SZÜLŐSÉG

Írassa be sünképzőbe gyermekét!

2007. június 21., csütörtök 08:30

Elsőként egy olyan tábort ajánlunk, amelyet kicsit nagyobb gyerekek vehetnek igénybe, de garantáltan nagyszerű élményt nyújt. A Süni természetismereti tábor a városi gyerekeknek mutatja meg a természet sokarcúságát és készteti őket az élményszerűen megszerzett információk birtokában környezettudatosabb és –szeretőbb életmódra.

Az általános iskolás diákok (8-14 év) kis csoportokra (családok) osztva haladnak körbe egy 7 napos forgószínpad-szerű programon. Szakemberek (egyetemisták, nemrég-végzettek) segítségével, növényekkel, állatokkal, ásványokkal, földtani jelenségekkel és folyamatokkal, a környék néprajzával ismerkednek, valamint főzéssel foglalkoznak délelőtt, délután és este pedig játszanak, kézműves foglalkozáson vesznek részt és meséket hallgatnak. Ezáltal a "Kissünök" egy komplex képet kapnak a tábor környékéről. Mindezen kívül a program része még egy egész napos kirándulás és egy játéknap is.

Elsősorban a természetvédelmi szemléletformálás a cél. A szakmai programok az iskolai oktatásban leginkább elhanyagolt gyakorlati ismereteket (határozók használata, terepi tájékozódás stb.) hangsúlyozzák. Fontos a környék néprajzi értékeinek megismertetése, falukutatás, kézműves mesterségek, népdalok tanulásán keresztül.

A gyerekek megérzik, hogy az élőlények sokféleségükkel együtt egyformán értékesek, az ember ilyen értelemben nem kitüntetettebb, nem célja az evolúciónak. Minden élőlény egyenrangú és ez az emberi társadalomra is érvényes. A közösség életében való aktív részvétel megerősítésével, az összetartozás érzésének felkeltésével a közösségi tudatot is fejleszti a tábor.

A táborhoz évközi programok is kapcsolódnak, ha a Kissünök szeretnének továbbra is együtt lenni – mehetnek kirándulni, szakkörökre, rendezvényekre (dolgozni is). Télen is van egy közös három napos hétvégi kirándulás, ahol az ország különböző részeiben élő táborlakó-barátok ismét találkozhatnak, és a Nagysünök is jobban figyelemmel kísérhetik a gyerekek fejlődését.

A környezeti nevelési program - köztük a különböző táborok - szakmai színvonalára jellemző, hogy táborvezető (Breuer László) Pro Natura díjat kapott. Hosszú távú hatását pedig alátámasztja, hogy a programokon egykor részt vett diákok közül közel százan tagjai különböző környezetvédelmi szervezeteknek, közel tízen különböző nemzeti parkoknál dolgoznak.

A tábor szervezői és lebonyolítói 16-25 éves fiatalok (Nagysünök), főleg olyanok, akik még évekkel ezelőtt Kissünként voltak először a Süni-táborban.

Érdeklődni lehet:
Filó Andrea: 30/692-18-85, filo@vnet.hu
Bundai Zsófia: 30/276-36-79, bundai@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.21 15:45:09phorvath

  A cikkben bemutatotthoz hasonló természetismereti tábort szervez minden nyáron egyesületünk, a Kerekerdő Egyesület. A tíznapos tábor alatt van növény- és állatismeret, közettan, csillagászat, néprajz, na és rengeteg játék. A táborban természetesen sátorban lakunk és saját avarkori tűzhelyünkön főtt ételeket eszünk. Amennyiben érdekel egy ilyen nomád tábor, még lehet jelentkezni idei táborainkra az egyesület honlapján:

  www.kerekerdo.net.  phorvath

 • 2007.06.21 22:25:59Pangea

  A Süni-tábort a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei szervezik.

  A táborról és az egyesületről bővebben a következő honlapon olvashat:

  www.pangea.hu

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta