SZÜLŐSÉG

Bújtassa gyermekét báránybőrbe!

2007. október 26., péntek 20:12

Nem gondoltam volna, hogy a Baba-mama Expo akkora hatással lesz rám, hogy sikerül bekapcsolnom szunnyadó közgazdász agyamat is. Rájöttem, hogy mi hiányzik egy kismamának, anyukának, apukának, nagyinak, tántinak, egyszóval akinek köze van, volt gyerekhez: baba-mama pláza, több szinten. Ahol meleg van, és boltról boltra fájdíthatjuk a szívünket, vagy rongyolhatjuk a pénztárcánkat, sőt, ahol üres óráinkban bámulhatunk, mint egy múzeumban. Nos, ez az expo szinte ilyen. A rendezvény nekünk anyáknak olyan, mint apának a motorkiállítás: volt minden, ami egy babaváró vagy gyermekes családot érdekel. A kicsik szórakozásáról különböző előadók gondoskodtak: a Heim Pál Kórház Mosolygó Kórház Alapítványának tagjai ottjártunkkor bábjátékkal léptek fel. Az édesanyákat pedig hasznos témájú, kötetlen beszélgetésekkel várták, valamit szakértők előadásaiból megtudtuk, miért jó az anyatej. 


Mondhatnánk, hogy ugyan, minek nekünk baba-mama expo, amikor van időszakonként börze is. Igen ám, de ott egymást tapossák az árusok meg az anyák, akik puttonyokban hordják hol haza, hol eladni a csini göncöket. Itt viszont békében intézhetjük a dolgainkat és nem kifejezetten ruhára van kiélezve a téma, sőt!

Olyan témájú standok előtt állhatunk meg, amelyekről eddig nem is tudtunk. Például tisztában van azzal, hogy van tudatos szülők program, fejlesztő kiadványokkal és játékokkal? Azt pedig hallotta már, hogy kamaszának identitás-fejlesztésével (szép szó!) is foglalkoznak a hozzáértők? Felmerült már, hogy gyermekét talpig báránybőrbe bújtassa?

Ha előrelátóak vagyunk, már most gondolhatunk a nyárra és megtervezhetjük a nyaralásunkat, természetesen bababarát helyre, vagy akár a hideg téli napokat is ott tölthetjük. Számtalan hotel standjánál okosodhatunk, turistailag. Segítséget kaphatunk ha kruppos, asztmás, allergiás a gyermekünk, gondolnak az aprók szemének egészségére és ápolják a kismamák és anyukák lelkét is.

Nem kell többet a körmünket tövig rágni akkor sem, ha nincs, aki Pityura vigyáz, amíg mi bokros és kevésbé bokros teendőink után futunk. Több bébiszitter közvetítő cég is helyet kapott az expón, valamint vége a hetekig tartó aggodalmaskodásnak, hogy mivel dobjuk fel a gyerek szülinapi buliját, hogy villanthasson a haverjai előtt. A megoldás: zsúrszerviz.

Arról pedig szót sem említünk, hogy olyan babakocsikat mutogatnak nekünk egyszerű halandóknak, amit tolni sem kell, megy magától. Nem fog csalódni az sem, aki gyerekkel érkezik, hiszen a szervezők gyerekmegőrzővel is készültek, amíg a gyerkőcök szétszedik a játszóházat, a szülők nyugodtan nézelődhetnek és okosodhatnak magukban.

Ha azonban semmit nem akarunk, csak egy táskányi színes szórólapot hazavinni hobbiból, akkor is jól jártunk, azt pedig javasoljuk, hogy jövőre együtt szervezzék az autó-motor kiállítással, így apa is tökéletesen fog szórakozni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.27 06:56:26Mamszi

  Már a beharangozásból és a weboldalukat nézve is sejtettem, hogy ez ilyen "cuki-trendi" babashow lesz, pénzkihúzó a pénztárcákból.

  Biztos van erre is szükség, olyanoknak, akiknél nem csak a GYED és az apuka mondjuk minimálbére van, vagy ennél rosszabb helyzetben kénytelenek egy vagy több gyereket elnevelgetni, gondozgatni.

  Szélesedik a látókör, de én inkább maradok azoknál a bevált helyeknél, hogyha érdekel valami téma, amit a netenn is megtalálok, és a megszokott árusító helyimnél is. Lehet, hogy nem volnz eléggé a "tudatos szülő" fogalom vagy nem szeretnék minden kacatot megvenni a gyerekemnek, hanem inkább kivinni sokszor majd a természetbe és magam foglalkozni Vele, pár segédeszközt használva.

  A sok tárgy amúgy is eltereli a figyelmet és nem segít abbban, hogy fejlesszük a koncentrációját, amivel aztán később még gond lehet az iskolában.

 • 2007.10.27 11:54:02Anura

  Heh, hát igen. :)

  Tudatos szülőfejlesztés.. mások megmondják nekem, hogy mi a frankó. Már megint ott tartunk, mint a vallással, a reklámokkal, hogy igyekszenek szellemi törpeségben tartani.

  Önjáró babakocsi? Ez tök jó, távirányítós, vagy hogy? Nemtom elképzelni :D  És mi a jó fene az a krupp?

 • 2007.10.27 12:29:22ikrekmama

  "A krupp a hangszalagok alatti terület gyulladása következtében kialakult párnaszerű, körkörös duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés, ill. ennek a duzzanatnak a fokozódása következtében akár fulladozás, fulladás, arra hajlamos kisgyermekekben (ált 0,6- 5 éves korig ). Ez utóbbi állapot kórházi ellátást igényel." A Babanetről szedtem.

  Egyébként én is azóta tudok róla, mióta a fiammal korházban voltunk (mi más betegséggel), váltották egymást a kruppos kisgyerekek a szomszéd szobában.

 • 2007.10.27 12:34:41Mamszi

  Anura: a krupp egy elég elterjedt - sajnos - légzőszervi fulladásos megbetegedés, én már sokat hallottam róla, szerencsére nem a gyerekem kapcsán, de főleg óvodás korú vagy akár kisiskolás gyerek jelentős részének főleg éjszakáját, a szüleinek egyetemben, keseríti meg. Képzeld el, hogy az asztmás roham egyesül egy idült hörguruttal és még ehhez szegény gyereknek a halálfélelem is.

  Általában azonnali beavatkozást igényel, sokszor ezért az ügyeletre is be kell szaladni.

  Azt mondják, hogy a gyengébb légzőszervrendszerű gyerekeknél alakúlhat ki, ahol nincs sokszor szellőztetve, ezen kívül az erősebb fűtés, hogyha nincs mellette párátlanítás és a téli betegségekre való fogékonyság tudja ezt felerősíteni.

  Én úgy próbálok védekezni ellene, hogy nálunk a gyerekszoba egész nap és még esti lefekvés előtt is sokszor kicsit ki van nyitva, ezen kívül nincs a szobában 20-21 foknál sosem több, még télen sem.

  Eddig sikerült elkerülnöm, remélem, a jövőben is fog. Amúgy jele a szamárköhögéshez hasonló, mélyről feljövő, ijesztő, a gyereket az álmából is felverő, "ugatás-szerű" köhögés, de inkább fulladásos, minthogy igazi "nedves" köhögésnek mondhatnám.

  Én ennyit hallottam róla innen, onnan, remélem, ha valaki már küzd ezzel a gyereke kapcsán, tud többet és konkrétumokat is mondani.

 • 2007.10.27 12:43:27Anura

  Ez rémes. A torokgyík volt régen ilyen, vagy ez két különböző?

 • 2007.10.27 14:40:03Ildiko

  Sziasztok!

  Bocs, hogy kozbeszolok. A torokgyik az a difteria, van ellene vedooltas. A krupp pedig az, amit pepa marquez leirt.

 • 2007.10.27 15:32:23Anura

  Szia Ildikó, és köszi. Sose hallottam még a kruppról, azt hittem csak másképp nevezik régről.

 • 2007.10.27 16:32:04Ildiko

  Szia Anura! Szerintem addig jo, amig nem ismerkedsz meg vele kozelebrol. :)

 • 2007.10.28 21:10:20Petra__

  Sztem fantastikus volt az expo és senki sem panaszkodhat, a legdrágább jegy 1500 Ft volt, amiért nem csak drág babakocsit illetve szülőképzést kaphattunk. Akciós mesekönyvek, olcsóbb gyerekjátékok, egy csomó ajándék termék. Akinek ez sem volt elég, rengeteg program a színpadon: Bábszínház, Levente Péter, bohóc, Alma zenekar.... A színpadi nyeremények is nagyon értékesek voltak. De ami a legfontosabb, a gyerekeim nagyon boldogan mentek haza, imádják Levente Pétert és ma vele játszhattak a színpadon, azt hiszem ezt a jövő évi expoig hallgathatom. Gratulálok a szervezőknek és várom a következőt.

 • 2007.10.28 21:12:01Medellin

  Mi is voltunk ma az expo-n, és semmi cuki-trendi, pénzkihúzó dolog nem volt! Jó sok hasznos infót lehetett beszerzni, rengeteg olyan dolgot ismertem meg, aminek a létezéséről sem tudtam eddig, beszereztem jópár bolt elérhetőségét, majd távoztam 5 kiló szórólappal. Nagyon örülök, hogy el tudtam rá menni, és lehet jövőre is mennék, ha lesz!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta