Hétvégi programok: Barlangok és altemplomok

A hétvégén sem lanyhul az elviselhetetlen hőség. Ezért aztán ajánlhatnánk az eheti népi-kirakodós felfordulást Szentendrén, a Dunakorzón, de még ha a Dunáról mindig fúj is a szél, akkor sem biztos, hogy a nyílt terep kedvez a szórakozásnak. Aki akarja, azért nézze meg itt.

Mehetünk persze strandra is, csak éppen lehet, hogy a nagy napsütésben pancsoló gyerekeink ugyan nem főnek meg a vízben, viszont pirosra égnek és napszúrást kapnak. No de akkor hova? A legjobb helyek ilyenkor tapasztalataink szerint a borospincék, de azokban ritka a gyerekprogram, a barlangok, kazamaták, templomok és kolostorok.

Rögtön kínálja magát a Budavári Labirintus, ami önmagában is jó szórakozás, de ráadásul vasárnap délelőtt fél 10-től 12-ig fél óránként elrabolja valaki a napot (ebből is látszik, hogy nem sikerül neki, azért is van olyan meleg). A gyerekek meg mehetnek kiszabadítani. Ezenkívül folyamatosan várják őket kreatív játékok, rajzolás, labirintusséta, filmnézés. Információ itt: 212-0207.



A budapestiek választhatják még a Pál-völgyi-barlangot is, de vigyázzunk, mert csak öt év felettiek mehetnek be! Egy túra körülbelül egy óra hosszat tart, közben megtekinthetjük a cseppkőbe merevedett Meseországot és a csillogó kalcitformákat, kagylólenyomatokat. Tíztől negyed ötig van nyitva, utcai ruhában megtekinthető, de bent 10 fok van, úgyhogy pulcsival, vastag zoknival készüljünk, különben még taknyos gyerkőcöket is ápolhatunk ebben a hőségben.

Ha már ott vagyunk, elugorhatunk a Szemlő-hegyi barlangba is, ahol borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat figyelhetünk meg. Túrák minden egész órában indulnak, és 40 percesek. Ide a legkisebbeket is behozhatjuk, mivel kiépített betonúton haladhatunk, akár babakocsival, kerekesszékkel is élvezhetjük a látványosságot.

Noha nem igazi, de mégis csak vár a városligeti Vajdahunyad vára. Egyrészt a gyerekek megismerkedhetnek a mi kis nemzeti legolandunkkal, másrészt jó hűvös van a várban és az ál-jáki templomban is. Vasárnap ráadásul szépségvarázsló nap lesz, ahol megismerkedhetünk a természetes szépítőszerekkel és ékszereket készíthetünk természetes anyagokból.

Budapestieknek nagyobb gyerekekkel ajánljuk az exkluzív belvárosi fagyi-templom túrát. Először menjünk be a Jégbüfébe egy jeges kávéra-kakaóra, majd nézzük meg a Belvárosi Plébániatemplom (V. Március 15. tér 2.) gótikus kápolnáját, a faragott szószéket és a freskót. Aztán menjünk el Budapest egyik legrégebbi olasz fagyizójába, vegyünk egy kis fagyit, ajánlom a tejberizseset, és sétáljunk el a Szerb templomhoz (V. Szerb u. 2-4.), úgyse gyakran látunk görög-keleti templomot és ikonosztázt.

Hol lehetne jobb idő, mint egy kellemesen hűvös, vastagfalú altemplomban? A főváros közelében található az esztergomi Bazilika, benne magyar főméltóságok sírjaival, úgy is mint Vitéz János, és kincseskamrával. Este pedig ellátogathatunk a Kis-Duna sétányra, ahol vasárnap hétkor Berecz András mesél.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek