SZÜLŐSÉG

Küzdenek az Apák Napjáért

2007. június 17., vasárnap 13:22

Bár a megkérdezett ismerőseim közül senki nem tartja, június harmadik vasárnapját - amely idén 17-ére esik - több országban is az apák napjaként ünneplik.


Az apák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a XX. század elején. Egyesek szerint a nyugat-virginiai Mrs. John B. Dodd indította el apja tiszteletére, aki megözvegyülve is becsülettel gondoskodott hat gyermekéről. Mások szerint a Washington állambeli Spokane városában 1910 júniusában emlékeztek meg először az apákról Sonora Smart kezdeményezésére, akinek ugyancsak özvegy édesapja egyedül nevelte hat gyermekét. Az államok és különböző szervezetek próbálták kiharcolni a kongresszusnál, hogy az ismerje el az apák napját hivatalosan is ünnepnapnak, írja az MTI.

1916-ban Woodrow Wilson elnök jóváhagyta az ötletet, de nem tartották egészen 1924-ig, amikor is Calvin Coolidge elnök nemzeti eseménnyé tette azon célból, hogy "mélyüljön az apa és gyermeke közötti kapcsolat, és hogy elismerjék az apai feladat jelentőségét". 1966-ban Lyndon B. Johnson elnök rendeletben hivatalosan is Apák Napjává nyilvánította június harmadik vasárnapját, 1972-ben Richard Nixon elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését.

Ma már a világ számos helyén e napon köszöntik a gyermekek az édesapjukat (másutt augusztusban, illetve novemberben, Németországban tavasszal, Krisztus mennybemenetelének napján, azaz a húsvétot követő 40. napon). Az ünnepnek nincsenek még általánosan elfogadott és meghatározott kötött formái, mindenki úgy fejezi ki édesapja iránti szeretetét, ahogy azt szíve diktálja.

Magyarországon 1994-ben indult mozgalom az Apák Napja meghonosítása érdekében, s bár ennek már tizenhárom éve, még korántsem olyan elterjedt ez az ünnep, mint az Anyák Napja - noha apa is csak egy van és apának lenni sem könnyű.

A bécsiek 14 millió euró értékben ajándékozzák meg az apukákat, nagypapákat, a Poronty pedig arra biztatja az anyukákat, hogy ma apró figyelmességgel ünnepeljék őket, ha egyébként nem így tesznek minden nap. Lehet ez egy sör a focimeccshez, vagy a kedvenc étel tálalása, egy meglepetés-szex vagy a gyerekekkel közösen készített ajándék. Lényeg, hogy ma még jobban érezzék: pótolhatalanok.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.17 19:24:12Micuir

  Én ezt ma tudtam meg, hogy apák napja van... Így hát ittam egy sört... ;)

 • 2007.06.17 22:04:49Paramami

  Nálunk a párom anyák napján kifejezetten jelezte, hogy apák napján ő is köszöntést vár, úgyhogy erre külön odafigyeltem. Azt már nem tartotta számon, hogy mikor is van az ünnep, úgyhogy tegnap mikor készülődtem (vettem neki pár apróságot, és szólni kellett neki, hogy most kivételesen ne segítsen elpakolni, mert olyan rendes, hogy mindig szokott), kérdezte is, hogy valamiről lemaradt-e (nem olyan jó az ünnepek témakörben), úgyhogy kicsit ugrattam, mondtam neki, hogy jobb lesz, ha elgondolkodik, hogy milyen ünnep jön, meg hogy gáz, hogy nem jut eszébe:))) Sajna kicsit se bírtam beparáztatni, mert nem vagyok félelmetes... Viszont reggel nagyon örült, mikor a kismaci kezébe nyomtam a meglepi csomagot, és együtt köszöntöttük az ágyban a mit sem sejtő apucit. Szóval szerintem ha nekünk jár a köszöntés, akkor az apáknak is, akiknek most ezúton is kívánok nagyon szép napokat a gyermekeikkel, egész évben!

 • 2007.06.17 22:33:40jidele

  elismerem az apai feladat fontosságát, megengedem neki, hogy ő szórakoztassa éjjel fél11kor a gyereket:D

 • 2007.06.18 00:35:18másutt

  mi megtartottuk.

  ajandekozas is volt. ;-)

  meg mindenfele egyeb jelei a megbecsulesnek.

  orulok neki, mert megerdemli. tenyleg.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta