SZÜLŐSÉG

Szivárványos csigát fest a család

2007. július 9., hétfő 11:06

Vidám ötletet adott vasárnap a természet: a nagyszülők kertjében felfedeztünk néhány használaton kívüli csigaházat, amelyről beugrottak a nemrég vásárolt festékek és ecsetek. Lányaim kezébe nyomtam egy játékvödröt és elindultunk összeszedni a kert hatalmas mészvázait. Ez önmagában is jó kaland lett, a gyerekek gurultak a kacagástól, ahogy anya az orgonabokorban hasal és próbálja kivadászni annak tövében lapuló csigaházakat.Mire visszaértünk a házhoz, a vödör teljesen tele lett. Ekkor következett a legkellemetlenebb rész: ki kellett mosni a házakat. Tucatnyi hatlábú hagyta el albérletét, mikor vizet engedtünk a vödörbe, a lányok elkerekedett szemmel szemlélték a nyüzsgést. Ezután egy régi lábosban fertőtlenítő porral együtt főzni kezdtem az üres házakat, egy fél óra rotyogás után újra elöblítettem őket, majd kiterítettem a teraszra száradni.
Közben előkészítettük a temperát, papírtörlőt és az ecseteket, majd száradás után nekiállt a kis család csigaházakat pingálni a diófa árnyékában. Hamar rájöttünk, hogy bal mutatóujjunkat a csigaházba dugva és forgatva könnyebben varázsolhatjuk színessé a mészházakat, és talán nem leszünk nyakig festékesek. Utóbbiban nagyot tévedtünk, de ez plusz örömet okozott a gyerekeknek, a kerti pancsolóban élvezettel dörzsölgették magukról a festékfoltokat alkotás után.A színes csigaházak felhasználhatók további feladatokhoz: első körben arra gondoltam, felfűzzük néhány damilra a csigákat és egy korongon rögzítjük őket, majd a teraszra akasztva szélcsengőként funkcionálhatnának. A nagyi biztos örülne egy ilyen egyedi ajándéknak az unokáitól.

További ötleteket várok a kedves olvasóktól: mire lehet még felhasználni a csigaházakat?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.09 11:45:11eszter

  hőre keményedő gyurmából csigát csinálni bele, és lesz csigacsalád. A lányaim mindenből családot alkotnak és azzal játszanak.

  (Lassan jár a csiga-biga, táskájában eleség, otthon várja lánya, fia, csiga-biga feleség)  Ez tök jó ötlet. Köszi. Írjatok még ilyeneket.

 • 2007.07.09 11:48:27Tünde

  Eszter: ez mekkora ötlet, köszi! :)

 • 2007.07.09 11:56:14kn

  lehet hozzá társast csinálni, ezek lesznek a bábuk! ha hajlakkal lefújod őket és hagyod megszáradni, szépen csillognak és nem fogja meg a kezedet a festék, ha hozzányúlsz.

 • 2007.07.09 12:23:24mamafáni

  Nem kötözködésből írom, de mért kell egy természetes szépségű csigaházat mesterséges dolgokkal elcsúfítani? az más, ha pl. só-lisztből készült csigákat festünk be. A gyereket a természet szeretetére neveljük,de ezzel meg épp azt közvetítjük, hogy azért fessük be, mert akkor szebb lesz. • 2007.07.09 12:55:48sportos

  képkeret szélére ráragasztva egyidvé varázsolhatjuk a keretet. bele egy fénykép a gyerekrôl és kész is mamának-papának az ajándék.  mamafáni: nem értek egyet veled, mert szerintem attól még szerethetik a természetet, hogy az üres csigaházat befestik, vagy hogy lehullott levelekbôl képet ragasztanak.

 • 2007.07.09 12:59:26Tünde

  Mamafáni: nem azon van a hangsúly, hogy SZEBB LESZ, ha befestjük a csigaházat.

  A gyerek kreativitását is fejlesztjük, hogy hányféleképpen lehet használni egy üres csigaházat. Nem elfelejtve, hogy szép természetes állapotában is (főleg, ha benne van a csiga is).

 • 2007.07.09 13:12:07ullagulla

  Nem nevel a természet szeretete ellen, aki felhasználja annak elhullott, összeszedhetö terményeit alkotás céljából. Éppen ellenkezöleg! Be lehet festeni nagyobb kavicsokat is, vagy pl ott van a tojás, azt is befestjük évente egyszer. Tök jó ötlet a csigaház. Hosszabb távon nagyobb beföttesüvegben kitehetjük öket a polcra, szép dísz, ha másra nem tudtuk használni.

  Több szempontból hasznosabb, mint pl egy csokor virágot szedni erdön-mezön..

 • 2007.07.09 13:12:33hanna

  Annyira jó a kép a Málniról!

  Ésaz ölet is szuper, nekünk is van befestett csigaházunk régről.

  Ja, a természetet se utáltuk meg, bár persze mindig mindenbe bele lehet kötni.

 • 2007.07.09 14:14:40napos oldal

  mekkora süti!!! én köveket festettem pár éve, szintén azzal az ürüggyel, hogy a gyerekek élvezik :)

 • 2007.07.10 09:51:09Hicudzsi

  Tünde! Köszi az ötletet! :)

  Ha kimegyünk a szabadba akkor mi is szerzünk csigaházakat.

  Egy kérdés: milyen fertőtlenítőporral főzted ki?

 • 2007.07.10 09:53:44Tünde

  Köszi a hajlakkos és a befőttes üveges tippet is. :)

  Hicudzsi: valami Domestos por volt.

 • 2007.07.10 10:00:10Hicudzsi

  Köszi mégegyszer :) Akkor simán kihípózom akár.

  Egyébként szerintem a szélcsengő nagyon tuti ötlet! A tengerparton kagylókból látunk mindig ilyeneket, gyakran festettet is persze mind le van lakkozva és iszonyatosan magas az ára :) • 2007.07.10 10:07:43marcangoló

  És a szélcsengő alapjához nagyon praktikus a jégkrémes pálcika. Arra lehet lógatni a damilt. Egyetek sok Magnómot!

 • 2007.07.10 20:03:53levendul

  nagyon szépek lettek!  nekünk is kavicsaink vannak, de ezt is kipróbáljuk, mostanában úgyis esős délelőttjeink vannak :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta