Mesés gazdagságot hozott a varázslótanonc

Tíz évvel az első epizód után, szombat hajnalban megjelent a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam hetedik, befejező része, írja az MTI. A Harry Potter and the Deathly Hallows - hozzávetőleges fordításban: Harry Potter és a halálos szentek - címet viselő kötet angol nyelvű kiadását a világ 93 országában kezdték el árusítani ugyanabban a pillanatban, vagyis brit idő szerint szombaton, éjfél után egy perccel, közép-európai idő szerint 01:01 órakor.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap szombati számában közölt első áttekintés szerint - amelyet egy gyorsolvasó világbajnok írt, miután 47 perc és 1 másodperc alatt kiolvasta a 759 oldalas kötetet - a regény hangulata "nagyon sötét ... és a könyvet már az elejétől fogva összecsapások jellemzik".


Sorjáznak a meglepetések; ezek közül is a legnagyobb az, hogy egy kulcsszereplő, akiről eddig úgy lehetett tudni, hogy az ősellenségnek, Voldemort nagyúrnak dolgozik, végül életbevágóan fontos információkkal siet Harry segítségére. A könyv "helyenként rémisztő ... de J.K. Rowling olyan befejezést talált, amellyel a rajongók nagyon boldogok lesznek" - áll az ismertetőben.

Mind a The Sun, mind a The Daily Telegraph szombati áttekintéséből kiderül, hogy az utolsó fejezet 19 évet ugrik előre az időben, felnőttként ábrázolva a főbb szereplőket.

A most befejeződött sorozat minden létező irodalmi rekordot megdöntött. A korábbi hat kötet összesen 325 millió példányban fogyott, és az utolsó részből 15 millió példányt nyomtattak ki előre; ebből csak az Egyesült Államokban 12 milliót.

A hetedik, befejező részből már előrendelésben 2,2 millió elkelt, megdöntve a hatodik epizód másfél milliós előrendelési rekordját. A brit királyi posta 180 kamiont és egy teljes vonatszerelvényt bérelt ki, hogy időben eljuttathassa a helyi postahivatalokba az előre megrendelt példányokat, szombati kézbesítésre.

A szerző, Joanne K. Rowling minden idők legjobban kereső írónője lett a sorozat révén. A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben összeállított vagyonlista idei kiadása szerint Rowling - aki a 90-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből tengődött egy edinburgh-i szociális bérlakásban - 545 millió fontot (200 milliárd forintot) tudhat bankszámláján. Ezzel ő a leggazdagabb brit nő, messze megelőzve még II. Erzsébet királynőt is; az uralkodónak meg kell elégednie 320 millió fontos személyes vagyonnal, számol be az MTI.

A sorozatból készült öt film eddig több mint 2 milliárd font (730 milliárd forint) bevételt hozott világszerte. Az utolsó részt minden eddiginél nagyobb várakozás előzte meg. A legnagyobb londoni könyváruház, a Piccadilly Circus mellett lévő, ötemeletes Waterstones bejáratánál például már napokkal a megjelenés előtt több tucatnyian sátoroztak, időnként szakadó esővel dacolva. A bolt előtti járdaszakaszon folyamatos volt a Harry Potter-karnevál; a tömeget a világ minden részéről érkezett rajongók duzzasztották napról napra.

Az MTI-nek a London központjában lévő könyváruház előtt egy belga, holland és német Harry Potter-hívőkből álló társaság elmondta: már szerda délután letáboroztak, hogy le ne maradjanak a megjelenésről. Állításuk szerint ők voltak az elsők az azóta több száz fősre nőtt sorban.

A tömegben, amelyben sokan boszorkány- és varázslótanonc-egyenruhákban díszelegtek, voltak amerikaiak, sőt dél-afrikaiak is. Péntek éjjel számos más nagy londoni könyvesbolt előtt is már hatalmas tömeg - helyenként több száz méteres sor - várta az árusítás kezdetét.

A megjelenés pillanatában Rowling a londoni Természettudományi Múzeumban kezdett felolvasást az új regényből ötszáz szerencsés kiválasztottnak. A gyermekekből álló közönséget 90 ezer jelentkezőből választotta ki a hivatalos brit kiadó, a Bloomsbury.

Az írónő egyébként tett már utalást arra, hogy a Potter-sztorinak lesz valamilyen folytatása. Sajtóértesülések szerint jóllehet nagyon valószínűtlen egy újabb Harry Potter-regény, Rowling azonban gondolkodik egy nyolcadik köteten is, amely enciklopédiaszerűen tárná fel például a varázslóképző iskola hátterét, alapításának körülményeit, a főbb szereplők részletes családfáját.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek