SZÜLŐSÉG

Szemölcs az uszodából

2007. október 24., szerda 08:05

Most, hogy elkezdődött az óvoda, az úszásoktatás, sokan szembesülnek a gyermekük bőrén megjelenő, ártalmatlannak tűnő, de alattomban szaporodó kis félgömbszerű képződményekkel, közismertebb nevükön az uszodaszemölcsökkel.Az uszodaszemölcs, latin nevén molluscum contagiosum, gyermekközösségben, közvetlen kontaktussal terjedő, a bőrfelszínen megjelenő, fokozatosan szaporodó, előemelkedő, félgömb alakú képletek. A csak a bőrön megjelenő szemölcsöt a poxvírusok közé tartozó DNS vírusok okozzák.


Jellemző a tipikusan apró, de időnként nagyobb méretű, fénylő, tömött „hólyagcsa”, melynek a közepe behúzódott. Megnyomva kásás massza üríthető. A testen bárhol megjelenhet, de általában a csoportos, vagy a vakarásnyomot követő vonalas elrendeződés figyelhető meg. Gyakran látjuk a könyök-, térdhajlatban, nyakon. Ha a szemhéjon jelenik meg, terápiás nehézséget okoz, érdemes szemészhez fordulni vele.

Ha csak egy szemölcsöt is észreveszünk a gyermek bőrén, érdemes egyből bőrgyógyászhoz fordulni vele, hogy megelőzzük az elszaporodását. Sajnos az egyetlen célravezető gyógymód az eltávolítás. Javasolt lokális érzéstelenítő krémezést követően kis, speciális kanállal eltávolíttatni. Ezt általában többször, 3-4 alkalommal meg kell ismételni, mivel előfordulhat, hogy a már fertőzött sejtekből még nem alakult ki a látható elváltozás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.24 08:14:50fruzsb

  emlékszem, gyerekkoromban nekem is volt ilyen.Először csak egy, aztán ellepte majdnem az összes ujjamat.Voltunk dokinál, kenegettük, kiszedték, ezer dolgot kipróbáltunk, de nem tűnt el.Aztán, mikor már beletörődtem, szinte egyik hétről a másikra eltűntek, és soha többet nem jöttek vissza.Pedig akkor már hónapok óta nem kezeltük semmivel...

 • 2007.10.24 08:37:12Mamszi

  Futószemölcs, ismerős, már tapasztaltam egy volt ismerősnőmnél, állandóan járt a bőrgyógyászatra leoperáltatni, ebből állt az élete, mert különben elkezdett terjedni és tele voltak a végtagjai velük.

  Azt gondolom, ez is érzékenység kérdése, ezért is nem ajánlatos bármilyen betegséggel úszásra vinni a gyereket, mert gyengébb immunrendszer bármilyen fertőzést, vírust, felfázást, szemölcsöt, herpeszt, mindenféle nyavaját összeszed.

  Azt hiszem, ezért jók a direkt gyerekekre specializált helyek és a jobb, legalább három vagy inkább négy csillagos szállodák wellness részlegei és az ottani medencék, mert ott szigorúbb az ellenőrzés.

 • 2007.10.24 09:19:24Tamira

  Állítólag mostanában hemzsegnek a gyerekeken az ilyen szemölcsök (bőrgyógyász doki mondta) - azt hallottam, a játszótéren a mászókáról is össze lehet szedni a szemölcsöt, de tényleg az úszás a gócpont, lábvízben pancsolás, meg ilyenek.

  Az egyik barátnőm mindkét gyerekének volt, többszöri kenegetés és égetés (!) után végül egy homeopátiás orvos szabadította meg őket tőle.

 • 2007.10.24 09:36:03pukimano

  és mi a helyzet a babaúszással? épp most fontolgattam, hogy a 3,5 hónapos lányomat már most elvigyem, vagy várjam meg a tavaszt, mikorra erősebb lesz az immunrendszere, viszont kockáztatom, hogy már nem lesz búvárreflexe. Hát most inkább a tavasz felé hajlok.

 • 2007.10.24 12:50:23mamafáni

  Kicsit off leszek:

  Ildikó, mikor jön az ekcémás-poszt?

  Nagyon várom, nálunk ia aktuális lett-sajnos.

 • 2007.10.24 13:00:19Ildiko

  mamafani: az ekcemas poszt mar hetek ota fenn van. Cime valahogy igy hangzik: viszketo, voros foltok a bababoron.

 • 2007.10.24 21:25:40mamafáni

  ildikó!

  ezer bocs, nem is láttam!!! de most már utána néztem, köszönöm szépen.

 • 2007.10.25 18:25:36hamsa

  Vajákos megoldás szemölcsökre: vérehulló fecskefű. Szinte mindenhol terem, kicsi sárga virága van, koratavasztól még mindig. Használata: le kell törni a növényt, és a szárában lévő sárga trutyit kell a szemölcsre tenni. Szép pöttyös lesz tőle a gyerek, és ha időben elkapjuk, 2-3 nap alatt vége. Nekünk egyedül ez jött be - illtve a bőrgyógyász néni kikanalazza megoldás, de ahhoz rendelőbe kell menni, stb., ez meg reggelenként oviba menet az árokparton megoldható. És le a rendes önkormányzatokkal, mert lekaszáltatják az árokpartokat stb. és nem marad....

 • 2008.02.28 23:44:52varszegi

  Mindkét fiamnak volt ilyen szemölcse, s tényleg azt hittük, hogy csak félalatatásban végezhető módon lehet eltávolítani, de szerencsénkre éppen egy olyan bőrgyógyászt találtunk a Heim Pál Kórházban, aki egy igazán finom kezelést ajánlott, amelytől lassan, de olyan biztosan tűntek el a szemölcsök, hogy többet elő sem jöttek, legalább is az eddig eltelt másfél év alatt.

  Az első találkozásunkkor ő is azt mondta, hogy a leggyorsabb mód a kikanalazás és a fagyasztás, de az nem jelent 100 %-os megoldás, mert bármikor visszatérhetnek a hólyagok. A bevált kezelésben a fürdésnél frottír mosdókesztyűvel meg kell dörzsölgetni a hólyagokat gyógyszertári fürdetőkrémmel,hogy begyulladjanak, majd fürdés után szintén gyógyszertári testápolóval az egész testet be kell kenni, majd egy barna színű rázós keverékkel kell bekenni csak a hólyagokat, végül hagyjuk rászáradni. Jó három hét után lesz látható eredménye. 2 heti kezelés elteltével mi sem hittük, hogy lesz változás, már másik orvost is keresgéltünk, de a 3 hét elteltével szinte egyik napról a másikra száradtak le és tűntek el a szemölcsök. A kisebbik a fiamat is ehhez a doktornőhöz vittük, s nála is ez vált be. MIndenkinek csak ajánlani tudom, aki a biztosra akar menni.

 • 2008.05.19 10:07:16stark.i.

  Kedves Várszegi!

  Kérlek, írd meg nekem a Heim Pál beli bőrgyógyász nevét! Hónapok óta küszködünk 3 éves kisfiam szemölcseivel, egy bőgyógyász fagyasztással le is szedte azokat (a kicsi borzasztóan sírt), de néhány nap múlva ismét kezdtek kijönni rajta. Vérehulló fecskefűvel ecseteljük kb. 3 hónapja. A meglévők ugyan eltűnnek nagy nehezen, de mindig újakat találunk a testén. Jó lenne valami végleges megoldás. Ha nem szeretnéd a nyilvános lapon leírni az orvos nevét, kérlek, küldd el címemre: ildikó.stark(kukac)lutheran.hu Köszönöm előre is!

 • 2011.07.29 16:34:42Dolus

  Tényleg nagyon oda kell figyelni mert még mindig nagyon sok kisgyerek kapja el a szemölcsöt.
  Mi is így jártunk a fiammal. Aztán rohantunk a bőrgyógyászatra ahol le akarták fagyasztani neki de végül úgy döntöttünk előbb kipróbálunk valami olyan módszert ami nem fájdalmas.
  Így találtunk rá a byewart krémre ami csak természetes hatóanyagú, fájdalommentes kezelés. Napi 3x kell bekenni vele a szemölcsöt és 3-4 hét alatt mulassza el.
  Mivel vegyszermentes így kis gyerekeknél is lehet használni. Nekünk bejött.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta