SZÜLŐSÉG

Hétvégi programajánló - közlekedj okosan!

2007. szeptember 21., péntek 10:26

Vigyázó szemeteket a Városligetre vessétek! – ez lehetne a hétvége mottója, mert szinte minden jó program ott lesz, vagy legalábbis odatart – a közlekedés jegyében.Pénteken reggeltől estig a Hunyadi téri piacon Közlekedés és bevásárlás címmel kiállítást, vásárlási versenyt és számtalan érdekes programot szervez a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Kiszámolhatjuk, hogy hány kilométert eszünk meg naponta, kérdőívért cserébe kaphatunk biogyümölcsöt és –zöldséget. Lesz verseny is: megkeresik Budapest legtudatosabb vásárlóját, aki a legkevesebb környezetterheléssel a legolcsóbban tud bevásárolni. Has nincs kedvünk versenyezni, drukkolhatunk a zöldnél zöldebb csapatoknak.


Szombaton Critical Mass, Budapest leghangulatosabb tömegtüntetése. Reggel tízkor a Vuelta SE a Pázmány Péter sétányon a parkolóban szlalom versenyt szervez 10 évnél fiatalabb gyerekek részére három korcsoportban. Az esemény hangsúlyozottan szponzor- és támogatómentes (a CM-hez hasonlóan), ezért kizárólag a nevezési díjakból befolyó csokikkal díjazzák a legügyesebbeket.

Délután Csillagtúrát alkotó útvonalon közösen közelíthetjük meg a többi résztvevővel a rendezvényt, mely négykor kezdődik a Pázmány Péter sétányon, és a városligeti réten ér véget. Az újpesti iskolásokat különösen motiválhatja, hogy amelyik suliból a legtöbben érkeznek a találkozóra, az nyer egy biciklitárolót.

A CM-hez kapcsolódik természetesen babakocsis felvonulás is, mely a babakocsis közlekedés nehézségeire hívja fel a figyelmet, valamint hordozós felvonulás is, a testközelben hordozó mamák és a hordozott célszemélyek részvételével. Ez utóbbi délelőtt lesz, tízkor az Operától az Oktogonig, majd onnan földalattival a Ligetbe. Végül a PeCsa melletti réten piknik.

A Közlekedési Múzeumban kicsit más szempontból tanulmányozhatjuk a közlekedést. A tűz mozgatóereje című időszaki kiállításon fából készült modellek segítségével megismerhetjük a hőerőgépek történeti fejlődését a gőzturbinától egészen a hordozórakétáig.

A Vajdahunyad Várában pedig a legmodernebb közlekedésről, az űrhajózásról és a világűrről láthatunk izgalmas, interaktív kiállítást és vehetünk űrhajós játékokat a gyerekeknek. A több termet betöltő kiállítás kézzelfogható méretben, látványos képekkel és szobrokkal illusztrálva mutatja be Naprendszerünk bolygóit, és vizuálisan is megjeleníti tér és idő fogalmát. Mindez az űrkorszak ötvenedik szülinapjának örömére.

Az Állatkert sem marad le: ott a denevéreké lesz a főszerep szombaton. A Denevér Nap célja, hogy megszeretesse a denevéreket a gyerekekkel, megismertesse velük fontosságukat. Denevérsátor, vetélkedők, ügyességi játékok, kézműves foglalkozás és denevérvédelmi játékok várják az érdeklődőket, akik például azt is megtudhatják ezen a napon, hogy mi a teendő, ha egy denevér berepül a szobába a nyitott ablakon át, vagy ha egy egész denevércsalád költözik be a redőnytokba.

Vasárnap a Minimax tart közlekedési napot a Városligetben, ezúttal kifejezetten a kicsiket megcélozva. A program tízkor kezdődik a Közlekedési Múzeum előtt. Közlekedés-ismereti vetélkedők, játékok és a színpadon fellépők várják a családokat, és ami a legfontosabb, a gyerekek játékos formában sajátíthatják el a fontos közlekedési tudnivalókat. Egész nap lesz mászófal, Közlekedési Kézműves játszóház, Forma ½ autós suli, arcfestés, játékos biztonságra nevelő programok, KRESZ tábla felismerő verseny, kerékpár ügyességi pálya.

Ha valakinek már elege lett vasárnapra a közlekedésből, akkor elmehet a Kultúrhíd Fesztiválra is, a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Itt kettőtől spagettihíd-építő verseny lesz, majd négytől a Drums Együttes várja a kicsiket, Ütősök gyerekszemmel című koncertjére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.21 11:40:52Zsubi

  Akkor most tuti lesz babakocsis felvonulás? Mert áprilisban is elhalványult! Apu megint ott lesz bringával, úgyhogy mi sem maradhatunk itthon!

  Ki jön?

 • 2007.09.21 16:28:16kaposztalepke

  Zsubi: biztos csak nekem lassú a felfogásom (fogzás miatt 4 napja 3-4 órákat alszom csak)..de hánykor honnan hová megy a babakocsis felvonulás? Apa dolg egész 7végén, lehet, hogy kiruccannék a gyerekekkel..

 • 2007.09.21 16:29:16kaposztalepke

  ja, nem én fogzok:) már a fogalmazés sem megy;)

 • 2007.09.21 23:27:14Zsubi

  Igazából nem tudom mikor lesz. Múltkor is ez volt a baj, hogy a babakocsis partirol nem volt tiszta infó.  Hanna, Te nem tudom pontosan, hogy hogy lesz?

 • 2007.09.22 00:34:19Angi-Hanna

  Végre megtaláltam ezt, ahol írtok a babakocsis felvonulásról! Hurrá!

  Mi is mennénk a sétára, ha valaki tudja pontosan hol lesz, írjon!

  Apu 2 keréken, mi meg 4 keréken...

 • 2007.09.22 04:03:26hanna

  Múltkor az Erzébet téren lett volna a gyülekező, de akkor is hamvába holt a szervezetlenség miatt. Nem tudok pontosabbat, hiába keresgéltem, homály.

 • 2007.09.22 04:16:47hanna

  most kaptam egy levelet arról, hogy pénteken ötkor volt egy a noe(nagycsaládosok) szervezésében. Jó, hogy időben értesültem:/

 • 2007.09.22 08:22:12kaposztalepke

  marha hatásos demonstrációkat lehet így csinálni...:( Akkor nekem is ki kell találnom, hogy mit csinálunk ma..meg holnap..mégiscsak hétvége van, és egyedülragadtam a két gyerekkel..

 • 2007.09.22 13:03:48Yuki

  Biciklis felvonulást nem szeretem. Sajnos, pont az útjukban lakom, és ha a rendezvény alatt át kell mennem az út túloldalára, veszélyben az életem. Véletlenül sem állnak meg a gyalogosnak, mert végre övék a pálya. Pedig azt gondolná az ember, ha odafigyelést kérnek, egyúttal bebizonyítják, hogy ők mennyire figyelmesek :(

 • 2007.09.22 21:09:10Win

  Bringáztunk szombaton, s mivel le volt zárva az Andrássy út, arra vettük az irányt. Sokkal szebb a város autó nélkül, elhihetitek. A levegőn fel sem tűnt, hogy a belvárosban vagyunk.  Sok gyereket láttunk.

  A kedvenc a 7 év forma fiú volt egy!!kerekű biciklin, a 12-14 évesek kb fél méter magas ugrásokkal ugráltak járdáról le, fel. Vagy egykerekeztek, mintha az lenne normális.  Láttunk anyukát görkorival, aki babakocsiban tolta a kölköt. Sok gyerek ült gyerekülésben, részben sisakkal, részben anélkül.

  Nem kevécs csöppség tekert 14"-16"-os bringával, néhányam oldaltámasszal kiegészítve.  A legfurább az a 6 hónapos forma

  volt, akit apukája hasra kötött kendőben vitt.  A végén, a bringaemeléskor pedig tisztelettel adózom annak a 6 fiatalnak, aki a margitszigetről ismert bringóhintóval teljesítették a távot, s a végén ők is a fejük fölé emelték a legalább 3 mázsás vasat.  ui: csak kétszer hagytuk el egymást a tömegben, s a létszámot tekintve ez jó arány volt:)  win férje

 • 2007.09.23 09:40:34kaposztalepke

  OFF: segítség!:) Aki jobban ismeri Bp-t vagy közvetlen környékét, kérekszépen tippet...szeretnénk kimenni vhova du, ahol fű/fa/virág, de a négyéves tud bicajozni is;) van vmi tippetek a Margitsziget/Városliget stb hasonlókon kívül? Budán vmi, vagy ilyesmi? Én tökre nem ismerek itt semmit, még a Normafánál meg a János-hegyen sem jártam soha, úgyhogy kérekszépen tippeket:) Alaklomadtán VAs-megyéből hasonlóval viszonozhatom :D

 • 2007.09.23 09:52:11kaposztalepke

  jah, a kicsi meg babakocsival jönne..;)

 • 2007.09.23 12:36:45Hicudzsi

  Káposztalepke!

  Csak ma délutánra kell? Vagy hosszabb távra is?

  Mi a Várba szoktunk felmenni, fű-fa-virág nincs sok, de a Hadtörténeti Múzeum előtt rengeteg izgalmas ágyú meg ilyesmi :) ha csak sétálgatni akartok. Ha kirándulni akkor mehettek a Moszkva térről busszal fel a Normafára.

  De nézek neked valamit ha még aktuális. :)

 • 2007.09.23 12:43:43Por Cica

  Szia,  sok helyen tudtok pihenni.

  A margitszigetet es a varosligetet mar emlitetted, de ott van a romai part budan, vagy vele szemben pesten egy hosszu duna parti setany a vasuti osszekoto hidtol delre. Tovabba a nepliget is hasznalhato. Pesten javasolt meg a rakos patak partja, de ott kifekudni nem erdemes.  a hajogyari szigeten egy mega jatszoter varja a kicsiket, de vagy 100 hektar zoldben tudtok bringazni. A janos hegy is javasolt, a libegotol a kilatoig.  varom a Vas megyei tippeket!

 • 2007.09.23 14:32:11kaposztalepke

  Köszi mindenkinek, most ébredt fel a pici, megtanácskozzuk a dolgot apjukkal,és nekiindulunk:)

  A többit majd írom, most cuccolok, mert ha most nem indulunk el, akkor ma már nem.

  Köszönöm mégegyszer!

 • 2007.09.23 20:29:12kaposztalepke

  0123456789öüó

 • 2007.09.23 20:42:35Hicudzsi

  Káposztalepke? Ezek szerint a gyerekek kaparintották kézbe a gépet??? Vagy valami rejtjeles írás?

 • 2007.09.23 21:55:58Mille38

  Hát ezek nagyon szép dolgok, amiket írtok, de mi épp a hétvégén döbbentünk rá, hogy az autópálya-építés és a keresztező utak átépítése miatt sem Árpádföldről (Bp. XVI. ker) Csömörre, sem Cinkotáról Kistarcsára nem lehet többé sem biciklivel, sem gyalog átmenni, a két távolság egyébként 500, illetve 1000 m.  A megépült utak keskenyek, meredekek, és nem épülnek biciklisávok, holott az most megépítve minimális többletköltséget jelentett volna (ha egyáltalán). Utólag nem is tudom, hogy lehet, talán egy gyalogos-kerékpáros külön híd kell majd.  Le vagyunk döbbenve ezen a tervezési mulasztáson. Eddig nem tűnt föl a tervekről, pedig annyira nyilvánvaló, hogy szükség van rá...

 • 2007.09.23 22:51:10kaposztalepke

  Hicudzsi: ahamm, ráadásul most vettem észre. Máskor ezért nem maradok bejelentkezve, de most ígymaradt:) de legalább sorban nyomogatta vmelyik a billentyűket:)  A tippeket nagyon köszönöm, férjem nem volt túl jól, és a fiamnak is megint jobban folyt az orra, és kicsit köhögött, így csak a lakótelepen mentünk egy kört, meg játszóra, de a János-hegynek utánanéztem neten, oda vmikor bitos elmegyünk, de lehet, hogymajd a gyerekvasúttal akkor már..;) A Népliget nekünk itt van közel, oda szoktunk menni, de annyira azértnem vagyok érte oda, hálistennek a lakótelepünk is zöldövezet, sok park, játszó...nem egy belváros-feeling. A Normafához meg a Hajógyári szigethez is el kéne menni a leírásotok alapján, felírom a teljesítendők listájára:)  Hát, VAs megyében meg..meg a környékén..ki mit akar;) Van sok fürdő, Sárvár, Bük...az előbbi is sok mindenre jó,de pl nőgyógyászati panaszokra is a szokásosakon kívül, Bük pedig mozgásszervi-dolgokra..pl törés utókezelés, tsai..frontokra érzékeny törött tagokra csodát tesz..:) Szombathelyen tófürdő, nagy játszó kaladpark gyerekeknek, meg gyakorlatilag minden..megyeszékhely...Sárváron már sok éve minden nyáron nagy nemzetközi néptánctalálkozó van...sok helyen aktív fúvószenekari élet...

  Kirándulás/biciklizés szempontjából ha nem akar "extrát" az ember, akkor nyilván vidéken nagyon könnyű dolga van, bicajjal 10 perc, gyalog félóra alatt szinte mindenhol kint lehet az ember kis forgalmú úton falvak között, vagy erdő-mezőn, tónál, stb. Híresebb, érdekesebb helynek meg lehet nézni Kőszeg környékét (a város is szép), felsétálni az Írottkőhöz (Dunántúl legmagasabb pontja), inni a Hétforrás vizéből (7 vezérről elnevezve a 7 kiömlőnyílást), a Szabó-hegyen és környékén nagyokat sétálni/túrázni, átsétálni erdőn/hegyen át Velembe, ahol gyakran vannak folklór rendezvények. Lehet tanulmányozni kvarckövet, palás kőzeteket (rengeteg követ szedtünk kiskorunkban:) ). Az Őrség amúgyis érdekes, akár biciklitúrával bejárva (kicsit hegyes-dombos, de attól szép:) ), akár kisebb kirándulásoknak.

  Több szép arborétum is van, a leghíresebb talán a Jeli arborétum a Rhododendronjaival, amik május környékén virágoznak, és gyönyörűek és egyediek. Szelestén is szép arborétum van, gyerekkoromban egy lerobant, zölddel benőtt rommá vált kastély állt a közepén, azóta gyönyörűen felújították, szálloda/étterem-ként funkcionál (öcsémék ott esküdtek májusban:) ).

  Ausztriába is könnyű kiruccanni akár bicajjal is, illetve (ez már ugyan nem VAs megye, de mi is Sárvárról indulva mentünk, nincs messze) többnapos biciklitúrával (kisgyerekkel ez annyira nem:)) ) a Fertő-tavat is körbe lehet bicajozni (gimiben 4 nap alatt körbementünk).

  Hirtelenjében a teljesség igény nélkül (hú, micsoda szófordulatot használok:)) ) kábé ez jutott eszembe, meg ezekről vannak saját élmények;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta