SZÜLŐSÉG

Veszélyes játékokat hív vissza a Mattel

2007. augusztus 15., szerda 08:02

Egyes jelentések szerint 9 millió játékot, mások szerint ennek mintegy dupláját rendeli vissza a vezető amerikai játékgyártó, a Mattel cég, mert a Kínában gyártott játékokon lévő kis mágnesek leválhatnak, továbbá egy sor játékról derült ki - ismét -, hogy az őket borító festék ólmot tartalmaz, azaz az egészségre veszélyes, írja az MTI.A döntést a Mattel az amerikai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen hozta, ennek kapcsán a jelentések szerint mintegy 9 millió játékot az Egyesült Államokon kívül vonat ki a forgalomból a nagy amerikai játékgyártó. Az ólmozott festékkel való szennyezettsége miatt júniusban, majd e hónap elején is már milliós nagyságrendben hívták vissza Kínában bérmunkában készült gyerekjátékaikat amerikai cégek.


A magyarországi játékboltok polcairól is már szerdán leveszik azokat a játékokat, amelyeket veszélyességük miatt visszahívott az amerikai Mattel játékgyártó cég.  Tóth Tibor, a Mattel Toys Hungary vezetője kedden, a nemzetközi bejelentést követően az MTI-t arról tájékoztatta, hogy visszahívják a "Verdák" kisautó sorozatban szereplő "Sarge" nevű kisautót, amelyet 2007 márciusa és júliusa között gyártottak. A kisautó festésében található ólom koncentrációja kismértékben meghaladja az előírásokat, ezért veszélyes lehet. A termék kis számban került forgalomba Magyarországon, összesen 422 darabot érint a visszahívás.Visszahívnak emellett több olyan terméket is, amelyek apró mágneseket tartalmaznak. Ezek a termékek 2007 január előtti gyártásból származnak, és a mágnesek kieshetnek belőlük. A mágnesek lenyelve vagy orrba helyezve sérülést okozhatnak, különösen abban az esetben, ha összetapadnak. Ezeknek a játékoknak a többsége már nincsen kereskedelmi forgalomban, az idei évtől kezdődően pedig a Mattel megváltoztatta a mágnesek rögzítését, így már biztonságosak.

A magyar cégvezető szerint ezek termékek 10 ezer feletti számban kerülhettek Magyarországon forgalomba. Tóth Tibor elmondta, hogy a hibás termékekről tájékoztatták viszonteladóikat, így a veszélyesnek minősített játékok szerdán lekerülnek a magyar üzletek polcairól. A cég magyar érdekeltsége egyeztet az ügyben a fogyasztóvédelemért felelős hatósággal is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.15 08:38:30anita79

  Engem nagyon felháborít ez az ügy, lassan szinte semmit nem merünk majd a gyermekeinknek adni, se ételt, mert szennyezett guargumi van benne, se játékot, mert olommérgezést okozhat. Szerintem ha bemennék egy játékboltba és közölném, hogy olyan játékot szeretnék amit nem Kínában gyártottak, igen furán néznének rám és közölnék, hogy faragjak magamnak. Sajnos nem lehet minden veszélyt kiszűrni, de mikor "tesztelt" játékokról derülnek ki, hogy ártalmasak, ez már felháborító.

 • 2007.08.15 09:42:03kovvacs

  Ez a mágnescuccos dolog már mintha régebbi ügy lenne.

  Ilyenkor bennem is bekapcsol a "de mi is felnőttünk valahogy" reflex, van egy gyanúm, hogy a mi gyerekkorunkban sokkal több lehetett a veszélyes anyag a játékokon-játékokban.

 • 2007.08.15 09:59:12Alvomacko

  kovvacs: én sem szoktam mindenre pánikolni. A guargumitól meg egyenesen égnek áll a hajam. Mi a fenének hozzák a frászt az emberre? Nem minden guargumi szennyezett és a legtöbb kajában van is guargumi. Arról nem hallottam, hogy mégis hány zacsi levest, hány rúd párizsit, hány doboz jégkrémet kell megenni ahhoz, (feltételezve, hogy mindegyik dioxinnal szennyezett), hogy tuti rákos legyek. Tönkre akarják végleg tenni az élelmiszeripart?

  Na, mindegy.

 • 2007.08.15 10:07:06marcangoló

  Kovvacs, erre rímelve tegnap azon gondolkoztam, hogy majd a mi korosztályunknál az is világosan kiderül, hogy a gyerekkori passzív dohányzás mennyire árt. Mert pl. nálunk aztán apámnak eszébe sem jutott kimenni rágyújtani. De szerintem sokan voltak ezzel így. Sőt a munkahelyeken, iskolákban sem volt kérdés, hogy mindenhol lehet cigizni.

 • 2007.08.15 10:11:35lii

  anita79: tévét, hifit, mp3-lejátszót viszont nehezebb faragni, mint gyerekjátékot. :)  Alvomacko: múltkor a híradóban azt mondták, h. nagyon sok mindentől függ, mennyit kell megenned ahhoz, h. bajod legyen tőle. arra érzékenyek akár 1 olyan joghurt elfogyasztásától is rosszul lehetnek. mondjuk nem fognak úgy kinézni tőle, mint a juscsenko, gondolom.  on:

  gyerekkoromban sok aprómágnes, gyöngyöcske és egyéb tárgy végezte a gyomromban, de ez teljesen normális volt, oviban rendszeresített alap játékok voltak az effélék. valahogy távoztak belőlem később. de én vlszleg nem veszek már ilyen játékokat a lányoknak.

 • 2007.08.15 10:48:32anita79

  lii: az biztos, hogy "tévét, hifit, mp3-lejátszót viszont nehezebb faragni, mint gyerekjátékot. :)" csakhogy ilyeneket nem adok az olyan gyermekemnek, aki éppen most van a "mindent a számba kell rakni" korszakában.Úgy gondolom, hogy a mi nemzedékünkön már igenis kiütközik, hogy milyen káros hatások értek kiskorunkban. Nem hiába van annyi allergiás, léguti beteg,stb, stb.....én szeretném ezektől megóvni a gyermekeimet, bár tudom, hogy ez teljes mértékben nem lehetséges, de amit lehet kiszűrök.

 • 2007.08.15 10:58:47lii

  anita79: anyukám az '50-es években volt gyerek, asztmás volt és allergiás, sokat volt szanatóriumban - ami eléggé középosztálybeli luxus volt akkoriban. neki szerencséje volt, mert a szülei foglalkoztak a betegségével (ahogy ma már a szülők többsége).

  szerintem régebben is megvoltak ezek a mai "divat"betegségek, csak nem törődtek vele olyan szinten, mint ma. pl pszichiáterhez, pszichológushoz menni mondjuk 30 évvel ezelőtt egyet jelentett azzal, h. kötöznivaló dilis vagy, ma meg már elfogadott dolog.  de ez nem kötekedés akart lenni, csak néha én is elgondokozom, h. régebben nem csak azért volt "kevesebb" allergiás, mert nem ismerték fel és nem regisztrálták a problémájukat?

 • 2007.08.15 11:15:48anita79

  lii: én sem kötekszem, de az én meglátásom szerint a mai nemzadékek igenis betegesebb mint régen.

 • 2007.08.15 11:52:27druantia

  Lehet, hogy én vagyok a nemnormális, de én azért féltem a gyerekemet az apró játékdaraboktól (elég volt két bronchoscopia a karfiol-letüdőzés után), meg a mérgező játékoktól, még ha nincs is bennük annyi méreg, ami egy lovat is megölne. A játékboltban mindig alaposan megvizsgálom a játékot, amit meg szándékozom venni, jó alaposan megfeszegetem, megütögetem, megszagolom. Éppen hogy csak nem rágom meg :). Fajátékból általában festetlent veszek. Ezek után már biztos csak azt egy darabig.  Attól nem szoktam kétségbe esni, ha a gyerekem lubickol a pocsolyában, megeszi a virágokat vagy túrja a földet, de felháborít, hogy már a játékgyártók sem figyelnek oda arra, hogy milyen anyagokat használnak. Piacon és hasonló helyeken (játékboltban is!) láttam már olyan játékot, ami szabályosan veszélyes a gyerekekre, és akkor még nem is tudom, hogy milyen anyagból készültek. (És akkor a kajákról még nem is beszéltünk.)  Engem a nagynéném akasztott ki a múltkor, amikor a gyerekem első szülinapjára valami madzagon húzós játékot hozott. Eredetileg bottal tolható kacsát akart. Kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy a gyerek belekeveredik a madzagba vagy rosszul esik, és valamilyébe beleáll az a bot.

 • 2007.08.15 12:00:45druantia

  Ekkora marhát :)! A valamijét rendszeresen valamilyének írom. Szokjak le róla!

 • 2007.08.15 12:42:25Alvomacko

  druantia: nekünk voltak húzós cuccaink. Szerintem nem kell aggódni miatta. A madzag meg lehet viszonylag rövid és akkor kevesebb galiba lehet a húzás körül. Enyémkék roppantul élvezték a macis autót, amit maguk mögött húzkodtak.

  Szerintem ne aggódj emiatt.

  A tolható lepkét is szokták szeretni a kicsik, mert az meg előttük mocorog. Kicsit jobban oda kell figyelni ezekre, ez tény. Szerintem semmivel sem veszélyesebbek, mint egy játszótér. :-)

 • 2007.08.15 16:35:56jidele

  nekem ezekről a rúdon tolós/rudas falovacskáról mindig az a történet jut eszembe, amit egy réges régi nőklapjában olvastam. Kisfiú seprűnyélen lovagol, baromi nagyot esik vele. Felnőttkorában tudja meg, hogy nem lehet gyereke, mert akkor szétverte az alfelét

 • 2007.08.15 20:32:34druantia

  Jidele, nekem is hasonló rémálmaim vannak, csak nem akartam őket itt a Porontyon kimondani. Köszönöm, hogy megtetted helyettem :). Én mondjuk sokkal durvábbakat is szoktam vízionálni, mondjuk hasbaszúróst, a madzagossal meg fojtogatóst :(. Nem szeretem ezeket a játékokat. Elhiszem én, hogy én vagyok a túlaggódós paranoid dög, de akkor is, én így vagyok nyugodt, hogy ezeket száműztem a lakásból. Nálunk tiltott dolog pl. a gyerek közelében a reklámszatyor, zacskó, vagy bármi ilyesmi is.

 • 2007.08.15 21:35:09mumpic

  Druanita!

  igazad van, de csak mértékkel a veszélyesnek, meg tilosnak kikiáltott dolgokal. Nekem az az elvem, hogy próbáljon ki mindent akkor amikor ott vagyok vele. Inkább, mint hogy egy óvatlan pillanatban amikor épp senki nem figyel. Mert a kíváncsiság erősebb a gyereknél :-))

  A húzós meg tolós játékokat pedig nagyon élvezik a gyerekek. Persze csak akkor adtam a kezükbe amikor attól már nem kellet félnem, hogy összeakadnak a lábai. Én felengedtem a mászóka tetejére is (kb.1,5 évesen), de másztam utána. És hiába volt görcsben a gyomrom egyre azt mondogattam neki, hogy milyen ügyes, bátor.

 • 2007.08.15 21:48:25druantia

  Mumpic, az enyém tíz hónapos kora óta egyedül jár, most 13,5 hónapos, szóval már elég biztosan áll a lábán, de ha fáradt, akkor még tud nagyokat taknyolni. Meg el is botlik néha, ahogy szalad. Ritkán, de előfordul. Amúgy nem vagyok túlféltő anya (azt hiszem), a gyerek árkot ugrik, kerítésre, polcra, szekrényre mászik, de ha ilyen játék lenne a lakásban, akkor még annál is jobban oda kellene figyelnem, mint ahogy most figyelek, pedig az se semmi :).  Tologatásra van talicskája, játék fűnyírója, dömpere, kismotorja, kerekes doboza, húzogatni meg (a kukacán kívül) nem is nagyon szeret semmit, mert bosszantja, hogy hátrafelé kell figyelnie, miközben ő már rohanna előre. Úgyhogy nincs nagy konfliktus ebből, a kis barátjánál van ilyen bottal tologatós kacsa, azzal játszhat, de állandóra nem veszek ilyet. Egyébként is, elég kreatív volt ahhoz, hogy pillanatok alatt rájöjjön, hogyan lehet vele összekaristolni a friss parkettát és hogyan lehet bezúzni a tv-állvány üvegét :). Veszélyes holmik ezek :).  A húzogatósaktól azért is irtózom egyébként, mert egyszer véletlenül lelógatva maradt anyámék szobájában a redőny felhúzó pántja, én nem vettem észre és arra mentem be a szobába, hogy a gyerek az egészet a nyaka köré tekerte :(. Éppen csak egy pillanatra hagytam egyedül.

 • 2007.08.15 22:16:06mumpic

  Druanita, tudtam én, az előző több tíz hozzászólásodból, hogy nem lehetsz túlféltős, széltől óvós anyuka :-))

  Fog ám még nagyokat esni bicóval, rollerrel, görkorival. Hiába futunk mellette, egyszer úgyis egyedül akarja megcsinálni. Nekem az az elvem, hogy akkorra elhitetem vele, hogy meg tudja csinálni. És általában sikerül is neki. Ha meg nem, akkor megvigasztalom.

  És igazad van nem minden játék jó a szobába. Még a kifejezetten benti használatra készültek közt is van közveszélyes :-((

  De mint ahogy veletek is történt, igazán veszélyesek csak azok a dolgok tudnak lenni amiről nem is gondolnánk, hogy gondot okozhatnak. Mert ami kicsit is gyanús arra ügyelünk, ami nagyon gyanús azt meg száműzzük az életünkből. • 2007.08.16 00:08:53jidele

  legújabb félelmem: 4.en lakunk, többször gondoltam már, hogy rácsot kell szereltetni az ablakra. Itt vannak látogatóban a nővéremék, szedjük le az asztalt, amikor látom, hogy az 5éves unokahúgom a fellépővel a kezében csámborog. Regisztráltam a látványt, de nem jutott eszembe, hogy a nyitott ablakhoz viszi, hogy ki tudjon hajolni rajta. Muszáj rács az ablakra, eldöntöttem!

 • 2007.08.16 00:58:18Sólyomszem

  Jajjaj, a félelmek meg a veszélyes tárgyak...! Regényt tudnék írni a félelmeimről, van mindenféle, életkorhoz kötöttek: a kisbabás paragyűjteményem most jött elő megint a tudattalanom aljáról, a nagyobbakhoz rendszeresített csomag is mindennapos használatban van.

  Aztán a gyerekek néha jól meglepnek és ahogy mumpic írta, az esetek többségében olyan balesetek történtek, amikre nem is gondoltunk előtte.

  (A legszebb az volt, amikor a kisebbik fiam oviskorában álló helyéből beverte az étkező padjába a fejét és felszakította a homlokát, miközben én egy méterre ültem, az apja húsz centire állt tőle.)

 • 2007.08.16 01:47:35kovvacs

  Jaj nem mintha én nem félteném ezer dolgotól a gyerekemet:)  Konkrétan az jutott eszembe, hogy voltak tökjó lemezből készült játékok, valami vasút, fel lehetett húzni, volt váltója is. Az ma tuti nem volna semmivel se kompatibilis és nem számítana forgalmazhatónak. Nem is adnám a másfél évesemnek, de 8-10 évesen imádtam.  Amikor egy festékben az ólom kis mértékben meghaladja a határértéket, sztem az egy kicsit hiszti.

  Ha a játékból madzag vagy bot lóg ki, az aggodalom jogos.

  Ahogy jogos volt a mágnesdarabos cucc is, mert ne egye már meg a gyerek a mágneseket, amelyeknek ki se szabadott volna esni a babából. (Mialatt Te gondatlan anyaként ki mertél rohanni wc-re.)

  Sokat rajzolok a gyerekemmel klasszikus színes ceruzával, de csak akkor engedem meg neki, ha ül. A székén, amit azonnal felrakok a polcra a ceruzákkal együtt, ha kimegyek a szobából.

  Ugyanakkor örültem volna, ha találok a drágámnak egy normális játékautót, valami klasszikust pl. fából.

 • 2007.08.16 06:13:37Alvomacko

  Druantia: ha már volt nyakratekerős élményed, úgy jobban értelek. A húzós játékok nálunk is csak az utcára kerültek elő, otthon nem, mert úgysem volt hozzá elág hely a lakásban.

  Nekem nem voltak túl felfedező kedvűek a lányaim a lakásban, úgyhogy egy csomó para kimaradt nálam, de a játszótéren, ott a nagyobbat egy pillanatra nem lehetett magára hagyni. A kicsi meg tök sík terepen is össze tudta törni az orrát, homlokát. Több esés nyoma ma is látszik a homlokán. Pedig nem húzott maga után semmit, sőt nem is tolt maga előtt semmit. Egyszerűen képtelen volt normálisan járni. Nem is szeretett sokáig gyalogolni.

  Amúgy én meg a fa játékoktól paráztam kicsit, hogy mi lesz, ha megrágcsálja és elkezd szálkásodni, aztán szálka kerül a nyelvébe, kezébe. Nálunk maradt a Duplo. De az is csak addig érdekelte őket, amíg az összes vödröt, dobozt szét nem szórták a szobában. :-)

  Az enyámek a papírt ették rendszeresen. Könyvek lapjait, főiskolai jegyzeteimet, újságokat. A frász jött rám az ólom miatt.

  Mi a 3. emeleten lakunk a lányok másfél éves kora óta. Nálunk bunknak is az ablakok, így csak bukóra voltak mindig kinyitva, ha a gyerekek ébren voltak. Ha aludtak, akkor szellőztettem. Ha mi is elaludtunk, akkor szigorúan csak bukóra voltak nyitva.

  De csak nyíló ablakoknál egészen más a helyzet, tudom.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta