakoztak:)) nem lettek tőle keresztény magyarok:))))

 • 2007.11.04 12:24:29Hicudzsi

  A Hálaadás nem a pelgrimek és az indiánok találkozásának ünnepe?

  Van valami mese ami arról szól, hogy az Európából kivándorlók közül rengetegen meghaltak egy hajón és csak kevesen értek partot, és nekik az indiánok adtak enni, meg segítették őket...  Persze gondolom ez a szerencsétlen indiánoknak gyásznap, amit nem is csodálok... :(

 • 2007.11.04 12:27:24Nilüfer

  hicudzsi, én úgy tudtam az első sikeres betakarítás ünnepe. de most utána fogok nézni:)Minednestre ha a te verziód a jó, nagyon szépen megköszönte a fehér ember a segítséget az indiánoknak....ááá. az emberiség úgy szar ahogy van:(

 • 2007.11.04 12:31:56Nilüfer

  209.85.129.104/search?q=cache:R1dfyPiZQwwJ:www.valtozovilag.hu/qa/H.htm+h%C3%A1laad%C3%A1s+napja&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu

 • 2007.11.04 12:32:12Nilüfer

  na..mindenkinek igaza van:)

 • 2007.11.04 12:42:19Brumibaby

  Mondjátok meg, az Apák NApja miért nem gyűrűzik be sehonnan? Szerintem arra is költenénk ezerrel, de még valami értelme is lenne.  Csajok, ki szeretne Apák Napját?

 • 2007.11.04 13:02:38Guruljka

  Nilüfer, sokmindenben egyetértünk ám:) És nem kell mindenben egyetértenünk. Én nagyon utállom azt amit te is írtál, hogy ha nemzeti ünnepet akarok ünnepelni az már stigmatizál, pedig...

  Hjahja amiknál is egymásra épülős az ünnep:) Azért hasonlítottam az aug. 20-hoz. Az is sokminden egyszerre.  Brumibabay, én minden évebn mondom, hogy jövőre megtartjuk:)

 • 2007.11.04 16:42:01marywolf

  Alapműveltséghez vissza, szerintem nem mentség az elmúlt 40 év hathatós tevékenységére hivatkozni, mert tegyük fel, gimiben kifogok egy baromi rossz történelem tanárt, aki négy éven át nem tanít semmit, csak anekdotázik, meg elvan az órán, attól még az osztálynak le kell érettségiznie és alap dolgokat azért tudnia kell, akármilyen rossz is az a rendszer, ahogy őa történelmet tanulni kényszerült.

  Ahogy valaki írta feljebb, vannak könyvek, van internet tényleg mindenről lehet információt szerezni és még nyelvtudás sem kell hozzá.  Olyan jó lenne, ha normálisan meg lehetne ünnepelni a nemzeti ünnepeket, én évek alatt összeszedegettem verseket, dalokat ezekhez, ha már a megemlékezésekre az ember nem tud kimenni, mert azonnal megbélyegzik, hogy ide vagy oda tartozik és még nézni sem érdemes őket, mert megemékezés helyett csak fikázás van. Szóval marad a versolvasás esetleg filmnézés, bár '56-ról nem sikerült olyat összehozni, amit érdemes lenne megnézni.

  Tehát marad a nemzeti ünnep megülése otthon, versolvasással, vagy egyszerűen csak kihasználjuk, hogy szabadnap van és természetmászkálunk, vagy eső esetén társasjátékozunk, jobb mint azt nézni, hogy apa vagy anya hogy tüntet a tévében.  Apák napja, ez tényleg begyűrűzhetne, abszolut egyet értek vele, bár nekem a valentin nappal sincs semmi kifogásom, szemben a hallowenel.

 • 2007.11.04 17:15:17marywolf

  Kimaradt, egy magyaros konferencián hallottam, egy akadémiai doktor szájából, Jézus feltámadásáról akart szólni pár mondatot, már nem emlékszem mihez és akkor mondta azt, hogy Jézus meghalt, majd harmadnapra halhatatlanná vált.

  Hatalmas mázlim volt, hogy ajtó mellett ültem, mert én kifordultam rajta és kinn maradta addig míg ki nem röhögtem magam. Minthogy abban a társaságba egy fejes emberkéről volt szó, ezért nem mertem megkérdezni, hogy ezt pontosan hogyan gondolta, de utána is mondot t hasonló kaliberű dolgokat, tehát akkor megvan a Hegylakó sorozat követekző halhatatlanja, Jézus, a feltámadott. És akkor el lehet kezdeni kavarni szezont a fazonnal

  Itt most nem arra gondolok, hogy minde általános iskolát végzett legyen tisztába a teológiai, egyházi fogalmakkal, csak az az akadámia doktor vallási szempontból elemzett egy művet, ráadásul a doktorijának egyik fejezete is valami hasonlóról szól. Ezért ekkora bakot ne lőjjön már senki.

 • 2007.11.04 17:24:13Guruljka

  marywolf, azért azt nem árt tisztázni, hogy ez nem mentség keresés és mentegetőzés. Én nem mentegetek senkit, hanem azt állítom nincs igazad. Az általad elvárt tudás évekig nem volt a tananyag része. Nem azért nem tanították mert hülyék voltak vagy féltek, hanem mert nem kellett. Más volt a tartalom az ünnepek mögött is és akik úgy szokták meg köszönik jól vannak úgy és nem bunkó, műveletlen, parasztok. Nekik az a hagyomány.

  Amit te állítasz kb. olyan mintha azt mondanád: a számítógép kezelése az alapműveltség része a 80 évesek körében is, elvégre ez a XXI. század. Ezért aki nem jár utána és tanulja meg az műveletlen. Hát nem az.

  De azt sem kéne elfelejteni, hogy az EU-s arányhoz képest még mindig baromi kevesen férnek a nethez Magyarországon és csak a töredékük tudja tényleg használni. Ennyit a tájékozódás lehetőségéről, amihez egyáltalán kéne egy hiányérzet, ami nincs mert megvan a saját válaszuk. Csak az nem egyezik a tieddel.

  Ha meg az értelmiségi rétegtől várnád el ezt a bibliai tudást, akkor nem alapműveltségre kellene hivatkozni. Az alapműveltséget az általános iskola adja vagy manapság már tán az érettségi is, de nemrég még az érettségitől kezdődött az értelmiség.

  Nekem még gimiben sem szóltak egy szót sem a témáról pedig már lehetett volna!!! Szerinted akkor akik nem akadtak össze valakivel aki felkeltette az érdeklődésüket a téma másik olvasata iránt mind műveletlen tuskók??? Szerintem nem.

 • 2007.11.04 17:32:36Guruljka

  marywolf, pontosan az van Magyarországon ma, ha ilyen szinten ekkora hiányok vannak benne, nem lehet az általános műveltség része.

  Ha tudnád hányszor hallottam, ha nem is ekkora, de mégis nagy tévedésket magukat vallásosnak valló emberek szájából is... Mert manapság pont az a probléma másik ága, hogy sokan nem ismerkedtek meg a vallással, csak felkapták a keresztvizet (mondjuk egy templomi esküvő kedvéért mert az szép) Ha engem kérdezel ők a műveletlen taplók...

 • 2007.11.04 18:28:38Nilüfer

  Én egyet értek az apák napjával.Legyen!Jár nekik is:)

 • 2007.11.04 18:39:34Guruljka

  Elvileg nálunk június 3.vasárnapján van, úgyhogy csak rajtunk múlik:))))

 • 2007.11.04 19:22:22marywolf

  Gurulja, a legnagyobb eretnekségeket és marhaságokat a vallásos emberek tudják mondani, sajna tényleg tapasztalat.

  Ami viszont jó, a legtutibb vallásos vicceket is ők tudják:)

  Okoska, én itt nem hitvitát tartok, az fórumon soha sem tennék, személyesen sem szoktam, főleg nem kéretlenül. Vélemény viszont nyilvánítok, szoktam is lelkesen és legalább erről úgy tudok hogy értek is hozzá. Azzal, hogy valaki nem ünnepli az ünnep eredeti jelentését, nem műveletlen tapló, mellesleg a mennybemenetele már a forró kategória, a két esemény szerves egység, mondhatni egyik nincs a másik nélkül.

  Ha meg a vallás miatt ugat le valaki, azt jól tűröm, én is minden lelkigyakorlaton elmondom, hogy meg lehet térni, de ezért az emberek tuti nem fognak megdicsérni és senki sem fogja megveregetni a válladat, hogy milyen ügyes vagy.

 • 2007.11.04 19:27:14marywolf

  Guruljka, ez kimaradt, attól, hogy valakire locsoltak egy kis keresztvizet attól nem tekinte vallásosnak, bár én inkább azt szoktam mondani, hogy megtértnek.

  Én minden pap ismerősömnek rágom a fülét, hogy azok, akik nem megtérték és közük sincs az egészhez, ne adják össze, mert semmi közük az egészhet.

  Attól, hogy szép a templom, meg ott van kéznél, attól nem jelenti azt, hogy mindenkinek joga van az egyházi esküvőhöz. Szerintem nincs, mert azzal, hogy mindenkiet megkersztelnek meg összeadnak, csúnyán szólva picsát csinálnak a szájukból

  Felnőttelnék jobb esetben 2 év a felkészítés, azaz a katekumenátus, csak sok helyen ezt elsummákolják, ez nem annak a hibája, aki jelentkezik.

  Én abban is elég nyakas vagyok, hogy miért keresztelnek meg minden gyereket akit odahoznak, cask mert sok szülőt és keresztszülőt általában keresztelőn és esküvőn látni a templomba, nah ez most minden csak nem vallásosság, ez a képmutatás. És szerintem ez igazi botrány, nem is engedném, és van már olyan pap, aki nem engedni, de akkor a lelkes párok, szülők átmennek a másik helyre ahol viszont megcsinálják.

 • 2007.11.04 19:36:51Nilüfer

  Marywolf, a keresztelőben nem értek egyet...a többin még el is lehet filozofálni, de attól, hoigy a szülők nem hívők, a gyereket nem szabad elzárni a keresztségtől.Ezt azért mondom, mert mi pont ezért nem akartuk megkerezteltetni az első gyereket, azzal, hogy majd ha feléri ésszel, eldönti, akar-e egyáltalán hinni az egészben.Aztán anyósom egyre azzal rágta a fülemet, hogy ha meg találna halni, majd jól nem temeti el a pap..ne kérdezd, miért gondolta, hogy az egészséges unokája hirtelen elhalálozik, de engedtünk a nyomásnak.namost kérdés, miért ragaszkodtam volna a vallásos temetéshez...na ezt nem tudom. Talán a neveltetés..

 • 2007.11.04 19:40:44Nilüfer

  én meg valahogy a megtérésben nem tudok hinni..biztosan azért, mert én nem éreztem még olyanokat, mint amit ezekrők a hitvallásokban hallok, hogy a" hívott az Úr", meg ilynek.Nem fér a fejembe, mi lehet ez..de mint írtam korábban, biztos hiányzik az agyamból az a rész.Pedig meggyőződésem, hoigy a hívő ember élete fele akkora stressz, mindenre van kapaszkodója.

 • 2007.11.04 19:49:05Guruljka

  marywolf el nem tudod képzelni, hogy ebben mennyire egyetértünk. Én nem voltam hajlandó a cirkusz kedvéért egyházi esküvőt tartani,mert nem vagyok hívő és pont. Undorítónak tartom és úgy gondolom, hogy ez a párom hitének megcsúfolása lett volna.

  Keresztelő ügyben ugyanez. Először a gyerekeim keresztelőikor mindig engem is meg akart keresztelni a pap. De én mondtam, hogy én nem vagyok hívő, ezért én nem. Utána jött az, hogy ha így nem lehet megkeresztelni a gyerekeimet, akkor az nekem nem gond, majd ha felnőttek lesznek eljárnak ezügyben maguk ha akarnak. Akkor már úgy is lehetett keresztelni. De mivel nem anyósomék úri huncutságának tartottam a dolgot, hanem számukra és a párom számára is igen fontos dolognak, ezért mindkettőnek olyan keresztanyát választottam, aki hívő és templomba járó. Mert lehet, hogy én felekezeti szempontból nem vagyok hívő, de attól még komolyan veszem. Itt jegyezném meg, hogy szinte alig értett velem egyet valaki, mert mindenki szerint kibírhattam volna egy egyházi esküvőt is igazán és csak az igazi és szép.

  Még annyit tennék hozzá, hogy 6. hónapban voltam. Az lett volna király, ha ateistaként hat hónapos terhesen fehér ruhában esküdtem volna a templomban...Szerintem ez már viccnek is sok...

 • 2007.11.04 19:59:51marywolf

  Okoska, ne a templomba járást tartsd képmutatásnak, hanem inkább azt az embert képmutatónak, aki azért jár templomba, mert "buli" és erre még ateista is.

  Amugy én nem tartom követendő példának a gyermekkeresztséget, kiakalkult a gyerekhaladóság miatt, de ugye az eredeti az őskeresztényknél a felnőtt keresztelés volt, a katekumenátus, ez kezd ma egy kicsit visszajönni.

  Van egy közösségünk, sokan vagyunk benne teológusok, többeknek már van gyereke és nincs megkeresztelve, a mi gyerekünk sem lesz. Mert a kereszténnyé válás az egy döntés, amit egy csecsemő nem tud meghozni. Engem 18 évesen kereszteltek.

  Amúgy az, hogy valaki hisz Istenben, azaz úgy vallja, hogy létezik, az még messze nemkersztény, ugyanis az ördög is tudja, hogy van Isten, a sátánt mégsem tartja senki sem hívő kereszténynek.

 • 2007.11.04 20:03:59landi

  Guruljka, minden elismerésem, jó sok tapintat kell mindkét részről nálatok. És nagyon klassz, hogy működik.  Engem az tartott vissza a templomi esküvőtől - amit felfoghattam volna úgy is, mint szép hagyományt - hogy ígéretet kellett volna tennem olyan dolgokra, amit tudom, hogy sohasem tartok majd be. Azt meg azért nem.  Én egyébként a hitet és az egyházat tök külön kezelem, így nem ítélem el azokat, akik csak szokásból tartanak egyházi esküvőt. (Csak ne ígérjenek meg semmit :-)))

 • 2007.11.04 20:13:25Guruljka

  landi:) Esküszöm nem esik nehezünkre. Talán mert soha egyikünk sem akarta a másikra erőltetni a nézetét. Csak megérteni. Az egyetlen dolog a keresztelő volt amiben nem igazán értettünk egyet, mert ott ugye nekem is meg kell ígérni a keresztény neveltetést. Hittől függetlenül az egy ígéret. De elfogadtam, hogy ez nekik nagyon fontos így végül beadtam a derekam. De tartom is az ígéretemet.

 • 2007.11.04 20:25:43Nilüfer

  na most akkor még színezem a képet:)

  A gyerekek meg vannak keresztelve, és mi is esküdtünk egyházilag,DE nem templomban.. A parókiára / ez van a refiknél is?? / mentünk el, és ott esküdtünk.Mi kettem voltunk ott, és ott volt az apósom is..ééérdekes, eddig soha nem is jutott eszembe, anyósom nem..ez az ő falujukban volt.Szóval ez nem a külsőségekért volt, de sokat nyomott a latba, hogy anyósomék is elvárták.Mi valszínű nem kezdeményeztük volna.

  Nem hiszem, hogy ez tartott össza bannünkat immár 29 évem de ezzel együtt az eskü az csak eskü..és mégis, nagyon sok egyházilag esküt tett ismerősünk vált el.Egyetlen embert ismerek, illetve párt, akok a pápától kértek engedélyt a válásra. Megkapták.

 • 2007.11.04 20:26:13landi

  Mondom, hogy klassz a családod. Ismertem egy református lányt, aki római katolikus sráchoz akart hozzámenni. A fiú szülei olyan szinten ragaszkodtak a római katolikus esküvőhöz, hogy még egy ökomenikus szertartásba sem mentek bele. Végül a lánynak két esküvője volt: egy összejövetel otthon náluk a kertben, ahol szövegeket olvastak fel a lelkészükkel (eszméletlen szimpatikus, családias és meghitt volt az egész), és egy római katolikus a templomban.  Nagyon gáz, hogy ennyire nem bírtak a fiú szülei engedni.

 • 2007.11.04 20:28:17Nilüfer

  mary, baptista vagy?

 • 2007.11.04 20:32:29Brumibaby

  Marywolf, és persze többiek: lelkész ismerősöm kissé keserűen vízszintes keresztényeknek nevezi azokat, akik csak a jeles eseményekkor találnak el a templomba, azaz, amikor vízszintesek (keresztelő, nász, gyász)

 • 2007.11.04 20:33:48Nilüfer

  mellesleg én görög kat vagyok, a férjem ref, én magam gyerekkoromban római kat templomba jártam anyám után, de a görögben volt a kersztelőm, az első áldozásom és a bérmálásom:) Mindhárom szertartász iusmerem, de más felekezetekét i9s megnézem a tv-ben, vagy hallgatom főzés közben vasárnap..érdekes dolgokta hallok, csak ne politizálnának még ott is..ja, temészetesen az izraelita szertartást is meghallgatom..emberek, micsoda hangja van a főkántoruknak..egy csuda!De rendszeresen olvasom a Ravdanetet, az iszlám vallásos lap törökül:)

 • 2007.11.04 20:41:01Guruljka

  Nilüfer én szívesen rádbíznám a vallási geopolitikát:)

  landi,igazad van tényleg jó kis családom van:)De persze néha akkor is katasztrófának érzem :DDDD

 • 2007.11.04 20:42:54marywolf

  Nülifer, nem római katolikus, csak a szüleim nem kereszteltettek meg, nem tartották fontosnak, a hugom ma sincs. Én is elég sok szertartást ismerek, sokfajtára eljárunk, sok helyen vannak ismersőseim, bár mondjuk a többi felekezeti templomba, zsinagógába és is általában ünnepeken vagyok.

  Bár soha többet nem megyek református templomba Pünkősdkor, ok, lehet hogy én voltam rossz helyen, de kb olyan volt az esemény, mintha beszegezték volna az eget, meg az ajtót, nehogy bejöjjön a Szentlélek.

  Brumibaby, köszi, ez egy jó fogalom, betettem a szótáramba, használni fogom.

 • 2007.11.04 20:53:52Nilüfer

  marywolf, ez az égbeszegelés, ez jó...így van ez néha igen komoly helyeken is..néha elképedek ezeken a rádiós miséken, annyira köze sincs a hithez, mondom, nléha teljesen átcsúszik polotozálásba.na akkor viszont kikapcsolom.Viszont felváltva szoktam dudorászni katolikus énekeket, refi zsoltárt és dícséretet, csak úgy , minden vallásos apropo nélkül, némelyiket kifejezetten szeretm,főleg a karácsonyiakat, és szimpatikus nekem az iszlám a maga egyszerűségében.Szélsőségek nélkül persze, mint bármelyik más.

  Guruljka, én egyszerűen oldanám meg: Egy az Isten, de számtalan út vezet hozzá, nem szólnék bele, ki melyiken indul..azt meg végképp SOHA fel nem foghattam, hogy ölhetnek bárkik Isten nevében..na de ez a poszt nem erről szól:))))

 • 2007.11.04 21:32:27Alvomacko

  Mi kereszteltünk. Mindkettőt, annak ellenére, hogy nem vagyunk napi szinten hívők. Ezzel megtettük az első lépést az ő útjukon, de úgy gondoltuk, hogy ezután már ők választanak. Egyelőre nem léptek az útra...

  Nekem 18 éves koromban nagyon fontos volt a temlopba járás. Minden este ott ültem a misén és ha tudtam, akkor reggel, suli előtt is jártam. Valahogy megnyugtatott, biztonságot adott egy nehéz időszakban (nagymamám halála, érettségi, felvételi).

  Aztán jött az elfoglaltság időszaka, nem tudtam átadni magam annak a valaminek, amit felépítettem. A temlpomban állandóan elkalandoztak a gondoltaim, nem tudott átjárni az a megfoghatatlan valami. Így nem erőltettem tovább. Mert akkor már erőltetve lett volna a templombajárás és az úgy már nem az igazi. Amikor azért kell menni, mert vasárnap van. Ja, és elköltöztünk és a mostani templomban hiányzik az a Valami.

  De a lányokat megtanítottam imádkozni, ünnepekkor elvittem őket a templomba, meg egy időben én is olvastam neki a gyerek bibliát.

  De nem lettek fogékonyak a dolog iránt, így nem is erőltettem...

 • 2007.11.04 21:38:32Alvomacko

  Guruljka: szerintem az egyházi esküvő nem a kibírható kategória. Az nem a poénos, meg trendi kategóriába tartozik. Szerintem. :-)

  Jól tetted, hogy nem mentél bele.

  Én például nyomasztónak találom, hogy egy örök életre elkötelezem magam. Hogyan tudok ilyesmit megfogadni huszon évesen? De később sem... Én ilyet nem vállalhatok. És én nem tudnék katolikus szellemű házasságban élni. Akkor meg minek ez a szemfényvesztés? Ez egy álságos dolog. Magammal, a töbiekkel és az Istennel szemben is.

 • 2007.11.04 21:43:33Bombi

  Landi,

  "...nem itelem el azokat,akik csak szokasbol tartanak egyhazi eskuvot"

  ...szokasbol talan megsem kellene templomban hazassagot kotni.Az egyhazi eskuvo komoly fogadalomtetel,Szentseg felvetele,egyike a Het Szentsegnek.Ugy erzem,hogy akik csak szokasbol kotnek hazassagot templomban,"csak azert mert olyan szepen mutat a feldiszitett oltar az eskuvoi kepeken" valahogy kigunyoljak azokat,akik szamara igazan fontos,hogy Isten elott fogadjanak orok huseget egymasnak.

  A ferjemnek en a masodik hazassaga vagyok.O is elnyerte a papai engelyt az elso hazassaga semmisse nyilvanitasahoz,mert fontosnak tartotta,hogy a masodik hazassagan meglehessen Isten aldasa.

  Nekem tul eros a kontraszt "...en hiszek benne..." - "....aaa,tudod a templomi viragdiszt a ruham szine alapjan valasztottuk, jol is mutat a fotokon..." • 2007.11.04 21:43:34Bombi

  Landi,

  "...nem itelem el azokat,akik csak szokasbol tartanak egyhazi eskuvot"

  ...szokasbol talan megsem kellene templomban hazassagot kotni.Az egyhazi eskuvo komoly fogadalomtetel,Szentseg felvetele,egyike a Het Szentsegnek.Ugy erzem,hogy akik csak szokasbol kotnek hazassagot templomban,"csak azert mert olyan szepen mutat a feldiszitett oltar az eskuvoi kepeken" valahogy kigunyoljak azokat,akik szamara igazan fontos,hogy Isten elott fogadjanak orok huseget egymasnak.

  A ferjemnek en a masodik hazassaga vagyok.O is elnyerte a papai engelyt az elso hazassaga semmisse nyilvanitasahoz,mert fontosnak tartotta,hogy a masodik hazassagan meglehessen Isten aldasa.

  Nekem tul eros a kontraszt "...en hiszek benne..." - "....aaa,tudod a templomi viragdiszt a ruham szine alapjan valasztottuk, jol is mutat a fotokon..." • 2007.11.04 21:48:37Bombi

  Nem tudom mit hogyan muveltem,de egesz jol sikerult a duplazas. Elzsibbadt a labam,ahogy itt kuporgok a gep elott.Most majd jol rafogom az egeszet :))

  Yo ejszakat mindenkinek.

 • 2007.11.04 21:52:35landi

  Én ateistának mondom magam, de jártam olyan szakrális helyeken, ahol nem lehetett (mondjuk nem is akartam) kivonni magam a hely varázsa alól. Teljesen vallástól/egyháztól függetlenül is működik ez a valami. Nagyon megnyugtató, feltöltő helyek ezek. Az egyik ilyen nekem a kölni dóm például, ahol egyszerűen el kell üldögélnem egy kicsit, ahányszor eljutok oda, de nem kell ilyen nagynak lennie, vannak nagyon kis templomok is, amik ilyen kisugárzással bírnak.  Nem tudom, hogyan működik, hogy szerencsés esetben eleve ilyen helyre épül egy templom, vagy a templom teszi az odajárókkal ilyenné a helyet, vagy mindkettő, de végül is nem is érdekes.

 • 2007.11.04 22:00:30Bombi

  Landi,en igy voltam a romai Zsinagogaval.Gyonyoru hely...

  de most tenyleg huuuzok,mert csaladi haboru lesz belole,pedig jo volna meg olvasgatni benneteket :))

 • 2007.11.04 22:03:01landi

  Bombi, azért van olyan helyzet, amikor kompromisszumot köt magával az ember (pl. el tudom képzelni, hogy inkább megfogad valaki olyat, amit nem tart be, minthogy egész életén át azt hallgassa a családtól, vagy a szájára vegye a falu, hogy még egy rendes esküvője sem volt.) Azért a környezeti nyomás elég durva tud lenni és nem mindenki az az úttörő tipus.  Az mondjuk igaz, hogy csak a fotók kedvéért nem érdemes.  Én mondjuk a másik oldalról nézem, de szerintem aki felkészül egy templomi esküvőre, a pap/lelkész beleegyezésével és segítségével, az azért nem vehető kigúnyolásnak. Saját magával meg ő számoljon el, hogy miért teszi. Azt kicsit nehezen hiszem el (naiv vagyok?) hogy csak a fotó, meg a bevonulás miatt köt valaki templomi esküvőt. • 2007.11.04 22:22:40Alvomacko

  Nemtom. Én nem hiszem, hogy ebben a dologban tudnék kompromisszumot kötni...

  És én valszeg nem bírtam volna egy igazán vallásos fiúval együtt járni. Mert én nem tudok kötelezően hinni Istenben és kötelezően vallásos lenni. Azt meg elképzelhetetlennek tartottam volna, hogy ő nélkülem járjon templomba... Nem féltékenységből, csak én fontosnak tartom, hogy a számunkra fontos tevékenységben közösen vegyünk részt.

  Persze az is érdekes lett volna, hogy mi van, ha nem tudom, hogy vallásos, előbb beleszeretek, majd később kiderül róla...  Na, jó zagyva voltam, meg biztos jó kövezhetőket is írtam... :-)

  Most megyek lefeküdni. Holnap munka...

 • 2007.11.04 22:28:33marywolf

  Okoska, én sehol sem mondtam, hogy az a valaki műveletlen bunkó, én azt mondtam, hogy ha valaki nem ismeri azt a 3 alap ünnepet, hogy fogalma sincs róla, hogy mi az, az szomorú, mert szerintem ez az alapműveltség része. Én mást nem mondtam. Nem kell a sorok között olyat kiolvasni, ami nincs ott.

 • 2007.11.04 22:33:04marywolf

  landi, az a baj, hogy a mostani felkészítések is hagynak maguk után némi kívánnivalót.

  Mi a pap engedélyével abbahagyhattuk a jegyesoktatást, mert nem volt olyan pár aki ne élt volna együtt és több pár már babát várt, vagy volt már gyereke.

  Nem a gyerekkel van baj, mert ha egy gyerek megfogan, annak már örülni kell, a bibi a házasság előtti kapcsolattal van.

 • 2007.11.04 23:42:06szanna

  Még nem mentem férjhez, de ha valaha kimondom az igent, akkor nem oltár előtt és nem fehér ruhában.

  Kb. 12 éves lehettem, amikor egy 15 éves lány a falumban megszülte a gyermekét, majd megfojtotta és eldugta egy fiókba. 2-3 év múlva, hófehér ruhában és mirtuszkoszorúval a fején, a Nagytemplomban ment férjhez. Még ma is hányni tudnék ettől a kétszínűségtől. A szememben (ezuton kérek elnézést mindenkitől, aki fehérben esküdött) afehér menyasszonyi ruha örökre beszennyeződött...

 • 2007.11.05 01:15:09Bombi

  Landi,

  en a kozvetlen barati kornyezetunkbol tudnek ra peldat hozni.Megingathatatlan ateista fiu es vallasosnak enyhe tulzassal mondhato lanyrol van szo,aki az egyhazi hazassagot mindezek ellenere megis elete fontos pillanatanak tartotta.A fiu egyvalamihez ragaszkodott csak,ahhoz,hogy a templom kivalo minosegu orgonaval rendelkezzen,mert o szenvedelyes orgonamuzsika-rajongo es igy egy kisebbfajta orgonakoncertet rendezett az eskuvon.Maga az eskuvo szep volt,nem mondhatok ra egyetlen irigy vagy rosszindulatu megjegyzest,de valahogy nem volt hiteles a dolog,marmint a hit szemszogebol.

  De voltam en keresztelon a Szent Peter Bazilikaban,ahol ugy folytak egymasba a keresztelok,mintha gyari futoszalagon tortenne az egesz,mig kivancsi turistak lihegtek lokdosodve a nyakunkba....pont a pillanat meghitt bensosege veszett el.

  Nalunk ha valaki ,mondjuk igy, a"korzeti"parokian eskuszik,nem kell dijat fizetnie a templom hasznalataert,mert feladataik koze tartozik a hazassagkotes celebralasa,esetleg adomanykent egy altala helyesnek velt osszeget felajanlhat a parokianak.Ha valakinek azonban Mozes kell vagy Caravaggio a sarokban,esetleg a Csaszari Forumok oldalaban megbujo romtemplom vagy olyan ahol kiralyok eskudtek orok huseget,na ott nem eleg melyen a zsebbe nyulni,de egy-ket evre elore le kell foglalni a hazassagkotes datumat.(A hazasulandok nagyresze ilyen templomokban eskuszik)

  Igazad van abban,hogy mindenkinek sajat magaval kell elszamolnia mit miert tesz,lehet,hogy en vonok le tul szigoruan teves kovetkezteteseket,de az ilyen es ehhez hasonlo esetekben a templom nekem egy szep es festoi hatterdiszletnek tunik.

 • 2007.11.05 01:18:20Bombi

  kimaradt a "csak"

  ...csak egy szep es festoi hatterdiszlet...stb.

 • 2007.11.05 09:19:03Mamszi

  szanna:szerintem ne ettől a momentumtól, vagy eseménytől tedd függővé, hogy milyen esküvőt szeretnél és egyáltalán, szeretnél-e férjhez menni, vagy csak élettársi kapcsolatot képzelsz el. Éld a magad életét és ne mások általi példák alapján határozd meg, hogy Téged mi tenne boldoggá.

  Mi pl. nem vagyunk vallásosak a férjemmel, ezért nem is játszottuk el a templomi esküvőt, csak anyakönyvvezető előttit, de azért volt fehér menyasszonyi ruha és az összes kellék és lakodalom is, igaz, kisebb és inkább kellemes vacsora zenével.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta