SZÜLŐSÉG

A kis piros bogár esete a harcsával

2007. szeptember 13., csütörtök 10:15

A Pagony kiadót eddig is szerettem, mert jópofa mesekönyveket jegyeznek. Azért pedig külön dicséretet érdemelnek, hogy nem csak a külföldön már bevált mesekönyveket szórják a hazai piacra, hanem ismeretlen, feltörekvő magyar szerzőket is ki mernek adni.

Ilyen Paulovkin Boglárka meséje, A katicabogár elveszett pöttyei is. Ez az alig 40 oldalas, apró könyvecske igazi one woman show: a szerző illusztrálta, ő tervezte a borítót, sőt ő is tördelte saját szövegét. Maga a mese is aranyos, igazán azonban az illusztrációk szépek: talán pasztellkrétával, vagy elkent olajfestékkel készülhettek, stilizált figuráikkal a magyar népi szecesszióra, Lesznai Anna képeire emlékeztetnek (aki egyébként szintén saját meséit illusztrálta). A növények ábrázolása pedig erős japán hatásokat mutat.


A könyv persze alapvetően számolni tanít, hiszen a katica (bocsánat, Katica) szép lassan visszaszerzi mind a hét elveszett pöttyét. Rövidsége miatt kiválóan alkalmas esti mesének, a szép illusztrációk miatt pedig talán akkor sem fogjuk unni, ha ezredszerre kell elmesélnünk a porontynak.

Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei
Pozsonyi Pagony Kft. - Print-X Budavár Rt. közös kiadás, 2006. Budapest, 1290 forint

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.13 11:02:54rnagy8

  Jajjj, ne... megint könyvajánló. Az előző hatására 11 ezer forintért rendeltem mesekönyveket. Alig bírtam Férjnek kimagyarázni, hogy ezek feltétlen kellenek a gyerek fejlődéséhez.

  És most ez, ráadásul katicás! A múltkori széljáték-készítős topik óta 15-re emelkedett a katicák száma a gyerekszobában. Szerintem ez a könyv lesz a tizenhatodik. Hogy fogom kimagyarázni??

 • 2007.09.13 11:05:27rnagy8

  Lemaradtak a mosolyok. :o)

  Természetesen tök örülök, mert jó könyveket ajánlotok. És karácsonyra is megvan, hogy mit kérek: könyvespolcot.

 • 2007.09.13 12:19:46peppermint

  :-))) rnagy8, detto!

  Elherdáltam a kulturális büdzsét teljes havi mivoltában, sőt a jövő havi egy részét is. A gyerek meg egyelőre jóízűen rágcsálja a csodás és drága könyvek gerincét. Apa szerint "a mi időnkben" azért jobban bírták a könyvborítók és leporellók... Minden esetre a fenti könyvecske már a polcon álldogál és várja a bevetést. a gyereknek azonnal megtetszett a klassz figura az elején, alig tudtam megmenteni a csócsálástól.

 • 2007.09.13 13:04:14opti

  Minimum napi kétszer kell elmesélnem ezt a mesét, ez a fiam kedvence, én már kicsit unom :)  Most megyek lefektetem, természetesen elmondom a katicás mesét :)

 • 2007.09.13 13:40:34babesz

  nekem is gutaütést kapott a férjem a legutóbbi könyvajánló után: én is tízezer forintos számlát csináltam a libriben, plusz rendeltem ezt-azt (csak elengedhetetlenül fontosat) a bookline-ról. És! Még meg sem vettem a Friss tintát.  Most akkor utánanézek ennek is, hátha elengedhetetlenül fontos :)  OFF

  Hétvégi programjánló nem lesz? Már csütörtök van! :)

  OFF

 • 2007.09.13 14:00:40Sorsha

  Engem még könyvajánlók, kritikák mellett, CD ajánló is érdekelne. Abból is annyi van, de a klasszikusokon túl (Halász Judit, Gryllus Vilmos) nem nagyon ismerek senkit-semmit.

 • 2007.09.13 14:07:12Tünde

  babesz: hétvégi programajánló mindig péntek reggel van :)  Sorsha: találsz néhány gyerekcédé ajánlót itt a Porontyon, de természetesen hamarosan bemutatunk újakat is.

 • 2007.09.13 14:12:10rnagy8

  Most látom, hogy a honlapon kis bőröndöt is lehet rendelni a könyv mellé.

  Milyen édes lesz jövőre Violka a kis katicás gumicsizmájában, és esőkabátjában ezzel a bőrönddel. :o)

  (És az anyja vajon normális????)

 • 2007.09.13 14:17:52druantia

  Velem szerencsére kitoltak a Bnb-nél (szintén netes rendelés). Elképesztő rossz a keresőjük (illetve nincs is, csak egy lista), de én több ismerőssel összefogva kigyűjtögettem jópár akciós könyvet. El voltam ájulva tőlük, hogy ennyiért is lehet ilyen könyveket venni, mindenkinek reklámoztam őket. Szépen visszaigazolták a rendelést, de elfelejtették küldeni a könyveket.  Kiderült, hogy a könyvek nagy része nincs is meg, a többi meg már nem akciós, de senki nem tudja, hogy mennyibe kerülnek. Meg bocs, de elfelejtettek e-mailt küldeni erről. Szóval, megmaradt némi pénzem, amit amúgy is könyvekre szántam :))). Nem muszáj nekem pont a Bnb-nél elköltenem :).  Úgyis meg akartam venni a Bilikönyvet meg a Nyúl Pétert. Ráadásul tegnap voltam a könyvtárban könyvtárkártyát igényelni a 14 hónapos gyerekemnek, és gyönyörű könyveket találtam:

  - Ladislav Pavlik: Az állatok karácsonya (Naphegy Kiadó)

  - Stefano Bordiglioni: Csillagpor (Pro Novo Kiadó)

  - Arcadio Lobato: Csillagmese (Naphegy Kiadó).  Az állatok karácsonyát meg fogom venni a bébinek karácsonyra, hiába nem ért belőle talán még egy szót sem, mert olyan jó nézegetni! (Ez olyan, mint amikor anyámnak hörcsögöt vettem gyerekkoromban a szülinapjára :).)  A Csillagmese gyönyörűszép, teljesen beleszerettem, és mintha tényleg álmosító, altató hatása lenne :). A Csillagpor meg nagyon fontos és kényes témával foglalkozik. Nagyon szép illusztrációkkal és aranyos mesével azt taglalja, hogy hol volt az ember, mielőtt megszületett, és hova megy, ha meghalt.  Én meg valami ilyesmi könyvajánlót szeretnék, ahol rázósabb témával is foglalkozó könyveket mutattok be. Akár gyerekeknek, akár felnőtteknek valókat. Ha már lehet ilyet kérni :). Meg változatlanul érdekelnek a művészi illusztrációkkal készült gyerekkönyvek. (Ehhez kapcsolódó féloff: nem tudja valaki, hol lehet Magyarországon Audrey Wood/Don Wood könyveket kapni? Illetve legalább ennyire érdekelne Harry Horse Little Rabbit sorozata is.)

 • 2007.09.13 14:19:33babó

  jajjajj, annyi jó gyerekkönyv van.  nem is, emiatt ünnepelni kéne!!! :))  a Friss tinta nagggyon jó, amikor megkaptam Apukámtól egy napig röhögtem és mindenkinek felolvastam belőle, de a nevetés miatt teljesen érthetetlenül. visszaadta a kedvemet, hogy verset tanuljak.

 • 2007.09.13 14:26:16sultzoldparadicsom

  hát ez annyira ronda, szerintem egy 5 éves gyerek kapásból szebbet rajzol, hozzá az ajándék übergagyi kisbőrönd! tudom, hogy mire anya lesz az ember, a fogyasztó társadalom kellően elhülyíti, de higgyétek el, a gyerekeknek ennél több eszük van

 • 2007.09.13 14:40:58babó

  Auguszta néni!  szerintem nem a kisbőröndöt ajánlották, hanem egy helyes, szép könyvet...

  a gyerekeknek meg bizonyos szempontból baromira nincs eszük, az ízlés sajna nevelés/környezet függő.  hajrá, mutassunk jobb példát!

 • 2007.09.13 15:11:52papirbirka

  Szerintem ez egy szuper könyv, a gyerekem is imádja. Én egy védelmi pontot letettem mellé. Persze nem édi-bédi disny-bizni de ez a gyerekemet nem zavarja, engem meg kifejezetten megnyugtat.

 • 2007.09.13 19:17:48babesz

  Tünde: tényleg? Akkor elnézést, és türelmetlenül várom a péntek reggelt.:)

 • 2007.09.13 21:45:37szanna

  A rajzok nekem se tetszttek a Katicás könyvben, de nem hiszem, hogy akinek igen, az elhülyült volna az anyaságtól. Lesznai Anna illusztrációit kedvelem, de ezek nem tetszettek. Nem tudnám megmondani, hogy miért, rám nyomasztólag hatottak.

 • 2007.09.13 22:03:05opti

  Szerintem a formák jók, csak túl sötét az egész. Nekem jobban bejönne napsütéses színes rajzokkal. Viszont a mese nagyon aranyos, és már fejből nyomom a sötétben, úgyhogy a képek nem számítanak.

 • 2007.09.13 22:05:37Guruljka

  moon és hanna, csődbe visztek!!!! :)

 • 2007.09.16 03:02:06cseresznye

  Érdekes, én is úgy voltam vele, hogy az eszem megállapította, hogy "ez bizonyára egy igényes és kedves mesekönyv", a szívem azonban teljesen hideg maradt.

  A két szervem együttes, saját használatra gyártott ítélete pedig így hangzott: Igényes kiállítású, de kicsit egyhangú, tk lapos darab. • 2007.09.16 03:18:21cseresznye

  Máshol már említettem, hogy azok a képek, amelyek köré gyerekként egy egész világot körítettem, és amelyekhez kötődtem, mostani szememmel nagyrészt egészen jellegtelennek tűnnek. Ezért majd igyekszem nem értetlenkedni a kicsim valami számomra megfejthetetlen választásán.

  Megint más kérdés a picit nagyobb korban fellépő giccsre való hajlam helyes kezelése. Saját régi emlékeim, és a mostani elég sok gyerekkel való tapasztalatom azt mutatja, hogy mindenkinél előjön a giccshez vonzódás. Eközben azonban nem vész el az igazi érték felismerésének képessége, csak alszik, és azalatt még nagyobbra nő.

  Ezt csak azért írtam le, hogy másokat, és magamat is megerősítsek azokra a helyzetekre, amikor apukám annak idején a fejét fogta, hogy ők sosem mutattak nekem ilyen szart, honnan szedtem az ízlésemet.  A katicás könyv szerintem megüti a mércét, azon felül egyéni vonzalom kérdése.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta